Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De boodschap van olie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 januari 2013 12:18
    Schitterend om in deze grondige analyse een heldere relatie tussen oververhitte beurzen en licht ontvlambare olie nuchter te kunnen doorgronden. Opmerkelijk is hierbij dat Amerikaanse Monetaire beleid!
    Nu de Fed dit jaar immers is begonnen aan het opkoopprogramma (QE3 en QE4), voor Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekproducten ter waarde van 85 miljard dollar per maand, mogen wij er hier in Europa gaandeweg ons beeld bijstellen op wat onze norm mag zijn binnen 'Global Village'... Het zou mij niet verbazen als Europa ooit nóg eens in de Nobelprijzen zou mogen vallen.
  2. [verwijderd] 29 januari 2013 14:41
    Het probleem van hoge olieprijzen is veel complexer dan dat. Niet alleen de vraag uit Azie stijgt maar door, de olieproductie stijgt maar heel langzaam.
    Daarom stijgt de olieprijs veel harder dan de inflatie, en dat lijdt dan weer tot recessie. Stijgende olieprijzen veroorzaken stijgende brandstof- en voedselprijzen, en de mensen hebben dan minder geld over voor 'leuke' dingen.

    Lees hier: ourfiniteworld.com/2012/09/26/high-pr...
    En ook hier: ourfiniteworld.com/2013/01/17/ten-rea...

    Ik zou de hele site willen aanraden, je vindt hier uitermate verhelderend materiaal en achtergronden, met onderbouwing! (de site is NIET van mij)

    ourfinitework.com
  3. [verwijderd] 29 januari 2013 15:04
    Of hier: Oil supply limits and the continuing financial crisis
    ourfiniteworld.com/oil-supply-limits-...

    quote:

    schreef:

    Conclusion

    While we cannot know what the future will bring, the evidence would seem to suggest that we are reaching limits on the amount of oil that the world can extract at a price OECD countries can afford to pay without causing serious recession. While there is a theoretical possibility that some way can be found around this roadblock, perhaps through innovation that brings down the price of oil extraction, or through the development of inexpensive alternative fuels, there appears to be a real possibility that OECD’s oil consumption will continue to fall, and OECD countries will continue to experience recession and debt contraction.

    One concern is that this could end very badly. Banks, insurance companies, and pension plans are all operated with the expectation that most debt will be repaid according to schedule, with appropriate interest added. They will encounter serious financial difficulties if they encounter a substantial number of defaults because their equity will be quickly eroded. The government can use bailouts and stimulus funds to temporarily remedy the situation, but eventually the widespread nature of the problem will become evident.
    Vooral het laatste gedeelte, herkent u hier iets in?
  4. Onno* 29 januari 2013 15:33
    quote:

    BastardoRosso schreef op 29 januari 2013 15:04:

    Of hier: Oil supply limits and the continuing financial crisis
    ourfiniteworld.com/oil-supply-limits-...

    [...]

    Vooral het laatste gedeelte, herkent u hier iets in?
    Ik wil je niet compleet belachelijk maken, maar dit verhaal is geschreven in januari 2012. Het heet zelfs 'the contuining financial crisis'. Om dit als een hoogwaardige/betekenisvolle conclusie aan te halen is dus nogal vreemd...
  5. [verwijderd] 29 januari 2013 15:42
    Ik startte hier op 24 oktober 2008 reeds een draadje over, met als titel "oorzaak of gevolg". Klik maar even op het linkje hieronder, dan kan je het nog lezen. Destijds was er nog nauwelijks belangstelling voor dit onderwerp. Dat begint nu te veranderen. Je ziet de acceptatie en het draagvlak voor beleid mbt dit probleem de laatste tijd wel toenemen, maar ik vrees dat het inmiddels too little too late is. Doordat overheden dit probleem veel te lang genegeerd en voor zich uit geschoven hebben, beschikken zij inmiddels als gevolg van de crisis, ook niet meer over de financiële middelen om een succesvolle transitie op dit gebied te kunnen maken. Mijn inschatting is dat er uiteindelijk wereldwijd oorlog om grondstoffen gevoerd zal gaan worden. Maar hopelijk krijg ik eens een keertje geen gelijk.

    www.iex.nl/Forum/Topic/1183003/1/Oorz...
  6. [verwijderd] 29 januari 2013 17:19
    quote:

    Onno* schreef op 29 januari 2013 15:33:

    [...]

    Ik wil je niet compleet belachelijk maken, maar dit verhaal is geschreven in januari 2012. Het heet zelfs 'the contuining financial crisis'. Om dit als een hoogwaardige/betekenisvolle conclusie aan te halen is dus nogal vreemd...
    Ik weet wel dat het makkelijk is om het verleden te voorspellen, echter dit is geen voorspelling, maar een analyse over de oorzaken en gevolgen van hoge energieprijzen.
    En de conclusie is dat hoge energieprijzen werkloosheid en recessie veroorzaken, en dat blijvend hoge energieprijzen langdurige en terugkerende economische crisi veroorzaakt, en dat het financiële systeem hierdoor ten val kan komen
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links