Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,230 25 apr 2024 10:54
  • -0,003 (-0,24%) Dagrange 1,229 - 1,239
  • 120.258 Gem. (3M) 2,2M

Weekdrad 20 jan. t/m 27 Jan.

472 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 januari 2013 18:23

    Voor diegene die het oude draadje gemist hebben.. Met dank aan de geleerde heren.. Enmet dank aan het FD.

    Nu UPS de overname van TNT Express afblaast, blijkt maar weer hoe wankel het bouwwerk van de splitsing van het voormalige TNT was.

    Op 2 december 2010 zitten er drie journalisten in een grote conferentiezaal in Londen. TNT-topman Peter Bakker laat zijn blik gaan over rijen lege stoelen. Op het scherm achter hem staat zijn presentatie klaar, getiteld ‘The Separation’.

    'Gapende gat'

    Die presentatie is de vrucht van twaalf maanden noeste arbeid van tientallen zakenbankiers, advocaten, pensioendeskundigen en fiscalisten. ‘Honderdduizenden scenario’s hebben we doorgespit’, aldus een van hen. ‘Alle varianten werden tot in den treure besproken, linksom, rechtsom, bovenlangs, onderlangs.’

    Uiteindelijk bleek er maar één werkbare oplossing om de post- en expressactiviteiten van het voormalige TNT op te splitsen. Express werd naar de beurs gebracht en moest met een schone lei beginnen. PostNL bleef achter met de schulden en de pensioenverplichtingen. Én met een belang van bijna 30% in het nieuwe, beursgenoteerde TNT Express. Om het ‘gapende gat’ in zijn balans te kunnen dichten.

    Pakjesdivisie

    Op 2 december 2010 wordt deze constructie door financieel analisten verwelkomd als een kunststukje. Alle lof voor Bernard Bot, toen financieel directeur bij TNT. Hij had immers leiding gegeven aan het splitsingsproces. Daardoor kan hij de aanwezige analisten ook de finesses uitleggen.

    Zo wordt de boekwaarde van het belang geschat op €?900 mln. Dat is genoeg voor de financieringsbehoefte van post. Maar als TNT Express naar de beurs gaat, zal dat belang meer waard worden en dan heeft PostNL geld genoeg voor zijn pakjesdivisie, het pensioenprobleem én het dividend.

    Heldere knip

    Van alle aanwezigen, is er slechts één analist die hier vraagtekens bij zet. ‘Stel nu eens dat er een dubbele dip komt in de economie’, aldus Matthew O’Keeffe van Societe Générale. ‘En iedereen wordt gek. Of Spanje gaat failliet. En dan halveert de koers van TNT Express, op de dag van de beursgang. Dan ben ik benieuwd wat die jongens bij Post gaan zeggen.’

    Maar de beslissing om te splitsen was al eind 2009 genomen; een fait accompli waar de TNT-bestuurders en -commissarissen daarna niet meer op terugkomen. Ook onder de tientallen adviseurs klinkt er geen opstandig geluid. ‘Er stond nogal wat druk op de ketel. Bij aandeelhouders was de koek op. Er moest zo snel mogelijk een heldere knip komen.’

    Winstwaarschuwing

    Die aandeelhouders zijn onder andere de activisten Jana en AIMco. Al jaren proberen ze de expresstak los te maken om voor veel geld aan het Amerikaanse UPS of FedEx te verkopen. Maar ook binnen TNT was men elkaar al lang zat. Bakker had zijn handen vol om de divisiehoofden Harry Koorsta van post en Marie-Christine Lombard van express aan tafel te houden — soms letterlijk. De cash van Koorstra ging naar de groei van Lombard. Koorstra voelde zich uitgemolken, Lombard voelde zich belemmerd.

    Bovendien reageren ook de andere aandeelhouders, onder wie de grote Nederlandse pensioenfondsen, enthousiast op een splitsing. Zelfs als TNT in april 2011 een winstwaarschuwing geeft, omdat de winstmarges bij express krimpen en er fors wordt afgeschreven op Brazilië. Op de vergadering een maand later stemt 99% van de aanwezige aandeelhouders voor de splitsing.

    Judgement errors

    De dag daarna wordt TNT Express naar de beurs gebracht en O’Keeffe’s doemscenario blijft uit. Tot vier maanden later het onwaarschijnlijke toch gebeurt: de waarde van het TNT Express-belang zakt onder zijn oorspronkelijke boekwaarde. ‘Daar hebben we ons in vergist’, is achteraf het commentaar van een betrokkene. ‘Misschien zijn er wel judgement errors geweest’, zegt een ander.

    Maar begin 2012 lijkt alles met de — ietwat vertraagde — komst van UPS toch goed te komen. TNT Express wordt eindelijk ondergebracht, PostNL kan zijn belang te gelde maken en daarmee zijn toekomst veiligstellen. Alle aandeelhouders — inclusief de activisten — zijn tevreden. Eind goed, al goed.

    Sneeuwval

    Tot UPS daar afgelopen week abrupt een streep door trok. TNT Express, met inmiddels Bernard Bot aan het roer, en PostNL zijn weer tot elkaar veroordeeld. Op 2 december 2012 heeft TNT-topman Bakker daar natuurlijk nog geen weet van. In Londen geeft hij de genadeklap aan het bedrijf dat hij sinds de miljardenaankoop van TNT in 1996 had willen opstoten in de vaart der volkeren. Veel publiek is er niet. Door sneeuwval zitten alle Nederlandse journalisten vast op Schiphol. Toch draait Bakker in Londen zijn presentatie af. Daarna klinkt uit de speakers ‘It’s a Beautiful Day’ van U2.
  2. [verwijderd] 20 januari 2013 18:48
    PostNL denkt aandelen TNT na geklapte deal UPS nog steeds te verkopen
    PostNL hoopt zijn bijna dertig procent aan aandelen in TNT Express op termijn nog steeds te gelde te kunnen maken.
    Nu de overname van de pakketdienst door UPS is afgeketst, gaat een lucratieve deal met de Amerikanen niet door.
  3. [verwijderd] 20 januari 2013 20:07
    Ik zat vanmorgen ook nog eens te denken... hoe de hoeveelheid pech zich afgelopen jaar bij PostNL heeft opgestapeld.

    PostNL had zichzelf ingedekt tegen een lage dekkingsgraad bij het PostNL pensioenfonds... echter ze lijken indertijd zich niet te hebben gerealiseerd dat het pensioenprobleem ook uit de hand zou kunnen groeien via externe factoren waar het PostNLpensioenfonds helemaal geen last van heeft.

    Kortom, ik zit me af te vragen waarom PostNL zich anderhalfjaar geleden wel heeft ingedekt tegen een dekkingsgraad van het PostNLpensioenfonds beneden de 92%... maar ondertussen lijken ze zich niet tegen een daling van de i-Boxx rente te hebben ingedekt.

    Ben benieuwd wat voor een antwoord we zouden krijgen wanneer we deze vraag zouden voorleggen van PostNL.

    (Ik vrees dat het antwoord luidt als zoiets als 'tsja... daar hebben we indertijd inderdaad niet aan gedacht', wat de zaak nog pijnlijker zou maken, want tot nu toe veronderstelde ik dat PostNL enkel slachtoffer is van externe omstandigheden t.g.v. de krisis die eigenlijk voortdurend verkeerd voor PostNL zijn uitgepakt. Echter wanneer mijn inschatting t.a.v. het antwoord juist zou blijken te zijn, dan worden we met een nieuwe kwestie geconfronteerd: bestuurlijke incompetentie!???)

    :-(

  4. Bosporus 21 januari 2013 07:19
    Activistisch fonds eist overleg met PostNL'

    Gepubliceerd op 21 jan 2013 om 06:29 |

    AMSTERDAM (AFN) - Lutetia Capital, een activistisch Frans investeringsfonds, heeft zich middels een brief gemeld bij PostNL. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) maandag.Het postbedrijf heeft de ontvangst van de brief bevestigd tegenover de krant. In de brief, gericht aan bestuursvoorzitter Herna Verhagen, zegt het fonds dat PostNL ondergewaardeerd is en dat Lutetia in de komende maanden een ,,open'' gesprek wil met Verhagen over een ,,strategie die waarde moet creeëren''.Lutetia Capital geeft aan dat het recent in PostNL is ingestapt, in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt het fonds (nog) niet voor.
  5. forum rang 4 Diegy 21 januari 2013 08:02
    quote:

    DevlinJ schreef op 21 januari 2013 07:46:

    Inderdaad. Als het niet kan op de normale manier dan maar met een beetje druk. Dit kan positief zijn vandaag. Activistische aandeelhouders roeren zich wel vaker. Nomura komt met koersdoel van 1,60 en gaat van neutral naar reduce. Welke kracht wint? Ik gok op de 1e!
    Denk dat we vandaag wel iets lager gaan. Bodem moet haast bijna wel in zicht zijn.
  6. [verwijderd] 21 januari 2013 08:56
    quote:

    Rooney1 schreef:

    Open brief om aandeelhouderswaarde te creeeren. Is dat positief of negatief? Wat gaan we deze week doen?
    ceo gaat/ moet weg , heeft grote fouten gemaakt en kan hier niet blijven zitten!!!

    de org. loopt nog steeds niet
    partij aandelen heeft ze gewacht tot ups bod introk
    heeft geen visie
    politiek heeft niks met haar

  7. stot 21 januari 2013 08:59
    eerst omlaag en dan omhoog op deze niveau's leuk voor nieuwe instappers , bestaande aandeelhouders kunnen een winter en zomer slaap houden en volgend jaar kijken hoe het er dan voorstaat , wordt een lange hele lange weg voor we de 3 weer op de borden zien.....

    komt de nieuwe strategie etc en reorganisatie plannen gelijk met de cijfers op 25-2 naar buiten????
  8. [verwijderd] 21 januari 2013 09:12
    quote:

    kippekop schreef op 21 januari 2013 09:09:

    Stijging had ik volkomen verwacht.Aandeel nu sterk ondergewaardeerd.
    Ik ben ervan overtuigd dat dit aandeel een prima rit gaat maken naar de 2,10+ de komende 6 weken, ik denk niet dat er grote uitschieters komen tenzij er iets extreems met tnt gebeurt.
  9. forum rang 4 JvH 21 januari 2013 09:19
    quote:

    Bospurus schreef:

    Activistisch fonds eist overleg met PostNL'

    Gepubliceerd op 21 jan 2013 om 06:29 |

    AMSTERDAM (AFN) - Lutetia Capital, een activistisch Frans investeringsfonds, heeft zich middels een brief gemeld bij PostNL. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) maandag.Het postbedrijf heeft de ontvangst van de brief bevestigd tegenover de krant. In de brief, gericht aan bestuursvoorzitter Herna Verhagen, zegt het fonds dat PostNL ondergewaardeerd is en dat Lutetia in de komende maanden een ,,open'' gesprek wil met Verhagen over een ,,strategie die waarde moet creeëren''.Lutetia Capital geeft aan dat het recent in PostNL is ingestapt, in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt het fonds (nog) niet voor.
    Wat een kneuzen bij Lutetia Capital , Almunia heeft duidelijk aangegeven dat de overname erg moeilijk zou worden.
472 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links