Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Startersdrama

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

112 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 11 januari 2013 16:10
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 11 januari 2013 14:55:

    [...]

    als je koopt moet je ook de koopprijs voldoen (in termijnen).
    Van wie moet dat? Dat hangt er toch net van af wat je met je geldverstrekker afspreekt? Als die akkoord is met 2/3 aflossen gedurende de looptijd, en na de looptijd ofwel een nieuwe lening van een derde van de oorspronkelijke, of de keet verkopen, is het toch ook prima?
  2. forum rang 4 holenbeer 11 januari 2013 16:16
    quote:

    Martijn_AC_N schreef op 11 januari 2013 15:22:

    [...]
    Hoezo moet je krom liggen om je huis af te betalen, als dat het geval is dan heb je simpel weg een te duur huis gekocht t.o.v. je inkomsten.

    Helemaal mee eens, dan heb je inderdaad een te duur huis. Mijn punt is meer dat de verandering van regels ervoor gaat zorgen dat mensen onnodig krom moeten liggen. En als ze niet onnodig krom liggen, dan wel onnodig geld in een 100 % aflossing stoppen, geld dat economisch nuttiger te besteden is.

    Stel dat je 30 jaar lang 10.000 euro aflost en je huis is vrij. Of je lost 30 jaar lang 6000 euro af, kan je met die 4000 euro andere nuttige dingen doen. Bv. bouwvakkers aan het werk houden, of automonteurs.
    Is je hypotheek na 30 jaar nog maar 120.000 euro. Kans is groot dat je huis tegen die tijd ook nog wel 120.000 euro waard is. Lijkt me dus geen groot maatschappelijk probleem.

  3. fondu 11 januari 2013 19:06
    quote:

    Nee schreef op 11 januari 2013 11:36:

    Nog een bijkomend probleem;

    Aantal hypotheken ‘onder water’ op 800.000
    amweb.nl/-/aantal-hypotheken-onder-wa...

    Ook al zouden mensen willen verkopen, doordat hun hypotheek (flink) onder water staat kunnen ze niet eens verkopen want daar gaat de betreffende bank niet mee akkoord.

    Echt goed bezig die sukkels in de politiek!
    Als je de politiek iets mag verwijten dan is het dat ooit is toegestaan om aflossingsvrije hypotheken en dus maximale hypotheekrenteaftrek toe te staan gedurende de hele looptijd. Vanwege de lagere netto-maandlasten konden mensen zo meer consumeren (= luchtbel in de economie) of een duurder huis kopen dan anders, maar de woningprijzen kregen hierdoor ook een boost (= luchtbel in de woningmarkt). Kamerleden waren enkele jaren geleden nog tegen afschaffing van tophypotheken, want dan moesten starters spaargeld meebrengen en wie had dat nou? Wake up, man, iedere koper is zelf verantwoordelijk voor zijn aankoopprijs en hypotheekkeuze. Voor veel mensen kwam tot voor kort het woord prijsdaling in hun vocabulaire niet voor!

    Wat is het probleem met een restschuld? Vraagt de bank een hogere rente dan de vroegere hypotheekrente en/of moet je die restschuld versneld aflossen? Kun je door de restschuld een andere woning niet meer gefinancierd krijgen of alleen een goedkopere, kleinere woning dan je nu hebt? Wat moeten "die sukkels in de politiek" nu echt gaan doen? Het enige dat ik kan bedenken is, dat je liefst minder wilt aflossen, langer dan 30 jaar hypotheekrenteaftrek en ook nog een overheidsgarantie op de aflossing van je restschuld. Dus je wilt gewoon dat we met z'n allen solidair zijn met degenen met een restschuld. Kom nou, of was je ook van plan om de overwaarde met ons (de belastingbetaler) te delen? De lusten, dan ook de lasten!
  4. [verwijderd] 11 januari 2013 20:34
    quote:

    Martijn_AC_N schreef op 11 januari 2013 15:22:

    [...]
    Hoezo moet je krom liggen om je huis af te betalen, als dat het geval is dan heb je simpel weg een te duur huis gekocht t.o.v. je inkomsten.

    Ik los af en heb een prima leven hoor, nuttig met geld, doordat ik aflos kunnen anderen weer lenen..., en als ik mijn baan kwijt raak zit ik niet meteen op zwart zaad (omdat ik een hogere schuld heb dan mijn huis waard is!!) in tegendeel als ik mijn huis verkoop houd ik geld over, dus kan ik redelijk blijven uitgeven..
    ik begrijp dat jou woning dus nog wat overwaarde heeft en dat je je daarom op de borst klopt.

    Laat de gemeente morgen besluiten om bij jou achter thuis een woonwagenkamp te plaatsen en stel 50 % waardedaling. Overmorgen verlies je je baan, nog steeds zo flink omdat je alles zo goed hebt geregeld?
    Houd in het achterhoofd dat alles een momentopname is, ook jou ideale situatie...
  5. forum rang 4 holenbeer 11 januari 2013 20:52
    quote:

    bossie schreef op 11 januari 2013 16:48:

    @ holenbeer

    Wat denk je dat het meeste effect heeft op de economie?
    Iemand die 5.000 euro minder aflost en dat geld (misschien) uitgeeft.
    Of iemand die die 5.000 euro wel aflost en de bank die daar een ponzi spelletje mee speelt en die 5.000 euro 20 keer uitleent? Huhhhhhhh?
    Dat laatste heeft een groot effect, denk ik. Dat zag je in 2008, toen die markt instortte. Behoorlijk groot effect. Schijnen we nog steeds last van te hebben :-)
  6. [verwijderd] 11 januari 2013 21:09
    Hallo Jos,

    Heb je ook maximale leennormen van voor 2002? Dat maakt het totale plaatje nog iets completer.

    Duidelijk is in ieder geval dat de huizenprijzen in de toekomst verder naar beneden gaan. Ik vrees dat er uiteindelijk niets anders op zit dan massaal de hypotheekschulden af te schrijven. Hoe kun je dan in de toekomst voorkomen dat consumenten zich te diep in de schulden steken? Ik pleit daarom voor het Amerikaanse (non-recourse) systeem, waarbij de bank de huisbezitter niet aansprakelijk kan stellen voor de restschuld bij gedwongen verkoop. Op die manier zal een geldverstrekker veel beter nadenken over het risico van het verstrekken van een hypotheek.

    Tenslotte is in Amerika een regeling in de maak dat je als consument de geldverstrekker voor de rechter kunt slepen als je kunt aantonen dat je inkomen te laag was ten tijde van het afsluiten van de lening.
    Wellicht ook iets voor Nederland?
    www.bloomberg.com/news/2013-01-11/mor...
  7. Koopman83 11 januari 2013 21:36
    Gezien de economische malaise en de geld verstrekking is de gemiddelde huizenprijs nog steeds te hoog. De overheid probeert de druk op te voeren d.m.v. een bouwstop en idiote maatregelen, voor "rijke" huurders, die de deur van eerste kamer niet eens halen.

    De prijs blijft gewoon dalen en de prijs wordt bepaald door voorwaarden omtrent financiering en woning schaarste welke zeer sterk afhankelijk is van de regio. Instappen niet als het het laagst is maar wanneer je het kan betalen, ook bij tegenvallers, dan lekker wonen (daar is een huis tenslotte voor) aflossen en genieten.
  8. Jos Koets 11 januari 2013 23:06
    quote:

    Gérard schreef op 11 januari 2013 19:33:

    Waarom wordt hier de inflatie niet meegenomen???
    Dan ziet het verhaal er voor de starters veel beter uit.
    Zeker als je neemt de starter in 2008 t.o.v 2013
    Kreeg rechtstreeks deze reactie gemaild:

    Wanneer je aan jouw onderzoeks-uitkomsten nog toevoegt:

    a) de na 2002 verslechterde vermogenspositie van starters
    (onder andere door studieleningen);
    b) de onvergelijkbare situatie op de arbeidsmarkt tussen 2002
    en nu (door onder meer tijdelijke contracten);
    c) het verschil tussen de houding van de banken toen en hun
    houding nu,

    Gr. Jos
  9. fondu 12 januari 2013 00:31
    quote:

    Jos Koets schreef op 11 januari 2013 11:42:

    [...]

    Je weet wat ik heb voorspeld. Eind van het jaar zitten we op 1.000.000. Dit getal heb ik in mei 2012 al doorgegeven aan Den Haag.

    Gr. Jos
    Willem Buiter geeft vandaag de oplossing: de banken zullen een deel van de hypotheekschulden moeten afboeken.

    www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie...
  10. Mugje 12 januari 2013 00:52
    Maatregel op zich is onzinnig, volledig mee eens.

    Maar misschien zit er wel een gedachte achter. De prijzen waren veel te hoog en zijn ook nu nog te hoog, zeker bij de huidige fiscaliteit.
    Door de overgangsmaatregelen voor de 'bestaande gevallen' kunnen die wel overleven. Alleen mogen ze niet meer scheiden want dan zijn de problemen onoverkomelijk. Verhuizen kan niet eerder dan dat men weer 'boven water' staat. Maar dat zij zo, aan woningbezit kunnen risico's kleven.

    Ik hoop dat iedereen geleerd heeft hoe dit soort situaties kunnen ontstaan. Graaiers en zakkenvullers zijn niet de meest ideale entiteiten om als bewaker te dienen. Lees in dit geval dat zowel politiek (bouwwereld heeft daar een te sterke lobby) en banken al jaren wisten dat er een bubbel groeide in de huizenmarkt, maar je gaat niet zelf het kip met de gouden eieren slachten. Over de makelaars zeg ik maar niet zoveel, dat is een wereld van 'zoals de wind waait, waait ook mijn rokje'. Als de eigen schoorsteen maar rookt.

    Oplossing voor de huidige malaise zal zijn dat de prijzen nog verder dalen en door het huidige beleid van de overheid is te hopen dat huizenbezitters wat reëlere vraagprijzen gaan stellen. Ik denk toch nog eens 20-25% er van af. Nu de markt niet meer beïnvloed wordt door overdreven fiscaal geruis, wordt het een echte markt en die kan ook dalen.
    Naar de toekomst de banken zelf medeverantwoordelijk maken voor een gezonde prijsontwikkeling. Gewoon het hypotheekrecht wat uithollen zodat ze ook zelf gebaat blijven bij een gezonde markt en niet alleen maar op omzet jagen.

    Vanuit de starters geredeneerd blijft het wel een bizar gegeven dat luxe villa's die de eerste levensbehoefte 'wonen' ver overschrijden (en waar misschien wel 3 startersgezinnen in zouden kunnen huizen) een ruime fiscale behandeling blijven genieten en de schatkist jaarlijks miljarden kosten. Dat moeten de starters samen met gehandicapten en ouderen bezuren, want daar wordt wel bezuinigd. Laten we hopen dat die onevenwichtigheid in de toekomst ook een keer wordt aangepakt. Ik schaam me diep in een land te wonen waar mensen met idioot grote woningen worden geholpen idioot groot in luxe te wonen terwijl gehandicapten- en ouderenzorg worden ingekrompen.
  11. Peter_H 12 januari 2013 09:30
    Nog een aantal redenen om toch echt fors af te lossen:

    Demotie wordt echt een reële optie. Cap Gemini is echt niet de laatste en ook Vermeend, Van der Ploeg en Buiter sluiten zich daar nu bij aan. De 'garantie' van stijgende inkomsten is echt voorbij, dus je zult toch echt je lasten moeten laten dalen als je ouder wordt.

    Onderwater hypotheken moeten teruggebracht worden tot gezonde leningen. Veel mensen zullen sowieso 30% of meer moeten aflossen voordat ze er ook maar aan kunnen denken om te verhuizen of te scheiden. Ik verwacht ook dat banken binnenkort mensen zullen dwingen om bij te storten. Oversluiten is voor die mensen nu geen optie want geen enkele bank zal een lening van die omvang verstrekken. Gevolg: je moet elk verlengingsvoorstel van de bank accepteren ongeacht de hoge rentes.
  12. [verwijderd] 12 januari 2013 09:45
    Alles aflossen, en niet meer op de pof leven.
    Huizenkopers waren blij met een aflossingsvrije hypotheek, dan hielden ze meer geld in de zak om te verbrassen¨, aan een dure auto of een boot, leuke reisjes enz.
    Maar eens moet je nu eenmaal terugbetalen, zo gaat dat met lenen lenen betalen betalen.
    En dan moet je dus nu ook niet jammeren, of de staat vragen om met ook mijn belastinggeld bij te springen, niks daarvan.
    De banken moeten ook helemaal niets afschrijven, dat gaat ten koste van de winst. Waarom moet ik als spaarzame aandeelhouder van die bank gaan mee betalen voor een stel idioten welke geloven dat je huizen op de pof kan krijgen. Gewoon dokken!! harder werken! leergeld betalen!!
  13. Peter_H 12 januari 2013 09:53
    Nog een reden:

    We gaan er gemakshalve vanuit dat je tot je pensioen werk hebt, de werkelijkheid is echter minder rooskleurig. Veel mensen raken na hun vijftigste hun baan kwijt en komen daarna niet meer aan de bak. Vanaf 2014 zit je dan na 1 jaar op bijstandsniveau en heb je een groot probleem. Kan je dan nog je hypotheek betalen? Misschien wel als je al een deel hebt afgelost...

112 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links