Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Willen de echte schuldigen opstaan II

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

50 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Moneyball 4 januari 2013 21:44
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 4 januari 2013 19:12:

    @Zef je hebt het over criminele bankiers. Die zijn fout en moeten worden aangepakt (gebeurt te weinig). Maar het speelveld en de regels zijn de veroorzakers, vele bankiers medeplichtigen en criminele bankiers de verziekers die echt achter de tralies moeten. Je moet onderscheid maken dus waar het begint en wier er mee doen en wie zich aan geen enkele regel houdt.
    Zo gesteld zou vrijwel elk maatschappelijk probleem veroorzaakt worden door overheidsfalen als regelgever, toezichthouder of handhaver.

  2. [verwijderd] 4 januari 2013 22:05
    bankiers zijn idd de facto criminelen >> zie film Inside Job... zo te googlen.
    politici hebben geen verstand van de financiële wereld en hier ook geen interesse in, behalve wanneer ze n commissariaat krijgen dat goed betaalt >> zie Wim Kok, Lodewijk de Waal >> je wordt niet zo gauw van n rijtuig als wel van n strontkar overreden ! leve onze politici !
    hoe kan je n financieel level playing field krijgen als staten binnen de EU elkaar beconcurreren met fiscale wetgeving? dat is dus helemaal niet de bedoeling ! en helemaal niet gewenst voor diegenen die zich in prettige posities weten te manoeuvreren. politici en bankiers... idd n immorele ploertencongsi die parasiteert op de samenleving... en verder, met brood en spelen kom je ver! het was al zo ten tijde van Rome en t is niet anders in t Vierde Rijk. als t ten onder gaat aan de corruptie is er niets van waarde weg.
  3. [verwijderd] 5 januari 2013 09:54
    Zakenbaniers zijn gaan lobbyen om de Glass-Steagall Act af te schaffen.
    Toen konden roversbenden op WallStreet voluit hun gang gaan.
    En de grote zondebok van de zakenbankiers was natuurlijk Bill Clinton.

    nl.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall_Act

    Tot uw dienst Meneer Sassen van Elsloo.
    Ben ik nu ook een stuk onbenul?
    Ik dacht altijd je moet een ouwe aap geen smoelen leren trekken.

    En dan wil ik het nog eventjes hebben over de Volcker Rule.

    intrinsiekewaardenul.nl/2012/02/wall-...

  4. Alexander Sassen van Elsloo 5 januari 2013 12:19
    @simi500 volcker rule ben ik voor hoor. ik zeg ook slechte of geen regulering. Mijn derivaat gedeelte in column heeft ook direct betrekking op Volcker rule. Overheid heeft er mee ingestemd (ex bankiers en /of vele wilden huizenmarkt en andere asset prices verder omhoog drijven) maar dat is exact mijn punt. Als politici (ongeacht achtergrond) doordacht te werk zouden zijn gegaan(niet blind najagen dat iedereen een huis moet kunnen bezitten) en hun poot hadden stijf gehouden, dan waren de spelregels ten minste strenger geweest en had veel voorkomen kunnen worden. Dit is ook precies wat ik zeg. Tegenlicht intro doet het voorkomen dat de traders bij de banken alles hebben veroorzaakt, maar de uiteindelijke rampzalige beslissingen lagen bij overheden en centrale banken (inclusief toezichthouders). Dat er een wisselwerking is tussen al deze groepen spreekt voor zich, vandaar dat ik zakenbankiers medeplichtigen noem.
    Ik begrijp dan ook uw opmerking hierover niet. Het lijkt erop dat u denkt dat ik anti Volcker rule ben en dat ik zakenbankiers van alle blaam zuiver en dat is pertinent onjuist. Dus u opmerking over onbenul (die u uit context haalt, zie wisseling met @plof) vind ik niet toepasselijk.
  5. [verwijderd] 5 januari 2013 13:54
    Uw opmerking dat als de spelregels strenger waren geweest er veel voorkomenvhad kunnen worden is zonder twijfel juist, maar daar gaat het toch niet om?

    Het gaat erom dat de financiële sector op een gewetenloze wijze misbruik gemaakt hebben van de zwakke regelgeving. Zulks ondanks dat de financiële sector wist en behoort te weten dat zij een zeer belangrijke maatschappelijke factor is. Door het ontbreken van moreel intellect, egocentrisme en ronduit crimineel gedrag is devmaatschappij ontwricht geraakt met vele slachtoffers.
    Dat politici ook eigen belangen hebben nagestreefd en wellicht zelfs voordeel hebben gehad bij de criminele activiteiten van de financiële sector is natuurlijk evenmin te rechtvaardigen.
    De financiële sector hield en houdt de maatschappij in een wurpgreep en schroomt niet een en andermaal de boel te chanteren ( denk ook aan de opmerkingen van ook lokale mediocre bankmannetjes als Zalm en malloten van SNS), dus de echte schuldigen......; dat zijn toch echt de lieden die louter voor eigen gewin de maatschappij op het spel zetten, dat slappe regelgeving hen dat nogelijk gemaakt heeft is, in retrospect, tragisch, maar als er enige moraliteit in de financiële sector te vinden geweest zou zijn, zou men niet louter winstoptimalisatie hebben nagestreefd of het nemen van bizarre risicos in de wetenschap dat de maatschappij toch voor de kosten zou opdraaien.

    Het is natuurlijk zelden zwart wit, maar zoveel is duidelijk dat een hele generatie bankmensen volledig geperferteerd misbruik heeft gemaakt en crimineel gedrag heeft vertoond ( want vergeet niet veel activiteiten die hebben plaatsgevoden zijn gewoon strafbaar), dat laat zich niet eenvoudig duiden als slechts medeplichtigen oid.
  6. Zilverduit 5 januari 2013 14:07
    Wat eigenlijks mist in de column is met name het feit van eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline van bankiers. Niet alles valt onder wet- en regelgeving samen te vatten. Een van de grote problemen binnen de financiele dienstverlening was gewoon een totaal gebrek aan integriteit en hoogst risicovol beleid. Van deze ontzettend foute bedrijfsvoering kun je de overheid niet de schuld geven. Helaas zitten dezelfde bankiers er nog steeds. Overigens deel ik wel je mening dat ook de overheid een prudent beleid dient te voeren, maar om het hier met name op te gooien...........laat ik het anders stellen als je een geweer hebt hoef je de trekker nog niet over te halen.
  7. lecrayon 5 januari 2013 14:10
    Soms denk ik dat de huidige politieke wereld zodanig verweven is met de gunsten naar het bedrijfsleven en bankierswezen dat er regels opgesteld worden om crimineel gedrag legaal te maken. De wereld op zijn kop, ze hebben de kunststroming van de ploeg opnieuw leven ingeblazen waarbij de lucht groen is en het gras blauw, de huizen zijn nog oranje maar de molens zijn geel en schimmelig en de korenschoven zwart. Nou is het voor een kunstenaar wel interessant, maar voor droge regelgeving absoluut niet. Daar hoort het gras groen en eetbaar te zijn en de lucht schoon letterlijk en figuurlijk.

    Helaas, er zijn velen die de dans van justitie ontspringen, al dan niet opzettelijk met een bless-you van hogerhand.

    Ik heb dan ook geen vertrouwen dat het snel goedkomt met de huidige "crisis" omdat eenvoudig "de echte schuldigen" onder 1 hoedje spelen met de "aangewezen schuldigen". Dit gaat op zijn minst nog 10 jaar duren en waarschijnlijk langer totdat van buitenaf andere, meer rechtvaardige impulsen komen. Meer saamhorigheidsgevoel, minder egoïsme. Meer werken naar 1 doel, minder chaos. Meer eigenwaarde, minder arrogantie.

    Tot slot ben ik van mening dat de enige regering die goed voor de samenleving kan zijn is die regering die zichzelf overbodig maakt.

  8. forum rang 7 handyman6 5 januari 2013 14:23
    Helemaal eens met Derivatix en Zef,Zilverduit:de financiele sektor is de hedendaagse roofriddersklasse,op de voet gevolgd door allerlei andere multi-nationals...farma,voeding,energie etcetc...de "Onderwereld" zit nu,denk ik ,hecht in het zadel daarro!
    Straffeloos financiele risico's nemen die buiten alle proporties gaan,want wordt toch door de staat gedekt,weet men.
    Dan nog proberen onderscheid te maken tussen meer en minder bankgeboefte,lijkt dus wel degelijk op eigen straatje schoonpraten!
    Als een andere sektor bv de artsengroep zo schaamteloos met hun klienten waren omgesprongen,was de beer los geweest.
    Maar nee hoor ,zelfs bij de woekerpolis excessen weet de banksektor zich er nog uit te redden...zoveel macht en lobbykracht bezit deze klub kennelijk.
    En de amateurpolitici mogen het puin opruimen, elke 50 jaar ofzo,wetjes verzinnen,de burger afknijpen/bezuinigen om de bankenrekening te voldoen en verder alles wat er nog mis ging opdweilen,met de kraan open.Schurken zijn het ,niks minder.
    H6
  9. motorhead 5 januari 2013 14:39
    Als we niet zelf participeren in de overheid, ontspoort deze onder invloed van allerlei belangengroepen (bouwend nederland, woningcorporaties, zorg, onderwijs, ...); gevolg is versnippperde regelgeving en machtsmisbruik en zelfverrijking.

    19 januari is een bijeenkomst nav de oprichting van het misesinstituut in Nederland en de website mises.nl. @Alexander: kom je ook?
  10. [verwijderd] 5 januari 2013 15:39
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 4 januari 2013 16:03:

    Guttegut, is er een nieuwe staatsman opgestaan, een nieuwe Alexander de Grote?
    Ik weet dat de wereld en de (democratische) politiek niet ideaal zijn, maar onder simplistische oplossingen heeft de mensheid de laatste 100 jaar al zwaar geleden.
    Dat is klinklare onzin, het probleem is juist dat systemen gecorrumpeerd zijn, dit heeft niets met "democratie" te maken. Wazig.

    Kapitalisme kan alleen functioneren met "vertrouwen". Zonder dat is er geen handel mogelijk. Regulatie speelt hier een rol; als een collectief afgesproken systeem. Indien de overheid direct of indirect beïnvloed wordt, door één van de handelspartijen, zoals een financiële corporatie of cartel, zal ook de regulatie beïnvloed kunnen worden.

    Dit is een vrij simpel concept, en het artikel in principe juist in identificatie van het probleem.
  11. [verwijderd] 5 januari 2013 17:06
    Goed artikel alexander. Ik ben blij met elke poging die wordt gedaan tot bewustmaking van de misstanden die de wereld gijzelen.
    Iedereen leeft voortaan voor het eigenbelang,het is niet gek dat politici en bankiers gecorrumpeerd raken en hun focus op het eigenbelang verleggen. Nepotisme viert hoogtij maar blijft verborgen en wordt omfloerst door allerlei media schouwspel om den burger in het ongewisse te laten.
    Het volk zijn schapen en de herders zijn wolven. Dus wat doen we eraan. We moeten helaas terug naar abolute inkrimping van het politieke orgaan op elk nivo. Deze mensen produceren niets tot weinig. Terug naar basis regulatie, alleen het hoogst noodzakelijke komt in het gezamenlijk belang. Het overige kan een laissez faire toenadering krijgen of via gezamelijk referenda worden afgesproken. Het aantal wetten zal drastisch moeten worden verminderd evenals de overheids bemoeienis. Het bureaucratisch politieke en financiele gedrocht moet worden verdreven.

  12. forum rang 7 handyman6 5 januari 2013 20:40
    quote:

    lecrayon schreef op 5 januari 2013 14:10:

    Soms denk ik dat de huidige politieke wereld zodanig verweven is met de gunsten naar het bedrijfsleven en bankierswezen dat er regels opgesteld worden om crimineel gedrag legaal te maken. De wereld op zijn kop, ze hebben de kunststroming van de ploeg opnieuw leven ingeblazen waarbij de lucht groen is en het gras blauw, de huizen zijn nog oranje maar de molens zijn geel en schimmelig en de korenschoven zwart. Nou is het voor een kunstenaar wel interessant, maar voor droge regelgeving absoluut niet. Daar hoort het gras groen en eetbaar te zijn en de lucht schoon letterlijk en figuurlijk.

    Helaas, er zijn velen die de dans van justitie ontspringen, al dan niet opzettelijk met een bless-you van hogerhand.

    Ik heb dan ook geen vertrouwen dat het snel goedkomt met de huidige "crisis" omdat eenvoudig "de echte schuldigen" onder 1 hoedje spelen met de "aangewezen schuldigen". Dit gaat op zijn minst nog 10 jaar duren en waarschijnlijk langer totdat van buitenaf andere, meer rechtvaardige impulsen komen. Meer saamhorigheidsgevoel, minder egoïsme. Meer werken naar 1 doel, minder chaos. Meer eigenwaarde, minder arrogantie.

    Tot slot ben ik van mening dat de enige regering die goed voor de samenleving kan zijn is die regering die zichzelf overbodig maakt.

    En wie moet deze "graai-geest" dan weer in de fles krijgen ,als bijna iedereen met macht diep met zijn klauwen in de bonuspotten zit?
    Als je als gewone burger ziet dat maraude banken middels boekhoudkundige truks simpel worden gered ,waar jijzelf als kleine ondernemer lekker kapot mag gaan en de steun in?
    Waar zitten de erfgenamen van de familie Marx?!
    H6
  13. [verwijderd] 5 januari 2013 20:57
    Het lijkt mij duidelijk dat gekozen politici verantwoordelijk zijn ongeacht door wat en wie zij ook beïnvloed worden als zij eenmaal op hun stoel zitten. Hoofdprobleem is dat zij daar risicoloos zitten en ook nog van een bepaald slag zijn. De vraag is of de meerderheid van kiezers wijs genoeg is om te kiezen, zelfs in het Zwitserse systeem. Ik denk het niet. Dus wordt het ook niet echt iets geweldigs.
  14. [verwijderd] 5 januari 2013 22:31
    Mijn vraag aan de auteur: hoezo is een directe democratie met referenda de oplossing? Ik wil niet hautain doen, maar als ik om me heen kijk op straat of zie hoeveel mensen er toch weer op de PVV stemmen, dan weet ik niet of directe democratie zoveel oplost.

    In Nederland loopt men vooral warm om te stemmen voor Idols of the Voice of Holland. Ik denk dat we John de Mol nodig hebben om te zorgen dat men ook voor een referendum warmloopt. En dat lukt dan alleen als de discussie zo plat geslagen wordt als bij de verkiezings "debatten".

    Misschien voortaan een complex cryptogram op een stembiljet zetten en dat je alleen mag stemmen als je hem hebt opgelost. Zodat de macht niet gaat naar mannen met gladde praatjes.

    We zijn ook zelf het probleem. Zomaar drie voorbeelden:

    - Als banken te gul zijn met lenen ligt het aan hen of aan de toezichthouder. Maar als de bank ons niet leent wat we willen hebben dan is de hypotheekadviseur een eikel en heeft de bank het gedaan.

    - De politiek moet zich inderdaad meer richten op de langetermijn en niet om kortetermijn gewin de burger naar de mond praten. Maar als zorgpremies oid omhoog gaan dan ontstaat massaal protest.

    - Pensioenfondsen mogen van ons weinig risico nemen, maar we eisen wel hoge rendementen van ze en als de pensioenpotten niet goed genoeg gevuld zijn dat zijn het prut beleggers.
  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 6 januari 2013 09:55
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 4 januari 2013 18:31:

    @Beperktedijkbewaking zie de links (soms niet echt duidelijk aangegeven; zie blauwe letters) over Zwitsers model.
    Tja...
    Ondanks een -beperkt- referendum-systeem (over vooral populistische onderwerpen) zijn de Zwitserse banken ook niet voor de ellende gespaard gebleven, toch?
  16. [verwijderd] 6 januari 2013 10:27
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 5 januari 2013 12:19:

    @simi500 volcker rule ben ik voor hoor. ik zeg ook slechte of geen regulering. Mijn derivaat gedeelte in column heeft ook direct betrekking op Volcker rule. Overheid heeft er mee ingestemd (ex bankiers en /of vele wilden huizenmarkt en andere asset prices verder omhoog drijven) maar dat is exact mijn punt. Als politici (ongeacht achtergrond) doordacht te werk zouden zijn gegaan(niet blind najagen dat iedereen een huis moet kunnen bezitten) en hun poot hadden stijf gehouden, dan waren de spelregels ten minste strenger geweest en had veel voorkomen kunnen worden. Dit is ook precies wat ik zeg. Tegenlicht intro doet het voorkomen dat de traders bij de banken alles hebben veroorzaakt, maar de uiteindelijke rampzalige beslissingen lagen bij overheden en centrale banken (inclusief toezichthouders). Dat er een wisselwerking is tussen al deze groepen spreekt voor zich, vandaar dat ik zakenbankiers medeplichtigen noem.
    Ik begrijp dan ook uw opmerking hierover niet. Het lijkt erop dat u denkt dat ik anti Volcker rule ben en dat ik zakenbankiers van alle blaam zuiver en dat is pertinent onjuist. Dus u opmerking over onbenul (die u uit context haalt, zie wisseling met @plof) vind ik niet toepasselijk.
    Meneer Sassen van Elsloo,

    En wie heeft er liggen prutsen met de Libor rente.Was dat ook de overheid?
50 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links