Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Willen de echte schuldigen opstaan?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 januari 2013 22:28
    Die gewone mensen die spaarrekeningetjes openen of de secretarreses en koffiedames verdienen ook ruimschoots meer dan een willekeurige mbo er of koffiedame verdient in vergelijkbare funciies, nog afgezien van de zeer royale CAO, goedkope bankproducten, rentekortimgen op hypotheken, bizar veel vakantiedagen, dus weliwaar is er in de lagere echelons geen sprake van verziekte bonuscultuur, ( al dan niet bewust) profiteren van de graaicultuur is er in alle geledingen; de een alleen wat meer dan de ander.

    Overigens ben ik het volstrekt eens met de opmerkimg dat er niks mis is met flink gokken en risico nemen als het maar je eigen geld is. Dat is toch juist het probleem; flink gokken om bonussen salarissen e.d. te optimaliseren en risicos en verliezen afwentelen op derden; klanten, overheid e.d.
  2. [verwijderd] 3 januari 2013 22:46
    Ik heb nog nooit zo'n slappe documentaire als gisteren gezien. Het wereldje is zo groot en dan worden er een paar mensen voor de camera gehaald die kennelijk broodnodig aandacht hebben en zulke grote flauwekul uitkramen (de wereld wordt geregeerd door jongeren van 25.... dream on). Alsof elke trader een psychopaat is. Ondersteund met leuke flitsen van mensen die over straat lopen en waarschijnlijk schrikken van de camera, spannend muziekje eronder, en je hebt het beeld van een idioot. Ik werk al jarenlang in het wereldje en ik kon het op een gegeven moment niet meer volgen, laat staan een leek. Probleem is dat de leek denkt het zal wel zo zal gaan.

    En die Joris Luyendijk ook, weet niks van de materie, gaat het een tijdje volgen en praat met wat coke gebruikers die in de City hebben gewerkt en meneer mag zijn ervaringen delen voor een commissie. Wat een waanzin. Ik denk dat we voortaan Joris voor elke commissie moeten laten getuigen. We geven hem gewoon wat dossiers 3 weken van te voren en Joris maakt er wel een spannend verhaaltje van zodat zelfs onze vrouwen het eindelijk eens begrijpen.
  3. pcrs7 3 januari 2013 22:58
    quote:

    *Justin* schreef op 3 januari 2013 20:31:

    [...]

    Terwijl het probleem ligt bij een elite binnen de banken, zowel de traders die gokken met het geld en de beleidsmakers binnen banken die dat gokken niet aan banden leggen. Al met al heb je het dan denk ik over 5% van alle mensen die bij een bank werken.
    Het probleem is niet dat ze gokken, er zijn meer mensen die gokken. Wil je een gokverbod? Onzin. Het probleem is dat je verplicht wordt voor hun bailout op te draaien. Die verplichting is gebacked door gewapende politiemannen die jou dat kunnen verplichten. Het probleem is de initiatie van geweld goedkeuren. Dat is de wortel van het kwaad een morele crisis.
  4. [verwijderd] 3 januari 2013 23:03
    quote:

    pcrs7 schreef op 3 januari 2013 22:58:

    [...]
    Het probleem is niet dat ze gokken, er zijn meer mensen die gokken. Wil je een gokverbod? Onzin. Het probleem is dat je verplicht wordt voor hun bailout op te draaien. Die verplichting is gebacked door gewapende politiemannen die jou dat kunnen verplichten. Het probleem is de initiatie van geweld goedkeuren. Dat is de wortel van het kwaad een morele crisis.
    Ik heb er ook geen probleem mee dat er gegokt wordt, moeten ze lekker zelf weten. Maar niet met de fiches van het gewone retail bankieren. Want juist daardoor ontstaat de maatschappelijke schade (too big to fail) met als gevolg de gedwongen reddingsoperaties. Als een hedgefund dat puur geld van beleggers gebruikt failliet gaan wordt die ook niet gered. Dat zou dus ook met trading-takken van banken zo moeten zijn.
  5. Ghestem 3 januari 2013 23:20
    Goed verhaal waar absoluut een kern van waarheid inzit.

    Er is een graaicultuur bij met name de zakenbankiers maar dit werd wel gedoogd cq mogelijk gemaakt door het falend toezicht of niet ingrijpen door toezichthouders (centrale banken, de overheid). De overheid heeft ook niet in gegrepen omdat de banken aan iedereen leningen sleet die op de korte termijn gweldig goed voor de groei van de economie waren. En wijzelf omdat we weten dat dit aan de gang is maar liever met de meute meelopen dan tegen de stroom inroeien. Zouden wij stemmen op een partij die wilde bezuinigen in de goede tijd, nee ....dus de partijen pasten hun programma's aan en we schoven met ons allen de boel voor ons uit.

    Boter, veel boter op heel veel hoofden.
  6. [verwijderd] 4 januari 2013 00:57
    @ Alexander,
    Goed artikel Alexander!!!.
    S.v.p. doorgaan/volhouden met dit soort beschouwingen.........ook al lijkt het soms of je een roepende in de woestijn bent.........het is heel erg nodig........ om hopelijk eens een kantelpunt te bereiken in de financieele, bestuurlijke en politieke nachtmerrie waarin wij ons thans bevinden; hetgeen helaas maar door weinigen wordt beseft...........
  7. lecrayon 4 januari 2013 06:54
    Ik vrees dat dit soort praktijken nog een generatie lang zullen voortduren. De politiek heeft geen daadkracht meer, en de randvoorwaarden zijn doorspekt met regels die bepaalde groepen bevoordelen. Verder is het zo dat het individualisme hoogtij viert en dit ten koste gaat van een sociaal gemeenschapsgevoel. Wat het weer mogelijk maakt om stukje bij beetje sociale verworvenheden af te breken zonder dat er al te veel commotie ontstaat. Het is dus wachten totdat er iemand (zoals Fortuyn) opstaat om deze dwalingen recht te zetten met hulp van de bevolking. Of dat in het huidige politieke klimaat mogelijk is betwijfel ik ten zeerste.
  8. @iPlof 4 januari 2013 11:10
    Een jaar geleden zijn we naast de politieke beschouwingen van Alexander ook aangeraden short aandelen, long gas en goud/zilver etc te gaan.

    De edelmetalen staan onveranderd, aandelen hoger en gas flink lager. Al met al een killer advies.

    Ik dacht dat het hier een beleggingen gebeuren was, af en toe lijkt het hier op een verzameling van gefrustreerde aanhangers van complottheorieën.. Blijkbaar heeft IEX dat publiek hard nodig want het aantal echte beleggers bevindt zich op een dieptepunt.
  9. Alexander Sassen van Elsloo 4 januari 2013 13:17
    @Tomketiid en Plof ten eerste is natgas van $2,4 naar 3,23 (plus 34,6%) gegaan. Verder moet je wel het hele verhaal vertellen: Philips long-short kbc, goud is omhoog (met herhaaldelijk de volatiliteit verteld), eerst SFR en dan switch naar NOK versus eur is omhoog, beursval gecalled en zo verder. Tevens is het ook zo dat als iets geschreven wordt dat het idee niet in de eeuwigheid blijft staan, dat zou onzinnig zijn. Ik deel mijn visie op IEX en het is aan de lezer of hij/zij er wat mee doet. Ik ben niet verplicht een follow up te doen op wat ik schrijf. Verder is wat ik schrijf ook geen advies (zie disclaimer) maar mijn idee of een beschrijving van de ideeën in de markt. Jullie twee doen het voorkomen dat je op een gratis website, gratis advies moet ontvangen, wat altijd goed moet zijn. Dan nemen jullie niet eens de moeite om alles goed te lezen en gaan jullie twee een beetje lopen azijnen dat ik complottheorieën zou aanhangen en dat soort onzin. Joh, draag iets constructiefs bij, onderbouw je mening en draag zo bij aan de discussie die voor iedereen nuttig en interessant is. Azijnen doe je maar op joop.nl
  10. @iPlof 4 januari 2013 13:50
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 4 januari 2013 13:17:

    Verder moet je wel het hele verhaal vertellen

    Joh, draag iets constructiefs bij, onderbouw je mening en draag zo bij aan de discussie die voor iedereen nuttig en interessant is. Azijnen doe je maar op joop.nl
    Beste Alexander, jouw 'tips' die ik aanhaalde zijn 1 van de weinige beleggingsgerelateerde aanbevelingen. Achteraf is het altijd makkelijk praten maar ook toen heb ik je keuze bekritiseerd.

    Natural Gas raadde je aan op 28 feb 2012 en staat nu lager dan toen.

    Over mijn bijdragen..Ik discusseer hier met iedereen die maar wil maar vooral over beleggen. Shell, TT, Azië zit ik long en daarnaast trade ik op de Amerikaanse beurs. Mijn rendement over 2012 (na aftrek van een paar duizend euro kosten) is 36%..
  11. [verwijderd] 4 januari 2013 14:37
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 4 januari 2013 13:17:

    Jullie twee doen het voorkomen dat je op een gratis website, gratis advies moet ontvangen, wat altijd goed moet zijn. Dan nemen jullie niet eens de moeite om alles goed te lezen en gaan jullie twee een beetje lopen azijnen dat ik complottheorieën zou aanhangen en dat soort onzin. Joh, draag iets constructiefs bij, onderbouw je mening en draag zo bij aan de discussie die voor iedereen nuttig en interessant is. Azijnen doe je maar op joop.nl
    In je column van februari 2011 schrijf je: "Naast de olieprijs zullen zeer waarschijnlijk ook de olieservicebedrijven goed gaan boeren. SBM Offshore, Fugro, (..) zijn interessante namen in deze context.

    Disclaimer: Ik heb geen posities in olie of de genoemde olieservicebedrijven. Wel heb ik mijn klanten herhaaldelijk aangeraden om long (..) bovengenoemde olieservicebedrijven.

    Natuurlijk heb je mij (gratis) geen advies gegeven. Je hebt wel opgeschreven wat je aan je klanten heb geadviseerd en dat is toch een impliciet advies of een suggestie oid. In ieder geval hebben deze aandelen het niet goed gedaan en is dit advies cq suggestie niet goed geweest.

    Andere suggesties zoals crash en de val van de euro zijn ook niet uitgekomen. Overigens mag ik op dit forum mijn overigens terechte kritiek op je columns uiten. Om kritiek af te doen als "azijnen" gaat me te ver.

  12. Alexander Sassen van Elsloo 4 januari 2013 14:45
    @Tomketiid je vertelt weer het hele verhaal niet. Euro valt binnen 4 jaar zei ik toen (loopt nog) NOK, SFR PHIAlong vs KBC short, etc neem je niet mee in je oordeel. is noch prudent noch onderbouwd. Stop losses en dergelijke (looptijd van een idee) neem je ook niet mee. Mij op jouw manier afrekenen slaat dus nergens op. Het is zeer selectief (je pakt 1 idee, oilservices) en foutief (want het andere genoemde mening dat de euro ten onder zal gaan loopt nog). Dus terecht kan je jouw kritiek niet noemen.
  13. [verwijderd] 4 januari 2013 15:07
    Alexander, wat commentaar (cursief aangegeven)

    1: Centrale banken
    Het monetair beleid is wereldwijd schrikbarend slecht geweest, een paar uitzonderingen daargelaten. Sinds begin vorige eeuw centrale banken hun intrede deden, is de ontwaarding van geld begonnen (het boek Geldmoord van Edin Mujagic is een aanrader op dit onderwerp).

    Van deze stelling deugt m.i. niet zoveel. Neem de VS. Voor de oprichting van de Amerikaanse centrale bank, de FED, in 1913 kende de VS. Langdurige perioden van aanhoudende deflatie, afgewisseld met korte perioden van felle inflatie. Sindsdien zijn zowel deflatie als inflatie onder controle gebracht, afgezien van een periode van forse inflatie eind zeventiger, begin tachtiger jaren (zie de bijgevoegde grafiek).

    Dit heeft vele nadelige gevolgen en is ook de oorzaak van de vele bubbels op financiële markten die het (risico)gedrag in de sector totaal op zijn kop heeft gezet.

    De bubbels op de financiële markten zijn m.i. niet ontstaan door het beleid van de Centrale banken, maar door het gedrag van banken, burgers en bedrijven. Dat wil zeggen, banken die veel te makkelijk kredieten hebben verstrekt en burgers die dat veel te makkelijk hebben geleend. Als iemand iets te verwijten valt dan zijn dat hooguit de politici die (wellicht verleid door vette donaties van bankiers) dit (uit)leengedrag geen halt hebben toegeroepen.

    Nu de problemen groter zijn dan ooit tevoren hebben de centrale banken hun façaden laten vallen en zijn openlijk overgegaan tot het omlaag manipuleren van interestniveaus, omhoog manipuleren van financiële activa en het printen van geld om zo het ene gat met het andere te vullen.

    De centrale banken hebben geen façaden laten vallen. Het manipuleren van de rente, door het opkopen en weer verkopen van (staats)obligaties, is nu eenmaal hun core business en hun belangrijkste gereedschap om hun primaire taak, het beheersen van de inflatie en (in de VS) de groei van de economie, uit te voeren. Jouw verwijt tegen de centrale banken komt er feitelijk op neer dat je ze verwijt dat ze de hele boel niet hebben laten instorten!

    Hiermee corrumperen ze de gehele financiële sector. De Tegenlichtintro haalt dus oorzaak en gevolg door elkaar; de zakenbankiers zijn de medeplichtigen terwijl de centrale banken de (mede-)veroorzakers zijn.

    Deze stelling is ook aanvechtbaar. De banken zijn m.i. de hoofdschuldigen omdat deze veel te makkelijk kredieten hebben verstrekt. Kredieten bovendien, die veel te weinig bijdroegen aan investeringen in reële economische groei, en veel te veel aan consumptie. Maar dat kun je de banken eigenlijk niet verwijten. In geen enkel wetboek staat dat ze dat niet mogen. De feitelijke fout ligt bij onze samenleving, en in het verlengde onze gekozen bestuurders die niet hebben ingezien dat banken als nutsbedrijven zouden moeten opereren en niet als winstmaximaliserende private bedrijven. Dat wil zeggen: ze zouden vooral geld moeten uitlenen aan initiatieven die leiden tot duurzame (in financiële zin) economische groei, zodat de schuld/GDP verhouding beheersbaar blijft.

    2: Politici en overheden
    Centrale banken zijn dan zogenaamd onafhankelijk van de politiek, maar dit is natuurlijk onzin. Benoemingen van centrale bankiers zijn altijd politiek gedreven en in tijden van crisis laten ze de pretentie van onafhankelijkheid varen. Het overstag gaan van de ECB is een goed voorbeeld hiervan. Sinds ex-Go(l)dman Sachs directeur Mario Draghi aan het roer staat, is het ene na het andere heilige huisje afgebroken.

    Geen zinnig mens zal zeggen dat centrale banken onafhankelijk (moeten) zijn van de politiek. Want de centrale bank en de schatkist moeten opereren als een twee-eenheid, waarbij beiden hun activiteiten op elkaar afstemmen en de centrale bank als taak heeft om de effecten van schatkist operaties op het prijsniveau te temperen, door middel van het aan- en verkopen van (staats)obligaties.

    De politiek kan onmogelijk claimen dat ze hier niets mee te maken hadden. Eenzelfde beeld zien we onder andere in Japan, de VS en het VK en hiermee is de politiek in ieder geval al een medeveroorzaker van de crisis. Maar de politiek en overheden hebben de crisis veroorzaakt door slecht management. Zo is het fiscaal beleid zo gemaakt dat schulden fiscaal worden beloond en sparen juist wordt gestraft.

    Ik zou zeggen, verdiep je eens in MMT. De private sector (burgers + bedrijven) kan slechts netto sparen als de overheid begrotingstekorten heeft en/of als er een netto geldstroom uit het buitenland komt (d.w.z. als er een overschot op de lopende rekening is).

    Het fiscale systeem is in de meeste landen zodanig ingericht dat het juist het verkeerde gedrag stimuleert. De reden hiervoor is dat vooral politici aan kortetermijndenken doen. Waar meer leningen in een economie tot meer groei leidt, is het voor politici makkelijker om herkozen te worden. Dat hier jaren later een enorme prijs voor betaald moet worden is voor hen bijzaak.

    Er is op zich niets mis met veel leningen, zolang die maar tot een vergelijkbare economische groei leiden, zodat de schuld/GDP verhouding binnen de perken blijft. Dus het gaat meer om het soort leningen dan om de hoeveelheid leningen.

    Vierjaarsdenken en een attitude van na mij de zonvloed komt niet exclusief voor bij de zakenbankiers. Ook de overheidsuitgaven moeten in dit licht worden bekeken. Overheden in het westen hebben consistent meer geld uitgegeven dan ze binnenhalen. Dit betekent dat deze overheden schulden zijn aangegaan en deze kunnen alleen goed (tegen lage rente) verkocht worden met de help van centrale banken en zakenbanken.

    Er is niets mis met begrotingstekorten. Sterker nog, deze zijn noodzakelijk om de private sector van netto financiële middelen te voorzien. Zaak is alleen om ze gelijk op te laten groeien met het groeitempo van de economie.

    Deze kwade drie-eenheid is gevormd met het doel het spel van meer en meer schulden voort te kunnen zetten. Tot slot was ook de introductie van de euro ondoordacht en slecht gemanaged waardoor de schuldenproblematiek alleen maar groter is geworden.

    Eens met de laatste zin. De initiatiefnemers van de Euro hebben (bewust?) het risico genomen van de invoering van een monetaire unie zonder de noodzakelijk bijbehorende fiscale unie. Er zijn m.i. maar twee uitwegen uit deze ellende:
    1. opheffing van de Euro(zone);
    2. invoering van een fiscale autoriteit in de Eurozone met een aanzienlijk budget (10-20% GDP Eurozone?) en zeggenschap over de uitgifte van Eurobonds (lidstaten mogen dan geen staatsobligaties meer uitgeven).

    Ik vraag me af in hoeverre de initiatiefnemers van de Euro dit hebben zien aankomen. Met andere woorden, of het de bedoeling was om zo via een crisis de invoering van een (toen onhaalbare) fiscale unie te kunnen forceren. Wie het weet mag het zeggen.


    Voor meer info over deze materie: www.anecpa.nl
  14. Alexander Sassen van Elsloo 4 januari 2013 16:40
    @Noumoe Kijk, dat is nu een inhoudelijke reactie! Puntsgewijs:
    1) deflatie hoeft niet slecht te zijn zolang deze door (technologische) vooruitgang/innovatie komt zie deze column hierover www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande... Verder kan je dudielijk zien dat sind de Fed is opgericht de inflatie explodeert. Van 1665 t/m 1900 is inflatie constant en laag (met spikjes bij oorlogen). Sind Fed is inflatie opeens exponentieel gegaan zie oregonstate.edu/cla/polisci/faculty-r...
    2) Centrale banken bepalen en sturen gedrag. Met ZIRP hebben ze wel degelijk de bubbels gecreëerd. Verder hebben zij op gebied van toezicht steken laten vallen.
    3) de hoofddoelstelling van de meeste centrale banken is stabiel lage inflatie (Fed idd met groei mandaat). De acties die zij nu hebben ondernomen hebben wel een heel lage GDP return (groei is peanuts, terwijl de acties huge waren, zo ook de deficits van de overheid >5% van GDP maar GDP groei van rond 2% in beste geval… dit is onzinnig. De echte inflatie van deze acties gaat nog komen, zie deze column van me www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande...
    4) wacht op deel 2 van de column (redactie had dat er niet bij vermeld helaas). Daar staat een groot deel van je punt in.
    5) Ik verschil van mening met je en vind dat schatkist en centrale bank juist helemaal gescheiden moeten worden anders krijg je Weimar toestanden.
    6) Krediet, en de bijbehorende leverage in de financiële sector is echt slecht. In enkele gevallen is krediet OK (zoals je zelf ook aangeeft). Zie deze column van me hierover: www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande...
    7) dit vind ik onzinnig. Als private sector namelijk veel zou sparen dan wordt kapitaal goedkoper, waardoor bedrijven eerder geneigd zijn te investeren. Dat mensen alleen kunnen sparen als overheid een tekort heeft is onzin.
    8) Weer ideologisch verschil. Ik ben tegen begrotingstekorten. Alleen in noodsituaties is er wat voor te zeggen. Zwitserland is case in point. Daar mag een tekort maar voor korte periode in uitzonderlijke situatie en moet weggewerkt worden in enkele jaren daarna. Het gaat erom dat overheden een limiet krijgen (net als ieder gezin) zodat de juiste uitgaven/laagste kosten/hoogste resultaat worden gedaan/bereikt.
    9) Booker & North, “the Great Deception” is in deze een aanrader. Bordenvol good sources en daar is het beeld wat ik schets en jij wellicht vermoedt, bevestigd.

  15. forum rang 5 theo1 4 januari 2013 16:43
    Case 1: Spanje.
    Spanje is in de problemen gekomen door een enorme vastgoedbubbel. Die is kunnen ontstaan door toetreding tot de euro, waardoor Spanje veel gemakkelijker aan geld kon komen. Overheden hebben direct belang bij bouwactiviteit: het geeft snelle locale werkgelegenheid en het genereert inkomsten voor de locale overheid (onroerend goedbelasting, grondverkoop). Toevallig worden in Spanje de caja's door locale en regionale politici gedomineerd. Dat maakt het wel heel gemakkelijk om de bouw tot het uiterste te financieren en dat gebeurde dus ook. Totdat het niet meer werkt. Wie is er hier schuldig? De euro gaf de gelegenheid, de overheid maakte er misbruik van voor korte termijn gewin.

    Case 2: Ierland. Ierland was een arm land, maar met een paar speciale voordelen: Engelstalig, goed opgeleide bevolking, lage belastingen voor bedrijven. An sich is de Ierse economie gezond. Totdat Ierland toetrad tot de euro en de rente sterk daalde. Daardoor konden Ieren zich ineens een huis veroorloven en ontstond ook hier een bouwwoede. Banken waren te gretig en gingen tot het randje. Tot het misging, de banken kapot gingen en de overheid niet genoeg geld had om ze te redden en ook ten onder ging. Hier bood de euro weer de gelegenheid, de banken maakten er misbruik van.

    Case 3: Griekenland. Griekenland heeft door langdurig wanbeleid veel te veel schulden, te veel ambtenarij en te weinig bedrijfsleven. Hier ligt de schuld puur bij de politiek.

    Case 4: Nederland. De Nederlandse overheid gaat zich traditioneel te buiten aan (pogingen tot) micromanagement, laag op laag van maatregel en compensatiemaatregel, inefficiënt bestuur, vriendjespolitiek en kortzichtig uitdeelgedrag. Met de gunstige geografie van Nederland en het gas, zou dit land een eersteklas infrastructuur en een investeringsfonds van Noorse proporties moeten hebben. In plaats daarvan heeft Nederland een matige infrastructuur, geen staatsfonds en net zo hoge schulden als iedereen. Verder wordt vermogensopbouw fiscaal bestraft en schulden beloond. Aangezien de Nederlander zich altijd extreem laat sturen door fiscale voordeeltjes, is het resultaat voorspelbaar. De schuldigen: de overheid voor het matige beleid, de burgers voor hun inhaligheid en fixatie op belastingvoordeeltjes.

    Case 5: de VS. Hier ontstonden de problemen doordat de banken hun balansen te ver hadden opgerekt en door overmatige derivatenspeculatie. De diverse toezichthouders waren nogal laks, maar het waren natuurlijk de banken zelf die het deden. Het versnipperde toezicht maakte dat ook wel gemakkelijk. De overheid heeft hier juist wel goed opgetreden door de banken hard aan te pakken met een echte stresstest en schoon schip te maken. Ook het bankentoezicht is hervormd. De Amerikaanse banken zijn nu gezond en de overheid is er uiteindelijk ook goed uitgesprongen. Nu moet de groei nog eens op gang gaan komen.

    Case 7: Frankrijk. Frankrijk heeft last van een veel te grote overheid die alles voor allen probeert te zijn en zich overal tegenaan bemoeit. Met als gevolg grote schulden, hoge begrotingstekorten en een ondernemersvijandig klimaat. Gevolg: stagnatie op alle fronten. Schuldigen: de overheid en de bevolking die maar niet wil begrijpen dat iedere cent die wordt uitgegeven ook ergens moet worden verdiend.

    Wie de schuldige van de crisis is, is niet eenduidig te zeggen. Er zijn eigenlijk meerdere crises tegelijk aan de gang, met verschillende schuldigen. Overheden, banken, burgers en centrale bankiers hebben allemaal boter op het hoofd. Het is een combinatie van hebzucht bij banken zowel als burgers, te laks toezicht, overheden die verslaafd zijn aan grote tekorten en algemene gemakzucht.
  16. [verwijderd] 4 januari 2013 18:04
    Alexander, ik zou je echt aanraden om je eens in moderne monetaire theorie (MMT) te verdiepen. MMT, dat feitelijk helemaal geen theorie is, maar in de eerste plaats een gedetailleerde beschrijving van de werking van monetaire systemen op basis van fiduciair geld (fiatgeld), maakt de relatie tussen de publieke sector (centrale bank + schatkist), de private sector (huishoudens, bedrijven en banken) en de sector buitenland heel mooi inzichtelijk.

    De regel dat saldo publieke sector + saldo private sector + saldo buitenland = 0 gaat te allen tijde op. De sector buitenland buiten beschouwing latend (m.a.w. het saldo op de lopende rekening is gelijk aan nul) geldt steeds dat tekort publieke sector = overschot private sector.

    Dit zijn geen theoretische verzinselen, maar simpele boekhoudkundige consequenties van het feit dat ons monetaire systeem een gesloten systeem is. Kijk maar eens naar de bijgesloten figuur waarin de balansen van de drie sectoren in de VS zijn weergegeven (Capital Account = - Sector buitenland). Het is mijn overtuiging dat argumentaties die niet overeenkomstig deze feiten zijn weinig praktische waarde hebben.

    NB. de balansen geven de netto financiële besparingen voor de betreffende periode per sector weer. Voor de private sector is dat dus som financiële bezittingen - som financiële verplichtingen. Het gaat dus puur om financiële bezittingen en verplichtingen, niet om fysieke bezittingen en verplichtingen.
49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links