Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Imtech reaction to revised analyst report of ABN Amro

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Toptrader 13 december 2012 10:48
    Imtech stelt in haar PB dat het aantal DPO niet zou uitmaken voor een bedrijf dat veel op projectbasis werkt. Dat is natuurlijk flauwekul. DPO is een gemiddelde over een heel bedrijf en als die oploopt, dan zegt dat iets over een trend. In 2 jaar van 70 naar 94 dagen (cfrs van Imtech) verdient geen applaus. Het zal waarschijnlijk over 2012 niet verbeterd zijn.

    Heel vreemde gang van zaken, normaliter stuurt een analist voor het uitbrengen van een rapport een concept door naar het bedrijf. Deze kan dan reageren op evt. feitelijke onjuistheden. Waarom zou ABN haar rapport niet eerder hebben aangepast op aanwijzing van Imtech? Het lijkt mij dat er door de RvB van Imtech "geleund" is op de ABN.
  2. stef1984 13 december 2012 12:18
    Dat ABN Amro niet met een koersdoelverhoging komt lijkt me, omdat ze dan helemaal niet geloofwaardig zijn (welke analist wel?). Maar ze zouden het kunnen zien als een verlies en daar willen ze niet op toegeven. Ik denk dat ze pas met de jaarcijfers in februari/maart pas weer gaan herzien. In de tussentijd zeg ik gewoon: kopen! 17,50 is te laag voor dit bedrijf en andere analisten dan ABN hebben een koersdoel van meer dan 25 euro!
  3. de rotterdammer 13 december 2012 20:08
    ABN Amro heeft op basis van aanvullende informatie van Imtech (IM.AE) een rapport van 20 november bijgewerkt. In het eerdere rapport concludeerde de analist dat de lange termijn doelstellingen van Imtech in gevaar kwamen door problemen rondom het werkkapitaal in Duitsland. Volgens de analist heeft Imtech daarna laten weten dat een scheiding tussen Duitsland en de rest van het bedrijf technisch niet mogelijk is, waardoor zijn conclusies niet zouden kloppen. Op basis hiervan heeft hij nu het werkkapitaal op groepsniveau onderzocht, maar handhaaft zijn eerdere conclusie dat de toename van vorderingen en schulden onevenredig verloopt met Imtechs omzetontwikkeling. Het sell advies met koersdoel van EUR15 blijft daarom staan. De analist stelt dat Imtech en hij verschillende definities gebruiken met betrekking tot het gemiddeld aantal dagen dat debiteuren nodig hebben om hun rekeningen te voldoen (days sales outstanding) en het gemiddeld aantal dagen dat ondernemingen nodig hebben om hun leveranciers te betalen (days payables outstanding). Desondanks blijft het volgens hem risico's opleveren dat Imtech de latere uitbetalingen van klanten opvangt door zelf ook langer te wachten met leveranciers te betalen, omdat de korte termijnverplichtingen hierdoor te veel stijgen.
  4. forum rang 5 maci 14 december 2012 07:04
    Vrijdag 14 december 2012
    Uit het FD:

    Het drie weken durende meningsverschil tussen Imtech en ABN Amro over een analistenrapport is ontaard in een moddergevecht.


    ABN Amro past Imtech-rapport aan Imtech kan daling aandeel niet voorkomen
    De technische dienstverlener zegt in een persbericht dat ABN met een update van het rapport ‘een opmerkelijke draai’ maakt. ABN ontkent die draai en noemt het persbericht van Imtech ‘onwerkelijk’.
    Disputen achter de schermen gesust
    Beleggers en marktpartijen volgen het conflict met stijgende verbazing. Zo sprak beursanalist Arend Jan Kamp van IEX op Twitter van een ‘catfight’: ‘Nooit eerder meegemaakt dit.’ Doorgaans worden disputen tussen bedrijf en analisten achter de schermen gesust. Imtech gaf bovendien drie weken geleden aan nooit te reageren op de mening van een analist.
    Imtech raakte eerder deze week in opspraak toen bleek dat het Gerechtshof Leeuwarden in een arrest het bedrijf beschuldigde van het opstellen van een valse jaarrekening voor een dochterbedrijf. Imtech ontkent dit.
    'Een opmerkelijke draai'
    Het ABN-rapport, dat een aantal weken geleden een koersdaling van 10% veroorzaakte, heeft door de update volgens sommige beleggers aan geloofwaardigheid ingeboet. De beurskoers steeg donderdag dan ook met 2,2%.
    Imtech noemt in zijn persbericht het rapport van donderdag een ‘correctie’ op het rapport van drie weken geleden. ‘Dat een analist binnen drie weken een correctie maakt op zijn rapport is op zichzelf een opmerkelijke draai’, aldus het bedrijf uit Gouda.
    Het Imtech-bericht leidde tot ergernis bij ABN Amro omdat de update van het rapport volgens een woordvoerder van de bank helemaal geen ommezwaai is. ‘Het is geen herziening, maar een update waarin de conclusies exact dezelfde zijn gebleven.’ Hij noemt het persbericht van Imtech ‘heel onwerkelijk’, temeer omdat het tweede rapport ‘mede op verzoek van Imtech’ is gemaakt.
    'Imtech heeft een debiteurenprobleem'
    Imtech heeft volgens ABN na het eerste rapport nieuwe informatie aangeleverd over het betalingsgedrag van zijn klanten. Analist Teeuwisse wees er in zijn eerste rapport namelijk op dat grote Duitse klanten zoals de luchthaven van Berlijn sinds 2010 steeds later betalen. Dat compenseerde Imtech door zijn leveranciers zelf ook later te betalen. Op de lange termijn een onhoudbare financiële situatie, waarschuwde de analist. Hij gaf een verkoopadvies.
    Teeuwisse heeft op basis van die nieuwe gegevens een analyse gedaan. Dit keer voor het hele bedrijf, omdat Imtech stelde dat het ‘technisch onmogelijk’ is voor de analist om de Duitse tak uit de groepsresultaten te filteren. Uit die analyse trekt hij dezelfde conclusie: Imtech heeft een debiteurenprobleem. De betalingstermijnen zijn wel minder groot dan in het eerste rapport, maar liggen nog steeds boven de cijfers die Imtech zelf heeft. Volgens het bedrijf gebruikt Teeuwisse een verkeerde rekenmethode.
    Relatie tussen bank en bedrijf
    Een verkoopadvies is niet ongebruikelijk. Zo is ABN ook negatief over Wessanen en DSM. Analisten zijn vaak wel voorzichtig met zo’n advies, omdat het de zakelijke relatie tussen de bank en het bedrijf kan schaden. Uit het laatste jaarverslag van Imtech blijkt dat het een kredietrelatie met ABN heeft, maar dat Rabo en ING belangrijkere kredietverschaffers zijn.
  5. Bir 14 december 2012 12:08
    ABN heeft een echte uitdaging. Het lijkt erop dat een analist een ietwat voorbare conclusie heeft getrokken en extreem het advies gedowngrade.

    ABN staat natuurlijk in het hemd tov van andere financiële instellingen en de eigen klanten (waar ik er ook 1 van ben) en "meubelt nu argumenten bijeen" om toch maar gelijk te krijgen / vinden bij het gegeven advies. Maar dat wordt steeds lastiger, daar steeds meer adviezen volledig contrair zijn.

    In mijn beleving had ABNAMRO beter kunnen aangeven dat ze een te overhaaste conclusie hebben getrokken, en aansluitend een nieuw advies kunnen uitbrengen. Niet handig voor de geloofwaardigheid.

    Grtn Bir.

  6. forum rang 5 Bart Meerdink 14 december 2012 13:52
    Willem Okkerse van de OK-score heeft een stukje in DFT gepubliceerd: www.telegraaf.nl/dft/goeroes/willemok...

    Daarin komt ook Imtech aan de orde, en dat neem ik wel degelijk serieus. De (nog niet bekende) nieuwe CFO kan wat mij betreft niet snel genoeg aantreden.

    Het Ventilex-akkefietje is niet zozeer vanwege € 150.000 maar omdat Imtech niet kon verkroppen dat het door de betreffende directeur voor het lapje gehouden is (kat in de zak gekocht). Zo lijkt het me althans.

    -- fragment stukje Okkerse:
    Imtech onder druk
    Ook Imtech ontkwam niet aan het OK-Score oordeel. Op 31 augustus 2012 - dus ruimschoots voorafgaande aan de Bloomberg informatie van eind November waarop de eerste koersdaling plaatsvond schreef ik op basis van de jaarcijfers 2011 het volgende verslag voor privé cliënten.
    De positie is nu (op basis jaarcijfers) nog long maar er dreigt groot gevaar. Vanaf 2008 loopt het winst­percentage op het eigen vermogen drastisch terug en wel zoda­nig dat er vanaf dit jaar eigenlijk geen winst meer op het EV wordt gemaakt. Dit is een trend zoals uit het plaatje is te zien. De oorzaken zijn tweeledig; enerzijds de daling van het EV (dus een te grote schuldpositie) maar ook de gearing van de OK-Ratio loopt terug van ruim 0,9 naar ca. 0,5; m.a.w. de jaarcijfers 2012 zouden wel eens fors kunnen tegenvallen!

    Mijn inschatting van de winst over 2012 is maar 200 miljoen tenzij er met de afschrijving wordt gegoocheld. Als conclusies zijn verder nog te trekken: Het is een heel krenterig bedrijf. Winst wordt gemaakt over de rug van het personeel c.q. de leveranciers (omzetgroei 80%, daling personeelskosten van 7%). Volgens mij loopt er op dit moment zelfs een kort geding door de vakbond. [Dat Imtech ook voor € 150.000 tot het gaatje gaat wordt hieruit duidelijk WDO]. Bedrijven die zo in hun jaarverslag de mond vol hebben over hun sociale beleid voeren dat meestal niet. Verder is het eigen vermogen te laag, lees de schuld is te hoog, maar bij verhoging van het EV blijft er al helemaal niets meer over voor de vermogenverstrekkers. Winst in 2011 was geflatteerd door een 40% mindere afschrijving.
    Hoe het in werkelijkheid in 2012 met Ten Cate en Imtech is vergaan en wat wij voor 2013/14 ervan verwachten kunnen wij u - na de jaarcijfers 2012 - in de loop van volgend jaar - vertellen.
  7. forum rang 4 ischav2 14 december 2012 15:18
    Gisteren mijn positie in Imtech vanwege de gemengde berichten fors ingeperkt en winst genomen. Nu nog een relatief kleine positie. Ik vind het een mooi bedrijf met een goede filosofie maar een bedrijf dat zo fors overneemt en recent met een winstwaarschuwing komt laat de wenkbrauwen fronsen... Financieel technisch zou ABN/AMRO wel eens een punt kunnen hebben.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,54 +0,81%
EUR/USD 1,0680 +0,27%
FTSE 100 8.061,21 +0,47%
Germany40^ 17.970,20 +0,61%
Gold spot 2.304,76 -0,97%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+43,51%
ALLFUN...
+4,20%
PROSUS
+3,92%
Accsys
+3,26%
Philip...
+2,20%

Dalers

RANDST...
-5,90%
Akzo N...
-5,44%
NSI
-3,11%
B&S Gr...
-1,94%
Alfen ...
-1,12%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links