Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pensioenbeleggers pleiten voor Hypotheekbank

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 andre68 24 november 2012 09:41
    Dus nu willen de bouw-en bankvrindjes het OG-balletje nog langer hooghouden door de verplicht ingelegde pensioenpremiegelden te gaan "investeren" in hypotheken.....

    Tip: misschien "investeren" in de OG-portefeuille van SNS met onze pensioencenten?

    Begin steeds meer mijn bedenkingen te krijgen bij al die overbetaalde pensioen-parasieten in hun gouden paleizen aan de Zuid-as.
  2. [verwijderd] 24 november 2012 10:46
    Aangezien APG en PGGM alleen hypotheken met NHG over willen nemen lopen ze een zeer beperkt risico met deze constructie. Het lijkt me alleen niet de taak van pensioenfondsen om op deze manier hypotheken te gaan verstrekken/over te nemen van banken. Het gemiddelde pensioenfonds heeft te weinig kennis van de hypotheekverstrekking en is niet in staat om de risico's in te schatten en te blijven monitoren. Pensioenfondsen moeten beleggen, niet ondernemen. Banken hebben de taak wel om geld te verschaffen en te verdelen en daarbij de risico's beter inschatten en afdekken.
  3. [verwijderd] 24 november 2012 10:48
    Mogelijk een mooi plan(ahum)

    NL Ondernemingsfonds

    Zo luidt de werktitel van een nieuw beleggingsfonds dat het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (mkb) aan nieuw vreemd vermogen moet helpen. Initiatiefnemer Euronext Amsterdam wil samen met ING, ABN Amro, Rabobank, Robeco en pensioenfondsbeheerder MN Services een fonds oprichten, dat gaat beleggen in mkb-obligaties die aan de Amsterdamse beurs worden genoteerd.

    Met name voor pensioenfondsen zou dit een manier kunnen zijn om het mkb van geld te voorzien. Pensioenfondsen kunnen en mogen nauwelijks in illiquide schuldpapier van individuele bedrijven beleggen.

    De banken blijven in dit model verantwoordelijk voor de beoordeling van de kredietaanvraag – dat is hun expertise – maar nemen het krediet niet zelf op de balans.

    Een fonds als dit lijkt een logische manier om het kredietprobleem aan te pakken. Maar voorlopig is het alleen nog maar een plan. Er zijn veel partijen bij betrokken, wat de slagingskans niet vergroot.

    nieuws.nl.msn.com/economie/vers-geld-...
  4. forum rang 6 andre68 24 november 2012 11:17
    "Banken krijgen dan meer lucht"........voorlopig overbetalen ze hun personeel zo'n 2 miljard Euro per jaar. Geld wat ook (beter) voor kredietverstrekking gebruikt zou kunnen worden.

    "zou mogelijk kunnen leiden tot een lagere hypotheekrente".....dat kan alléén als het door Brussel, NL-overheid en banken zelf(met Rabo voorop) instand gehouden oligopolie doorbroken wordt.

    Ik zie het nog niet zo snel gebeuren, de NL hypotheekklant kan met nog steeds weinig kritiek lucratief leeggemolken worden. Maar.....met meer aanbieders gaat dat mogelijk veranderen.
  5. forum rang 5 DurianCS 24 november 2012 12:52
    quote:

    Veyron schreef op 24 november 2012 10:46:

    Aangezien APG en PGGM alleen hypotheken met NHG over willen nemen lopen ze een zeer beperkt risico met deze constructie. Het lijkt me alleen niet de taak van pensioenfondsen om op deze manier hypotheken te gaan verstrekken/over te nemen van banken. Het gemiddelde pensioenfonds heeft te weinig kennis van de hypotheekverstrekking en is niet in staat om de risico's in te schatten en te blijven monitoren. Pensioenfondsen moeten beleggen, niet ondernemen.
    Dit is een belegging. Niet wezenlijk verschillend van de andere beleggingen. Voordeel is dat de inkomsten hoger zijn dan uit obligaties, op dit moment.
  6. [verwijderd] 24 november 2012 16:15
    www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/a...

    Het is een motie van wantrouwen tegen de heersende banken-elite.
    Het spreiden van de hypotheekmarkt heeft meer voor dan nadelen, de klant als winnaar.

    Eind 2013 mogen de pensioenfondsen gaten dichten op de balansen van NL-grootbanken, het gaat nu snel dichterbij komen....onder politieke dwang zullen ze moeten investeren in enorme risicos.....
  7. [verwijderd] 24 november 2012 16:45
    quote:

    paulta schreef op 24 november 2012 16:15:

    www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/a...

    Het is een motie van wantrouwen tegen de heersende banken-elite.
    Het spreiden van de hypotheekmarkt heeft meer voor dan nadelen, de klant als winnaar.

    Eind 2013 mogen de pensioenfondsen gaten dichten op de balansen van NL-grootbanken, het gaat nu snel dichterbij komen....onder politieke dwang zullen ze moeten investeren in enorme risicos.....
    De banken willen geen lagere hypotheekrente. Kijk eens hoe de ABN veel verdient aan de hypotheken. Marge is nog nooit zo groot gewest. De banken lenen het bijna gratis en lenen het duur uit. Natuurlijk willen ze dit niet.
  8. [verwijderd] 24 november 2012 16:45
    quote:

    DurianCS schreef op 24 november 2012 12:52:

    [...]
    Dit is een belegging. Niet wezenlijk verschillend van de andere beleggingen. Voordeel is dat de inkomsten hoger zijn dan uit obligaties, op dit moment.
    Ben ik deels met je eens. In het artikel staat echter dat de pensioenbeleggers zelf hypotheken willen gaan verstrekken via de nationale hypotheekbank. Dan lever je dus een product aan een klant en ben je dus aan het ondernemen. Het kopen van hypotheken (in welke complexe vorm dan ook) van banken kun je inderdaad als een belegging zien.
  9. forum rang 5 DurianCS 24 november 2012 17:03
    quote:

    Blutter schreef op 24 november 2012 16:45:

    [...]
    De banken willen geen lagere hypotheekrente. Kijk eens hoe de ABN veel verdient aan de hypotheken. Marge is nog nooit zo groot gewest. De banken lenen het bijna gratis en lenen het duur uit. Natuurlijk willen ze dit niet.
    Nee, we denken dat de banken vrijwel gratis lenen, maar dat is dus niet zo. Het is voor de banken vrij duur om aan geld te komen. In België houden de banken spaargeld over, maar in Nederland hebben de banken veel te weinig spaargeld en moeten dan de kapitaalmarkt op. En dat is duur.
  10. [verwijderd] 24 november 2012 18:54
    t lijkt me n goed idee om de NL-grootgraai-BV te marginaliseren. wat schiet je er mee op als de EU-grootgraai-BV t vacuüm opvult? misschien niet zoveel, maar misschien komen we ook iets losser van europa te staan (lijkt me goed want stabiliserend; wat heb je aan zogenaamde "toezichthouders" als ze de andere kant uit kijken als t er op aan komt? = berekend eigenbelang) en gaan we meer naar t Belgische en Japanse model als compensatie voor onze zogenoemde "open economie" die ons financieel erg afhankelijk en instabiel maakt. n nationale hypotheekbank zou n stabiliserende factor kunnen zijn, bijv. voor de rente waartegen de staat leent.
  11. forum rang 7 rene l 24 november 2012 22:09
    Laten de pensioenfondsen gewoon hun centen in grote multinationals investeren die wereldwijd gewoon goed geld verdienen.
    Huizen in NL zijn gewoon nog veel te duur, kijk eens om je heen, ik zie helaas alleen maar massaontslagen omdat er geen werk meer is.
    Dit zal de huizenprijs geen goed doen.
    Huizenprijzen zullen hierdoor gewoon nog jaren blijven dalen, we mogen blij zijn als er rond 2018 stabilisatie zal plaatsvinden.
    Ik kijk even terug, rond 1975 hadden we een top, rond 1990 uitbodeming, rond 2005 opnieuw een top.
    Waarom zou de geschiedenis zich niet herhalen?
  12. forum rang 4 HogerOfLager 25 november 2012 00:04
    Dit lijkt een prima plan.

    1. Als een bank niet bereid is om geld aan een bonafide hypotheekaanvrager te verstrekken, dan moeten anderen dat maar doen.

    2. Nu wordt gemeenschapsgeld gegeven aan private instellingen, vanwege hun groot maatschappelijk belang dmv lage rente, staatsgaranties en overname. Een private instelling moet gewoon failliet kunnen gaan. Als dat niet kan, mag dit geen private instelling zijn met uitsluitend commerciele belangen.

    3. Dat banken hun expertise inzetten voor een goede beoordeling van hypotheekaanvragen, geloof ik niet. Uit het verleden kunnen we leren dat een commerciele instelling maar 1 belang heeft, nl. zelf geld verdienen.

    De pensioengelden moeten risicoarm ingezet kunnen worden. Door uitsluitend NHG-hypotheken toe te laten, worden de risico's voor de pensioengelden enorm gereduceerd.

    Dat deze hypotheekportefeuille beheerd moet worden door pensioenfondsen lijkt me een slecht plan. Het beheer moet door een onafhankelijke instelling plaatsvinden, zonder commercieel belang. Door de NHG om te zetten naar een 'Nationale Hypotheek Bank', zou dit gerealiseerd kunnen worden.

  13. fondu 25 november 2012 23:43
    Zelfs in de vorm van een Nationale Hypotheek Bank lijkt het me een slecht plan. De dalende woningmarkt zal tot meer gedwongen verkopen leiden en een steeds duurdere Nationale Hypotheek Garantie. NHG-hypotheken zijn sowieso vaak risicovoller wegens de geringe overwaarde van het onderpand (vooral bij starters). Je zult dus ook kwaliteitshypotheken (met een flinke overwaarde) moeten securitiseren, waarvoor de banken garant moeten blijven, niet de NHB. Overheidsaranties op de NHB of het onderpand zijn uit den boze, anders krijgen we straks nog Nederlandse rommelhypotheken. Als een NHB voor buitenlandse geldverstrekkers niet aantrekkelijk wordt, dan is ze dat nog minder voor nationale pensioenfondsen. Het zou dus hoogstens een vehikel kunnen worden om met kwaliteitspaketten het buitenlandse vertrouwen in Nederlandse banken te herstellen en de geldverstrekking via één loket te kanaliseren. Waar zijn trouwens de buitenlandse hypotheekverstrekkers in Nederland gebleven? Blijkbaar vinden zij de Nederlandse markt te risicovol zolang die niet uitgebodemd is. Tenslotte, gezien de uit de hand gelopen salarissen bij onze banken zou hun toegang tot de NHB afhankelijk gemaakt moeten worden van afspraken over salarisverlaging.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links