Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De grote grijze gifbeker

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2012 13:22
    Geachte heer Van Elsloo, dank voor uw kritische noot, maar hoe verhoudt het door u aangekaarte probleem zich met bijvoorbeeld het geval Dexia en de grote Franse banken, zoals Société Générale, welke banken waarschijnlijk verder onder water staan dan de totale jaarlijkse globale output in bijvoorbeeld euro's? Daar valt (ook in Europees) verband toch niet tegenop te bezuinigen? Nou ja, af en toe denk ik wel eens dat ik gek ben geworden...
  2. [verwijderd] 23 november 2012 13:41
    Je aanname dat de participatiegraad gelijk blijft klopt in de verste verte niet, niet alleen vanwege het feit dat we langer werken, maar ook omdat we meer werken. Van de babyboomers werkt 60% tegenover 85% van de volgende generatie. Een kwadratisch resultaat op de participatiegraad dus. En daar kan nog wel wat bij als vrouwen meer gaan werken.

    Ja, al die babyboomers die met 57 met vroegpensioen gingen, op 62 in de WW tot aan de AOW, onder het mom van ruimte maken voor de volgende generatie, die mogen best gekort worden als 'dank' voor hun luiheid. Wat dit stukje dan wel weer duidelijk maakt is dat de werkende burger en de welvaart per capita centraal moeten staan. Als we slim werken, innoveren en de babyboomers niet de (overigens goed gevulde) ruif leeg laten vreten, dan komen we niet in de problemen, we zullen wel hard moeten werken, maar dat is evident aan de situatie.
  3. forum rang 5 theo1 23 november 2012 15:05
    Als schulden zo hoog oplopen dat ze realistischerwijs nooit meer terugbetaald kunnen worden, rest faillissement. Bij gebrek aan structurele groei van voldoende omvang, zal dit uiteindelijk de uitkomst worden ben ik bang. Nu is het lichtpuntje dat Japan, de VS en Europa wat dat betreft in hetzelfde schuitje zitten. Als ze één en ander coördineren en tegelijk failliet gaan, staan schuldeisers machteloos. Lullig voor al die Chinezen die keihard hebben gewerkt en achterblijven met waardeloos pleepapier, maar ja. Het is onze schuld en hun probleem.
  4. forum rang 5 theo1 23 november 2012 15:32
    @promoneymaker: natuurlijk kan de participatiegraad wel wat omhoog, maar dat is niet eindeloos op te rekken. Sommige beroepen kun je tot vrij hoge leeftijd uitoefenen, sommige ook niet. Klassiek voorbeeld: een stratenmaker kun je moeilijk tot zijn 70e laten werken. Dat overleeft hij niet. Maar ook een chirurg gaat niet eindeloos mee, de motoriek gaat te veel achteruit. Op een gegeven moment houdt het op. Eigenlijk alle werk dat redelijk fysiek is of een fijne motoriek vereist, houdt ergens tussen de 60 en 80 (ik schat het optimistisch in) gewoon op.

    In feite gok je erop dat het teruglopen van de beroepsbevolking te compenseren is door iedereen te laten buffelen zolang het fysiek kan en daarnaast een stuk productiviteitsstijging (technologie). Vergeet daarbij nog bijkomende effecten niet.

    Als je mensen afragt zolang het fysiek maar kan, zullen ze daarna behoorlijk gammel zijn. Zorgkosten zullen dus flink stijgen.

    De gemiddelde productiviteit zal dalen omdat er meer laagproductief personeel actief blijft. Nu zijn die werkloos/gepensioneerd/afgekeurd en tellen dus niet mee in de statistiek.

    Nu worden nog aardig wat kinderen door hun ouders opgevoed. En er is nog altijd aardig wat informele mantelzorg voor ouderen. Maar als iedereen die daar enigszins toe in staat is maximaal moet produceren om de zaak drijvend te houden, dan gaat dat niet meer. Dus je hebt nog meer kinderopvang nodig en nog meer bejaardentehuizen en verpleeghuizen e.d. Die moeten ook weer ergens van betaald worden. Je laat op een gegeven moment iemand als verpleegkundige werken om iemand anders als caissière te laten werken. Het is maar de vraag of de maatschappij daar per saldo op vooruit gaat.

    Het leven is op die manier niet meer zo aangenaam. Je zult een toename zien in emigratie en ook in zelfmoorden. In Japan, dat qua vergrijzing voorop loopt, komt erg veel zelfmoord voor (ik weet dat dat ook een culturele eigenaardigheid van Japan is). In Spanje stijgt het aantal zelfmoorden snel. Emigratie ook, en het zijn natuurlijk de meest kansrijken die emigreren.

    Mensen zijn gewend aan hun welvaartsniveau. Ze zullen een achteruitgang, zeker een grote, niet zonder slag of stoot accepteren. Ga ervan uit dat bepaalde stappen pas met de rug tegen de muur haalbaar zullen zijn. De vraag is of het dan al niet te laat is.
  5. [verwijderd] 23 november 2012 15:42
    Zijn het niet de schulden, is het de vergrijzing, hoe dan ook, iets moet de EU omver kegelen. Crisis? Welke crisis? Voor zover ik het begrijp wordt de term 'crisis' gebruikt om de neuzen in een richting te duwen. Gisteravond een aardige docu gezien over de ondergang van een amerikaanse miljardair. Die docu toonde perfect aan wat er mis ging: goedkoop geld en mensen die dachten 'geen gezeik met schulden wordt men super rijk'. Impulsief koopgedrag wat stimulerend zou zijn voor de economie. men wordt nu eenmaal gedwongen een overmaat aan goederen te kopen en dat is, lijkt me, een junk-economie. Hoe dan ook, op naar het volgende artikel van een waarzegger-econoom. Trouwens, wat zijn de sterke punten van de EU? Daar lees ik nooit over. Ik ken mensen die altijd lopen te klagen als de zon niet op de grond schijnt want dan is er geen zon.
  6. Alexander Sassen van Elsloo 23 november 2012 16:04
    @Korbe007 Ik heb wel degelijk de goede punten van Europa in column naar voren gebracht. De EEG bijvoorbeeld zie ik wel zitten. Ik draag een Zwitsers model aan van hoe het wel kan en zou moeten etc. Wat draag jij eigenlijk bij aan de discussie?
  7. [verwijderd] 23 november 2012 16:34
    mijnheer promoneymaker zou u zich wat rustiger kunnen uitdrukken over de ouderen. dank zij ons hebt u werk etc . wij waren niet lui, de spreadsheet managers zijn lui en creeeren geen werk voor die groep, zij denken alleen in aandeelhouderswaarde en eigenzakkenvullerij. dus ga aan het werk en bemoei u niet met de ouderen.
  8. fondu 23 november 2012 17:11
    Landen met een omslagstelsel krijgen het veel moeilijker met de vergrijzing. Het nieuwe Nederlandse kabinet heeft al plannen om ook 65-plussers te laten meebetalen aan de toenemende fiscalisering van het AOW-tekort en dat is ook niet onredelijk.
    Voor het overige kunnen mensen met goede intenties natuurlijk best naïef zijn, maar de heer Sassen hangt ook een geloof aan, namelijk dat het met de PIIGS helemaal mis zal gaan en daardoor ook met ons. Hij gelooft niet dat die landen er met zelfdiscipline en solidariteit van de rest van de eurozone weer bovenop komen en binnen de eurozone blijven. Van zijn voorspelde apocalyps zou hij eigenlijk de politiek moeten zien te overtuigen. Als dat niet lukt, dan zijn we of een stel onnozele lemmingen die gelaten onze ondergang tegemoet gaan of zijn bewijsvoering rammelt, omdat zijn geloof (en eerder ingenomen standpunten) hem in de weg zitten. Ik ben benieuwd welk land hij adviseert om de onvermijdelijke klap af te wachten en waarom hij zelf hier nog woont. En kan hij, zoals een Jehova-getuige, ook een precieze datum geven waarop we hem kunnen afrekenen?!
  9. QED 23 november 2012 18:18
    1. Er ZIJN geen banen voor 45+ ers. Oorzaak: mentaliteit bij bedrijven en instellingen; en salarisniveau.
    2. Ben zelf tegen mijn zin 'afgevloeid'op 62-jarige leeftijd. Had door willen werken. 't Mocht niet. Opnieuw: mentaliteit van bedrijven en instellingen.... En nu zou ik dan 'bestraft' moeten worden voor mijn luiheid? Men denkt dat die prepensioenen allemaal op eigen wil berusten.
    3. Oplossing zou moeten zijn: overheden stoppen met zinloze projecten; stoppen met uitgeven ipv lasten verzwaren. Hier valt genoeg te halen. Bijvoorbeeld: wanneer was t de laatste keer dat u een straat waar niets mis mee was zag opgebroken worden? Hebt u enig idee hoeveel ambtenaren en externe consultant hoe vaak vergaderen ommdat bestuurders hun eigen beslissingen niet durven te nemen? Excuseez le môt: die godvergeten onzin!
  10. [verwijderd] 23 november 2012 19:20
    Helemaal eens met ASvE. Er zijn alleen niet veel mensen die het onvermijdelijke willen zien, vooral als dat erg negatief uitpakt.

    Voor oplossingen zal erg ver out of the box gedacht moeten worden, daar is men nog lang niet aan toe. Ik wil er niet bij zijn als de situatie zover gekomen is dat dat gedwongen toch gaat gebeuren.
  11. [verwijderd] 23 november 2012 21:48
    Het is een doemscenario. Gelukkig zitten economen er bijna altijd naast. Hopelijk dit keer ook.
    De analyses zijn desalniettemin zinvol, want ze geven aan waarop we moeten sturen om rampen te voorkomen. Ik trek de parallel met het rapport van de "club van Rome" uit de 70-er jaren van de vorige eeuw. Volgens dat rapport had de mensheid in 2012 al niet meer bestaan. Is gelukkig niet juist gebleken, maar mede door dit rapport zijn wel zeer goede maatregelen genomen.
    Conclusie: Als we zaken op z'n beloop laten gaat 't fout, maar we zitten er met z'n allen bovenop om dat te voorkomen. Ik vertrouw erop dat dat gaat lukken.
  12. [verwijderd] 23 november 2012 23:32
    quote:

    winner schreef op 23 november 2012 16:34:

    mijnheer promoneymaker zou u zich wat rustiger kunnen uitdrukken over de ouderen. dank zij ons hebt u werk etc . wij waren niet lui, de spreadsheet managers zijn lui en creeeren geen werk voor die groep, zij denken alleen in aandeelhouderswaarde en eigenzakkenvullerij. dus ga aan het werk en bemoei u niet met de ouderen.
    Volgens mij beschik ik over een (bescheiden) inkomen omdat mijn klanten mijn producten en diensten kopen, verder piel ik wat op de beurs. De generatie die dit land na de oorlog heeft opgebouwd, daar heb ik respect en bewondering voor. De babyboomers daarentegen troffen een gespreid bedje aan, ze studeerden tot hun 30ste en gingen op hun 57ste met pensioen, lieten de staatsschuld oplopen, bliezen de woningmarkt in hun voordeel op en ze importeerden 3 miljoen allochtonen zodat die hun werk konden doen terwijl zij op de pof leefden en schuld nu bij de volgende generatie op het bordje ligt.
  13. [verwijderd] 24 november 2012 05:26
    quote:

    De pastoor schreef op 23 november 2012 21:48:

    Het is een doemscenario. Gelukkig zitten economen er bijna altijd naast. Hopelijk dit keer ook.
    De analyses zijn desalniettemin zinvol, want ze geven aan waarop we moeten sturen om rampen te voorkomen. Ik trek de parallel met het rapport van de "club van Rome" uit de 70-er jaren van de vorige eeuw. Volgens dat rapport had de mensheid in 2012 al niet meer bestaan. Is gelukkig niet juist gebleken, maar mede door dit rapport zijn wel zeer goede maatregelen genomen.
    Conclusie: Als we zaken op z'n beloop laten gaat 't fout, maar we zitten er met z'n allen bovenop om dat te voorkomen. Ik vertrouw erop dat dat gaat lukken.
    Wijze woorden.

    Er zijn natuurlijk risico's. Maar laten we hopen dat we leren van onze fouten.

    Alex heeft in zijn open brief wel gelijk dat de salarissen veel te hoog zijn. Die moeten drastisch down.

    Hoeba Hop!
  14. [verwijderd] 24 november 2012 07:24
    Wederom een helder stuk van Alexander, heeft m.i niets met doemdenken te maken , meer met het onder ogen zien van de realiteit op korte en lange termijn.
    Goed dat er zulke columnisten zijn, als tegenhanger voor Mark Rutte die alles wegglimlacht en onder de wollen deken stopt.
    Gewoon doorgaan Alexander.
  15. forum rang 4 williewilwel 24 november 2012 07:50
    ach,we hebben nu een paar honderduizend polen rondlopen om het werk te doen van mensen die liever een uitkering hebben.
    Als het dan zover is laten we scheepsladingen uit bv afrika komen om het werk te doen wat dan de mensen niet meer kunnen doen hier.
    en als dat onzin is dan zal er gewoon doorgewerkt moeten worden en wie niet kan en geen geld (meer) heeft,krijgt een spuitje.
  16. [verwijderd] 24 november 2012 09:57
    Het scenario dit ik eveneens aannemelijk acht is de negatieve spiraal van hogere belastingen, minder consumptie, krimpend BBP, hogere werkloosheid en uiteindelijk minder belastinginkomsten, die geschetst wordt in deze column. Waarmee het meteen duidelijk wordt dat de maatregelen die Rutte en Samsom nemen de verkeerde zijn. Werken stimuleren door lagere belastingen en inactief zijn ontmoedigen door het bevriezen van de uitkeringen, regelingen voor een gratis koelkast zus en een kwijtgescholden schuld zo, moeten verdwijnen. Nederland moet een op techniek gericht werkland worden.
  17. [verwijderd] 24 november 2012 11:34
    Ik vind dit stukje te eenzijdig door er vanuit te gaan dat de rekening door de werkende massa betaald gaat worden. Wat je iedere keer ziet is dat rekeningen door grote groepen betaald moeten worden. Kwestie van de wet van de grote getallen. De 65 plussers worden een steeds grotere groep. Mijns inziens is het daarmee een kwestie van wachten voordat pensioenen en AOW en bezit (extra)belast gaan worden om gaten te dichten.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links