Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De pessimisme-bubbel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. nuperman 24 oktober 2012 21:37
    Complete onzin!
    Toen er in 2007 algemeen bekend was wat voor US subprime rotzooi in de pipeline was...negerde we het en liever spraken over redelijk draiende economie die een "zachte landing" zou maken.
    Anno nu, weten we al te goed over oninbare staatschuld van meerdere landen, even zieke banken sector, afkoelende economie hier en elders incl China.
    En als uitendelijke bewijs om aandelen te vermijden kreten ala: "Er zijn geen alternatieven voor aandelen" of "Aandelen zijn niet duur". Mijn advies, cash verdelen in potjes met 100K max en tegen 2,5% rente met staatsgarantie over verschillende NL banken verdelen.

    Aandelen koop je niet als ze "geen alternatief", of "niet duur" zijn....die koop je als ze "goedkoop" worden...contrair beleggen was durven in te stappen in 2008/2009 en niet nu (na jaaren van irrationele stijgingen, afgelopen zelfs rond +20%).
  2. [verwijderd] 25 oktober 2012 01:10
    Een nieuwe columnist. Een Belg zelfs. Leuk! Welkom! :)

    Een bubbel zien groeien is inderdaad nooit lastig. Het hoogtepunt voor het knappen op tijd zien aankomen wel.

    quote:

    farcha schreef op 24 oktober 2012 18:10:

    "Outside the box"??? Neo-turbo-taal! Het is een leuke uitdrukking, maar compleet doodgeknuffeld doordat iedereen het te pas en te onpas gebruikt. Gebruik gewoon wat goed Nederlandse termen. Engels (al of niet steenkolen-) wordt al genoeg misbruikt.
    Als we toch taalpuristen gaan uithangen, moeten we ook geen Grieks (neo) en Latijn (turbo) gaan mengen.
  3. [verwijderd] 25 oktober 2012 08:43
    Met alle respect voor "positief denken en Out of the Box-denken"; ik kan me goed voorstellen dat er een negatieve sfeer hangt.
    Alle toestanden en vooruitzichten in ZuidEuropa, waar ook NoordEuropa in wordt meegetrokken, de turbo-oplopende staatschuld in USA en EU, oplopende werkloosheid, etc. geeft m.i weinig reden tot positivisme.
    Enige reden om in aandelen te stappen is inderdaad omdat er weinig altenatieven zijn en omdat het verleden heeft geleerd dat in tijden van inflatie en crises de Beurs gebruikt wordt als laatste vluchthaven (met goud).
  4. PingPong 25 oktober 2012 15:00
    Dat de meeste reacties negatief zijn is omdat de meeste columns uitermate positief zijn over de beurs. Men reageert nou eenmaal gewoonlijk alleen wanneer men het niet met de columnist eens is.

    Wie naar CNBC kijkt ziet de hele dag analisten, goeroes en andere zwetsers die constant roepen dat (amerikaanse) aandelen spotgoedkoop zijn en dat je moet kopen. Buffett nu ook weer. Pessimisme is er niet, wel euforie. En dat terwijl de meeste amerikaanse aandelen hoger staan dan op de top in 2007 en Dow en S&P500 bijna zo hoog.
    S&P500 dividendrendement is met 2 % historisch gezien erg laag.
    Shiller PE10 is met 22 historisch gezien erg hoog.
    Tobin Q-ratio is met 1,01 historisch gezien erg hoog.

    Pessimisme is alleen een koopsignaal als de beurs relatief laag staat na een lange daling, maar niet als die hoog staat na een lange stijging. In dat laatste geval is pessimisme doodgewoon realiteitszin.
  5. [verwijderd] 28 oktober 2012 12:42
    In sommige fondsen zit veel waarde. Zij hebben toekomst als zij iets hebben waar vraag naar is. In andere veel lucht. Als dat samen verpakt wordt en krijgt AAA keurmerk (zie obligaties), dan kunnen problemen komen.
    Vroeger was onderpand nodig. Tegenwoordig wordt schuld als onderpand en als aanjager van de economie gebruikt. Ik vind het riskant. Financiële sector (verdient aan schuld) is bovenmatig gegroeid en echte economie moet het allemaal dragen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links