Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

  • 14,748 16 apr 2024 16:10
  • -0,300 (-1,99%) Dagrange 14,700 - 14,904
  • 3.803.081 Gem. (3M) 11,2M

ING WEEKEND 20 / 21 OKTOBER 2012

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. DTJ 20 oktober 2012 13:21
    Griekenland aan schuldeisers: leg het bij,

    www.rtl.nl/components/financien/rtlz/...

    ( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 00:43 )

    De Griekse premier Samaras heeft de trojka van schuldeisers gevraagd hun meningsverschillen bij te leggen over de wijze waarop de schulden verminderd moeten worden.

    De Grieken stellen tevens geen partij te kiezen één van de mogelijke voorstellen.De trojka bestaat uit de Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

    In de afgelopen weken heeft er zich een breuk afgetekend tussen de drie instellingen, waarbij het IMF pleit voor een herstructurering van de schulden waarmee de Griekse staatsschuld wordt teruggebracht tot een houdbaar niveau, maar de eurozone en de ECB weigeren de daarmee gepaard gaande kosten die tot EUR50 miljard zouden kunnen oplopen, op zich te nemen. Het IMF heeft duidelijk gemaakt niet bereid te zijn tot het verstrekken van meer financiering aan Athene zonder dat daarbij maatregelen genomen worden die tot een verlaging van de schuld leiden. Naar verwachting bedraagt de schuld eind dit jaar meer dan 170% van het bruto binnenlands product (bbp).

    Tijdens een persconferentie na afloop van de Eurotop in Brussel zegt Samaras dat hij de intentie heeft zich niet in het debat te mengen en de schuldeisers met een oplossing te laten komen.

    "Moet Griekenland zeggen dat zij het eens zijn met het IMF, dat er een nieuwe afschrijving op de officiele, niet-particuliere, obligaties moet worden gedaan?" vraagt Samaras zich retorisch af tijdens de persconferentie. "Ik zou zeggen dat we daar nu geen reden toe hebben."

    De Griekse premier zegt dat hij zich enkel richt op het zich houden aan zijn deel van de afspraken: de beloofde hervormingen waarmaken.

    "Buiten dat, laat hun [de trojka] er onderling maar uitkomen, maar zonder dat dat onze positie verslechtert", voegt hij toe.

    Een optie die volgens twee functionarissen overwogen wordt is dat Griekenland zijn eigen schulden terugkoopt. Deze schuld wordt nu tegen scherpe kortingen verhandelt. De ECB geeft de voorkeur aan deze optie, zeggen de functionarissen tegen The Wall Street Journal. Griekenland zou echter nog steeds geld nodig hebben om de obligaties op te kopen, en er is op het moment geen duidelijke bron van financiering buiten extra leningen van het Europese noodfonds.

    De impasse, die werd versterkt tijdens de jaarlijkse najaarsvergadering van het IMF in Tokio een week eerder, heeft vooral betrekking op het onderzoeksrapport van het IMF, beter bekend als de schuldhoudbaarheidsanalyse. Als niet aangetoond kan worden dat de schuld van een land voor de middellange termijn houdbaar is, dan wordt het lastig voor het IMF om betrokken te blijven, zowel statutair als politiek.

    Samaras stelt echter dat de analyse makkelijk aangepast kan worden door licht verbeterde aannames over de groei van het land.

    Zelfs nu de schuldsituatie onopgelost is, zegt Samaras dat hij verwacht dat Griekenland de lang vertraagde steun medio november ontvangt, waarbij hij waarschuwt dat de staatskas rond dat moment zonder geld komt te zitten. Een tranche van EUR31,5 miljard behorend tot het steunpakket van EUR173 miljard is al sinds juni vertraagd, terwijl de regering met zijn schuldeisers onderhandelt over een pakket pijnlijke bezuinigingen en hervormingen.
    ©Dow Jones
  2. DTJ 20 oktober 2012 13:24
    za 20 okt 2012, 06:30 | 6 reacties

    www.telegraaf.nl/overgeld/sparen/1308...

    Geld beschikbaar maar toch een hoge rente
    Bij termijndeposito's krijgt u doorgaans meer rente dan op vrij opneembaar spaargeld. Lastig is wel dat het spaargeld niet direct beschikbaar is voor onverwachte grote uitgaven. Hier is een oplossing voor: spreid uw geld over deposito's.

    Tweederde van de Nederlanders zet zijn geld niet vast op termijndeposito's ondanks dat dit meer rente oplevert dan geld op een spaarrekening. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen bang zijn dat ze er niet bij kunnen als hun wasmachine of auto kapot gaat. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Goos Marketing Research in opdracht van LeasePlan Bank.

    Liever niet te lang vastzetten

    Bij deposito's geldt: hoe langer u een bedrag vastzet, hoe meer rente u krijgt. Maar stel dat u al uw geld 5 jaar vastzet, dan kunt u er lang geen gebruik van maken (bij sommige banken kan het wel maar daar betaalt u dan een boete voor). Als u een deel van het geld beschikbaar wilt houden, kunt u een het op een spaarrekening laten staan. Dan loopt u wel een hogere rente mis. Op een termijndeposito met een looptijd van een jaar kunt u vaak 0,5 procent meer rente krijgen dan op vrij opneembaar spaargeld.

    Oplossing: spreiden

    Hoe kunt u nou uw geld slim op deposito's zetten en toch een deel beschikbaar houden voor grote uitgaven? Om zoveel mogelijk rente te ontvangen, maar toch geld te kunnen besteden aan een kapotte wasmachine, kunt u in plaats van één deposito te nemen, geld over meerdere deposito's spreiden. Dit gaat als volgt.

    Stel u heeft 24.000 euro spaargeld. Normaal zou u dit op een spaarrekening laten staan tegen ruim 2 procent rente (klik hier voor de hoogste rente ).

    Elke maand een deposito

    Ook kunt u zorgen dat u het totaalbedrag verdeelt in twaalf termijndeposito's met elk een waarde van 2.000 euro. Als u zorgt dat elke maand een deposito afloopt. Dan hoeft u nooit langer te wachten dan een paar weken voordat er 2.000 euro beschikbaar komt. Dat kunt u gebruiken voor reparatie of aankoop van wasmachine en auto. Heeft u het niet nodig, dan kunt u direct een nieuwe deposito afsluiten tegen de dan hoogst geldende rente (die u kunt vinden op OverGeld.nl/sparen/spaarrentes ). Op dit moment kunt u ruim 2,5 procent rente krijgen op een 1-jarig deposito.

    Als u niet elke maand bij uw geld hoeft, maar bijvoorbeeld elke drie maanden of elk jaar, dan kan dat natuurlijk ook.

    Hoe kunt u dit doen?

    Internetspaarbank LeasePlan Bank, aanbieder van deposito’s, heeft de DepositoPlanner gelanceerd. Op de website van de bank (klik hier) kunt u invullen hoeveel spaargeld u zou kwijt kunnen in deposito's en welk bedrag er per maand of per jaar dient vrij te komen. Hiermee maakt u een eigen plan om deposito’s slim te spreiden.

    Hieronder staat een voorbeeld voor hoe u 10.000 euro in termijndeposito's kunt steken en elke drie maanden 2.500 euro beschikbaar wilt hebben
  3. DTJ 20 oktober 2012 13:30
    za 20 okt 2012, 12:00 0 reacties
    'Spanje maakt geen aanstalten'

    www.telegraaf.nl/dft/stemming/damrak/...

    door Johan Wiering
    AMSTERDAM - Vooral dankzij gunstig economisch nieuws uit de VS en China alsook de sterke rentedaling in Spanje heeft de Amsterdamse beurs een mooie week achter de rug. Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING maakt zich wel enigszins zorgen over het feit dat Spanje minder geneigd lijkt om noodsteun aan te vragen. Verder wijst hij op de moeizame ontwikkeling van de kwartaalomzetten bij vooraanstaande beursfondsen.

    In de VS vielen vooral de huizencijfers mee. Dit versterkt de visie dat de huizenmarkt uitgebodemd lijkt en mogelijk zelfs een verbetering heeft ingezet. De detailhandelsverkopen overtroffen eveneens de verwachtingen. Consumenten grijpen de recente gunstige cijfers over de huizen- en arbeidsmarkt blijkbaar aan om meer uit te geven", aldus Wiersma.

    Ondanks de groeivertraging tot 7,4% in het afgelopen kwartaal, toont Wiersma zich ook enthousiast over het nieuws uit China. „Het groeicijfer was geen verrassing, maar positief is dat de groei van de industriële productie vorige maand op peil bleef op ruim 9%. De toename van export overtrof bovendien de verwachtingen en de inflatie bleef op een laag niveau."

    De sterke daling van de 10-jaarsrente in Spanje kwam het sentiment eveneens ten goede. „Beleggers reageerden verheugd dat Moody’s het land geen junkstatus toekende. Overigens omdat het ratingbureau ervan uitgaat dat Spanje hulp gaat aanvragen. Recente signalen duiden er echter niet op dat deze er daadwerkelijk komt. De noodzakelijke hervormingen dreigen zodoende achterwege te blijven of in ieder geval uitgesteld te worden", zo stelt Wiersma.

    De beleggingsstrateeg benadrukt dat het ING Investment Office zich nog terughoudend opstelt ten aanzien van Spaanse staatsobligaties. „Het hogere rendement vergeleken met veilige obligaties van onder meer Duitsland weegt volgens ons niet op tegen de extra risico’s. We hebben eerder een voorkeur voor beleggingsfondsen die gespreid beleggen in bedrijfsobligaties uit onder andere de Zuid-Europese landen.”

    Hij is voorts nog altijd niet erg te spreken over de voortgang die Europese politici boeken om de eurocrisis te bestrijden. „Centraal toezicht op de banken zal er binnen afzienbare tijd wel komen maar een volledige bankenunie lijkt nog ver weg. Er is nu nog veel gesteggel over de herkapitalisatie van Spaanse banken. En rond Griekenland wordt een politiek spel gespeeld, opdat niet de indruk bestaat dat het land de nieuwe betaling van ruim €31 miljard gemakkelijk kan krijgen."

    Hoewel driekwart van de Amerikaanse bedrijven die inmiddels met kwartaalwinsten naar buiten zijn gekomen de verwachtingen overtrof, maakt Wiersma een belangrijke kanttekening. „Aan de omzetkant stelde juist 58% teleur. En zolang het vertrouwen van consumenten en bedrijven niet snel terugkeert, lijkt een omzetverbetering niet aanstaande. Dat is wel nodig om de winsten minimaal op peil te houden, want de winstmarge biedt weinig ruimte voor verdere verbetering."

    Wiersma kijkt voorts met spanning naar de komende week. „Allereerst komt ruim een derde van de bedrijven uit de Amerikaanse S&P-500 met kwartaalcijfers naar buiten. Dinsdag zullen we voorts waarschijnlijk een verbetering van de verwachtingen van Duitse bedrijven te zien krijgen, doordat een verslechtering van de situatie in Europa is achtergebleven. Het belangrijkste cijfer komt vrijdag. We rekenen erop dat de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal is aangetrokken tot 2%, tegen 1,3% in het tweede kwartaal, vooral dankzij hogere consumentenbestedingen."
  4. Leone 20 oktober 2012 13:48
    Why 'Fiscal Cliff' May Be Bigger Threat Than You Think

    As the deadline for fiscal peril in the U.S. nears, Wall Street is worried that the impact could be much worse than anyone thought—while investors remain nearly oblivious to the danger.
    Looming tax increases and spending cuts — which Federal Reserve Chairman Ben Bernanke has labeled the "fiscal cliff" — would send the economy into a deeper recession than many have predicted, according to economists at Bank of America Merrill Lynch.

    www.cnbc.com/id/49478505
  5. DTJ 20 oktober 2012 15:41
    Nieuw topoverleg rond eurocrisis

    AMSTERDAM - We hebben weer nieuwe eurotop achter de rug. De urgentie lijkt minder hoog dan bij enkele eerdere EU-toppen, omdat de financiële markten goed reageren op het plan van de ECB om, onder voorwaarden, ongelimiteerd staatsobligaties van eurolanden in problemen op te kopen.

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13099...
  6. DTJ 20 oktober 2012 18:34
    20 oktober 2012 18:00
    Grieken verdubbelen inspanning voor lening


    ATHENE (AFN) - Griekenland gaat zich dubbel zo hard inzetten om een akkoord te bereiken met zijn internationale kredietverleners. Dat zei de Griekse minister Yannis Stournaras van Financiën zaterdag in een vraaggesprek met zakenkrant Imerissia.

    Volgens Stournaras heeft Griekenland inmiddels 90 procent afgerond van wat het moet doen om voor een nieuwe noodlening in aanmerking te komen. ,,Wij zijn er bijna en nu moeten wij nog de antwoorden geven op de onderwerpen die nog uitstaan'', aldus de bewindsman. ,,Het zou een verspilling van al deze nationale inspanning zijn als we er niet in slagen".

    Stournaras is sinds eind juli met de trojka van ECB, EU en IMF in gesprek over de pijnlijke bezuinigingsmaatregelen die Griekenland moet doorvoeren. Afgesproken is dat de Grieken de komende twee jaar voor 13,5 miljard euro in hun uitgaven snijden. Die voorwaarde zit vast aan de verstrekking van een nieuw pakket leningen van in totaal ruim 31 miljard euro.

    De leiders van de 17 eurolanden stelden vrijdag tijdens de EU-top vast dat Griekenland goed op weg is met zijn hervormingen.
  7. DTJ 21 oktober 2012 13:33
    21 oktober 2012 11:53
    Knot wil meer macht eurocommissaris


    RIJSWIJK (AFN) - Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is voorstander van het idee om de Europese Commissaris voor de euro meer macht te geven. Hij zei dat zondag in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag.

    ,,Ik begroet dat idee. We hebben in Europa niet alleen strengere budgetdiscipline nodig maar ook scherper schuldentoezicht'', aldus de bankpresident. Het idee voor een machtiger 'valutacommissaris' werd eerder geopperd door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. De commissaris zou bijvoorbeeld de bevoegdheid moeten krijgen om nationale begrotingen tegen te houden.

    Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken liet afgelopen week ook al weten daar voorstander van te zijn.
  8. DTJ 21 oktober 2012 17:41
    21 oktober 2012 15:22
    Europeanen kopen noodfondsobligaties


    BERLIJN (AFN) - De obligaties van de Europese noodfondsen EFSF en ESM zijn tot nu toe vooral in trek bij Europese beleggers zelf. De helft van de tot nu toe verkochte papieren is opgekocht door Europeanen. Dat meldt de Duitse krant Bild maandag.

    Een kwart is gegaan naar Aziatische investeerders en 13 procent naar Britse beleggers. De rest is gekocht door beleggers uit overige landen, waaronder die uit de Verenigde Staten. Het fonds is ingesteld om bij te springen als landen uit de eurozone in de problemen komen.
  9. DTJ 21 oktober 2012 17:43

    Topbestuurder Facebook stapt op

    VANDAAG 16:05 ANP( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 16:05 )
    Een topbestuurder van socialemediasite Facebook verlaat het bedrijf en stapt over naar een Brits overheidsproject. Dat is zondag bekendgemaakt.

    Joanne Shields, die aan het hoofd staat van Facebook in Europa, gaat in januari naar 'Tech City Investment Organisation'. Dat is een initiatief van de Britse overheid om meer technologie-bedrijven naar Londen te trekken.

    Het vertrek van Shields lijkt niet het gevolg van onenigheid in het bestuur te zijn, maar is toch de zoveelste tegenslag voor het bedrijf. Facebook probeert beleggers juist gerust te stellen na de gemankeerde beursintroductie van de onderneming en zorgen over de ontwikkeling van de omzet van Facebook.

    Vrijdag sloot het aandeel Facebook op 19 dollar. Bij de beursgang in mei kostte het aandeel nog 38 dollar.
  10. DTJ 21 oktober 2012 17:54
    De hemel klaart een beetje op boven Europa,

    www.veb.net/content/HoofdMenu/Home/Ni...

    De sociale onrust in Europa blijft groot, maar op de financiële markten zorgt een aantal meevallers voor opvallend veel optimisme. Krijgen de doemdenkers dan toch ongelijk?

    In tijden van crisis wordt iedere flinter goed nieuws met beide handen aangegrepen.

    Toch zou het te kort door de bocht zijn om recente meevallers onder deze noemer weg te zetten.

    Allereerst is er goed nieuws uit Athene. Het lijkt erop dat de Griekse regering de trojka van IMF, Europese Centrale Bank en Europese Unie heeft weten te overtuigen van de nieuwste bezuinigingsvoorstellen. Dat zou betekenen dat het land een nieuwe tranche aan miljardensteun heeft weten binnen te hengelen.

    De Griekse situatie blijft dramatisch en een nieuw noodpakket lijkt onontkoombaar. Maar de laatste inspectieronde van de Trojka heeft beduidend minder stof doen opwaaien dan bij vorige gelegenheden.

    In recente jaren was de controle in Athene vaak aanleiding tot paniek op de financiële markten, maar de verzekering van Duitsland onlangs dat Griekenland zonder meer in de eurozone thuis hoort, lijkt ergens geholpen te hebben.

    Meer lucht voor Spanje
    En dan is er Spanje, dat niet wordt afgewaardeerd tot junk-status door kredietbeoordelaar Moody’s, terwijl dat afgelopen zomer wel degelijk in de lijn der verwachtingen lag. Een dergelijke afwaardering in Portugal had een massale vlucht van beleggers tot gevolg.

    Dat het bij Spanje zover (nog) niet gekomen is dankt het land aan de actie van ECB-president Draghi, die liet weten tot het uiterste te zullen gaan om schuldenlanden erbovenop te helpen.

    De woorden van Draghi waren al genoeg om de wurgrentes op Spaans schuldpapier te dempen. Maar tot een daadwerkelijke steunaanvraag was het nog niet gekomen. Vooral Duitsland lag dwars, uit angst dat er opnieuw een politiek debat opgestart moet worden over een nieuwe miljardeninjectie.

    Volgens de Wall Street Journal geeft Duitsland het verzet nu op, waardoor een tussenvariant van steun mogelijk is voor Spanje: het zou betekenen dat Spanje wel officieel steun aanvraagt maar de miljarden nog niet consumeert. Die constructie zou speculeren tegen Spanje onzinnig maken en de markten kalmeren. Sterker nog, alleen al de huidige berichtgeven doen de rente in Spanje scherpo dalen en de aandelenbeurs fors stijgen.

    Nog lang niet voorbij, maar toch
    Intussen proberen politieke beleidsbepalers rust en begrip uit te stralen De Franse president Hollande kondigde zelfs het einde van de crisis aan, terwijl het politiek verzet tegen meer steun voor bijvoorbeeld Griekenland en Portugal beetje bij beetje wordt weg gemasseerd.

    Toch is teveel optimisme erg overdreven. Europese banken zijn weinig minder wankel dan een paar maanden geleden, de weeffouten in de eurozone zijn nog lang niet opgelost en onvrede over draconische bezuinigingen in Zuid-Europa zwellen aan.

    Maar van de totale ineenstorting van het Europees project, zoals door sommige marktvolgers voor de korte termijn voorzien, blijft uit. Een nieuwe eurotop moet het einde van de tunnel dichterbij brengen.

    Ondertussen is de eurozone niet meer de grootste zorg van beleggers wereldwijd, zo blijkt uit een peiling in opdracht van Merril Lynch. De Amerikaanse schulden zorgen voor meer hoofdpijn dan de Europese. En dat is een tijd geleden.

16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links