Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tak rekent verkiezingsplannen door

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

42 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. sparenbas 6 september 2012 13:54
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 6 september 2012 11:12:

    In alle gevallen is het belastingtarief op renteinkomsten lager dan het belastingtarief op arbeidsinkomsten.

    Logisch? Redelijk? Economisch slim?
    Dan nog maar een keer : de stelling klopt niet. In veel gevallen is het belastingtarief op rente-inkomsten fors hoger dan op arbeid.
    Ook zonder het meenemen van de inflatie.
  2. hmc 6 september 2012 14:08
    Daarom geloof ik ook niet dat de SP werkelijk dit plan kan hebben. Koerswinsten in box 1 plaatsen is absurd. Geen belegger die op SP zal stemmen. Dan trekt iedereen zijn geld uit bedrijven, geen belegger die zoiets pikt, en waar blijft de economie dan. En als ik koersverliezen maak, zal ik die toch zeker wel in het volgende positieve jaar aftrekken onder verliezen uit het verleden. Geen wonder dat Nederlanders gaan emigreren. Ach ja, over 9 maanden zijn er vast weer verkiezingen.
  3. scheiber 6 september 2012 14:41
    @ ben d'r klaar mee

    quote : nee ... sparen is niet productief.

    Ik vind een woning verhuren redelijk sociaal en productief.
    Verhuurde woning komt echter ook in box 3 met een leuk bedrag. Verhuurder alle risico op leegstand en onderhoud, Staat belast alle winst kapot. Fijn land wordt dit.

    Als het aan links ligt houden we alleen steuntrekkers over. Ondernemerschap wordt onmogelijk!!
  4. forum rang 5 theo1 6 september 2012 15:47
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 6 september 2012 13:10:

    [...]

    nee... loos dreigement wat in NL belastingstelsel ook niet kan.

    nee ... sparen is niet productief. als je belasting op sparen verhoogt wordt er misschien meer geinvesteerd met geld (wel productief). daarnaast ... kapitaal is in het buitenland zwaarder belast dan in NL, dus dan is het niet logisch dat buitenlandse beleggers NL bedrijven overnemen vanuit belastingoogpunt bekeken.

    daarnaast is het onmogelijk dat iedereen in NL meer inkomen heeft dan uitgaven.
    ja. Moet jij eens zien hoe gemakkelijk dat kan als zoiets actueel wordt. Zeker als het om grotere bedragen gaat. Mensen zijn heel creatief in die dingen.

    ja. Heb jij niet opgelet op school? Sparen is wel degelijk productief. Het is nodig om investeringen te financieren. Er wordt nu zoveel gemekkerd dat banken niet willen lenen aan bedrijven. Als mensen niet sparen, kunnen banken dat met geen mogelijkheid, al zouden ze willen. Spaargeld is een heel belangrijke financiering voor banken.

    En sparen is ook nodig om te voorkomen dat mensen bij iedere tegenvaller direct hun handje komen ophouden bij de overheid (in de maatschappij van tegenwoordig doen ze dat toch wel, maar dat is een andere discussie). Als je iedere maand al je geld opmaakt en dan gaat je boiler kapot, heb je direct een probleem. Om maar een simpel voorbeeldje te geven. Als je je hele leven lang iedere maand je geld hebt uitgegeven omdat alles consumeren zo goed is voor de economie en je wordt op je 55e ontslagen, dan mag je 2 jaar WW trekken, daarna bijstand totdat je AOW en/of pensioen een keertje ingaat. Kan even duren. En het is maar de vraag wat er van over is als het er een keertje van komt. Dàt heeft pas impact op je consumptiepatroon. Had je beter iets kunnen sparen. Maar dat mag niet van de SP en van "ben d'r klaar mee" want dat is niet productief. Jammer, dan maar jaren bonen uit blik eten.
  5. [verwijderd] 6 september 2012 15:51
    quote:

    scheiber schreef op 6 september 2012 14:41:

    @ ben d'r klaar mee

    quote : nee ... sparen is niet productief.

    Ik vind een woning verhuren redelijk sociaal en productief.
    Verhuurde woning komt echter ook in box 3 met een leuk bedrag. Verhuurder alle risico op leegstand en onderhoud, Staat belast alle winst kapot. Fijn land wordt dit.

    Als het aan links ligt houden we alleen steuntrekkers over. Ondernemerschap wordt onmogelijk!!
    verhuur was vroeger ook gewoon belast tegen IB tarief, inclusief verkoopwinst. en dat was onder CDA/VVD.

    en huidige 1,2% tarief op verhuur levert voor vrije sector lekkere netto rendementen op.

    oh ja, in de rest van de wereld is het allemaal drama, want daar wordt het wel normaal belast. en iedereen emigreert uit de rest van de wereld.

    waarom is het hier in dit spaar-belastingparadijs dan niet veel drukker?
  6. [verwijderd] 6 september 2012 16:06
    het land zou hier vol moeten zitten met private handelaren.

    zou lang je kapitaal onder de 400k blijft betaal je geen belasting (je krijgt zelfs geld terug van overheid voor ziektekosten) terwijl je met een redelijk rendement bruto enkele malen modaal moet kunnen scoren. en bruto=netto.

    leuker kunnen we het niet maken.
  7. [verwijderd] 6 september 2012 17:22
    Goed werk van Marcel Tak.

    Box 3 = woekertax, met een reële belastingdruk (de huidige, nog zonder die door links voorgestelde verhogingen) van meer dan 100%.

    Gemiddeld reeel (na aftrek inflatie) risicovrij rendement bedraagt 1,1 % op korte en 1,2% op lange staatsobligaties. Dat gold voor hele vorige eeuw, en zowel voor eerste als 2e helft daarvan. Bron: Dimson et all, Yearbook 2012.

    Dan betekent een heffing van 1,2 % bij een reeel rendement van 1,1 % een reële belastingdruk van 109 %. Wel het eerlijke verhaal vertellen, he dames en heren politici!

    En dan wil links van die Woekertaks nog eens Superwoekertax maken .....
  8. [verwijderd] 6 september 2012 18:33
    meer dan 80% van het vermogen valt niet onder box3, omdat het in pensioenen en huizen zit, of vanwege de vrijstelling.

    75% van de mensen valt niet onder box3 vanwege vrijstelling.

    de rest wordt belegd in aandelen en obligaties. wat is het rendement op aandelen de hele vorige eeuw? en hoe is dan de belasting?
  9. [verwijderd] 6 september 2012 21:42
    Ik had het over RISICOVRIJ reeel rendement. Met als onweerlegbare conclusie dat de belastingdruk hoger is dan het reele risicovrije rendement. Structureel, dus niet toevallig dezer jaren door Krediet-crisis of Euro-crisis. En een dergelijke woekertax vinden sommige partijen nog niet genoeg .... nou daar zou ik als spaarder of voor pensioen sparende ZZP'er dus in elk geval niet op stemmen ....
  10. [verwijderd] 6 september 2012 22:12
    De auteur verdient als financieel expert alleen al bewondering door het in een voor iedereen te begrijpen, geen Franse woorden bevattende deskundige artikel het armoedig, visieloze, voor de stemmers op de betreffende partijen kennelijk scorende gegoochel op de vierkante millimeter in Den Haag op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de lidstaten van de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises die de suffering people in de Eurozone teisteren

    1) samen te vatten en na het deskundig narekenen van het betreffende gegoochel

    2) voor iedereen in de Eurozone begrijpelijke en aanvaardbare plannen voor te stellen,

    zoals de auteur dit in een eerder stadium op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis tijdig, dus niet op een moment dat het mogelijk reeds te laat is, ter blussing van deze mogelijk uitslaande brand heeft gedaan, wat niemand in de Eurozone ontgaan kan zijn,

    zodat er op de onderhavige doorsnee dag van deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand slechts ter verder het hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten verder een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving slechts 1 (één) conclusie in een duurzaam wèl scorende oneliner mogelijk is: “Marcel Tak for president!”
  11. [verwijderd] 6 september 2012 23:17
    quote:

    encon 2 schreef op 6 september 2012 21:42:

    Ik had het over RISICOVRIJ reeel rendement. Met als onweerlegbare conclusie dat de belastingdruk hoger is dan het reele risicovrije rendement. Structureel, dus niet toevallig dezer jaren door Krediet-crisis of Euro-crisis. En een dergelijke woekertax vinden sommige partijen nog niet genoeg .... nou daar zou ik als spaarder of voor pensioen sparende ZZP'er dus in elk geval niet op stemmen ....
    tsja... vpb mag je ook niet corrigeren voor gemist rendement op geinvesteerd eigen vermogen, noch inflatieverlies.

    hra wordt ook niet gecorrigeerd voor inflatie.

    inflatie is jammer voor spaarders, maar de belastingdienst heeft er niets mee te maken. die kijkt gewoon naar renteinkomsten (forfaitair tegenwoordig).

    het is natuurlijk ook een illusie om te denken dat je met risicovrij sparen een positief reeel rendement kunt vergaren.
  12. [verwijderd] 7 september 2012 00:12
    quote:"het is natuurlijk ook een illusie om te denken dat je met risicovrij sparen een positief reeel rendement kunt vergaren."

    Welnee, nix illusie, je kent je klassiekers niet.
    1,1 a 1,2 % reeel risicovrij rendement is historisch gemiddelde (alleen nu even niet), zie boven + bronvermelding.

    Waar het om gaat is dat de Staat met die Box 3 Woekertax dat risicovrije reële rendement volledig inpikt, dat is natuurlijk niet redelijk meer. Laat staan die Woekertax nog eens te verhogen, zoals sommige partijen voorstellen, die blijkbaar evenmin hun klassiekers kennen.

  13. [verwijderd] 7 september 2012 08:13
    ....was de andere omschrijving van inflatie niet "...de meest geniepige belasting die er uitgevonden is....?"

    Samen met een plukkie vermogensheffing zorgen onze politicie er wel voor dat je wel drie keer nadenkt voordat je serieus werk gaat maken van vermogens opbouw...

    Geld moet rollen weet je wel...

    Gr.

    Bity
  14. [verwijderd] 7 september 2012 09:29
    precies. dat moet het ook. onnodig oppotten van geld zorgt voor werkloosheid en recessies. en bij gedwongen schulden maken aan de andere kant van de streep. hetgeen ook tot financiele problemen leidt.

    wees blij dat de 1e 40k belastingvrij is qua sparen. de rest zul je productief moeten inzetten als investering om een positief reeel rendement te behalen.

    vermogen opbouwen doe je ook door geld opzij te zetten, en niet door rijk te worden van de rente.
42 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links