Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verrassend, maar zelden spectaculair

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 30 augustus 2012 16:09
    Verrassend, maar zelden spectaculair

    Jordaan Luchtmans woonde in 1683 in Leiden. Hij besloot een drukkerij te beginnen. 329 jaar later heet de drukker Brill en is het een uitgever. En ook een van de beste investeringen van 2012.

    In het Leiden van de 17de eeuw was drukwerk een gouden handel. De wetenschap bloeide aldaar, en Luchtmans had goed contacten op de universiteit. 165 jaar lang bleef de drukker in handen van de familie Luchtmans. Totdat er in 1848 geen familieleden meer waren om de boel over te nemen. Evert Jan Brill, een trouwe werknemer, zou de traditie voortzetten.

    De oude universiteitsstad maakte furore met haar islamologen en sinologen. En Luchtmans was lang de enige die uitheemse karakters kon drukken. Zo mocht Luchtmans de werken van arabist Christiaan Snouck Hurgronje afdrukken. En natuurlijk Sexual Life in Ancient China van Robert van Gulik, de sinoloog van wie er nog steeds een standbeeld in het sinologisch instituut staat.

    Koerssprong

    In 2012 is Brill een klein fonds op het Damrak waar heel weinig in wordt gehandeld. Maar de aandeelhouders klagen niet. Want het dividendrendement is met 6% buitengewoon goed. En de pay-out ratio is met 60% ook meer dan redelijk. Maar de echte verrassing was de koerssprong van dit jaar.

    In een paar maanden tijd verdubbelde de waarde van het aandeel. Sinds de klim begon, eind 2011, won het fonds 50% aan waarde. In 2011 mocht een belegger nog €?10 afrekenen, vandaag staat het koersdoel van Brill op €?21,50. Dan gaat het hard.

    Brill doet het goed in een moeilijke markt. De komende tijd wordt het tempo van overnames opgeschroefd. Geen grote partijen, want Brill doet aan kraaltjes rijgen, zo klinkt het. Steeds een paar ton voor een nieuwe titel, in Leiden hoeft het niet zo groots.

    Nichemarkt

    Uitgaven over taal, geschiedenis, rechten. Kortom: Brill begeeft zich in de nichemarkt voor alfa-titels. Veel grotere spelers, zoals Reed Elsevier, gaan voor de grote hoop. Maar Brill specialiseert zich en scoort daarmee. Een van de trucs was het snel invoeren van print-on-demand: kleine uitgaven voor een beperkt publiek kosten te veel als ze op de plank blijven staan. Maar op aanvraag valt de winstmarge een stuk hoger uit.

    ‘Brill is goed bezig omdat ze in een heel lastige markt een stabiele omzetgroei kunnen laten zien’, zegt SNS-analist Johan van der Hooven. ‘Zo vordert hun overgang van print naar digitaal gestaag, volgend jaar zal de verhouding tussen gedrukte en online producten al ongeveer 50-50 zijn.’

    Brill zal een sprong zoals dit jaar niet gauw nog eens maken. Ook in Leiden begint de rek eruit te raken. Maar Brill groeit wel door, gestaag doch zelden spectaculair. De grote vraag is of de oude drukker in 2013 weer voor een verrassing kan zorgen.

    Thomas de Groot

    zaterdag 25 augustus 2012, 00:47

    Bron: FD.nl
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links