Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lof der Europese zotheid

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 19 juni 2012 17:02
    quote:

    pcrs7 schreef op 19 juni 2012 12:54:

    Goed artikel, maar ik denk dat de psychologie bij de bankenregulering anders werkt dan je schrijft. Het is niet zo dat banken aan zwervers zonder onderpand lenen, omdat ze onvoldoende gereguleerd worden door een overheid die bakken geld naar zwervers brengt. Denk maar na:zelf hoef je ook niet gedwongen te worden door vadertje staat om niet aan zwervers en drugsverslaafden geld te lenen.
    De realiteit in de VS is zelfs dat met de community reinvestment act de banken juist door de regulators gedwongen werden slechte leningen aan te gaan. Hun risico werd weggenomen door garanties van Fanny en Freddy government sponsored enterprises.
    De libertarische ontdekking is dat juist doordat winsten voor de banken zijn en verliezen voor de belastingslaaf, die banken opeens wel aan zwervers zonder onderpand gaan lenen. Niet het gebrek aan bankregulering, maar een overschot aan belastingslaaf regulering is de oorzaak. Gedwongen deelname aan depositogarantiefondsen nodigt natuurlijk ook uit tot extra risico nemen en de kosten afwentelen op deelnemers die voorzichtiger zijn.
    Dus het probleem is niet te weinig dwang, maar teveel. Meer regulering zal alleen maar tot meer slavernij leiden.
    Toch wel HET voorbeeld van handje-klap tussen de banken en regeerders..ik zeg het vaker :de grootbanken hebben de politiek in de zak en kunnen met hun lobby,alle beperkende antispeculatie-wetten intussen omzeilen en ontduiken..Glass Seagall Act:buiten werking.
    En vullen maar die zakken...de burgers draaien straks toch op voor de tekorten,en zo is het ook gegaan...ook in het klein met alle woekerpolissen,hierro ten lande.

    Er is helaas geen sterke man/instantie om die bankenboeven hun hok weer in te ranselen...H6

    PS...Mooie analyse PCRS7 en van Ellsloo,alleen:wie gaat dan die nieuwe gouden munt invoeren en de banken reguleren,de € uitstappen...wie heeft het gezag om dat te doen?!

    Zo'n keizer is er niet..snap-et-nou-es!
  2. Fortuno 19 juni 2012 17:14
    quote:

    HenriKoppen schreef op 19 juni 2012 12:49:

    "It's only a gambling problem if you're losing".

    Wat ik bedoel te zeggen; iedereen ziet het probleem wel, en velen weten ook wel een oplossing. Maar een schuldaflossing gaat niet als je minder verdient dan je uitgeeft.

    Als het weer goed zou gaan met de economie, klaagt niemand en maken weinigen zich zorgen over bubbles en verkeerd opgezette unies.

    Zonder schulden waren we nooit zo rijk geweest als dat we nu zijn. Feit. En of je nu papier gebruikt of goud, het gaat om vertrouwen. Als "men" meer zou vertrouwen zouden we weer meer uitlenen tegen een betere rente en ontstaan er mogelijkheden om meer geld te verdienen en kunnen schulden afbetaald worden.

    Het is geen crisis voor mensen met een vaste baan. Bij heel veel mensen gaat het dus best goed. Laten we daarop vertrouwen, vertrouwen leidt tot nieuwe middelen tegen een goede prijs, leidt tot groei, leidt tot mogelijkheden om af te betalen of te saneren.

    Het middel maakt me niet zo uit als het leidt tot vertrouwen. Als het eenmaal beter gaat... dan moeten we keuzes maken die pijn doen. Nu extra pijn gaan leiden omdat het goed is... geloof ik niet in.

    Alexander: we lezen (hier) geen papieren illusie. Niet hier. Hooguit een digitale illusie :-) Tegenwoordig geldt: Als het niet digitaal is, bestaat het niet.
    Helemaal mee eens!
  3. [verwijderd] 19 juni 2012 18:20
    Als stedeling, zonder koe, geit, kip en landgrond, word ik wel gedwongen om me in te dekken met goud. Wat een stelletje achterlijke gladiolen en varkens die politici en bankiers. Ik stap af van mijn geloof in onde andere de euro, want die wordt bijgedrukt om schulden met schulden te dekken. Er wordt nog steeds gedacht in schulden maken, om schulden te delgen en dat kan volgens mij niet goed gaan. Met tegenzin rij ik donderdag maar weer naar het goudloket om mijn appeltje voor dorst voor een stel verkrachte euro's te kopen. Trouwens, wist je dat je goud niet kunt kopen voor, of in de buurt van de Comex spotprijs, daar ben ik inmiddels wel achter. Het kopen van fysiek goud is veel duurder dan het kopen van het goud dat wordt verkocht onder bijvoorbeeld de goldtracker "GLD", een door het bankkartel gecreëerd monster - een zogenaamd derivaat - dat je wil doen geloven dat je ook echt in het goud zit. Maar nee hoor, zo'n GLD-tracker is het zoveelste bankbedrog waarin geen flintertje goud in zit, slechts waardeloze digitale valuta op termijn. Binnenkort net zo waardeloos als Italiaanse en Spaanse obligaties die geen hond, behalve de ECB, of de Fed, indirect via haar vazallenbanken Morgan Stanley, Bank of America, Citi Group, Goldman Sachs and JP Morgan wil opkopen om gezamenlijk niet meteen in de gaten te lopen als een uit de kast vallend rottend lijk. Onder meer voornoemde 5 Amerikaanse banken - de facto criminele organisaties ex artikel 180 Wetboek van Strafrecht - kunnen namelijk zo goed als gratis geld lenen bij de Fed die de facto niet meer lager kan gaan met haar rente. Die 5 banken gaan dan dat geld, dat ze voor zo goed als nul procent hebben geleend steken in staatsobligaties waarna de burger de rente die de staat voor die staatsobligatie aan bijvoorbeeld Morgan Stanley betaalt als belasting int bij de argeloze burgers. Die banken zijn echt een stelletje Martha Fockers en de staat, ook de Staat der Nederlanden, stemt in met deze praktijken, met dank aan u als belastingbetaler die de handelsbank voorziet van rente, zonder economische groei en bloei voor het volk. Ik heb nooit gedacht dat mijn vertrouwen in de heersende politieke en bancaire elite zo'n knauw zou kunnen krijgen met als gevolg mijn gang naar een goudloket! Dit is in zekere zin waanzin, nauwelijks te geloven en moeilijk te bevatten. Intussen neemt mijn grote haat tegen zowel het politieke en bancaire establishment hand over hand toe - grosso modo zijn het criminelen en leugenaars - terwijl ik van nature een man ben die komt in vrede..., but it's too late to apologise.... en ik neig ernaar u te adviseren dan maar zo te zijn als zij zijn, dieven, verduisteraars en oplichters....
  4. Fortuno 19 juni 2012 19:21
    Iedereen liegt en bedriegt. Vooral bankiers en de politiek. Niets nieuws. Ze doen het alleen slimmer.

    Ik koop wel landbouwgrond. Niks goud. Als je op sterven na dood bent van de honger. Wat kies je? Een klomp goud of een aardappel? Als je omkomt van de dorst: een klompje goud of water? Als je bijna sterft van de vrieskou: goud of brandstof?

  5. [verwijderd] 19 juni 2012 21:15
    Leuke argumenten altijd maar in de praktijk zal bijna niemand in het dorp een paar vaten brandstof kopen of een stuk land om hun vermogen te beschermen. waarom zou ik als ik omkom van de honger betalen voor aardappelen als ik ze 's nachts van jouw land kan halen? of ga je dag en nacht alle hongerige mensen wegjagen met je hooivork?
  6. [verwijderd] 20 juni 2012 06:40
    In het land der blinden is eenoog koning. Ik kijk altijd uit naar je analyses. Je schrijft over Noodfondsen, Spanje banken en overheid, Europeese interventies, zoals ik nergens anders lees en ik ben overtuigd dat je gelijk hebt. Er wordt alleen gedaan aan symptoom-bestrijding, maar er wordt niets opgelost, laat staan dat er wordt gekeken wat nu eigenlijk de oorzaak is, daar lees je nooit iets over.
    Landen zoals Griekenland en Spanje moeten nog jaren aan het infuus. Die landen zijn economisch kapot. De oplossing ? We geven ze nog meer schulden. Het is allemaal uitstel van executie. De regerings- en Europeese leiders willen geen pijnlijke beslissingen nemen en kopen steeds maar weer uitstel. Wat het ook altijd lekker doet, is Europeese hervormingen, bankenunies, eurobonds. Ja laten we de problemen over alle landen verdelen. Gevolg zal zijn dat de sterkere landen er ook onder door zullen gaan.
    Wat gebeurd er in het bedrijfsleven, als een bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen ? Dat is niet anders bij landen. Ik denk dat de PIGS sinds de invoering van de euro op de pof hebben geleefd. Uiteindelijk zullen ze terug moeten gaan naar hun situatie voor 2001, zonder euro.
    De beurzen gaan de laatste dagen flink omhoog, dankzij oom Obama en de HFT-handel. Wie koopt er nu nog aandelen ? Nee het is allemaal suggestief, manipulatief.
    Ik geloof ook in goud, maar dan als een soort hedge om bijvoorbeeld een vallende euro te compenseren. Alleen probeert men die prijs helaas ook te beheersen, dus dat is minder. Maar we praten dan wel over de papieren prijs inderdaad. Fysiek goud zal pas exploderen als het echt helemaal mis gaat. Een ondersteunend argument is ook dat centrale banken ook goud hebben en vooral dat ze de laatste jaren bijkopen.
    Maar met goud betalen zie ik niet direkt gebeuren, er zal altijd een munt moeten zijn, maar misschien zou die dan door goud gedekt moeten worden, zoals vroeger.
  7. [verwijderd] 20 juni 2012 07:36
    Leidend voor dit hele gebeuren, als ik de woorden van Merkel mag geloven, schijnt te zijn: landen die dezelfde munt voeren, voeren nooit oorlog met elkaar. n zeldzame redenering lijkt me dit... en n gezelschap zo groot als de bondsdag applaudiseert daarvoor, zonder de belachelijkheid hiervan aan de orde te stellen! t lijkt ceaucescu-time wel! kan t dus alleen nog maar misgaan?
  8. forum rang 4 New dawn 20 juni 2012 08:15
    quote:

    greedfearfear schreef op 19 juni 2012 17:28:

    Ik begrijp die "goudfetisjisten" niet. Waar dient goud toe? Waaraan ontleent het waarde? Dat is me niet duidelijk. Berust die 'waarde' niet op een idee, afspraak c.q. vertrouwen dat het waarde heeft?
    Lijkt me een wankele basis.

    Dan liever een "oliestandaard" lol.

    Waarom hebben centrale banken het opgeslagen ?

    Waarom hebben ze geen olie opgeslagen ?

    Verdiep je eens in de historie van goud.
  9. forum rang 4 New dawn 20 juni 2012 08:39
    quote:

    klerkofskie schreef op 19 juni 2012 21:15:

    Leuke argumenten altijd maar in de praktijk zal bijna niemand in het dorp een paar vaten brandstof kopen of een stuk land om hun vermogen te beschermen. waarom zou ik als ik omkom van de honger betalen voor aardappelen als ik ze 's nachts van jouw land kan halen? of ga je dag en nacht alle hongerige mensen wegjagen met je hooivork?
    Er is de laatste paar jaren een beweging ontstaan in de USA die zich ook in Europa begint te nestelen: "the preppers". Preppers - to prepare. Zij verwachten een totale collapse en denken dit individueel te kunnen vermijden door het kopen van o.a. gevriesdroogd voedsel, brandstof, wapens, water zuiveringmethode's etc. Zij denken dat bij een ineenstorting van alles dan te kunnen overleven.

    Kijken we naar de historie bv WW-II. Toen was aan het einde daarvan zo'n soort situatie. Diegenen die dat het beste hebben doorstaan waren mensen met kapitaal, die op voorhand vertrokken waren. Sommige Joden gingen naar de USA of het VK net zoals onze koningin Wilhelmina.

    De preppers blijven kennelijk.
  10. pcrs7 20 juni 2012 09:28
    quote:

    handyman6 schreef op 19 juni 2012 17:02:

    [...]Toch wel HET voorbeeld van handje-klap tussen de banken en regeerders..ik zeg het vaker :de grootbanken hebben de politiek in de zak en kunnen met hun lobby,alle beperkende antispeculatie-wetten intussen omzeilen en ontduiken..Glass Seagall Act:buiten werking.
    En vullen maar die zakken...de burgers draaien straks toch op voor de tekorten,en zo is het ook gegaan...ook in het klein met alle woekerpolissen,hierro ten lande.

    Er is helaas geen sterke man/instantie om die bankenboeven hun hok weer in te ranselen...H6

    PS...Mooie analyse PCRS7 en van Ellsloo,alleen:wie gaat dan die nieuwe gouden munt invoeren en de banken reguleren,de € uitstappen...wie heeft het gezag om dat te doen?!

    Zo'n keizer is er niet..snap-et-nou-es!
    Iedereen kakelt maar over Glass STeagall in de grote nakakel show. Zodra mensen geen details geven over wat er dan precies aan regulering is teruggetrokken, moet je achterdochtig worden.
    Er is maar een gedeelte van Glass STeagall beeindigd en dat betreft relatie bank verzekeren en heeft niets te maken met de huidige crisis, aangezien die ook bij investmentbanken plaatsvond, die niets met Glass STeagall te maken hebben.

    Het is zo vervelend mensen die al weten dat de crisis door te weinig regulering komt, zich aan de eerste beste strohalm vastgrijpen en verder hun huiswerk niet doen, omdat ze toch al weten dat ze gelijk hebben.

    Speculeren is prima, iedereen doet het honderden keren elke dag. Zo zitten onze hersens in elkaar, we maken een speculatie over de toekomst en handelen daarna. Niets maar dan ook helemaal niets mis mee.
    Risico's nemen terwijl een roverheid de negatieve gevolgen op de belastingslaaf kan afwentelen is de oorzaak. Het geweld richting de belastingslaaf als hij niet betaalt, dat is het probleem.

    Niet een wetje meer of minder voor de 115 regulators voor de financieele markten die er zijn. Bij de SEC zitten ze toch porno te kijken van belastinggeld.
    abcnews.go.com/GMA/sec-pornography-em...
    Betaal je vrijwillig voor zulke regulators? Nee, verplicht.
    Vrijheid is de oplossing, dwang het probleem.
  11. forum rang 7 handyman6 20 juni 2012 15:01
    Tja..nog es..wie moet die regulerende ,de burger belastende OVERHEID dan afschaffen?
    Is in het verleden regelmatig gebeurd middels opstanden ,revoluties die in no-time weer net zulke overheden/elites opleverden.En zo'n klub die de bezem erdoor haalt,zie ik nergens veelbelovend optreden.
    Egalitaire maatschappijen bestaan alleen in ideologieen..dat heeft de geschiedenis van het mensenras wel uitgewezen..hier en daar droomt een enkeling er nog steeds van :rechtvaardigheid,gelijkheid,broederschap etcetc...achterhaalde psychologie helaas..h6
  12. benito c. 2 juli 2012 19:56
    Alexander, ik lees je stukken met veel belangstelling, ook in de Telegraaf overigens, en ben het grosso modo met je eens.
    Jij zit in goud en in NOK. Het eerste kan ik goed volgen, het tweede ook wel, met dien verstande dat de NOK ook behoorlijk gestegen is, en mocht in geval van een crisis de olieprijs inzakken, ook wel kwetsbaar is. Zou je niet ook in andere valuta moeten zitten, zoals de CAD en evt. de AUD, hoewel ik bij die laatste ook wel wat risico´s zie. Hoe zie jij die valuta-problematiek?
35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links