Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud en de crash

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 mei 2012 16:33
    Mooie uiteenzetting! Ik denk dat je right on the money bent, tenminste bij een zeer rustig proces zonder gekkigheid, dat decennia duurt.

    Ik denk echter zeker dat specifieke gebeurtenissen kunnen leiden tot het overslaan van fasen. Margin requirements kunnen forst opgedreven worden in de hoop de handel binnen de perken te houden (het omgekeerde lijkt overigens vaker gebeuren net als de prijs lekker op loopt).
    Als de particuliere beleggers rucht krijgen van het bestaan en nut van fysiek edelmetaal, zijn die absoluut in staat de wereld fysiek droog te leggen. De industrie houdt het maar zo lang uit op hun voorraden, en die voorraden worden misschien zelfs geriskeerd als de price right is. Een bedrijf in crisis dringt immers de voorraden raw materials terug? Korte termijn visie viert hoogtij bij crisis.

    Dan zijn er nog zaken als repatiotation van goud. Toen Venezuela haar goud terug vroeg uit bewaring gaf dat al issues. De vergulde wolfraam baren moesten allemaal in de ne hoek van fort Knox gelegd worden, de puur gouden naar Venezuela. Zal Duitsland de ballen hebben toch om hun goud terug te vragen?
    Zelfs particulier goud IS er feitelijk niet perse. kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_D...

    We kunnen er donder op zeggen, dat ondanks recente aanverwante kamervragen, NL het allerlaatste land zal zijn dat bondgenoten Vs en Uk voor de borst zal stoten door voor te stellen het goud toch maar weer door verder werkeloze NL soldaten te laten bewaken. We hebben een aantal perfect geschikte operationele bunkers hiervoor.
  2. [verwijderd] 23 mei 2012 17:04
    '...Daar doet de politiek niets aan.'. Mee eens. Het enige wat zij hadden moeten doen is de mogelijkheid om schulden op schulden te stapelen met huizenbouw als als 'onderpand' tegen te gaan. helaas, hypotheek was dan ook een afkoopsom van de kiezersgunst. Goud is gewoon een grondstof waar men een geldelijke waarde aan toekent, meer niet.
  3. [verwijderd] 23 mei 2012 17:34
    quote:

    De nakketikker schreef op 23 mei 2012 17:19:

    Behoorlijke angstaanjagende uiteenzetting.
    In theorie klopt het allemaal wel, in de praktijk zal er eerst nog een wereldoorlog aan vooraf gaan voordat dit scenario plaatsvind.
    Hopelijk zit je er 100% naast.
    Er vindt reeds een eenzijdige wereldoorlog plaats met onderdrukking en speelsgewijze genocide vermomd als reglieus conflict annex interventie. De hele wereld wordt land voor land "bevrijd".

    Kijk wat er gebeurt als je de USD niet meer gebruikt voor je olie aan/verkopen. Je wordt gelijk de oorlog verklaard door onze eenzijdige agressor.
    Als heel Europa gezamenlijk het goud terugvraagt en contante settlement niet accepteert, héb je die wereldoorlog ook bij jou in de voortuin.
  4. [verwijderd] 23 mei 2012 17:43
    Ik neem aan dat iedere belegger ook een deel belegt heeft in fysiek goud en zilver. Mocht de USA zi9jn goud willen gebruiken om zijn schulden af te betalen zal goud $12.000 de ounce waard moeten zijn ? Of was het $250.000 ? Weet het niet meer. De mensen die 5-7 jaar geleden zilver hebben gekocht voor $3 of 4 de ounce zitten nog steeds op een veel hoger rendement dan de aandelen. Ik blijf erop zitten en blijf verzamelen ipv euro's op de bank. Want banken vertrouw ik geen moment meer, liever waarde in de hand.

    Volgens mij wordt de (zilver) prijs ook hevig gemanipuleerd door banken als JP Morgan om zo de zwakke handen eruit te schudden. Mensen die in paniek raken als ze zilver 15% zien dalen, terwijl verleden laat zien dat zilver er zo ook weer 20% bij kan hebben. Vooral als de economie weer gaat aantrekken zal de vraag naar het spaarzame zilver enorm zijn.

    (p.s. goed stuk trouwens, bedankt)
  5. harryhol 23 mei 2012 17:54
    Mooie preek weer; haal de u uit het woord, pas e.e.a. mutatis mutandis aan, en hij kan zo voor een zaal streng gereformeerden worden voorgedragen, incl. vermanend vingertje. Daar is nog een hele generatie Nederlandse schrijvers schatplichtig aan. Doet me denken aan die man met het spandoek met een verwijzing naar een bijbeltekst die altijd tussen het publiek bij de olympische spelen staat/stond. Deze zomer weer, misschien iets voor de schrijver van deze column ?
  6. [verwijderd] 23 mei 2012 18:34
    Probleem is dus dat de goudprijs in dollars wordt uitgedrukt. Dollar omhoog - goud naar beneden. Goud zakt nu door de stijgende dollar t.o.v. de euro. De safe-haven -status wordt nu opvallend genoeg niet waargemaakt. Je zou toch verwachten met al die problemen in euroland en een dalende munt, dat goud zou stijgen. Als de euro blijft dalen en daar ziet het nu wel even uit, ben ik benieuwd wat er met goud gebeurd..
    Het blijft wel een papieren - goudprijs.
  7. [verwijderd] 23 mei 2012 19:09
    Als een deel van de onzekerheid straks (tijdelijk) uit de lucht is zal de euro wel weer wat stabiliseren en in een range belanden. QE3 straks op volle gang, wellicht dat er geld gecreeerd word in de eurozone (inflatie), dus niets aan de hand.
    Natuurlijk kan het nog wat verder dalen, maar op middellange termijn gaat het helemaal goed komen met het papieren goud.

    Dan wel je winsten pakken en in goedkope europese aandelen met hoog dividend.
  8. [verwijderd] 23 mei 2012 19:10
    Papieren goud prijs wordt bewust naar beneden gedrukt om zoveel mogelijk fysiek goud te kunnen kopen voor de laagste prijs. Een paar landen kopen via allerlei wegen zoveel als mogelijk is. Vaak buiten om de normale handel. Niet raar staan te kijken als china en rusland opeens bekend maken over meer goud te beschikken dan de overige landen.
  9. [verwijderd] 23 mei 2012 19:30
    Goud corrigeert weer aardig vanaf de low van 1533, nu weer 1550, ondanks dat de euro nog steeds zolaag blijft hangen, interessant aspect. Kennelijk is de hoogte van de dollar niet alleen zaligmakend en speel de safe-haven ook mee.
    Kan ook zijn dat men shorts coverd.

    Totdat de euro zon beetje weer stabiliseert en alle ellende in de koersen zit verwerkt, zal goud nog wel mee zakken. Als de euro stabiliseert wordt het interessant. Want ik betwijfel of de dollar wel zo sterk blijft, met dat mega tekort in de USA. Ze moeten binnenkort ook weer het schuldplafond ophogen omdat er geen geld meer is..
  10. [verwijderd] 23 mei 2012 19:44
    Eindelijk weer eens een weldoordacht verhaal op IEX. Wees het er mee eens of niet. Ik houd zelf ook rekening met zo'n rampscenario. Maar wat doe je zelf, Alexander? Goud kan je ook niet eten als de nood aan de man komt. Liever een paar vaten olie in de kelder? Of toch maar columns blijven schrijven en hopen dat die IEX-euro's iets waard blijven?
  11. thomson 23 mei 2012 20:20
    wazig verhaal, lijkt wel een fantasieverhaal uit een jongensboek.
    get real, dat je deze nonsense mag verkondigen op iex zeg.
    Als de eurobonds komen dan mag jij je goud voor de helft van de prijs verkopen.

    Valt me op dat je alleen op bloedrode dagen je verhalen komt posten.
    In november rond 260 had je ook elke week een column. Vervolgens rond 335 was je muisstil.
  12. [verwijderd] 23 mei 2012 20:56
    Helder verhaal ik denk dat je het goed ziet. Het is bijna niet te geloven, maar als je goed nadenkt eigenlijk de enige weg! Al dat jarenlang op pompen van lucht gaat nu gelukkig fout! En een systeemcrises is erg gunstig voor de gewone burger na een tijdje. De grote gedupeerde zijn banken, farmacie, olieindustrie en grote machthebbers.
    Daar heb ik totaal geen moeite mee als dat allemaal omvalt. 2013 het jaar van de burger!
    Succes alle. Juli/aug/sept de crash is coming....
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links