Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Vopak Koninklijke AEX:VPK.NL, NL0009432491

  • 38,060 25 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 37,700 - 38,620
  • 235.646 Gem. (3M) 186,7K

INTERVIEW:Vopak ziet genoeg kansen groei, opschaling toekomst

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 23 mei 2012 16:28
    INTERVIEW:Vopak ziet genoeg kansen groei, opschaling toekomst


    Door Patrick Buis

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Vroegtijdig identificeren van stromen van vloeibare chemie- en energieproducten en tijdig inspelen op mondiale onbalanzen door daar de juiste infrastructuur voor te bouwen, dat zijn de strategische competenties waarmee Koninklijke Vopak nv (VPK.AE) verwacht op de lange termijn te kunnen blijven groeien, zegt chief financial officer Jack de Kreij van het Nederlandse tankopslagbedrijf tegen Dow Jones Newswires.

    Vopak beheert in 31 landen 84 terminals voor de op- en overslag van liquide producten met een totale capaciteit van ruim 28 miljoen kubieke meter. "Aandacht voor veiligheid, duurzaamheid en service staat daarbij voorop", benadrukt de bestuurder. Deze capaciteit wordt tot 2014 uitgebreid tot 33,4 miljoen kuub en ook daarna ziet de bestuurder nog genoeg kansen voor verdere opschaling.

    Het type vloeistof dat het bedrijf op- en overslaat is in de loop der tijd veranderd. Eerst richtte Vopak zich vooral op chemicalien en geraffineerde olieproducten, maar dat werd recent uitgebreid naar LNG en biobrandstoffen. Daar komt nu ook steeds meer ruwe olie bij, door de toenemende mondiale onevenwichtigheden op die markt.

    De topman illustreert de voortdurende veranderingen in verschillende regio's, om te beginnen Zuid-Amerika.

    "Een opkomende markt, wat betekent dat er steeds meer chemieproducten nodig zijn, die in bijna elke basisindustrie wordt gebruikt", aldus De Kreij. "Die producten zijn daar niet voorhanden en moeten worden geimporteerd. Daarin spelen wij een rol met onze importterminals voor op- en overslag van belangrijke basischemicalien of specialty chemicals, die vervolgens met vrachtwagens of boten verder worden gedistribueerd."

    Voor de overslag van olieproducten is de Zuid-Amerikaanse markt onvoldoende geliberaliseerd. "Dus vooralsnog concentreren wij ons in Zuid-Amerika op chemie."

    Vopak heeft wel plannen voor de bouw van een terminal voor op- en overslag van olieproducten in Panama. Deze terminal krijgt geen export- en importfunctie, maar wordt een hub voor de hele regio, zegt De Kreij. "Daarbij kun je stap voor stap je dienstverlening uitbreiden, al naar gelang de toenemende behoefte en verandering van productstromen."

    Noord-Amerika is weer een heel ander verhaal. "Daar zijn de afgelopen drie jaar verrassend veel veranderingen geweest", zegt De Kreij. Hij verwijst naar de ontwikkeling van schaliegas, waarmee Noord-Amerika over een nieuwe goedkope energiebron beschikt. "Door het goedkope aardgas kunnen zij nu grote bulkchemicalien produceren die concurrerend zijn met het Midden-Oosten", zegt de Kreij.

    De topman ziet kansen op de markt voor geraffineerde olieproducten. "Aangezien veel raffinaderijen in de VS de deuren sluiten, zullen ook de distributiestromen voor geraffineerde producten veranderen. De kans is groot dat er daardoor grote behoefte blijft aan infrastructuur", vervolgt De Kreij. "Dit betekent dat wij ook in Amerika mogelijkheden zien voor Vopak om de komende jaren onze positie daar te verstevigen."

    De ontwikkelingen in Europa worden volgens de bestuurder momenteel bepaald door twee facetten: een economie die nauwelijks tot geen groei laat zien en een rationalisatie van de chemische industrie. Het is de vraag of dat laatste gaat leiden tot nieuwe stromen. "Daar kunnen we nu nog geen definitief antwoord op geven. Deze ontwikkeling zou ertoe kunnen leiden dat de chemieproductie zich meer in het Midden-Oosten gaat concentreren, dichtbij het gasblok. Dat zou leiden tot veel meer export van bulkchemicalien vanuit het Midden-Oosten. De productie van specialty chemicals vindt vervolgens plaats in Europa", aldus De Kreij. "Dat betreft kleine volumes, dus die produceer je dicht bij de locatie van consumptie, bijvoorbeeld door de automotive en de farmaceutische industrie."

    Omdat de focus van het bedrijf ligt op de op- en overslag in zeehavens, mede voor doorvoer naar het achterland, concentreert Vopak zich in Europa op West-Europa. Het thuisland Nederland is veruit het belangrijkste land voor het concern, vanwege de gunstige ligging.

    In Oost-Europa voorziet De Kreij in de nabije toekomst geen grote veranderingen in de vraag. "Onze terminals in Estland hebben dan ook echt een op- en overslagfunctie, om stookolie uit Rusland naar de rest van de wereld te distribueren. Die olie is niet bestemd voor consumptie in Oost-Europa."

    Turkije is volgens De Kreij een ander verhaal: "Qua demografische ontwikkeling en welvaartsgroei kan je in Turkije een groei in de vraag naar chemicalien en energieproducten verwachten." Vooralsnog heeft het concern om te beginnen een stuk land gekocht en onderzoekt het nu de mogelijkheden, alvorens een investeringsbeslissing wordt genomen. "Turkije is voor ons een nieuw land met een lokale wetgeving. Daar moet je langzaam ingroeien. Dat gaat stapje voor stapje", stelt de bestuurder.

    "In Azie waar de welvaarts- en bevolkingsgroei de vraag naar chemicalien en energieproducten doet exploderen, zie je dat Beijing op grote schaal contracten sluit met olieproducerende landen in Zuid-Amerika en Afrika om zich de komende jaren te verzekeren van stromen ruwe olie", aldus De Kreij. "Wij kijken naar wat dit betekent voor de logistieke behoefte voor klanten en op welke locaties dit zich kan vertalen in kansen voor Vopak."

    Zo bouwt het concern momenteel in een joint venture met State Development Corporation of China (SDIC) een terminal voor de opslag van ruwe olie - die ook kan blenden - met een capaciteit van 1,4 miljoen kubieke meter en de mogelijkheid tot uitbreiding tot 5,2 miljoen kuub. De olie wordt betrokken uit Afrika en Zuid-Amerika en geimporteerd naar China. Mede door deze terminal zal de productmix van Vopak meer verschuiven naar ruwe olie.

    Daarnaast kijkt het bedrijf naar mogelijkheden voor de bouw van een op- en overslagterminal voor ruwe olie voor de kust van West-Afrika, waarin partijen ook producten kunnen mengen. "Deze terminal is dan niet alleen voor China, maar ook voor andere markten", aldus de Kreij.

    Waar het concern zijn kansen in de markt voor de opslag van chemie en olieproducten goed in kaart heeft, blijft de markt voor biobrandstoffen een zorgenkindje. "Er is weliswaar meer duidelijkheid ontstaan over grensoverschrijdende regelgeving, maar het is moeilijk te voorspellen in hoeverre productstromen structureel zijn", aldus de Kreij.

    Vandaar dat het concern alleen in Vlaardingen een terminal opereert die specifiek is bedoeld voor plantaardige olieen. De overige capaciteit komt van chemieterminals die capaciteit hebben vrijgemaakt voor biobrandstoffen.

    De Kreij zegt dat de eerste stromen van biobrandstof van de tweede en derde generatie op gang beginnen te komen. Dat gaat om biobrandstof die wordt gewonnen uit restproducten en restafval, in plaats van gewassen die met de voedselproductie concurreren, zoals soja en palmolie.

    Of deze stromen vooral uit Brazilie komen of uit bijvoorbeeld Frankrijk valt nog te bezien. "De conclusie is echter dat met het oog op global warming en CO2-reductie er inmiddels goede oplossingen zijn, en dan mag je veronderstellen dat het stap voor stap van de grond moet komen", aldus De Kreij.


    Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; patrick.buis@dowjones.com


1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Aandeel Vopak beleeft sterk kwartaal met hogere omzet en winst

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links