Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe verder met SNS?

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bir 21 mei 2012 06:56
    Hoor net op BNR dat SNS toch wel de nodige aandacht heeft, ook al is het nog niet officieel.

    Drie opties werden genoemd, aandelenemissiie (lijkt me niet zo fijn), overname door een andere bank of de Staat (onwaarschijnlijk, kan slecht uitpakken) en opsplitsen in good en bad bank.

    De effecten van de laatste optie kan ik moeilijk inschatten. De onderliggende waarde van SNS wordt dan natuurlijk drastisch teruggebracht, maar elk deel is altijd nog veel meer waard dan de som van 1,12 €.

    Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden. Maar wat denken jullie van die laatste optie en wat betekenen de geruchten voor de koers? Gaan we harder omlaag, of helpt dit denken juist de koers?

    Grtn Bir.
  2. [verwijderd] 21 mei 2012 11:42
    quote:

    Bir schreef op 21 mei 2012 06:56:

    Hoor net op BNR dat SNS toch wel de nodige aandacht heeft, ook al is het nog niet officieel.

    Drie opties werden genoemd, aandelenemissiie (lijkt me niet zo fijn), overname door een andere bank of de Staat (onwaarschijnlijk, kan slecht uitpakken) en opsplitsen in good en bad bank.

    De effecten van de laatste optie kan ik moeilijk inschatten. De onderliggende waarde van SNS wordt dan natuurlijk drastisch teruggebracht, maar elk deel is altijd nog veel meer waard dan de som van 1,12 €.

    Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden. Maar wat denken jullie van die laatste optie en wat betekenen de geruchten voor de koers? Gaan we harder omlaag, of helpt dit denken juist de koers?

    Grtn Bir.
    Meest voor de hand liggende optie is dus niet behandeld daar.
    Winstgevend deel verkopen.
    Domme mensen daar bij bnr radio.
  3. [verwijderd] 22 mei 2012 06:13
    BNR Voorkennis | Snelle actie nodig tegen nieuw bankendrama
    Door Thijs Baas
    21 MEI 2012 19:43 | BNR.NL

    De aanhoudende onzekerheid over Griekenland, Spanje en Italië heeft de positie van banken en verzekeraars op de beurzen flink verzwakt.

    Property finance is volgens Stan Westerterp van NNEK het grootste probleem voor SNS Reaal
    Vooral het midkap-aandeel SNS Reaal ging vorige week opnieuw keihard onderuit. Hoe moet dat aflopen? Stan Westerterp van NNEK ziet het onderdeel property finance als het grootste probleem voor de bankverzekeraar. "We weten al langer dat ze problemen hebben. Dat property finance is toch wel een hele pijnlijke tak. Er zit voor bijna 5 miljard euro aan leningen in op de kantoormarkt. Daarvan zit een groot deel in Nederland maar ook in de rest van Europa. We weten gewoon dat dat de hoek is waar de klappen vallen."

    Good bank, bad bank
    Met name de potentiële afschrijvingen hangen volgens Westerterp als een zwaard van Damocles boven SNS Reaal. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer deelt de zorg en pleit voor snelle actie om desnoods met radicale maatregelen een Nederlands bankendrama te voorkomen. "Misschien moeten ze het bedrijf maar gaan splitsen in een good bank en een bad bank. Veeg al het slechte vastgoed dat ze nog in Spanje hebben maar aan één kant en laat dat maar gaan."

    Staatsinfuus
    Ook de Nederlandse staat zal het volgens Westerterp niet zo ver willen laten komen, alleen al omdat de bank nog aan het staatsinfuus ligt. Een nieuwe overheidsingreep kan dan bijna niet uitblijven als de situatie niet snel verbetert. "We hebben in het verleden gezien dat de overheid op enig moment zegt: 'tot hier en niet verder'. Laten we reëel zijn: de Nederlandse overheid zal er wel een stokje voor steken als de bank in de problemen zal komen."

    Laten klappen
    Vroeg of laat is dat volgens Westerterp onvermijdelijk, tenzij de cijfers van de onderneming substantiële verbetering laten zien. Voor een reddingsoperatie als van de Friesland Bank door Rabobank op 1 april is SNS Reaal waarschijnlijk net een maatje te groot. "Ik zou het echt splitsen in twee verschillende aandelen. Laat dat maar gewoon zitten bij de huidige aandeelhouders, dan hou je misschien één aandeel over dat kan herstellen en naar een normale winstgroei toe kan en laat de andere maar klappen", zegt Bender.
  4. [verwijderd] 22 mei 2012 06:14
    Errol Keyner: Banken nee, verzekeraars ja
    21-05-2012 | Gepubliceerd 10:54
    21-05-2012 | Laatst bijgewerkt 11:21

    ING, SNS Reaal, Delta Lloyd en Aegon noteren tegen afbraakprijzen op de beurs. Zijn beleggers compleet gek geworden, of heeft de markt gelijk?
    Bankiers en verzekeraars kunnen flink aan de bak. Door strengere regelgeving moeten ze meer eigen vermogen aanhouden. Ondernemen met minder schuld verlaagt het risico, maar betekent ook een einde aan hoge winsten.

    Angst en wantrouwen
    Ondernemen is extra moeilijk als klanten geen vertrouwen hebben. Het gebrek aan vertrouwen komt niet alleen door de economische recessie, onzekerheid op de financiële markten en woningmarkt, of angst voor werkeloosheid.

    Klanten zijn namelijk ook bijzonder wantrouwend na de ontdekking dat hun jarenlang ondeugdelijke, riskante en ridicuul dure producten waren aangesmeerd.

    Schandalen betreffende de woekerpolissen en aandelenleaseproducten zijn bekend. Maar steeds meer mensen lijden onder de verstrekking van te hoge kredieten en tophypotheken uit het verleden. En steeds meer beleggers komen erachter dat veel actief beheerde beleggingsfondsen zo duur zijn, dat ze onvoldoende gecompenseerd worden voor het beleggingsrisico.

    Kortom, topbestuurders in de financiële sector moeten veel harder werken - voor minder exorbitante beloningen - dan voor de kredietcrisis. Gelukkig maar, want voorbeelden van zelfverrijking bij zwakke prestaties zijn er legio, zeker in de financiële sector.

    Waardering
    Op de Amsterdamse beurs staan bankverzekeraars ING en SNS Reaal en verzekeraars Aegon en Delta Lloyd voor een prikkie te koop.

    De koersen noteren met kortingen tegen de intrinsieke (boek)waarde van zo’n 50 tot 90 procent. De berekende verdienkracht (“embedded value”) van de verzekeringsportefeuilles bedragen gemakkelijk het dubbele van de beurskapitalisatie.

    Van koerswinstverhoudingen die veelal rond de vijf liggen, moet iedere waardebelegger toch opgewonden raken?

    Bankieren
    Helaas, wat banken betreft, heeft de markt waarschijnlijk gelijk. Hoewel de koersen veel lager zijn dan wat de onderneming (en de externe accountant) in de balans zegt dat ze waard is, beseffen beleggers dat dit snel kan veranderen. Ook na de verhogingen van het eigen vermogen, werken banken met een kleine buffer. Als de verplichtingen slechts met enkele procenten hoger uitvallen dan gerapporteerd, of bezittingen enkele procenten lager, is een groot deel van het eigen vermogen verdampt.

    De essentiële vraag is dus wat de kwaliteit is van de bezittingen en het risico van de verplichtingen. En of sommige verplichtingen misschien buiten de balans zijn gehouden. Met de kredietcrisis in het achterhoofd, toen bleek dat zelfs topbankiers niet hadden begrepen wat op de balans stond, is het begrijpelijk dat beleggers terughoudend zijn.

    Beleggers zijn dus niet gek wat de lage waardering van banken betreft. De verdienkracht is te beperkt om het risico te compenseren.

    Verzekeren
    Of beleggers ook gelijk hebben bij de verzekeraars, is twijfelachtig. Verzekeraars zijn namelijk veel minder kwetsbaar voor korte termijn problemen. Klanten gaan lange termijn contracten aan met verzekeraars en een “run op een verzekeraar” is minder waarschijnlijk en dodelijk dan bij een bank.

    Het grootste structurele probleem is het herwinnen van klantvertrouwen. De verzekeraars die erin slagen kostenefficiënte producten aan te bieden, terwijl tegelijkertijd de kosten van overhead en het distributiekanaal worden aangepakt, kunnen de inhaalslag maken.

    Momenteel klagen de verzekeraars vooral over de lage rente, waardoor de toekomstige verplichtingen (die vaak tientallen jaren verder liggen) erg duur worden. Op de lange termijn zal deze rente naar verwachting weer normaliseren, zodat het een kwestie van tijd is alvorens dit probleem zichzelf oplost.

    Bovendien ligt bij de pensioenen een enorme kans voor het oprapen. Verzekeraars kunnen in het gat springen dat wordt achtergelaten door een terugtredende overheid en minder waardevaste AOW en bedrijfspensioenen.

    Natuurlijk zullen ook verzekeraars lijden onder de huidige crisis en de lage koersen kunnen verder zakken. Niettemin lijken de lange termijn groeimogelijkheden gecombineerd met de lage waardering het ruimschoots te winnen van het risico.

    Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. De auteur heeft geen positie in de genoemde financials.
  5. [verwijderd] 22 mei 2012 14:36
    Ik zie geen overname op korte termijn: de staat heeft nu heel andere zaken aan het moede hoofd en ook geen belang hierbij zolang SNS als systeembank niet in directe problemen komt en winst blijft laten zien. En een andere bank is nu gericht op het zelf voldoen aan de aangescherpte Basel eisen, gaat niet miljarden investeren in een overname waar op dit moment nog een beperkte winsttoevoeging uit voortkomt.

    Aan de positieve kant denk ik dat de afschrijvingen op vastgoed ook fiscaal gedreven kunnen zijn, schrijft men zoveel mogelijk af dan valt de belastingafdracht behoorlijk mee. Belangrijker is de kwaliteit van de vastgoedportefeuille, bij kantoorgebouwen en bedrijfspanden op B-locaties is veel leegstand maar naar bedrijfspanden op A-locaties bij snelwegen is nog steeds vraag aanwezig. Ik denk dus dat SNS waarmogelijk wat vastgoed zal verkopen tegen de afgewaardeerde balanswaarde en zo de fiscus laat meebetalen aan een boekverlies, en uiteindelijk een goed renderende vastgoedportefeuille op echte A-locaties zal overhouden.

    Dan het actuele buitenland-verhaal : de ECB heeft zojuist steun gegeven aan griekse banken en dat is volgens mij een duidelijk signaal dat men morgen in het topoverleg ook tot positieve zaken komt (de ECB zou dat niet doen als de regelingsleiders er morgen niet uitkomen, overleg achter de schermen heeft zo te zien al plaatsgevonden).

    Ik verwacht morgen dus positief internationaal nieuws en meer positieve beursstemmingen in geheel Europa; tot welke hoogte valt echter niet te voorspellen. Dat ook de koers van SNS tot een redelijker niveau stijgt lijkt toch wel een realistische verwachting te mogen zijn.
  6. [verwijderd] 22 mei 2012 15:05
    quote:

    RestoPan schreef op 22 mei 2012 14:36:

    Ik zie geen overname op korte termijn: de staat heeft nu heel andere zaken aan het moede hoofd en ook geen belang hierbij zolang SNS als systeembank niet in directe problemen komt en winst blijft laten zien. En een andere bank is nu gericht op het zelf voldoen aan de aangescherpte Basel eisen, gaat niet miljarden investeren in een overname waar op dit moment nog een beperkte winsttoevoeging uit voortkomt.

    Aan de positieve kant denk ik dat de afschrijvingen op vastgoed ook fiscaal gedreven kunnen zijn, schrijft men zoveel mogelijk af dan valt de belastingafdracht behoorlijk mee. Belangrijker is de kwaliteit van de vastgoedportefeuille, bij kantoorgebouwen en bedrijfspanden op B-locaties is veel leegstand maar naar bedrijfspanden op A-locaties bij snelwegen is nog steeds vraag aanwezig. Ik denk dus dat SNS waarmogelijk wat vastgoed zal verkopen tegen de afgewaardeerde balanswaarde en zo de fiscus laat meebetalen aan een boekverlies, en uiteindelijk een goed renderende vastgoedportefeuille op echte A-locaties zal overhouden.

    Dan het actuele buitenland-verhaal : de ECB heeft zojuist steun gegeven aan griekse banken en dat is volgens mij een duidelijk signaal dat men morgen in het topoverleg ook tot positieve zaken komt (de ECB zou dat niet doen als de regeringsleiders er morgen niet uitkomen, overleg achter de schermen heeft zo te zien al plaatsgevonden).

    Ik verwacht morgen dus positief internationaal nieuws en meer positieve beursstemmingen in geheel Europa; tot welke hoogte valt echter niet te voorspellen. Dat ook de koers van SNS tot een redelijker niveau stijgt lijkt toch wel een realistische verwachting te mogen zijn. Met op termijn een rustige SNS bank met leuke verzekeringsinkomsten, acceptabel renderende vastgoedportefeuille en een kantorennet wat binnen de Basel-eisen blijft. En dan ook een koers welke daar recht aan doet !
  7. [verwijderd] 22 mei 2012 19:25
    quote:

    RestoPan schreef op 22 mei 2012 15:05:

    [...]
    Aan de positieve kant denk ik dat de afschrijvingen op vastgoed ook fiscaal gedreven kunnen zijn, schrijft men zoveel mogelijk af dan valt de belastingafdracht behoorlijk mee. Belangrijker is de kwaliteit van de vastgoedportefeuille, bij kantoorgebouwen en bedrijfspanden op B-locaties is veel leegstand maar naar bedrijfspanden op A-locaties bij snelwegen is nog steeds vraag aanwezig. Ik denk dus dat SNS waarmogelijk wat vastgoed zal verkopen tegen de afgewaardeerde balanswaarde en zo de fiscus laat meebetalen aan een boekverlies, en uiteindelijk een goed renderende vastgoedportefeuille op echte A-locaties zal overhouden.
    Fiscus betaald al gelijk mee want afwaardering drukt de winst.
  8. [verwijderd] 23 mei 2012 06:24
    Aflossen is in
    Auteur: door Frank van Alphen | dinsdag 22 mei 2012 | 12:00
    Tekstgrootte

    Illustratie: Job van Gelder
    Onzekerheid over de hypotheekrente-aftrek, de lage spaarrente en de inperking van de aflossingsvrije hypotheek maken dat steeds meer huizenbezitter hun schuld sneller willen aflossen. Dat kan al vanaf 25 euro per maand.

    Voordeel
    BLG Hypotheken, een dochter van SNS Reaal, kondigde onlangs aan dat klanten ook maandelijks kleine bedragen mogen aflossen als ze dat beter uitkomt. "Die mogelijkheid hadden we al langer", zegt BLG-directeur Rein Wispelweij. "Maar vanwege de toegenomen belangstelling voor dit onderwerp hebben we deze faciliteit weer onder de aandacht gebracht." BLG had het goed aangevoeld.De vrijheid om bij stukjes en beetjes af te lossen, leidde een sluimerend bestaan. Na de extra aandacht wilden tientallen klanten er gebruik van gaan maken. "We hebben het voordeel dat onze systemen dit kunnen verwerken. Bij veel andere banken is dit niet mogelijk in deze vorm', aldus Wispelweij.

    Boetevrij
    Uitzondering is in ieder geval Florius. Deze ABN Amro-dochter adverteerde op Bevrijdingsdag met de slogan 'Ik ben boetevrij'. Klanten kunnen vanaf 4 juni al aflossen vanaf 25 euro per maand. Boetes hoeven ze nooit te betalen. Voor de meeste huizenbezitters is dat niet van belang. Ze hebben niet voldoende spaargeld om meer dan de 10 procent van hypotheek die doorgaans boetevrij is, af te lossen.

    Stijgen
    Eind jaren negentig en begin deze eeuw was de aflossingsvrije hypotheek nog de wonderhypotheek die onbetaalbare droomhuizen betaalbaar kon maken. Om de maandlasten te drukken werd soms een 100 procent aflossingsvrije hypotheek afgesloten. De huizenprijzen zouden toch wel stijgen, was de verwachting. Een flinke schuld was geen probleem omdat de rente aftrekbaar was. Sinds de kredietcrisis is schuld in een geheel ander daglicht komen te staan. 'Schuld is niet meer hip', zegt Hanneke Kroonenberg, vermogensstructureerder bij Van Lanschot Bankiers. Schuld maakt je kwetsbaar voor tegenvallers. Bovendien blijken ook de Nederlandse huizenprijzen te kunnen dalen.

    Schuld
    De val van de huizenprijzen viel samen met de aanscherping van de regels voor de verstrekking van hypotheken. Tegenwoordig is deel van de lening dat niet hoeft te worden afgelost, gemaximeerd op 50 procent van de waarde van de woning. Dat merkte bijvoorbeeld Diederik Roest die onlangs samen met zijn vriendin een tussenwoning in Barneveld kocht. "We hebben ruim 2 ton geleend voor een woning van 195.000 euro. Daarvan is de helft aflossingsvrij", zegt de 24-jarige werkvoorbereider bij een bouwbedrijf. In tegenstelling tot kopers die begin deze eeuw een woning kochten, is de huidige huizenbezitter niet van plan de schuld te laten staan. "Zodra het financieel mogelijk is, willen we het aflossingsvrije deel van de schuld geleidelijk aflossen", zegt Roest. "De adviseur heeft ons gewezen op de mogelijkheden."

    Aflossen
    Banken en hypotheekadviseurs constateren bij hun klanten een groeiende behoefte de hypotheekschuld te verminderen. Rabobank, de grootste verstrekker van hypotheken, meldde vorig jaar dat klanten meer aflossen dan gebruikelijk. ING liet onlangs weten dat zes op de tien hypotheekklanten geld apart zetten met aflossen in het achterhoofd. "Een deel van onze adviseurs krijgt regelmatig vragen over vervroegd aflossen", vertelt Oscar Noorlag van de keten Hypotheekshop. "Meestal gaat het om kleinere bedragen van enkele duizenden euro's."

    Vuistregel
    Als vuistregel hanteert de Hypotheekshop dat het pas interessant is te gaan aflossen als de klant over een deel van zijn spaargeld de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent per jaar moet betalen. De vrijstelling voor deze heffing is ruim 20.000 euro per persoon. "Als je geen vermogensrendementsheffing betaalt, is sparen of aflossen meestal lood om oud ijzer", aldus Noorlag. De koper ontvangt ongeveer evenveel rente over zijn spaargeld als hij betaalt over de lening. Dat spaargeld is bovendien een buffer die in moeilijke tijden klappen kan opvangen."

    Tegenslag
    Als je dat spaartegoed gebruikt om af te lossen en je hebt opeens een financiële tegenslag is het lastig dat geld weer bij de bank te lenen", zegt Noorlag. Ook bij Van Lanschot, de bank voor vermogende particulieren, is aflossen een belangrijk gespreksonderwerp. "Klanten maken een simpel sommetje. Is het rendement op de spaarrekening minus de vermogensrendementsheffing lager dan de netto hypotheekrente, dan is aflossing te overwegen", aldus Kroonenberg. Ze merkt dat ook sommige klanten aflossen zien als zelfbescherming. "Geld dat je gebruikt om je schuld te verlagen, kun je niet meer uitgeven", zegt Kroonenberg. Onafhankelijk adviseur Nico Koesveld is ook een groot voorstander van schuldverlaging. "Ik heb de klassieke instelling van huis uit meegekregen: geld kun je kwijtraken maar een schuld niet. Schuld moet je aflossen als je er vanaf wilt", aldus Koesveld.

    Pensioen
    De pensioenperikelen zijn een andere reden om na te denken over het aflossen van schulden. Bij veel werknemers dringt het besef door dat het pensioen weleens lager kan uitvallen dan verwacht. Dit lagere pensioen valt vaak samen met het moment waarop de rente niet meer aftrekbaar is. Huizenkopers mogen de hypotheekrente maximaal 30 jaar op hun inkomen in mindering brengen. "Die regel is in 2001 ingevoerd", zegt Kroonenberg. "Toen leek 30 jaar nog ver weg. Nu vervalt de aftrek voor degenen die destijds een hypotheek hebben afgesloten over 18 jaar. Dat klinkt al een stuk dichterbij."
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,38 +0,68%
EUR/USD 1,0666 +0,13%
FTSE 100 8.069,89 +0,57%
Germany40^ 17.995,50 +0,75%
Gold spot 2.309,33 -0,77%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+19,30%
PROSUS
+3,72%
Accsys
+3,41%
ALLFUN...
+3,30%
Philip...
+2,17%

Dalers

RANDST...
-6,64%
NSI
-3,23%
Akzo N...
-2,63%
B&S Gr...
-1,29%
Fugro
-1,11%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links