Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ZZP versus DGA wat is slim?

39 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. jrxs4all 5 december 2011 11:08
    quote:

    kweetniks schreef op 5 december 2011 10:53:

    [...] Vreemd, als je zoveel ervaring hebt met BV's waarom had je het dan over zelfstandigenaftrek in een BV. .... Als de inspecteur accoord gaat met het salaris van de DGA is er niets aan de hand.
    Ik heb nooit beweeerd dat je zelfstandigenaftrek in een BV kunt krijgen.

    Zolang het goed gaat is er nooit iets aan de hand. Maar jouw adviseurs hadden je in ieder geval moeten wijzen op die afroomregeling.

    Uiteindelijk is het jouw keuze en ook jouw risico als het mis gaat. Want die adviseurs gaan in dat geval echt de belasting niet voor jou betalen.

    Dat je kennelijk van die regeling niets wist is een slecht teken,

    JR
  2. forum rang 7 handyman6 5 december 2011 11:22
    Kweetniks,gaat de inspecteur pro forma accoord met het jaarlijks door jou ingediende salaris of onderhandel je(bv per telefoon) daar persoonlijk met hem/haar over?
    Heb zo het idee dat JR te netjes is om direct te zeggen dat de inspecteur nog niet is toegekomen aan een salarisbeoordeling..grh6
  3. [verwijderd] 5 december 2011 11:23
    Hier je post van 4 dec (11h11). Je schrijft over zelfstandigenaftrek in het geval van een Bv. Je schrijft zelfs dat iemand met een BV geen zelfstandige is.

    ?? Dit moet wel haast een record zijn voor wat betreft de hoeveelheid foute informatie 1 zin ;-)

    1. Als je VBP en dividendbelasting betaalt heb je een BV en ben je dus geen ZZP'er.

    2. Alleen VPB en dividendbelasting betalen gaat niet lukken, tenminste niet als je werkt in die BV. Dan moet je jezelf namelijk een realistisch inkomen uitbetalen waarover je gewoon loonbelasting/IB afdraagt.

    3. Je vergeet de (oprichtings)kosten van de BV.

    4. Je mist in dit geval ook nog de zelfstandigenaftrek, dat is vaak best wel een aardig bedrag,

    JR
  4. [verwijderd] 5 december 2011 11:44
    quote:

    handyman6 schreef op 5 december 2011 11:22:

    Kweetniks,gaat de inspecteur pro forma accoord met het jaarlijks door jou ingediende salaris of onderhandel je(bv per telefoon) daar persoonlijk met hem/haar over?
    Heb zo het idee dat JR te netjes is om direct te zeggen dat de inspecteur nog niet is toegekomen aan een salarisbeoordeling..grh6
    De inspecteur wordt schriftelijk (vooraf) gevraagd of het loon redelijk is. Tot op heden geen problemen gehad. Zoals gebruikelijk wordt het DGA-loon vanuit de holding betaald. De management-fee tussen werkmij en holding is niet gelijk aan de omzet van de werkmij.
  5. jrxs4all 5 december 2011 12:19
    quote:

    kweetniks schreef op 5 december 2011 11:23:

    4. Je mist in dit geval ook nog de zelfstandigenaftrek, dat is vaak best wel een aardig bedrag,
    Wat hier wordt bedoeld, en dat lijkt me ook wel duidelijk, is dat je geen recht hebt op zelfstandigenaftrek als je via een BV werkt.

    Ik was wel vergeten om de MKB aftrek er nog expliciet bij te noemen, want ook dat is vaak best wel een aardig bedrag. Die mis je ook als je via een BV werkt,

    JR
  6. [verwijderd] 5 december 2011 13:10
    Lees je eigen verhaal eens goed. Je geeft een opsomming van zogenaamde fouten in mijn stelling over een BV. Als fout noem je 'je mist de zelfstandigenaftrek'. Het hele verhaal gaat over een Bv en niet over een eenmanszaak en jij komt ineens met zelfstandigenaftrek. Sorry, maar goed formuleren kan je niet.
  7. [verwijderd] 5 december 2011 14:02
    quote:

    it' me schreef op 5 december 2011 13:28:

    nee kweetnix jij zit hiermee fout. Lees nog maar eens goed :-)
    ik las het anders, zoals ik al heb uitgelegd. De opmerking kan anders geinterpreteerd worden, gezien de context van het hele verhaal. Missen kan ook betekenen 'vergeten' ipv 'mislopen'. Maar dat is niet erg :-)
  8. [verwijderd] 5 december 2011 14:25
    quote:

    Henk schreef op 5 december 2011 14:14:

    kweetniks, misschien kun je je naam beter wijzigen naar ksnapniks, want de opmerking van JR lijkt me toch erg duidelijk. Een nadeel van een BV is dat je zelfstandigenaftrek mist, die je als ZZP'er wel zou krijgen.
    Inderdaad, ik snap het niet :-) Zelf maak je ook een onduidelijk opmerking. Iemand met een BV kan een Zelfstandige zonder personeel zijn (geen personeel in de BV, de DGA is wel zelfstandig). De opmerking dat een ZZP'er zelfstandigenaftrek krijgt is dus onjuist. Snap je? :-)
  9. forum rang 7 ffff 5 december 2011 14:29
    De andere mening is dat een BV pas rendeert in belastingdruk bij een omzet van boven de € 200.0000 of zelfs meer omdat de wetgeving geen lage lonen en hoge dividenduitkeringen accepteert....

    Rigsby,

    Ik heb in al die jaren dat ik nu in de KK kom gemerkt dat nogal wat belastingzaken veranderd zijn de afgelopen 25 jaar. Mijn vraag is: Weet je zeker dat je in een Nederlandse Besloten vennootschap niet zelf je salaris mag bepalen, volledig onafhankelijk wat er eigenlijk in die vennootswchap verdiend wordt.

    Uit het verleden in NEDERLAND; Dat maakte je helemaal zelf uit: Dus je kon bij wijze van spreken jezelf op een salaris van 1000 gulden zetten ondanks het feit dat er in de Nederlandsse vennootschap 10.000 NETTO per maand verdiend werd. Ik zie eigenlijk ook niet in waarom de wetgever zoiets zou kunnen veranderen, maar ik geloof je op je woord.

    In België kun je je eigen slaris BINNEN de Belgische vennootschap volledig zelf vaststellen. Daar is nooit en te nimmer de toestemming van welke inspecteur dan ook voor nodig.

    Tenslotte mis ik in ALLE bijdragen in deze draad en toch wel heel belangrijk antwoord: de oprichting van een vennootschap heeft vooral zin als er flink verdiend wordt. Het gat om de winst binnen de vennootschap. Zie ook mijn draadje fiscale optimalisatie en dan het openingsverhaal daarvan.

    Ik heb nu BIJNA veertig jaar diverse vennootschappen. Belangrijk advies dat ik je kan geven: BEGIN eraan als er goed verdiend wordt en doe het in principe voor een langere periode. Dus niet voor een jaar of een paar jaar. Hoe langer de vennootschap bestaat hoe meer je de aanvangskosten eruithaalt. Binnen een vennootschap zijn allerlei mogelijkheden die er toe bijdragen dat je ervoor kiest. Pensioenregeling kan heel mooi binnen de vennootschap. Er is ontzettend veel literatuur op dat gebied. Maar onderschat ook niet de (extra) kosten. Oprichting, accountantskosten zijn meestal hoger. En verder realiseer je het probleem waar ik nu na 40 jaar voor sta; Hoe halen we het geld binnen de vennootschap zo goedkoop mogelijk uit de vennootschap. Maar dat is voor jou wellicht een probleem over dertig jaar.
    Koop eens een goed boek over dit onderwerp of surf zelfs op internet: Er zijn genoeg goede websites die zelfs ook rekenvoorbeelden geven.

    Peter
  10. [verwijderd] 5 december 2011 15:16
    Je mag zelf bepalen wat je salaris is als werknemer vqn je eigen B.V. Inderdaad is dat minimaal € 18,75 per uur. Het aantal gewerkte uren moet je aan je zelf uitbetalen met een officiële loonstrook die goedgekeurd moet worden door je administratiekantoor. Wanneer je gouden handdruk zich in de B.V bevindt moet je ook goed kijken wat voor een werkzaamheden je uitvoert. Met name dat werk waarvoor je aansprakelijk gesteld kan worden en dan zou je zomaar je vermogen kwijt kunnen raken. Voor de Fiscus hoeft het niet perse zichtbaar te zijn wat het daadwerkelijke aantal uren is wat je maakt. Je factureert gewoon een bedrag aan het bedrijf waarvoor je werkzaamheden verricht. Uiteraard zitten er dan ook naast het salaris kosten afschrijvingen en BTW in verdisconteerd. Het aantal uren hoeft in principe niet op de factuur vermeld te worden. Kortom dat is het voordeel van het begrip "Besloten".
  11. jrxs4all 5 december 2011 15:51
    quote:

    ffff schreef op 5 december 2011 14:29:

    Uit het verleden in NEDERLAND; Dat maakte je helemaal zelf uit: Dus je kon bij wijze van spreken jezelf op een salaris van 1000 gulden zetten ondanks het feit dat er in de Nederlandsse vennootschap 10.000 NETTO per maand verdiend werd. Ik zie eigenlijk ook niet in waarom de wetgever zoiets zou kunnen veranderen .....
    Die tijd dat dat mocht heb ik ook nog meegemaakt, zelfs een salaris van 0,00 was toegestaan.

    Volgens mij is de wetgeving in 1997 veranderd, toen moest je jezelf een salaris toekennen wat gebruikelijk was voor een dergelijke functie met ook nog een minimum van een bepaald bedrag.

    In de loop der jaren is die regeling verder aangescherpt waarbij de laatste jaren steeds vaker de zogenaamde afroommethode wordt gebruikt, zie:

    www.gibogroep.nl/Nieuws/Artikelen/tab...

    Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat sinds 1997 de tarieven wel fors zijn gedaald. En Nederland is een belastingparadijs als je procentueel veel rente en dividend ontvangt. Want dat is niet belast voor de werkelijke opbrengst (zoals in Belgie wel).

    Je hoort mij dus zeker niet klagen,

    JR
  12. forum rang 7 ffff 5 december 2011 17:41
    En Nederland is een belastingparadijs als je procentueel veel rente en dividend ontvangt...

    JR, Hoe was het ook al weer? In Nederland betaal je nu 30 procent op fictief 4 procent rendement, dus eigenlijk 1,2 procent op bijvoorbeeld de waarde van de effectenportefeuille. Even afgezien van vrijgestelde bedragen

    In België betaal je nu sinds Di Rupo 21 procent op rente-inkomsten en 25 procent op dividendinkomsten, danwel 21 procent op dividendinkomsten als je de strips bezit.

    Stel portefeuille 200.000 Euro levert door elkaar op 10.000 Euro, dan ben je in België 2.500 Euro kwijt en in Nederland 2400 Euro. Nu even afgezien van verfijningen.

    Maar zo is het toch, of zit ik helemaal mis?

    Peter
  13. jrxs4all 5 december 2011 17:58
    Klopt Peter, in Nederland betaal je 1,2% over de waarde.

    Betaalde je in Belgie vroeger niet 15% ? Dan was je namelijk pas boven de 8% inkomsten beter uit in Nederland (0,08 * 0,15 = 0,012).

    Met 21% belasting ben je boven de 5,7% inkomsten beter uit in Nederland en met 25% zelfs boven de 4,8% al,

    JR
  14. forum rang 7 ffff 5 december 2011 18:38
    JR,

    Klopt helemaal wat je schrijft. In die zin gaan we zeker in België nu weer een boeiende tijd tegemoet dat er zonder enige twijfel verschuivingen gaan komen in de beleggingen/ patrimoniumbeheer. Het voordeel van de strips is grotendeels weggehaald, dus moet je het in België nu vooral hebben van vermogen dat, hopenlijk sterk stijgt, maar geen cent rendement in de vorm van dividend of rente oplevert. Er worden NU al suggesties geopperd zoals het dividend uitbetalen in de vorm van uitgifte nieuwe aandelen aan spotprijsje. Er lopen altijd slimmeriken rond. Ik geef een ander voorbeeld: Plakjes goud en lappen grond. In die andere draad heb ik gewezen op het feit dat hier bouwgrond tegen zeer hoge prijzen in een minimum van tijd verkocht worden. Ik postte er al een paar keer over in de KK.. Gisteren bleek de laatste lap van bijna 300.000 euro verkocht. Dus zo ongeveer in een goede maand tijd 11 lappen grond voor ieder rond de 300.000 Euro. Zijn verhalen en ontwikkelingen die je op Nederlandse websites absoluut niet leest. Ik krab natuurlijk ook achter mijn oren van ongeloof: Maar blijkbaar is er dus al een verschuiving gaande. België kent geen vermogensbelasting en blijft dus buiten schot. Ik wacht met spanning de voorstellen af waarmee vermogensadviseurs en fiscalisten de komende maanden ongetwijfeld gaan komen.

    Peter
39 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,26 +0,66%
EUR/USD 1,0681 +0,27%
FTSE 100 8.063,19 +0,49%
Germany40^ 17.976,50 +0,65%
Gold spot 2.309,94 -0,74%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+31,58%
ALLFUN...
+4,43%
PROSUS
+4,12%
Accsys
+3,41%
ASMI
+2,56%

Dalers

RANDST...
-6,68%
Akzo N...
-3,41%
NSI
-3,34%
B&S Gr...
-2,59%
Alfen ...
-1,23%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links