Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gif in financieel systeem

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. raulgol 1 december 2011 12:19
    Marcel, dit is de koe in de kont kijken. Focus liever op de toekomst. Laat insolvabele landen en banken failliet gaan en fantaseer wat er vanuit die situatie het beste kan gebeuren. Stel de mens centraal, en zet alle verantwoordelijke politici en banksters op een afgelegen Grieks eilandje bij elkaar.
  2. [verwijderd] 1 december 2011 12:51
    De ´groei´ die de Eurozone kende na de invoering van de Euro was groei gebaseerd op geleend geld. Zeuropa kon plotseling veel meer geld lenen dan daarvoor vanwege de - zoals nu blijkt - onterecht lage rente die hoort bij een relatief betrouwbaar land als Duitsland. Al dat geleende geld is in consumptie gegaan (niet in investeringen) en heeft consumptie naar voren gehaald. Dat leek op groei, maar was het niet echt. Nu er terugbetaald moet worden en is er krimp, maar da's logisch... zou JC zeggen.
  3. forum rang 5 theo1 1 december 2011 12:54
    Sorry Marcel, maar ik ben het niet met je eens. Dat Italië er bij kwam (en nog een reeks andere landen ook trouwens) is een slechte zaak, maar om een andere reden. Toen de euro gecreëerd werd, werden er criteria opgesteld voor toelating. Zo goed als geen enkel land voldeed aan die criteria. Toen had de conclusie moeten zijn: niet doen. Die conclusie was duidelijk niet acceptabel want ondanks de criteria, die toch heel duidelijk waren, traden er meteen al 12 landen toe, al snel gevolgd door Griekenland waarvan een blind paard kon zien dat het niks te zoeken heeft in een eurozone. Toen al had het vertrouwen moeten kelderen, want als de regels al op dag 1 worden genegeerd, is er niet veel hoop dat het wél goed gaat als het een keer moeilijk wordt.

    Daarna werd het stabiliteitspact nog eens vakkundig om zeep geholpen door Schröder en Chirac omdat het begrotingstekort te hoog opliep en ze in verband met verkiezingen niet wilden bezuinigen. Vanaf dat moment was de euro nergens meer op gebaseerd. Daarna kwam de Griekse fraude nog eens goed boven water.

    Het is gewoon een geschiedenis van landen die zich aan de regels houden als het ze uitkomt en anders de regels negeren. Daar kun je geen vertrouwen op bouwen. Er is ook geen enkele indicatie dat het nu in de toekomst echt anders gaat worden. Eigenlijk is het een wonder dat het nog zo lang goed is gegaan.
  4. [verwijderd] 1 december 2011 13:17
    Eens met Marcel: het besluit om voortaan de obligaties van EMU landen niet meer geheel terug te betalen als het een EMU land beter uitkomt, ondergraaft het gehele fundament van het product 'obligatie'.
    Daar passen beleggers natuurlijk voor, die kopen dan liever iets anders.
    Wat zich aftekent is dus:
    - een oplopende rente wegens moeilijk verkoopbare obligaties
    - een probleem met financiële instellingen die worden opgezadeld met waardeloze obligaties
    - een probleem met kredietverstrekking omdat banken op zwart zaad komen te zitten.

    Een waanzinnig recept voor recessie, waartoe unaniem werd besloten door de 17 dames en heren regeringsleiders van de EMU landen.
  5. [verwijderd] 1 december 2011 13:33
    De euro zou zoveel groei/goeds gebracht hebben zo wordt door iedere zichzelf serieus wanende politicus beweerd.

    Maar is dat wel zo?

    Ik durf te beweren dat de groei van de Nederlandse economie in de jaren 90 een stuk hoger lag dan in het laatste decennium.

    De laatste 10 jaar was het immers alleen maar vallen en weer opstaan en weer vallen, we hoppen van de ene naar de andere crisis al 10 jaar lang.

    Maw lang leve de Euro?

    En het ergste zal nog wel moeten komen.

    Sinds de komst van de Euro is de wereld alleen maar gekker en onvoorspelbaarder geworden, of dat nu alleen aan de Euro ligt maar mede zeker.

    mvg, Jan Boel
  6. [verwijderd] 1 december 2011 13:46
    Marcel, realiseer je je wel dat een groot deel van die "waarde" van 3.500 miljard euro juist het gevolg is van die "kredietorgie"? Ik zie bijvoorbeeld dat de waarde van woningen en gronden gestegen is met circa 1.200 miljard. In het kielzog daarvan is ook de prijs van landbouw- en bedrijfsbouwgrond fors meegezogen, want dat zou immers ook weleens woningbouwgrond kunnen worden. Een zeepbel dus. En wat zou daarmee gaan gebeuren als de kredietzeepbel klapt?
  7. De Struikrover 1 december 2011 14:07
    Zoals gisteren te zien was in de documentaire: Waar het fout ging, is ook 1 van de oorzaken het oplopen van het verschil tussen de rijken en de rest dat steeds groter wordt en dat hierdoor de koopkracht van de consument ondermijnd op de langere termijn. Het niet toenemen van het inkomen van de middenklasse zorgt voor steeds meer lenen om de status vast te houden.
  8. forum rang 5 theo1 1 december 2011 14:19
    Je moet de Europese politiek nageven dat ze een prestatie van formaat heeft geleverd:
    - euro gecreëerd en in het proces de democratie om zeep geholpen
    - de euro weer om zeep geholpen
    - de waarde van verdragen getekend door Europese leiders om zeep geholpen
    - het verschijnsel "obligatie" om zeep geholpen
    - het vertrouwen in de politiek om zeep geholpen

    Drie anti-hoeratjes voor de Europese elite.
  9. @iPlof 1 december 2011 15:26
    quote:

    Vanaf200 schreef op 1 december 2011 14:07:

    Zoals gisteren te zien was in de documentaire: Waar het fout ging, is ook 1 van de oorzaken het oplopen van het verschil tussen de rijken en de rest dat steeds groter wordt en dat hierdoor de koopkracht van de consument ondermijnd op de langere termijn. Het niet toenemen van het inkomen van de middenklasse zorgt voor steeds meer lenen om de status vast te houden.
    Zowel in de kredietcrisis als de landencrisis speelt deze scheve inkomensverdeling een prominente rol.

    Bij kredietcrisis is het gewone volk welvaart voorgeschoteld door het aangaan van hoge schulden.

    Bij de landencrisis hebben we (en vooral de rijkste 10%) geld en assets als water. Veel meer dan de schuld daar tegenover. Alleen het collectief is bankroet!

    Nu pleit ik niet voor eenzijdig belasting heffen, maar je kan het alleen maar halen waar het geld is en niet met de onder/middenklasse nog meer uitpersen om het grote geld te beschermen. Maar dan moet je daar wel tegenover stellen dat er zeer goed met het opgebrachte belastingeld wordt omgesprongen! Doe je dit niet en ploft de boel dan heeft iedereen nadeel.
  10. R.G 35 1 december 2011 17:35
    Beste,
    Goed dat je Hoogervorst aan de kaak stelt en jammer dat jij en je lezers daarna afdwaalt.
    Er zijn helaas nogal wat omhoog gevallen nitwits die blijkbaar de tijd gekomen achten om weer eens goed op te vallen. Daar zullen de nodige opportunisten weer dankbaar gebruik van maken. Dat de VVD hem goed op zijn nummer moge zetten!
  11. [verwijderd] 3 december 2011 01:39
    Ik ben het slechts ter kennisgeving voor 100,00% met het artikel van Marcel eens, moet kunnen in een doorsnee eurocrisis, waar ik het verder dan ook bij wil laten.

    (ik heb het opmerkelijke optreden van de heer Hoogervorst in Pauw & Witteman niet gezien, maar las wel op Teletekst dat de heer Hoogervorst het nodig vond

    - terwijl er legio kant en klare oplossingen op tafel liggen, waaronder de zogenaamde Eurobonds, waarvoor een goed plan bij de auteur van dit artikel in de ijskast ligt -

    om bij een commissie paniek te gaan zaaien door te zeggen dat hij denkt dat de eurocrisis

    - waar hij als minister met zijn beleid op het gebied van ziektekostenverzekeringen die nu voor Sinterklaas aan het spelen zijn medeverantwoordelijkheid voor draagt -

    onbeheersbaar is, waar je dus niet echt vrolijk van wordt, zodat het een geluk bij een ongeluk is dat de heer Hoogervorst geen minister en geen AFM directeur meer is)
  12. [verwijderd] 3 december 2011 02:03
    PS Zie voor een zoals gebruikelijk ander helder, duurzaam op de toekomst voorbereid artikel, waar ik het verder duurzaam bij wil laten, omdat er duurzaam in cirkels ronddraaiend niets aan toe te voegen is of duurzaam in cirkels ronddraaiend veel over te discussiëren is, tevens

    www.iex.nl/Column/68530/Eurobondsrepu...
  13. [verwijderd] 3 december 2011 11:36
    PS Zie voor een zoals gebruikelijk ander helder, duurzaam op de toekomst voorbereid Teletekstbericht, waar ik het verder duurzaam bij wil laten, omdat er duurzaam in cirkels ronddraaiend niets aan toe te voegen is of duurzaam in cirkels ronddraaiend veel over te discussiëren is, tevens
    Teletekst za 03 dec
    ***************************************
    ING:einde euro bijzonder schadelijk

    ***************************************
    ` Als de eurozone uit elkaar valt,leidt
    dat tot grote economische problemen.
    Economen van ING hebben berekend dat de
    betrokken economieën in het eerste jaar
    gemiddeld 9 procent krimpen en in het
    jaar daarop nog eens 3 procent.

    Nederland wordt als handelsnatie en als
    land met een grote pensioensector extra
    hard getroffen.Het is goedkoper om de
    monetaire unie in stand te houden,zei
    ING-hoofdeconoom Cliffe in Nieuwsuur.

    Als alleen Griekenland de euro verlaat,
    blijft de directe schade beperkt.Maar
    omdat beleggers zullen speculeren op
    het vertrek van andere landen,kunnen de
    gevolgen alsnog enorm zijn.
    ***************************************

  14. [verwijderd] 3 december 2011 11:45
    PS Zie voor een ander helder, duurzaam op de toekomst voorbereide, inzicht gevende bericht, waar ik het verder duurzaam bij wil laten, omdat er duurzaam in cirkels ronddraaiend niets aan toe te voegen is of duurzaam in cirkels ronddraaiend veel over te discussiëren is, tevens theo1

    Je moet de Europese politiek nageven dat ze een prestatie van formaat heeft geleverd:
    - euro gecreëerd en in het proces de democratie om zeep geholpen
    - de euro weer om zeep geholpen
    - de waarde van verdragen getekend door Europese leiders om zeep geholpen
    - het verschijnsel "obligatie" om zeep geholpen
    - het vertrouwen in de politiek om zeep geholpen

    Drie anti-hoeratjes voor de Europese elite.

  15. [verwijderd] 5 december 2011 18:42
    PS Zie onder het motto “Als het in tijden van crises maar verantwoord onrust en paniek dempend zoveel mogelijk werkt” voor een zoals gebruikelijk ander helder, duurzaam op de toekomst voorbereid Teletekstbericht, waar ik het verder duurzaam bij wil laten, omdat er duurzaam in cirkels ronddraaiend niets aan toe te voegen is of duurzaam in cirkels ronddraaiend veel over te discussiëren is, tevens

    Teletekst ma 05 dec
    ***************************************
    Bos verdedigt "adequaat" beleid

    ***************************************
    ` Wouter Bos vindt dat hij in 2008 als
    minister van Financiën adequaat heeft
    gereageerd op de kredietcrisis.Voor de
    commissie-De Wit zei Bos dat een
    minister in tijden van crisis met grote
    stelligheid en overtuiging zijn beleid
    moet verdedigen,al is hij niet zeker
    van succes.

    "Een minister moet onrust en paniek
    zoveel mogelijk dempen",zei Bos.

    In 2008 riep Bos een garantieregeling
    in het leven met een plafond van 200
    miljard euro.Met die maatregel nam hij
    in zijn ogen een verantwoord risico.
    Een crisis dien je te bestrijden met
    "massieve" maatregelen,vindt Bos.
    ***************************************
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links