Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stank voor bank

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

33 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2011 15:42
    Het probleem is dat de spelregels continue worden aangepast tijdens het spel! De politiek probeert steeds de uitkomst van het spel te beinvloeden. Tijdens de kredietcrisis hadden ze meer banken om moeten laten vallen, dan hadden de aandeelhouders moeten bloeden ipv de belastingbetaler! Normaliter is dat een regel, je kunt failliet gaan als je teveel risico neemt. Waar wordt anders de grens getrokken voor onbehoorlijk en onrealistisch winstbejag! De banken zijn dus gered met geld van de overheden en nu moeten de overheden gered worden door Duitsland, de geldprinter, ???. Want de banken gaan niet meedoen aan deze redding, die zijn niet gek. Geld kun je maar 1 keer uitgeven.

    Laat Griekenland failliet gaan, dan komt iedereen weer met beide benen op de grond.
  2. ooievaar49 6 oktober 2011 15:44
    De Jager: "Bij nieuwe staatssteun absoluut geen bonussen". Vooral het woord NIEUWE doet mij pijn. Als je nu om staatssteun vraagt heb je toch iets niet goed gedaan? Moet je dan toch een bonus krijgen over de periode dat je in de problemen bent geraakt?
    Dat is waar alles om draait. Niet willen toegeven dat je gefaald hebt want je bonus is heilig! Schijnheiligheid noem ik zoiets.
  3. forum rang 7 handyman6 6 oktober 2011 15:56
    quote:

    ooievaar49 schreef op 6 oktober 2011 15:44:

    De Jager: "Bij nieuwe staatssteun absoluut geen bonussen". Vooral het woord NIEUWE doet mij pijn. Als je nu om staatssteun vraagt heb je toch iets niet goed gedaan? Moet je dan toch een bonus krijgen over de periode dat je in de problemen bent geraakt?
    Dat is waar alles om draait. Niet willen toegeven dat je gefaald hebt want je bonus is heilig! Schijnheiligheid noem ik zoiets.
    En onze regering speelt dat spel graag mee ,maar kan het ons bijna niet meer verkopen met droge ogen;voor je het weet is er hier straks ook zo'n Movement die het Damrak bezet.."99%:Occupy the Damrak"!
    H6
  4. forum rang 5 theo1 6 oktober 2011 16:46
    quote:

    Marcel Tak schreef op 6 oktober 2011 16:46:

    Een positie in Griekse (en Ierse, Spaanse, Italiaanse, Portugese) staatsobligaties was tot voor enkele jaren een verantwoorde en risicomijdende positie. De beleggers (banken) in deze obligaties konden hoogstens enkele tienden van procenten aan extra rendement ontvangen vanwege de mindere liquiditeit ten opzichte van bijvoorbeeld Duitse Bunds.
    Dat was indertijd inderdaad de perceptie, maar het was toen al simpel te bedenken dat dat onzin was. Het is namelijk al jaren bekend dat Griekenland de kluit belazerde, al ruim voor de kredietcrisis. Het is ook (naar mijn mening) nogal dom om een Italiaanse obligatie (al sinds de oorlog enorme schulden, met alle bekende economische problemen) als even kredietwaardig te zien als een Duitse. Dat had toch iedereen kunnen bedenken? Als een Griekse obligatie maar een paar tienden van een procent meer opbrengt dan een Duitse, dan is de Griekse schandalig overgewaardeerd. Gewoon omdat de Griekse economie geen schaduw is van de Duitse. Hoezo zijn obligatiemarkten zo slim? Dit is wat mij betreft het ultieme bewijs van het tegendeel.
  5. forum rang 5 theo1 6 oktober 2011 16:55
    Ik ben het trouwens wel met Tak eens dat de deelname van de banken aan de Griekse bailout waanzin is. Obligaties zijn leningen. Geen risicodragend kapitaal. Een obligatie is een contract dat blijft staan tot faillissement. De koers van een obligatie geeft het risico op faillissement (kredietwaardigheid) weer, naast zaken als liquiditeit. Wat nu wordt gedaan is een bestaand contract openbreken omdat de banken toevallig niet populair zijn op het moment. Maar dat verwoest natuurlijk wel het vertrouwen in dit soort contracten. Wie koopt er nog een staatsobligatie die bijna niks opbrengt en die ook nog eens het risico met zich meebrengt dat je gedwongen wordt om mee te lappen aan een bailout? Nog voordat er een daadwerkelijk faillissement is? Dit beleid zal alleen de rentes blijvend opjagen.
  6. forum rang 5 theo1 6 oktober 2011 18:00
    Een paar feitjes over Griekenland. Niks nieuws, dit alles is al jaren bekend:
    - Griekenland heeft grote schulden
    - Griekenland heeft (buiten het toerisme) nauwelijks industrie
    - Griekenland heeft een corruptieprobleem
    - Griekenland heeft problemen met het incasseren van belastingen
    - Griekenland publiceert statistieken die niet kloppen
    - Griekenland heeft een zwaar verouderde wetgeving die ondernemen op de legale manier vrijwel onmogelijk maakt
    - Griekenland heeft een blijvend hoge jeugdwerkloosheid
    - Griekenland heeft een sterk vergrijzende bevolking
    - Griekenland heeft een enorm pensioenprobleem boven de markt hangen omdat er geen kapitaal is opgebouwd

    En een paar feitjes over Italië:
    - Italië heeft grote schulden
    - Italië heeft een corruptieprobleem
    - Italië heeft problemen met het incasseren van belastingen
    - Italië is politiek instabiel en daardoor zeer moeilijk te regeren
    - Italië heeft een blijvend hoge jeugdwerkloosheid
    - Italië heeft een hopeloos vastgelopen huizenmarkt
    - Italië heeft een zwaar verouderde wetgeving die ondernemen op de legale manier vrijwel onmogelijk maakt
    - Italië heeft een sterk vergrijzende bevolking
    - Italië heeft een enorm pensioenprobleem boven de markt hangen omdat er geen kapitaal is opgebouwd

    Er zijn verschillen, maar de lijstjes lijken wel behoorlijk op elkaar. Italië staat er beter voor vanwege de betere kwaliteit van de industrie. Maar wie beweert dat deze landen net zo kredietwaardig zijn als een land als Duitsland, is naar mijn mening zwaar geschift. De obligatiemarkt was naar mijn mening dus jarenlang zwaar geschift.

    Tak stelt nog dat als banken geen Zuid Europese obligaties hadden gekocht, ze verweten zou worden dat ze het europroject om zeep zouden helpen. Ik ben van mening dat de banken de wereld een enorme dienst hadden bewezen als ze het europroject in de kiem hadden gesmoord.
  7. ouwerot 6 oktober 2011 18:36
    komt er eens een goed verhaal over de stommiteit van onze politici begint een deel van de goegemeente onmiddellijk weer te blazen op die slechte banken. iedereen die sinds mei vorig jaar de kranten heeft gevolgd weet een ding zeker: deze schuldencrisis is niet de fout van de banken. de politici durven de knopen niet door te hakken. lees het interview met lex hoogduin in het fd maar na. uitstel uitstel uitstel. zachte heelmeesters maken inderdaad stinkende wonden en barbertje moet hangen
    ook nu weer Griekenland leent kort geld van de griekse banken, die belenen het bij de ECB. plots is de deadline niet 8 oktober maar ergens in november. wat doen die 17 kikkers in de emmer: niks, want we hebben weer even tijd gekocht.
    ze zeiden vroeger geen geld geen zwitsers. in de griekse context: geen belasting innen, geen euro's en geen imf geld. kijken wat er gebeurt als je in griekenland de weiger belastinggaarders dreigt ontslaan: kiezen ze dan eieren voor hun geld?
    onze politici zijn er in geslaagd om van een mug een olifant te maken.
  8. pcrs7 6 oktober 2011 21:11
    quote:

    hans42nl schreef op 6 oktober 2011 14:08:

    Ja hoor , vooral geen bankenbelasting. Speculatie heeft toch zeer negatieve gevolgen gehad voor de maatschappij? Voer maar gewoon een omzetbelasting in van 1% per transactie. Echte beleggers deert het nauwelijks , de speculanten gaan zielig doen.
    Ja, meer geld van de belastingslaven naar de elite die zich met wapens een geldstroom mag verwerven door de bevolking af te persen met dreigementen van gevangenis en geweld.
    Dat gaat de zaak een stuk beter maken.
    Het is toch ongelofelijk dat al die slaafse onderdanen wel begrijpen dat als persoon A rookt en hij kan zorgen dat persoon B longkanker krijgt, dat dit verantwoordelijk gedrag van A niet ten goede komt.
    Maar als persoon A domme leningen kan doen en die kan persoon B dwingen daar voor op te draaien, dan wordt het allemaal moeilijk te begrijpen voor het slaven brein.
    Dan moet er opeens nog meer geld naar de dwingers toe. Wat een safschuwelijk stel masochisten.
  9. forum rang 7 handyman6 7 oktober 2011 09:32
    Theo 1..exakt mijn punt..Italia hangt boven de markt ,die dat nog niet echt in de gaten heeft..zeg het al maanden ...heb te veel Italiaanse vrienden ,die dat al wel jarenlang weten:dezelfde Griekse mentaliteit tav regering/taxes , met alleen ook nog een heel sterke onderwereld,die (mee)regeert daarro..grh6
  10. forum rang 5 theo1 7 oktober 2011 10:32
    Ouwerot, helemaal mee eens en een ab van mij. Banken zijn niet populair momenteel en de gemakkelijke weg is de banken de schuld geven. Ik heb kritiek op de banken omdat ze die Zuid Europese obligaties hebben en beter hadden moeten weten, maar die eurocrisis is puur een politiek feestje.

    Nog een tikkende tijdbom: de komende pensioencrisis. Stel dat de euro wordt gered: met kunst en vliegwerk wordt het schip drijvende gehouden. De prijs zal hoog zijn: overheden tot over de oogbollen in de schulden, banken die nog staan te duizelen, hoge rente (want de banken moeten alweer hun kapitaal versterken en dat moet ergens vandaan komen), hoge belastingen. En dan komt de prijs van de vergrijzing in volle omvang aan. Natuurlijk had iedereen dat al jaren aan kunnen zien komen, maar de goegemeente is natuurlijk volkomen verrast als het zover is.

    Hoe werkt de oudedagvoorziening in Nederland?
    - eerst is er AOW: dit is in principe een verzekering; iedereen betaalt premies en daarvan worden de huidige uitkeringen betaald. Je bouwt dus niks voor jezelf op. In Den Haag noemt men dat "solidariteit tussen de generaties" maar het was natuurlijk vooral lekker goedkoop toen er na de oorlog veel jongeren en weinig ouderen waren. De premies zijn al jaren te laag om de uitkeringen te betalen, het verschil wordt uit de begroting betaald.
    - de aanvullende pensioenen. Hiervoor is kapitaal opgebouwd. Er is veel kritiek mogelijk op de pensioenfondsen, maar ze zijn er tenminste en er zit echt geld in. Je zult hier altijd iets uit krijgen, al is het minder dan je verwachtte.
    - eigen geld. Huis, spaargeld, lijfrentes, bedrijf dat verkocht kan worden enz.

    Hoe werkt het in een groot deel van Europa?
    - staatspensioen. Dit is in een groot deel van Europa de hoofdmoot. Er zit geen kapitaal achter. De uitkeringen worden uit de lopende begroting betaald. Als je in Griekenland woont, is dit niet een hele solide basis.
    - aanvullend pensioen. Sommige landen hebben pensioenfondsen. Veel landen helemaal niet. Maar bv in Engeland zijn die (bijna) allemaal gesloten voor nieuwe leden. Bijna nergens stellen ze wat voor. Dat het ABP bijna het grootste pensioenfonds ter wereld is, zegt veel over de pensioenfondsen in veel grotere landen.
    - eigen geld. Vooral Zuid Europeanen sparen traditioneel veel. Veel mensen hebben geen hypotheek. Maar vooral veel Italianen zijn nat gegaan op hun Parmalat obligaties en nu hun staatsobligaties. Hoelang houden de Grieken hun spaargeld in tact?
    - verzorging door de kinderen. Maar individualisering houdt niet op bij Vaals. Ook in de rest van Europa zijn mensen meer met zichzelf bezig en minder met anderen. En veel jongeren hebben genoeg problemen van zichzelf. Als je elke nacht wakker ligt van geldzorgen, geen kans maakt op een vast contract, op de rand van bankroet bungelt, dan ben je niet zo'n enthousiaste mantelzorger.

    In Zuid Europa is de daling van het geboortecijfer later begonnen dan hier, maar het was direct wel veel scherper. Ze zijn in heel korte tijd van de grootste, naar de kleinste gezinnen van Europa gegaan. Het zal dus iets langer duren voor de grote bulk met pensioen gaat, maar de klap zal heviger zijn. Er is geen kapitaal. Alles komt uit een begroting die nu al op springen staat. Er is geen leencapaciteit bij de overheid. Niemand denkt over dit probleem na. Ik zie al beelden voor me van verpauperde oudjes die lopen te bedelen in de straten van Rome. En hoe gaan we ons daar dan weer uit redden, vlak na de huidige crisis? Ik zie het echt niet.
  11. forum rang 5 theo1 7 oktober 2011 10:49
    @ouwerot nog eens: natuurlijk gaan de Grieken hun doelstellingen niet halen. Dat hebben ze nog nooit gedaan. En natuurlijk gaat die trojka dan een beetje lopen sputteren, raakt Brussel in paniek en uiteindelijk wordt er toch betaald. Want iedereen is doodsbang voor de consequenties als er niet betaald wordt. En in Griekenland denkt men: ach, als je het hard speelt, dan komt het geld er uiteindelijk toch wel. En de Lex Hoogduinen en de Marcel Takken en de De Jagers gaan roepen dat er geen reden voor paniek is omdat de Grieken uiteindelijk (ooit) alles toch met woekerrente gaan terugbetalen en dat "wij" daar alleen maar dikke winsten op gaan maken. En de volgende doelstellingen worden weer niet gehaald. De volgende ronde is de inzet weer hoger en gooien de Grieken de kont nog wat harder tegen de krib. En de Italianen loopt het dan ook al dun door de broek, want zij staan er ook slecht voor. En de Fransen hebben dan net met hangen en wurgen hun AAA status door het Dexia fiasco weten te slepen en zien de bui van SocGen en BNP al hangen. Dus die zullen afdwingen dat er toch weer gewoon betaald wordt. En zo wordt het probleem groter en groter. En de wonden gaan steeds erger stinken. En de heelmeesters worden steeds banger om te gaan snijden, want dat wordt op deze manier inderdaad steeds gevaarlijker.
33 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links