Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dexia draad

600 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Zwart Jan 27 mei 2011 13:36
    Dexia gaat in versneld tempo op dieet. De forse afbouw van de balans zal dit kwartaal een impact van 3,6 miljard euro op de resultaten hebben.

    De Tijd

    Dexia is van oordeel dat de versnelling van zijn dieet drie voordelen heeft: de last van zijn historische leningen- en obligatieportefeuille wordt verlicht, de liquiditeit van de groep verbetert en de winstcapaciteit van de groep verbetert. En dat in een economische omgeving 'die de voorbije weken bijzonder uitdagend is geworden'.

    De voorbije kwartalen woog de afbouw van de balans 'in schijfjes' telkens op de resultaten, omdat Dexia kleine verliezen accepteren bij de verkoop van een deeltje van de enorme obligatieportefeuille. Nu opteert de bank dus voor de grote kuis in plaats van het mondjesmaat 'afstoffen' van de portefeuille. Dat betekent dus één grote impact in het tweede kwartaal, maar na het opschonen van de balans en de geringere kapitaalnoden de daaropvolgende kwartalen de rendabiliteit opkrikken.

    Dexia beschikt over voldoende kapitaalbuffers om de 'hit' van 3,6 miljard op de resultatenrekening op te vangen. De groep gaat ervan uit dat zijn Tier 1 ratio, een graadmeter voor de solvabiliteit van de groep, eind juni boven 11 procent zal uitkomen en tegen eind dit jaar boven 12 procent zal zitten.

    De afbouw van de obligatieportfeuille zal de liquiditeitsnoden van de groep op korte termijn met 20 miljard euro verlichten, stelt Dexia.

    De top van Dexia geeft nu meer details over de operatie op een telefonische conferentie.

  2. [verwijderd] 30 juni 2011 11:59
    Ook Italië moet Dexia zorgen baren

    donderdag 30 juni 2011 om 10u13

    Van alle niet-Griekse banken is Dexia, in verhouding tot het kernkapitaal, de bank met de grootste blootstelling aan Griekenland. Maar als Italië in het vizier komt, dreigt een echte ramp.

    De Italiaanse bankaandelen hebben zich de voorbije dagen enigszins hersteld maar eind vorige week donderden ze in een hels tempo naar beneden. Het ratingbureau Moody’s had immers aangegeven een verlaging van de kredietwaardigheid van Italië en van achttien Italiaanse banken te overwegen.

    Als na Griekenland ook Italië in het vizier van de markten zou komen, zou dat weeral geen goed nieuws zijn voor Dexia. De Frans-Belgische bank is al de niet-Griekse bank met het meeste Grieks overheidspapier in portefeuille (in verhouding tot zijn Tier 1-kernkapitaal). Die kapitaalbuffers staan bovendien onder druk door de waardevermindering van 3,6 miljard euro die Dexia slikt op de versnelde afbouw van zijn balans.

    Ook in Italië is Dexia de bank die de meeste risico’s loopt. Dexia bezit voor 15,6 miljard euro Italiaans overheidspapier, en de volledige risicoblootstelling op het land loopt op boven de 50 miljard euro. Dat heeft natuurlijk te maken met de aanwezigheid van het Dexia-filiaal Crediop in Italië. Die bank moet Dexia conform zijn herstructureringsplan verkopen voor eind 2012. In de gegeven omstandigheden is een verkoop van een Italiaanse bank echter onbegonnen werk, tenzij Dexia bereid zou zijn een nieuw, bijkomend verlies te slikken.

    Dexia is zich bewust van de ernst van de situatie. Goede bronnen bevestigen ons dat de bank zich de voorbije weken uit verschillende, grotere kredietdossiers terugtrok. In sommige gevallen doet ze niet eens een voorstel meer. De bank is er duidelijk alles aan gedaan om haar afhankelijkheid van kortetermijnfinanciering en de interbankenmarkt tot een minimum te beperken.

    Lees een analyse van de Europese schuldenproblematiek en de mogelijke gevolgen voor Dexia in Trends van deze week.
  3. Kaiser 15 juli 2011 19:06
    Dexia heeft geen extra kapitaal nodig

    vrijdag 15 juli 2011 om 18u24

    Dexia werd onderworpen aan de EU-stresstest 2011 die door de European Banking Authority (EBA) werd uitgevoerd in samenwerking met de Nationale Bank van België (NBB), de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en het Europees Comité voor Systeemrisico’s (European Systemic Risk Board – ESRB).

    Na afloop van de EU-stresstest blijkt uit de resultaten dat Dexia voldoet aan de voor die stresstest vastgelegde kapitaalmaatstaf. De bank zal er blijven voor zorgen dat het kapitaal op een passend niveau wordt gehandhaafd.

    Dankzij zijn stevige kapitaalbasis zou Dexia in staat zijn het hoofd te bieden aan de hypothesen van de EBA-stresstests en toch zijn sterke kapitaalratio’s te behouden, ook al lijken die hypothesen erg conservatief, in het bijzonder wat de soevereine tegenpartijen, de lokale overheden en de potentiële evolutie van de fundingkosten betreft.
  4. Kaiser 1 oktober 2011 12:28
    Jean-Luc Dehaene, Dexia en een beladen verleden

    vrijdag 30 september 2011 om 08u35

    Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene weigert botweg uitleg te komen geven in het Vlaams parlement. Dat roept diverse bedenkingen op.
    Jean-Luc Dehaene

    De Franse belastingsbetaler pompte geld in Dexia voor de (voorlopige) redding van de Frans-Belgische financiële instelling. Dexia CEO Pierre Mariani gaat uitleg geven over de stand van zaken bij Dexia in het Franse parlement. Enige democratische logica wordt alzo gerespecteerd. De Vlaamse belastingsbetaler, die ook stevig over de brug kwam om het Dexia-schip drijvende te houden, blijft echter op zijn honger. In de hem geheel eigene stijl weigert Dehaene botweg om in het Vlaams parlement toelichting bij het dossier Dexia te komen geven.

    De houding van Dehaene roept diverse bedenkingen op. Zo versterkt ze in ieder geval het gevoel dat het Dexia-dossier nogal wat niet echt fris ruikende hoekjes en kantjes bevat.
    Ze zet ook weer terug centraal de vraag voor wie Dehaene als voorzitter van de raad van bestuur van Dexia eigenlijk aan de slag is. Voor het bedrijf zelf, voor de Vlaamse/Belgische overheid of veeleer voor zijn politiek biotoop ACW dat via Arco zwaar met het Dexia-dossier in de financiële maag zit?

    Met Dehaene, zo hoor je op nogal wat adressen, moet je dit soort attitude, om niet het woord brutaliteit in de mond te nemen, maar accepteren. Uiteindelijk zorgt de man toch wel voor oplossingen van de problemen die hem toegeschoven worden. Wel, een kritische blik op het parcours door de man afgelegd noopt tot stevige nuancering van het beeld van Jean-Luc Dehaene als de creatieve, zij het helaas een beetje brutale fixeur van vele dingen schots en scheefs. Het volstaat zich even te verdiepen in twee van de meest prangende dossiers van dit moment, nl. de Belgische staatsstructuur en de eurocrisis.

    De Belgische staatsstructuur anno 2011 draagt op een intense manier de signatuur van Jean-Luc Dehaene. Vanaf zijn periode als kabinetsmedewerker van toenmalig eerste minister Wilfried Martens drukte niemand zo zijn stempel op de diverse staatshervormingen die werden doorgevoerd in België als Jean-Luc Dehaene. Het resultaat is een geldverslindend onding dat zowel inzake bevoegdheidsafbakeningen en responsabiliseringsmechanismen als inzake financiële stromen met haken en ogen aan elkaar hangt. Jean-Luc Dehaene staat rechtstreeks aan de wieg van de impasse waar Elio di Rupo nu probeert (opnieuw) mouwen aan te passen.

    Jean-Luc Dehaene toonde zich altijd een groot voorvechter van de euro en van het Verdrag van Maastricht. Dehaene kan mede model staan voor de veronachtzaming van de essentiële regels die moeten gerespecteerd worden om tot een efficiënt werkende en duurzame monetaire unie te kunnen komen. In het verleden benadrukte hij continu dat Europa groeit doorheen crises. Het idee van die ene crisis te veel was nooit aan hem besteed. Ondanks de euforie rond het Duitse akkoord van gisteren blijft de euro in erg troebel water en is de overleving van de eenheidsmunt vandaag alles behalve gegarandeerd.

    Zeker, onder zijn bewind kwam er een opmerkelijke verbetering in de toestand van onze publieke financiën tot stand gedurende de jaren 1990 (al mag niet vergeten worden dat de forse internationale rentedalingen daar een centrale rol in speelden). Maar voor het overige zit er nogal wat fout met de erfenis die Dehaene ons nalaat.
600 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 0,00%
EUR/USD 1,0712 +0,14%
FTSE 100 8.040,38 0,00%
Germany40^ 18.025,70 -0,35%
Gold spot 2.319,10 +0,13%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links