Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Grote Fiasco

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. HJ deTuinman 24 april 2011 21:57
    Beste mede beleggers,

    Omdat de beurs voor ons "beleggers verslaafden" wel erg lang gesloten is en omdat Pasen doorgaans gezien wordt als een moment van bezinning, had ik het volgende bedacht.
    Laat ik eens een draadje openen waarbij we wat minder ingaan op de dagelijkse gang van zaken, maar laten we eens terugkijken op onze beleggingen in het verleden. En dan doel ik niet op de succesverhalen die we doorgaans heel vaak lezen. Successen, daar doen we het voor en als dat dan ook nog lukt, dan schreeuwen we dat natuurlijk (en begrijpelijk) graag van de daken. Trots zijn op je prestaties mag natuurlijk best!

    Maar beleggen is en blijft altijd een risicovolle aangelegenheid, dus ongeacht hoe lang je al belegt en hoe ervaren je ook bent.. Risico nemen leidt soms ook tot grote desillusie en (achteraf) foute keuzes en/of beslissingen op het verkeerde moment.

    Vandaar dat het mij leuk lijkt en bovendien leerzaam voor beginners of diegenen die daarover denken, om hier eens een draadje te openen waarbij elke belegger aan kan geven wat zijn of haar allergrootste miskleun van de afgelopen jaren is geweest.

    Ik zal voor het gemak alvast zelf twee voorbeelden geven. Mijn eerste transactie was destijds Gist-Brocades. Je had toen nog het blad "Beleggers Belangen" en die was destijds zeer positief op dat aandeel. Destijds had ik nog blind vertrouwen in dergelijke adviezen en schafte er 30 (jazeker haha) aan. U raad het al, ik heb er niets aan verdiend.
    Daarna HCS, een IT bedrijfje dat groeide als kool en mijn aandelen stonden op dikke winst. Helaas namen ze een (veel te groot) bedrijf in de VS over en had/kreeg ik ook nog met onze bedrijvendokter, alias beroeps sjoemelaar te maken (u weet vast wel wie ik daarmee bedoel) en HCS was binnen de kortste keren failliet.

    Mocht u ook dergelijke ervaringen c.q. miskleunen meegemaakt hebben, dan lijkt deze draad mij wel geschikt om ze alhier te melden. Al is het maar om beginnende beleggers duidelijk te maken dat de beurs niet altijd alleen maar hosanna, succes en eeuwige roem oplevert! ;-)

    Groet HJ.
  2. HJ deTuinman 25 april 2011 01:48
    quote:

    paco schreef op 24 april 2011 23:50:

    [...]

    zoals ik al schreef, ik was pas net begonnen met beleggen.
    Dank voor je reactie Paco!

    Het gaat in dit draadje wat mij betreft niet om aantallen of bedragen, iedere belegger begint klein en eindigt (hopenlijk) groot. ;-)
    Zo was het pakweg een 20-tal jaartjes geleden ook met mijn 30 aandeeltjes Gist-Brocades..

    Groet HJ.
  3. [verwijderd] 25 april 2011 10:55
    De mens vergeet het liefst zijn miskleunen dus ik moet diep graven maar
    LCI, World Online, Landis doen nog steeds zeer.

    Wat recenter (2008/2009): het maar blijven vasthouden van ING en Fortis omdat ik maar niet kon geloven dat het nog lager zou kunnen heeft heel veel leergeld gekost.
  4. wieweet 25 april 2011 12:58
    Kan mij nog herinneren dat woutertje riep dat Fortis er super goed voorstond en er niks aan de hand was....de koers aan het eind op de vrijdag namiddag op een altime low had opgepikt. Zat er met een te grote meuk geld in......Na sluiting begon het toch te brommen van geruchten en fortis stond toch op omvallen.Fortis zou gaan omvallen en de ook WW zou veel geld gaan verliezen. Had een paar zware nachten zonder te kunnen slapen. Woutertje/pvda had zijn eigen volk weer eens bedonderd.
    Gelukkig ging de koers maandags eerst weer even omhoog voordat hij de diepte inging......Was dus voor de toekomst weer eens goed gewaarschuwd!!!

    vrgr
  5. [verwijderd] 25 april 2011 14:11
    Ik nam eens deel aan een beurscompetitie met fictief geld. Daardoor lekker opgewarmd besloot ik - begin jaren 90- met 3000 gulden de start te wagen. Onder het mom van "alleen beleggen met geld dat je kunt missen" was ik niet erg benauwd. Ik kocht callopties RD. Alles telefonisch met de medewerker van de plaatselijke Rabobank met wie ik nog op de Pedagogische Academie had gezeten.
    Na twee weken 600 gulden winst! Opties weer verkocht, persoonlijke felicitaties van de stropdas met mijn 20% winst. Ja, hij had het al wel gedacht want hij had in de grafiek gezien dat er twee topjes na elkaar te zien waren geweest. Nou, dan wist je het wel, dat kon alleen maar omhoog (....)!
    Moest ik ook eens proberen met Philips, wist hij zeker. Ik ramde er alle 3600 in en zag binnen de korste keren mijn tegoed slinken tot onder de 1000 gulden, met dank aan "Hurricane Gilbert" oftewel "Jan de Slager" Jan Timmer met zijn Operation Centurion.
    Uit arren moede heb ik ze verkocht voordat ze waardeloos zouden aflopen en heb nog een alles of niets poging gedaan met opties VNU, de uitgever. Dat werd dus niets. Het meest pijnlijke was dat de Flippen helemaal herstelden......
  6. [verwijderd] 25 april 2011 16:58
    quote:

    Hearts23 schreef op 25 april 2011 10:55:

    Wat recenter (2008/2009): het maar blijven vasthouden van ING en Fortis omdat ik maar niet kon geloven dat het nog lager zou kunnen heeft heel veel leergeld gekost.

    Bedoel dit als compliment: Had dit van jou niet verwacht. Had en heb nog steeds het idee dat je voor de markt uitloopt.

    Heb je het idee nu dat financiele waarden weer naar oude niveaus terugkunnen?

    Veel succes overigens met je beleggingen!

    Ontopic: Ik heb ook pijnlijke zaken te melden al dateren die van lang geleden. Baan vooral doet nog zeer. Verder vind ik deze passage van Hendrik Jan erg mooi: "Je had toen nog het blad "Beleggers Belangen" en dat was destijds zeer positief over dat aandeel. Destijds had ik nog blind vertrouwen in dergelijke adviezen en schafte er 30 (jazeker haha) aan. U raadt het al, ik heb er niets aan verdiend."
  7. [verwijderd] 25 april 2011 17:18
    quote:

    Vlokkenfeest schreef:

    [...]

    Bedoel dit als compliment: Had dit van jou niet verwacht. Had en heb nog steeds het idee dat je voor de markt uitloopt.

    Heb je het idee nu dat financiele waarden weer naar oude niveaus terugkunnen?

    Veel succes overigens met je beleggingen!

    Ontopic: Ik heb ook pijnlijke zaken te melden al dateren die van lang geleden. Baan vooral doet nog zeer. Verder vind ik deze passage van Hendrik Jan erg mooi: "Je had toen nog het blad "Beleggers Belangen" en dat was destijds zeer positief over dat aandeel. Destijds had ik nog blind vertrouwen in dergelijke adviezen en schafte er 30 (jazeker haha) aan. U raadt het al, ik heb er niets aan verdiend."
    Kijk zeker eens naar de film "de uitverkorene" over de broers Baan op de biblebelt. Aanbevolen!
  8. [verwijderd] 25 april 2011 19:03
    Hendrik Jan over de jaren heen heb ik zoveel fiasco's gehad dat ik de rest van deze draad met gemak alleen vol schrijf.

    Maar goed met oog op enige beperking en zaken waar je als wat beginnend belegger op kan letten.

    1. Let op de looptijd van je opties en schuif door als je te kort komt te zitten.

    Voorbeeld: Ik zat zwaar puur put (overigens naast wat aandelenposities die ik ook had) begin 2008. Ik had wat inschattingen gemaakt over dat oversluiten van die hypotheken in de US n.a.v. enige mededelingen van een poster op een andere site. Had ze te kort genomen en voordat alle waarde eruit liep verlies genomen. Doorschuiven had me tegen de 10.000 achteraf 100.000 opgeleverd.

    2. Gok niet te zwaar op overnames.

    Voorbeeld: De bekende bankovernames etc etc. Let op eventuele mogelijk sidedeals zoals bij Endemol. Let op belangen van grootaandeelhouders en hun fratsen. Vergeet nooit de algemene gang van zaken in een sector en de gevoeligheid van de bedrijf daarvoor. Concreet bij mij: Ballast Nedam ideale overnamekandidaat voor de kredietcrisis. Ander foutje van mij bij Ballast: mijn inschatting van hun beweging naar wat meer buiten de pure huizenbouw was foutief.

    3. Gok niet groot op mijntjes, biotech.

    Voorbeeld: alle rampenmijntjes van de heer Kraland op Investor. Meneer Kraland nam overigens vooraf zelf al belangen in zonder daar expliciet over te zijn. Daar heb ik overigens voor de grap en meer betrokkenheid gelukkig maar een heel klein beetje aan meegedaan. Ander voorbeeld op vlak van biotech : Pharming. Vraag dat maar aan de Pharmingmensen, want zelf heb ik er nooit aan verloren, maar verdient bij een wel succesvolle concurrent.

    4. Vermijdt Turbo's zonder handel en zit met de SL niet te kort. Maak zelf een constructie via opties en vermijdt de Turbo-aasgierbanken.

    Voorbeeld: RBS turbo's Cisco dit jaar. Geregeld geen bied en spreads van wel 20%. Ik heb er meer en registreer indien aanwezig nog steeds alle zgn aan technische mankementen te wijten zaken. Gek dat die fouten altijd in hun voordeel uitpakken!

    Hier houd ik het bij.

    Groet, Jonas

    PS. Dat ik dit rustig op tweede paasdag meld, duidt niet op beursverslaving. Waarom zou ik op zo een dag naar het strand gaan als je dat op andere minder drukke tijdstippen ook kan?

    Nog even een PS toevoeging. Let bij opties wel op het verschil tussen US-opties en Nederlandse opties. Ze werken iets anders.
  9. forum rang 6 marique 25 april 2011 20:04
    Ik zie in mijn bestand dat ik aan vrijwel álle aandelen (Ned.) mijn vingers weleens heb gebrand. Gelukkig bij veel aandelen ook weer herstel meegemaakt en/of op tijd verkocht.
    Zwaarste miskleun, zowel in euro´s als in procenten was USG. Daarbij deed ik écht alles fout: kopen op hoogste niveau (2007), twee maal op inzakkende koers bijkopen (het beruchte middelen) en verkopen op het laagste punt. Totaal -65%.
  10. [verwijderd] 25 april 2011 20:32

    Marique af en toe heb je van die aandelen waar het altijd mee goed lijkt te gaan in timing en soms bak je er niets van.

    Jij noemt USG en daar heb ik dus vorig jaar aardig winst gemaakt, wat afgebouwd en de rest houd ik. USG is een aardig bedrijf met wat kansen, maar wat te denken van het zeer degelijke Fugro?

    Op dat bedrijf had ik nooit moeten handelen. Mooi bedrijf en typisch buy and hold. Welnu als ik het zo over de jaren bekijk dan ben ik er al met al toch in geslaagd te verliezen op Fugro! Op zich knap als verliezen de bedoeling was geweest, maar dat was het natuurlijk niet.

    Waar heb ik al die miskleunen van kunnen financieren. Ja er was een potje met geld en die is er nog. Gelukkig ergens toch blijkbaar wat winsten binnen weten te slepen.

    Groet, Jonas
  11. [verwijderd] 25 april 2011 20:35
    quote:

    Vlokkenfeest schreef op 25 april 2011 16:58:

    [...]
    Bedoel dit als compliment: Had dit van jou niet verwacht. Had en heb nog steeds het idee dat je voor de markt uitloopt.

    Heb je het idee nu dat financiele waarden weer naar oude niveaus terugkunnen?

    Veel succes overigens met je beleggingen!

    Visie op Crucell bleek wel de juiste dus............

    Nee, niet naar oude waarden ben uiterst terughoudend in de financials.

    Jij hetzelfde !
  12. [verwijderd] 25 april 2011 20:53
    quote:

    Hearts23 schreef op 25 april 2011 20:35:

    [...]

    Visie op Crucell bleek wel de juiste dus............

    Nee, niet naar oude waarden ben uiterst terughoudend in de financials.
    En niet alleen Crucell zo schat ik. Vandaar mijn verbazing over de finnen voorheen.

    Kzou nu overigens geen Baan meer kopen als zich een soortgelijke situatie zou voordoen. Maja, dat geldt voor jou ongetwijfeld voor de rest van je leven voor de financials tijdens een soortgelijk marktmoment.

    Al doende leer je, sommigen worden met een onwijs grote wijsheid ter aarde besteld :-)
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0621 -0,04%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.760,40 -0,03%
Gold spot 2.385,65 +0,10%
NY-Nasdaq Composite 15.865,25 -0,12%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links