Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel AALBERTS NV AEX:AALB.NL, NL0000852564

  • 44,000 18 apr 2024 17:35
  • +0,260 (+0,59%) Dagrange 43,560 - 44,060
  • 82.457 Gem. (3M) 155,4K

INTERVIEW: Aalberts legt nadruk weer op groei

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 9 september 2010 16:39
    INTERVIEW: Aalberts legt nadruk weer op groei, kijkt naar Azie


    Door Maaike Noordhuis

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Aalberts Industries nv legt in zijn groeistrategie de nadruk op uitbreiding van zijn positie in zijn belangrijkste markten, maar kijkt ook intensief naar Azie, waar het bedrijf nu nog een kleine speler is.

    "We zitten in veel gebieden in de wereld en ook in Azie. Moeten we daar meer doen de komende jaren? Ik denk het wel", aldus chief executive Jan Aalberts in een vraaggesprek met Dow Jones Nieuwsdienst.

    Na het moeilijke jaar 2009, waarin het bedrijf kampte met stevig winst- en omzetverlies als gevolg van de economische crisis en met zijn banken succesvol in conclaaf ging over de schuldconvenanten, zet het bedrijf nu weer nadrukkelijker in op groei.

    "In gebieden waar we nu sterk zijn moeten we een steeds belangrijker speler worden", aldus Aalberts. "Eigenlijk moeten we, en dat lukt niet, in alle markten waarin wij zitten nummer 1 zijn. Als we niet groeien, autonoom en met acquisities, worden we gepasseerd, terwijl wij juist moeten passeren".

    Aalberts Industries bedient direct of indirect uiteenlopende eindmarkten. In Flow Control, het grootste onderdeel van het bedrijf en goed voor 74% van de omzet in 2009, is Aalberts in belangrijke mate, voor 60%, afhankelijk van de bouwsector, zowel in nieuwbouw als in renovatie, terwijl Industrial Services levert aan onder meer de luchtvaartindustrie, de automotive- en semiconductorindustrie. In totaal heeft het bedrijf 11.500 medewerkers op 150 verschillende locaties in de wereld.

    Om zijn marktposities te versterken wil het bedrijf groeien in Oost-Europa, West-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. De producent van onder meer onderdelen van straalmotoren voor de luchtvaartindustrie stelde in het jaarverslag over 2009 in vele landen in Europa en Noord-Amerika marktleider te zijn of goed gepositioneerd door de gehanteerde focus.

    In Azie is de positie van Aalberts momenteel nog klein. Het bedrijf heeft zo'n 700 medewerkers in China en produceert daar vooral onderdelen voor de Franse bedrijven Schneider SA, LeGrand SA en Valeo SA."Een groot gedeelte van de productie in China wordt in West-Europa geleverd", aldus Aalberts, die wel stelt dat uitbreiding in Azie alleen kan met producten en technologieen die iets te bieden hebben.

    "We moeten iets hebben wat daar wel verkoopbaar is en waar de markten voor zijn. Je kunt niet in Azie producten verkopen waar er al honderd van zijn", aldus Aalberts, die daarbij zeker mogelijkheden ziet voor producties en technologieen van het bedrijf, zowel in Industrial Services als in Flow Control.

    Aalberts denkt niet dat de groeistrategie van het bedrijf moet worden verlegd in het licht van de huidige ontwikkelingen waarin de economieen in Azie sterke groei blijven tonen, tegenover een achterblijvende groei in de Westerse wereld. Er is voor het bedrijf immers nog veel te halen in zijn bestaande markten. "Wat we willen is een groter gedeelte van de taart".

    Om invulling te geven aan de strategie kondigde het bedrijf in juni de overname aan van het Amerikaanse bedrijf Conbraco, producent van bronzen, messing, stalen en roestvrijstalen afsluiters en keerkleppen met een omzet van circa $200 miljoen.

    Ook in de VS wil het bedrijf nadrukkelijk nog verder groeien. "In Amerika draaien we volgend jaar een omzet van $500 miljoen, en wat is $500 miljoen in Amerika? Daar moeten we nog aanmerkelijk groeien. Met de acquisitie van Conbraco is dat nog eens extra aangezet", aldus de directeur.

    Met deze acquisitie breidt Aalberts niet alleen zijn positie in de VS uit, ook is het bedrijf hierdoor in staat zijn productenportefeuille te vergroten om daarmee beter te voldoen aan een groeiende behoefte in de markt naar minder leveranciers, die een zo breed mogelijk pakket aan producten leveren.

    De strategie van Aalberts is er volgens de bestuursvoorzitter, die in 1975 zijn bedrijf startte onder de naam Mifa Aluminium, vooral op gericht "om meer resultaat te maken". Automatisch moet dat ook in omzet zichtbaar zijn. Sinds de beursgang in 1987, toen Aalberts een omzet draaide van EUR22 miljoen, heeft het bedrijf uit Langbroek een gemiddelde groei gerealiseerd van 17%, zowel in omzet als in winst.

    In 2009 kampte het bedrijf echter met een daling van de omzet naar EUR1,4 miljard van EUR1,75 miljard in 2008 terwijl de winst per aandeel halveerde, naar EUR0,51 van EUR1,02.

    Terugblikkend stelt Aalberts dat het bedrijf in dat moeilijke jaar het op een aantal vlakken "niet zo slecht" heeft gedaan. "We hebben onze toegevoegdewaardemarge gehandhaafd of zelfs licht verbeterd en onze verkoopprijzen zijn niet verslechterd", aldus de chief executive. In reacties op de "enorme daling van de volumes", heeft het bedrijf acties ondernomen, waarbij het werkkapitaal werd teruggedrongen, onder meer door het aantal mensen af te bouwen met 1.800 mensen in 2008/2009. Daar staat tegenover dat het bedrijf "in de commercie" 50 tot 60 mensen heeft aangenomen.

    Aalberts benadrukt dat het bedrijf in 2009 geen enkele maand geld verloren heeft, alleen aanmerkelijk minder heeft verdiend dan gebruikelijk.

    In de eerste helft van 2010 zag het bedrijf de volumes weer aantrekken, en voor het gehele jaar voorziet Aalberts een significant hoger resultaat ten opzichte van 2009. Vooral de outlook deed het goed bij beleggers, zo stelde een handelaar in een reactie op de koersstijging die volgde.

    Van een mogelijke dubbele dip wil Jan Aalberts niets weten. "We moeten oppassen dat we ons niet laten beinvloeden door allerlei vormen van negativisme. Aan de andere kant zitten we in een aantal markten nog niet op hetzelfde niveau als waar we waren. Langzaam maar zeker verbetert het, maar niet met een enorme trend omhoog", aldus de CEO.

    Zelfs als de economie niet groeit, is Aalberts van plan toch te groeien. "De potentie in de komende jaren is gigantisch alleen moeten we het wel doen", stelt de bestuursvoorzitter, die voorlopig nog niet van plan is om te stoppen. "In 2007 hadden we een winst per aandeel van EUR1,26, in 2008 EUR1,02 en in 2009 EUR0,51. In 2010, 2011 en 2012 moeten we weer terug naar de lijn die we hadden", aldus Aalberts.

    Het aandeel Aalberts heeft dit jaar tot nu toe 20,3% gewonnen terwijl de Midkap 3,3% steeg.



    Website: www.aalberts.nl



    - Door Maaike Noordhuis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; maaike.noordhuis@dowjones.com



  2. gerrit 69 23 september 2010 13:15

    Aalberts heeft nu steun op de 12 Euro.
    De focus op Azië is een goede zet.
    Net als DSM, is Aalberts goed bezig.
    Alleen de belangstelling voor het forum van Aalberts laat te wensen over.
    Misschien is dit wel een teken van kwaliteit, want bij sommige aandelen is veel belangstelling, maar zijn de koersen om te janken. ( bv.Antonov-Pharming)

    Groet van Gerrit
  3. gerrit 69 14 februari 2011 16:30
    quote:

    gerrit 69 schreef op 23 september 2010 13:15:

    Aalberts heeft nu steun op de 12 Euro.
    De focus op Azië is een goede zet.
    Net als DSM, is Aalberts goed bezig.
    Alleen de belangstelling voor het forum van Aalberts laat te wensen over.
    Misschien is dit wel een teken van kwaliteit, want bij sommige aandelen is veel belangstelling, maar zijn de koersen om te janken. ( bv.Antonov-Pharming)

    Groet van Gerrit
    Ik ben nog steeds enthousiast over Aalberts.
    Koers gaat gewoon naar de 20 Euro stijgen in de loop van dit jaar.
    Kwaliteit verloochent zich niet en dat zal in de koers ook tot uiting komen.

    Groet van Gerrit
  4. [verwijderd] 17 februari 2011 17:53
    Het zou zeker kunnen. Aalberts heeft krachtig ingegrepen en vindt nu de weg omhoog in omzet terwijl de organisatie lean + mean is geworden.

    De winststijging zal denk ik hoger uitpakken dan de omzetstijging.
    Ik ben maar weer ingestapt vandaag.

    [/i]

    quote:

    gerrit 69 schreef op 14 februari 2011 16:30:

    [...]

    Ik ben nog steeds enthousiast over Aalberts.
    Koers gaat gewoon naar de 20 Euro stijgen in de loop van dit jaar.
    Kwaliteit verloochent zich niet en dat zal in de koers ook tot uiting komen.

    Groet van Gerrit
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Cijfers Aalberts om door een ringetje te halen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links