Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Doemdenken niet nodig

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. gniuz 27 januari 2011 12:42
    Het huidige monetaire systeem wankelt op z'n laatste kaartjes. Weldenkende personen beseffen dit maar al te goed. De schuldenproblematiek is op termijn onhoudbaar. Er is helemaal niets opgelost. Er wordt alleen maar keynesiaans uitgesteld.
    De tijd die je nu besteed aan het lezen van dergelijke colums kun je wellicht beter besteden aan het zien van de nieuwe docu Zeitgeist: Moving Forward. Sinds gisteren wereldwijd via internet te bekijken.

    Stagflatie hebben we in NL ook al mee te maken. De situatie zal alleen maar verergeren wanneer wij de rekening gepresenteerd krijgen voor de bailouts van de PIGS landen.. Er wordt niets afgelost, er wordt afgeboekt, met alle gevolgen van dien...

    Er heerst blijkbaar een taboe op doemdenken, terwijl het de keiharde realiteit is. De rest is schijn. De schuldencrisis zal uiteindelijk eindigen in een wereldwijde depressie. Gelukkig biedt een depressie ook vele kansen.. Maar het huidige socio-economische monetaire paradigma heeft zijn 'beste' tijd gehad..

  2. [verwijderd] 27 januari 2011 13:00
    Helemaal eens met gniuz.

    Misschien moet de schrijver van dit artikel eens op www.usdebtclock.org kijken.
    Je ziet het monetaire systeem daar gewoon als zand tussen je vingers wegtikken.

    Ik denk (in tegenstelling tot gniuz) alleen niet dat al die schulden worden afgeboekt, maar zullen worden weggeinflateerd. De US doet zijn uiterste best. Ook in Europa is het al begonnen: vorige week heeft Ierland daar zelf Euros bijgedrukt, en de ECB stond erbij en keek ernaar.

  3. [verwijderd] 27 januari 2011 13:10
    hoezo, nu na de crisis. zelfs de mannen van DNB vinden het systeem nog steeds uiterst onstabiel en kan zo instorten. Ik word een beetje moe van die verhalen over na de crisis. de crisis moet nog beginnen. wat voor crisis hebben wij in nederland meegemaakt dan. pappen en nat houden is het devies en de psychologie moet de mensen aan het kopen krijgen, maar vraag niet waar ze het mee moeten betalen.
  4. gniuz 27 januari 2011 13:44
    Dorpsgekken? Victor, misschien kun je jouw mening toelichten en vooral onderbouwen.. Maar trek in eerste instantie je kop eens uit het zand.

    @ Blue Monday: ik denk zowel afboeken als weginflateren. Gelukkig kunnen mensen die out-of-the-box kunnen denken zichzelf zeer goed beschermen tegen deze ontwikkelingen!
  5. Wij Rosario 27 januari 2011 14:14
    Geachte heer Tak,

    Waarom is iemand die anders denkt dan de meerderheid zoals u een doemdenker. Ik denk helemaal niet dat het einde nabij is of iets dergelijks. We hebben alleen eens een grote schoonmaak nodig van leningen die nooit meer afgelost zullen worden en ik kan mij voorstellen dat dat voor u een doemscenario is. Zolang de FED en de ECB doorgaan met het opkopen van leningen hetgeen niet de markt is die u zo vereerd dan kan er geen goede balans zijn tussen goederen en de muntwaarde. Ik denk dus dat de mensen die denken dat met nog meer lenen iets opgelost wordt de doemdenkers zijn en door meer lenen het hele systeem ondermijnen. Verder denk ik dat gniuz een realistischer verhaal schrijft dan u.
    Nog even voor Victor, ik heb de ervaring dat degenenen die anderen dorpsgekken noemen zelf eerst eens een consult moeten aanvragen bij een psych.
  6. Humans R underrated 27 januari 2011 15:06
    Ik ken jou type inmiddels wel.
    Je haalt je kennis uit amateuristische complot filmpjes op het internet en schaart je zelf bij de 'weldenkende' mens, tegelijkertijd verklaar je iedereen die het niet mee eens is als naief en 'sheeple' en roep je mensen op tot 'wakker worden'.
    Elk halfslachtig youtube tekenfilmpje over de zogenaamde werking van geld wordt aangegrepen als een openbaring en voor waar aangenomen, elk bericht volgens de traditionele media en de gerespecteerde bladen wordt genegeerd of beschimpt.
    De economen en specialisten die het met je eens zijn, zijn op 1 hand te tellen en maken zich vaker wel dan niet schuldig aan populisme, de rest neemt jou en je ideeen niet serieus.

    En wat moet ik precies van mijn mening toelichten? Hoe het maken van schulden nuttig is? Hoe veel rijker we zijn geworden over de jaren heen dankzij dit systeem? Hoe weinig we hoeven te werken tegenwoordig en hoe goed we het hebben? Hoe veel beter we het gaan krijgen in de toekomst? Hoe de wereldeconomie al meer dan 60 jaar elk jaar gegroeid is (ook vorig jaar)? Hoe de wereldeconomie al meer dan 2000 jaar trendmatig groeit? Hoe in andere depressies men ook opriep tot een eind van het monetaire stelsel zoals wij dat kennen?
    Zeg het maar, ik doe het met plezier, al weet ik dat je toch al bepaald hebt voor je zelf wat je denkt.

    Er is trouwens een ding wat mij echt mateloos irriteert, dat je zo staat te popelen om het systeem wat jou en mij en de rest van de wereld alles gegeven heeft wat we hebben te zien omvallen. Die verschrikkelijke onbenulligheid over hoe en waarom het systeem werkt.

    Het economisch paradigma van deze tijd gaat niet vallen en daar mogen we heel erg blij om zijn.
  7. [verwijderd] 27 januari 2011 16:30
    quote:

    Victor123 schreef op 27 januari 2011 15:06:

    Ik ken jou type inmiddels wel.
    ...
    Beste Victor,

    Erg slecht onderbouwd. "Vroeger ging het altijd zo, dus nu ook weer." Wetenschappelijk gezien uiterst discutabel. Ja, je hebt gelijk als je zegt dat de kredietmaatschappij ons veel voorspoed heeft gebracht. Schulden zijn tenslotte van alle tijden en het smeermiddel van de economie. Alleen worden verhoudingsgewijs de schulden per persoon steeds hoger: dat veroorzaakt zoveel groei. Maar dat is wel eindig.
    Je hebt over een monetair systeem dat al eeuwen amper gewijzigd is: getuigd van weinig kennis. Een van verschillen is globalisering, ook van het bankwezen. Waar een crisis tot op heden redelijk tot binnen de landgrenzen bleef, slaat het nu eenvoudig over (voorbeeld van een kleine bank is Lehman).
    Bovendien zeg je dat positivo's worden weggezet als naieve mensen, maar zet je zelf anderen weg als mafkezen die niet beter weten. Leuk discuseren is dat: zelf geen goede argumenten gebruiken en anderen wegzetten.

    Maar goed. Mochten die mensen echt niet wijs zijn, ga ik voor jóú het lijstje aanvullen:

    Bill Gross (Pimco): wat de Fed doet is een piramidespel, dat gaat verkeerd.
    Mohammed El-Erian: haal al je geld uit de muur, dit financieele systeem staat op instorten (na val Lehman).
    Alan Greenspan: This is a Poni scheme.
    Klamer en Eijffinger (beiden hoogleraren: binnen 10 jaar is de euro weg.

    Tuurlijk Vic, deze mensen zijn allemaal gek. Probleem is wel dat ze overal meekijken, en in deze branche sinds jaar en dag hun geld verdienen, en hun sporen verdiend hebben. Heb ik nog niet eens mensen als de Kort en Middelkoop genoemd.
  8. gniuz 27 januari 2011 17:29
    @FanguJoe: Onroerend goed kopen lijkt me op dit moment niet erg slim. De huizenmarkt bijvoorbeeld is aan het normaliseren. Kantoren staan leeg. Het zou me niet verbazen als de correctie uiteindelijk gemiddeld 50% bedraagt. Beschermen van je vermogen kun je doen door een klein deel goud/zilver (fysiek) in je portfolio op te nemen.

    Het is heel goed mogelijk dat op een zeker moment wordt overgegaan naar een nieuw geldsysteem wat (in het begin) weer gedekt wordt door goud. Goud is bezig aan een leuke correctie en als deze is uitgebodemd kan dit een mooi moment zijn op wat te kopen. Zilver is wat dynamischer maar heeft nog een inhaalslag te maken.

    @Victor123: Ik vind het jammer dat je zo aan het generaliseren bent en mij verwijt niet te kunnen wachten op het moment dat de wereld vergaat. Ik veroordeel je verder niet maar kijk die documentaire gewoon eens. Het is niet voor niets de best gewaardeerde documentaire ooit!
  9. Humans R underrated 27 januari 2011 17:40
    @Bert,

    1. Ik heb niks onderbouwd, alleen gevraagd wat ik moet onderbouwen.
    2. Ik zeg niet dat alles koek en ei is, noch dat er geen kritiek kan zijn op de gang van zaken, ik zeg alleen dat ik voorzie dat het systeem niet in elkaar gaat klappen en dat dat zeker iets is waar je je nooit op zou moeten verheugen.

    @gniuz,

    Ik vind best gewaarde documentaire ooit nikszeggend, ik weet met wat voor blinde overtuiging door veel leken achter zo'n filmpje aangelopen wordt.
    Het origineel heb ik gezien, en op zijn zachtst gezegd was ik niet onder de indruk. De nieuwe zal ik ook wel eens kijken binnenkort.

    Als je werkelijk wil weten hoe de wereld werkt, raad ik jou aan eens wat vaker gerespecteerde literatuur, tijdschriften of kranten te lezen, The Economist bevalt mij persoonlijk.
  10. jrxs4all 27 januari 2011 17:51
    quote:

    Victor123 schreef op 27 januari 2011 15:06:

    Ik ken jou type inmiddels wel.
    Je haalt je kennis uit amateuristische complot filmpjes op het internet en schaart je zelf bij de 'weldenkende' mens, tegelijkertijd verklaar je iedereen die het niet mee eens is als naief en 'sheeple' en roep je mensen op tot 'wakker worden'.
    Elk halfslachtig youtube tekenfilmpje over de zogenaamde werking van geld wordt aangegrepen als een openbaring en voor waar aangenomen, elk bericht volgens de traditionele media en de gerespecteerde bladen wordt genegeerd of beschimpt. ...

    Dat is nu eenmaal de menselijke natuur. Als er ergens een zwaar ongeluk gebeurt staat het ook direct vol met mensen. Sensatie!

    Men beseft niet hoe goed dit systeem werkt, onder meer door een groot gebrek aan kennis. En men beseft ook niet hoe rijk wij zijn, en we zijn zo rijk omdat het systeem zo goed werkt.

    We zijn met schulden overladen, het systeem staat op instorten! Laat me niet lachen zeg ;-)

    Even een simpel rekensommetje: de Nederlandse staatsschuld plus alle particuliere schulden samen zijn ongeveer even groot als de financiele bezittingen (spaargeld, beleggingen, pensioenpotten, enzovoort) van alle Nederlanders.

    Per saldo is dus wat er fysiek in Nederland staat, alle huizen, grond, gebouwen, het gas in de grond, auto's en andere persoonlijke bezittingen, enzovoort, schuldenvrij. Omgerekend aan geldwaarde een paar ton per persoon. In de andere Westerse landen inclusief Amerika is het beeld vergelijkbaar.

    We zijn rijk, heel rijk,

    JR
  11. gniuz 27 januari 2011 18:14
    @Victor123: Nu ga je er ook nog vanuit dat ik geen gerespecteerde literatuur lees? Wie denk je wel niet dat je bent man. Overigens ben ik niet geïnteresseerd in hoe de wereld werkt maar hoe het anders zou kunnen. Jouw generaliserende houding spreekt in elk geval boekdelen.

    quote:

    Victor123 schreef op 27 januari 2011 17:40:

    Als je werkelijk wil weten hoe de wereld werkt, raad ik jou aan eens wat vaker gerespecteerde literatuur, tijdschriften of kranten te lezen, The Economist bevalt mij persoonlijk.
  12. forum rang 4 holenbeer 27 januari 2011 19:11
    quote:

    FanguJoe schreef op 27 januari 2011 16:24:

    @gniuz: hoe gaan we ons beschermen tegen afboeken en weginflateren? Onroerend goed kopen zodat wat je eerst op een spaarrekening hebt in ieder geval niet door inflatie als zand door je vingers glipt? Cash inflateert weg, stenen niet.
    Moet je eens kijken hoe hard de stenen afgelopen 2 jaar in waarde gedaald zijn. En dan moet je nog geld in onderhoud steken ook, alleen maar om te zorgen dat het niet nog verder achteruit gaat.
    Ben bang dat niks bestand is tegen inflatie als die echt de kop opsteekt. Hooguit grond misschien, landbouwgrond schijnt jaar in- jaar uit minimaal met de inflatie in waarde te stijgen. En als je die grond verpacht aan een boer, heb je een leuk dividend. Voor 60.000 euro heb je al een hectare.
    Kan je af en toe nog eens met de kleinkinderen naar je eigen 'boerderij'. En als die grond ooit ontwikkeld wordt, loop je echt binnen.
  13. [verwijderd] 27 januari 2011 19:29
    dit zegt mij nog het meest: "De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen."

    Trek allemaal gewoon je eigen plan....rozebrilleman of doemdenker, tegenover elke koper staat een verkoper en v.v.

    Doemdenkers kunnen soms wat overtrokken reageren op zaken die wel degelijk een probleem kunnen vormen, maar nuchtere doemdenkers zien ook licht ah eind vd tunnel, net als positivo's (en ook die kunnen soms overdreven positief denken).

    Ik vind dat soms snel in hokjes wordt gedacht...wie niet meedoet aan 'bomen tot id hemel'-denken, is een doemdenker?

    Positief denken betekent vaak oplossingsgericht denken, doorzettingsvermogen hebben en creatief zijn(doemdenkers kunnen dat ook, maar hun invalshoek verschilt doorgaans van dat vd positivo's). Een positivo moet zich niet teveel gaan richten op de persoon als doemdenker zelf (denken ze nu echt dat positieve mantra's de doemdenkers op andere gedachte brengt? Het werkt niet zelden averechts!), maar het verwachte onheil relativeren en omzetten in heil. Maak oplossingen inzichtelijk en tracht mensen mee te krijgen zodat het slagen van oplossingen een grotere kans krijgen.
    En al zijn er oplossingen te bedenken; wie zit in de positie om die oplossingen ook daadwerkelijk uit te voeren?....Menen positivo's echt dat bijv. politiek en belanghebbenden alles zullen doen om doemscenario's op te heffen?
    Ik kan zat oplossingen bedenken op diverse problemen/bedreigingen, maar dan moet je ook de welwillendheid meehebben van iedereen die daar wat in/over te zeggen hebben en dat is bijna ondenkbaar (zeker in dit verzuilde landje).

    Betaalt u graag belasting omdat u vindt dat het goed en kritisch aangewend wordt? Of bent u doemdenker als u niet graag belasting betaalt omdat u meent dat het over de balk gesmeten wordt?

    We zijn heel rijk...met nadruk op -we-, want dat is het gemiddelde van armen en rijken samen. Zoals onlusten in diverse landen laten zien, wordt er steeds minder geslikt door mensen die niets meer te verliezen hebben (daarom is het hier nog redelijk rustig, maar dat is geen garantie dat hier niets kan gebeuren).

  14. Julian247 27 januari 2011 21:39
    quote:

    clever schreef op 27 januari 2011 16:32:

    Sinds het loslaten van de gouden standaard leven we inderdaad in een sprookje. De wereld is mooi. Ik vind het alleen raar dat we nog moeten werken. Geef de mensen toch gewoon het geld om dingen te kopen.
    De huizenmarkt staat op punt van exploderen, alleen weet niemand het nog. Er lijkt heel veel te koop te staan, maar al die mensen die hun huis willen verkopen moeten ook weer een nieuw huis hebben. Relatief lage rente en een flink aantrekkende economie ( en beurs, waardoor de rijkeren weer over veel meer cash beschikken) zal er voor zorgen dat aan de bovenkant van de markt de boel vlot getrokken wordt. Wacht niet te lang met het kopen van uw droomhuis want er kan over een half jaartje maar zo een tonnetje bij moeten...

    ps doemdenkers zijn eigenlijk mensen die de boot gemist hebben en met lede ogen toezien hoe de avontuurlijker ingestelde medebeleggers vooruitvaren richting 400 terwijl zij nog met een zakdoekje op de kade staan. Door het schreeuwen van doemscenario's proberen zij de voortvluchtigen te ontmoedigen, hopende dat deze terug komen varen om dan vervolgens ook snel aan boord te springen.
    Denken jullie nou echt dat figuren als ROubini hun geld allemaal in goud hebben belegd?
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links