Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK DD 24/1: ik kan niet beleggen

176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 januari 2011 22:56
    Beste lezers,
    De essentie van de analyse van deze week is dat de korte termijn trend nog altijd duidelijk stijgend is. Daarnaast zijn er geen (visuele TA) signalen die een trendomkeer (op de korte termijn) aangeven. Voor een TA-er zoals ik betekent dit in ieder geval, dat longposities niet gesloten moeten worden en short posities uit den boze zijn. Nu sta ik bekend om mijn stelligheid - en overigens niet alleen in mijn analyses - en lok ik hiermee vaak reactie uit als: "ja, maar wat als over 2 weken blijkt dat de AEX 30 punten lager staat?". Mijn reactie is dan meestal: "Ja, maar wat als over 2 weken blijkt dat de AEX 30 punten hoger staat? De vraag is echter: welke van de 2 scenario's is op dit moment het meest waarschijnlijke scenario?".

    Zoals ik vorige week vertelde is er een groot verschil tussen het aanhouden van long posities en het innemen van nieuwe long posities. De trend is omhoog en longposities die we al hebben moeten we daarom niet sluiten. We besluiten hiermee om geen actie te ondernemen. Maar bij het innemen van nieuwe long posities, moeten we juist wel actie ondernemen, en dan krijgen we te maken met het fenomeen "timing".

    Bij het aanhouden van winstgevende longposities is mijn risico kleiner dan bij het innemen van nieuwe longposities. Het verschil zit hem o.a. in de transactiekosten, slippage en stoploss niveau. Bij een besluit om bestaande posities aan te houden betaal ik geen extra transactiekosten noch slippage. En staat de positie al op winst, dan zal mijn moving stop loss al een heel stuk hoger liggen, waardoor ik niet snel op verlies zal komen te staan (posities worden bij een daling boven de instapkoers gesloten).

    Bij het innemen van een nieuwe positie ben ik gelijk al een bedrag kwijt aan transactiekosten en slippage. Daarnaast kan ik de positie niet bij de kleinste daling sluiten en moet ik dus een stop loss inleggen, die een stuk lager ligt dan de instapkoers. Des te lager de stop loss moet worden gelegd, des te groter de risico's. Dit zijn risico verhogende factoren waarin ik alleen graag wil investeren als de situatie gunstig is óf als de risico's klein kunnen worden gehouden.

    Conclusie: de situatie is niet helemaal zoals gewenst, omdat de doorbraak van de 358 punten niet overtuigend is geweest. Hierdoor is de kans op een terugval matig aanwezig. Maar de korte termijntrend is stijgend en de risico's van de nieuwe long posities kunnen klein worden gehouden door kleinere (speculatievere) long posities in te nemen. Vooral ook omdat de stop loss dicht op de instapkoers gezet kan worden (ca. 354 punten). Maar van groots inkopen is nog geen spraken. Daarvoor moet de AEX duidelijk boven de 363 punten sluiten; daaronder blijft de kans op een bull-trap te groot.
    Wie zich op de beurs het beste kan beheersen is vaak een winnaar. Hoe geduldig bent u? En kunt u ook "niet" beleggen?

    AEX TA discussie en analyse draad (week 3):
    www.iex.nl/Forum/Topic/1261161/1/AEX-...

    Agenda:
    www.fd.nl/beleggen/agenda/?minicaldat...

    Twitter: www.twitter.com/AEXBelegger
  2. [verwijderd] 24 januari 2011 00:20
    Mooie woordspeling, dus aanbevolen. Voor de meeste forumbezoekers, daar schaar ik mezelf ook onder, is het moeilijk om niet te beleggen. De makkelijkste positie is natuurlijk als je al een tijdje long zit en stevig op winst staat. Bij een correctie kun je dan met een beetje minder winst genoegen nemen.

    Respect voor de mensen die op TA handelen, maar ik kan het niet. Ik kijk daar wel naar en soms klopt het, maar soms ook niet. Fundamenten en instinct zijn belangrijker in mijn compas, maar ook dan kun je er soms stevig naast zitten.

    Mijn instinct zegt dat we deze week de 370 gaan aantikken. Al wekenlang wordt er gewaarschuwd voor een correctie, maar blijkbaar heeft de beurs daar volstrekt geen zin in. Eigenlijk ook logisch als de bedrijfscijfers over het algemeen goed zijn.
  3. HJ deTuinman 24 januari 2011 00:23
    Wel een beetje vreemde titel boven deze opening.. Ik kan namelijk wél beleggen ;-)
    Maar ook als liefhebber van de middellange termijn en op basis van FA, kan ik dit verhaal zeker waarderen en op waarde schatten!
    Bij deze dank aan de AEX Belegger en een dikke AB voor (alweer) een goed verhaal!

    Groet HJ.
  4. [verwijderd] 24 januari 2011 00:30
    Mijn bezigheid is speculeren. Maar als ik zou gaan beleggen, dan zou ik op basis van te verwachten dividendrendementen een shortlist maken van aandelen en die kopen als ze laag staan. Met dingen die normaal gesproken 30% per jaar op- en neer deinen in prijs, zit er weinig anders op, dacht ik zo. Ik zou dan dus niet in de gaten houden of de beurs stijgt, maar of zij daalt, want dan komen de koopmomenten. Die doen zich drie tot vijf keer per jaar voor.
    Als er dan aandelen zo hoog komen, dat het dividendrendement te laag wordt, zou ik die verkopen en van de koersstijging profiteren. Ik zou dan herbeleggen in een ander laag geprijsd aandeel van de shortlist. Als dat er niet is, wachten op het volgende prijsdal. Komt dat niet, dan zijn aandelen te duur en zou ik de weging van de portefeuille verschuiven richting obligaties.
  5. HJ deTuinman 24 januari 2011 00:57
    quote:

    johannes51 schreef op 24 januari 2011 00:30:

    Als er dan aandelen zo hoog komen, dat het dividendrendement te laag wordt, zou ik die verkopen en van de koersstijging profiteren. Ik zou dan herbeleggen in een ander laag geprijsd aandeel van de shortlist.

    Beste Johannes,

    Dat is nou juist dan weer iets waar ik niet zo'n liefhebber van ben. Je kunt ook handelen op basis van FA en jezelf specialiseren in een bepaald aandeel. Op basis daarvan kun je bepalen of dat aandeel, binnen de doorgaans gebruikelijke bandbreedte en rekening houdend met de KT psychologie van de markt, koopwaardig is en daarmee jouw belang uitbreiden. Datzelfde belang kun je evengoed en altijd stapsgewijs terugbrengen, als je op KT denkt dat het aandeel overgewaardeerd is.
    Kennis hebben van aandelen waar je in belegt en kennis omtrent de psychologie en werking van de markt (niet specifiek TA), zijn essentieel om tot goede resultaten te komen..
    Het steeds maar weer "inruilen" van het ene aandeel voor het andere (noem het maar de Geert Schaaij-methode), daar geloof ik persoonlijk niet zo in.

    Is het aandeel waar je in belegt op korte termijn overgewaardeerd, verkoop dan stapsgewijs en neem op tijd jouw winst. Op lange termijn kun je blijven zitten en het belang weer opbouwen als de markt daar aanleiding voor geeft. Dat hoeft niet TA-gedreven te zijn, maar er zijn regelmatig overdreven "dipjes" in de markt, die aanleiding kunnen zijn om bij te kopen.

    Groet HJ.
  6. [verwijderd] 24 januari 2011 08:32
    Krijgen we dit weer........ futures mooi groen, Japan up en up en dan komt hij..

    'Beurzen lassen adempauze in'
    24 januari 2011, 7:59 | ANP

    AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index opent maandag waarschijnlijk rond de slotstand van vrijdag. ,,De markt last een adempauze in'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor.

    ,,Er is na de sterke stijgingen eerder wat moeheid in de markt. Dat gaat af en toe gepaard met wat terugvallende beurzen. De resultaten van Philips (dat maandagochtend met cijfers kwam) waren ook wat lager dan de verwachting'', zei Geerken. Volgens de vermogensbeheerder zou deze situatie wel een paar weken kunnen duren
  7. [verwijderd] 24 januari 2011 08:57
    quote:

    niettezuinig schreef:

    Zien jullie dat de fti jhoog blijft staan bij dalende sp future? Lijkt verdomd veel op een klassieke BULL trap. Ik ga lekker short bij opening
    Niks is wat het lijkt. Ik zou daar niet short op gaan. Met de futures wordt zo vaak gerommeld. Ga eerder op iets fundamenteels short.

    gr Strijkbout
  8. [verwijderd] 24 januari 2011 09:27
    quote:

    Stokertje schreef op 24 januari 2011 09:25:

    Gelukkig had ik maar 2 calletje philips dec 26
    Het zijn er nu 4.
    Ja, stopppen maar met dalen, of moet 10 procent af??

    als de US open gaat zakt het verder, denk dat het morgen misschien ook daalt, maar wel omslag..

    maar ja als ik het zeker zou weten..
  9. [verwijderd] 24 januari 2011 09:28
    quote:

    wors schreef op 24 januari 2011 09:20:

    wat is het rustig vanmorgen,volgens mij liggen ze allenmaal nog in bed.
    oeps, philips 6% naar onder. ik denk dat de stijging van de aex voorlopig voorbij is.
    trouwens een goedenmorgen allenmaal
    wil dat nog wel zien. met een dow vlakbij de 12k, veel erg negatief..meestal gaat het dan nog een aantal weken omhoog..
  10. Stokertje 24 januari 2011 09:30
    quote:

    geritt de derde schreef op 24 januari 2011 09:27:

    [...]

    als de US open gaat zakt het verder, denk dat het morgen misschien ook daalt, maar wel omslag..

    maar ja als ik het zeker zou weten..
    Als het verder zakt koop ik nog een paar calletjes erbij.
    Ik geloof niet dat ze onder de 22,50 gaan.
176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 869,68 -0,50%
EUR/USD 1,0714 +0,15%
FTSE 100 8.066,34 +0,32%
Germany40^ 17.911,60 -0,98%
Gold spot 2.334,43 +0,79%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,43%
RENEWI
+4,08%
Fugro
+2,62%
B&S Gr...
+2,43%
Flow T...
+2,31%

Dalers

ADYEN NV
-17,64%
Alfen ...
-5,72%
VIVORY...
-5,59%
WDP
-5,40%
HEIJMA...
-3,19%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links