Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

marktontwikkeling biologische voeding

117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. bioman 23 april 2010 08:03
    Bio-Monitor 2009: Biologische landbouw en consumentenbestedingen blijven groeien

    In 2009 heeft de consument 10,8% meer besteed aan biologische voeding. Ook groeide het areaal biologische landbouwgrond en schakelden meer boeren om naar biologische teelt. Dit blijkt uit de Bio-Monitor 2009.

    De consumentenbestedingen aan biologische voedingsmiddelen zijn in 2009 met 10,8% gegroeid van € 583,4 naar € 646,6 miljoen. De totale foodmarkt groeide met 1,9% naar
    27,9 miljard euro. De biologische consumptie groeide dus ruim vijf keer harder dan de totale consumptie. Anders gezegd: van de groei van de consumentenbestedingen aan voedsel in 2009 nam biologisch een achtste deel voor haar rekening. De onafgebroken groei in de afgelopen tien jaar bevestigt de trend dat biologisch voor de consument steeds normaler wordt. De economische crisis heeft hier per saldo weinig invloed op gehad.
    Het gemiddelde marktaandeel van de biologische voeding in Nederland is in 2009 gegroeid van 2,1 naar 2,3%. Uitschieters naar boven zijn eieren (7,6%), zuivel (4,9%) en AGF (4%). De droge kruidenierswaren drukken het gemiddelde: 1,4% marktaandeel.

    De groei van de bestedingen aan biologische producten heeft plaatsgevonden binnen alle verkoopkanalen. De bestedingen in de supermarkten stegen net als in 2008 met ruim 11%, in de speciaalzaken met 8%, in de catering met 21,5% en in de groep 'overige kanalen', waartoe webwinkels, boerenmarkten en huisverkoop behoren, met 10,5%. De Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, waarin marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties samenwerken heeft hiermee haar doelstelling van jaarlijks 10% groei ook in 2009 gehaald.

    Van alle biologische producten werd 44,2% in de supermarkten verkocht, 39,2% in de speciaalzaken en 8,7% in de catering. Het marktaandeel biologisch is in de versgroepen nog steeds aanzienlijk groter dan in de kruidenierswaren. Van alle biologische verkopen betreft 68,2% versproducten tegen 31,8% houdbare producten. Voor de totale voeding in Nederland ligt deze verhouding op 48,9% versus 51,1%.

    Het areaal biologische landbouwgrond in Nederland is afgelopen jaar met 2,9% toegenomen. Dat is een opvallend contrast met de trend dat de totale hoeveelheid landbouwgrond in Nederland al jaren afneemt. Kennelijk zien boeren toekomst in biologische bedrijfsvoering. Er waren in 2009 in Nederland 1488 biologische boeren en tuinders met een gemiddelde bedrijfsgrootte van 36,7 hectare. Op 2,7% van het Nederlandse agrarisch areaal wordt nu biologisch gewerkt.

    Internationaal
    De wereldwijde bestedingen aan biologisch lagen eind 2008 (recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar) op € 34,6 miljard. Ten opzichte van 2007 zijn deze gestegen met circa 10% (Nederland in 2008: 12,4%). Sinds 2002 is de wereldwijde biologische omzet bijna verdubbeld. In Europa is Nederland een goede middenmoter. Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen halen marktaandelen tot 6%, en biologische arealen tot wel 15,9%. De helft van de Europese landen blijft nog onder de 2% marktaandeel.

    (hele monitor te downloaden op www.biologischconvenant.nl)
  2. bioman 23 april 2010 12:20
    En ook 1e kwartaal 2010 duitsland een plus tov zelfde periode 2009

    Umsatz im Fachhandel wächst um 4 %
    Autor: Klaus Braun

    Guter Start ins Jahr 2010: In den Monaten Januar, Februar und März stiegen die durchschnittlichen Tagesumsätze der Fachgeschäfte, die am Umsatzbarometer des Bio-Verlags teilnehmen im Vergleich zur Vorjahresperiode um 4,3 %. Dabei profitierten alles Betriebstypen mit annährend ähnlichen Zuwachsraten vom Wachstum des Naturkosthandels. (Grafik: Umsatzentwicklung im Naturkosteinzelhandel Jan. bis März 2010 zu 2009)


    Im Januar, einem Wintermonat, der diesen Namen verdient, wird für die durchschnittlichen Tagesumsätze ein Plus von 3,4 % erreicht. Bei einem Verkaufstag weniger als in 2009 entspricht dies einem absoluten Monatsumsatz von minus 0,6 %. Im Februar steigen die Umsätze durchschnittlich um 4,3 % (bei identischer Tagesanzahl). Im März steigen die absoluten Umsätze um 9,2 % gegenüber dem Vorjahresmonat. Da der März 2010 infolge der Wochenendkonstellation einen Verkaufstag mehr als der März 2009 hat, entspricht dies einer Steigerung der durchschnittlichen Tagesumsätze um 5,2 %.

    Bei den verschiedenen Betriebstypen (siehe Grafik) ist im 1. Quartal 2010 eine vergleichsweise einheitliche Entwicklung zu beobachten: Hofläden, die in den vergangenen zwei Jahren durchweg unterdurchschnittliche Wachstumsraten erzielten, starten im 1. Quartal mit einem Plus von 3,8 % bei den Tagesumsätzen (im Vorjahr waren es minus 3,6 %). Kleine Naturkostläden schlossen das Jahr 2009 mit einem Plus von 2,3 % ab. Das 1. Quartal erbringt bei den Tagesumsätzen ein Plus von 3,4 % (Vorjahr minus 0,8 %).

    Naturkostfachgeschäfte erzielen ein Plus von 4,6 % (Vorjahr minus 1,0 %). Bio-Supermärkte legen gegenüber den ersten Monaten des Jahres 2009 um 4,3 % zu (im Vorjahr hatten sie noch ein Minus von 1,0 % hinzunehmen). Damit schließt das erste Quartal 2010 in seiner Wachstumsdynamik deutlich besser ab, als das Vorjahresquartal mit einem Minus von 1,1 %.

    Es ist spannend zu beobachten, ob die Naturkosteinzelhandelsbetriebe von der allgemeinen Flaute im Lebensmittelhandel vergleichsweise unbeeindruckt bleiben und auch im 2. Quartal eine positive Umsatzentwicklung erreichen können: Mit der Vielzahl an Feiertagen, unterschiedlichen Schulferienterminen und der Fußball-Weltmeisterschaft sind ausreichend Anlässe für ein aktives händlerisches Steuern gegeben.
    23.04.2010

  3. bioman 26 april 2010 10:54
    en nog een bericht USA maar wess trekt zich daar terug maar sara lee om er maar eens eentje te nomen niet....

    USA: Organic product sales reach 26.6 billion $ in 2009
    Source: OTA



    Sales of organic products in the USA continued to grow during 2009 despite the distressed state of the economy, the Organic Trade Association (OTA) revealed in releasing findings from its 2010 Organic Industry Survey. In fact, organic product sales in 2009 grew by 5.3 % overall, to reach 26.6 billion $. Of that figure, 24.8 billion $ represented organic food. The remaining 1.8 billion $ were sales of organic non-foods. “While total US food sales grew by only 1.6 % in 2009, organic food sales grew by 5.1 %. Meanwhile, organic non-food sales grew by 9.1 %, as opposed to total non-food sales which had a 1 % negative sales growth rate. These findings are indicative that even in tough times, consumers understand the benefits that organic products offer and will make other cuts before they give up products they value,” said Christine Bushway, OTA’s Executive Director. Experiencing the most growth, organic fruits and vegetables, which represent 38 % of total organic food sales, reached nearly 9.5 billion $ in sales in 2009, up 11.4 % from 2008 sales. Most notable, organic fruits and vegetables now represent 11.4 % of all US fruit and vegetable sales.

    Since the approval of the final National Organic Program rule published in 2000, sales of organic fruits and vegetables have grown from 2.55 billion $, representing approximately 3 % of all fruit and vegetable sales, to the nearly 9.5 billion $ level and 11.4 % penetration level. Meanwhile, during that time, organic food sales have grown from 6.1 billion $ to 24.8 billion $ in 2009, jumping from 1.2 % of all U.S. food sales to 3.7 %. The mass market channel had the lion’s share of organic food sales in 2009, with 54 % of organic sold through mainstream grocers, club stores and retailers. Natural retailers were next, with 38 % of total organic food sales. Although still representing a small percentage of sales, farmers’ markets, co-ops and CSA (community-supported agriculture) operations gained a lot of interest as consumers increasingly look for locally and regionally produced organic foods. In the organic non-food sector, organic supplements led, with 634 million $ in sales, representing 35 % of total organic non-food sales. Organic supplement sales were 12 % higher than in 2008. Organic fiber (linen and clothing) totaled 521 million $ in sales, up 10.4 %, while personal care products, at 459 million $, were up 3.7 % from 2008 sales. The 70-page report is now available for purchase.

    OTA


    25.04.2010

  4. bioman 26 april 2010 12:32
    In de UK een forse terugval in 2009 tov 2008

    The current economic climate is said to be the toughest in the past 20 years, with trading conditions also being very difficult for many organic businesses. In 2009, sales of organic products in the UK were worth 1.84 billion £. Even though this represents a decline of almost 13 % in organic sales, organic milk, baby food and home cooking ingredients resisted the downward trend. Baby food even increased by almost 21 %, and organic beauty products increased by a third to 36 million £. (Picture: Unicorn Cooperative in Manchester)


    Despite this drop, sales of organic food were still more than three times higher than ten years before, and 50 % higher than five years ago, the Soil Association Market Report revealed, and organics have started to pick up again in the early months of 2010. The Soil Association predicts that they will return to growth again this year, with market expansion between 2 % and 5 %, and there are already some clear signs that this is happening.

    Tesco, for example, reports that its sales of organic vegetables are increasing again after more than a year of decline. Tesco and Waitrose, whose combined share of organic sales is more than 45 %, predict growth this year of 1 % and 3 – 5 % respectively. Rates of decline have slowed significantly in all categories of organic products in the first two months of 2010, with a return to growth for products as diverse as cider, flour, tea, herbs and spices and cooking sauces. (Picture: Tesco in London)


    Among the three supermarkets with the biggest organic market shares – Sainsbury’s, Tesco and Waitrose – it was Waitrose that proved the most resilient in the recession. Its organic sales fell by only 3.5 %. Multiple retailers accounted for 73.7 % of the organic market (loss in sales compared with 2008: 12.2 %), box schemes/home delivery/mail order for 8.4 % (- 9.8 %), farm shops for 1.8 % (- 13.8 %), farmers' markets for 1 % (- 20 %), catering for 0.9 % (- 10 %), and other independent retailers for 14.2 % (- 17.7 %). (Picture: box from Riverford Organic)


    Organic land in Great Britain has increased by 9 % and in January 2009 amounted to 743,516 hectares (4.3 % of all agricultural land). The amount of land in conversion to organic fell by 5.6 % to 149,103 hectares, suggesting that the rate of conversion is slowing. Dairy products remained the most popular category in 2009, accounting for 33 % of sales. Fresh fruit and vegetables accounted for 26 %, home cooking ingredients and beverages for 6 %, and red meat for 5 %. The three biggest categories of organic food in terms of retail sales value - dairy, fresh produce and fresh meat - fell by 5.5 %, 14.8 % and 22.7 % respectively in 2009. Meat and fresh produce were among the products where supermarket price differences between organics and non-organics were most pronounced. Price differences for organic milk and organic baby food were relatively modest. (Picture: Planet Organic in London)

    Shoppers reduced their spending – the proportion of households buying some organic food fell slightly from 88.9 % to 88.3 %. Leading retailers reduced organic ranges and shelf space. On average, consumers bought organics 16 times during the year, compared with 18 times in 2008, and spent 2.9 % less on organics per shopping trip. Consumers changed their habits – for instance, they went for canned and frozen alternatives to help avoid waste. Consequently, sales of organic fresh fish, for example, fell by 46 % in 2009, while sales of organic frozen fish more than tripled.

    Customers gave three main reasons for buying organics: they preferred natural/unprocessed food (40 %), they emphasised that the restricted use of pesticides was important (34 %), and they enjoyed the better taste of organics (30 %). For 2010, the Soil Association Market Report predicts that organics will again attract shoppers - from across the entire social spectrum.


    A significant coalition that established itself is Organic UK, with major pledgers like Yeo Valley, Rachel's, Organix and Omsco. The UK organic industry plans to run a three-year integrated marketing campaign to help increase sales of organic products and promote the “organic brand”. The campaign, which will include significant press advertising, aims to drive a 15 % increase in sales per year over the three years. Organic UK has already surpassed their initial target of 300,000 £ funding per year, which shows the enormous commitment from the industry to run a generic campaign. The funding application, which will double the campaign budget to more than 600,000 £, is now with the EU, and we will be advised on the outcome of the application in July 2010. In the meantime, the Organic Trade Board is running a PR based campaign to promote the organic industry, as a kickstart to the main campaign later this year. (Picture: some of Yeo Valley's products)

    www.organicuk.org/

    20.04.2010

  5. bioman 26 april 2010 12:35
    In zweden eten ze ook in 2009 steeds meer gezond

    Sweden: Organic sales increased by 18 %
    Author: Claudia Frost

    In Sweden, the sales figures for organics are still increasing significantly. In 2009, organic sales gained 18 % in retail, restaurants, schools and hospitals. This was revealed in a market survey that was presented at a recent seminar by the Swedish independent marketing organisation and website Ekoweb. The share of organics in total food sales in Sweden was 3.1 % (+ 0.4 % compared with 2008). 80 % of organic food sales took place in conventional retail, that is dominated by the three big chains Coop, Ica and Axfood. Swedish consumers are continuing to buy organics despite the crisis, and we see fairly even development over all the categories. Some categories like dairy products could have gained even more, but there has been a shortage of organic milk throughout the year, says Cecilia Ryegård, who is responsible for the market report. She is the editor of the Ekoweb website.
    (Photo: organic menus for school children are common in Sweden)


    Dairy products account for more than a third of total organic sales, and milk with 1.5 % fat has a share of 80 % of all organic dairy sales. This product also has the highest organic share - almost 10 % of the table milk with 1.5 % fat sold in Sweden is organic. The value of organic sales has increased by over 100 million euros to 700 million euros, with each Swedish consumer spending 61 euros on organic food in the retail business in 2009. More than a half of organic consumption in Sweden came from imported food. The organic share financed by the state – for example, schools and hospitals - is nearly 10 %, and the goal is 25 % by the end of 2010. Ekoweb’s forecast for 2010 is that organic sales will continue rising by 8 % to 12 % and that the Swedish organic market will exceed one billion euros in 2013. Consumer interest will continue to grow. According to Ms Ryegård (picture), a shortage of products is still a problem, especially in the organic milk sector, and this will prevent the organic dairy sector expanding by more than 10 % in 2010.


  6. [verwijderd] 26 april 2010 21:56

    Opnieuw meer geld naar biologisch etenGeplaatst: 22 april 2010 11:33, laatste wijziging: 22 april 2010 11:51

    van onze redactie economie

    In 2009 hebben consumenten bijna 11 procent meer besteed aan biologische voeding. |foto ANP/Koen Suyk
    --------------------------------------------------------------------------------
    DEN HAAG - In 2009 hebben consumenten bijna 11 procent meer besteed aan biologische voeding. Ook groeide het areaal biologische landbouwgrond.

    Verder schakelden meer boeren over op biologische teelt. Dat staat in de Bio-Monitor 2009, die donderdag is verschenen. De bestedingen aan biologisch eten stegen met 10,8 procent van 583,4 miljoen euro naar 646,6 miljoen euro. ,,Dat is fors meer dan de gemiddelde stijging van de totale uitgaven aan voeding (1,9 procent).''

    Volgens de opstellers van de monitor, de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw en de belangenorganisatie Biologica, bevestigt de ,,onafgebroken groei in de afgelopen tien jaar'' de trend dat biologisch voor de consument steeds normaler wordt. ,,De economische crisis heeft hier weinig invloed op gehad.''

    Marktaandeel
    Toch is het marktaandeel van biologische voeding in Nederland nog altijd klein en minder dan de rijksoverheid begin deze eeuw als doel had gesteld. In 2009 groeide het marktaandeel van 2,1 naar 2,3 procent. Uitschieters naar boven zijn eieren (7,6 procent), zuivel (4,9 procent) en AGF (4 procent). De droge kruidenierswaren, zoals koffie, drukken het gemiddelde door het lage marktaandeel van 1,4 procent.

    De groei van de bestedingen aan biologische producten vindt overal plaats. Via catering gaven consumenten 21,5 procent meer uit aan biologische producten, via supermarkten 11 procent, via web­winkels, boerenmarkten en huisverkoop 10,5 procent en via speciaalzaken 8 procent,

    Doel gehaald
    Volgens de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, waarin marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties samenwerken, is hiermee de doelstelling van een jaarlijkse groei van 10 procent gehaald.

    Het areaal biologische landbouwgrond in Nederland is afgelopen jaar met 2,9 procent toegenomen. De opstellers van de Bio-Monitor 2009 noemen dat opvallend, omdat de totale hoeveelheid landbouwgrond in Nederland al jaren afneemt. ,,Kennelijk zien boeren toekomst in biologische bedrijfsvoering.''

    Er waren in 2009 in Nederland 1488 biologische boeren en tuinders met een gemiddelde bedrijfsgrootte van 36,7 hectare. Op 2,7 procent van het Nederlandse agrarisch areaal wordt nu biologisch gewerkt.

    't Stoepje
    Woensdag meldde Distrifood dat de Spakenburgse bakkerij 't Stoepje, aanwezig op lokale markten, een omvangrijk assortiment biologische broodproducten gaat verkopen. Hiermee zegt het bedrijf biologisch brood voor een groot publiek toegankelijk te willen maken.

    De marktbakker verkoopt biologisch brood tegen relatief lage prijzen, zo citeert Distrifood uit een interview met manager Henk Kroesen op Bakkerswereld.nl.

    Een deel van de grondstoffen van de biologische broden komt uit de Flevopolder. Kroesen: ,,Daarmee is een belangrijke bijdrage geleverd aan het milieu, omdat er veel kortere transporten naar onze bakkerijen in Spakenburg worden gemaakt.''
  7. bioman 14 mei 2010 15:19
    Bio wächst und gedeiht im Fachhandel
    Quelle: BNN-Pressemitteilung



    Es zahlt sich aus, Bio nicht nur als „grüne Ecke“ im Lebensmittelsortiment zu behandeln, sondern voll und ganz darauf zu setzen: Die neusten Zahlen aus dem Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) Herstellung und Handel e.V. zeigen, dass der Bio-Fachhandel in Deutschland im ersten Quartal 2010 erneut zulegen konnte. Im Vergleich zum Vorjahreszeitraum stieg der Umsatz in Bio-Fachgeschäften und Bio-Supermärkten um durchschnittlich 9,1 % (nicht flächen- und preisbereinigt).

    Der erfolgreichste Monat im ersten Quartal 2010 im Naturkostfachhandel war der März mit 14,4 % Zuwachs und sehr erfolgreichen Vor-Osterwochen, gefolgt vom Februar mit einem Plus von 6,3 % und dem Januar mit 4,0 %. Besonders erfolgreich verkauften die Fachhändler im ersten Quartal Produkte aus dem so genannten Trockensortiment. Hier stieg der Umsatz sogar zweistellig um 10,8 %. Im Frischbereich konnte ein Plus von 8,2 % verbucht werden.

    Im Gegensatz dazu mussten konventionelle Discounter und Supermärkte für ihre Bio-Sortimente zuletzt ein Umsatzminus hinnehmen. Experten führen das darauf zurück, dass der Lebensmittelhandel es versäumt habe, den Vorteil des Bio-Sortiments ganzheitlich und umfassend zu kommunizieren und zu erläutern, was Bio auf verschiedenen Ebenen tatsächlich leistet.

    „Das erfolgreiche erste Quartal im Fachhandel ist auch ein Erfolg unserer bundesweiten Kampagne ‚Bio kann mehr’, an der sich mittlerweile mehr als 440 Fachgeschäfte beteiligen“, freut sich BNN-Geschäftsführerin Elke Röder. Die Händler präsentieren mit Hilfe von persönlich auf sie zugeschnittenen Informationsmaterialien die Kernkompetenzen der Biobranche von „Transparenz“ über „Natürlicher Geschmack“ bis „Klimaschutz“. „Studien zeigen immer wieder, dass Bio-Stammkunden Produkte suchen, deren Geschichte konsequent ökologisch und
    nachhaltig ist. Und sie schätzen die Beratungskompetenz im Fachhandel“, so Elke Röder. Händler und Hersteller, die sich der Kampagne „Bio kann mehr“ verpflichtet fühlen, bieten genau diese Produkte und diesen Service.

    Alle Betriebstypen des Naturkostfachhandels - vom Hofladen bis zum Bio-Supermarkt - haben vom Zuwachs im ersten Quartal 2010 profitiert. Das zeigt das aktuelle Umsatzbarometer Biohandel. Das von der Kommunikationsberatung Klaus Braun ermittelte Umsatzplus liegt mit 4,3 % niedriger als die BNN-Zahlen. Dies erklärt sich dadurch, dass für das Umsatzbarometer nur Zuwächse auf bestehender Fläche berücksichtigt werden, während der BNN auch den Umsatz berechnet, der in jüngst eröffneten oder vergrößerten Geschäften erzielt wird. Weitere Informationen zur Kampagne „Bio kann mehr“.
    07.05.2010

  8. bioman 16 mei 2010 16:34
    Nog twee grote spelers roeren zich in de biomarkt in USA en Canada te weten Sunopta (Nasdaq) beursgenoteerde speler die overigens ook eigenaar is van Tradin in Amsterdam een internationale speler in biologische bulk grondstoffen
    en UNFI (ook Nasdaq) blijkbaar vielen die af in de race om TOL? tgen deze twee kon TOL zelfstandig blijkbaar niet op, en wessanen besluit zich wijselijk als eerste en grootste op europa te concentreren

    SunOpta Inc. has announced that it has entered into a definitive agreement with United Natural Foods, Inc. (UNFI) and a wholly-owned subsidiary of UNFI to sell the company’s Canadian food distribution assets for cash consideration of approximately 68 million CDN $ (52 million €). The transaction is subject to certain customary closing conditions and is expected to be completed by early June 2010. The food distribution assets included in this transaction form part of the SunOpta Distribution Group (“SDG”). SunOpta will retain the natural health products distribution and manufacturing assets which represent the balance of the assets in SDG. Active employees currently directly involved in the Canadian food distribution operations will be offered employment with UNFI, the leading distributor of natural, organic and specialty foods in the United States.

    “This acquisition is the latest step in our strategy to grow our organic and specialty foods business and represents an opportunity for UNFI to diversify its operations by entering into the Canadian market,” commented Steve Spinner, President and Chief Executive Officer of UNFI. “We are excited about entering the dynamic Canadian market and feel terrific in welcoming this business to our organization.” Steve Bromley, President and Chief Executive Officer of SunOpta, commented, "In 2002, we started to build our natural, organic and specialty food and natural health products distribution business in Canada. We are very proud of the attractive platform that has been put in place. Divesting the food distribution assets is an important milestone in our strategy to focus on our core food manufacturing platform, strengthening our balance sheet and positioning the company for the future. We have long admired UNFI’s strong values and commitment to the natural, organic and specialty foods industry, and believe they will bring great value to the Canadian marketplace.”


    United Natural Foods, Inc. carries and distributes more than 60,000 products to more than 17,000 customer locations nationwide. The company serves a wide variety of retail formats including conventional supermarket chains, natural product superstores, independent retail operators and the food service channel. United Natural Foods, Inc. was ranked by Forbes in 2005 as one of the "Best Managed Companies in America," ranked by Fortune in 2006 – 2010 as one of its "Most Admired Companies," winner of the Supermarket News 2008 Sustainability Excellence Award, and recognized by the Nutrition Business Journal for its 2009 Environment and Sustainability Award. SunOpta Inc. is an operator of high-growth ethical businesses, focusing on integrated business models in the natural and organic foods and natural health products markets.


    SunOpta

  9. bioman 17 mei 2010 09:02
    Omzet bio in Oostenrijk steeg met 5% in 2009 tov 2008

    Neue Umsatzzahlen zu Österreich 2009

    Der Bio-Umsatz ist 2009 in Österreich um 5 % auf 984 Mio. Euro gestiegen. Mit 657 Mio. Euro wurde ein Großteil davon im LEH erwirtschaftet, einem Plus von 4,3 %. Den Schätzungen zufolge entfielen auf den Bio-Fachhandel rund 140 Mio. Euro, ein Zuwachs von 3,7%.

    Die Situation im Naturkost-Fachhandel war in Anbetracht der schwierigen wirtschaftlichen Lage 2009 vergleichsweise stabil. Interviewpartner & Insider berichten von einzelnen Umsatzzuwächsen zwischen +13 % bzw. +3 bis +5 %.

    Die Umsätze der Lieferanten für Großküchen, Kantinen, Gastronomie & Hotellerie erlebten ein sehr erfolgreiches Jahr. Geschätzter Durchschnittszuwachs +15 % für 2009. Der Umsatz stieg von 44 Mio. Euro um 6,6 Mio. auf 50, 6 Mio. Euro.

    Der Abwärtstrend der letzten Jahre in der bäuerlichen Direktvermarktung hat sich im Bio-Bereich stabilisiert. Die am Markt tätigen Vertreter berichten von einem guten Jahr mit Umsatzzuwächen zwischen 5 – 10 %. Dies führt zu einem geschätzen Umsatzplus von +7 % für 2009. In absoluten Zahlen stieg der Umsatz von 66 Mio. Euro (2008) um 4,6 Mio. auf 70,6 Mio. Euro
  10. bioman 17 mei 2010 14:59
    Albert Heijn is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de groeiende verkopen van biologische groente. Bij AH pluste de verkopen in 2009 met 12 procent, meldt het Agrarisch Dagblad desgevraagd. De landelijke verkoopgroei van biologische groenten ligt op 8,8 procent. De verkoopstijging bij AH heeft twee oorzaken. Zo is het aantal supermarkten van de marktleider vorig jaar gestegen van 824 naar 835. Daarnaast zette de Zaandammers hun Puur en Eerlijk-merk meer in de schijnwerpers.

    Streven
    AH heeft een stevig marktaandeel in de afzet van biologisch. Volgens eerdere cijfers ligt het aandeel van de keten onder supermarkten op circa 60 procent. Toch is de keten in de breedte van het biologische assortiment voorbij gestreefd door andere ketens. Plus, Jumbo en Super de Boer hebben meer biologische producten in het assortiment, bleek uit de EKO-telling van 2009. Zie ook: www.distrifood.nl

  11. bioman 21 mei 2010 08:41
    Frankrijk 2009 : Toename areaal biolandbouwbedrijven met 16%, verkoop in retail stijging tussen 18 en 35% in 2009 !!
    Trend zet zich in 2010 onvermninderd voort, in frankrijk zit wessanen (met distriborg) op rozen!

    Außergewöhnliches Wachstum der Bio-Branche Frankreichs
    Quelle: Agence Bio



    Auf einer Pressekonferenz stellte Agence Bio am 19. Mai die neuesten Zahlen zur Bio-Landwirtschaft in Frankreich vor. Vertreter der Agence Bio stellten erfreut fest, dass "noch nie eine so große Zunahme an Bio-Betrieben in Frankreich zu verzeichnen war wie im vergangenen Jahr. 2009 wurden 3.769 neue Betriebe registriert, im Durchschnitt mehr als 300 jeden Monat. Ende 2009 gab es in Frankreich 16.446 landwirtschaftliche Bio-Betriebe, entsprechend einer Zunahme von 23,7 % gegenüber 2008. 677.513 Hektar Land wurden nach Bio-Richtlinien bewirtschaftet, dies entspricht einer Steigerung von 16 % gegenüber 2008. Ende 2009 betrug der Anteil der Bio-Betriebe an der Gesamtzahl aller französischen Betriebe 3,14 % und die der Bio-Fläche an der gesamten landwirtschaftlichen Nutzfläche im Land 2,46 %.


    Der Umsatz von Bio-Produkten wird für das Jahr 2009 auf 3 Milliarden Euro geschätzt, ein Zuwachs von 400 Millionen € gegenüber 2008. Erste Schätzungen für 2010 bestätigen diesen Trend: IRI stellt fest, dass die Umsätze für das erste Quartal 2010 weiter gestiegen sind. Im LEH (ohne Hard-Discounter), legten „barcodierte“ Bio-Produkten zu: 35 % Zuwachs bei Bio-Getränken, insbesondere Fruchtsäfte, 20 % bei frischen Erzeugnissen (ohne Hackfleisch, Obst und Gemüse und frische Backwaren) und steigende Verkaufszahlen für diverse Produkte wie Tiefkühlartikeln und Feinkost. Trockenware wie u. a. Suppen, Saucen und Paniermehl legten um 18 % zu. Mehr Informationen (auf französisch) sind hier erhältlich.

    21.05.2010

  12. bioman 28 mei 2010 01:40
    Ook in Spanje in 2009 een opmerkelijke groei in het areaal biologisch; dit is volgens mij voor het overgrote deel produktie bestemd voor export binnen de EU, omzetcijfers over bio in spanje zelf staan niet in dit bericht

    Spain: Organic land grew by 22 % in 2009
    Source: Ecoticias



    Organic land in Spain increased by almost 22 % in 2009, from over 1,3 million hectares in 2008 to over 1,6 million hectares in 2009, and the number of operaters amounted to 27,627 in 2009 (2008: 23,473), an increase of almost 18 % on the past year. These numbers were among the results presented by the Minister for Environment and Rural and Marine Affairs, Elena Espinosa, based on data provided by the authorities of the autonomous communities. 2009 data shows that the surface increased in absolute terms and particularly in Castilla la Mancha (246,076 hectares, 105.63 % on 2008). Andalucia had an organic area of 866,799 hectares (+ 10.55 %), and Extremadura's organic land increased to 115,018 hectares (+ 34.04 %), followed by Catalonia (71,734 hectares, + 15.09 %), Aragón (66,730 hectares, with a slight decrease), Murcia (60,742 hectares, + 61.55 %), and Valencia (38,754 ha, + 7.30 %).
  13. bioman 1 juni 2010 11:56
    Ook fair-trade (oa koffie, suiker, cacao, kruiden en specerijen en thee) - gaat doorgaans hand in hand met biologisch - deed het wereldwijd in 2009 goed.

    Consumers purchase more Fairtrade products
    Source: Fairtrade Foundation



    Consumers spent an estimated 3.4 billion euros on Fairtrade products in 2009 – a 15% increase over the previous year, the Fairtrade Foundation reports. “As 2009 began in the midst of the worst recession in 70 years, we worried that Fairtrade producers could lose sales. Instead, consumers across the globe bucked the trend and proved their deep commitment to giving producers a fair deal. Fairtrade sales grew in all countries,” says Rob Cameron, CEO of Fairtrade Labelling Organizations International, the global Fairtrade body. Cocoa and sugar farmers experienced the strongest leap in sales, 35 % and 57 % respectively, thanks in part to 100 % commitments by global chocolate and confectionary brands including Cadbury Dairy Milk, Nestle’s Kit Kat, Green & Black’s, and Ben & Jerry’s. Sales in Fairtrade herbs and spices multiplied as FLO opened its scope to include all varieties of herbs and spices. Coffee, the pioneering Fairtrade product, grew steadily at 12 %, according to the Fairtrade Foundation.


    Fairtrade gained new customers outside of its traditional markets. Sales grew exponentially in Eastern Europe, South Africa, and many countries in the global south. Shoppers in established Fairtrade markets also bought more. The largest Fairtrade markets had strong growth: 12 % in the UK and 7 % in the USA. In Australia/ New Zealand, consumers increased their Fairtrade shopping by more than half (58 %). These sales made a big impact for the 1.2 million farmers and workers now selling through Fairtrade. They benefited from stable, higher-than-market income including Fairtrade Premium funds for development projects. Coffee farmers invested 14.5 million euros and banana producers over 12 million euros into community and business development. Fairtrade producers belong to 827 organizations in 60 countries.

    Fairtrade Foundation

    01.06.2010

  14. bioman 15 juni 2010 18:24
    Ha, Ierland hadden we nog niet gehad, hier is Wess actief oa met Whole Earth? Per juli 2009 bedroeg bio omzet in Ierland 124 miljoen euro tegen 104 miljoen in 2008.

    The organic sector in Ireland – marketing and promotion
    Author: Claudia Frost

    Sales of organic food in Ireland reached 124 million euros in the year to July 2009 (Bord Bia). 85 % of certified organic product sales are through mainstream retail outlets, with other channels like the organic supermarket, online shops, small stores, health food stores, farmers' markets, box schemes and farm shops accounting for the remaining 15 %. All the major supermarkets offer some organics. SuperValu/Centra and Tesco Ireland, for example, have a complete range of fresh and frozen organic products.

    Absolutely Organic operates as a wholesaler and also delivers organic products to end customers.The Irish organic retail market was estimated to be worth 104 milllion euros in 2008, 66 million euros in 2006, and 38 million in 2003. Up to 75 % in some categories of organic food sold in Ireland, particularly fruit and vegetables, are imported, despite the fact that much of this food could be produced in Ireland. Meat processors, for example, have repeatedly called for more production of lamb and especially beef to meet the growing demand in export markets in the UK and Germany. Production of vegetables ought to be increased as well. The Irish Organic Farmers and Growers Association (IOFGA) is involved in promoting organic food and farming through its work with the media in the form of press releases and similar initiatives. Farmers markets are local events with some organic stalls and this helps the organic sector to make its products even better known.

  15. [verwijderd] 15 juni 2010 20:12
    misschien DAT This Ontwikkeling niet leuk is.

    Afsplitisng deel Natuurwinkels dreigt als gevolg van ruzie om inkoop
    De Natuurwinkels die behoren tot de Biosfeer-groep dreigen uit de Natuurwinkel Voedings Organisatie (NWO) te worden gezet omdat ze hun versproducten inkopen bij de biologische versgroothandel Udea. De negentien winkels gaan dan waarschijnlijk verder als Ekoplaza.

    De Biosfeer-Natuurwinkels zijn deel van de Dobrido Holding, die enkele maanden geleden eigenaar werd van de vijf Ekoplaza-supermarkten, en al eigenaar was van de biologische versgroothandel Udea in Veghel. Deze groothandel belevert alle biologische winkels in de Biosfeer-groep.

    De Natuurwinkels maken deel uit van Wessanen-dochter Natudis. Deze nam onlangs versgroothandel Kroon over, die alle Natuurwinkels moet gaan bevoorraden. De NWO vreest dat Udea, door de belangen die het heeft in de Biosfeer-Natuurwinkels, meekijkt in de keuken van Kroon.

    Omdat Biosfeer via Udea wil beleverd blijven worden dreigt nu een scheuring. Overleg van de franchiseraad van de NWO, geleid door een mediator, heeft de partijen niet tot elkaar kunnen brengen. Erik-Jan van den Brink, directeur van Dobrido en lid van de franchiseraad van de Natuurwinkels, verwacht elk moment uit de NWO te worden gezet.

    bron: Distrifood, 12/06/10

117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0721 +0,22%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.883,40 -1,13%
Gold spot 2.326,75 +0,46%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links