Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiekamer - AEX 14-12: Laura en de eekhoorn

259 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. HJ deTuinman 13 december 2009 12:20
    Tja, daar zit je dan.. In een overmoedige bui zomaar toegezegd een dagdraadje voor mijn rekening te nemen. Hoe dan ook, ik moet er dus aan geloven. Een man een man, een woord een woord!

    Het is zondag en met de inspiratie wil het nog niet echt vlotten. Aan meningen geen gebrek, eigenwijs genoeg en zelden moeite met welke discussie dan ook. Maar nu?

    Onwillekeurig moet ik terugdenken aan mijn schooltijd. Ik moet een opstel schrijven en voor me ligt een pen en een blanco velletje papier. Ik heb een uurtje tijd, lang genoeg toch? Ik kijk naar buiten, gedachten dwalen af en ondertussen verstrijkt de tijd. Zag ik daar trouwens niet een eekhoorntje tussen de bomen wegspringen?
    Ik zie Laura al druk schrijven, het puntje van de tong uit haar mond. Wat is dat toch een knap kind. Tsja.. als ik over Laura mocht schrijven, dan zouden de woorden vanzelf komen. Dan was 1 uur en 1 velletje niet genoeg.

    Maar bij de les blijven! Voor mij ligt immers nog steeds dat maagdelijk witte papier...

    Ik doe een nieuwe poging, ik moet nu toch echt gaan schrijven en het moet over beleggen gaan. Beleggers met een voorkeur voor opties, turbo's en aanverwante artikelen. Altijd weer boeiend, de hele dag met elkaar in gesprek of in heftige discussies verwikkeld over de te volgen strategie. Sommigen steken weleens een waarschuwende vinger op, anderen hebben meer baat bij advies en rekenen op hulp van de oude rotten in het vak.

    Calls of puts? Sommigen hebben zich gespecialiseerd en volgen een zorgvuldig gekozen strategie, anderen speculeren alleen op een stijging of daling. De eeuwige "strijd" tussen de bulls en de bears, maar altijd leuk en leerzaam.
    Daarnaast leer je zo gaandeweg elke virtuele bezoeker beter kennen en op waarde te schatten. Zo kan ik ook met een glimlach de "brompotten" waarderen, die telkens weer hameren op het feit dat de AEX achterblijft bij Wall Street.

    Maar waar leidt al dat handelen dan toe? Zeker, er wordt (veel) geld verdiend en meestal steken we dat niet onder stoelen of banken. Er wordt ook verloren, maar daar lezen we meestal net een beetje minder over.
    Met de aandelen gaat het al niet anders. Zo heb ik zelf ook net iets te vaak op de verkoopknop gedrukt, om dan een week later de koers ineens te zien oplopen.

    En dan die beleggers die tijdens de paniekgolf massaal hun aandelen in de verkoop gooiden, wat zouden ze nu denken? Was niets doen niet veel beter geweest, gezien het koersherstel dit jaar? Wijsheid achteraf natuurlijk, maar handelen we vaak niet teveel en te snel? Teveel achter de massa aan?

    Vandaar dat de term "go with the flow" bij mij persoonlijk tot enige verwarring leidt. Er bestaat toch evengoed een beurswijsheid die zegt "als je geschoren wordt, dan moet je stilzitten".. Het verschil zit waarschijnlijk in de korte termijn versus de lange termijn.

    Als alle aandelenbezitters nu eens zouden afspreken, om morgen allemaal van die verkoopknop af te blijven; dan moeten we toch een mooie koersstijging tegemoet kunnen zien?

    Met mijn opstel is het destijds toch nog goed afgelopen. Alhoewel ik me van de inhoud niets meer kan herinneren. Ik herinner me alleen nog dat lege velletje papier, het eekhoorntje en Laura. Blijkbaar heeft het me ongemerkt geïnspireerd..

    De beurs, Laura en de eekhoorn: Het draait niet om het spel, maar om de "noten"!

    Agenda voor morgen:

    www.fd.nl/beleggen/agenda/?minicaldat...

    Muziekje van de dag:

    www.youtube.com/watch?v=c57GZJrj190

    Voorspelling dagverloop:
    ...Oeps! Te laat, net iets te lang gewacht. De tijd is om, het opstel wordt onder mijn neus weggetrokken!

    Groet HJ.
  2. bos taurus 13 december 2009 12:38
    AB, H.J.
    Leuk geschreven, en ik herken me zelf ook in jouw advies: even van de verkoopknop afblijven.
    Inderdaad, als iedereen dat nu eens deed?
    Dat geldt natuurlijk alleen voor aandelen.
    Bedankt,
    BT.
    Toch één verschil:
    Lege vellen papier - daar heb ik weinig last van. Als ik ze niet volschrijf teken ik er wel op. Eekhoorntjes b.v.
  3. [verwijderd] 13 december 2009 14:35
    Leuk verhaal.

    Heb nog niet echt een gevoel voor het start van de week. Ik ben van wat pessimistischer over de beurs als de meeste over het algemeen dus als ik daarmee rekening hou word ik, terwijl ik dit schrijf, al wat stieriger. Oppassen dus :P. Begin van de week moeten we het doen met weinig Macro`s. We zijn er aardig uit gegaan vorige week dus nog maar wat omhoog tot dinsdag middag misschien ?

    EU cijfertjes maar niet onderschatten morgen denk ik.
  4. [verwijderd] 13 december 2009 16:48

    Hendrik Jan, mijn waardering. Ik zal met dat afblijven van die verkoopknop alleen wel een probleem krijgen met mijn Binkies.

    Persoonlijk probleem zal ik dan maar denken. Het is wel goed om beleggers erop te wijzen niet te onrustig te zijn. Handelen is leuk, maar het gaat om die noten.

    Groet, Jonas
  5. forum rang 10 voda 13 december 2009 16:49
    HJ, een herkenbaar verhaal. Een leuk verhaal overigens. Dat mag je vaker doen.
    En over die verkopers? Die moeten er wel zijn hoor, anders is er geen handel en lopen de koersen skyhigh omhoog. Dat is toch niet wat wij willen zien? :-)

    Bedankt voor je inzet hier, en uiteraard de bekende waardering is onderweg.
  6. forum rang 10 voda 13 december 2009 17:31
    Beleggers kijken naar centrale bankiers
    13 december 2009, 17:13 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - Beleggers kijken de komende week vooral naar de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Als de centrale bankiers aangeven in de betere economische data reden te zien voor het versneld terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen, zou dat op de korte termijn negatief kunnen uitpakken voor de beurzen.

    De afgelopen week kwamen weer meer data naar buiten waaruit blijkt dat het economisch herstel in de Verenigde Staten doorzet. Vrijdag bleek dat de detailhandelsverkopen in de VS in november met 1,3 procent zijn gestegen. Een week eerder was al bekend geworden dat het banenverlies in november tot stilstand is gekomen. Daarmee lijkt de recessie definitief voorbij.

    De centrale bankiers komen dinsdag en woensdag bijeen om de stand van de economie en het beleid van de Fed de komende tijd te bespreken. De Fed heeft het belangrijkste rentetarief op het hoogtepunt van de financiële crisis verlaagd naar een stand tussen 0 en 0,25 procent. Sindsdien is steeds gezegd dat de rente voor een langere tijd op dit niveau zal blijven.

    Bedrijfswinsten

    Op de beurs wordt er rekening mee gehouden dat dit beleid zal worden aangepast. De afgelopen week heeft de dollar, vooruitlopend op vervroegde renteverhogingen, terrein gewonnen. Hogere rentestanden betekenen echter wel dat het duurder wordt voor bedrijven en consumenten om te lenen. Dit zou de bedrijfswinsten remmen wat slecht is voor de koersen.

    Bij gebrek aan groot bedrijfsnieuws, zal de komende week verder vooral worden gekeken naar nieuwe Amerikaanse macrocijfers. Het gaat onder meer om de industriële productie, het aantal nieuw in aanbouw genomen huizen en de wekelijkse uitkeringsaanvragen.

    Nederlandse economie

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert ook enkele cijfers over de Nederlandse economie. Dinsdag de ontwikkeling van de Nederlandse detailhandelsverkopen in oktober. Donderdag publiceert het CBS de werkloosheidscijfers uit de maand november. Vrijdag komt de jongste lezing van het consumentenvertrouwen naar buiten.

    De rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) maken dinsdag hun jongste inzichten over de ontwikkeling van de Nederlandse economie bekend. In september voorzag het CPB nog dat er in 2010 geen groei zal zijn en dat het werkloosheidspercentage zal oplopen tot 8 procent. De Nederlandsche Bank liet vorige week weten voor 2010 0,75 procent groei te voorzien. Mogelijk zal het CPB zijn voorspellingen nu ook naar boven bijstellen.

    Dinsdag verloopt verder de termijn waarop aandeelhouders van ING zich kunnen aanmelden voor de claimemissie van de bank en verzekeraar en wordt duidelijk of deze emissie een succes wordt. ING wil 7,5 miljard euro ophalen. Het concern gaat het nieuwe geld gebruiken voor de aflossing van 5 miljard euro aan staatssteun.
  7. [verwijderd] 13 december 2009 17:59
    Ik was net op de kerstmarkt/koopzondag, echt werkelijk waar, de klokken luidden vanwege vijf voor twaalf van het millieu, echt werkelijk ALLE winkels hadden deuren en zelfs de hele pui open en stookten de hele wereld warm.
    Wat nou co2, wat nou millieu, maar bovenal Nederland is schaamteloos schatrijk.
    Doe mij nog maar een jaartje crisis en AEX150
259 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0643 -0,26%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.378,95 -0,02%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links