Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagdraadje 26/10 en Beleggen voor Beginners

464 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Partout 24 oktober 2009
    Beleggen voor Beginners bijlage dagdraadje 26/10/2009

    Stel je bent nog heel jong en je hebt besloten te gaan beleggen. Je wordt immers helemaal lekker gemaakt met TV reclames etc en echt moeilijk lijkt het allemaal niet, die beurs stijgt steeds!
    Je hebt echter nu toch reeds - vanaf dat je een paar weken geleden begon - een aardig bedrag verloren, zoals de meeste beginnende beleggers.
    Is beleggen dan eigenlijk nog wel leuk?
    Dat wisselt dus nogal! Beleggen is een wetenschap, waarmee je je hele verdere leven toekunt...
    De beurs is geen gokmachine, ook al lijkt dat wel vaak zo.
    Hoe hard de beurs ook stijgt, uiteindelijk zal de beurs altijd corrigeren.
    Daarom zeggen we : de beurs heeft altijd gelijk, dwz : blijf altijd alert.
    Onderliggend speelt er economisch en rationeel zakelijk ontzaggelijk veel mee, maar hou ook tegelijkertijd rekening met allerlei totaal irationele zaken, zoals mn het zogeheten sentiment: dat kan heel goed zijn, zoals de afgelopen tijd, of heel slecht zoals een jaar geleden.

    Ik geef een paar tips die mij in elk geval nog steeds dagelijks van pas komen. Ben je er klaar voor? Daar gaan we:

    *Als je niet tegen je verlies kan, begin er dan niet aan.
    *Informeer je terdege, goede research is nl. het allerbelangrijkste!
    Ik begin ‘s ochtends altijd met de Morning Briefing om 7.00 u, Dow Jones, oa bij Alex, krijg je al een aardige indicatie en outlook over de aankomende beursdag. Ook al vind je het hier en daar ingewikkeld, blijf het maar elke dag lezen en na een tijd kent de beurs geen geheimen meer voor je.
    Als je bv alles wilt weten over de kredietcrisis:
    nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis#D...
    Neem niets zomaar klakkeloos aan, van niemand en probeer jezelf zoveel mogelijk te informeren via diverse, bvk heel uiteenlopende, kanalen.
    Calculeer bij je beleggingsbeslissingen in dat er soms enorm gehyped wordt. Er wordt ongelofelijk gemanipuleerd met (soms malafide) informatie!
    Het is wetenschappelijk bewezen dat analisten er gemiddeld met twee/ derde van hun voorspellingen volledig naast zitten!
    Vaak zijn zij gelieerd aan belanghebbende marktpartijen..echt onafhankelijke adviezen zijn uiterst zeldzaam.
    Vaar dus je een eigen onafhankelijke koers en probeer daar zoveel en zo lang mogelijk aan vast te houden. Wanneer die zorgvuldig uitgezette strategie contrair aan de markt uitpakt: = geen probleem!
    * Gebruik als hulpmiddel technische analyse bij het beleggen: www.adnbeursanalyse.nl/index-begrippe...
    is een link naar de mi beste Technisch Analist in NL, Ad Nooten.
    * Orienteer je om te beginnen op de Amerikaanse beurs, die is vooralsnog alles bepalend. En die Yanks zijn zeer eigenzinnige beleggers!
    De AEX is het braafste jongetje van de klas en uiterst volgzaam.
    Kijk altijd even naar de ontwikkeling van de Bel 20, de Belgen zijn de meest doorgewinterde beleggers/renteniers ter wereld en zitten bijna altijd goed.
    *Koop je slechts in in grote goed verhandelbare funds, voordat je het weet zit je muurvast met je geldje in een of ander luguber kl… fonds.
    * Goede timing is alles. Kijk ook altijd even bij andere funds hoe de volumes zijn (vgl dit met het normale gemiddelde dagvolume) Je kunt je op dit punt heel erg vergalopperen: een paar handelaren kunnen nij lage volumes de koers nl. maken of breken. De koers die je dan ziet staan is dan geflatteerd!
    * Stel van tevoren vast hoeveel winst je denkt te maken met je positie, en houd jezelf eraan die winst, als die er eenmaal staat, dan ook te verzilveren.
    Dus laat je niet leiden door hebzucht, en laat anderen maar het onderste uit de kan slobberen. Hier is veel discipline nodig, die ik zelf totaal ontbeer!
    * Neem tijdig je verlies op welke positie dan ook, ik zelf houd een grens van plusminus 10% aan. Dit is een van de moeilijkste opgaven, ook hierbij overtreed ik vaak genoeg mijn eigen regeltjes…
    *Er kan sprake zijn van een giga verschil in prijs en de werkelijke waarde van een aandeel/onderneming ! Bereken de koers van een aandeel aan de hand van de koers/winstverhouding. De k/w verhouding geeft weer hoeveel keer de winst van een bedrijf op de beurs wordt betaald door beleggers. De k/w verhouding wordt berekend door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel.
    Wanneer die bv na een stijging op 1:25 beland is, neem daar dan genoegen mee, dat is nl reeds een heel redelijk gemiddelde k/w!
    (Een aandeel kan heel erg gewild zijn, en dan wordt de koers onrealistisch hoog maar zo’n heel hoge k/w wordt never ever meer behaald/betaald).
    * Als je echt zin hebt om te speculeren, - niets is spannender, maar doe dat dan niet met al je geld, maar met bv max 10% van je budget = specupotje!
    Ik ben zelf verzot op sprinters, mooi simple producten long of short dwz speculerend op een stijging of daling, met een enorme hefboom alnaargelang je dichter op de markt/actuele koers zit. Addertje onder het gras: men past maandelijks de stoploss aan, houd daar dus rekening mee.
    *Probeer zoveel mogelijk onderliggende economische processen te bestuderen, die bepalend zijn voor de trend. Een voorbeeld van zo’n economische proces?
    Ik zie een bv een sterke correlatie tussen de dalingen/stijgingen van Wall Street alnaargelang de dollarkoers dealt/stijgt. Hoor je weinig over!
    Afgelopen tijd ging de VS beurs steevast dalen zodra de dollar in waarde aantrok tov mn de euro.
    Overheden en centrale banken letten bij wijze van spreke elke seconde scherp op de werking van de valutamarkten, de markt waar wisselkoersen tot stand komen. Wisselkoersen spelen een grote rol bij de internationale handel want die hebben invloed op de diverse binnenlandse economieen (im-/export).
    De waarde/fluctuatie van de dollar met name, vind ik zelf dan ook zo langzamerhand een heel belangrijke graad-/thermometer.
    Een daling van de dollar is natuurlijk goed voor de Amerikaanse exporteurs maar wat als de Chinezen - die het Amerikaanse enorme begrotingsdeficit financieren daarmee ooit zouden ophouden? Als de Chinezen immers gaan afhaken en niet langer de Amerikaanse schuld willen financieren zijn de rapen pas echt gaar..
    Obama speelt wat dit betreft met vuur, omdat hij het begrotingstekort tot onvoorstelbare proporties heeft laten oplopen…de Chinezen financieren dit met hun spaargelden in vrijwel waardeloos geworden dollars!
    Wanneer bijv. zoals tot voor kort de dollar steeds maar daalt, mede door alle steunmaatregelen en het bijdrukken van bankbiljetten, zul je in principe in de VS de beurs almaar zien stijgen. De Yanks verschuiven op de hierboven beschreven wijze tijdens een recessie altijd de hete aardappel als vanouds naar andere naties, van wie de munt (bv euro) steeds meer waard wordt tov de dollar (slecht voor hun export).
    Diegene die al dit soort zaken moet zien aan te sturen, FED voorzitter Bernanke, kan – als hij vindt dat de dollar TE hard aan het dalen is waardoor de beurs de neiging krijgt om als een idioot TE snel te stijgen, de koers van de dollar proberen omhoog te oreren door met een renteverhoging te dreigen (zoals hij dat bijv. recentelijk deed op 7 okt jl.)
    Hij kan daarmee dan immers het monetair beleid geleidelijk aan verkrappen. Als de interest van de VS nl. stijgt, zullen beleggers steeds meer Amerikaanse dollars gaan kopen omdat ze graag een hoge rente willen. Zover is het nog (net) niet, maar dit zit er binnen afzienbare tijd nu wel aan te komen. Althans daar kon Bernanke in e
  2. Partout 24 oktober 2009 11:08
    • Hoe ziet het plaatje er voor 29/10 uit:

    Er is all over the world ontzaggelijk veel geld in de banken gepompt om het financiele systeem te redden.
    Het gezonde marktmechanisme is danig verstoord.
    Grootbanken konden tot nu toe onbeperkt lenen van de Centrale Banken. Vandaar de enorme boost vanaf maart op de aandelenmarkten die vooral door de banken zelf werd geentameerd, om maar het vege lijf te redden.
    Uitstel van executie, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Op een gegeven moment is het geld uit de noodfunds echt wel zo’n beetje erdoor heen gejast, en gaan de bepaald bittere economische ontwikkelingen weer als vanouds bepalen welke richting de beurs opgaat.
    Langzaam maar zeker zal de mammoettanker dus 180 draaien.
    Een langdurige periode van dalingen ligt in het verschiet.
    Wanneer de gloeiend hete cijfers van Amazon.com en Microsoft de VS beurs slechts tot een min van 1% afgelopen vrijdag brengen, wordt het serieus tijd voor de bulletjes om zich eens goed achter de horens te krabbelen..
    Maar ook hier geldt: timing is alles. daar weet ondergetekende en zovele andere beleggers hier alles van: hoe vaak zijn shorters als Guy en Cees en ook ondergetekende de laatste maanden niet onderuit gegaan door te vroeg of foutief getimed shorten, hoe moeilijk was het niet om een juiste entry te vinden?
    Ik vind wel dat we te vaak hiervoor klop krijgen van de stieren.
    Dit was de moeilijkste bull market ever!
    Met dank aan de volslagen deraillerende hierboven beschreven onevenwichtigheid in de markt door (o.a.) de FED en G20 gelden..

    Voorspellen blijft moeilijk, maar goed, ik waag het er maar weer op, maar ik ben geen helderziende hoor!
    Eerst nog maar ietwat dalen maandag en afhankelijk van de VS futs weer iets stijgen binnen de nauwe bandbreedte 320-330.
    Laten we hopen dat de markt de tijd neemt om in alle gevallen gestaag af te dalen om - hoe gezond - eindelijk weer eens fors te corrigeren en niet te gaan crashen.
    Er gaan dan immers talloze mn (optie)beleggers failliet, en daar zit echt niemand op te wachten in deze tijd.

    Moordzangeres: JENNY LANE, de jongen links met het hoedje is oudste zoon..

    www.youtube.com/watch?v=s93d2AMDRck

    www.fd.nl/beleggen/bedrijven/financie...

    Geen noemenswaardige macro's.

    Hieronder nog mijn bijdrage Beleggen voor Beginners, enige tips.

    NB Wegens tijdgebrek heb ik e.e.a nu alvast geplaatst.
  3. Partout 24 oktober 2009 11:09
    op zinspelen. Je ziet die dollar dan ineens aantrekken en prompt zakt de VS beurs dan in! (toen 15 okt - zoals kort tevoren door mij voorspeld - de dollar voor het eerst in lange tijd steeg in waarde, zag je meteen de beurs in de VS voor het eerst dalen..deze hele zaak wordt straks zeer actueel in de eerste helft van 2010..
    Deze oeroude prachtige wisseltruc wordt bij alle financiele en economische crises door de Yanks toegepast, zij hebben dan na de exorbitante stijgeingen na verkoop van hun aandelen immers ongehoorde hoeveelheden dollars die op dat moment nog niet zoveel waard zijn maar die vanzelf in waarde gaan stijgen, talloze Yanks zetten die enorme, dan nog waardeloze hoeveelheid dollars op een spaarrekening en men wordt vanzelf (slapend) rijk! Geniaal he?
    )
    Ik wens alle (beginnende) beleggers heel veel succes!
  4. bouwdroger 24 oktober 2009 13:16
    partoutje, Alleen al om de muziek een dikke AB Geweldig gezongen ;-)

    Voor de rest, ben het op veel punten eens over je schrijven voor een beginnende belegger, maar hou zelf meer van 'deep in the money' optie's maand of meer looptijd.
    Mijn ervaring leert me namelijk dat ik het wel vaak goed zie aankomen maar dat de timing helaas vaak iets fout loopt....
    Heb daardoor ook slechte ervaringen met turbo's/sprinters e.d. aangezien ik een paar keer pijnlijk uitgestopt ben. Terug kijkend op winstgevende en verlieslatende handel actie's, kwam ik tot de conclussie dat die optie's bij mij het meest winstgevend zijn.
    Maar zoals je het al schreef ieder z'n eigen ding ;-)

    Wat betreft ' de corectie' kan ik me niet helemaal vinden in je verwachting, ik denk namelijk dat we nu nog wel een jaar in de 3XX blijven heel misschien nog 1 keer een kleine stuiter naar de 29X maar ik verwacht het niet. Snel winst nemen op posities lijkt me voor de komende tijd de meest suc6 volle strategie.

    Groet,
    Tom
  5. [verwijderd] 24 oktober 2009 15:07
    Wat een voorzichtig verhaal Ruli ;-) kan vriezen en het kan dooien.

    Tips aangaande beleggen zijn idd nuttig, de beurs stijgt vaker dan dat ie daalt, zelfs nu in de periode 2000/20009 met per saldo lagere koersen zijn de dagen met eem groen slot groter dan de dagen met een rood, dat kan natuurlijk niet anders betekenen dat de dagen met een rood slot gemiddeld veel meer rood zijn dan groen.

    Dus als je goed zit als beer zit je vaak erg goed maar de kans daarop is kleiner.

    Deze week verwacht ik ondanks alle negatieviteit of eigenlijk juist vooral daarom weer een nieuwe aanval op de jaartoppen.

    De beide dalingsdagen in de us waren een resultaat van uitspraken om de beloningen van de topmensen in het bedrijfsleven aan te pakken ;-) grappig eigenlijk.
  6. [verwijderd] 24 oktober 2009 16:56
    Zou het niet zo zijn dat hele grote banken en hedgefunds de $ en de beurs sturen , maw als black rock en Goldman om er maar een paar te noemen van aandelen posities naar cash gaan en omgekeerd heeft dat enorme invloed op de $ lijkt me , zie ook de $ rally vorig jaar tijdens de crash iedereen vlucht uit aandelen in cash meer vraag naar $.

    Inderdaad ruli een beetje meer pit had ik wel verwacht van je , al duurt deze rally wel erg lang voor de beren en word men voorzichtiger incl mijzelf .
  7. [verwijderd] 24 oktober 2009 18:56
    aardig stukje ruli, en niet eens zelfverheerlijking, weereens wat anders. :)

    quote:

    Partoutje schreef:

    De beurs is geen gokmachine.
    Hoe hard de beurs ook stijgt, uiteindelijk zal de beurs altijd corrigeren.
    hier ben ik het alleen niet echt mee eens.

    Het is wel gokken, je moet alleen zorgen dat je een goed gecalculeerde gok maakt.
    Alleen op korte termijn kan je dingen vrij zeker weten, hoe langer de termijn hoe groter de gok.

    En ik zie die stelling toch liever omgedraaid, hoe erg we ook dalen de beurs zal altijd stijgen.
    Kijk de grafieken maar na, en alleen inflatie is hier al een garantie voor.
    Voor de korte termijn ben ik allleen ook niet positief, een wat diepere correctie lijkt ook mij onvermijdelijk.
  8. [verwijderd] 24 oktober 2009 21:07
    Bij dalingen verandert een mammoettanker in een speedboot die vrijwel de hele vaart binnen no-time in omgekeerde volgorde aflegt. Plots keert de speedboot om en wordt weer een mammoettanker..... Volgens mij heb ik nog niet zo lang geleden een speedboot voorbij zien komen. Het duurt vast nog even voordat die mammoettanker weer langs vaart.

    Vanuit Nederlands perspectief: Delta Lloyd moet nog naar de beurs. Het IPO window moet dus in ieder geval open staan op 2 november. Daarna kunnen we binnen een bandbreedte van 50 AEX punten alle kanten op, maar ik denk nog gestaag 2 jaar omhoog tot 400 a 500 punten

    Ik verwacht pas een forse correctie als blijkt dat grote bedrijven in de problemen komen met resultaten en herfinancieringen (oplopende rente). Tot nu toe wordt de pijn gevoeld bij de financiële instellingen. Deze zijn gesteund en worden geweldig geholpen door de rentemarge. Bedrijven zijn er vooralsnog goed in geslaagd om door cost-cutting de winst op peil te houden. Zodra de rente fors oploopt smelten de bedrijfsresultaten en beurskoeren als sneeuw voor de zon. Dan blijven we (vanaf 400 a 500) hangen op 250 - 300 punten. Het scenaria van nu: opgelopen tot 300 a 400 en dan terugvallen naar 200 - 250 zie ik niet gebeuren.

    De groei moet uit het Oosten komen waar nog voor decennia werk aan de winkel is om het welvaartsniveau van het Westen te realiseren. De wil is er en de wil is sterk. Wij kunnen profiteren.

    Ja, de te dikke Amerikanen komen nog eens van een koude kermis thuis. Ze kunnen niet op de pof blijven leven. American Express heeft credit losses van 10%. Normaal was 4%. Ze zullen wel voorzichtiger zijn met nieuwe kredietlijnen voor consumenten. Toch zijn Amerikanen wel flexibel.

    De Europese belegger in Amerika heeft nog niets gemerkt van de beursstijging aldaar doordat de stijging wordt gecompenseerd door negatief valutaeffect. Euro beleggingen zijn hersteld naar een 'normaal' niveau gegeven de rente en valutastanden.

    Obama stimuleert de interne markt met zijn hervormingsplannen. Als die aanslaan kan er economisch herstel komen. Hiervoor heeft Obama de rest van zijn eerste termijn wel nodig. In de tweede termijn profiteert de Amerikaanse consument wat moet leiden tot een daling van het opgelopen financieringstekort. De beurs loopt hier vast op vooruit.
  9. [verwijderd] 24 oktober 2009 21:48

    Kevi goede zaak! Weer wat troep verwerkt. Was toch bekend dat creditcardmaatschappijen problemen hadden. Dat gold ook voor de financiële tak van GE en ook daar zijn wat nare brokken verteerd. Gaat dus de goede kant uit.

    Het is net als bij de huishoudens: eerst aflossen en dan spenden.

    Hier jouw ontboezeming.

    "Ja, de te dikke Amerikanen komen nog eens van een koude kermis thuis. Ze kunnen niet op de pof blijven leven. American Express heeft credit losses van 10%. Normaal was 4%. Ze zullen wel voorzichtiger zijn met nieuwe kredietlijnen voor consumenten. Toch zijn Amerikanen wel flexibel."

    Anyway, up of down en voor mijn part het hele Berenbos ontketend: ik houd bijvoorbeeld mijn Bincken en Kasbanken gewoon lekker vast

    Groet, Jonas
  10. nobahamas 24 oktober 2009 21:53
    Partoutje, geweldige posting.
    Als dank een muzukale groet van Eva Cassidy, helaas leeft ze niet meer.
    Wanneer je hebt over een golden voice.....
    (volume iets open draaien)
    www.youtube.com/watch?v=CIaHrU8Hetk
    (stormy monday)

    Luister ook eens naar "fields of gold"
    De allerbeste vertolking.. en we verdienen het.
    (Turbo'tje zilver long zal het ook wel goed doen)
    (volume iets minder zetten)
    www.youtube.com/watch?v=ZGwDYBWEDSc
464 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0632 -0,36%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.389,02 +0,41%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links