Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK-AEX 29/09/09 In human nature we trust.

447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. bos taurus 28 september 2009
    Enkele keren per maand worden wij van verschillende kanten (Universiteit van Michigan, Conference Board etc.) met de neus op de belangrijke relatie tussen het consumentenvertrouwen en de beurzen gedrukt.
    Aandeelhouders nemen consumenten namelijk buitengewoon serieus: soms zijn er felle reacties van de koersen op een stijgend dan wel dalend consumentenvertrouwen.
    Maar leidt meer vertrouwen ook inderdaad tot meer consumptie? Of is het misschien juist andersom, dat het vertrouwen stijgt als de consumptie toeneemt? U hoeft er geen geleerde boeken of moeilijk leesbare statistieken voor te raadplegen. Kijkt u eens naar de gewone burger zonder aandelen. Er wonen er vast een aantal bij u in de buurt.
    Jan Modaal, de nederlandse neef van Joe Sixpack en Otto Normaalverbraucher, is zich sinds vorig najaar regelmatig een hoedje geschrokken. Banken die omvielen of staatssteun nodig hadden (van zijn belastinggeld!), toenemende werkloosheid omdat bedrijven gedwongen in de kosten gingen snijden, bloedstollende griezelverhalen over het instorten van de gehele westerse beschaving. En nu ook nog een miljoenennota die over miljarden gaat - bezuinigingen wel te verstaan - en als een emmer vol zuur over hem uitgestort wordt, terwijl de bonussen gewoon doorgaan.
    Alle westerse economiën drijven op massaconsumptie - in het eigen land en, bij een sterk export-georiënteerde economie, ook op die in het buitenland. Als de consumptie daalt dalen de winsten en vervolgens de investeringen. Deze toestand heet depressie. Wil je uit de depressie raken moet eerst de consumptie weer omhoog: daardoor stijgen de omzetten, vervolgens de
    winsten en dan ook weer de werkgelegenheid en de investeringen. Dat is allemaal bekend.
    Maar hoe zit het nu echt met de dalende of stagnerende consumptie?

    Wie wil leven moet consumeren - sinds de late middeleeuwen zijn er in onze streken geen ruilhandel bedrijvende zelfverzorgers meer. Misschien nog even in de oorlogsjaren, maar daarna was het echt gebeurd met het varkentje in het fietsenhok dat met aardappelschillen en eikels
    vetgemest werd.
    Desondanks heeft de consument de beschikking over diverse strategieën om zijn consumptie aan zijn persoonlijke situatie en verwachtingen aan te passen.
    Om te beginnen kan hij een deel van zijn consumptie uitstellen. Dat kan niet als het om de eerste levensbehoeften gaat: eten, drinken, kleding,
    wonen. Als de kinderen uit hun kleren groeien moeten er nieuwe gekocht worden. Als de koelkast stuk gaat heb je een andere nodig. Wat je wel uit kunt stellen is de aanschaf van luxe goederen - sieraden, nieuwe meubels, een nieuwe auto terwijl de oude het nog prima doet. Als de buurman dit jaar geen nieuwe auto koopt kun je zelf ook nog wel een jaartje in de oude rijden zonder in de buurt voor Jan-met-de-korte-achternaam te staan. Met dit laatste bedoel ik dus niet "Modaal".
    Consumenten kunnen ook op andere wijze hun uitgavenpatroon aanpassen: goedkopere producten kopen in plaats van duurdere, een kleinere auto in plaats van een grote slurper, thuis koken in plaats van uit eten, een korte vakantie in Drenthe in plaats van drie weken Bali Beach Ressort met TUI. Er zijn vele mogelijkheden om minder geld uit te geven.
    Ik denk dat op dit moment beide varianten toegepast worden, op grote schaal. In sommige gevallen gedwongen, omdat het inkomen achteruit holt: middenstanders die hun winst hard zien dalen, of werknemers die hun baan verliezen. Maar wat doet de gewone Nederlander, die (nog) niet rechtstreeks door de crisis getroffen is, met deze besparingen? Heel eenvoudig: hij pot op - of hij lost af.
    Zodra de doemverhalen in de media zijn basisveiligheid beginnen aan te tasten gaat hij buffers creëren - dat is gewoon een dierlijk instinct, net als een eekhoorn voorraden begint te verzamelen als de dagen korter worden. Naarmate de dreiging van barre tijden toeneemt zal hij, binnen zijn mogelijkheden, méér opzij zetten en zal hij zich wel twee keer bedenken voordat hij een nieuw consumptief crediet opneemt - nog afgezien van het feit dat hij daar steeds meer voor moet betalen. In Amerika zie je dat heel duidelijk. Ze gaan daar eindelijk eens sparen in plaats van alleen maar te lenen. Dat is wel verstandig op micro niveau, maar helaas slecht voor de economie als geheel. Dus breken deskundigen hun hoofd over de vraag hoe ze de consument weer aan het consumeren krijgen. Van vertrouwen alleen immers nemen de winsten niet toe en worden de bonussen niet vet.
    Geduld, geduld......het komt helemaal vanzelf, want een mens is ook maar een mens.
    Op een gegeven moment komt hij zogenaamd tot de conclusie dat het financiële speklaagje nu wel dik genoeg is om de komende Kondratieff-winter te overleven. Maar in werkelijkheid is hij er gewoon flauw van om steeds op de kleintjes te moeten letten. De menselijke psyche is een raar ding: mensen willen best offers brengen om zichzelf en hun dierbaren meer zekerheid te verschaffen - als het kromliggen maar niet té lang duurt.
    Op een zonnige dag beginnen dan de eersten uit de band te springen. Moeder vervalt in een 'shopping spree' en gaat zich te buiten aan een nieuwe outfit; vader heeft geen trek meer in het Euroshopper bier van 44 cent per fles. De beenruimte in de kleine familieauto begint te knellen en de kids zeuren al zo lang om een nieuwe i-Phone - vooruit dan maar, ze hebben er lang op gewacht. Oma gaat weer eens naar de kapper omdat het permanentje er uit gegroeid is. De andere oudjes in het bejaardenhuis kijken in de spiegel, schrikken van de ragebol op hun hoofd en gaan ook weer naar de kapper. De buren zien moeder in haar nieuwe garderobe en vader in zijn nieuwe auto en - vul zelf maar in....
    Het balletje gaat rollen. Voor je het weet pakt iedereen de draad weer op en de consumptie is terug van weggeweest.
    Zoiets kun je niet sturen. Dat gebeurt gewoon, en helemaal vanzelf. Je hoeft alleen maar af te wachten - als belegger, bedoel ik. De enige voorwaarde is dat de overheid geen roet in het eten gooit door iedereen tot aan de armoedegrens af te knijpen. Als dat niet gebeurt komt het allemaal vanzelf weer goed.
    En het vertrouwen dan?
    De telefoon gaat. Vader grijpt naar de nieuwe Nokia. University of Michigan speaking.
    Vader kijkt even naar moeder, in haar prachtige nieuwe bloesje. Dan kijkt hij naar de fles Heineken op de terrastafel. Op de oprijlaan staat zijn nieuwe BMW station car. "Sure", zegt hij, met een brede grijns: "I think we're doing a lot better than last month."
    De verliezers, die hebben moeten afhaken en nu in een public shelter zitten, zijn inmiddels niet meer per telefoon bereikbaar omdat ze geen pre-paid kunnen betalen. Dus: het consumentenvertrouwen stijgt.
    ---------------------------------------------------------------------------
  2. bos taurus 28 september 2009 22:19
    Vervolg:

    Helaas hebben de beleggers zich daar afgelopen vrijdag niet veel van aangetrokken.
    Ze zijn nerveus. Terwijl het vertrouwen van de consument eindelijk weer toeneemt daalt dat van de belegger. Was dat nu al de lang verwachte correctie, vorige week? Was het het begin van de derde poot van de W of misschien toch slechts een kleine terugval binnen de tweede poot van de V? Himmelfahrt, zoals vandaag ineens? Absturz morgen? Zijwaards geklooi tot aan de kerst?
    En daarna?
    Arme belegger!
    In de steek gelaten door zijn goeroe, geconfronteerd met voorspellingen die haaks op elkaar staan, toenemende volatiliteit en steeds bizarder wordende complottheorieën, misschien ook nog wel een zeurende vrouw of vriendin aan z'n hoofd die vraagt wat al die tijd en energie nu eigenlijk oplevert (om maar niet over het geld te spreken!). Waar gaat het heen? Wat moet hij doen? Het berenpak aantrekken of de horens bijslijpen?

    Tenzij u een duidelijke visie hebt over het verloop van de beurs in de komende maanden zou ik zeggen: volg uw natuur. Als u slapeloze nachten krijgt van de beurs: ga zijlijnen. Als u van het hit-and-run type bent: pak elke winst die u pakken kunt en wacht niet op de zilvervloot. Als u
    van het flegmatieke soort bent: koop of houd de aandelen van uw keuze en wacht rustig af, koop desnoods bij op de dips. En als u de adrenaline niet kunt missen, ga daytraden, maar denk om het aloude principe: niet geschoten is altijd mis, wel geschoten is meestal mis.

    Hoe dan ook - volg uw natuur, een betere houvast hebt u niet. Uw eigen natuur is het enige waar u van op aan kunt. Veel sterkte morgen. En liefst: gezond weer "up".

    Tunes of the day
    Human Nature - Miles Davis, Belgrado 1986
    www.youtube.com/watch?v=0YCu8JA_XeU

    So What - Miles Davis, John Coltrane, BlueNote 1958
    www.youtube.com/watch?v=RjwVwASlVn4

    Agenda dinsdag 29 sept:
    29-09 08.00 D importprijzen augustus, producentenprijsindex dienstensector 2e kwartaal
    29-09 10:00 ABU omzetontwikkeling en uitzenduren week 33 t/m 36
    29-09 10:30 Verenigd Koninkrijk economische groei (bbp) 2e kwartaal (def.)
    29-09 10:30 Verenigd Koninkrijk consumentenkrediet, hypotheekverstrekkingen augustus
    29-09 10:30 Verenigd Koninkrijk geldgroei M4 augustus (def.)
    29-09 10:30 Verenigd Koninkrijk betalingsbalans 2e kwartaal
    29-09 11:00 EU ondernemersklimaat eurogebied september
    29-09 11:00 EU key indicators eurogebied
    29-09 11:30 België inflatie (cpi) september
    29-09 12:00 Verenigd Koninkrijk groothandelsverkopen september
    29-09 15:00 Verenigde Staten S&P/CaseShiller index huizenprijzen juli
    29-09 16:00 State Street (VS) index beleggersvertrouwen september
    29-09 16:00 Verenigde Staten consumentenvertrouwen september

    Mocht u eens een dagje uit willen:
    29-09 09:30 Rechtbank Den Bosch voortzetting zaak tegen 2 verdachten (uit Ede en Braamt) op verdenking van int. beleggingsfraude; vermogensbeheerder W.A. werd in 2006 in kantoor neergeschoten. De zitting is openbaar.

  3. [verwijderd] 28 september 2009 22:37
    Het klinkt goed, heb ook ab-tje gegeven. Maar ben toch bang dat de gemiddelde consument nog niet zover is. Wanneer ik om me heen kijk, zie ik heel veel consumenten die nu pas merken dat de recessie hen ook niet voor bij gaat en nog maar net beginnen met bezuinigen en de bezuinigingsronden van de overheid moeten hen nog treffen. Begin januari was er volgens Ahold niks aan de hand, terwijl nu pas blijkt dat het toch drukker en drukker bij de Lidl's en Aldi's wordt. Ben bang dat je beetje te ver vooruit loopt wat de consument aangaat. Tring tring, ja, hallo, hoe bedoeld u, gaat het al beter dan?
  4. [verwijderd] 28 september 2009 23:53
    Leuk stukje, ab, maar ondertussen baal ik van de mensheid.

    Liegen, bedriegen, achterhouden, de godsdiensten, de consumptie, de politiek, de vervuiling en het gebrek aan respect voor zijn omgeving, de hebberigheid, de simpele gedachtes van een mens, het egoisme, de hufterigheid, hij leert bijna niets, zeker niet van zijn fouten.

    En dan vind ik persoonlijk het stukje "te luchtig" (wel okee voor een dagdraadje hoor)
  5. [verwijderd] 28 september 2009 23:56
    quote:

    zzzaai schreef:

    Leuk stukje, ab, maar ondertussen baal ik van de mensheid.

    Liegen, bedriegen, achterhouden, de godsdiensten, de consumptie, de politiek, de vervuiling en het gebrek aan respect voor zijn omgeving, de hebberigheid, de simpele gedachtes van een mens, het egoisme, de hufterigheid, hij leert bijna niets, zeker niet van zijn fouten.

    En dan vind ik persoonlijk het stukje "te luchtig" (wel okee voor een dagdraadje hoor)
    Me to, je vraagt je af wanneer gaan we de wetten toepassen, je ziet geen stropdas veroordeeld worden laat staan de schuld krijgen.
  6. [verwijderd] 29 september 2009 00:01
    BT AB 2 Ook in mijn omgeving zijn er enkele werkloos geworden, merk nog geen paniekverhalen, sommige andere nog gewoon aan het werk en geen verandering in uitgavenpatroon.Ikzelf ben tijdelijk inactief en heb er reeds langer voor gezorgd dat mijn vaste lasten heel acceptabel laag zijn.Nu morgen nog even Mittal en DSM een eurootje hoger en verpats ze dan weer. mvrgr
  7. bos taurus 29 september 2009 00:01
    quote:

    zzzaai schreef:

    Leuk stukje, ab, maar ondertussen baal ik van de mensheid.

    Liegen, bedriegen, achterhouden, de godsdiensten, de consumptie, de politiek, de vervuiling en het gebrek aan respect voor zijn omgeving, de hebberigheid, de simpele gedachtes van een mens, het egoisme, de hufterigheid, hij leert bijna niets, zeker niet van zijn fouten.

    En dan vind ik persoonlijk het stukje "te luchtig" (wel okee voor een dagdraadje hoor)
    Misschien ontgaat je de ironie een beetje, zzzaai?

    :)) BT.
  8. [verwijderd] 29 september 2009 00:11
    quote:

    isaandie schreef:

    [quote=Krotenkokert]
    Voor iedereen maar een aanbeveling,ik vind het zo aandoenlijk die zucht naar aanbevelingen, dus hoppa een kinderhand is gauw gevuld, iedereen één van de Kroot.

    Succes morgen
    [/quote]AB voor jou ook, ik was zeker telaat he voor een AB Jij ook succ6 morgen KK
    Nee niet te laat.

    Terusten en succes.
447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,20 +0,77%
EUR/USD 1,0706 +0,50%
FTSE 100 8.035,72 +0,15%
Germany40^ 18.073,60 +1,19%
Gold spot 2.322,26 -0,21%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+33,33%
BAM
+4,15%
PROSUS
+3,90%
JUST E...
+3,69%
IMCD
+2,64%

Dalers

RANDST...
-6,74%
Akzo N...
-6,31%
NSI
-4,00%
FASTNED
-3,98%
Arcelo...
-2,12%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links