Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK - 08-09-09 - Voor niks gaat de zon op.

334 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. bos taurus 7 september 2009
    In mijn eerste dagdraadje heb ik uitgelegd hoe de richting van de zon de stand van de AEX beïnvloedt. Gesterkt door alle bemoedigende reacties zal ik vandaag eens een ander aspect van de zon onder de loep nemen: de prijs.

    Alle energie op onze aarde vindt op de een of andere manier haar oorsprong in de zon en is in principe onbeperkt aanwezig, tenzij u in miljarden jaren denkt. Ooit, zegt men, zal de zon als een onzichtbaar zwart gat in het universum verdwijnen, maar vóór die tijd heeft zij in een laatste gigantische vreetbui de aarde en de andere planeten opgeslokt. Onze nazaten zitten dan inmiddels hoog en droog op Alpha Centauri en de Yanks hebben net op tijd de laatste cent van hun schulden afgelost.
    Maar vooralsnog kunnen wij de zon naar believen exploiteren. Nog een beetje meer technische vooruitgang en wij zijn in het geheel niet meer afhankelijk van de fossiele brandstoffen, die in wezen ook niets anders zijn dan ondergronds ingeblikte zonnestralen.
    Energie uit steenkool, gas en olie vervuilt niet alleen, maar kost ook een hoop geld. Ten eerste omdat de voorraden niet eerlijk verdeeld zijn en enkele overbedeelde landen grof aan de schaarste verdienen, ten tweede omdat de winning nogal hoge investeringen vergt die terugverdiend moeten worden, en ten derde omdat overheden door het heffen van belastingen en accijnzen - schaamteloos verwijzend naar het overbelaste milieu - op ruime schaal meeprofiteren.
    Hebt u wel eens een ambtenaar gezien die met een grote stofzuiger het fijnstof uit te lucht haalt?
    Ik niet, maar wij betalen er wél voor. Volgens mij belazeren ze de kluit waar wij bij staan.
    Geloof mij, deze grabbelton heeft z'n langste tijd gehad.

    De zon schijnt overal, ook in uw eigen achtertuintje en op uw eigen dak. En de zon gaat voor niks op. Tenminste voorlopig nog...
    Tot dusver heeft nog niemand kans gezien om belasting op zonlicht te heffen, maar dat zal niet lang meer zo blijven. Wacht bv. maar af hoeveel de EU straks moet dokken als Algerije en Libië het zo vurig door mevrouw Merkel bepleite zonnepanelenprojekt in de woestijn in hun fiscale combinatietang nemen. Als de infrastructuur er een keer ligt is er nauwelijks meer een weg terug, net als bij de nu nog noodzakelijke aanvoer van russisch aardgas.
    Om eens in christelijke termen te spreken: we zijn dan aan de heidenen overgeleverd.

    Maar ook op kleinere schaal kan de zon van een algemene gratis voorziening tot een economisch goed opgewaardeerd worden. Het zonlicht is niet per definitie een geschenk uit de hemel, zoals velen misschien denken.
    Zo is het bepaald niet uit te sluiten dat ons financieel genie Wouter B. en zijn opvolgers, in hun wanhopige pogingen om het zwarte gat in onze schatkist te dichten, straks een heffing op alle door particuliere zonnecollectoren opgewekte energie invoeren. De energiebedrijven zouden een dergelijke maatregel overigens van harte toejuichen. Particuliere energieopwekking op grote schaal bedreigt immers hun omzetten en winsten, en de toch al lege schatkist derft de inkomsten uit de energieheffingen (plus B.T.W. !) Wat valt er nog te heffen als iedereen maar raak zijn eigen ampere'tjes, voltjes en wattjes uit de lucht plukt?
    Stel je voor: de ontkoppeling van alle zo zorgvuldig angebrachte koppelingen tussen de olieprijs, de gasprijs en onze maandelijkse energienota! Dat is het begin van de 'Umwertung aller Werte'.

    Tegen die tijd rijden natuurlijk ook alle autootjes op de in nijvere huisvlijt opgewekte stroom. Het zonnetje-melken wordt de favoriete nationale hobby en dat betekent onder meer het roemloze einde van de CO2-uitstootheffing.
    Een volslagen ramp, dames en heren, ook voor de AEX.
    Ik zie de bazen van RDS al met de pet in de hand langs de deuren gaan om voor een heitje de zonnepanelen op uw dak te poetsen. Da's nog eens andere koek dan een vette bonus. Dat kan toch niet? Natuurlijk niet.
    Naar het voorbeeld van de accijns op alcohol worden dus alle kastjes die de zelf opgewekte supergroene stroom in het elektriciteitsnet leiden verzegeld. Op vaste dagen komt een ambtenaar langs die de meters afleest. Kassa! Nu worden we nog lekker gemaakt met subsidie op de aanschaf van zonnepanelen, maar dat halen ze straks weer dubbel en dwars terug, als de boel echt massaal draait.
    Uitwijken naar aardwarmte dan? Mispoes, ook daar valt voor de staat aan te verdienen. U denkt toch niet dat u straks in uw bubblebad, gevuld met weldadig warm bronwater van eigen bodem, eindeloos kunt genieten zonder dat de fiscus z'n kleffe klauwen naar u uitsteekt?
    De eigenaar van een stuk grond heeft op basis van de Mijnwet geen recht op exploitatie van goederen die zich dieper dan 1 m onder het oppervlak bevinden. Die zijn al sinds 1810 van de Staat der Nederlanden, toen nog Koninkrijk Holland. En sinds de nederlandse rechter in 1921 uitgemaakt heeft dat energie 'enig goed' is kunnen wij naar de gratis aardwarmte fluiten: om die enigszins rendabel te benutten moeten wij toch zeker 25-30 m diep de grond in boren. Dus: concessies kopen of huren, mensen.

    Nu is het species 'homo economicus neerlandicus' niet voor één of twee gaten te vangen. Wat dacht u van windenergie? In elke voortuin een molentje? Er zijn u al velen voorgegaan, rijdt u maar eens over de dorpen.
    Ook de wind is een afgeleide vorm van zonne-energie, omdat koude lucht, aangetrokken door drukverschillen, altijd de richting van warmere lucht opzoekt. Maar ook daar vinden ze wel iets op: peperdure vergunningen voor windmolens, als je tenminste voor die tijd niet op de welstandscommissie stukloopt, dit laatste ondanks het feit dat molens tot ons nationale erfgoed behoren. Een windmolen van enige importantie is een bouwwerk, daarvoor heb je een bouwvergunning nodig. Bovendien kun je natuurlijk ook meterkastjes aanbrengen, net als bij de zonnecollectoren.

    De staat moet toch, linksom of rechtsom, voor al die vervallen milieuheffingen gecompenseerd worden?
    Beste mensen, voordat de fiscus zich gewonnen geeft en u met rust laat, mag de zon wel achter de kachel opgaan.

    Vandaag (maandag) hebben wij hier in Europa laten zien dat wij de Yanks helemaal niet nodig hebben om de weg omhoog te vinden. Morgen maar weer naar de 300? Tenminste, als de Rijzende Zon geen roet in het eten gooit.

    However, be careful out there. It's a bad, bad stockmarket. En het is uw eigen geld!

    P.S. Dit is een noodsprong - de tweede helft van mijn vorige dagdraad. Wij kwamen er net achter dat er geen vervanger voor Martijn is. Dus...

    8 september 2009

    08-09 01:01 Verenigd Koninkrijk winkelverkopen augustus
    08-09 01:01 Verenigd Koninkrijk RICS-rapport huizenprijzen augustus
    08-09 01:50 Japan handels- en betalingsbalans juli
    08-09 01:50 Japan geldgroei, bankleningen augustus
    08-09 06:30 Japan faillissementen augustus
    08-09 08:00 Air France-KLM vervoerscijfers augustus
    08-09 08:00 Duitsland handels- en betalingsbalans juli
    08-09 08:00 Duitsland loonkosten 2e kwartaal
    08-09 08:00 Duitsland beloningsverschillen man/vrouw 4e kwartaal
    08-09 08:00 Finland economische groei (bbp) 2e kwartaal
    08-09 08:00 Duitsland handels- en betalingsbalans juli
    08-09 09:00 Tsjechië economische groei (bbp) 2e kwartaal (def.)
    08-09 09:00 Hongarije economische groei (bbp) 2e kwartaal (def.)
    08-09 09:00 Roemenië industriële productie juli
    08-09 09:00 Hongarije industriële productie ju
  2. bos taurus 7 september 2009 23:46
    08-09 09:00 Spanje industriële productie juli
    08-09 09:00 Roemenië detailhandelsverkopen juli
    08-09 09:00 Slowakije industriële productie juli
    08-09 09:30 Denemarken handels- en betalingsbalans juli
    08-09 09:30 rechtbank Zutphen ontnemingszaak inzake fraudeurs beleggingsfonds Eco Brasil
    08-09 10:00 Litouwen inflatie (cpi) augustus
    08-09 10:00 Wessanen buitengewone vergadering
    08-09 10:00 Wessanen buitengewone vergadering: voorstel arbeidsovereenkomst met topman Veenhof via rechter te laten ontbinden
    08-09 10:00 Innoconcepts buitengewone vergadering inzake voorstel verhoging maatschappelijk kapitaal naar euro 100 mln (10 mln gewone aandelen) en invoeging preferente aandelen daarin, benoeming nieuwe commissaris, beloningsbeleid rvb en bestuursvrz. Mehra
    08-09 10:00 Nederland Nationaal Congres Mobiliteitsmanagement (over spitsmijden, anders betalen voor mobiliteit en het nieuwe werken), met min. Eurlings (V&W), VNO-vrz. Wientjes en MKB-vrz. Hermans (Den Haag)
    08-09 10:30 Verenigd Koninkrijk industriële productie juli
    08-09 11:00 Credit Europe Bank pc halfjaarcijfers
    08-09 11:00 OokU pc lancering nieuwe politieke partij Onafhankelijke Ouderen en Kinder Unie, met Jan Nagel (Den Haag)
    08-09 11:00 Oeso pc publicatie rapport 'Education at a glance'
    08-09 11:30 Grant & Eisenhofer perspresentatie introductie 'Securities class actions' (massaclaims van beleggers) door Amerikaans advocatenkantoor
    08-09 11:30 EU Europese conferentie over veiligheid treinen, met actieplan, na ongeluk Viareggio 29 juni
    08-09 12:00 Litouwen economische groei (bbp) 2e kwartaal
    08-09 12:00 Duitsland industriële productie juli
    08-09 12:30 Deloitte Foodretaildag (v/h Bedrijfsvergelijking Levensmiddelendetailhandel), over o.m. de supermarkt in 2020 (Zeist)
    08-09 14:00 FNV Bouw bouwtroonrede vrz. Kerstens over o.m. situatie in de bouw en maatregelen die FNV Bouw zou willen nemen (Woerden)
    08-09 14:00 Vermillion Oil & Gas pc toelichting proefboringen, met dir. Scott Ferguson (Harlingen)
    08-09 14:30 Canada bouwvergunningen juli
    08-09 16:00 FCNV Nota Arbeidsvoorwaarden en looneis door vicevrz. Van Boggelen, met ook vooruitblik op Prinsjesdag (Den Haag)
    08-09 16:00 CNV Nota Arbeidsvoorwaarden en looneis door vicevrz. Van Boggelen, met ook vooruitblik op Prinsjesdag (Den Haag)
    08-09 21:00 Verenigde Staten consumentenkrediet juli
    08-09 BP (VK) betaalbaarstelling dividend
    08-09 Estland economische groei (bbp) 2e kwartaal (def.)
    08-09 Portugal handelsbalans juli
    08-09 Duitsland Manpower-rapport vooruitzichten arbeidsmarkt 4e kwartaal
    08-09 Portugal economische groei (bbp) 2e kwartaal (def.)
    08-09 rechtbank Amsterdam start strafzaak tegen Palm Invest
    08-09 Duitsland stemming Bondsdag over Verdrag van Lissabon (inzake wetgeving die Verdrag in overeenstemming brengt met grondwet)
    08-09 World Economic Forum publicatie 'Int. Concurrentie Rapport 2009-2010'
    08-09 Innoconcepts buitengewone vergadering

    Puhhhh. :)
    BT.
  3. [verwijderd] 8 september 2009 00:34
    Zolang als ik al kijk is de dagopener zonder meer de moeite en dus een ab

    Ik neuzel flink wat langs diverse analisten, ik wordt er niet heel vrolijk van momenteel, begin steeds meer het idee te krijgen dat we zo rond de 300 vet gaan dalen.

    Nu laat ik in het midden of dat ook zo is, maar stel dat dat gebeurt en we dalen 1 a 2 maanden hard, wat is dan beter
    A voor 2 K put opties, bijv. put dec 09 nu aanschaffen voor ca 2 x € 10,00 * 100 dus
    of voor
    B 2 K turbo's aanschaffen bijv. turbo short 349 (tip Guy boshart) kost nu ca 6,13 * 100 = 613 kunt er dus zo'n 320 kopen

    ik zit beide te overwegen

    wie het denkt te weten mag het zeggen

    BVD

    Leo
  4. forum rang 6 mercurius-adept 8 september 2009 07:25
    quote:

    bos taurus schreef:


    08-09 10:00 Nederland Nationaal Congres Mobiliteitsmanagement (over spitsmijden, anders betalen voor mobiliteit en het nieuwe werken), met min. Eurlings (V&W), VNO-vrz. Wientjes en MKB-vrz. Hermans (Den Haag)

    oei, dat wordt een heftig,koersgevoelig, congresje!

    :-) & ab
  5. forum rang 6 mercurius-adept 8 september 2009 07:26
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Cantor Index verwacht dat de Europese beurzen overwegend lager van start gaan. De spread betting-dochter van Cantor Fitzgerald geeft om circa 07.05 uur de volgende openingsverwachtingen af:

    ftse 4.933 -0
    dax 5.451 -12
    cac 3.638 -14
    eurostoxx 2.776 -6

    De verwachtingen van Cantor zijn gebaseerd op de eerst aflopende futures-contracten voor de betreffende index. De verwachting voor de FTSE100 is doorgerekend naar de cashindex.

    Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201

  6. [verwijderd] 8 september 2009 07:42
    quote:

    Inet schreef:

    Bewonderingswaardig om op zo korte termijn, zo'n geweldig verhaal te plaatsen!

    Dikke AB dus :-)
    ik ben het VERSCHRIKKELIJK EENS met het bovenstaande stukje

    ben zeker voor alternatieve energie op mijn grond.
    maar als je er zo over denkt. en ik denk dat je wel eens gelijk kunt hebben. dan zijn die investeringen weggegooid geld. jammer. weer een illusie armer.

    *snik*

    fijne handelsdag vandaag.

    gr wish

    beat that 300
  7. [verwijderd] 8 september 2009 08:40
    Nou ben zeer benieuwd vandaag,vorige week de nodige
    dec puts opgepikt,gisteren ea afgedekt met korte longs,wordt die DJ 10.000 dan voor de cijferregen
    al gehaald?het is natuurlijk een prachtige magneet.
    En waar blijven die aandelenemissie's nou?

    Oh BT,mooi stukje schrijfwerk,ja natuurlijk energie heffing!En ik maar denken dat ik strakjes
    waterstof in de kelder maak om mijn Honda Clarity
    over de weg te laten bewegen...

    NB;ik heb geen Honda Clarity!vind het concept wel mooi,maar idd de energieleveranciers zullen dat niet gaan toelaten.
    Anderzijds komen steeds meer oliefirma's op de markt dus van die vieze benzine zijn we voorlopig
    nog niet af.

    Gr en succes allemaal,

    JJ
334 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 0,00%
EUR/USD 1,0707 +0,09%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,01%
Gold spot 2.313,59 -0,11%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links