Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drama dreigt voor duizenden huizenkopers.

498 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 april 2009 09:06
    AMSTERDAM - Zeker tienduizend huishoudens dreigen financieel kopje onder te gaan doordat ze hun huidige woning niet kunnen verkopen, maar al wel naar hun nieuwe moeten. De dubbele lasten zijn niet op te brengen.


    Makelaarsvereniging NVM luidde gisteren de noodklok over deze mensen die de dupe zijn van de neergang in de woningmarkt. Het zijn vaak families, die in de 'goede' tijd een nieuw te bouwen huis kochten en dachten hun huidige woning snel kwijt te raken. Inmiddels is de gemiddelde verkooptijd opgelopen tot 105 dagen, maar is twee jaar geen uitzondering meer.

    Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker moeten 30.000 tot 35.000 huiseigenaren hun huis verkopen. ,,Ze hebben inmiddels een andere woning gekocht, over het algemeen nieuwbouw. Een deel kan interen op de overwaarde of lenen bij een familielid, maar ongeveer een derde loopt tegen het randje. Zij kunnen de verkoopprijs niet omlaag brengen, omdat ze anders hun nieuwe huis niet kunnen betalen. Bij het aangaan van de hypotheek op dat nieuwe huis werd uitgegaan van de prijs van twee jaar geleden.''

    Hukker adviseert deze mensen in gesprek te gaan met de bank. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis valt hem bij. ,,En wel onmiddellijk. Toon je bank het probleem en werk vooral mee. Banken weten misschien oplossingen die de huizenbezitter over het hoofd ziet.'' Hukker vindt dat de zeker tienduizend gezinnen hulp moeten krijgen. Anders lopen ze een 'financieel trauma' op van vele jaren. ,,Het is maatschappelijk heel kwalijk als we deze mensen laten vallen.''

    Brigitte Seegers, woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Banken: ,,De inzet van onze leden, de banken, is zo lang mogelijk proberen er met een klant uit te komen. Nee, niet direct een veiling. Door er samen aan te werken is dat veel beter voor de klant.''

    Door EDUARD VOORN (Algemeen Dagblad)
  2. [verwijderd] 11 april 2009 09:11
    Bron: (vrijdag 10 april 2009 AD)

    www.ad.nl/economie/3140981/Drama_drei...

    NVM begint nu de noodklok te luiden. De huizenverkopen leken eerst mee te vallen, maar nu de helft van de makelaarskantoren dreigen om te vallen komen er andere verhalen boven water.

    De verkopen zouden niet met slechts enkele procenten zijn gedaald, maar zouden zelfs zijn gehalveerd.

    Er zijn geen kopers op dit moment en vele verkopers zitten met dubbele schulden. Het drama wordt steeds duidelijker.

    Hans
  3. [verwijderd] 11 april 2009 09:20
    Regio vrijdag, 10 april 2009

    NVM moedigt aan om vooral nu huizen te kopen
    Huizenprijzen zakken; kans voor kopers
    Leeuwarden - De huizenprijzen in Fryslân zijn het eerste kwartaal van dit jaar gezakt met 5 tot 10 procent. Dit blijkt uit cijfers van de NVM. Volgens Zwany van Brussel van de makelaarsvereniging is nú het moment om te kopen.

    Het laatste kwartaal van vorig jaar zakte de gemiddelde prijs van koopwoningen al. Deze trend zet door in de eerste drie maanden van 2009. Landelijk zakten de prijzen met 3,1 procent en in Fryslân zakten de prijzen nog meer. Het meest was dit merkbaar in het zuiden van de provincie. Daar zakten de prijzen met 10,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
    Het zakken van de huizenprijs komt volgens Van Brussel doordat veel woningen lang te koop staan en eigenaren daardoor bereid zijn de prijs naar beneden bij te stellen. De starterswoningen met een waarde tot 150.000 euro doen het volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nog steeds redelijk goed. ,,De woningen in de hogere prijsklassen blijven onverkocht. Dat heeft alles te maken met het verminderde vertrouwen bij huizenkopers.”
    De duurdere woningen zakken hierdoor het meest in prijs. De historisch gezien goedkoopste gebieden van Fryslân blijven stabiel; die laten de geringste prijsdaling zien. Over het algemeen zijn er in de verschillende regio’s 25 tot 35 procent minder woningen verkocht in het eerste kwartaal van het jaar, vergeleken met eind vorig jaar. De stagnatie van verkopen was het grootst in het Zuiden van Fryslân.
    Dubbele lasten

    Het aantal verkopers met dubbele lasten, die een nieuwe woning hebben gekocht terwijl hun vorige woning nog niet verkocht is, neemt niet toe. De meeste mensen willen nu eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een ander huis kopen. Of ze kopen een ander huis, waarbij dit risico wordt ingedekt (no risk clausule). Kopers zijn wat dat betreft dus voorzichtiger geworden.
    ,,Voor starters zijn er nog subsidies vanuit de overheid. Verder neemt de overheid helemaal geen maatregelen. Dat is erg jammer”, vindt Van Brussel. ,,De overheid kwam met een pakket aan maatregelen tegen de recessie, maar het lijkt erop dat de woningmarkt vergeten is. De bouwsector heeft wel steun gekregen, de makelaars niet. Makelaars hebben gevraagd om de overdrachtsbelasting omlaag te doen. Dat zou veel kopers over de streep helpen. Daar heeft de overheid niets mee gedaan.”
    Sprankje hoop

    De NVM merkt volgens Van Brussel dat steeds meer makelaars moeite hebben het hoofd boven water te houden. ,,Exacte cijfers kan ik nu niet geven. Ik weet van vier kantoren dat ze zijn gestopt. Steeds meer kantoren sluiten vestigingen, vragen ontslagen aan of sluiten helemaal de deuren. Ook werktijd verkorting komt veel voor.”
    Landelijk gezien heeft de NVM geconstateerd dat er in maart weer een lichte stijging is in het aantal verkopen. De komende periode blijft het natuurlijk aantrekkelijk voor kopers om een woning te kopen, ook gezien de lage rentestand voor hypotheken. ,,Toch zal het de komende periode nog moeilijk blijven voor de makelaarskantoren en voor huizenbezitters die willen verkopen.”
    Vanuit de makelaarsorganisatie zal binnenkort opnieuw een campagne komen om mensen erop te wijzen dat nu het juiste moment is een huis te kopen. ,,De huizen zijn goedkoop, de rente is laag. De verwachting is dat als de markt weer aantrekt, ook de prijzen weer gaan stijgen. Het vertrouwen is nu nog het enige dat mist.”
    Een tijdje geleden had de NVM een campagne waarin zeven redenen werden gegeven om een huis te kopen. Daarbij werd erop gewezen dat de kans om het droomhuis te vinden, nu groter is dan ooit. Ook zijn de huizenprijzen volgens de NVM nu realistischer dan de afgelopen jaren.
  4. [verwijderd] 11 april 2009 09:24
    Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die met deze problemen zit.Ik heb mijn huis uit de verkoop gehaald omdat ik na een jaar er genoeg van had van mensen die komen kijken maar niet kopen en wel aangeven dat het een mooi huis is.Ik weiger te zakken met de prijs omdat ik teveel aan het huis heb gedaan.Dus blijf ik lekker zitten want ik hoef niet per se weg.Bij mij in de straat heeft een bewoner een ander huis gekocht maar het zijn kreeg hij niet verkocht.Jammer maar dat betekende dat hij de beslissing nam om het gekochte huis weer te anuleren en dat grapje koste hem 25000 eurotjes.
    Maar hij is toch zo opgelucht en lacht weer!!
  5. [verwijderd] 11 april 2009 09:45
    quote:

    Oboema-Sesetokoe schreef:

    Dat gaat verkeerd, was te voorzien.
    Iedere boerenlul kon een huis kopen van 300k + een dsb flatscreen + een opel vectra met lederen bekleding.
    Iedereen moest meedoen.
    Wel heel erg overgesimplificeerd. Op die manier kun je e;l (geen een uitgezonderd) probleem benaderen.

    Het ligt toch echt iets complexer.

  6. [verwijderd] 11 april 2009 09:56
    quote:

    Mij Krijgen Ze Niet Klein schreef:

    [quote=Oboema-Sesetokoe]
    Dat gaat verkeerd, was te voorzien.
    Iedere boerenlul kon een huis kopen van 300k + een dsb flatscreen + een opel vectra met lederen bekleding.
    Iedereen moest meedoen.
    [/quote]

    Wel heel erg overgesimplificeerd. Op die manier kun je e;l (geen een uitgezonderd) probleem benaderen.

    Het ligt toch echt iets complexer.

    De oplossing is complexer, de kern van het probleem is wel zo simpel.

    We hebben met z'n allen de bovengrens van het mogelijke getest, dit is het resultaat. Niets meer, niets minder en Amerika voorop.
  7. [verwijderd] 11 april 2009 10:51
    Ik begrijp al die comotie niet over de neergang van de dalende verkopen en die iets lagere huizen prijzen de zelfde prijzen gaan al jaren als een raket omhoog.Nu het er naar uitziet dat er een correctie plaats vind vallen de verschillende belangen behartiggers over elkaar heen om allerlei maatregelen te nemen om die zelfde huizenbezitters te ondersteunen.Ik vindt het een belachelijke zaak
  8. goldrush 11 april 2009 11:00
    Ik vind dit helemaal geen probleem.

    Deze mensen hebben het zich zelf aangedaan, door al een nieuw huis te gaan kopen voordat hun oude huis verkocht was.

    Dat dit nu afgestraft wordt vind ik prima en ik vind ook dat ze zelf de gevolgen hiervan moeten dragen en niet de gemeenschap.

    De verkoopwinst t.o.v. de oorspronkelijke aankoop zullen ze toch ook nooit afdragen aan de gemeenschap, dus een 'verlies' kun je dan ook niet afwentelen op een ander.
  9. [verwijderd] 11 april 2009 11:21
    quote:

    goldrush schreef:

    Men wil de overheid een fonds laten oprichten die deze mensen helpt.

    En fonds en overheid is een definitie van gemeenschap
    Vanuit diverse hoeken (linkse partijen, banken en makelaars) klinken er geluiden dat de huizenkopers geholpen moeten worden.

    Een collectieve verzekeringspremie moet worden betaald bij aankoop van een huis, dit om kopers te kunnen compenseren voor kosten die ze niet kunnen betalen.
    De Rabobank heeft zoiets al eerder bekend gemaakt.

    In Nederland worden huizenkopers al geholpen door de renteaftrek, maar nu zijn er nog meer fiscale maatregelen nodig om de huizenmarkt uit het slop te trekken.
    Het meest wordt gesproken over de vermindering van de overdrachtsbelasting.

    Het probleem zal toch collectief door iedereen worden gedragen. Tienduizende gezinnen dreigen in ernstige financiële problemen te komen als er geen hulp komt van de overheid en fondsen.

    Hans

  10. [verwijderd] 11 april 2009 11:41
    quote:

    Hans19 schreef:

    Het probleem zal toch collectief door iedereen worden gedragen. Tienduizende gezinnen dreigen in ernstige financiële problemen te komen als er geen hulp komt van de overheid en fondsen.
    Hans
    Mee eens, want die mensen die nu in problemen zitten hadden ook aangeklopt bij de overheid als ze hun oude huis met winst hadden verkocht om hun overwaarde collectief over de bevolking te verdelen :-)
  11. Boemba ~ de stem van de rede 11 april 2009 12:05
    nou, ik gun niemand dat soort zorgen, of ze het aan zichzelf te danken hebben of niet

    dat het nu achteraf gezien dom was zullen deze mensen zich iedere nacht realiseren. dat er geen makkelijke oplossing is ook.

    hoop dat wij als samenleving daar lering uit trekken. er werd gewoon met teveel geld gespeeld...

    (nog steeds eigenlijk)

  12. [verwijderd] 11 april 2009 12:12
    quote:

    Hans19 schreef:

    Vanuit diverse hoeken (linkse partijen, banken en makelaars) klinken er geluiden dat de huizenkopers geholpen moeten worden.
    [/quote]
    Belachelijk, als je fouten maakt moet je op de blaren zitten. Dit is hele kern van het vrije marktwezen, als je daar aan gaat tornen is het einde zoek.

    [quote=Hans19]
    In Nederland worden huizenkopers al geholpen door de renteaftrek....
    Sigaar uit eigen doos. Je moet ook weer e.e.a. bij je inkomen optellen en er is OZB. Daarnaast nog de 19% BTW op nieuwbouw en 6% overdrachtsbelasting en de cirkel is weer rond. Geld rondpompen heet dit.

    Zinvol zou wel zijn de overdrachtsbelasting naar ca. 3% te verlagen, dan is het meer in evenwicht en stimuleer je dat mensen makkelijker kunnen verhuizen.
  13. [verwijderd] 11 april 2009 13:01
    de hyptheekrenteaftrek is al de meeste onzinnige subsidie in dit land, laten we vooral ook nog mensen extra geld geven die zo stom zijn om een nieuw en te duur huis te kopen voordat ze het huidige kwijt zijn. dan heb ik liever dat mijn belastinggeld naar bijstandsmoeders gaat die op elk dubbeltje moeten letten.
  14. pardon 11 april 2009 14:12
    Waar heb je het over 10.000 huizenkopers hoeveel % is dat van het totaal.Het verlies valt ook best mee,de meeste maken iets minder winst,is dat zo erg.De huizen zijn nog veel te duur hier,ik heb pas een nieuw appartement in het buitenland laten bouwen,goede locatie de bouwmaterialen beter dan hier,de bouwtijd veel korter en de prijs 1/3 van wat het hier kost.Dan zijn er hier ook veel aandeelhouders die duizende euros hebben verloren op de beurs,daar word toch ook niet over gezeurd.
  15. [verwijderd] 11 april 2009 15:13
    Een fonds oprichten hiervoor? Dacht toch van niet, dan kunnen we voor alles waar "verliezen" geleden worden wel een fondsje op gaan richten, moet niet gekker worden natuurlijk.

    Bovendien neem ik aan dat diegene die nu volgens de NVM zo ontzettend in de problemen zitten (NVM zit natuurlijk zelf het meest op de blaren), dat huis niet vorig jaar gekocht hebben.
    Met andere woorden, wanneer je het persé kwijt moet vanwege bijv. dubbele hypotheek, dan moet je gewoon zakken met de prijs.
498 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 876,23 +0,25%
EUR/USD 1,0727 +0,28%
FTSE 100 8.099,12 +0,73%
Germany40^ 18.000,70 -0,49%
Gold spot 2.326,95 +0,47%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

Flow T...
+5,48%
UNILEV...
+5,16%
NX FIL...
+3,70%
Fugro
+2,01%
Arcadis
+1,17%

Dalers

ADYEN NV
-11,75%
WDP
-4,62%
VIVORY...
-2,35%
AZERION
-1,78%
IMCD
-1,68%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links