Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos Koets - Variabele verleiding

55 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 maart 2009 11:02
    quote:

    jan wandelaar schreef:

    nu neem je precies de tijd,dat ook de lange rente erg goedkoop was geworden en de korte rente afgelopen anderhalf jaar ongewoon steeg tov de lange rente.
    Nee, ik neem de tijd waarover DNB gegevens heeft (lang leve het informatiegat bij CBS/DNB/CPB in vergelijking met Amerikaanse bureau's :().

    Punt is niet dat gat tussen lang/kort klein is (dat valt wel mee met 1,1% hetgeen in de buurt komt van het 1,4% gemiddelde van de afgelopen 50 jaar).

    Punt is dat opslag (zeker voor verlenging) bij variabel tarief veel hoger is dan bij langlopende hypotheken. Waardoor het 1,1% voordeel geheel verdampt (en in de zak van de bank verdwijnt).

    Uit ervaring:
    Ik moest bij SNS voor verleninging 1 jaars hypotheek afgelopen zomer meer dan 6% rente betalen. (Volgens DNB ligt het gemiddelde verlengingstarief voor 2008 op 5,7% voor variabele hypotheken).

    Wel/niet variabele is een kwestie van persoonlijke smaak (heb zelf al meer dan 10 jaar variabel), maar vergelijken op basis van marktrentes wat altijd gebeurt is onzuiver. Je moet naar de werkelijke (verlengings) hypotheektarieven kijken.
  2. forum rang 6 haas 22 maart 2009 11:11
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Variabele verleiding

    Jos Koets - 20 mrt, 11:00

    "Variabele rente, wel of niet doen? Neemt u dan het euribor-tarief, of het eigen tarief geldverstrekker...?"

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Ik heb met belangstelling uw artikele gelezen. Zoals elk artikel van uw hand.
    In het land van Consumentenbelangen vervult u 'n leemte.

    (PS:'n TV/Radio zender in NE/EU om consumentenbelangen te onderzoken/presenteren zou welkom zijn.kassa komt niet verder dan "jam proeven "De consumentenbond zit al jaren in 'n rondje te draaien.En vereninging eigen huis ?)
  3. Jos Koets 22 maart 2009 12:36
    Beste JW,

    De meeste klanten van mij kiezen voor zekerheid dmv. een spaarhypotheek of een spaarrekening. Bij beide vormen is een variabele rente niet mogelijk. Ik adviseer niets naar mijn klanten toe. Ik leg alleen de voor- en nadelen uit van de vormen en de rente mogelijkheden. Klanten moeten zelf beslissen, dat kan ikniet voor hun doen.

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 22 maart 2009 22:43
    Jos,

    bedankt voor de tijd en moeite die je hierin gestoken hebt. Negeer svp de negatieve reacties, betweters zul je altijd houden....
    Het wordt tijd dat de toezichthouders (bestaan die dan ?) op banken de transparantie af gaan dwingen bij banken. Balkenende, Bos, luistert u mee?
    Aat Oskam

    Ik ben zelf euriborrente hypotheeknemer bij ABNAMRO, die inmiddels 0,5 % opslag bij bestaande hypotheken in rekening brengt en niet garandeert dat dit niet hoger wordt. Overigens heb ik nog geen officieel schrijven van ABNAMRO ontvangen dat zij stoppen met deze vorm, dus ik neem aan dat dit niet voor bestaande klanten geldt ...
  5. sjiepie 23 maart 2009 12:34
    Ik vrees dat ze de zogenoemde liquiditeitsopslag van 0,7% (deze zit ingebakken in de opslag van 1,35%) met ingang van 1 april fors zullen verhogen voor de bestaande klanten; overstappen heeft geen zin; tenslotte kan je bijna nergens anders meer terecht voor variabele rente. Uiteindelijk zullen de bestaande klanten overstappen naar een langere rentevaste periode.

    quote:

    Marijn21 schreef:

    Obvion heeft aangekondigd geen nieuwe leningen met variabele (euribor) rente meer te gaan verstrekken.

    Groet,
    Marijn
  6. sjiepie 23 maart 2009 12:42
    Mee eens Jos dat variabele rente die gekoppeld is aan het euribor tarief een gevaarlijke tijd mee gaat maken.

    Ik zit bij Obvion, dacht dat ik een vaste opslag had van 0,55% voor de komende 30 jaar, maar doordat ik enkele jaren geleden een kleine aanvullende hypotheek heb genomen voor de verbouwing van mijn badkamer zijn de algemene voorwaarden van dat moment op mijn gehele hypotheek van toepassing geworden. In deze nieuwe algemene voorwaarden heeft Obvion zonder hiervan echt melding te maken, de voorwaarden zodanig aangepast dat men wel de vaste opslag kan aanpassen. Dit is inmiddels gebeurd; 0,7% in november erbij; dit valt nog mee, maar ik ben bang nu Obvion is gestopt met het aanbieden van variabele rente dat ze in april er een paar procent bij gaan doen.

    quote:

    jkoets schreef:

    Mijn mening is dat de variabele rente of deze nu gekoppeld is aan de euribor een gevaarlijke tijd door gaat maken. Er zijn bijna geen aanbieders die een vaste opslag hanteren. Ook al is dit van toepassing dan zet ik hier toch nog een vraagteken bij.

    Al eerder heb ik een bereicht geplaatst van de Abn dat zij stoppen met de euribor. De letterlijke tekst is nog te lezen (even opzoeken). Dit zegt mij voldoende (1 plus 1 is 2). Als deze bank hier mee stopt is er iets flink mis. Ik hoop dat ik de plank flink misslaat maar pas op wat je doet, als je kiest voor een variabele rente.

    Succes met jullie beslissingen.
    Gr. Jos
  7. CV-tje 23 maart 2009 19:42
    Ik heb voor mijn neus een offerte van ING liggen.
    Er staat in de hoofdtekst dat er sprake is van een vaste opslag. Rechts in de kantlijn staat dat die 'vaste' opslag kan worden aangepast. Hoezo vast?
    Ze zeggen er wel bij dat een wijziging een maand van te voren wordt aangekondigd. Ja, en dan? Hypotheek oversluiten, of naar een duur (want natuurlijk dan ook verhoogd) rentevasttarief gaan?
  8. [verwijderd] 23 maart 2009 19:46
    quote:

    crverm schreef:

    Ik heb voor mijn neus een offerte van ING liggen.
    Er staat in de hoofdtekst dat er sprake is van een vaste opslag. Rechts in de kantlijn staat dat die 'vaste' opslag kan worden aangepast. Hoezo vast?
    Ze zeggen er wel bij dat een wijziging een maand van te voren wordt aangekondigd. Ja, en dan? Hypotheek oversluiten, of naar een duur (want natuurlijk dan ook verhoogd) rentevasttarief gaan?
    men moet zich niet gek laten maken met het moment momenteel in de banken en de bangmakerij hierom heen

    binnen een jaar functioneerd het fin. stelsel weer.
    waarom zouden ze je opslag verhogen van een hypo,die je net hebt afgesloten en toegewezen hebt gekregen volgens hun criteria??

    de adviseurs met hun kantoortjes,die moeten zich zorgen maken.
  9. CV-tje 24 maart 2009 07:56
    Waarom?
    Omdat de mogelijkheid er is en de verleiding groot. Er is niet veel aanleiding nodig om de bank te doen besluiten dat de marges omhoog moeten. De klant is de sigaar.

    Ik moet me dus niet gek laten maken en ben onterecht wantrouwig? Mijn wantrouwen heeft niets met 'de crisis' te maken. Maar met de onduidelijke informatievoorziening. Die is met een reden ondoorzichtig. Als zelfs adviseurs in de trucjes van de banken stinken, waar laat dat de klant dan? Of moet ik juist de adviseurs wantrouwen?
  10. [verwijderd] 24 maart 2009 22:27
    ach, trucjes wil ik het niet noemen. Ze worden zelf geconfronteerd met hogere fundingkosten door de liquiditeitstoeslag. Je hebt uiteindelijk wel te maken met een lange liquiditeitslooptijd ondanks dat de rentelooptijd kort is bij variabel. Als de bank deze niet doorberekent snijden ze zichzelf in de vingers. Echter moet men wel concurreren, dus de klant kaal plukken is niet de achterliggende gedachte. Euribor is slechts een onderdeel van het variabele rentetarief. In een normale markt is dat de grootste component. Echter in deze markt is de component liquiditeitstoeslag gewoon ontzettend hoog. Banken krijgen gewoon geen geld uit de markt tegen normale voorwaarden
  11. [verwijderd] 7 april 2009 19:22
    mijn rentevast periode van 1 jaar verloopt binnenkort (over 3 maanden) en ik wil overstappen op variabel bij ABN. Kan ik er vanuit gaan dat ik een bestaande klant ben en dus nog in aanmerking kom voor EURIBOR + OPSLAG ?
    Ongetwijfeld dat ABN het anders wil, maar ik ben bestaande klant

    Bedankt alvast voor de reactie ...
55 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,87 +0,96%
EUR/USD 1,0656 +0,03%
FTSE 100 8.071,78 +0,60%
Germany40^ 18.060,10 +1,12%
Gold spot 2.302,10 -1,08%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+30,53%
PROSUS
+3,87%
ALLFUN...
+3,60%
JUST E...
+3,25%
BAM
+2,84%

Dalers

RANDST...
-6,00%
Akzo N...
-4,99%
NSI
-3,67%
FASTNED
-3,10%
Arcelo...
-1,58%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links