Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Timeline: Gaza crisis

81 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2009 11:23
    .
    quote:

    Alhoceimer schreef:

    Deel 2

    Amerika en de EU hebben zich schaamteloos bij Israel gevoegd in het uitbannen en demoniseren van de Hamas regering en in de pogingen om deze regering ten val te brengen door belastingopbrengsten en buitenlandse hulp tegen te houden. Zo ontwikkelde zich een surrealistische situatie waarbij een beduidend deel van de internationale gemeenschap economische sancties oplegde, niet tegen de bezetter, maar tegen de bezetten, niet tegen de onderdrukker, maar tegen de onderdrukten.

    Als zo vaak in de tragische geschiedenis van Palestina, werd de slachtoffers hun eigen misere verweten. Israels propaganda machine verspreidde steeds opnieuw het idee dat Palestijnen terroristen zijn, dat zij vreedzame coexistentie met de Joodse staat afwijzen, dat hun nationalisme niet veel meer is dan anti-semitisme, dat Hamas slechts een bende religieuze fanaten is en dat Islam onverenigbaar is met democratie. Maar de simpele waarheid is dat de Palestijnen gewoon normale mensen zijn met normale aspiraties. Ze zijn niet beter maar ook niet slechter dan andere nationale groepen. Waar zij naar streven, boven alles, is een stuk land dat ze hun eigen kunnen noemen, om in te leven in vrijheid en waardigheid.

    Zoals andere radicale bewegingen, begon Hamas zijn politieke programma te matigen nadat ze aan de macht waren gekomen. Van de ideologische afwijzing uit zijn beginselprogramma, begon Hamas te bewegen naar een pragmatische invulling van een twee-staten oplossing. In maart 2007 vormden Hamas en Fatah een regering van nationale eenheid die klaar was om met Israel te onderhandelen over een langdurig staakt-het-vuren. Israel, echter, weigerde te onderhandelen met een regering waarvan Hamas deel uitmaakte.

    Israel ging door met het spelen van het oude spel van verdeel en heers tussen rivaliserende Palestijnse facties. Eind jaren tachtig had Israel het ontstaan van Hamas ondersteund om Fatah, de seculiere nationalistische beweging geleid door Yasser Arafat, te verzwakken. Nu begon Israel de corrupte en plooibare Fatah leiders aan te moedigen om hun religieuze politieke rivalen te onderwerpen en opnieuw de macht te grijpen. Aggressieve Amerikaanse neoconservatieven namen deel aan dit sinistere complot om een Palestijnse burgeroorlog te ontketenen. Hun inmenging was een belangrijke factor in het uiteenvallen van de regering van nationale eenheid en dreef Hamas ertoe om de macht te grijpen in Gaza in juni 2007 om een coup door Fatah voor te zijn.

    De oorlog die Israel ontketende in Gaza op 27 december was het toppunt van een serie van aanvaringen en confrontaties met de Hamas regering. In breder opzicht, echter, is het een oorlog tussen Israel en het Palestijne volk, omdat het volk de partij door verkiezingen aan de macht heeft geholpen. Het officiele doel van de oorlog is om Hamas te verzwakken en om de druk op te voeren totdat de leiders instemmen met een nieuw staakt-het-vuren op Israelische voorwaarden. Het feitelijk doel is te verzekeren dat de Palestijnen in Gaza door de wereld slechts als een humanitair probleem worden beschouwd om op die manier hun strijd voor onafhankelijkheid en een eigen staat te ondermijnen.

    De timing van de oorlog werd bepaald door politiek opportunisme. Algemene verkiezingen in Israel zijn gepland voor 10 februari en in de aanloop van de verkiezingen zoeken de belangrijkste kandidaten naar mogelijkheden om hun hardheid te bewijzen. De legertop had zitten mokken om een verpletterende slag aan Hamas uit te kunnen delen om de smetvlek op hun reputatie te verwijderen die het gevolg was van het falen van de oorlog tegen Hezbollah in Libanon in juli 2006. Israel’s cynische leiders konden ook rekenen op de apathie en de machteloosheid van pro-westerse Arabische regimes en op onvoorwaardelijke steun van President Bush in de nadagen van zijn periode in het Witte Huis. Bush gehoorzaamde meteen door alles schuld voor de crisis bij Hamas neer te leggen, voorstellen in de Veiligheidsraad voor een onmiddellijk staakt-het-vuren te vetoën, en Israel vrij spel te geven voor een grond-invasie van Gaza.

    Zoals altijd claimt het machtige Israel het slachtoffer te zijn van Palestijnse agressie, maar de volstrekte asymmetrie in macht tussen de twee partijen laat weinig ruimte voor twijfel wie het echte slachtoffer is. Dit is inderdaad een conflict tussen David en Goliath, maar het Bijbelse beeld is omgekeerd – een kleine en weerloze Palestijnse David moet het opnemen tegen een zwaar bewapende, genadeloze en aanmatigende Israelische Goliath. De toevlucht tot brute militaire macht gaat gepaard, zoals altijd, met de schelle rhetoriek van slachtofferschap en een mengelmoes van zelfmedelijden bedekt met zelfrechtvaardiging. In het Hebreeuws is dit bekend als het syndroom van bokhim ve-yorim, “huilen en schieten”.

    Het spreekt vanzelf dat Hamas niet een volledig onschuldige partij is in het conflict. Toen Hamas de vruchten van de verkiezingsoverwinning ontzegd werden en Hamas geconfronteerd werd met een gewetenloze tegenstander, heeft Hamas gegrepen naar het wapen van de zwakken: terreur. Militanten van Hamas en Islamitische Jihad bleven aanvallen met Qassam raketten uitvoeren tegen Joodse nederzettingen in de buurt van de grens met Gaza, totdat Egypte een wapenstilstand van 6 maanden bemiddelde in juni van afgelopen jaar. De schade die deze primitieve raketten veroorzaken is minimaal, maar de psychogische impact is enorm, wat ertoe leidde dat de mensen bescherming eisten van de hun overheid. In deze omstandigheden had Israel het recht om te reageren in zelfverdediging maar de reactie op de speldeprikken van de raketaanvallen was buiten ieder proportie. De cijfers spreken voor zich. In de drie jaar na de terugtrekking uit Gaza zijn 11 Israelis gedood door raketten. Aan de andere kant zijn, in de periode 2005-2007 alleen, door de IDF 1290 Palestijnen gedood in Gaza, waaronder 222 kinderen.

    (vervolg hieronder)
  2. [verwijderd] 10 januari 2009 11:23
    Joden, al zijn jullie leugens nog zo snel de waarheid achterhaalt ze hem wel!

    quote:

    Alhoceimer schreef:

    Hoe Israel Gaza op de rand van een humanitaire catastrofe heeft gebracht

    Avi Shlaim, professor voor internationale betrekkingen in Oxford, diende in het Israelische leger en twijfelde nooit aan de legitimiteit van Israel. Maar de ongenadige aanslag op Gaza leidt bij hem tot vernietigende conclusies.

    www.guardian.co.uk/world/2009/jan/07/...

    Deel 1

    Israel’s zinloze oorlog in Gaza kan alleen begrepen worden vanuit de historische context. De oprichting van de staat Israel in mei 1948 bracht een enorme onrechtvaardigheid tegenover de Palestijnen met zich mee. Britse officials waren bitter ontstemd over de Amerikaanse steun aan de jonge staat. Op 2 juni 1948 schreef Sir John Troutbeck aan de minister van buitenlandse zaken, Ernest Bevin, dat de Amerikanen verantwoordelijk waren voor het creëren van een boevenstaat die geleid werd door “een volstrek gewetenloze groep leiders”. Ik vond altijd dat dit oordeel te hard was, maar Israel’s wrede aanslag op de mensen in Gaza, en de medeplichtigheid van de regering Bush in deze aanslag, brengt opnieuw de vraag naar voren.

    Ik schrijf dit als iemand die loyaal gediend heeft in het Israelische leger in de midden jaren zestig en die nooit de legitimiteit van de staat Israel binnen de grenzen van voor 1967 ter discussie heeft gesteld. Wat ik volstrekt afwijs is het zionistische kolonisatie project binnen de Groene Lijn. De Israelische bezetting van de West Bank en de Gaza-strook na de oorlog van juni 1967 had erg weinig van doen met veiligheid en alles met territoriale expansie. Het doel was om Groot Israel te realiseren door middel van permanente politieke, economische en militaire controle over de Palestijnse gebieden. En het resultaat is geweest een van de meest langdurige en niets ontziende militaire bezettingen uit de moderne geschiedenis.

    Vier decennia van Israelische controle heeft onnoembare schade toegebracht aan de economie van de Gaza-strook. Met een grote bevolking van vluchtelingen uit 1948, opeengepakt in een kleine strook land, met geen infrastructuur of natuurlijke hulpbronnen, waren Gaza’s vooruitzichten nooit rooskleurig. Gaza, evenwel, is niet simpelweg een situatie van economische onderontwikkeling, maar een uitzonderlijk wrede situatie van opzettelijke terug-ontwikkeling. Om in Bijbelse termen te spreken, Israel maakte van de bewoners van Gaza houthouwers en waterputters, veranderde ze in een bron van goedkope arbeid en een monopoliemarkt voor Israelische goederen. De ontwikkeling van een lokale industrie werd actief belemmerd om het onmogelijk te maken voor de Palestijnen een einde te maken aan hun ondergeschikheid aan Israel en de economische fundamenten te leggen die essentieel zijn voor echte politieke onafhankelijkheid.

    Gaza is een klassiek voorbeeld van economische uitbuiting in het post-koloniale tijdperk. Joodse nederzettingen in de bezette gebieden zijn immoreel, illegaal en een onoverkomelijk obstakel voor vrede. Zij zijn zowel het instrument van uitbuiting als het symbool van de gehate bezetting. In Gaza waren er slechts 8000 Joodse kolonisten ten opzichte van een lokale bevolking van 1,4 miljoen. Maar de kolonisten controleerden 25% van het gebied, 40% van de agrarische grond en het overgrote deel van de schaarse watervoorraden. Naast deze buitenlandse indringers, leefde de meerderheid van de lokale bevolking in mistroostige armoede en onvoorstelbare misere. 80% van de bewoners leeft nog steeds van minder dan 2 dollar per dag. De levensomstandigheden in de Gaza-strook zijn een belediging voor de beschaving, een sterke aanjager tot verzet en een vruchtbare voedingsbodem voor extremisme.

    In augustus 2005 organiseerde de Likoed regering met aan het hoofd Ariel Sharon, een eenzijdige Isrealische terugtrekking uit Gaza, waarbij alle 8000 kolonisten vertrokken en de huizen en boerderijen die zij achterlieten werden vernietigd. Hamas, de Islamitische verzetsbeweging, had een effectieve campagne gevoerd om de Isrealis uit Gaza te verdrijven. De terugtrekking was een vernedering voor de Israeli Defence Forces. Tegenover de wereld presenteerde Sharon de terugtrekking uit Gaza als een bijdrage aan vrede gebaseerd op een twee-staten oplossing. Maar in het jaar daarna vestigden zich nog eens 12000 Isrealis op de West Bank, waarmee de mogelijkheden van een onafhankelijke Palestijnse staat verder werden beperkt. Diefstal van land en het realiseren van vrede zijn simpelweg onverenigbaar. Israel had een keuze en het koos land boven vrede.

    Het echte doel achter de terugtrekking was om eenzijdig de grenzen van Groot Israel opnieuw te tekenen door de belangrijkste kolonistengebieden op de West Bank in de staat Israel te integreren. De terugtrekking uit Gaza was dus niet een voorbode van een vredesovereenkomst met de Palestijnse Autoriteit maar een voorbode voor verdere zionistische expansie op de West Bank. Het was een eenzijdige Israelische beslissing die, naar mijn mening ten onrechte, geacht werd in het nationale belang van Isreal te zijn. Geworteld in een fundamentele afwijzing van de Palestijnse nationale identiteit, was de terugtrekking uit Gaza onderdeel van een langdurige poging om het Palestijnse volk het recht te ontzeggen op een onafhankelijk politiek bestaan in hun land.

    De Isrealische kolonisten werden teruggetrokken, maar de Israelische soldaten bleven alle toegangen tot de Gaza-strook via land, zee en de lucht controleren. Gaza werd van het ene op het andere moment omgezet in een openlucht gevangenis. Vanaf dat moment genoot de Israelische luchtmacht onbeperkte vrijheid om bommen te droppen, geluidknallen te veroorzaken door laag te vliegen en de geluidsbarriere te doorbreken, en de hulpeloze bewoners van deze gevangenis te terroriseren.

    Israel ziet zichzelf graag als een eiland van democratie in een zee van autoritairisme. Maar Israel heeft nooit in zijn hele geschiedenis iets gedaan om democratie aan de Arabische zijde te bevorderen en het veel gedaan om het te ondermijnen. Israel heeft een lange geschiedenis van geheime collaboratie met reactionaire Arabische regimes om het Palestijns nationalisme te onderdrukken. Ondanks alle handicaps slaagde het Palestijnse volk erin om de enige werkelijke democratie in de Arabische wereld op te bouwen, met Libanon als mogelijke uitzondering. In januari 2006 brachten vrije en eerlijke verkiezingen van het Palestijnse parlement een door Hamas geleide regering aan de macht. Maar Israel weigerde deze democratisch gekozen regering te erkennen, met als argument dat Hamas een terroristisch organisatie is.

    (vervolg hieronder)
  3. [verwijderd] 10 januari 2009 11:24
    .
    quote:

    Alhoceimer schreef:

    Deel 3

    Ongeacht de aantallen, het doden van burgers is fout. Deze regel geldt net zozeer voor Israel als voor Hamas, maar op Israels conto staat een ongebreidelde en aanhoudende wreedheid tegenover de bevolking van Gaza. Israel hield ook de blokkade in stand nadat het staakt-het-vuren van kracht werd, wat in de ogen van de Hamas-leiders een schending was van het akkoord. Gedurende het staakt-het-vuren hield Israel elke vorm van export vanuit de Gaza-strook tegen, een duidelijke schending van een akkoord uit 2005, hetgeen leidde tot een drastische afname van de werkgelegenheid. Officieel is 49,1% van de bevolking werkloos. Tegelijkertijd beperkte Israel in zeer sterke mate het aantal vrachtwagens die voedsel, brandstof, kookgasflessen, reserve-onderdelen voor water- en zuiveringsbedrijven en medische voorzieningen naar de Gaza-strook brachten. Het is moeilijk te begrijpen hoe het uithongeren en laten verkleumen van de burgerbevolking in Gaza de bevolking aan de Israelische zijde van de grens kon beschermen. Maar zelfs al zou dat het geval zijn, het zou nog steeds immoreel zijn, een vorm van collectieve bestraffing die strikt verboden is volgens de internationale mensenrechten.

    De wreedheid van Israel’s soldaten komt volledig over een met de leugenachtigheid van zijn woordvoerders. Acht maanden voor de start van de huidige oorlog in Gaza richtte Israel het National Information Directora op. De kernboodschap van dit directoraat aan de media is dat Hamas de staakt-het-vuren overeenkomst verbrak; dat Israel’s doel is de verdediging van zijn bevolking; en dat de Israelische troepen uiterste voorzichtigheid betrachten om geen onschuldige burgers te treffen. Israel’s spin doctors zijn opmerkelijk succesvol geweest in het overbrengen van deze boodschap. Maar, in essentie, is hun propaganda een opeenstapeling van leugens.

    Een brede kloof scheidt de realiteit van Israels acties van de rhetoriek van zijn woordvoerders. Het was niet Hamas maar de IDF die het staakt-het-vuren verbrak. Dat gebeurde door een aanval op Gaza op 4 november waarbij zes Hamasleden gedood werden. Israel’s doel is niet alleen de verdediging van de eigen bevolking maar ook de uiteindelijke omverwerping van de Hamas regering in Gaza door de mensen tegen hun bestuurders op te zetten. En in plaats van ervoor te zorgen dat burgers gespaard blijven, is Israel schuldig aan ongerichte bombardementen en aan een drie jaar oude blokkade die de bewoners van Gaza, nu 1,5 miljoen, op de rand van een humanitaire catastrofe heeft gebracht.

    De Bijbelse straf van een oog voor een oog is wreed genoeg. Maar Israel’s onzinnige offensief tegen Gaza lijkt de logica te volgen van een oog voor een ooghaartje. Na acht dagen van bombardementen met een dodental van 400 Palestijnen en vier Israelis, gaf het gedreven kabinet orders voor een landinvasie in Gaza waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

    Geen enkele omvang van militaire escalatie kan Israel immuniteit garanderen van raketaanvallen van de militaire tak van Hamas. Ondanks al het dood en verderf dat Israel op hen heeft losgelaten, hebben ze hun verzet overeind gehouden en zijn ze hun raketten blijven afvuren. Dit is een beweging die slachtofferschap en martelaarschap verheerlijkt. Er is gewoon geen militaire oplossing voor het conflict tussen de twee gemeenschappen. Het probleem met Israel’s concept van veiligheid is dat het de meest elementaire vorm van veiligheid aan de andere gemeenschap ontzegt. De enige manier voor Israel om veiligheid te bereiken is niet door schieten maar door gesprekken met Hamas, dat herhaaldelijk zijn bereidheid heeft verklaard om een langdurig staakt-het-vuren te onderhandelen met de Joodse staat binnen de grenzen van voor 1967, voor een periode van 20, 30 of zelfs 50 jaar. Israel heeft dit aanbod afgewezen om dezelfde redenen als de verwerping van het vredesplan van de Arabische Liga uit 2002 dat nog steeds op tafel ligt: het vereist concessies en compromissen.

    Deze korte terugblik op Israel’s staat van dienst van de afgelopen vier decennia maakt het moeilijk de conclusie te weerstaan dat Israel een schelmenstaat is geworden met “een volstrek gewetenloze groep leiders”. Een schelmenstaat die er de gewoonte van heeft gemaakt het internationale recht te schenden, die massavernietigingswapens bezit, en die terreurdaden pleegt – het gebruik van geweld tegen burgers voor politieke doeleinden. Israel voldoet aan al deze drie criteria; wie de schoen past trekke hem aan. Israel’s echte doel is niet vreedzame coexistentie met zijn Palestijnse buren, maar militaire overheersing. Het blijft fouten uit het verleden vermengen met nieuwe en meer desastreuze fouten. Politici zijn, net als iedereen, natuurlijk vrij om leugens en fouten uit het verleden te herhalen. Maar ze zijn niet verplicht om dat te doen.
  4. Boemba ~ de stem van de rede 10 januari 2009 12:31
    quote:

    Comeyer schreef:

    Gaza crisis?

    Zolang ik leef al dus dit is gewoon normaal!
    ik vraag mij oms wel eens af wat er nou in godsnaam met noord-ierland is gebeurd

    dat waren in mijn jeugd de terroristen
    pleegden zelfs aanslagen in nederland

    en nu lijkt het een beetje uitgesudderd te zijn...

  5. Boemba ~ de stem van de rede 10 januari 2009 12:38
    quote:

    Ivanrybkin schreef:

    Belastinggeld
    De Palestijnen in Gaza en elders hebben geen enkele reden om dat te doen. Dankzij ons belastinggeld. Nederland verhoogde onlangs de jaarlijkse bijdrage ‘VN-hulp aan Palestijnen’ zelfs met 3,2 miljoen euro. Waarom? Belonen we de Palestijnen voor het verbeteren van hun rakettechniek?

    Dit is precies de reden waarom landen uit de EU niet met gezag bij de Israëliërs kunnen aankloppen.
    je hebt gelijk
    we zouden er eigenlijk miljarden in moeten pompen zoals amerika dat met israel doet (en haar eigen bevolking in new orleans laat creperen)
    dan zou het conflict snel opgelost zijn...

  6. [verwijderd] 10 januari 2009 13:37
    quote:

    Alhoceimer schreef:

    Joden, al zijn jullie leugens nog zo snel de waarheid achterhaalt ze hem wel!
    Wat is dit IEX? Hoe halen jullie het in jullie hoofd om Alhoceimer niet permanent te bannen nadat er aangegeven wordt dat Hitler zijn werk eigenlijk had moeten afmaken.
    Voor het geval de moderators van IEX wat vergeetachtig zijn, de archieven van Google bieden historisch perspectief:

    209.85.229.132/search?q=cache:piXhNGz...

    Alhoceimer schreef:
    Ik begin het erg jammer te vinden dat Hitler niet meer tijd was gegund om zijn werk af te maken.

    Als IEX te laks is om Hitler aanhangers aan te pakken heb ik hier vrij weinig te zoeken.

    Gordon
  7. [verwijderd] 10 januari 2009 13:43
    quote:

    Gordon Shandling schreef:

    [quote=Alhoceimer]
    Joden, al zijn jullie leugens nog zo snel de waarheid achterhaalt ze hem wel!
    [/quote]

    Wat is dit IEX? Hoe halen jullie het in jullie hoofd om Alhoceimer niet permanent te bannen nadat er aangegeven wordt dat Hitler zijn werk eigenlijk had moeten afmaken.
    Voor het geval de moderators van IEX wat vergeetachtig zijn, de archieven van Google bieden historisch perspectief:

    209.85.229.132/search?q=cache:piXhNGz...

    Alhoceimer schreef:
    Ik begin het erg jammer te vinden dat Hitler niet meer tijd was gegund om zijn werk af te maken.

    Als IEX te laks is om Hitler aanhangers aan te pakken heb ik hier vrij weinig te zoeken.

    Gordon
    Mag iemand misschien een mening hebben? De Duitse bevolking werd ook wel aangepakt hoor tijdens de bezetting van Berlijn, dames werden verkracht etc.

    Ik wil niks goedpraten maar een mening hoe erg ook accepteer ik wel.

    mvg
  8. [verwijderd] 10 januari 2009 13:46
    Gordon helaas dit is niet aaan te pakken,alleen bij een continue moderatie,proxy servers maken het mogelijk steeds weer met andere inloggevens je ban te omzeilen.
    Wil IEX weer een serieus beleggers platform worden dan zal dit zo moeten,daar hoort ook betaling van een lidmaatschap bij.

    mvrgr jo jo
  9. [verwijderd] 10 januari 2009 14:14
    Moderatoren en al die mensen die, als, ze het ergens niet mee eens zijn, meteen over de boeg gooien van "dit is niet beleggings gerelateerd"

    Maar ik denk ook dat het mogelijk is dat we over alle facetten die koersen en situaties beinvloeden kunnen praten hier, als we het maar op een nette manier doen

    Door gescheld en andere rare uitspattingen worden draadjes vaak gesloten, ok daar zit wat in
  10. [verwijderd] 10 januari 2009 14:19
    quote:

    zzzaai schreef:

    Moderatoren en al die mensen die, als, ze het ergens niet mee eens zijn, meteen over de boeg gooien van "dit is niet beleggings gerelateerd"

    Maar ik denk ook dat het mogelijk is dat we over alle facetten die koersen en situaties beinvloeden kunnen praten hier, als we het maar op een nette manier doen

    Door gescheld en andere rare uitspattingen worden draadjes vaak gesloten, ok daar zit wat in
    Daar heb je gelijk in, en ik denk ook wanneer ik hier een voetbalclub adviseer te kopen ( aandelen) dat er dan ook zulke opmerkingen zullen komen! Neem bv een aandeel Juventus, ik vind dat bv een leuke belegging omdat ik winstgroei zie voor die club. Maar als ik daar een draadje voor zou openen dan word je al helemaal niet meer serieus genomen lijkt me en dat willen mensen ook gewoon niet leze dat voetbalgedoe.
  11. [verwijderd] 10 januari 2009 14:23
    Ja, nou, dat vind ik onzin, ajax is ook beursgenoteerd, dus lekker neerzetten als je iets met juventus wil, moet kunnen vind ik

    nav de oproep van obama om in duurzame energie te gaan, kwam er een heel gesprek op gang over kobalt, omdat dat in lithium batterijen zit, nah dat is geweldig, hop de prijs van kobalt omhoog
81 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0703 +0,47%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +1,68%
Gold spot 2.322,02 -0,22%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links