Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Efficiëntste systeem met natuurlijke selectie

164 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. niphtrique 20 oktober 2008 19:56
    Samenvatting

    Wij leven met een economisch systeem dat erg inefficiënt is. De gevolgen van deze inefficiëntie komen nu weer aan het licht door de kredietcrisis. Veel bedrijven zullen failliet gaan door vraaguitval, ook al maken zij nuttige producten. Veel mensen zullen werkloos worden, waardoor de vraag nog verder terugvalt. Overheden en centrale banken grijpen in, wat de marktwerking verstoort. Hierdoor blijven juist inefficiënte bedrijven in stand. Dit zijn de bedrijven die het meest profiteren van overheidsingrijpen en de bedrijven die profiteren van het ingrijpen in het financiële systeem door centrale banken.

    Nu zijn we op het punt aanbeland dat de overheden alle banken hebben overgenomen, en in de toekomst onder streng toezicht gaan plaatsen, zodat de staat gaat bepalen wie geld krijgt en wie niet. Dit is kortweg de wereldwijde communistische oktoberrevolutie van 2008.

    Het is mogelijk om een veel grotere welvaart te bereiken met maximale kapitaalgroei zonder inflatie, grote schulden, economische crises, improductief overheidsingrijpen en het improductieve deel van de financiële sector. Door natuurlijke selectie zal uiteindelijk het meest efficiënte economische systeem de overhand gaan krijgen, ondanks de politieke machtsstructuren die op het ogenblik nog bestaan. Het onderzoeken van alternatieven en het verspreiden van kennis, zal dit proces versnellen, maar de uiteindelijke uitkomst zal niet veranderen. Het meest efficiënte economische systeem is volgens mij een variant van de economie van de natuurlijke orde, zoals die het eerst is beschreven door Silvio Gesell.

    In dit artikel zal ik in 12 korte stappen aangeven hoe de economie van de natuurlijke orde werkt. Daarna zal ik een voorbeeld geven van de economie van de natuurlijke orde in de praktijk, waaruit blijkt dat het ook zo werkt als beschreven. Vervolgens zal ik nog voorbeelden uit de geschiedenis aandragen om de kracht van de economie van de natuurlijke orde te illustreren. Voor meer informatie kun je terecht op www.naturalmoney.org. Daar wordt meer in detail op de theorie ingegaan.

    Renteheffing is de weg naar slavernij. Dit komt omdat mensen geld kunnen oppotten. Wanneer meerdere mensen dit tegelijk doen, wordt er geld aan de economie onttrokken, waardoor de economie verzwakt. Als dit gebeurt, zullen meer mensen geld gaan oppotten voor slechtere tijden. Dit is het begin van een economische crisis. Veel mensen zullen daardoor hun inkomsten verliezen, en als zij geen geld hebben, moeten zij geld lenen tegen rente voor noodzakelijke uitgaven zoals eten. Daardoor wordt de situatie nog erger.

    Afschaffen van rente is daarom de weg naar vrijheid. Vrije mensen zijn productiever dan slaven. Afschaffen van rente zal daarom ook leiden tot meer welvaart.

    Iedereen vrij en rijk in 12 stappen

    1. Rente op geld moet worden verboden. Dit is het enige verbod. Rendement op kapitaal is een goede zaak, en moet niet worden afgeschaft.

    2. Hef een belasting op geld van bijvoorbeeld één procent per maand. Dit is geen belasting op vermogen, dus aandelen, vastgoed en uitgeleend geld vallen daar niet onder.

    3. Druk geen geld bij, zodat er ook geen inflatie is.

    4. Omdat er een belasting is op geld, zullen mensen het geld snel gebruiken om:
    - te investeren;
    - te consumeren;
    - uit te lenen zonder rente.

    5. Omdat over het uitgeleende geld geen rente mag worden gevraagd:
    - zal het niet worden uitgeleend aan onbetrouwbare individuen, bedrijven en constructies.
    - zal minder geld worden uitgeleend en vooral direct worden geïnvesteerd in aandelen en vastgoed.
    - zullen alleen betrouwbare mensen, mensen met een onderpand en goed gefinancierde bedrijven kunnen lenen zonder rente.

    6. Daarom zal er nooit meer een economische crisis zijn, want geld wordt direct uitgegeven en er zijn geen slechte leningen. Daarom wordt geen kapitaal vernietigd door uitval van vraag voor producten die nuttig zijn.

    7. Omdat alle geld gelijk wordt gebruikt voor investeringen of consumptie, is iedereen aan het werk en groeien de economie en het kapitaal constant op maximale snelheid.

    8. De financiële sector is dan voor een belangrijk deel overbodig, en dat is gunstig, want deze sector produceert weinig en destabiliseert nu de economie. De mensen hier werkten, krijgen snel ander werk, want de economie groeit constant op maximale snelheid.

    9. Nu hoeft de overheid zich veel minder te bemoeien met de economie. Ook dit zal positief zijn voor de economische groei.

    10. Omdat de economie constant groeit op maximale snelheid, en omdat er niet meer geld bij gedrukt wordt, zullen de prijzen dalen. Daarom zullen leningen met nul procent rente toch een rendement opleveren dat waarschijnlijk hoger is dan de rente die je nu op de bank krijgt. Immers: met hetzelfde geld kun je aan het einde van de looptijd van de lening, meer kopen.

    11. Als één land dit doet, zal dit land het kapitaal uit andere landen wegzuigen omdat het rendement van leningen met nul procent rente hoger is dan het rendement van de rente in de andere landen (bizar, maar waar!). Daarom zullen alle landen dit moeten doen, zodra één land ermee is begonnen.

    12. Nu is iedereen vrij. Er is altijd werk voor de werknemers en er zijn altijd klanten voor de bedrijven. Niemand zit zwaar in de schulden. De angst is definitief verdwenen uit de markten.

    Wie denkt dat dit flauwekul is, heeft ongelijk. Het is al uitgeprobeerd en het werkte.

    Het Vrijgeldexperiment van Wörgl

    De stad Wörgl verkreeg internationale bekendheid door een bijzondere soort geld, die in de crisistijd van de jaren dertig door de gemeente werd uitgegeven; het zogenaamde Vrijgeld (Duits: Freigeld).

    Rond 1932 had Wörgl door de sterke teruggang van de cement- en de celluloseproductie te kampen met hoge werkloosheidcijfers. Daardoor had de gemeente minder inkomsten uit belastingen en meer uitgaven aan ondersteuning van de armlastigen. De gemeentekas was leeg en er was geen zicht op verbetering. Vanaf begin juli 1932 betaalde de gemeente daarom haar werknemers in waardebonnen, zogenaamde Arbeitswertscheine.

    Het initiatief kwam van burgemeester Michael Unterguggenberger, die zich daarbij liet inspireren door de theorie over vrije economie van Silvio Gesell. De uitgave van circulatiegeld bleek een succes; de stad hoefde geen geld te lenen bij de overheid om zijn lasten te kunnen betalen en er ontstond een economische opbloei, door snel circulerend waardepapier, totdat het project in augustus 1933 van hogerhand werd verboden.

    Een van de manieren om het geld in roulatie te houden was een soort boete op oppotten (sparen). Er moest namelijk iedere maand een zegel gekocht worden van één procent van de nominale waarde om het biljet zijn geldigheid te laten behouden. Het was daarom meestal voordeliger er maar gewoon iets mee te doen.

    Het geld was gedekt doordat de gemeente bij de Raiffeisenbank een onderpand had gedeponeerd. Er werden betaalbiljetten uitgegeven met nominale waardes van één, twee en vijf schilling. Tot aan het eind van de uitgifte in augustus 1933 waren er papieren uitgegeven met een totale waarde van 34.500 Schilling. Het vrijgeld was evenveel waard als het echte geld. Met het vrijgeld konden gemeentebelastingen betaald worden en plaatselijke winkeliers namen het geld ook aan.

  2. niphtrique 20 oktober 2008 20:02
    Het experiment met het vrijgeld was geslaagd te noemen omdat overal in Wörgl weer werd gebouwd en geïnvesteerd. Er bestaat nog een viaduct in de gemeente met het opschrift „mit Freigeld erbaut“ (met vrijgeld gebouwd). Tijdens het project nam de werkloosheid af van 21% naar 15%, terwijl zij in de rest van het land steeg.

    Het positieve effect werd in de pers beschreven als het 'wonder van Wörgl' en het fenomeen werd zo bekend dat meer dan honderd gemeenten in Oostenrijk het voorbeeld wilden volgen. Ook vanuit het buitenland bestond belangstelling; de minister van financiën van Frankrijk Édouard Daladier, die later minister-president zou worden, kwam kijken om het met eigen ogen te zien. In de Verenigde Staten stelde de econoom Irving Fisher, overigens tevergeefs, aan de regering voor om Stamp Scrip in te voeren ter overwinning van de economische crisis.

    De nationale bank van Oostenrijk procedeerde met succes tegen het experiment van Wörgl, omdat strikt genomen alleen deze bank de bevoegdheid had om geld uit te geven. Onder dreiging met militair geweld werd het project beëindigd en door het uitbreken van de tweede wereldoorlog raakte het goeddeels in vergetelheid. Er bestaat nog wel een vereniging in Wörgl, die de herinnering levend houdt en studiemateriaal aan geïnteresseerden ter beschikking stelt.

    Bron: nl.wikipedia.org/wiki/W%C3%B6rgl

    Voorbeelden uit de geschiedenis

    Als we de werking van de economie van de natuurlijke orde kennen, is het mogelijk om een verklaring te geven voor drie mysterieuze verschijnselen uit de geschiedenis. Het gaat om de opkomst van West-Europa in de middeleeuwen, de bouw van de piramiden in het antieke Egypte en de ondergang van het Romeinse Rijk. De gelegde verbanden zijn niet bewezen maar het geeft wel inzicht in wat de invloed van de economie van de natuurlijke orde kan zijn.

    De opkomst van Europa
    Toen het Romeinse Rijk instortte, viel West-Europa terug in een duistere periode, die de middeleeuwen werd genoemd. Er was geen geld meer omdat het goud en zilver uit circulatie waren verdwenen. Europa was erg versplinterd en over het algemeen was er geen sterk centraal gezag. Er ontstonden hier en daar plaatselijke geldsystemen. Dit geld was soms voor een beperkte periode geldig. Aan het einde van de periode moest dit geld worden ingewisseld en werd belasting geheven. Dit geld verloor in de loop van het jaar geleidelijk een deel van zijn waarde, en deze waarde was het laagst vlak voordat de belasting werd geheven.

    Er is weinig bekend over geldsystemen in de middeleeuwen. Wat wel bekend is, dat de mensen in de middeleeuwen diep doordrongen waren van de tijdelijkheid van het menselijke bestaan. Memento mori was het motto van de middeleeuwer. Dit betekent: “Gedenk de dag dat gij sterven zult”. Tevens was het heffen van rente streng verboden. Mensen waren daarom geneigd hun geld snel uit te geven.

    Als we nu veronderstellen dat dit net zo werkte als in Wörgl, kunnen we aannemen dat sommige delen van West-Europa met maximale snelheid kapitaal opbouwden en dat de werkloosheid laag was. De lokale leenheren voerden vele oorlogen waarbij kapitaal werd vernietigd. Toch groeide de welvaart in Europa sneller dan op enig ander deel van de aarde. In de tijd van de kruistochten waren er zoveel middelen beschikbaar, dat de kruisvaarders eeuwenlang de moslims konden bevechten op hun eigen terrein, waarbij ze lange aanvoerlijnen moesten onderhouden, terwijl het veroverde land niet winstgevend was. Vlak daarna werd een derde van de bevolking door de zwarte dood weggevaagd, maar slechts een eeuw later begon West-Europa met de ontdekking en verovering van de rest van de wereld.

    De bouw van de piramiden
    In de bijbel staat een verhaal over een farao die een droom had over zeven vette koeien die door zeven magere koeien werden opgegeten. Deze droom werd aan de farao uitgelegd. Hem werd verteld dat eerst zeven goede jaren zouden komen, waarna zeven slechte jaren zouden volgen. Josef adviseerde de Egyptenaren om op grote schaal voedsel te gaan bewaren. Boeren die hun graan inleverden, kregen een kwitantie. Bakkers die brood wilden bakken, leverden de kwitanties in en kregen daarvoor graan. Het duurde niet lang voordat deze kwitanties werden gebruikt als geld. Omdat het graan aan bederf onderhevig was, en muizen het opaten, daalde de waarde van de kwitanties naarmate ze ouder werden. Hierdoor gingen mensen dit geld snel uitgegeven.

    Het graan giro systeem heeft vele eeuwen bestaan. Het was verstandig om voedsel voor slechtere tijden te bewaren. Als we nu veronderstellen dat dit net zo werkte als in Wörgl, kunnen we aannemen dat ook Egypte met maximale snelheid kapitaal opbouwde, en dat de werkloosheid laag was. Op een gegeven moment waren alle irrigatie systemen klaar, alle huizen gebouwd, en was er verder niets meer te doen. Omdat de farao’s een eindeloos groot ego hadden, en zij door de bevolking aanbeden werden als goden, konden zij alle beschikbare middelen van het land inzetten om piramides te laten bouwen. De meeste mensen die hieraan werkten, waren waarschijnlijk geen slaven. De Egyptische beschaving bestond meer dan 2000 jaar, veel langer dan welke andere beschaving ook. Het moet dus een stabiele maatschappij zijn geweest, waarbij de slavernij niet op grote schaal voorkwam.

    De ondergang van het Romeinse Rijk
    Het Romeinse Rijk heeft ongeveer 700 jaar bestaan. Het geldsysteem van het Romeinse Rijk was gebaseerd op goud en zilver. In de eerste 400 jaar kon het Romeinse Rijk uitbreiden, waardoor de inkomsten van het rijk steeds bleven groeien. Daarna breidde het rijk zich niet verder uit, zodat de schuldenlast langzamerhand steeds zwaarder ging drukken op de begroting van het rijk. Er ontstond een chronisch tekort aan geld. Het leger kreeg hier ook mee te maken en de militaire slagkracht werd uitgehold. Andere volkeren konden daardoor het Romeinse Rijk binnenvallen. Schulden en rente hebben het Romeinse Rijk vernietigd.
  3. forum rang 7 ffff 21 oktober 2008 12:09
    Dag Bart,

    Dat is lang geleden dat we elkaar gesproken hebben. Heel waat jaartjes geleden postte je hier in de KK ook al dit soort analyses.

    Ik heb uit je vorige lange draad hier en daar wat stukken gelezen en verdomd Bart ook dat hele verhaal hierboven.

    Maar............. Ik vind het allemaal zo theoretisch! Ik herinner mij nog goed dat ik dat jaren geleden met jouw postings ook vaak had. Het zal best goed onderbouwd zijn. Er zal best goed over nagedacht zijn......maar wat koop ik er als belegger hier in de KK voor of als belegger die IN DAX, AEX en Cac-40 aandelen zit.

    De huidige gigantische beursval is te wijten aan hypotheekcrisis/krdietcrisis/ al of niet beginnende recessie. Dagelijks krijgen we cijfers dat die recessie eraan zit te komen. Gisteren nog de cijfers van Véolia, die vandaag nog nader uitgewerkt worden: veel minder afval bij staal-en bouwbedrijven, bij de chemische industrie. Veel minder schoon water nodig door afnemende produktie. Met dat soort gegevens kan ik als belegger iets! Dat is duidelijk en dan breek je al je hoofd of je dan nu, bij die zwaar ingevallen koersen moet kopen of verkopen.

    Als ik dan jouw meer theoretische analyses lees, heb ik ALTIJD aan het eind: wat moet ik er nu mee?

    Dat is beslist niet denigrerend bedoeld, Bart. ALLEEN maar als uitleg aan jou op de weinige respons die je hier in de KK krijgt, zelfs van mensen die je postings lezen, zoals ik.

    Ik kan er verder zo weinig mee! Het is mij allemaal te theoretisch. En enkel en alleen daarom verdiep ik me er verder ook niet in. Het heeft geen inpact op mijn beleggingsbeslissingen.

    Groet,

    Peter
  4. [verwijderd] 21 oktober 2008 12:40
    Beste Bart,

    Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in het huidige financiële systeem, en ik val van de ene in de andere verbazing. Dat komt in de eerste plaats omdat ik een leek ben, en in de tweede plaats omdat het huidige systeem, zoals je zelf ook zegt, inderdaad niet goed functioneert. Echter, ik denk dat je iets te ver zoekt naar de problemen van het huidige systeem.

    Volgens mij kunnen we de problematiek van het huidige systeem als volgt neerzetten:

    1. Banken creëren geld uit het het niets (money as debt). Dit is het allergrootste probleem van het huidige financiële systeem. Hierdoor ontstaat een exponentiële groei van schulden, die uiteindelijk niet meer kunnen worden afgelost (bv subprime hypotheken).

    2. Rente op leningen maakt dit probleem groter. Echter, rente is niet meer dan een marge op een dienst, zoals wij allemaal marge creëren om daarmee andere zaken te kunnen bekostigen. Kortom, als je kritiek hebt op rente, dan moet je kritiek hebben op alle marge die in de wereld wordt gecreëerd.

    Oplossingen:

    1. Creëer een vaste hoeveelheid geld, die gebruikt wordt voor alles: salaris, leningen, rente, belastingen, etc. Stop dus met het creëren van geld (= schulden) uit het niets. Ofwel: full-reserve banking ipv fractional reserve banking.

    2. Creëer een vaste lage marge op leningen. Of je dat nu in de vorm van rente of belastingen doet, dat maakt niet uit. Uiteindelijk moet het personeel van de bank ook betaald worden.

    3. Strengere criteria voor het verschaffen van leningen. We moeten meer zeker zijn dat leningen kunnen worden terugbetaald. Simpelweg hogere rentes bij hogere risico's leidt alleen maar tot meer (overblijvende) schulden en meer afwaarderingen.

    4. Nationaliseer alle banken. Sommige functies moeten publiek zijn: spoorwegen, openbaar vervoer, banken (en andere.. ?). Volgens mij heeft privatisering in het openbaar vervoer en de spoorwegen een verslechterde kwaliteit opgeleverd van deze basisvoorzieningen. Zo heeft ook de grenzeloze commercialiteit en hebzucht van banken (maar ook de hebzucht van haar klanten) geleid tot meer schulden, hogere rentes en steeds meer afschrijvingen, omdat de schulden steeds vaker niet meer terugbetaald kunnen worden en ook de onderpanden minder waard worden.

    Ben benieuwd naar jouw reactie en die van de andere forumgenoten.

    Groeten,
    Henk-Jan
  5. Pavlov44 21 oktober 2008 12:45
    Volgens mij is het 'wonder van Worgl' juist een klassiek voorbeeld van de cruciale korte termijn tradeoff tussen inflatie en werkloosheid. Het verhaal begint met een community waarin hoge werkloosheid heerst. Als je op de een of andere manier meer waardepapier introduceert, dan zal dit op korte termijn een daling van de werkloosheid met zich meebrengen. De mensen willen namelijk dit geld besteden (zelfs: moeten dit geld besteden omdat er een belasting op geheven wordt) waardoor er een hogere totale vraag zal komen binnen die community. Het gevolg, de reactie daarop, is hogere werkgelegenheid dus lagere werkloosheid. Het gelijktijdige effect van de introductie van nieuw waardepapier, inflatie, is een fenomeen dat altijd pas met enige vertraging optreedt. Zodra de mensen in de gaten krijgen dat het geld waarvoor zij werken eigenlijk minder waard is geworden, dan zal de economie terugvallen in de oude situatie maar met een hoger prijsniveau. Mijns inziens is dit de reden waarom dit voorbeeld de prullenbak in kan als zijnde het voorbeeld zoals 'het zou moeten zijn': bij de tijd dat de regering het systeem van Worgl had verboden, was iedereen er lyrisch over, maar was het project al afgekapt nog voordat het collectieve besef van de geldontwaarding (inflatie) in kon treden. Had men dit afgewacht dan had Worgl zichzelf opgeblazen tot een zeer inflatoire enclave binnen Oostenrijk. Deze analyse komt sterk overeen met de theorien die in de standaard monetaire economische theorie gemeengoed zijn.

  6. [verwijderd] 21 oktober 2008 12:45
    quote:

    hajeje schreef:

    Oplossingen:

    1. Creëer een vaste hoeveelheid geld, die gebruikt wordt voor alles: salaris, leningen, rente, belastingen, etc. Stop dus met het creëren van geld (= schulden) uit het niets. Ofwel: full-reserve banking ipv fractional reserve banking.

    3. Strengere criteria voor het verschaffen van leningen. We moeten meer zeker zijn dat leningen kunnen worden terugbetaald. Simpelweg hogere rentes bij hogere risico's leidt alleen maar tot meer (overblijvende) schulden en meer afwaarderingen.

    Ben benieuwd naar jouw reactie en die van de andere forumgenoten.
    Wat gebeurt er in jouw systeem wanneer een streng gescreende debiteur toch onverhoopt failliet gaat? Wordt het verlies netjes naar rato afgeboekt bij de rekeninghouders?
  7. [verwijderd] 21 oktober 2008 12:50
    quote:

    sypkens schreef:

    [quote=hajeje]
    Oplossingen:

    1. Creëer een vaste hoeveelheid geld, die gebruikt wordt voor alles: salaris, leningen, rente, belastingen, etc. Stop dus met het creëren van geld (= schulden) uit het niets. Ofwel: full-reserve banking ipv fractional reserve banking.

    3. Strengere criteria voor het verschaffen van leningen. We moeten meer zeker zijn dat leningen kunnen worden terugbetaald. Simpelweg hogere rentes bij hogere risico's leidt alleen maar tot meer (overblijvende) schulden en meer afwaarderingen.

    Ben benieuwd naar jouw reactie en die van de andere forumgenoten.
    [/quote]
    Wat gebeurt er in jouw systeem wanneer een streng gescreende debiteur toch onverhoopt failliet gaat? Wordt het verlies netjes naar rato afgeboekt bij de rekeninghouders?
    Hallo sypkens,

    Goede vraag... !

    Zoals ik al zei, ik ben een leek en sinds kort bezig om hierover een eigen mening te vormen. Het lijkt me dat uiteindelijk niets zeker is, maar dat we met de voorgestelde richting wel excessen van schulden, faillissementen, recessies en depressies tegengaan. Maar als jij of andere mensen hiervoor een betere oplossing hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Uiteindelijk draait het erom dat we niet met zijn allen in die afgrond vallen, iets waar het huidige systeem ons wel naartoe lijkt te drijven.

    Groeten,
    Henk-Jan
  8. [verwijderd] 21 oktober 2008 12:57
    quote:

    sypkens schreef:

    [quote=hajeje]
    Oplossingen:

    1. Creëer een vaste hoeveelheid geld, die gebruikt wordt voor alles: salaris, leningen, rente, belastingen, etc. Stop dus met het creëren van geld (= schulden) uit het niets. Ofwel: full-reserve banking ipv fractional reserve banking.

    3. Strengere criteria voor het verschaffen van leningen. We moeten meer zeker zijn dat leningen kunnen worden terugbetaald. Simpelweg hogere rentes bij hogere risico's leidt alleen maar tot meer (overblijvende) schulden en meer afwaarderingen.

    Ben benieuwd naar jouw reactie en die van de andere forumgenoten.
    [/quote]
    Wat gebeurt er in jouw systeem wanneer een streng gescreende debiteur toch onverhoopt failliet gaat? Wordt het verlies netjes naar rato afgeboekt bij de rekeninghouders?
    Bij nader inzien kun je ook stellen dat, als het onderpand maar een juiste afspiegeling is van de verschafte lening, er geen probleem is voor de totale hoeveelheid geld en bijbehorende waarde, toch?
  9. niphtrique 21 oktober 2008 13:12
    quote:

    sypkens schreef:

    Wat gebeurt er in jouw systeem wanneer een streng gescreende debiteur toch onverhoopt failliet gaat? Wordt het verlies netjes naar rato afgeboekt bij de rekeninghouders?
    Een bank krijgt een vergoeding voor het risico dat een lening niet wordt terugbetaald.

    Stel: geldbelasting 12% p/j, economische groei 5% p/j, dus deflatie ook 5% p/j omdat de geldhoeveelheid constant is.

    Voorbeeld rentes bij de bank:
    - rekening courant: -12% ( netto -7%)
    - spaarrekening flexibel: -5% (netto 0%)
    - spaarrekening geblokkeerd -2% (netto +3%)
    - langlopend deposito -1% (netto + 4%)

    De bank moet dus zijn rendement halen uit het verschil tussen de 0% en de rente op de rekeningen. Daarmee kunnen ook risico's worden betaald. Stel dat de bank toch failliet gaat, dan valt daarmee niet het financiële systeem om en kunnen de rekeninghouders naar rato worden terugbetaald (voorbeeld: bank verliest 10% van inleg, eigen vermogen was 8%, dus kunnen rekeninghouders 98% terug krijgen). De overheid hoeft zich er ook niet mee te bemoeien. Dus is er geen miljardensteun meer nodig.

    Dit zijn veel betere rendementen dan we nu krijgen bij de bank omdat de geldhoeveelheid met 10-15% groeit en de rente 4% is. 4% rente in het huidige systeem is 6-11% negatief.
  10. [verwijderd] 21 oktober 2008 13:20
    quote:

    hajeje schreef:

    [quote=sypkens]
    [/quote]
    Wat gebeurt er in jouw systeem wanneer een streng gescreende debiteur toch onverhoopt failliet gaat? Wordt het verlies netjes naar rato afgeboekt bij de rekeninghouders?
    [/quote]

    Hallo sypkens,

    Goede vraag... !
    [/quote]
    Het antwoord kan niet anders dan 'ja' zijn. Natuurlijk kan dit gecomponseerd worden door de rente inkomsten van de andere debiteuren. De spaarder krijgt weliswaar een lagere rente, maar hij behoudt zijn kapitaal. Dit functioneert zonder verliezen zolang de ontvangen rente hoger is dan het kapitaal dat verloren gaat.

    [quote]
    Zoals ik al zei, ik ben een leek en sinds kort bezig om hierover een eigen mening te vormen. Het lijkt me dat uiteindelijk niets zeker is, maar dat we met de voorgestelde richting wel excessen van schulden, faillissementen, recessies en depressies tegengaan. Maar als jij of andere mensen hiervoor een betere oplossing hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Uiteindelijk draait het erom dat we niet met zijn allen in die afgrond vallen, iets waar het huidige systeem ons wel naartoe lijkt te drijven.
    Ik wil niemand het plezier ontnemen om zich bezig te houden met economische gedachtenexperimenten. Wel vraag ik mij af waarom mensen die zichzelf een leek noemen, toch denken zonder grondige economische kennis een beter economisch systeem te kunnen ontwerpen. Waarom?

    Ik denk niet dat het niet beter kan, en weet bovendien zelf niet wat de ideale oplossing zou zijn. Er zijn hier op het forum wel enkele elementen aangedragen, zoals betere scheiding tussen consumer banking en investment banking, dwz sparen en risicovol investeren zou beter kunnen worden gescheiden. Wel maak ik bezwaar tegen simplistische aannamen. Jij beweert hierboven dat jouw voorstel depressesies zal tegengaan. Vóór de invoering van fractional reserve banking waren er echter ook al depressies en economisch onderzoek lijkt zelfs uit te wijzen dat deze depressies vaak langer en dieper waren in periodes van full reserve banking: het vermogen om de economie weer op gang te helpen wordt zwaar aangetast als er geen stimulus 'uit het niets' kan worden gegeven.

    Belangrijkste element voor een gezond financieel systeem is volgens mij ratio. Ratio bij de inschatting of het aggregaat van de debiteuren structureel meer kan verdienen dan de rente die ze moeten betalen (over al hun leningen gecombineerd), ook wanneer we rekening houden met negatieve scenario's zoals zwaar economisch weer.
  11. [verwijderd] 21 oktober 2008 13:22
    quote:

    hajeje schreef:

    Bij nader inzien kun je ook stellen dat, als het onderpand maar een juiste afspiegeling is van de verschafte lening, er geen probleem is voor de totale hoeveelheid geld en bijbehorende waarde, toch?
    Veel investeringskosten zoals bijvoorbeeld arbeid, marketingkosten, productiemechanismen voor een 'mislukt' product, en R&D kennen geen onderpand.
  12. niphtrique 21 oktober 2008 13:24
    quote:

    sypkens schreef:

    Wel vraag ik mij af waarom mensen die zichzelf een leek noemen, toch denken zonder grondige economische kennis een beter economisch systeem te kunnen ontwerpen. Waarom?
    Veel mensen hebben nog gezond verstand. De systeemcrash en de oktoberrevolutie van 2008 hebben aangetoond dat onze leiders er niks van bakken. Waarom zullen wij die klojo's dan de puinhoop laten opruimen? Dat druist in tegen gezond verstand.

    Denk zelf na! Dat is alles wat ik probeer te bereiken met mijn eindeloze gezeur.
164 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0648 -0,21%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.749,20 -0,12%
Gold spot 2.381,58 +0,87%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links