Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kredietcrisis begint nog maar

83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2007 00:13
    Kredietcrisis begint nog maar

    De Amerikaanse kredietcrisis zal nog veel erger worden, waarschuwt Bank of America, de op een na grootste bank in de Verenigde Staten. Volgens de bank worden de rentevoeten van de hypotheekleningen binnenkort opgetrokken, waardoor nog minder mensen dan vandaag hun krediet zullen kunnen terugbetalen. De kredietcrisis veroorzaakt al sinds eind juni onrust op de financiële markten.

    (tijd) - De crisis met de rommelhypotheken hield de voorbije maanden lelijk huis op de financiële markten. Vooral aandelen van financiële instellingen kregen het hard te verduren. Volgens The Wall Street Journal, die cijfers van Bank of America naar buiten brengt, zit de kredietcrisis nog maar in een beginfase. Renteherzieningen van hypotheekleningen zullen nog meer Amerikanen in moeilijkheden brengen, waardoor de zaken alleen nog erger gaan worden.

    Volgens de krant wordt er vandaag van uitgegaan dat veel Amerikanen hun lening niet meer kunnen afbetalen omdat de rente van hun krediet is gestegen. Fout, meldt The Wall Street Journal. Veel woonkredieten bleken al meteen rommelhypotheken te zijn, voor de rente werd verhoogd, omdat de leningen waren aangegaan door speculanten, door mensen die al te veel kredieten hadden of frauduleuze bedoelingen hadden.

    De banken plannen binnenkort renteherzieningen omdat de woonkredieten niet rendabel genoeg meer zijn of omdat de lopende contracten gebaseerd zijn op een jaarlijkse renteherziening. Dat kan een ramp zijn voor wie vandaag al moeite heeft om zijn woonlening terug te betalen. Bank of America berekende dat voor 362 miljard dollar (245 miljard euro) aan rommelhypotheken de rente volgend jaar zal stijgen. In het lopende kwartaal wordt al van 85 miljard dollar (57 miljard euro) aan woonleningen de rente herzien.

    Het grootste deel van de 'subprime adjustable-rate mortgages', of rommelhypotheken met herzienbare rentevoet, zijn zogenaamde 2-28-leningen. Daarbij blijft de rentevoet gedurende de eerste twee jaar constant, om daarna jaarlijks te worden herzien. Een hypotheeklening die bijvoorbeeld start aan 7 procent, wordt na twee jaar herzien tot 9,5 procent. Voor een doorsneehypotheeklener betekent dat een extra aflossing van 350 dollar (236 euro) per maand.

    Een bijkomend element is volgens The Wall Street Journal dat mensen die tegen een renteherziening aankijken, het moeilijker hebben om hun woning te herfinancieren of te verkopen. Kredietinstellingen zijn strenger geworden en niet langer bereid dergelijke woonkredieten over te nemen. Bovendien is de Amerikaanse huizenmarkt zo goed als in elkaar aan het storten. Het huizenaanbod is zo groot dat de prijzen fenomenaal zijn gedaald. De verkoop van huizen daalde in oktober tot het laagste peil in acht jaar. Er wordt ervan uitgegaan dat ook in 2008 de woningprijzen nog afzwakken. Naar schatting slonken de prijzen in de twintig voornaamste steden dit jaar al met minstens 5 procent. Woningen die door een bank of kredietverstrekker in beslag zijn genomen, worden met een korting van 20 tot 25 procent van de hand gedaan. Enerzijds omdat die huizen vaak slecht onderhouden zijn, anderzijds omdat de kredietinstellingen er zo snel mogelijk vanaf willen. 'De huizen worden niet 'happy' achtergelaten', vertelt een Amerikaanse vastgoedmakelaar. 'Het vast tapijt is vuil en het gras staat dor.' Hij wijst erop dat hij vorig jaar geen enkel huis moest verkopen in opdracht van een bank en dit jaar er al 120 op die manier moest zien kwijt te raken.

    Komt daar nog bij dat de energieprijzen zijn gestegen en dat banken ook nauwer toezien op het toekennen van consumentenkredieten, waardoor mensen met financiële problemen eigenlijk nog amper een uitweg hebben voor de komende maanden.

    Intussen neemt de druk op de overheid toe. De overheid moet de crisis doen bedaren, luidt het. De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, heeft vorige week alvast een overeenkomst gesloten met vier grote kredietverstrekkers om de rentevoeten van herzienbare hypotheekleningen tijdelijk te bevriezen. Hypotheekleners die tot dusver op tijd hun aflossingen betaalden, maar het nu moeilijk krijgen na een renteherziening, zouden daarvan kunnen profiteren.

    Verenigd Koninkrijk

    Ook in het Verenigd Koninkrijk neemt de onrust over de kredietcrisis toe. Meer dan een derde van de kmo's vreest dat de crisis hun kapitaal zal aantasten, blijkt uit een rapport. De Confederation of British Industry stelt dat 12 procent van de ondervraagde bedrijven nu al met financiële problemen heeft te kampen. 22 procent verwacht binnenkort een impact op zijn eigen vermogen en 31 procent stelt dat dat in de komende zes tot twaalf maanden zal gebeuren.

    25/11/2007

  2. [verwijderd] 26 november 2007 00:47
    tja wat moet ik hierop antwoorden. Kijk Bank of America wil gewoon goedkoop Countrywide inlijven en probeert nog even alles omlaag te praten om ze voor een appel en een ei over te nemen. Bac heeft al 2 miljard in Countrywide geinvesteerd en het alleenrecht Countrywide over te nemen. Je kent dus weer het hele plaatje niet. Veel beleggers lezen vaak half wat er aan de hand is. Dit is een prachtig voorbeeld. Met die crisis valt het allemaal wel mee.
  3. Bellboy12 26 november 2007 01:03
    Vinny, je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Veel beleggers lezen maar half wat er aan de hand is.
    En dan meestal alleen de helft die hun uitkomt.
    Jouw reactie is daarvan een prachtig voorbeeld.
    Waarom denk jij dat je het hele plaatje wel kent en dat het met de crisis allemaal wel meevalt?
    Wishfull thinking?

    Ik vind het verhaal van the artist (aanbeveling) overtuigender dan jouw reactie.
  4. [verwijderd] 26 november 2007 09:14
    iedereen weet het! Maar zoals je vanochtend in de krant hebt kunnen lezen, pompen de centrale banken nog eens miljarden id geldmarkt en het is aan de beurs te zien waar die miljarden aan besteed lijken te worden...i.i.g. wantrouwen banken elkaar onverminderd en men heeft het over ´nieuwe spanningen´!

    Tevens was de column in de fin.telegraaf erg interessant; lukt iemand dat ergens van internet te plukken? (´Een spelletje kwartetten´ door Ronald van Gessel'
  5. [verwijderd] 26 november 2007 09:35
    Een spelletje kwartetten
    26 Nov 07, 08:26
    door:
    Ronald van Gessel

    Pietje kan dat huis en die hypotheek helemaal niet betalen, maar geef hem een lening met lage aanvangslasten. Tegen de tijd dat Pietje echt moet gaan betalen, is zijn huis zoveel meer waard dat hij er met een nieuwe lening gemakkelijk uitkomt. Jarenlang was dat de dagelijkse praktijk in Amerika en het ging ook jarenlang goed.

    Totdat de huizenprijzen niet meer tot de hemel groeiden en het kaartenhuis ineenstortte. We noemen dat nu de ’credit crunch’, de zwaarste financiële crisis ooit die wereldwijd steeds meer effect krijgt. De ECB moet deze week de handelsbanken opnieuw bijspringen.

    Eerst was gerekend op $200 miljard verliezen, toen werd het $280 miljard en de laatste schattingen liggen op $400 miljard, zo blijkt uit een rapport van zakenbank Goldman Sachs.

    Het eigen vermogen van de banken is zo uitgehold, dat tegenover elke verloren dollar eerst weer tien dollar moet komen om vlees op de botten te krijgen, aldus het rapport. Dat beperkt de mogelijkheden om het bankiersvak weer op te pakken (geld aantrekken en tegen een hogere rente doorlenen) met liefst $2 biljoen.

    Dat bedrag is dus niet beschikbaar om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken en vandaar dat er nu ook een recessie dreigt in de VS. Door de crisis staan de huizenprijzen wereldwijd onder druk, in Spanje bijvoorbeeld, met veel buitenlandse kopers, staan al hele straten te koop. In ons land valt de schade erg mee, grotendeels door onze bijna unieke hypotheekrenteaftrek.

    Inmiddels weten we dat de kredietcrisis veel dieper gaat dan we dachten en dat de effecten nog vele maanden voelbaar zullen blijven. De Amerikanen zijn echter van rubber, ze hebben al vele crises gehad en zijn er steeds weer uitgekomen. De Amerikaanse economie is altijd nog goed voor 26% van de wereldeconomie. Als het slecht gaat merken de anderen het ook en die gaan dan helpen de zaak op te lossen, zo is de redenering.

    Het grote toverwoord is nu dan ook ’uitsmeren’. Als de effecten van de ’credit crunch’ over een langere termijn kunnen worden uitgesmeerd, doet de lage dollar zijn werk via de export, is er tijd om leningen te saneren etc. Als de hele schade van $400 miljard meteen moet worden geslikt, is een ernstige recessie een feit. We gaan er dus wat langer over doen en dan haalt de groei en de inflatie het probleem vanzelf in, zo heeft een slimme ambtenaar op het Amerikaanse ministerie van Financiën bedacht.

    En jawel hoor, het ministerie heeft zich sterk gemaakt voor een reddingsfonds, dat vanaf december moet gaan werken. Drie grote banken, Citigroup, Bank of America en JP Morgan Chase, hebben de handen ineengeslagen en willen $75 miljard bijeenbrengen. Liefst met hulp van zestig andere (ook Europese) banken. Met dat geld moeten alle pakketten slechte hypotheekleningen opgekocht worden om verder prijsverval te voorkomen waardoor de banken zichzelf en hun hedgefundklanten kunnen redden. Maar wie wil die ramppakketten hebben, geen hond natuurlijk behalve... de banken zelf.

    Je verkoopt een pakket slechte leningen aan je collega, en de collega-bank weer aan de andere, steeds natuurlijk met een discount. In de boeken kun je laten zien dat je de ellende kwijt bent en zo kaatsen de hete aardappels de komende tijd van de een naar de ander en worden steeds een beetje minder heet oftewel afgewaardeerd. Op die manier moeten de banken nog een paar jaar ’kwartetten’ met pakketten slechte leningen voordat het probleem definitief onder het vloerkleed kan worden geveegd.

    De rest van de wereld heeft weinig keus en moet meedoen het probleem op te lossen. De Amerikaanse economie is (nog wel) te groot en (nog wel) te machtig en de Amerikaanse vraag is (nog wel) te belangrijk voor de rest van de wereld. Maar inmiddels is Amerika een totale schuldennatie geworden met steeds minder kredietmogelijkheden, terwijl bijvoorbeeld China op een surplus van bijna $1500 miljard zit.

    Zonder Amerikaanse vraag overleeft de Chinese economie ook, zuiver op de binnenlandse vraag, hetzelfde geldt voor Europa. De VS kunnen dus niet langer op de pof blijven leven, over een paar jaar zal het de rest van de wereld een zorg zijn wat er in de VS gebeurt. Da’s wel even wennen voor Uncle Sam, eerst verdienen en dan pas uitgeven.
  6. jrxs4all 26 november 2007 09:54
    quote:

    Douwe J. schreef:

    ..... We noemen dat nu de ’credit crunch’, de zwaarste financiële crisis ooit die ....

    Hahahaha, wat een humor, "de zwaarste financiële crisis ooit"....

    Als je het geheugen hebt van een mossel die niet verder dan een paar seconde kan terugdenken wel ja.

    Mensen die de luiers al een tijdje zijn ontgroeid en ook een geschiedenisboekje kunnen lezen zullen hier toch iets anders over denken.

    "dat de effecten nog vele maanden voelbaar zullen blijven.".....

    Zoiets ja,

    JR

  7. Ivanrybkin 26 november 2007 10:10
    quote:

    Douwe J. schreef:

    ...... Als de hele schade van $400 miljard meteen moet worden geslikt, is een ernstige recessie een feit.......
    Onzin.

    Dit betekent dat de winst over een paar kwartalen van de gehele financiele sector in de VS weg is. Dit hoeft echt nog geen aanleiding te zijn tot een recessie. daarvoor is het bedrag te laag en is de economie te gezond.

  8. [verwijderd] 26 november 2007 10:27
    Krijgen we wereldwijde correctie op vastgoed? Na spanje de vs nu ook:
    Nov. 26 (Bloomberg) -- U.K. house prices fell for a second month in November as a jump in credit costs sapped confidence among buyers and sellers, a survey by Hometrack Ltd. showed.

    The average cost of a home in England and Wales fell 0.2 percent from October to 175,700 pounds ($361,000) following a 0.1 percent drop the previous month, the London-based research group said today. From a year earlier, prices increased 3.6 percent, the least since July 2006.

  9. forum rang 4 Willempie3 26 november 2007 12:25
    jrxs4all;

    Wel of geen economische crisis, we komen er nooit uit. Laten we gewoon het volgende afspreken: Als de goudprijs in Euros per ounce minimaal 50 procent hoger staat dan de AEX in punten is er sprake van een economische crisis. Nu is er dus nog geen crisis, want AEX = 500 en Eurogoud is 560.
    Bij AEX = 500 en Eurogoud = 750 zou er bijvoorbeeld wel sprake zijn van een economische crisis.
    Ik denk dat er een crisis gaat komen die minimaal 5-10 jaar gaat duren en misschien wel niet meer voorbijgaat in ons leven.

    W3.
  10. [verwijderd] 26 november 2007 12:50
    quote:

    22years schreef:

    Krijgen we wereldwijde correctie op vastgoed? Na spanje de vs nu ook:
    Nov. 26 (Bloomberg) -- U.K. house prices fell for a second month in November as a jump in credit costs sapped confidence among buyers and sellers, a survey by Hometrack Ltd. showed.

    The average cost of a home in England and Wales fell 0.2 percent from October to 175,700 pounds ($361,000) following a 0.1 percent drop the previous month, the London-based research group said today. From a year earlier, prices increased 3.6 percent, the least since July 2006.

    Dit zijn precies de Westerse economien die het de afgelopen 5 jaar relatief goed hebben gedaan: de VS, Groot-Brittannie en Spanje. Ierland en mogelijk Scandinavische landen als Zweden en Denenmarken mis ik nog in het lijstje. Omdat er in continentaal Europa; Frankrijk, Duitsland Belgie, Nederland, Italie, Oostenrijk nauwelijks economische grei is geweest in de periode 2001-2005 en de huizenprijzen ook niet veel zijn gestegen verwacht dan ook hier een andere ontwikeling. Een stabiliserende huizenprijs en een doorgroeiende economie liggen zeker als door een recessie in de VS en Groot-Brittannie de vraag naar olie wat daalt en de hervormingen van Sarkozy in Frankrijk doorgaan meer voor de hand.
    Het zou mij trouwens ook niet verbazen als terugval van de Amerikaanse en Britse economie ook leidt tot groeivertraging in China en mogelijk tegelijk een sterkere groei in een aantal andere 'emerging markets' zoals India en Zuid-Oostaziatische landen.
  11. jrxs4all 26 november 2007 13:15
    quote:

    Willempie3 schreef:

    jrxs4all;

    Wel of geen economische crisis, we komen er nooit uit. Laten we gewoon het volgende afspreken: Als de goudprijs ...

    De goudprijs is volstrekt irrelevant voor de echte economie.

    Als de goudprijs al de rol van indicator vervult is het die van risicobereidheid en beschikbaarheid van speculatief geld. Als zodanig is het de afgelopen jaren een redelijke indicator geweest.

    Mocht er een economische crisis komen (waar absoluut niets op wijst op dit moment) dan zullen de olie- en goudbubble als eerste en hardste knappen,

    JR
  12. [verwijderd] 26 november 2007 13:27
    Hypotheekverstrekkers zijn omgevallen, vervolgens hebben een aantal banken zwaar moeten inleveren nu zijn de huizenbouwers binnenkort aan de beurt die geen brood meer kunnen verdienen, de rest van de amerikaanse economie is daarna aan de beurt. Steeds zwakker wordende dolar erbij plus de steeds hogere olie prijzen (naderen we peak-oil al ?) Amerika gaat op korte termijn nog veel meer grote klappen krijgen en de rest van de wereld zal dit voelen.

    Onze enige redding (op dit moment nog) zijn de persen die nu zo keihard staan te draaien die de hele boel voor de gek houden en waar de hele wereld tot nu vertrouwen in heeft... maar ! voor hoe lang kan dit spelletje nog gespeeld worden ?
  13. forum rang 4 Willempie3 26 november 2007 13:41
    quote:

    jrxs4all schreef:

    De goudprijs is volstrekt irrelevant voor de echte economie.

    Als de goudprijs al de rol van indicator vervult is het die van risicobereidheid en beschikbaarheid van speculatief geld. Als zodanig is het de afgelopen jaren een redelijke indicator geweest.

    Mocht er een economische crisis komen (waar absoluut niets op wijst op dit moment) dan zullen de olie- en goudbubble als eerste en hardste knappen,

    JR
    Goud wordt juist gekocht om risico te vermijden, als vluchthaven. Dat was tenminste de laatste paar eeuwen zo. Waarom zou dat nu de laatse paar jaar veranderd zijn? Jammer dat je niet op mijn voorstel ingaat. Ik geef daarmee toch duidelijk toe dat er nu nog geen economische crisis is. 50 procent is best een veilige marge voordat jij ongelijk zou krijgen en er dus toch sprake van een economische crisis zou zijn. Het lijkt wel alsof je
    daar bang voor bent. Eigenlijk zou je dus wat goud moeten kopen.

    W3.
83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 -0,09%
EUR/USD 1,0689 -0,13%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.066,40 -0,39%
Gold spot 2.325,45 +0,15%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links