Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné van Zeijl - Donkere beursmaand

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 september 2006 18:47
    het beursspreekwoord zegt: verkoop in mei en keer terug in september.dus koop je aandelen weer in! dit staat wel in contrast met uw artikel of je moet het zo uitleggen,koop de aandelen in op 30 september! dan heb je de daling gehad.u zal wel gelijk hebben met de grafieken dat september niet de beste beursmaand is ,in de historie.
  2. [verwijderd] 2 september 2006 13:08
    quote:

    Hirsch schreef:

    Prima artikel.

    Ook leuk om te weten:
    De handelsdag vóór labor-day is in de V.S. praktisch ieder jaar een dag waarop de koersen stijgen.
    Van 1950 tot 2004 ging dat 40x keer op.
    Ook dit jaar (vandaag dus) is het weer raak.

    Groet.

    En wat doen de dagen na labor-day?
    Misschien nog belangerijker.
    "wie na het verleden kijkt, staat met zijn rug
    naar de toekomst" :)
  3. [verwijderd] 2 september 2006 13:54
    quote:

    Roofblei schreef:

    [quote=Hirsch]
    Prima artikel.

    Ook leuk om te weten:
    De handelsdag vóór labor-day is in de V.S. praktisch ieder jaar een dag waarop de koersen stijgen.
    Van 1950 tot 2004 ging dat 40x keer op.
    Ook dit jaar (vandaag dus) is het weer raak.

    Groet.

    [/quote]

    En wat doen de dagen na labor-day?
    Misschien nog belangerijker.
    "wie na het verleden kijkt, staat met zijn rug
    naar de toekomst" :)
    De twee handelsdagen na laborday zijn ook over het algemeen prima.
    Als je naar dezelfde periode van 54 jaar kijkt is de DJI met gemiddeld 9.54 punt gestegen in die twee dagen.
    Over de periode van 1978-2004 is dat gemiddelde 19.73 punten.
    Enige uitschieter in negatieve zin was 2002 met een verlies van 238,38 punten, maar in 1997 was er 272,22 punten winst en in 1998 bijvoorbeeld 224,77 punten.

    Na die twee dagen gaat het meestal fout.
    Het beeld is dus dat het begin september nog erg goed gaat met de koersen, maar daarna niet meer.
    Uiteraard hoeft dat dit jaar niet het geval te zijn.

    Groet.

  4. [verwijderd] 3 september 2006 07:02
    go away in mai,but remember to come back in september???
    onzinnig verhaal,de geschiedenis herhaalt zich niet elk jaar op de beurs en kijkend naar het macro verhaal,gaan we in mijn ogen gewoon up.
    einde jaar rally's,met minder zonneuren,totale bullshit dus!(ook dat herhaalt zich niet ieder jaar)
    dit jaar verwacht ik er wel 1,de groep doemdenkers wordt kleiner,economie trekt aan in de wereld.
  5. [verwijderd] 3 september 2006 12:30
    Er komen wel meer maanden...

    Bedrijfswinsten zijn tot grote hoogte gestegen. 'Maar dat geeft geen garanties voor de toekomst', zeggen beleggingsstrategen als John Hussman en Jeremy Grantham. 'Snel handelen is geboden om niet het slachtoffer te worden van de komende crisis.'

    AMSTERDAM - Vooralsnog lijkt er voor beleggers weinig aan de hand. De Amerikaanse bedrijven die in de S&P500-index zijn opgenomen, hebben de afgelopen zestien kwartalen keer op keer een dubbelcijferige winstgroei laten zien. En voor de tweede helft van dit jaar verwachten de analisten van Standard & Poor's een toename van gemiddeld 12%.

    Voor beleggers lijkt dit het juiste moment om aandelen te kopen. Meer winst moet zich op den duur immers vertalen in een hogere koers. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan zal het bedrijf de inkomsten uitkeren via extra dividend of de inkoop van eigen aandelen. Ook dan profiteren de beleggers van de stijgende resultaten.

    Maar volgens John Hussman, hoogleraar economie aan de universiteit van Michigan en vermogensbeheerder, is deze zonnige visie op drijfzand gebouwd. Hij ziet steeds meer beren op de weg van de economische groei. 'Een recessie wordt waarschijnlijker', schrijft hij op zijn website. 'Maar het is te vroeg om het tijdstip met absolute wetenschappelijke zekerheid te kunnen voorspellen.'

    Hussman vindt zijn aanwijzingen in de eerste plaats op de Amerikaanse vastgoedmarkt. In juli is de verkoop van nieuwe huizen met 4,1% gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee dreigt deze sector zich volgens de professor te ontwikkelen tot een van de katalysatoren van het naderend onheil.

    Ook de verkoop van nieuwe auto's voorspelt weinig goeds. In de Verenigde Staten zijn op jaarbasis 2,4% minder voertuigen verkocht dan een jaar eerder. Uit een onderzoek van Floyd Norris van de New York Times blijkt dat een daling van meer dan 2% historisch gezien altijd wordt gevolgd door een recessie.

    Verder meldt onderzoeksinstituut Conference Board dat het Amerikaanse ondernemersvertrouwen de afgelopen tijd flink is gedaald, ondanks de hoge huidige winsten. Voor het eerst sinds 2000 komt deze indicator uit op een niveau onder de vijftig. Dat wijst volgens de Conference Board op een groeiend pessimisme.

    Deze constatering lijkt gestaafd te worden door de feiten. Wanneer het ondernemersvertrouwen in de periode van 1976 tot 2006 hoger was dan 55, kwam de gemiddelde jaarlijkse winstgroei van de bedrijven in de S&P-index uit op 12%. Maar bij een stand onder de 45 bleef de toename van het resultaat gemiddeld steken op een schamele 1,1%.

    Ondernemers blijken over het algemeen een goed gevoel te hebben voor naderende recessies. Zo daalde hun vertrouwen in de aanloop naar de economische ellende van 1980 en 2001 tot onder de 35. Ook de vertraging van 1990 werd voorafgegaan door een daling van het ondernemersvertrouwen. Toch kunnen beleggers niet blindvaren op deze indicator. Een daling van hun vertrouwen in 1998 werd gevolgd door een periode van zeldzame voorspoed.

    Tot slot leveren de huidige hoge koersniveaus volgens Hussman de nodige gevaren op voor de economische stabiliteit. Als de eenmalige winstexplosies uit de cijfers worden gefilterd, hebben de in de S&P-index opgenomen bedrijven een gemiddelde koers-winstverhouding van twaalf. Maar tegenwoordig gaan deze ondernemingen op de beurs voor meer dan 25 maal de winst per aandeel over de toonbank. Dat is beduidend meer dan aan de vooravond van de crisis van 1929.

    'Deze periodes van overwaardering worden altijd gevolgd door periodes waarin de aandelen slechter presteren dan de staatsobligaties', aldus de professor en vermogensbeheerder. 'Van 1987 tot december 1991 bijvoorbeeld bleven de rendementen van de meeste aandelen ver achter bij die van de ''Treasury Bills''.'

    Hussman staat niet alleen in zijn pessimistische visie. Ook volgens een erkende 'bear' als vermogensbeheerder Jeremy Grantham van Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co zijn de aandelen zwaar overgewaardeerd. 'Dat geeft weinig vertrouwen voor de nabije toekomst', zei hij onlangs tijdens een bezoek aan het Amsterdamse Hilton Hotel.

    Grantham ziet een toenemende stroom aan slecht nieuws. De afkoelende huizenmarkt, de dalende spaarquotes en de onhoudbaar hoge winstmarges van de ondernemingen zijn daarbij zijn belangrijkste zorgpunten. 'De koersen moeten nog zo'n dertig procent dalen voordat zij de werkelijke waarde van de bedrijven weerspiegelen.'

    Beleggers die op deze ontwikkelingen vooruit willen lopen, moeten snel handelen. De koersen lopen gemiddeld ongeveer zes maanden op de economische ontwikkelingen vooruit. 'Goed mogelijk dat die periode al is begonnen', besluit John Hussman dreigend. 'Haast is geboden.'

    Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

  6. Herr Professor 4 september 2006 22:49
    Er zit waarschijnlijk wel iets in, menselijke beslissingen (vooral de zogenaamd rationele) worden voor een groot deel gedreven door allerlei onbewuste invloeden, dat laat allerlei psychologisch inzicht al jaren zien. De homo-economicus blijkt vaak een nogal emotioneel ventje.

    Iets anders is dat het me wel tegenvalt dat bij dit soort grafiekjes nooit standaard deviaties en andere spreidingsmaten worden gebruikt. Het is middelbare school wiskunde om dan uit te rekenen wat de werkelijk voorspellende waarde van dit soort gegevens is, en je zou verwachten dat TA-ers die wiskunde wel kennen...:-)(maar om een of andere reden nooit gebruiken)
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links