Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Avantium AEX:AVTX.NL, NL0012047823

  • 2,425 18 apr 2024 17:35
  • -0,155 (-6,01%) Dagrange 2,415 - 2,595
  • 578.072 Gem. (3M) 633,8K

Avantium 2023

2.486 Posts
Pagina: «« 1 ... 45 46 47 48 49 ... 125 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Leonard 25 mei 2023 18:16
    25-05-2023

    18:06
    Avantium strikt Europese subsidie rond CO2-plastic

    Avantium krijgt een EU-subsidie van 1,5 miljoen euro voor zijn onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma HICCUPS. Dat programma heeft als doel om CO2 om te zetten in duurzame polyesters. De subsidie wordt in tranches uitbetaald over een periode van vier jaar. De eerste schijf komt in september.

    In het kader van het HICCUPS-programma zal Avantium CO2 afkomstig van afvalwaterzuiveringsinstallaties omzetten in de kunststof PLGA (polylactic-co-glycolic acid). Dat kunsstof is recycleerbaar, composteerbaar en in zee afbreekbaar. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coatingmateriaal en in gegoten kunststoffen .

    Bron:"De Tijd"
  2. forum rang 9 nine_inch_nerd 25 mei 2023 18:27
    quote:

    Leonard schreef op 25 mei 2023 18:16:

    25-05-2023

    18:06
    Avantium strikt Europese subsidie rond CO2-plastic

    Avantium krijgt een EU-subsidie van 1,5 miljoen euro voor zijn onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma HICCUPS. Dat programma heeft als doel om CO2 om te zetten in duurzame polyesters. De subsidie wordt in tranches uitbetaald over een periode van vier jaar. De eerste schijf komt in september.

    In het kader van het HICCUPS-programma zal Avantium CO2 afkomstig van afvalwaterzuiveringsinstallaties omzetten in de kunststof PLGA (polylactic-co-glycolic acid). Dat kunsstof is recycleerbaar, composteerbaar en in zee afbreekbaar. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coatingmateriaal en in gegoten kunststoffen .

    Bron:"De Tijd"
    Nogmaals, de link.
    CO2 uit de lucht is ook de optie.
    Volta techniek.
    www.avantium.com/wp-content/uploads/2...
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 mei 2023 08:49
    NRC

    Ad1

    Een primeur in bioplastics, na jaren investeren en verlies lijden
    Cato BrinkhofLeestijd 6 minuten

    Bij Chemiepark Delfzijl rijden bouwmachines naar een zandvlakte met daarop een groot, stalen geraamte. Zilverkleurige opslagtanks omringd door betonnen beschermwandjes hinten naar wat dit over een jaar moet zijn: een chemische fabriek. En wel één met een primeur: ’s werelds eerste commerciële fabriek voor bioplastic PEF (polyetheenfuranoaat).

    Eigenaar van de fabriek en uitvinder van de technologie om PEF op industriële schaal te maken, is het Nederlandse Avantium. Dat chemiebedrijf, met nu 200 werknemers, is in 2000 opgericht als spin-off van Shell om katalysesystemen – voor versnelling van chemische reacties – te ontwikkelen. Vooralsnog zorgt die activiteit voor het grootste deel van Avantiums omzet, 18 miljoen euro.

    PEF is een plantaardig alternatief voor PET (polyetheentereftalaat). Deze kunststof is bekend van de petfles, maar zit bijvoorbeeld ook in veel textiel. PET, goed voor zo’n kwart van de wereldwijde plasticproductie, wordt net als de meeste andere plastics gemaakt van fossiele grondstoffen, zoals aardolie. Dat heeft veel nadelen. Fossiele grondstoffen zijn niet hernieuwbaar en kunnen bij winning het milieu vervuilen. Daarbij zijn de meeste plastics moeilijk recyclebaar, breken af in minuscule deeltjes die het milieu vervuilen (microplastics), en blijven honderden jaren in de natuur aanwezig. In 2021 werd ruim 90 procent van de wereldproductie van 390 miljoen ton plastics gemaakt van fossiele grondstoffen.

    Avantium ontwikkelt technologie om van plantaardige grondstoffen – houtsnippers, graan – plastic te maken.
    Foto Kees van de Veen
    De fabriek in Delfzijl maakt straks 5.000 ton PEF per jaar, ongeveer 0,001 procent van ’s werelds huidige plasticproductie. Tom van Aken (52) noemt het een „druppel op een gloeiende plaat”. Hij is sinds 2005 de topman van Avantium, waarnaar hij in 2002 overstapte. Hij kwam van chemiebedrijf DSM, waar hij in 1996 begon na zijn studie scheikunde.

    Van Aken vertelt aan een enorme houten vergadertafel, in een zaaltje boven een van de twee proeffabrieken in Delfzijl. In het Limburgse Geleen staat nog een derde proeffabriek, Amsterdam huisvest het hoofdkantoor en onderzoekslaboratoria van Avantium.

    Het is geen toeval dat die tafel, net als een handjevol muurdecoraties op de gang, van hout is. Avantium ontwikkelt technologie om van plantaardige grondstoffen – houtsnippers, graan – plastic te maken. Het cruciale element daarin is koolstof. „Nu komt die koolstof uit de grond, het zit bijvoorbeeld in aardolie. De komende twintig à dertig jaar moeten we dat helemaal gaan vervangen door koolstof die al boven de grond is.”

    Avantium ziet daarvoor twee bronnen: plantaardige grondstoffen, of CO2. Die laatste aanwenden als koolstofbron is voorlopig slechts een streven. Avantium doet er onderzoek naar in zijn Amsterdamse laboratoria. Maar de technologie om plastic van plantaardige grondstoffen te maken is al wél klaar voor commerciële toepassing. Avantium heeft er sinds 2006 patent op, en opende vijf jaar later zijn eerste proeffabriek, in Geleen, waar de eerste PEF-fles gemaakt werd. Het bedrijf haalde met een beursgang in 2017 zo’n 100 miljoen euro op voor verdere groei. In 2021 besloot het tot de bouw van de commerciële fabriek in Delfzijl, waar PEF van fructosesiroop uit graan gemaakt zal worden.

    Om PEF aan de man te brengen, sjouwt Avantium al jaren met een demonstratiekoffer vol voorbeeldflesjes en textielgarens de wereld rond. Daarmee laat het potentiële klanten zien: jullie product kán hierin verpakt en verkocht worden. Zo werden in 2012 twee grote namen binnengehaald: Coca-Cola en voedingsmiddelenbedrijf Danone. Inmiddels zijn er veertien afnemers van PEF uit Delfzijl, waaronder brouwer Carlsberg en luxemerk Louis Vuitton. Hoeveel van de 5.000 ton straks naar deze bedrijven gaat, wil Avantium niet zeggen. Volgens de woordvoerder is het genoeg voor een „valide businesscase”. Om zover te komen moest Avantium, in ‘plasticland’ een buitenbeentje, veel horden nemen. Volgens Van Aken is de petrochemische industrie „enorm conservatief” en wil die „het liefst pas toetreden als alle risico’s eruit zijn”. Een commercieel productieproces voor PEF bestond namelijk nog niet: de ontwikkeling vergt veel expertise en miljoenen euro’s aan investeringen. In 2016 ging Avantium daarom samenwerken met BASF, ’s werelds grootste chemiebedrijf. De kennis en ervaring van de Duitsers hielpen technische risico’s de baas te worden.

    Meningsverschillen

    Maar die samenwerking stopte eind 2018. Een plan voor een gezamenlijke fabriek in Antwerpen liep spaak door meningsverschillen over hoe PEF op de markt te brengen. BASF wilde dat grootscheeps doen, met een productie die veel groter zou zijn dan die volgend jaar uit Delfzijl komt. Avantium richtte zich liever op een kleinschaliger aanbod van hoogwaardige producten. Het aandeel Avantium, in juli nog zo’n 6 euro waard, daalde flink na dit conflict. Begin 2019 was het nog maar zo’n 2 euro waard. Een jaar later maakte Avantium bekend zelf een commerciële fabriek te gaan bouwen in Delfzijl.

    Om de productie van PEF op gang te krijgen, is van investeerders veel vertrouwen en geduld gevraagd. Tot nog toe leed Avantium elk jaar verlies, vorig jaar 30 miljoen euro. Dat kwam deels doordat de bouw van de fabriek door de inflatie duurder uitviel, deels doordat het bedrijf blijft investeren in nieuwe technologieën. Ook over 2023 wordt geen winst verwacht.
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 mei 2023 08:49
    Ad 2

    Wel heeft Avantium een nieuwe inkomstenbron: de verkoop van licenties voor de PEF-technologie. De eerste deal sloot het begin dit jaar met het Amerikaanse chemiebedrijf Origin Materials. Dat wil in Noord Amerika jaarlijks honderdduizend ton PEF gaan produceren uit houtsnippers. Origin Materials betaalde tot nu toe 12,5 miljoen euro, en zal straks nog eens betalen voor elke kilo PEF die het maakt. Avantium verwacht per licentie in de toekomst 10 tot 20 miljoen euro per jaar te verdienen, zonder zelf hoge kosten te hoeven maken.

    De fabriek in Delfzijl maakt straks 5.000 ton PEF per jaar.

    Een PEF-fles kost nu nog vier tot vijf keer zo veel als een eenlaagse petfles. Maar petflessen hebben soms een laag nylon nodig als extra barrière. PEF is sterker dan PET en laat minder koolzuur en zuurstof door. Vruchtensap in een demonstratiefles van PEF, waarvan de woordvoerder schat dat het er al zo’n anderhalf jaar in zit, oogt verrassend fris. Het is in ieder geval nog oranje.

    Op dezelfde schaal geproduceerd zouden PEF en PET volgens Van Aken even duur zijn. En dan is de PEF-productie nog piepjong; in de massafabricage van PET is de voorbije decennia opperste efficiëntie bereikt.

    Volgens Avantium laat PEF, anders dan PET en andere ‘fossiele’ plastics, niet voor eeuwen microplastics achter in het milieu. Die minuscule stukjes plastic komen bijvoorbeeld vrij uit weggegooide flesjes en bij het wassen van een nylon panty. Maar PEF mag door de plantaardige grondstoffen veel beter afbreekbaar zijn, consument moeten „vooral niet denken” dat ze producten ervan achteloos kunnen weggooien. De afbraak van PEF duurt alsnog een paar jaar. Liever ziet Avantium dat PEF netjes wordt gerecycled, pas dan is het echt circulair.

    Voorlopig echter zullen plastics uit olie de markt blijven domineren; de fabriek in Delfzijl is echt een begin. Boven het geronk van een shovel uit benadrukt Van Aken nog eens dat het „ongelooflijk veel moeite kostte” om die te realiseren. De volgende fabrieken moeten twintig en daarna honderd keer zo groot worden als die in Delfzijl.

    Experts Hoe duurzaam is PEF echt?

    Polyetheenfuranoaat (PEF) en biobased plastics worden van plantaardige grondstoffen gemaakt in plaats van fossiele. Bij het gebruik van fossiele grondstoffen als aardolie vormen onder andere de uitstoot van broeikasgassen en milieuverontreiniging door lekken een probleem. Een grotere vraag naar plantaardige grondstoffen vanuit bioplastics zouden volgens critici bij een onverantwoordelijke toevoer de huidige milieuproblemen van de akker- en bosbouw kunnen vergroten: denk daarbij aan overbemesting bij graan en ontbossing bij hout.

    In een studie naar de milieu-effecten van PEF en de plasticsoort PET (polyetheentereftalaat), van Avantium en de Duitse onderzoeksinstelling nova-Institut, scoorde PEF flink beter op onder andere klimaatverandering en grondstofgebruik, maar iets slechter op landgebruik en emissie van stikstof naar de zee.

    Programmamanager Renewable Plastics Karin Molenveld van Wageningen University en Research vindt het „heel erg moeilijk” plantaardige grondstoffen als graan en hout op duurzaamheid te vergelijken met aardolie. „Je moet kijken naar het totale plaatje en een afweging maken welke duurzaamheidsaspecten het belangrijkst zijn.” Avantium streeft ernaar in 2030 alleen maar gegarandeerd duurzame grondstoffen te gebruiken. Het controleert leveranciers nu al op hun milieu impact.

    Recyclen van PEF, wat de behoefte aan plantaardige grondstoffen zou verlagen, staat nog in de kinderschoenen. Bij gebrek aan aparte faciliteiten ervoor mag PEF voorlopig ‘mee’ in de reguliere PET-recycling. Milieuonderzoeksbureau CE Delft stelde vast dat PEF probleemloos zo’n 5 procent kan innemen van de huidige PET-recyclingstroom. De daaruit resulterende mix van PET en PEF, R-PET, kan er volgens Geert Bergsma, senior milieuonderzoeker bij CE Delft, toe leiden dat vervuilende microplastics in het milieu belanden – net als bij ‘normale’ PET. Goed onderzoek is er nog niet naar gedaan.

    Volgens Molenveld is aparte PEF-recycling mogelijk, maar de daarvoor vereiste investering rendeert alleen bij voldoende volume en afzet. Verder benadrukt Molenveld dat het al veel moeite zou kosten om het aandeel van fossiele plastics dat gerecycled wordt – op dit moment 10 procent- boven de 40 à 50 procent te krijgen. Dat vergroot volgens haar de noodzaak voor hernieuwbare (plantaardige) grondstoffen.


    De link: www.nrc.nl/nieuws/2023/05/25/een-prim...
  5. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 mei 2023 09:33
    T.a.v. het NRC artikel.

    Wat mij nu ook weer opvalt is, dat er alleen wordt gesproken over €12,5 miljoen inkomsten bij het 'verkopen' van de licentie aan Origin Materials.
    Tom heeft altijd verteld dat een licentie €100 milj zou kosten.

    Waar blijven die andere €87,5 milj dan?

    Ik heb die vraag net gesteld (zonder cijfers en bedragen te noemen) en kreeg dit antwoord:

    Origin Materials heeft Avantium tot nu toe €12,5 miljoen betaald, en zal nog opeenvolgende vergoedingen betalen afhankelijk van het bereiken van diverse mijlpalen. Als de fabriek van Origin draait, ontvangt Avantium royalty’s voor elke kilo PEF die gemaakt wordt in die fabriek.

    Ik maak er dus uit op, dat de (uit)betaling van een licentie in stappen gebeurt.
    Dat er ook verdiend wordt als de Origin Materials draait was bekend.

    Wordt vervolgd.
  6. forum rang 5 Daexter 26 mei 2023 11:19
    quote:

    Hendrikus Buffel schreef op 26 mei 2023 09:15:

    Wil de pret hier niet bederven maar voor de volledigheid even vermelden dat het de laatste 5 maanden met ca kleine 30% kelderde. Kortstondige euforie nmm
    De reactie op het bericht is op het eerste (leken) gezicht zwaar overdreven inderdaad, maar dat was ook de waardering van de afgelopen maanden. Kijk je wat verder dan je neus lang is, dan is de reactie helemaal niet overdreven. Het bericht zorgt namelijk voor exposure iets wat voor aandelen genoteerd aan smallcaps vaak van cruciaal belang kan zijn. Onbekend maakt onbemind, vandaar dat small capps bijna altijd onder gewaardeerd zijn. Avantium is ook onder gewaardeerd. Op zich begrijpelijk maar wel een feit. Er is daarom helemaal nog geen sprake van euforie. De fase van euforie begint pas bij een notering boven de 5,5 euro bij de huidige kennis van zaken. Als er meer licenties binnenkomen gaat die euforiezone vanzelf omhoog.

    Bij alle chippers is nu sprake van euforie. Gisteren mijn laatste aandelen BESI voor 100 euro per stuk verkocht. Ze kunnen wellicht nog stijgen naar 120 oid. Eurforie kan altijd euforischer, maar een waardering op fundamenten is op dit moment toch niet meer dan een euro of 75.

    Voor Avantium ligt die "goede"waardering nu rond de 4 tot 4,5 euro. Alles daaronder is pessimisme, alles daarboven is optimisme
  7. Niks is wat het lijkt 26 mei 2023 14:44
    quote:

    Daexter schreef op 26 mei 2023 11:19:

    [...]

    Voor Avantium ligt die "goede"waardering nu rond de 4 tot 4,5 euro. Alles daaronder is pessimisme, alles daarboven is optimisme

    Hier denk ik toch wat anders over. Ik vind het allemaal te theoretisch, beleggen is geen exacte wetenschap. Ik zou niet weten waarom 4,50 en goede waardering is en 5,50 niet. Ik kan mij voorstellen dat als de koers nu 10+ zou staan mensen in dit stadium wat hoogtevrees zouden krijgen, maar of het nu 3,4,5 of 6 moet staan is anyone’s guess wat mij betreft.

    Aandeel ligt overigens nog steeds niet goed. Tegen de stroom in iets omhoog, maar de extra vraag die vandaag aanwezig is lokt onmiddellijk ook weer verkoop uit. Valt niet uit te sluiten dat Capricorn nog steeds niet klaar is.
  8. forum rang 5 Daexter 26 mei 2023 16:48
    quote:

    Niks is wat het lijkt schreef op 26 mei 2023 14:44:

    [...]

    Hier denk ik toch wat anders over. Ik vind het allemaal te theoretisch, beleggen is geen exacte wetenschap. Ik zou niet weten waarom 4,50 en goede waardering is en 5,50 niet. Ik kan mij voorstellen dat als de koers nu 10+ zou staan mensen in dit stadium wat hoogtevrees zouden krijgen, maar of het nu 3,4,5 of 6 moet staan is anyone’s guess wat mij betreft.

    Aandeel ligt overigens nog steeds niet goed. Tegen de stroom in iets omhoog, maar de extra vraag die vandaag aanwezig is lokt onmiddellijk ook weer verkoop uit. Valt niet uit te sluiten dat Capricorn nog steeds niet klaar is.
    Je mag er best anders over denken, maar het fundament is wel degelijk een exacte wetenschap. De emissiekoers was geen toevallig gekozen koers, die is berekend door het bankensyndicaat. Die emissiekoers is dus een anker voor de objectieve waarde. Sinds de emissie is er naar mijn idee 1 feit wat voor rechtvaardiging van downside zorgt en dat is het duurder uitvallen van de fabriek in de orde grootte 15 tot 25 mln. Daar tegenover staan vele opwaartse berichten waarvan deze subsidie de laatste en de kleinste is.

    Uiteraard speelt emotie ook een grote rol, anders zou je nooit over- en onderwaardering kunnen krijgen.

    Het is geen exacte wetenschap wat betreft het punt wanneer euforie en of depressiviteit ten einde is. Maar je kunt dat wel bij benadering bepalen. Het 200 daags gemiddelde ligt vandaag bij 3,76. In de beurshistorie van Avantium lag 95% van de handelsdagen de koers lager dan 1,53 het 200 daagsgemiddelde. dat is nu dus bij 5,75. In de regel is de euforiezone ongeveer de laatste 5% van de amplitude. Er was 1 handelsdag in de hele beurshistorie dat de dagkoers op 2,15 het 200 daags lag. De maximale euforie ligt dus bij 8,10

    Het is in het komende halfjaar dus vrijwel uitgesloten dat we de 10 euro ook maar in zicht gaan krijgen. Een stijging tot aan de 6 euro, met mogelijk een uitschieter richting 8 euro behoort tot de mogelijkheden, maar de kans op een correctie boven de 6 euro is gigantisch. Pas als de koers maandenlang boven de 5 euro heeft gelegen komt de 10 euro in tijden van euforie in beeld.
  9. forum rang 10 voda 1 juni 2023 07:40
    Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Avantium

    En herhaalt koopadvies.

    (ABM FN-Dow Jones) Berenberg heeft donderdag het koersdoel voor Avantium verhoogd van 4,40 naar 4,70 euro met een herhaling van het koopadvies.

    Analist Andrés Castanos-Mollor van Berenberg is van mening dat er twee redenen zijn om te beleggen in aandelen Avantium, ook al blijven de kansen op een verwaterende kapitaalverhoging groot.

    Hij houdt rekening met een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro in de tweede helft van 2023. Het management gaf bij de publicatie van de resultaten over 2022 volgens Castanos-Mollor duidelijk aan dat het van plan was om de financiële positie te versterken.

    De analist denkt dat 40 miljoen euro voldoende is om de extra investeringen te dekken en om een minimale kaspositie van circa 20 miljoen euro te garanderen.

    De eerste reden om in Avantium te beleggen is volgens Castanos-Mollor de progressie die Avantium heeft geboekt met de commercialisatie van de PEF-technologie.

    Berenberg denkt daarnaast dat de Volta-technologie van Avantium, een veelbelovende technologie voor het afvangen van koolstof, nog niet de aandacht van de markt heeft getrokken. Maar deze technologie kan de komende jaren een belangrijke aanjager van waarde zal worden.

    De verhoging van het koersdoel is vooral gebaseerd op de verwachting van hogere royalty's. Wel houdt Berenberg rekening met een hogere disconteringsvoet, van 11,0 in plaats van 10,5 procent, om rekening te houden met hogere rentetarieven.

    Bovendien waardeert Castanos-Mollor Volta Technology gewaardeerd op 36 miljoen euro, of ongeveer 0,85 euro per aandeel.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  10. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 juni 2023 08:50
    Niet zo naïef doen.
    Koersdoelen geven geen koersstijgingen, maar geven een sentiment weer en dit is nog steeds prima voor een start-up als AVTX.
    Fijne dag.

    Edit: en eens met deze visie.

    Berenberg denkt daarnaast dat de Volta-technologie van Avantium, een veelbelovende technologie voor het afvangen van koolstof, nog niet de aandacht van de markt heeft getrokken. Maar deze technologie kan de komende jaren een belangrijke aanjager van waarde zal worden.
  11. Hendrikus Buffel 1 juni 2023 09:24
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 1 juni 2023 08:50:

    Niet zo naïef doen.
    Koersdoelen geven geen koersstijgingen, maar geven een sentiment weer en dit is nog steeds prima voor een start-up als AVTX.
    Fijne dag.

    Edit: en eens met deze visie.

    Berenberg denkt daarnaast dat de Volta-technologie van Avantium, een veelbelovende technologie voor het afvangen van koolstof, nog niet de aandacht van de markt heeft getrokken. Maar deze technologie kan de komende jaren een belangrijke aanjager van waarde zal worden.
    Eens met perspectief en potentie vwb Volta-technologie, daar ben ik van overtuigd. De PEF-tak zal zich nog moeten bewijzen.
2.486 Posts
Pagina: «« 1 ... 45 46 47 48 49 ... 125 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Jaar van de waarheid voor Avantium

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links