Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel OCI AEX:OCI.NL, NL0010558797

  • 24,880 18 apr 2024 15:09
  • +0,180 (+0,73%) Dagrange 24,560 - 24,970
  • 55.391 Gem. (3M) 408,6K

OCI 2023

7.165 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 359 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. niceguy19502020 9 mei 2023 10:36
    [quote alias=Thorgall id=14806330 date=202305090936]
    De één zegt 46, de ander beweert te weten dat de Amerikanen gaan verkopen vandaag. Ik krijg die Amerikanen nu niet te pakken, want ze liggen nog te pitten.

    Iedereen weet het weer.
    Feit is dat niemand het weet. Gezwam van de eerste orde.
    [
    Gelukkig zwam jij zelf ook.
    OCI is een prima bedrijf en de slimme belegger houdt nu zijn stukken vast.
  2. forum rang 5 maarten030 9 mei 2023 10:52
    quote:

    niceguy19502020 schreef op 9 mei 2023 10:36:

    [quote alias=Thorgall id=14806330 date=202305090936]
    De één zegt 46, de ander beweert te weten dat de Amerikanen gaan verkopen vandaag. Ik krijg die Amerikanen nu niet te pakken, want ze liggen nog te pitten.

    Iedereen weet het weer.
    Feit is dat niemand het weet. Gezwam van de eerste orde.
    [
    Gelukkig zwam jij zelf ook.
    OCI is een prima bedrijf en de slimme belegger houdt nu zijn stukken vast.
    De slimme belegger had allang door dat de omstandigheden van 2022 voor OCI het toppunt waren. Beter dan dat gaat het niet worden. De minder slimme beleggers zijn in de Value trap gestapt omdat ze keken naar 2022 qua k/w en dachten dat OCI goedkoop was.

    Overigens rond de 20 wel weer interessant voor langere termijn in mijn ogen.
  3. Woudloper 9 mei 2023 11:07
    De beurswaarde is nu minder dan EUR 5 mrd.
    De cash positie is rond de EUR 1 mrd (EUR 1,7 mrd per 31-12-2023 -/- EUR 0,7 mrd dividend uitbetaald).

    Ze kunnen OCI dus al voor een groot deel kopen met de cash die in het bedrijf aanwezig is. Waarschijnlijk wil de familie en Ubben dat cashen en de boel samen liquideren buiten de beurs / andere aandeelhouders om. Ik denk dat ze 'm van de beurs willen halen met een bod, maar dat zal nog wel even een paar maanden duren.
  4. TonyDePony 9 mei 2023 11:13
    quote:

    Woudloper schreef op 9 mei 2023 11:07:

    De beurswaarde is nu minder dan EUR 5 mrd.
    De cash positie is rond de EUR 1 mrd (EUR 1,7 mrd per 31-12-2023 -/- EUR 0,7 mrd dividend uitbetaald).

    Ze kunnen OCI dus al voor een groot deel kopen met de cash die in het bedrijf aanwezig is. Waarschijnlijk wil de familie en Ubben dat cashen en de boel samen liquideren buiten de beurs / andere aandeelhouders om. Ik denk dat ze 'm van de beurs willen halen met een bod, maar dat zal nog wel even een paar maanden duren.
    Zo simpel is het niet. ze kunnen dit niet van de beurs halen aan de huidige koers daar komt altijd een bonus op.
    Als dat het scenario volgens jouw de enige uitweg is dan denk ik dat je moet kopen aan deze koers
  5. Gewoonomdathetkan 9 mei 2023 11:17
    Opsplitsen. Uitkopen. Pffffff.......lees ik al jaren. Waarom nu dan wel. Cijfers waren superslecht. Verbetering zal er voorlopig niet komen. Een koers die begint met een 1 past oo dit moment het beste bij de nieuwe realiteit.

    Die staat er nog niet omdat ze je voor de gek houden met die notering en alle praatjes en hoop die er dan weer tijdelijk is. Trap er niet in. Koers gaat vanzelf verder down.
  6. Woudloper 9 mei 2023 11:21
    Mijn positie in OCI wil ik niet verder verhogen. Er zijn natuurlijk altijd andere opties, wat er precies gaat gebeuren weten we niet.
    Wel dat er mogelijk plannen komen om de marktwaarde van de asset op een andere manier te realiseren. Waarom zou de familie en Ubben dat met anderen willen delen?

    Een uitspraak om OCI van de beurs af te halen komt natuurlijk niet zomaar uit het niets. Daar zullen echt concrete plannen voor zijn, die nog niet bekend gemaakt zijn. Als ze de financiering rond hebben, komen ze daar pas mee naar buiten. Het is vlak na de voorstellen van Ubben, dus grote kans dat die mee doet of er afstemming is geweest...
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 9 mei 2023 11:29
    Ter info.
    Nederlandse beleggersclub.

    OCI’s delisting gedachte leidt af van slechte cijfers

    Behoorlijk tegenvallende cijfers bij OCI, veroorzaakt door een aantal factoren die gezamenlijk zorgen voor een veel lagere ebitda dan verwacht.

    - Tegenvallende ebitda door allerlei tegenvallers
    - Strategische review
    - Bedrijf gaat op de kosten letten

    Waar OCI in het recente verleden verschrikkelijk profiteerde van de hoge gasprijs en als afgeleide daarvan de hoge kunstmestprijzen, daar moet het nu een behoorlijke stap terug doen.

    Tot vier keer toe wist de onderneming een kwartaalebitda te realiseren van om en nabij een miljard dollar.

    Dit eerste kwartaal bleef de teller steken op $336 miljoen als gevolg van een aantal tegenvallende factoren: de volumes vielen tegen, de afzetprijzen vielen tegen en dan waren er nog wat incidentele gevalletjes: gerealiseerde hedge verliezen en een ongeplande uitval in de VS wat een verlies opleverde van $77 mln bij de Amerikaanse methanol tak.

    Al met al een behoorlijke tegenvaller en een fors lagere ebitda. Dat het een stuk minder gaat dan vorige kwartalen was zonneklaar, alleen schiet de pendule nu wel erg ver door de verkeerde kant op. Een en ander heeft ook met fors gedaalde gasprijzen te maken en het matige weer waardoor de vraag naar kunstmest nog niet op gang gekomen is.

    Boeren zien nog steeds wel een hoge eindprijs voor hun graan maar dat vertaalt zich nog niet meteen in een hogere kunstmestprijs. Hieronder zie je de grafiek van urea.

    OCI gaat nu zelfs op de kosten letten, zowel bij IFCO als bij Fertiglobe worden kostenbesparingen nagejaagd.

    Delisting Amsterdam

    Wat je vaak ziet bij bedrijven die mindere cijfers presenteren is een afgeleide zoeken die de koers nog enigszins kan ondersteunen. OCI doet dat met dank aan de 5%-aandeelhouder Jeff Ubben die een dikke maand geleden de knuppel in het hoenderhok gooide.

    Ubben heeft 5% en verzocht om een strategische review omdat er volgens hem een flinke onderwaardering in het aandeel zat. Het management reageerde daar destijds met gepaste instemming op maar komt nu met het verhaal dat 'een strategische review approved' is.

    Daarbij zegt het expliciet dat er gekeken wordt naar de beursnotering in Amsterdam. Een delisting zou op tafel liggen maar hoe dat dan gaat uitpakken en hoe OCI dat wil gaan doen staat er niet bij.

    Komt er een bod op de aandelen door Sawiris en zijn familie of pakt men het boeltje op en verzoekt men om een beursnotering in de VS?

    Oude fantasie met CF Industries

    Een andere mogelijkheid is ook nog om de assets buiten Fertiglobe te verkopen aan een concurrent. Al in 2015 kwam OCI een overname overeen met CF Industries maar dat ging om belastingtechnische redenen niet door. Uit 2015:
    Misschien dat nu de tijd is om de Amerikaanse activa in één klap aan CF of een andere partij te verkopen. Dan blijft het belang in Fertiglobe over plus de methanol tak en de Nitrogen activa in Europa.

    Het aandeel Fertiglobe, waarin OCI een belang heeft van 50% in de op de beurs van Abu Dhabi (ADX) genoteerde onderneming. Daarin zitten onder andere de voormalige assets van OCI in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

    Ook hier zie je een forse neergang, onder andere mede doordat er veel dividend is uitgekeerd.

    Nettoschuld tegenover ebitda

    De leverage ratio stond eind vorig jaar op 0,5 omdat de schuld weer opliep. OCI zat bijna op nul qua nettoschuld maar koos ervoor een flinke duit uit te keren aan de aandeelhouders en daarmee de schuld op te laten lopen.

    Een leverage van 0,3 is prima, maar de ebitda gaat het komende jaar omlaag waardoor de ratio verder gaat oplopen. De nettoschuld kwam afgelopen kwartaal iets lager uit op iets meer dan een miljard dollar.

    Vergeleken met twee jaar geleden is de nettoschuld wel fors afgenomen. Einde Q1-2021 bedroeg de nettoschuld $3,4 miljard. Nu, met eenzelfde aandelenkoers, staat de teller op $1,1 miljard.

    Dividenuitkeringen

    OCI wil jaarlijks een dividend betalen van $400 miljoen in twee tranches, dus $200 miljoen per half jaar. Gebaseerd op 211 miljoen aandelen en omgerekend naar euro's (1,10) is dat €0,86 per halfjaar en €1,72 per jaar. Dat geeft een dividendrendement van 7,6%.

    OCI zelf heeft over 2022 €7,05 uitgekeerd aan dividend (onlangs in april €3,50 daarvan en eerder al €1,45 over het tweede halfjaar van 2021. In totaal dus €8,50 over de jaren 2021 en 2022.

    Mocht de vrije kasstroom expliciet hoger uitkomen, dan wordt er meer uitgekeerd. Maar met deze cijfers gaat het daar niet op lijken.

    Over het dividend over het eerste halfjaar van 2023 doet OCI nog geen mededeling, dat komt bij de halfjaarcijfers.

    De leverage (netdebt/ebitda) moet onder de 2 blijven en dat gaat wel lukken natuurlijk.

    Strategic review: wat houdt dat in?

    De koers is weer terug bij af. Voordat het kunstmestfeest begon stond OCI ook ongeveer rond de €23. Met een veel lagere schuld nu ($3,4 miljard schuld op 31 maart 2021!) en €8,50 aan dividend verder is het de vraag wat OCI nu verder gaat doen.

    De kunstmestprijzen gaan wel wat herstellen maar het wilde is er wel af en getuige de gasprijzen hoeven we niet echt meer op een uitschieter naar boven te rekenen, vermits er geen elfstedenwinter aan komt.

    Het bedrijf zelf komt nu met een strategische review. De vraag is of dat een serieuze optie is of dat het nu vooral de overige aandeelhouders even rustig wil houden om deze paar lastigere kwartalen door te komen.

    Een aantal jaren geleden gebeurde er iets soortgelijks met de methanoltak, die zogenaamd te koop zou worden gezet maar daar gebeurde uiteindelijk helemaal niets. Misschien dat nu de Amerikaanse sectorgenoten wel op het goede spoor worden gezet, maar verwacht er voorlopig nog maar niet al te veel van.

    Downgrades voor de boeg

    Even pas op de plaats dus voor OCI. Analisten zullen hun prognoses wat gaan bijstellen omlaag met dito koersaanpassingen. OCI zelf wacht op prijsherstel bij urea maar dat lijkt er nog niet erg op.

    Andere kansen liggen bij methanol en ammonia maar ook daar gaat het nu even wat minder. OCI is nu fors aan het uitbreiden in Texas, waar een blauwe ammoniak fabriek wordt gebouwd maar daar moet nog wel een miljard dollar geinvesteerd worden.

    Conclusie

    Een echte kooptrigger is er nu dus nog niet, waardoor er kans is dat het aandeel eerst nog wat afglijdt. Op termijn zijn de fundamenten wel sterk: de schuld is natuurlijk flink afgebouwd maar vooral de hogere voedselprijzen ondersteunen de vraag naar kunstmest, terwijl de energietransitie de vraag naar ammonia aan gaat jagen.

    Met een beetje fantasie erbij voor de strategische review zou het aandeel niet al te ver weg mogen glijden, waarna de aantrekkende kunstmestprijzen het komende kwartaal de koers verder moet ondersteunen.

    Het grote feest is over, OCI gaat weer terug naar normaal met wel een veel lagere schuld en nieuwe groei-initiatieven in ammonia en methanol. Bovendien zijn de voedselprijzen nog steeds hoger dan voor corona en de kunstmestprijs ook, ondanks de forse daling recent.

    De aandelenkoers mag uitbodemen en dan op zoek naar nieuwe impulsen.
  8. forum rang 6 de schaatser 9 mei 2023 11:34
    quote:

    guusje schreef op 9 mei 2023 10:14:

    Heb wat bescheiden aantal gekocht €22,10 bij nog lager koers koop ik weer bij.
    Heb ik ook gedaan, maar noemde het bodemvissen. dat mag niet volgens sommige lieden op dit forum.
    Verliezen hoort ook bij dit spelletje en als je daar niet tegen kan, moet je niet mee doen.
  9. Woudloper 9 mei 2023 13:00
    quote:

    Geldzaken schreef op 9 mei 2023 12:50:

    Met 1 miljard in kas is het dan ook mogelijk om een deel van dat geld in te zetten om eigen aandelen in te kopen?
    Dan wordt de winstpercentage verbeterd ten opzichte van het bedrijf en aandeelhouders (minder partijen)?
    Dat lijkt mij ook, zeker met deze koers
7.165 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 359 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

OCI sluist minstens €3 miljard richting aandeelhouder

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links