Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Exmar BRU:EXM.BL, BE0003808251

  • 7,510 23 apr 2024 16:21
  • -0,020 (-0,27%) Dagrange 7,510 - 7,650
  • 2.828 Gem. (3M) 14,5K

Forum Exmar geopend

2.540 Posts
Pagina: «« 1 ... 86 87 88 89 90 ... 127 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Ron Kerstens 3 april 2023 12:41
    Uiteraard is het bod lager dan de prijs die Exmar werkelijk waard is. De familie Saverys kent het bedrijf als haar broekzak en weet beter dan wie dan ook hoe de "shipping markt" ervoor staat. Ze zullen ongetwijfeld in gedachten hebben dat als ze nu 12 euro willen betalen de echte prijs weleens 20 euro zou kunnen zijn. Maar kijkend naar de koers in het verleden is Exmar nou ook geen succes geweest qua koersontwikkeling, tikte de 12 een keertje in 2014 aan maar verder is het kommer en kwel geweest (met een bijna faillissement toen de Tango figuurlijk kapseisde). Iedereen die aanbiedt maakt nu winst op zijn investering in Exmar, wellicht gokken ze daarop om de prijs op 12 te zetten. Ik neem toch aan dat iedereen die het bod van 12 euro pa nu veel en veel te laag vindt (schande :-) ) zich helemaal volgeladen heeft met het aandeel toen het een maand geleden onder de 8 euro stond ? Ik ben in elk geval blij met de mooie exit mogelijkheid.
  2. Tim VN 3 april 2023 15:24
    ‘Bod op Exmar valt mager uit’
    11:41 (03-04) - Bron: De Tijd

    Veel analisten vinden dat referentieaandeelhouder Nicolas Saverys een karige overnameprijs op tafel wil leggen voor de gasreder Exmar.

    ‘De biedprijs van 12,10 euro om Exmarvan de beurs te halen valt mager uit’, oordeelt hoofdredacteur Gert Bakelants van het beursblad De Belegger. ‘Het bod houdt slechts een premie in van 24,7 procent tegenover de slotkoers van vrijdag. De referentieaandeelhouder, de holding Saverex van voorzitter Nicolas Saverys, wijst erop dat de premie veel hoger is tegenover het koersgemiddelde van de voorbije maanden. Dat klopt, maar Exmar begint na jaren van onzekerheid pas nu goed operationeel te presteren. Het bedrijf blaakt van gezondheid en noteert onder de boekwaarde.'

    'We zijn niet enthousiast om op het bod in te gaan', zegt Bakelants. 'Om iedereen te overtuigen is een verhoging van de prijs wenselijk en gerechtvaardigd. Vergeet ook niet dat het dividend nog van de biedprijs gaat als het beloofde brutodividend van 1 euro wordt uitgekeerd.’

    Saverex heeft als meerderheidsaandeelhouder het bod via de cashpositie zo terugbetaald.

    Bart Goemaere

    Koopje
    Hetzelfde geluid klinkt bij Bart Goemaere van Beurstips: ‘De biedprijs is te laag. Met naar schatting zo’n 400 miljoen dollar bruto op de bank bij Exmar, is dat een koopje. Saverex heeft als grootaandeelhouder het bod via de cashpositie zo terugbetaald. Wij ramen de faire waarde van Exmar op 17 euro per aandeel, als je de lange termijn op het oog hebt. Dat is een stuk boven de gemiddelde analistenschatting, maar Exmar zou op termijn bijvoorbeeld zijn drijvende hervergassingseenheid FRSU kunnen verkopen met een forse premie tegenover de boekwaarde. Het eigen vermogen van Exmar ligt op 13,94 dollar (12,86 euro) per aandeel. Gezien de stevige bedrijfskasstroom zou de groep met een forse premie daarop moeten noteren.’

    11,56

    KOERSDOEL
    Het gemiddelde koersdoel van de drie bankanalisten die Exmar opvolgen, ligt op 11,56 euro.

    Verse start
    Het gemiddelde koersdoel bij de drie bankanalisten die Exmar opvolgen, ligt op 11,56 euro. KBC Securities heeft wegens zijn betrokkenheid bij de operatie de opvolging opgeschort, maar had voordien met 13 euro het hoogste koersdoel en een koopadvies. ‘De verkoop van de drijvende gasfabriek Tango FLNG aan het Italiaanse ENI leidde tot een verse start op de balans’, schreef analist Benjamin Wolff na de jaarcijfers vorige week. ‘Exmar gebruikt de cash om de schulden af te bouwen, een stevig dividend te betalen en bestelde twee nieuwe schepen. Wij geloven dat het negatieve sentiment rond het aandeel geleidelijk zal verdwijnen naarmate Exmar zijn businessmodel naar duurzame scheepvaart verschuift.’

    Analist Andreas Nibe Nygård van Kepler Cheuvreux, die ook een koopadvies hanteert, stelt dat de biedprijs precies in lijn ligt met zijn koersdoel. ‘We vinden dat het bod de onderliggende waarde van Exmar weerspiegelt. Ons koersdoel van 12,10 euro hield een korting in van 30 procent op de waarde van de gastankers. En een korting van 15 procent op de cash uit de verkoop van de Tango, wegens de onzekerheid over waarin Exmar de opbrengst zou investeren.’

    Strategie
    Quirijn Mulder van ING heeft met 9,60 euro het laagste koersdoel. ‘Het bedrijf is in veel betere vorm dan de jaren voordien, maar de plannen en de strategie van het management blijven onduidelijk.’

    Er zijn twee voorwaarden om Exmar van de beurs te kunnen halen: Saverys moet minstens 95 procent van de aandelen in bezit krijgen, en minstens 90 procent van alle vrij verhandelbare aandelen. Als hij daar niet in slaagt, kan hij de operatie annuleren.

    Serge Mampaey
  3. Tim VN 3 april 2023 15:30
    Exmar verwent aandeelhouders met superdividend
    19:58 (28-03) - Bron: De Tijd

    De lucratieve verkoop van zijn drijvende lng-fabriek Tango heeft Exmar vorig jaar een smak geld opgeleverd. De gastankerrederij laat haar aandeelhouders volop meegenieten van de winst.

    Het management van Exmarstelt over het boekjaar 2022 een slotdividend van bruto 1 euro per aandeel voor, blijkt uit het jaarrapport. Op basis van de slotkoers van Exmar dinsdagavond (8,66 euro) beloopt het nettodividendrendement 8,1 procent.

    Merk op dat Exmar na de verkoop van de lng-fabriek Tango FLNG aan het Italiaanse ENI vorig jaar al een tussentijds dividend van 0,95 euro per aandeel uitkeerde. De gastankerrederij laat haar aandeelhouders dus volop meeprofiteren van de verrassende en voordelige verkoop van dat drijvende hervergassingsplatform. Ze hebben over het boekjaar 2022 uitzicht op een dividendrendement van ruim 20 procent.

    Exmar keert een slotdividend van bruto 1 euro per aandeel uit.

    De brutobedrijfswinst (ebitda) strandde in 2022 op 341,6 miljoen dollar, goed voor een nettowinst van 320 miljoen dollar. Dat cijfer komt neer op een indrukwekkende 5,60 dollar (5,30 euro) winst per aandeel.

    De dividendbonanza contrasteert sterk met de financieel benarde positie waarin Exmar zich lang bevond. In 2021 moesten beleggers nog tevreden zijn met een dividend van 0,08 euro. De verkoop van de Tango aan het Italiaanse energiebedrijf ENI in augustus 2022 keerde de situatie bij Exmar volledig om.

    Investeringen
    Het bedrijf cashte 646 miljoen dollar op die transactie, niet slecht voor een schip dat al een tijd werkloos aan de kant lag en jaren het zorgenkind van het bedrijf was. Door de verkoop van de drijvende lng-fabriek werd Exmar in een klap schuldenvrij en kwam er opnieuw ruimte voor royale dividenden en investeringen.

    Bovendien doet Exmar nog meer goede zaken met ENI. Het verhuurt ook tien jaar een opslagschip aan de Italianen - daarvoor zal een lng-tanker worden omgebouwd - en sloot een overeenkomst voor engineeringdiensten voor het ENI-project.

    De gastankerrederij bestelde vorig jaar al twee nieuwe midsizetankers voor het vervoer van lpg of ammoniak en nam een optie op nog twee extra tankers. Die optie is eerder deze maand ook gelicht, meldt Exmar in het jaarrapport. De eerste twee schepen worden eind 2024 en eind 2025 geleverd. Daarnaast verkocht Exmar eerder dit jaar ook zijn lpg-tanker Bastogne.

    Evert Nerinckx
  4. forum rang 5 devil80 4 april 2023 08:53
    quote:

    Thole schreef op 3 april 2023 20:40:

    [...]

    Dan zou je beter tegen het dividend stemmen (afhankelijk van hoeveel aandelen je hebt). Dan verlies je de 30% aan dividendbelasting niet en hou je op het einde netto meer over.
    Precies veel mensen vergeten de 30% belasting, deze kan je zeker voor de helft terugvragen in belgie; duurt 3 a 5 jaar.
    En de overige helft mag je verrekenen met je box 3 als je box 3 belasting betaalt.
  5. forum rang 4 boothram 4 april 2023 10:34
    voor of tegen dividend?
    Ik vind het leuksst zo 50/50 en een deel van de winst reservere
    100% winst
    10% + reserveren voor groei..
    45% winst via aankoop: versnelt groie bij winst
    45% uitkeren, wordt dan wel belast, 30% voor wie niets terug kan vragen, maar dat is dan maar 13,5% van de winst.
    Het dividend kun je dan als rente beschouwen, met een te verwachten groei .
    Indien geen dividend vergroot de kans dat de koers langzaam naar beneden gehaald wordt en uiteindelijk te goedkoop opgekocht. En als frederiksen euronav bijkoopt, dan vindt hij dat nu al veel te goedkoop. I
    k denk dat hij opniew verder gaat en straks misschien samen met saverijs privatiseert,
    ze kunnen dan de boel verdelen... Saverijs een aantal boten om op ammoniak om te vormen, en frederiksen een aandelenruil? of vooralsnog een bod in contanten?
    Er is een enorme toevloed aan cash, nu nieuwkopen enkele jaren op zich zullen laten wachten, met een jaarlijkse cashflow rond het 1,5 miljard..$(7,5 $ per aandeel). en stijgend!

  6. [verwijderd] 8 april 2023 11:49
    08 apr 2023

    We zijn het hier bijna met zen allen eens dat het bod van 12,10 -dividend aan de lage kant is ....jammer genoeg voor ons kleine aandeelhouders is er maar 1 grootte aandeelhouder die roet in het eten van Nicolas zijn bod kan strooien en dat is COBAT ASSET MANAGEMENT met 2.977.387 stuks of iets meer dan 5% .
    Als deze dwars ligt zal Nicolas met iets meer over de brug moeten komen...afwachten
  7. KAATSCLUB 8 april 2023 13:11
    quote:

    Franky schreef op 8 april 2023 11:49:

    08 apr 2023

    We zijn het hier bijna met zen allen eens dat het bod van 12,10 -dividend aan de lage kant is ....jammer genoeg voor ons kleine aandeelhouders is er maar 1 grootte aandeelhouder die roet in het eten van Nicolas zijn bod kan strooien en dat is COBAT ASSET MANAGEMENT met 2.977.387 stuks of iets meer dan 5% .
    Als deze dwars ligt zal Nicolas met iets meer over de brug moeten komen...afwachten
    Franky, Foei man niet doen , je weet wel wat ik bedoel mag ik denken.
2.540 Posts
Pagina: «« 1 ... 86 87 88 89 90 ... 127 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links