Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.399 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 170 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Delftse fietsenmaker 7 maart 2023 15:18
    Getverdemme. Doe mij dan maar een patatje bij de snackbar. Dit doet me denken aan Tyler Durden in Fight Club.

    www.telegraaf.nl/nieuws/1917274725/de...

    Desinfectiemiddel, speeksel of een peuk: ‘sushiterreur’ laat Japanse restaurants stoppen met lopende band

    TOKYO - Grote Japanse sushiketens stoppen met eten op de lopende band zetten. Ze doen dit als reactie op de ’sushiterreur’ van gasten die voor de grap flessen met sojasaus likken en het eten bespuiten met desinfectiemiddel.

    De lopende band is iconisch voor de Japanse kaitenzushi restaurants. Het eten is er snel, want het komt gewoon op de band langs je tafel. Toch halen grote restaurants de band weg nadat er filmpjes op internet rondgaan van gasten die wasabi, desinfectiemiddel of zelfs hun eigen speeksel op het eten van anderen doen.

    Het begon een aantal weken geleden met een filmpje van een tienerjongen die de bovenkant van een fles met sojasaus likt die hij daarna weer snel terug op de lopende band zet. Later doet hij zijn vingers in zijn mond en raakt hij sushi aan die langs zijn tafel gaat. Meer dan 40 miljoen mensen hebben de video gezien en nu is het een trend in Japan om dit ook te doen.

    Een grote keten in Tokio heeft de band van alle 63 restaurants meteen weer stilgezet nadat een filmpje opdook van een gast die een sigaret in een blik met ingelegde gember stopt. De gasten moeten nu wachten tot een ober hun eten brengt. Ook de sauzen en bestek worden pas naar de tafel gebracht als er gasten zitten. Zo is het volgens de keten onmogelijk voor grappenmakers om het eten nog te saboteren.

    Crisis voor industrie
    Het imago van de restaurants heeft door de filmpjes een flinke deuk opgelopen. „Ons bedrijf heeft van veel klanten gehoord dat ze het niet meer aandurven om naar een kaitenzushi restaurant te gaan”, zegt Hiroyuki Okamoto, woordvoerder van keten Kura Sushi.„Dit is niet alleen een crisis voor onze restaurants, maar voor de hele industrie.”

    Kura Sushi is net als vele andere restaurants ook gestopt met de lopende band, maar wil dit uiteindelijk weer terugbrengen. Dan worden de tafels in de gaten gehouden met AI-camera’s. Zij zouden het opmerken als gasten zich ongewoon gedragen, bijvoorbeeld als iemand een schaaltje pakt en het weer snel terugzet op de band.

    De trend is ook naar andere restaurants in Japan overgeslagen. Een populaire Chinese restaurantketen heeft alle flessen met sojasaus van de tafels moeten halen. Die zijn alleen nog te krijgen als een gast het aan het personeel vraagt. Een andere restaurantketen heeft alle glazen van de tafels gehaald, zodat gasten niet zomaar aan een ongebruikt glas kunnen likken.
  2. forum rang 7 Freemoneyforever 8 maart 2023 06:21
    ‘Doorbraak in waterstof: oneindig veel natuurlijke waterstof in aardkorst’

    Succesvolle praktijkproef met witte waterstof op Mali

    Er is mogelijk een doorbraak in de ontwikkeling van waterstof. In plaats van waterstof zelf te maken – iets wat veel energie kost – wordt onderzocht of ook natuurlijk voorkomend waterstof in de aardkorst kan dienen als duurzame energiebron. Europese en Afrikaanse wetenschappers slaan de handen ineen om deze zogeheten witte waterstof verder te onderzoeken, schrijft Der Spiegel.

    Witte waterstof

    Witte waterstof? Jawel, je leest het goed. Met die term wordt natuurlijk waterstof bedoeld. Waterstof dat voorkomt in de aardkorst. Uit een model van de VS Geological Survey (USGS) uit oktober 2022 blijkt dat er genoeg natuurlijke waterstof aanwezig is om de wereld voor duizenden jaren van energie te voorzien. Het is mogelijk zelfs een onuitputtelijke bron van duurzame energie. Witte waterstof ontstaat doordat ijzer en water in de Aarde onder hoge druk en temperatuur met elkaar reageren. Naast andere stoffen blijft er ook waterstof over.

    Succesvolle praktijkproef met witte waterstof op Mali

    Deze witte waterstof wordt al gebruikt in het Afrikaanse land Mali. Nabij de Malinese hoofdstad Bamako is een kleine generator actief die elektriciteit opwekt voor het dorp Bourakébougou. Deze generator – onderdeel van het Hyafrica-project van de Afrikaanse en Europese Unie – wordt aangedreven door witte waterstof die daar lokaal uit de grond wordt gehaald. Het blijkt dus te werken, alleen is er nog verder onderzoek nodig of het ook op grotere schaal gewonnen kan worden.
    autorai.nl/doorbraak-in-waterstof-one...
  3. forum rang 10 voda 8 maart 2023 08:07
    Duitse media: ‘Zes personen saboteerden gaspijpleidingen Nord Stream, schip gehuurd door Oekraïners’

    Duitse rechercheurs hebben het schip geïdentificeerd dat naar verluidt werd gebruikt bij de sabotage van de Nord Stream gaspijpleidingen in de Baltische Zee, in september vorig jaar. Dat melden de omroepen ARD, SWR en de krant Die Zeit. Het zou gaan om een jacht dat werd gehuurd door een bedrijf in Polen dat blijkbaar eigendom is van twee Oekraïners.

    Caspar Naber 07-03-23, 22:43 Laatste update: 07-03-23, 23:16

    Volgens de speurders werd de geheime operatie uitgevoerd door een team van zes personen. Het zou gaan om vijf mannen en een vrouw. De groep bestond uit een kapitein, twee duikers, twee duikassistenten en een arts. Ze zouden de explosieven naar de plaats delict hebben vervoerd en daarna geïnstalleerd op de pijpleidingen. De nationaliteit van de daders is blijkbaar onduidelijk. De aanslagplegers gebruikten professioneel vervalste paspoorten, die onder meer zouden zijn gebruikt om het jacht te huren.

    Het aanslagcommando zou volgens de rechercheurs op 6 september 2022 zijn vertrokken vanuit de havenstad Rostock in het noordoosten van Duitsland. Het materiaal voor de geheime operatie was daarvoor al met een bestelwagen naar de haven vervoerd, luidt het. De speurders wisten het jacht de volgende dag te lokaliseren in de haven van Wieck auf dem Darß en later op het Deense eiland Christiansø ten noordoosten van Bornholm. Het jacht werd vervolgens ongereinigd ingeleverd bij de eigenaars. Op de tafel in de kajuit vonden de rechercheurs sporen van explosieven.

    Pro-Oekraïense groep
    Een westerse geheime dienst zou in de herfst, niet lang na de sabotage, een Europese partnerdienst hebben getipt dat een Oekraïens commando verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de aanslagen. Daarna zouden er volgens de Duitse media verdere aanwijzingen van inlichtingendiensten zijn gekomen dat een pro-Oekraïense groep achter de sabotage zou kunnen zitten.

    Dat laatste meldde The New York Times (NYT) eerder vandaag op basis van informatie die door Amerikaanse inlichtingendiensten is ingezien. In het artikel, dat zeer voorzichtig blijft, geeft de krant geen details over de informatie noch over de identiteit van deze ‘pro-Oekraïense groep’. Volgens Amerikaanse functionarissen zijn er geen aanwijzingen dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski betrokken was bij de sabotage.

    De verzamelde informatie suggereert volgens de NYT dat de verantwoordelijken achter de sabotage ‘tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin’ waren, waarschijnlijk Oekraïense of Russische staatsburgers.

    Oekraïne heeft niets te maken met de aanvallen op de gaspijplei­din­gen en beschikt ook niet over informatie over vermeende pro-Oekraïense sabotage­groe­pen

    Presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak
    Volgens presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak heeft Oekraïne ‘niets’ te maken met de aanvallen op de gaspijpleidingen en beschikt het evenmin over informatie over vermeende pro-Oekraïense sabotagegroepen. ,,De Oekraïense geheime diensten houden zich uitsluitend bezig met de oorlog tegen Rusland en het is onwaarschijnlijk dat operaties op de bodem van de Oostzee de operationele situatie in de oorlog significant zullen beïnvloeden’', zei hij in een reactie tegen de Duitse Bild Zeitung.

    Valse vlag
    Ook al zijn er aanwijzingen die naar Oekraïne leiden, de Duitse rechercheurs hebben tot nu toe niet kunnen achterhalen wie de opdracht gaf voor de sabotage. In internationale veiligheidskringen wordt een ??operatie ‘onder valse vlag’ niet uitgesloten. Dit betekent dat er met opzet sporen zouden kunnen zijn achtergelaten die naar Oekraïne wijzen als de boosdoener. De onderzoekers hebben blijkbaar geen bewijs gevonden dat een dergelijk scenario bevestigt.

    De Duitse media spraken voor hun onderzoek naar eigen zeggen met bronnen in verschillende landen.

    Betrokken landen
    Op 26 september 2022 werden drie van de vier strengen van de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen op de bodem van de Oostzee verwoest door explosies. Veiligheidsautoriteiten in Duitsland, Denemarken, Zweden, Nederland en de VS waren betrokken bij het onderzoek naar de vernieling van de pijpleidingen.

    De Duitse bondskanselier Scholz liet dinsdagmiddag weten dat Duitse regering kennis had genomen van het artikel van de NYT en dat Duitsland, Denemarken en Zweden de VN-Veiligheidsraad een paar dagen geleden informeerden dat het onderzoek naar de sabotage voortduurt en dat er nog geen resultaten zijn.

    Volgens de Russische vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties rechtvaardigt het artikel in de NYT ‘zoveel te meer’ een onafhankelijk onderzoek naar de sabotage. Rusland wil eind deze maand een verzoek voor een internationaal onderzoek indienen bij de VN.

    www.ad.nl/buitenland/duitse-media-zes...
  4. forum rang 7 Freemoneyforever 8 maart 2023 12:31
    AIVD: China verzamelt op grote schaal Nederlandse persoonsgegevens
    Auteur: Mark van Harreveld

    China heeft een enorme datahonger. Dat zegt directeur Erik Akerboom van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD in BNR's Big Five. Volgens Akerboom verzamelt China op grote schaal persoonsinformatie over burgers. Ook hier in Nederland.'
    meer: www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10506019...
  5. forum rang 10 voda 9 maart 2023 09:34
    Nasa: enorme Pisa-asteroïde kan inslaan op Valentijnsdag
    Artikel van Redactie • 9 mrt 2023

    NASA heeft gewaarschuwd dat een enorme asteroïde op Valentijnsdag in 2046 de aarde kan treffen. Het ding heet 2023 DW en er is een kans van één op 560 dat hij inslaat op 14 februari om 16.44 uur. Waar de klomp zal vallen is nog niet bekend. De voorspelde inslagzones bevatten onder andere de Indische Oceaan, de Stille Oceaan en de west- tot de oostkust van de VS.

    © Copyright Faqt

    De inslag van de asteroïde zal dezelfde kracht hebben als de Tunguska meteoriet een dikke eeuw geleden. Bij de inslag in Siberië kwam het equivalent van twaalf ton TNT vrij. Als een dergelijk stuk ruimtepuin op een stad neerkomt - New York en Los Angeles lopen gevaar - dan zal dat miljoenen doden tot gevolg hebben.

    Nasa heeft de asteroïde net ontdekt en moet veel van de data nog analyseren. Pas als het brok dichterbij de aarde komt, kunnen specialisten een betere voorspelling doen of en waar het aarde zal raken. Nasa heeft ook recentelijk aangegeven in staat te zijn grote objecten op ramkoers met aarde te kunnen vernietigen.

    Het is vooral de omvang van 2023 DW die de mensen van Nasa zorgen baart. Zou je het ding op het aardoppervlak neerzetten, dan is het bijna even hoog als de toren van Pisa.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/nasa-e...
  6. forum rang 7 Freemoneyforever 10 maart 2023 18:57
    Mark Rutte legt flinke eisenlijst op tafel voor deelname aan ‘Vandaag Inside’: geen boeren, geen ‘duiders’

    Premier Mark Rutte schuift volgende week maandag, anderhalve dag voor de Provinciale Staten-verkiezingen, aan bij tv-programma Vandaag Inside op SBS 6. Maar de premier heeft voor zijn komst wel een stevige eisenlijst op tafel gelegd.

    In de uitzending van woensdagavond onthulden de presentatoren van het programma dat premier Rutte en minister De Jonge (CDA, Volkshuisvesting) weliswaar te gast wilden zijn, maar daarvoor in ruil wel een aantal eisen bedongen. Zo wilde minister De Jonge alleen aanschuiven als het niet over de coronapandemie zou gaan, ‘daar is hij niet meer van’, aldus presentator Wilfred Genee. Genee baalt ervan: ‘Wat zitten we hier nou met z’n allen te doen?’, vroeg hij zich hardop af.

    Maar de eisen van De Jonge verbleken bij het eisenlijstje van premier Rutte. ‘Er mogen geen boeren in het publiek zitten, geen toeslagenouders, mensen uit Groningen niet, er mag geen politiek duider aan de bar zitten’, aldus Genee. Zover bekend heeft de redactie van het programma de eisenlijst wel gehonoreerd. ‘Het wordt dan wel ingewikkeld’, vervolgde Genee cynisch.

    De uitspraken in het programma zijn direct stof tot discussie onder journalisten. ‘Alle redacties die hier aan toegeven of er niet transparant over zijn, zijn zachte collaborateurs van de macht. De controleurs van de macht zijn dan keffertjes die repressief tolerant hun tandjes hebben laten uittrekken. Dus VI zet de tribune vol en laat Merel Ek Rutte grillen’, aldus mediajournalist Mark Koster - tevens werkzaam voor Villamedia. ‘Rutte, de kruidenier die een hekel heeft aan z’n klanten’, schrijft mediajournalist Ton F. van Dijk cynisch.

    Op Twitter reageert VVD-Kamerlid en campagneleider Thierry Aartsen op een bericht van SP-leider Lillian Marijnissen dat de premier ‘te laf is om mensen onder ogen te komen die door jouw beleid de vernieling in zijn geholpen’: ‘Voor alle duidelijkheid: dit is niet waar.

    Ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is ontstemd: ‘In een democratisch land hebben we een premier die niet meer durft te spreken met meerdere grote groepen burgers over de gevolgen van zijn beleid’, schrijft hij.

    Voor zover bekend is de uitnodiging aan Rutte om te gast te zijn in het programma (nog) niet ingetrokken. Er ging het nodige vooraf aan de komst van de premier in het programma. De drie presentatoren zeiden meermaals dat Rutte was uitgenodigd, maar dat hij niet wilde komen. De premier kwam hierop terug met een videoboodschap, waarin hij zei ‘een plekje in de agenda’ te hebben gevonden om alsnog aan te schuiven.

    De komst van de premier is an sich al omstreden. Rutte weigerde op RTL 4 in debat te gaan met zijn rechtse ‘concurrenten’ - JA21 en BBB, waardoor het debat werd geannuleerd. De premier is wél te gast bij Jeroen Pauw, waar hij samen met fractievoorzitter Edith Schippers de wegen kruist met de vermeende ‘linkse wolk’, GroenLinks en de PvdA. Maar hij gaat dus niet in debat met andere partijen. Ook is de premier bij Vandaag Inside alleen te gast, zodat hij dus geen concurrerende partijen voor zich heeft.
    www.villamedia.nl/artikel/mark-rutte-...
  7. forum rang 10 voda 13 maart 2023 11:44
    Pentagon: buitenaards moederschip mogelijk in ons zonnestelsel
    Artikel van Redactie • 1 uur geleden

    Er is een reële mogelijkheid dat zich een buitenaardse moederschip in ons zonnestelsel bevindt. Dat schrijft het hoofd van het onderzoeksbureau voor ongeïdentificeerde luchtverschijnselen van het Pentagon in een nieuw rapport.

    Pentagon: buitenaards moederschip mogelijk in ons zonnestelsel
    © Copyright Faqt

    'Een kunstmatig interstellair object zou een moederschip kunnen zijn dat vele kleine sondes loslaat tijdens zijn dichte passage naar de aarde, een operationele constructie die niet te veel verschilt van NASA-missies', schreef Sean Kirkpatrick, directeur van het All-domain Anomaly Resolution Office van het Pentagon. Hij is sinds 2022 hoofd van dat bureau. Daarvoor deed hij inlichtingenwerk dat met de ruimte te maken heeft.

    Om die mogelijkheid te onderzoeken, werkt het Pentagon nu nauw samen met Abraham Loeb. Hij is een astrofysicus die opzien baarde door te speculeren dat in 2017 een buitenaardse beschaving door ons zonnestelsel is gereisd, toen het sigaarvormige Oumuamua object op onnatuurlijk hoge snelheid voorbij kwam. Ook denkt hij dat er een buitenaards vaartuig op de bodem van de Stille Oceaan kan liggen. Loeb werkt voor de gerenommeerde Harvard Universiteit.

    Verschillende Amerikaanse politici hebben president Biden opgeroepen om het bureau van Kirkpatrick meer budget te geven om deze hypothese verder te onderzoeken. Ze wijzen op de recente golf van observaties van niet-geïdentificeerde objecten.

    Met sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/pentag...
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 maart 2023 11:49
    quote:

    voda schreef op 13 maart 2023 11:44:

    Pentagon: buitenaards moederschip mogelijk in ons zonnestelsel
    Artikel van Redactie • 1 uur geleden

    Er is een reële mogelijkheid dat zich een buitenaardse moederschip in ons zonnestelsel bevindt. Dat schrijft het hoofd van het onderzoeksbureau voor ongeïdentificeerde luchtverschijnselen van het Pentagon in een nieuw rapport.

    Pentagon: buitenaards moederschip mogelijk in ons zonnestelsel
    © Copyright Faqt

    'Een kunstmatig interstellair object zou een moederschip kunnen zijn dat vele kleine sondes loslaat tijdens zijn dichte passage naar de aarde, een operationele constructie die niet te veel verschilt van NASA-missies', schreef Sean Kirkpatrick, directeur van het All-domain Anomaly Resolution Office van het Pentagon. Hij is sinds 2022 hoofd van dat bureau. Daarvoor deed hij inlichtingenwerk dat met de ruimte te maken heeft.

    Om die mogelijkheid te onderzoeken, werkt het Pentagon nu nauw samen met Abraham Loeb. Hij is een astrofysicus die opzien baarde door te speculeren dat in 2017 een buitenaardse beschaving door ons zonnestelsel is gereisd, toen het sigaarvormige Oumuamua object op onnatuurlijk hoge snelheid voorbij kwam. Ook denkt hij dat er een buitenaards vaartuig op de bodem van de Stille Oceaan kan liggen. Loeb werkt voor de gerenommeerde Harvard Universiteit.

    Verschillende Amerikaanse politici hebben president Biden opgeroepen om het bureau van Kirkpatrick meer budget te geven om deze hypothese verder te onderzoeken. Ze wijzen op de recente golf van observaties van niet-geïdentificeerde objecten.

    Met sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/pentag...
    Werk aan de winkel voor Picard......!!!!
  9. D'ieteren 15 maart 2023 08:19
    ABM News Belgium Dutch, Realtime
    15-mrt-2023 7:12:00
    Proximus sluit strategisch partnerschap af met Google Cloud

    (ABM FN) Proximus heeft vanmorgen een strategisch partnerschap aangekondigd met Google Cloud om binnenkort soevereine clouddiensten in België en Luxemburg aan te bieden.

    De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar.

    Beide partners zullen als eerste 'Google Distributed Cloud Hosted' aanbieden aan overheden, gereguleerde ondernemingen en internationale organisaties. Dat 'Google Distributed Cloud Hosted' is een gedeconnecteerde soevereine cloud oplossing die het mogelijk maakt gevoelige, bedrijfskritische activiteiten veilig uit te rollen.

    Daardoor is er geen connectiviteit met Google Cloud nodig om infrastructuur, diensten, API's of tools te beheren.

    De klanten krijgen meer controle en transparantie met betrekking tot gevoelige data die in de cloud worden ondergebracht, aldus Proximus.

    Proximus zal samenwerken met LuxConnect, een leverancier van datacenter services die wordt beheerd door de Luxemburgse staat.

    Door: ABM Financial
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 maart 2023 15:51
    Japanse restaurantketen zet slimme camera's in tegen 'sushiterreur'
    Door Tim Wijkman-van Aalst
    15 mrt 2023 om 14:21
    Update: 21 minuten geleden

    Een Japanse keten van sushirestaurants wil met behulp van slimme camera's voorkomen dat gasten stiekem aan sushi likken, schrijft BBC News. Het bedrijf neemt die maatregel nadat een filmpje van een man die speeksel op sushi smeert viraal was gegaan.
    De video leidde tot kopieergedrag. Vooral jonge mensen filmden zichzelf terwijl ze in restaurants aan allerlei dingen likten en speeksel smeerden op eten dat op de lopende band voorbijkwam. Het kreeg op sociale media zelfs een naam: sushiterreur.

    Slimme camera's gaan gasten in de gaten houden. Ze geven een seintje als er onhygiënisch gedrag wordt waargenomen. Dat moet voorkomen dat andere restaurantgasten vervuilde gerechten eten.

    In Japan is het gebruikelijk dat sushigerechten op een lopende band door het restaurant gaan. Gasten kunnen de gerechtjes die zij willen eten van de band pakken.

    Vanwege de filmpjes hebben veel restaurants besloten de lopende band met gerechten stil te zetten. In plaats daarvan nemen ze meer personeel aan, zodat het eten naar de gasten gebracht kan worden.

    "De lopende band is onlosmakelijk verbonden met de Japanse sushicultuur, iets waar we heel trots op zijn", zei een woordvoerder van de restaurantketen eerder tegen BBC News. "We willen dat onze gasten er zeker van kunnen zijn dat het eten veilig, gezond en hygiënisch is."
  11. forum rang 7 hirshi 15 maart 2023 18:01
    Banken door het putje.

    Maar dat was de sector waar je helemaal niet in moest zitten.

    Ze zijn met veel te weinig protest goud geld kwijt aan controles die eigenlijk door de overheid zouden moeten worden uitgevoerd en het verdienmodel zakt als een pudding in als de centrale banken de rente niet kunnen verhogen in de vrees dat die verhogingen de markt teveel gaat verstoren.

    Niemand weet wat de exposure is van de banken in zwakke regionale baken in de US die op faillissement
    opening van zaken blijft uit. Het is oorverdovend stil op dat gebied.
    Intussen zitten aandeelhouders van aandelen als ING en AEGON op de blaren.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 maart 2023 09:38
    ’Moeder van Leonardo da Vinci was een buitenlandse slavin’

    Door MAARTEN VAN AALDEREN

    1 uur geleden
    in BUITENLAND

    ROME - De wereldberoemde Italiaanse Renaissance-kunstenaar Leonardo da Vinci blijkt eigenlijk slechts half Italiaans te zijn. Zijn moeder was een slavin uit de Kaukasus, om precies te zijn uit Circassië, het noorden van de Kaukasus.
  13. forum rang 7 Freemoneyforever 22 maart 2023 18:05
    'Fossiele industrie gaat plaatsmaken voor de circulaire industrie van morgen'

    Milieudefensie en Natuur & Milieu hebben hun zorgen uitgesproken over de effectiviteit van de afspraken met de twintig grootste uitstoters van broeikasgassen in Nederland. Zij denken dat er miljarden aan overheidssubsidies richting bedrijven gaan die niet levensvatbaar zijn.

    Het gaat bij de zogeheten maatwerkafspraken onder meer om bedrijven als Tata Steel, raffinaderijen bij Rotterdam, Nobian (het voormalige AkzoNobel, red.), weet energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis. 'Bij die raffinaderijen kun je je eigenlijk meteen afvragen of we die in 2040 nog nodig hebben als we allemaal ineens overstappen op elektrische auto's en de elektrificatie van fabrieken. Misschien een paar, maar vast niet allemaal.'

    Michelle Prins van Natuur & Milieu betoogde vandaag in een gesprek met de Tweede Kamer iets soortgelijks. Volgens Prins worden nu de twintig grootste bedrijven lukraak gekozen, zonder dat er over nagedacht wordt of het wel de juiste bedrijven zijn om te steunen.

    Toekomstige industrie is anders

    Ze benadrukt dat industrie in de toekomst nodig zal blijven, maar dat die er anders uit komt te zien ten opzichte van nu. 'Fossiele industrie gaat plaatsmaken voor de circulaire industrie van morgen', zei ze. 'En het kabinet beoogt met de maatwerkaanpak meer en snellere verduurzaming, maar de keuze om afspraken te maken met de twintig grootste uitstoters impliceert dat deze bedrijven plek hebben in een duurzame samenleving. En die keuze is fundamenteel, maar niet onderbouwd.'

    Prins vindt tevens dat het aan een integrale visie op de toekomstige industrie ontbreekt, omdat er meer nodig zou zijn dan alleen technologische verbetering. Ze spreekt bijvoorbeeld van een systeemverandering, 'buiten huidige structuren en belangen om'.

    CO2-rechten

    Ze krijgt bijval van Milieudefensie-voorman Donald Pols, die ook andere problemen voorziet. Zo hebben Shell, Exxon en BP voor miljarden aan eigen aandelen ingekocht. Pols vraagt zich hardop af of dat de bedrijven moeten zijn waaraan men subsidie uitkeert. Daarnaast benadrukt hij dat als bedrijven individueel worden geholpen met de overstap naar een duurzaam productieproces, ze vervolgens ook minder CO2-rechten nodig hebben. Daarmee krijgt een bedrijf dus gratis CO2-rechten, die weer verkocht kunnen worden. Oneerlijke concurrentievoordelen dus, concludeert Milieudefensie.

    Marco Waes van Nobian echter, ziet het volledig anders. Hij spreekt juist van een vervanginginvestering. 'Ik zou juist graag inzetten op de grote projecten', zei hij. 'Momenteel kun je het zien als een huis dat we goed hebben onderhouden met zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie. En nu willen we er een nieuw huis neerzetten dat nog zuiniger is, maar uit besparing willen we het oude huis dan niet afbreken.'

    Generieke maatregelen

    En dus roepen de milieuorganisaties op tot generieke maatregelen, aldus Beekhuis. Daarmee doelen ze onder meer op randvoorwaarden om überhaupt in aanmerking te kunnen komen voor steun of hulp van de overheid. 'Dat kan subsidie zijn, maar ook iets heel anders', zegt hij. 'Bijvoorbeeld dat je als bedrijf moet laten zien dat je circulair werkt, of dat je helemaal fossielvrij bent.'
    www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/105076...
3.399 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 170 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 871,44 -1,43%
EUR/USD 1,0627 +0,01%
FTSE 100 7.852,99 -1,41%
Germany40^ 17.765,90 -1,45%
Gold spot 2.370,49 -0,53%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,05%
B&S Gr...
+1,33%
FASTNED
+1,03%
Fagron
+0,91%
Arcadis
+0,51%

Dalers

Arcelo...
-6,35%
Aperam
-5,99%
SBM Of...
-5,18%
ASMI
-3,25%
RANDST...
-2,86%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links