Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Euronav BRU:EURN.BL, BE0003816338

  • 15,370 23 apr 2024 13:04
  • +0,070 (+0,46%) Dagrange 15,360 - 15,450
  • 1.698 Gem. (3M) 226,3K

Forum geopend voor Euronav

19.290 Posts
Pagina: «« 1 ... 927 928 929 930 931 ... 965 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. arconati 7 maart 2023 11:31
    Opletten met posities verkopen als deze te groot geworden zijn. Wanneer posities groter worden door outperformance is dat geen goed idee. Dat is zoals onkruid laten staan en bloemen wieden, aldus Lynch. Van de andere kant blijven mooie liedjes niet duren. Maar outperformance kan zeer lang duren, ik heb WDP 20 jaar en het samengesteld rendement op al die jaren is fenomenaal, zowat 20%. Aandelen als Euronav zijn mi geen buy en hold. Net zo min als grondstoffen bijvoorbeeld.
  2. forum rang 5 maci 10 maart 2023 08:27
    ONAFHANKELIJKE STEMADVISEUR GLASS
    LEWIS STEUNT ALLE STEMADVIEZEN VAN
    DE RAAD VAN TOEZICHT VAN EURONAV
    ANTWERPEN, België, 10 maart, 2023 – Euronav NV (“EURN” or “Euronav”) (NYSE: EURN
    & Euronext: EURN) kondigt vandaag aan dat het onafhankelijke stemadviesbureau Glass
    Lewis & Co. (“Glass Lewis”) de aandeelhouders van Euronav aanbeveelt om op de
    Bijzondere Algemene Vergadering op 23 maart 2023 te stemmen in lijn met de
    aanbevelingen van de Raad van Toezicht van Euronav

    ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...
  3. forum rang 5 maci 10 maart 2023 08:29
    EURONAV STAAT DE VERENIGDE NATIES BIJ
    VOOR REDDINGSOPERATIE VOOR
    GETROFFEN FSO SAFER
    ANTWERPEN, België, 10 maart, 2023 – Euronav NV (“EURN” or “Euronav”) (NYSE:
    EURN & Euronext: EURN) kondigt vandaag aan dat het een overeenkomst heeft
    ondertekend met de VN voor de verkoop van een VLCC in het kader van een
    bredere bergingsoperatie voor de FSO Safer die momenteel voor anker ligt in
    Yemen. Euronav zal een geschikt schip leveren dat naar het droogdok zal gaan
    voor de nodige aanpassingen en onderhoud alvorens naar de FSO Safer te varen
    die ongeveer 8 km van het schiereiland Ras Isa in Jemen ligt, om daar mee te
    werken aan een operatie om olie te verwijderen en op te slaan.

    ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...
  4. forum rang 4 boothram 10 maart 2023 10:35
    fso safer
    Het gaat om een ULCC, en voor een verkoop tijdje geleden was het de enige niet in handen van euronav. Het zou kunnen dat de reddingsoperatie alleen met een ulcc mag gebeuren (niet met een kleinere vlcc) en dan kom je bij euronav, de enige specialist met ervaring op dit scheepstype. Mogelijks is het al een tijdje gepland en was de financiering nog niet rond? of is het de eerde als verkocht gemelde ulcc?
    Het zou dus kunnen om de Oceania gaan, of toch een oudere VLCC die FSO wordt na drydock.
    De operatie zelf wordt dus uitgevoerd door een Nederlandse bergingsfirma: euronav levert schip en wellicht ook bemanning. Eerst leegpompen en dan naar scrap slepen: vereist wellicht zelfde grootte van boot. Dat wijst er wel op dat die oude ULCC nog wel waarde hebben. Maar dat is geen nieuws.

  5. [verwijderd] 10 maart 2023 13:41
    10 mar 2023 12:44

    Euronav verkoopt tanker aan VN om olieramp voor kust van Jemen te voorkomen

    De Verenigde Naties betalen de Belgische olierederij Euronav 55 miljoen dollar voor een vrachtschip waar 175 miljoen liter olie gestockeerd moeten worden uit een oude tanker voor de kust van Jemen. Die dreigt te exploderen en een gigantische milieuramp te veroorzaken.

    Voor de haven van Hodeida, in het westen van Jemen, ligt de 45 jaar oude FSO Safer voor anker. Al sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen in 2015 wordt het verouderde schip niet meer onderhouden. Het maakt dat de tanker - die dienstdoet als drijvende opslagplaats voor 175 miljoen liter ruwe olie - uit elkaar kan vallen, exploderen of in brand vliegen.

    Omdat dat een gigantische milieuramp dreigt te veroorzaken waarvan de schade kan oplopen tot 20 miljard dollar, heeft de Verenigde Naties bij de Belgische olierederij Euronav voor 55 miljoen dollar een vrachtschip gekocht. Zo'n aankoop door de VN is hoogst uitzonderlijk. De bedoeling is dat het schip volgende maand naar de Rode Zee gaat om de olie te recupereren uit de FSO Safer. Die operatie moet in mei beginnen.

    Een ramp met de FSO Safer zou niet alleen enorme milieuschade veroorzaken, maar zou ook de maritieme handel zwaar treffen. Volgens een verklaring van de VN bevat het schip vier keer zoveel olie als in 1989 is gelekt uit de Exxon Valdez, wat een grote olieramp voor de kust van Alaska veroorzaakte.

    Toch is het voor de VN zoeken naar centen om de operatie, die een kostprijs heeft van 129 miljoen euro, te financieren. Tot dusver is 75 miljoen opgehaald bij overheden en werd zelfs een crowdfunding opgestart. De piste om de olie uit de FSO Safer te gelde te maken werd verlaten omdat niet duidelijk is wie de effectieve eigenaar is. De facto staat de tanker onder controle van de Jemenitische Houthi-rebellen.
    Bron:"De Tijd"
  6. forum rang 4 boothram 12 maart 2023 03:43
    het recyclage probleem : wreckdock

    een VLCC van 15 jaar oud heeft 10% winst vanaf 35000$ tce/dag... break-even 27000
    Elke 8000 euro meer is dus 10% extra winst
    Wat doen die tankerbedrijven? Liever nieuwe kopen, en de wereld opzadelen met het recyclageprobleem; die mensen in zuidoost azie gaan' toch liever dood op de afbraakwerd dan sterven van de honger. niet 'woke' maar dat is voor de 'Wavers ' van deze wereld geen probleem.
    Wreckdown kapers op de kust gaan in saoudi arabia een droogdock bouwen van 500 m om wekelijks een schip te recyclen. Clean.
    Resultaat: Frederiksen suggereert al om die midlife schepen niet meer te verkopen. laat die suezmax maar 25 worden...en dan clean recycling in Saoudi arabie.
    Die oudere schepen dus niet meer verkopen voor de dark fleet... Zelfs Fredeiksen heeft af en toe een goed idee.
    Een suezmax van 20 jaar oud wordt...nog meer waard nu.Aan huidige TCE. 5 jaar langer in de commercie vloot aan 50 000 $ per dag...Helaas, het rekenmachientje op mijn PC is stuk denk ik, die waarde kan niet kloppen.
    Een 'overjaarse' heeft bij een TCE van 40000 al ruim 10% winst.
    Een suezmax aankopen, afgezien van premies en illegale voordelen, vergt zowat 20 miljoen vers kapitaal, 30 miljoen meer lenen en 30 miljoen van een oude boot...Alleen die oude boot recycleren volgens de 'woke' principes brengt 15 miljoen minder op... dus naar de black market, specialist in greenwashing.
    Ik hoop maar dat wreckdock daar verandering in brengt, an ook dat die aziatische afbraakwerven het op een verantwoorrde boeg gooien.
    Het probleem van de zwarte vloot is er ook een van scheepswrakken...
  7. Becb 20 maart 2023 16:02
    129K?? wow!
    Ik zag net op de TI app dat DHT 110K ontvangt voor 81 dagen. This is ongelofelijk. dat is meer dan 90K per dag netto winst. 81 dagen lang....
    Dit is een modern schip met scrubbers, maar Euronav moet toch gelijkaardige winsten op hun schepen binnenhalen.

    op 2 februari kondigde euronav via hun persbericht aan dat de op spot varende shepen voor Q1:
    VLCC: 50% verhuurd aan 55.000 (Q4/22: 57,400)
    SuezMax: 50% verhuurd aan 54.000 (Q4/22: 57,800)

    Maar sinds februari zijn de spot rates alleen maar gestegen, met nu al een week rond 100.000 en rond 70000 voor suezmax. Mijn conclusie is dat Q1/23 beter wordt dan Q4/22.

    Maar ja. voorlopig zitten de dividenden vast.
  8. forum rang 4 boothram 21 maart 2023 11:20
    de olieprijs is in principe van geen belang, ook al zal men bij een hoge olieprijs wellicht minder voorraad aanhouden, en vaker beroep doen op kleinere tankers.
    Als de olieprijs om een of andere reden extra laag is, dan kan er contango ontstaan: de prijs van toekomstige leveringen duurder dan wat beschikbaar is op de markt. Dan gebruikt men de schepen
    , niet alleen voor transport maar soms voor leveringen op termijn.
    Ik denk dat van nu af, in functie van de beschikbare werven, wel een aantal nieuwe schepen zullen gebouwd worden, maar dat de tekorten dan nog enkele jaren zullen aanhouden: eerst met mondjesmaat werven die vrijkomen, dan na 2 jaar nieuwbouw die pas na 4 jaar zal volstaan om capaciteit te behouden. De kostprijs van die nieuwe schepen, in gebruik zal pas echt renderen aan TCE van 65000....aan huidige rentetarieven. Daarom verwacht ik dat we de komende 4 jaar kunnen rekenen op tarieven met netto 20 miljoen per jaar per vlcc...( gemiddeld 80000 bruto tce/dag) .Let wel: dat lijkt wellicht veel, maar met zowat 12 miljoen vaten transport per jaar, is dat geen onoverkomelijke kost: 1,7 $/vat...
    In welke mate het bij de aandeelhouder terechtkomt is een andere vraag: misschien gaat het voor een groot deel aan laattijdige nieuwbouw, als men de huidige bestuurders van Euronav laat voortboeren bv. Daar zit een luis in de pels die activist is voor olieindustrie!!!
    Is die 80000 tc per dag realistisch? wel, het lijkt me noodzakelijk dit te bieden om nog nieuwbouw te krijgen. Men kan de boel wat forceren met dure chartercontracten voor een langere periode, zoals schell deed voor hun nieuwste charterschepen: 7 jaar lang goede huurprijzen, risico van de aankoop is haast nul...en de nieuwe schepen zijn er. Dan is er niet die concurrentie met de oudere vloot, maar de charterer moet bereid zijn veel te betalen...Soms komt daarbij ook nog een deelname in de winst. (insw heeft zo 3 nieuwe boten verhuurd aan Shell, die nu wellicht beginnen varen)
  9. Becb 22 maart 2023 10:23
    VLCC: 109K intussen. Q1 is bijna gedaan. Ik denk met deze rates dat Q2 ook wle eens een record Q2 zal kunnen worden.

    Wat kunnen we eigenlijk verwachten van de aandeelhoudersvergadering vrijdag?
    Zowel een van de Saverysen als Fredericson zullen in de raad van bestuur gestemd worden.

    Maar zijn er nog andere belangrijke zaken (operationeel, met het zicht op de toekomst) die aangepakt gaan worden? Weet iemand of het een effect op / duidelijkheid over de dividenduitkeringen kan hebben?

    mvg
19.290 Posts
Pagina: «« 1 ... 927 928 929 930 931 ... 965 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Euronav loopt stevige averij op

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links