Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 852,400 17 apr 2024 17:38
  • -61,000 (-6,68%) Dagrange 845,500 - 891,100
  • 1.271.289 Gem. (3M) 589,7K

ASML Aub alleen inhoudelijke dingen plaatsen

192 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 9 maart 2023 13:38
    China boos om exportbeperking ASML

    China is boos over de exportbeperking
    die Nederland gaat opleggen aan ASML,de
    chipmachinefabrikant uit Veldhoven.

    Dat bedrijf mag vanaf de zomer bepaalde
    machines niet meer verkopen aan Chinese
    bedrijven.Westerse landen zijn bang dat
    de Chinezen de chips die ermee kunnen
    worden gemaakt gaan gebruiken voor de
    productie van militair materieel.Het
    Chinese ministerie van Buitenlandse
    Zaken is fel tegen het Nederlandse
    besluit en zegt protest te hebben
    ingediend bij Nederland.

    Eind januari werd duidelijk dat de VS,
    Nederland en Japan een akkoord hebben
    gesloten over beperkingen aan China.
  2. [verwijderd] 10 maart 2023 08:58
    Japan: nog geen besluit exportbeperkingen chiptechnologie China

    TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse regering heeft nog geen besluit genomen rond de beperking van de export van chiptechnologie naar China. Dat zei de Japanse minister van Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura. Eerder deze week maakte het Nederlandse kabinet bekend dat de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China aan banden wordt gelegd vanwege zorgen over de internationale veiligheid.

    De minister zegt dat nog wordt nagedacht over "gepaste maatregelen in het licht van de ontwikkelingen in Nederland". Japan heeft grote chipbedrijven zoals bijvoorbeeld Tokyo Electron, dat net als ASML een belangrijke leverancier van hoogwaardige chipmachines is.

    Eind januari lekte uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat bij ASML nu om de meest geavanceerde DUV-systemen. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

    China zei donderdag ontstemd te zijn over het Nederlandse besluit. Beijing sprak van "politisering van economische samenwerking en handel". Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken. De VS beperkten de Amerikaanse export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden.
  3. [verwijderd] 10 maart 2023 09:52
    China tegen nieuwe beperking Nederlandse export chiptechnologie

    BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China is tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Woensdag werd officieel bekend dat het kabinet de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China aan banden legt. Dat is volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) nodig voor de "(inter)nationale veiligheid".

    Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

    De woordvoerder van het ministerie stelde dat het besluit het resultaat is van het uitoefenen van druk door een "bepaald land", zonder een naam te noemen. Beijing gaf aan dat de nieuwe beperkingen effect kunnen hebben op China en zei tegenstander te zijn van "politisering van economische samenwerking en handel". Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken. Het land gaf aan via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit aan Nederland kenbaar te zullen maken.

    DUV-systemen

    Het kabinet wil proberen de regeling voor de exportbeperking nog voor de zomer rond te hebben. ASML zelf verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de wet- en regelgeving echt van kracht zal zijn. In een reactie meldde het bedrijf dat het een exportvergunning zal aanvragen voor de verzending van de DUV-systemen. Zoals al eerder gemeld bij de publicatie van de jaarcijfers over 2022, verwacht ASML niet dat de beperkingen een groot effect zullen hebben op de financiële resultaten.

    Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden. Het Witte Huis was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie op het Nederlandse besluit na vragen door persbureau Reuters.

    Japan komt mogelijk binnenkort met nieuws over de exportbeperkingen van chiptechnologie naar China.
  4. [verwijderd] 11 maart 2023 11:28
    Reuters: leveranciers ASML kijken naar fabrieken buiten China

    LONDEN (ANP) - Leveranciers van chipmachinemaker ASML denken over het bouwen van nieuwe fabrieken in Azië buiten China vanwege spanningen tussen dat land en het Westen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden en documenten van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), een overheidsorgaan dat bedrijven ondersteunt. BOM organiseert komende week een reis naar Vietnam, Maleisië en Singapore. Twaalf bedrijven gaan mee.

    "Het merendeel van deze bedrijven gaat mee omdat ze erover denken om productielocaties in Vietnam of Maleisië op te zetten of uit te breiden", schreven BOM en techsamenwerkingsverband Brainport Eindhoven. Volgens de ingewijden hebben die mogelijke investeringen te maken met de spanningen. Die leiden er onder meer toe dat ASML meer van zijn chipmachines niet meer aan China mag leveren. Bijna alle bedrijven die deelnemen aan de missie zijn toeleveranciers van ASML.

    Behalve productielocaties kijken de bedrijven, waaronder Neways en een onderdeel van VDL, ook naar locaties voor een regionaal hoofdkantoor. Daarvoor zou Singapore bij hen in beeld zijn.

    DUV-chipmachines

    Afgelopen week werd officieel bekend dat ASML nu ook een deel van zijn DUV-chipmachines niet meer aan China mag leveren, al was al weken eerder uitgelekt dat Nederland en de Verenigde Staten daarover een akkoord hadden bereikt. Die DUV-machines zijn de vorige generatie apparaten. De geavanceerdste apparaten, zogeheten EUV-machines, heeft ASML nooit aan bedrijven in China mogen leveren. Persbureau Bloomberg stelt op basis van ingewijden dat drie types DUV-machines onder het exportverbod komen te vallen.

    De VS willen voorkomen dat China te moderne chips kan produceren. Die kan het land namelijk gebruiken voor geavanceerde wapens en dat ziet Washington liever niet.
  5. [verwijderd] 11 maart 2023 13:34
    Bloomberg: Biden wil export chipapparatuur China verder inperken

    WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid wil de export naar China van apparatuur voor het vervaardigen van computerchips nog verder aan banden leggen. Ingewijden lieten aan persbureau Bloomberg weten dat de regering van president Biden Amerikaanse bedrijven al op de hoogte heeft gesteld. De nieuwe regels zouden volgende maand al aangekondigd kunnen worden, maar zeker voor de zomer.

    Door de nieuwe regels zouden twee keer zoveel soorten chipmachines aan China geleverd mogen worden. Voor bedrijven als Applied Materials, KLA en Lam Research zorgt dat voor een verdere inperking van de mogelijkheden om zaken met China te doen. Maar ook voor ASML zouden er weer strengere maatregelen kunnen komen, want de VS willen hun regels afstemmen met Nederland en Japan. Beide landen zijn belangrijk in de productie van chipmachines waarbij ASML de grootste partij is.

    Zelfs als Den Haag en Tokio niet mee willen doen, zal de VS strengere regels doorzetten. Nederland bevestigde deze week dat er strengere regels komen voor ASML waardoor dat bedrijf ook sommige apparaten van de vorige generatie niet meer aan China kan leveren. De geavanceerdste chipmachines van ASML mochten al niet naar China.

    Zonder geavanceerde chipmachines kan China niet de allersnelste chips maken. De VS willen daarmee voorkomen dat het afhankelijk wordt van het Aziatische land. Tegelijkertijd moeten de maatregelen ervoor zorgen dat China niet in staat is steeds modernere wapens te ontwikkelen.
  6. [verwijderd] 12 maart 2023 08:05
    Chinezen op sociale media na ban ASML: ’Nederland zal bedelen om voedsel’

    Den Haag/Peking - China keurt de plannen om de export van ASML naar het land verder in te perken ’resoluut’ af en tekent protest aan bij de Nederlandse regering. Nederland zou zich niet moeten laten beïnvloeden door een ’bepaald land’, maar zou naar zijn eigen belang moeten handelen.

    Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is tegen het „politiek maken van economische samenwerking en handel”, zo laat een woordvoerder donderdag weten. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel) heeft woensdag bekend gemaakt de export van ASML naar het vasteland China verder aan banden te leggen. Eerder mochten de meest geavanceerde chipmachines al niet naar China, maar nu heeft het bedrijf ook een vergunning nodig voor de export van een deel van de oudere machines.

    www.telegraaf.nl/financieel/135162886...
  7. [verwijderd] 16 maart 2023 12:45
    China: Nederland, maak geen misbruik van exportcontroleregels

    BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China hoopt dat Nederland de internationale handelsregels opvolgt en geen misbruik gaat maken van exportcontrolemaatregelen. Daarmee reageert de Chinese minister van Handel Shu Jueting op de recent ingestelde beperkingen voor de export van Nederlandse chiptechnologie naar China.

    Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over een exportbeperking van chiptechnologie naar China. Vorige week maakte het kabinet de beperkingen bekend. Het gaat daarbij nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van chipmachinemaker ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

    Shu geeft nu aan dat Nederland en China in contact blijven over handel en economische kwesties. Hij roept op om samen met China de wereldwijde toeleveringsketens te blijven waarborgen.

    Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder al tegen de beperkingen te zijn. Nederland zou naar zijn eigen belang moeten kijken. Daarbij gaf een woordvoerder van het ministerie aan dat China via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit kenbaar zou maken.
  8. [verwijderd] 10 mei 2023 19:16
    Lithium Refining Is a ‘License to Print Money,’ Musk Says

    Electric auto giant insists there’s still not enough global capacity to process raw materials into ingredients needed for lithium-ion batteries.

    Elon Musk has called for more investment in global lithium refining to ease shortages in battery materials — and promised those who seize the opportunity it’s as lucrative as “basically printing money.”

    Source: Bloomberg
192 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links