Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China nieuws berichten

7.802 Posts
Pagina: «« 1 ... 362 363 364 365 366 ... 391 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 7 maart 2023 06:59
    Chinese export onder druk aan begin 2023

    Maar krimp minder groot dan verwacht.

    (ABM FN-Dow Jones) China heeft in de eerste twee maanden van dit jaar minder geëxporteerd, maar de afname was een stukje kleiner dan voorzien. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van de Chinese overheid.

    In dollars nam de export in januari en februari met 6,8 procent op jaarbasis af. De afname is kleiner dan de daling van 9,0 procent die de markt had verwacht. In december daalde export nog met met 9,9 procent.

    De Chinese import daalde op jaarbasis met 10,2 procent, en dat is veel sterker dan voorzien. Hier hadden economen namelijk op een daling van 5,1 procent gerekend.

    Het Chinese handelsoverschot kwam na de eerste twee maanden in 2023 uit op 116,88 miljard dollar tegen een verwachting van 84,0 miljard dollar.

    Gerekend in yuan steeg de export in januari en februari op jaarbasis wel met 0,9 procent, terwijl de import met 2,9 procent afnam.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. [verwijderd] 7 maart 2023 20:17
    China sets lowest GDP growth target in decades as Beijing tightens its belt

    China’s outgoing Premier Li Keqiang has announced the country’s lowest GDP growth target in decades, highlighting the domestic and global challenges the world’s second largest economy still faces despite its decision late last year to ditch draconian anti-Covid measures.

    Li set a target of about 5% growth for 2023 during the National People’s Congress on Sunday, while acknowledging the “many difficulties” the economy is facing. The only year in recent history when the government has been less ambitious was in 2020, when it passed on a numerical target because the economy was nearly paralyzed by the initial Covid outbreak.

    edition.cnn.com/2023/03/06/economy/ch...,of%20%E2%80%9Caround%205.5%25.%E2%80%9D
  3. forum rang 10 voda 9 maart 2023 06:23
    China's Steel Exports Cross 12M Ton in Jan-Feb 2023

    Strategic Research Institute
    Published on :
    9 Mar, 2023, 6:01 am

    China’s General Administration of Customs latest data reveals that China's finished steel exports totaled 12.19M tonnes during January-February 2023, up 49% YoY, mainly due to the low base in January-February 2022 when the country exported just 8.23M ton

    Following the relaxation of COVID prevention and containment measures in China last December, the domestic steel market experienced a surge in sentiment. Despite this, the recovery rate within the home steel market proved to be slower than anticipated. As a result, Chinese steel mills have shifted their focus towards exports.

    Regarding steel imports, China imported 1.23M ton of finished steel products during January-February, down by 44.2% YoY

    China’s General Administration of Customs latest data China began to release combined trade data for January-February in 2020 to factor out disruptions to trade caused by the Chinese New Year holiday, which either falls in January or in February each year.
  4. forum rang 10 voda 9 maart 2023 06:58
    Chinese inflatie naar laagste punt in jaar tijd

    Op 1,0 procent in februari.

    (ABM FN-Dow Jones) De inflatie in China is in februari uitgekomen op laagste punt in een jaar tijd. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek.

    Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,0 procent na een plus van 2,1 procent in januari en 1,8 procent in december.

    De prijsstijging in februari kwam ruim onder de verwachtingen van economen uit. Die hadden gerekend op een inflatie van 1,7 procent.

    Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in februari met 0,5 procent na een stijging met 0,8 procent in januari.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 10 voda 9 maart 2023 07:13
    Chinese producentenprijzen verder gedaald

    Met 1,4 procent op jaarbasis.

    (ABM FN-Dow Jones) De producentenprijzen in China zijn in februari verder gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek.

    Op jaarbasis daalden de prijzen in februari met 1,4 procent, na een afname van 0,8 procent een maand eerder. De verwachting van economen lag voor februari op een afname met 1,2 procent.

    Op maandbasis bleven de prijzen die producenten vragen stabiel na een daling met 0,4 procent in januari.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 10 voda 9 maart 2023 07:26
    Export ASML-chipmachines naar China verder aan banden
    ’We willen niet meer afhankelijk zijn van China’
    Door PETER WINTERMAN

    Updated Gisteren, 18:59
    Gisteren, 18:56
    in BINNENLAND

    Na flinke druk van de Verenigde Staten legt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) de export van Nederlandse ASML-chipmachines naar China verder aan banden. „Ik heb geprobeerd alle belangen mee te nemen, maar onze nationale veiligheid weegt het zwaarst”, zegt ze in een exclusief interview met De Telegraaf.

    Maandenlang is er achter de schermen over onderhandeld. Nu maakt VVD-minister Schreinemacher (39) bekend dat het Brabantse ASML voortaan minder chipmachines aan China mag leveren. Dat is wereldnieuws, want ASML – ’s werelds grootste chipmachinefabrikant – is een speelbal in het geopolitieke conflict tussen de VS en China.

    De Amerikanen vrezen dat China de Brabantse chipmachines gebruikt voor de productie van chips in moderne wapens. Nu al mag ASML niet de allernieuwste machines (EUV, Extreme Ultraviolet) aan China verkopen. Schreinemacher komt daar bovenop met een ministeriële regeling waarmee ook voor een deel van de oudere chipmachines (DUV, Deep Ultraviolet) een exportvergunning nodig is.

    Een klap voor China, dat zich meer en meer ’onderdrukt’ zegt te voelen door het Westen. In januari kaartte de Amerikaanse president Biden de ASML-kwestie nog aan bij een bezoek van premier Rutte aan het Witte Huis. Rutte wilde na afloop van dat bezoek weinig loslaten over de eisen van de Amerikanen.

    Een groot deel van de oudere DUV-machines mag nog steeds naar China, zo laat Schreinemacher nu weten. Die ’werkpaarden’ blijven volgens de minister nodig om computerchips te maken waar de hele wereld momenteel om schreeuwt, bijvoorbeeld voor auto’s, koelkasten, telefoons en windmolens.

    BEKIJK OOK:
    Kabinet: minder ASML-chipmachines naar China

    Bent u gezwicht voor de Amerikaanse druk?
    „Ik heb steeds gezegd: we gaan niet bij het kruisje tekenen. Dat is ook echt zo. We hebben natuurlijk veel gesproken met de Amerikanen. We delen ook hun zorgen. Maar we hebben wel onze eigen afweging gemaakt. We hebben heel chirurgisch gekeken: welke machines moeten we onder exportcontrole brengen? Dat zijn niet alle chipmachines. Er is nog een aantal modellen die ASML kan blijven exporteren zonder vergunning.”

    Toch grijpt u flink in op de markt. Is dit een kwestie van nationale veiligheid?
    „Ja, we willen voorkomen dat Nederlandse apparatuur wordt gebruikt voor militaire toepassingen. Dat zijn toepassingen die óók ons land bedreigen. We zien dat de chiptechnologie zich aan het ontwikkelen is. Met oudere chipmachines kun je tegenwoordig meer geavanceerde chips produceren, dankzij bepaalde booster-technologieën. Daarom hebben we besloten dat voor een deel van die machines een exportvergunning nodig is. Bovendien komen nu vrijwel alle chips uit China. We willen die afhankelijkheid van China afbouwen. In Europa moeten er meer chipfabrieken komen.”

    BEKIJK OOK:
    Aalberts kan stijgende vraag uit chipsector ’bijna niet aan’

    Wat betekent dit voor ASML? Zij hebben al eerder gezegd dat ze mogelijk miljarden euro’s aan omzet gaan verliezen bij exportbeperkingen naar China.
    „Ik denk dat dat een vraag is voor ASML. Maar hun orderboekje is echt ontzettend vol. Dus, wat dat betreft…”

    …hoeven we geen medelijden te hebben met ASML?
    „Ik heb het niet over medelijden. Ik denk dat de kracht van ASML wereldwijd wordt gezien. Er wordt een groot beroep gedaan op wat zij aankunnen, qua productie. Ik heb geprobeerd alle belangen mee te nemen. Maar we hebben ook altijd gezegd: onze nationale veiligheid weegt het zwaarst.”

    Daar is begrip voor bij ASML?
    „Ja, we hebben daar goede gesprekken over gehad. Er is geen Chinees servies door de kamer gevlogen.”

    Hoe reageren de Chinezen?
    „Ze hebben ons gevraagd om de handelsketens niet te verstoren, als het gaat om chips. Ik heb bevestigd dat dat ook niet ons doel is. Die ketens willen we in stand houden, want we hebben die chips gewoon nodig. We zijn echt een aantal jaar verder voordat we een flink deel van de productiecapaciteit naar Europa hebben verplaatst.”

    Verwacht u tegenmaatregelen van China?
    „Ik ga daarover niet speculeren. Maar de gesprekken met de Chinezen zijn goed. Wij hebben echt wel heel belangrijke technologie in handen, die wil China ook blijven ontvangen. En veel van de DUV-chipmachines mag ASML blijven leveren aan China.”

    BEKIJK OOK:
    Chinese ex-werknemer steelt info bij ASML, lagere bonus door minder winst

    Als we even uitzoomen: de VS waarschuwen dat China overweegt wapens te leveren aan Rusland, experts vrezen een Chinese inval in Taiwan, de Oeigoeren in China worden massaal onderdrukt en ondertussen trekt de Chinese president Xi Jinping alle macht naar zich toe. Is China niet hard op weg het nieuwe Rusland te worden?
    „U noemt een aantal dingen waar we ons zorgen over maken. Daarom nemen we ook deze maatregel. Maar we willen ook onze relatie met China behouden.”

    Waarom doen we eigenlijk nog zaken met de Chinezen?
    „Omdat China economisch gezien een super power is. We kunnen er niet omheen. We kopen heel veel spullen van China. We hebben ze nodig voor de verduurzaming. Om de kanalen open te houden en een dialoog te houden, moet je wel een basis hebben. Daarom ga ik later dit jaar op handelsmissie naar China. Het is verstandig om zaken met ze te blijven doen.”

    Zeiden we niet altijd precies hetzelfde over Rusland, totdat Poetin een oorlog begon?
    „Maar van Rusland zijn we te lang afhankelijk gebleven voor heel belangrijke brandstoffen. Dat hebben we niet willen afbouwen, of daar in ieder geval heel lang over gedaan. Nu zien we dat we niet meer afhankelijk willen zijn van één land, van China. Daar helpt deze maatregel ook bij.”

    BEKIJK OOK:
    Kijkje in veelbesproken NLse techgigant: 'Zo kan je oorlog winnen'

    www.telegraaf.nl/nieuws/360916589/we-...
  7. [verwijderd] 9 maart 2023 09:29
    Xi Jinping hits out at US as he urges China’s private firms to ‘fight’ alongside Communist Party

    China’s leader Xi Jinping hit out at the United States with unusually direct comments as he called on the country’s private companies to “fight” alongside the Communist Party at a time of mounting challenges at home and abroad.

    “[In the past five years,] Western countries led by the United States have contained and suppressed us in an all-round way, which has brought unprecedented severe challenges to our development,” Xi told a group of government advisers representing private businesses during an annual legislative meeting in Beijing on Monday.

    China’s top leader usually avoids directly attacking the US in public even as relations between Beijing and Washington have deteriorated sharply in recent years. He generally refers only to “Western countries” or “some developed nations” when making critical comments about Washington.

    edition.cnn.com/2023/03/07/economy/ch...
  8. forum rang 10 voda 9 maart 2023 13:13
    JD.com boekt weer winst

    Kwartaalomzet stijgt 7 procent.

    (ABM FN-Dow Jones) JD.com heeft het vierde kwartaal en heel 2022 afgesloten met winst, na verliezen in het voorgaande jaar. Dat maakte het Chinese e-commercebedrijf, waarin AEX-fonds Prosus een belang heeft, donderdagmiddag bekend.

    De nettowinst bedroeg 3,0 miljard renminbi in het vierde kwartaal, tegen een verlies van 5,2 miljard renminbi een jaar eerder. Dit komt overeen met een winst van 0,4 miljard dollar.

    Over het hele jaar verbeterde het resultaat van 3,6 miljard renminbi verlies naar 10,4 miljard renminbi winst, of 1,5 miljard dollar winst.

    De netto-omzet in het vierde kwartaal was 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. In heel 2022 was er een verbetering van 9,9 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. [verwijderd] 9 maart 2023 13:40
    7 Reasons TikTok Is Bad for Everyone

    TikTok is a significant stain on the already-tainted world of social media. You should delete your account today. Here's why.

    With more than 1 billion monthly users, it is fair to say TikTok has taken the world by storm since its launch in September 2016.

    But, as with so many social media apps, it's not all rosy. TikTok has a dark side that might make you think twice about using the app.

    Here are seven reasons that TikTok is bad for everyone.

    www.makeuseof.com/is-tiktok-bad/
  10. forum rang 9 josti5 9 maart 2023 13:45
    quote:

    Dr. JV schreef op 9 maart 2023 13:40:

    7 Reasons TikTok Is Bad for Everyone

    TikTok is a significant stain on the already-tainted world of social media. You should delete your account today. Here's why.

    With more than 1 billion monthly users, it is fair to say TikTok has taken the world by storm since its launch in September 2016.

    But, as with so many social media apps, it's not all rosy. TikTok has a dark side that might make you think twice about using the app.

    Here are seven reasons that TikTok is bad for everyone.

    www.makeuseof.com/is-tiktok-bad/
    Ja: met Yahoo, Facebook, Google, Twitter, LinkedIn en hoe ze verder ook mogen heten, is gelukkig niks mis.
  11. forum rang 4 aexo 9 maart 2023 20:13
    'China ziet Nederland als een pion van de VS'
    Video20:02

    Nederland gaat ingrijpen in de export van machines van de Nederlandse chipmaker ASML naar China. De Verenigde Staten voert al tijden druk uit op Nederland om in te grijpen, de VS zijn bang dat chips worden gebruikt in de productie van wapens. China reageert fel op de beperkingen van Nederlandse zijde.

    de chinezen hebben kopieëren tot volkskunst verheven, jarenlang niks tegen gedaan.

    en ook nooit toegegeven, ja wij zijn de meesters van de kopie.

    trek uw conclusies.

    en nu de grote trom gaan slaan, omdat ze iets niet kunnen kopieëren.

    ik mag hopen dat ze nu springtij tegen krijgen.
  12. forum rang 7 Freemoneyforever 10 maart 2023 04:54
    quote:

    aexo schreef op 9 maart 2023 20:13:

    'China ziet Nederland als een pion van de VS'
    Video20:02

    Nederland gaat ingrijpen in de export van machines van de Nederlandse chipmaker ASML naar China. De Verenigde Staten voert al tijden druk uit op Nederland om in te grijpen, de VS zijn bang dat chips worden gebruikt in de productie van wapens. China reageert fel op de beperkingen van Nederlandse zijde.

    de chinezen hebben kopieëren tot volkskunst verheven, jarenlang niks tegen gedaan.

    en ook nooit toegegeven, ja wij zijn de meesters van de kopie.

    trek uw conclusies.

    en nu de grote trom gaan slaan, omdat ze iets niet kunnen kopieëren.

    ik mag hopen dat ze nu springtij tegen krijgen.
    Nederland is/was ook een pion van de VS (in vele opzichten)
    Gelukkig zou ik zeggen
    Een pion van Rusland of China zijn lijkt me minder aantrekkelijk.
  13. forum rang 10 voda 10 maart 2023 06:44
    Chinees staatshoofd Xi krijgt derde termijn als president
    Updated 55 min geleden
    56 min geleden
    in BUITENLAND

    BEIJING - Het Chinese Nationaal Volkscongres heeft ingestemd met een derde termijn voor staatshoofd en partijleider Xi Jinping als president van de Volksrepubliek China. De bijna 3000 uitgekozen afgevaardigden stemden vrijdag tijdens de jaarvergadering in de Grote Hal van het Volk in Beijing voor een vijfjarige verlenging.

    Xi Jinping (m) in het Volkscongres.? EPA
    Tijdens de jaarlijkse conferentie die tot maandag duurt, vindt naar verwachting de grootste herschikking van de Chinese regering in tien jaar tijd plaats, waarbij vooral naaste vertrouwelingen van president Xi zullen opklimmen.

    In 2018 schrapte het Nationaal Volkscongres de maximumlimiet van twee termijnen voor een zittende president, waardoor Xi nu president voor het leven kan zijn.

    www.telegraaf.nl/nieuws/1343186225/ch...
  14. forum rang 7 Freemoneyforever 10 maart 2023 07:00
    Gefeliciteerd Xi, de wereld wordt vast een stuk beter onder uw leiderschap :) of :((

    Growing numbers of Chinese citizens set their sights on the US – via the deadly Darién Gap

    Surge in number of disillusioned Chinese citizens fleeing to the US by trekking through the dangerous jungle between Colombia and Panama
    www.theguardian.com/world/2023/mar/09...

    (en wat zou onze regering (moeten/kunnen) doen, als 1% van de Chinese bevolking in de rij voor Glanerbrug staat?)
  15. [verwijderd] 10 maart 2023 08:40
    Japan: nog geen besluit exportbeperkingen chiptechnologie China

    TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse regering heeft nog geen besluit genomen rond de beperking van de export van chiptechnologie naar China. Dat zei de Japanse minister van Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura. Eerder deze week maakte het Nederlandse kabinet bekend dat de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China aan banden wordt gelegd vanwege zorgen over de internationale veiligheid.

    De minister zegt dat nog wordt nagedacht over "gepaste maatregelen in het licht van de ontwikkelingen in Nederland". Japan heeft grote chipbedrijven zoals bijvoorbeeld Tokyo Electron, dat net als ASML een belangrijke leverancier van hoogwaardige chipmachines is.

    Eind januari lekte uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat bij ASML nu om de meest geavanceerde DUV-systemen. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

    China zei donderdag ontstemd te zijn over het Nederlandse besluit. Beijing sprak van "politisering van economische samenwerking en handel". Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken. De VS beperkten de Amerikaanse export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden.
  16. [verwijderd] 10 maart 2023 09:51
    China tegen nieuwe beperking Nederlandse export chiptechnologie

    BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China is tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Woensdag werd officieel bekend dat het kabinet de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China aan banden legt. Dat is volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) nodig voor de "(inter)nationale veiligheid".

    Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

    De woordvoerder van het ministerie stelde dat het besluit het resultaat is van het uitoefenen van druk door een "bepaald land", zonder een naam te noemen. Beijing gaf aan dat de nieuwe beperkingen effect kunnen hebben op China en zei tegenstander te zijn van "politisering van economische samenwerking en handel". Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken. Het land gaf aan via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit aan Nederland kenbaar te zullen maken.

    DUV-systemen

    Het kabinet wil proberen de regeling voor de exportbeperking nog voor de zomer rond te hebben. ASML zelf verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de wet- en regelgeving echt van kracht zal zijn. In een reactie meldde het bedrijf dat het een exportvergunning zal aanvragen voor de verzending van de DUV-systemen. Zoals al eerder gemeld bij de publicatie van de jaarcijfers over 2022, verwacht ASML niet dat de beperkingen een groot effect zullen hebben op de financiële resultaten.

    Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden. Het Witte Huis was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie op het Nederlandse besluit na vragen door persbureau Reuters.

    Japan komt mogelijk binnenkort met nieuws over de exportbeperkingen van chiptechnologie naar China.
  17. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 11 maart 2023 07:37
    Li Qiang benoemd tot nieuwe premier van China

    www.nu.nl/buitenland/6254852/li-qiang...

    Nu is Chinese politiek moeilijk te volgen, maar volgens mij is dit goed nieuws, er is nog hoop voor de wereld.
    Zie wikipedia (als dit tenminste niet door onze Chinese vrienden een beetje is aangepast om ons westerlingen zand in de ogen te strooien)

    Despite his closeness to Xi, Li is seen as pro-business and relatively economically reformist.[14][11][21] In 2003 during his tenure in Wenzhou, he said that "without the private economy, Wenzhou’s urban development would be set back by at least a century".[8] In 2014, Li said that "there should be more Alibabas and more Jack Mas". Li said in 2015 that economic reforms were a matter of "life and death" and that "the government cannot be an unlimited government." He also said that "to build a limited yet effective modern government, you need to transfer a lot of managerial power to social organizations."[21] According to The Wall Street Journal, Li has close ties with Jack Ma.[8] The newspaper also reported that Li suggested to the government to ease its regulatory actions against businesses and acted as a mediatory between businesses and the government during the government's crackdown on private businesses.
  18. [verwijderd] 11 maart 2023 10:04
    U.S. Intelligence Directors Testify on Global Threats

    The directors of the CIA, FBI, National Intelligence, National Security Agency, and the Defense Intelligence Agency testified on global security threats before the House Intelligence Committee. DNI Avril Haines repeated the warning she gave to the Senate Intelligence Committee the previous day, that is, the Chinese Communist Party is the leading threat to the United States and the world. Her statement was echoed by FBI Director Christoper Wray, who said the Chinese government has a bigger hacking program than all other nations combined, and expressed serious concerns regarding Chinese technology companies like ByteDance, the parent company of the popular app TikTok. Moreover, Chair Michael Turner (R-OH) announced that a working group will be made to “reform” section 702 of the Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), which enables U.S. intelligence officials to search foreign communications (which may also involve Americans) without a warrant

    www.c-span.org/video/?526442-1/us-int...
7.802 Posts
Pagina: «« 1 ... 362 363 364 365 366 ... 391 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0632 +0,06%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.803,90 -1,24%
Gold spot 2.393,34 +0,43%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links