Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Air France-KLM PSE:AF.FR, FR001400J770

  • 9,956 19 apr 2024 17:37
  • +0,076 (+0,77%) Dagrange 9,540 - 10,050
  • 1.672.155 Gem. (3M) 1,8M

Sectornieuws

2.433 Posts
Pagina: «« 1 ... 116 117 118 119 120 ... 122 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 29 november 2022 08:29
    Easyjet ziet omzet stijgen

    Breakeven resultaat gerealiseerd.

    (ABM FN) Easyjet heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug, waardoor er een breakeven EBIT-resultaat werd geboekt in het afgelopen jaar. Dit bleek dinsdagochtend uit definitieve cijfers van de luchtvaartmaatschappij.

    "EasyJet heeft deze zomer een recordresultaat geboekt, waaruit blijkt dat onze transformatie vruchten afwerpt", aldus CEO Johan Lundgren. "In het komende jaar mikken we op klantengroei en bevinden we ons in een goede positie om het rendement en de marges te verhogen, terwijl we ons strikt op de kosten blijven richten. Met een van de sterkste balansen in de Europese luchtvaart zijn we klaar om kansen te grijpen als ze zich voordoen."

    Easyjet sprak dan ook van sterke prestaties in het afgelopen vierde kwartaal van het gebroken boekjaar. Het EBITDAR-resultaat, inclusief kosten voor herstructurering of huur, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 674 miljoen pond, de hoogste winst ooit. Bij voorlopige cijfers in oktober werd rekening gehouden met een resultaat van 665 miljoen tot 685 miljoen pond, wat min of meer stabiel zou zijn geweest ten opzichte van het resultaat in het vierde kwartaal van 2019. Een jaar eerder werd nog een kwartaalresultaat geboekt van 82 miljoen pond.

    Netwerkoptimalisatie leidde volgens het luchtvaartbedrijf tot een verhoogde vraag, met een herstel van de bezettingsgraad van 72,5 procent vorig jaar tot 85,5 procent afgelopen jaar. De operationele prestaties zijn vanaf begin juli verbeterd door de getroffen maatregelen, en annuleringen op de dag zelf zijn in het vierde kwartaal lager dan in het vierde kwartaal van boekjaar 2019. Ook vervoerde Easyjet weer meer passagiers, namelijk 69,7 miljoen in het afgelopen jaar. In boekjaar 2021 waren dit er 20,4 miljoen.

    Het verlies voor belastingen kwam in boekjaar 2022 uit op 178 miljoen pond, binnen de bandbreedte van 170 tot 190 miljoen pond, waar Easyjet in oktober op mikte. Daardoor werd in boekjaar 2022 een break-even bedrijfsresultaat gerealiseerd.

    De nettoschuld bedroeg 700 miljoen pond, met 3,6 miljard pond in kas.

    Outlook

    Voor het lopende eerste kwartaal wordt een groei van de bezettingsgraad verwacht van 10 procentpunten op jaarbasis. De brandstofkosten zullen in de eerste jaarhelft wel 50 procent hoger liggen dan een jaar eerder, terwijl de inflatie naar verwachting hoog blijft.

    De eerste boekingen voor de tweede jaarhelft stemmen volgens Easyjet positief. Easyjet verwacht voor de eerste jaarhelft een stijging van de capaciteit met 25 procent op jaarbasis tot circa 38 miljoen stoelen en in de tweede helft van 9 procent op jaarbasis tot 56 miljoen stoelen. In het vierde kwartaal moet de capaciteit weer op het niveau van voor de coronacrisis liggen.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  2. forum rang 10 voda 2 december 2022 08:16
    ’Nederland niet achter CO2-besparend ongedeeld luchtruim’
    Door YTEKE DE JONG

    Updated Vandaag, 00:34
    Gisteren, 20:53
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het kabinet wil geen bevoegdheden overdragen om te komen tot een ongedeeld Europees luchtruim, waarmee de luchtvaart 5% tot 10% CO2-uitstoot kan besparen. Dat blijkt uit de beoordeling van Nederland van een voorstel om te komen tot een Europees luchtruim, dat maandag wordt besproken door de Europese transportministers.

    Verkeersleiders op de toren op Schiphol LVNL
    „Het kabinet is kritisch hoe de Europese Commissie invulling wil geven aan de doelstellingen”, zo staat te lezen in een brief aan de Tweede Kamer. Men vindt het voorstel te ver gaan qua overdracht naar Europese instituties en er wordt onvoldoende ruimte gelaten aan de lidstaten. „Hierdoor verliest Nederland de aansturing op bijvoorbeeld de prestaties, kosten en investeringen in Luchtverkeersleiding Nederland”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur in een toelichting.

    Al decennia wordt er gesteggeld om tot een Europees luchtruim te komen, waardoor het luchtverkeer efficiënter zou worden. Elk land heeft zijn eigen luchtverkeersleiding en er zijn delen in het luchtruim die bijvoorbeeld alleen voor militaire doeleinden worden gebruikt. Door politieke tegenstellingen tussen lidstaten werd het Europese luchtruim tegengehouden, maar vanwege de enorme klimaatambities van de Europese Unie staat de zogeheten Single European Sky weer hoog op de agenda.

    BEKIJK OOK:
    KLM-topvrouw: in het nieuwe jaar terug naar normale dienstregeling

    De luchtvaartmaatschappijen reageren woest op het standpunt van Nederland, want zij worden om de oren geslagen met allerlei klimaateisen. Zo wordt de vliegtaks flink verhoogd, maar weigert het kabinet een deel van de opbrengst aan te wenden voor vergroening van de luchtvaart zoals afgesproken in het regeerakkoord. Er moeten miljarden geïnvesteerd worden in schonere kerosine. Daarnaast streeft Nederland naar een eigen CO2-plafond voor de luchtvaart, waardoor de eigen luchtvaart minder goed kan concurreren. „Nu er iets gevraagd wordt van het kabinet, geven zij niet thuis. Dit is de wereld op zijn kop omdat wij als luchtvaartmaatschappijen wel moeten voldoen aan stapels van nieuwe klimaateisen vanuit het ministerie en EU. Als het kabinet serieus is met de vermindering van CO2-uitstoot, moet het ook op het vlak van SES leveren”, zegt voorman Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin.

    „SES is een horrorfilm zonder einde. Als we een hervorming krijgen van het luchtruim, dan zijn we in ieder geval af van de voortdurende stakingen die onze klanten hinderen en het levert een enorme besparing op van het brandstofverbruik”, zegt topman Michael O’Leary van Ryanair in een reactie.

    BEKIJK OOK:
    Kaag: vliegtaks in algemene pot in plaats van naar luchtvaart

    Bronnen in Brussel melden aan De Telegraaf dat men daar niet blij is met de opstelling van Nederland, dat door het kabinetsvoornemen tot krimp van Schiphol en de chaos al minder aanzien geniet buiten de landsgrenzen. De hoogste luchtvaartambtenaar van de Europese Unie Henrik Hololei wil niet reageren. „Nederland werkt aan een compromis in het Europees parlement”, zo stelt de zegsman van I en W. „Daarnaast zou het management van het luchtruim tussen civiel en militair naar de zogeheten netwerkmanager gaan, waardoor het risico ontstaat dat er niet voldoende trainingsruimte blijft voor de Nederlandse luchtmacht.” Bronnen in de luchtvaart zetten daar vraagtekens bij. Omdat Nederland maar een klein land is, zou het eigen belang sneller kunnen ondersneeuwen in de Europese luchtvaartdynamiek.

    Koning Willem-Alexander (2e r) bij de opening van het radar- en trainingsgebouw Polaris van Luchtverkeersleiding Nederland. Rechts ceo Michiel van Dorst van LVNL. ANP/HH

    Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) steunt het standpunt van de regering. Er wordt volgens LVNL te weinig rekening gehouden met de lokale omstandigheden op Schiphol, dat één van Europa’s drukste luchthavens is. „Het is van groot belang dat Nederland zelfstandig beleid kan blijven voeren voor het luchtruim op lagere hoogten, zoals de luchtruimherziening en het verminderen van geluidshinder voor de omgeving. Het is essentieel dat er oog is voor lokale ambities en dit past minder in een Europese one size fits all. Om deze reden moet de bevoegdheid van de prestatiesturing op nationaal niveau blijven”, zo meldt een woordvoerder.

    www.telegraaf.nl/financieel/669039636...
  3. forum rang 10 voda 2 december 2022 10:33
    Ryanair vervoert meer passagiers

    In november.

    (ABM FN-Dow Jones) Ryanair heeft in november meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Ierse prijsvechter.

    In november vervoerde Ryanair 11,2 miljoen passagiers. Een jaar eerder lag dit aantal op 10,2 miljoen.

    Tot en met november vervoerde Ryanair dit jaar 158,4 miljoen passagiers, een stijging van 144 procent op jaarbasis.

    De bezettingsgraad kwam in november uit op 92 procent tegenover 87 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Dit jaar ligt de bezettingsgraad nu op 91 procent, 10 procentpunt meer dan vorig jaar.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 10 voda 13 december 2022 11:29
    Lufthansa verhoogt winstoutlook 2022

    Na sterke opleving in vraag.

    (ABM FN-Dow Jones) Deutsche Lufthansa heeft dinsdag de winstverwachting voor 2022 verhoogd, omdat de vraag naar vliegreizen sterk aantrekt.

    De winstontwikkeling in oktober en november overtrof de verwachtingen, aldus Lufthansa, dat daarom de outlook kon verhogen. De luchtvaarder mikt voor 2022 op een EBIT van circa 1,5 miljard euro tegen een eerdere verwachting van meer dan 1 miljard euro.

    Verder voorziet de luchtvaartmaatschappij voor Lufthansa Cargo en zijn onderhoudstak Lufthansa Technik recordresultaten in het huidige boekjaar.

    Op 3 maart presenteert het bedrijf de jaarresultaten.

    Het aandeel Lufthansa steeg dinsdagochtend met 4,6 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 10 voda 4 januari 2023 10:22
    Ryanair vervoert meer passagiers

    In december.

    (ABM FN-Dow Jones) Ryanair heeft in december meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Ierse prijsvechter.

    Afgelopen december vervoerde Ryanair 11,5 miljoen passagiers, goed voor een stijging op jaarbasis van liefst 21 procent.

    De bezettingsgraad kwam in december uit op 92 procent tegenover 81 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

    In heel 2022 lag de bezettingsgraad ook op 92 procent, 11 procentpunt meer dan vorig jaar. Afgelopen jaar vervoerde Ryanair dan ook 121 procent meer passagiers. De teller stokte op 160,4 miljoen passagiers.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 10 voda 5 januari 2023 09:28
    Ryanair positiever gestemd

    Winstverwachting opwaarts bijgesteld.

    (ABM FN-Dow Jones) Ryanair verwacht een sterker derde kwartaal achter de rug te hebben en stelde de winstverwachting voor heel het jaar naar boven bij. Dit meldde de luchtvaartmaatschappij woensdagavond.

    Ryanair mikt voor het derde kwartaal, dat eindigde op 31 januari, op een winst na belastingen van 200 miljoen euro. De luchtvaarder zag de vraag tijdens de feestdagen voor het eerst in drie jaar omhoog schieten, zonder impact van corona of de oorlog in Oekraïne.

    Ryanair verwacht voor heel het boekjaar 2023 nog steeds 168 miljoen passagiers te vervoeren. Ryanair voorziet wel dat het lopende vierde kwartaal verlieslatend zal zijn, omdat Pasen buiten het kwartaal valt. Ook zwakt de vraag in het Verenigd Koninkrijk en Ierland af.

    Als gevolg van de recente ontwikkelingen, werd de verwachting voor de winst na belasting voor heel 2023 opwaarts bijgesteld van 1 tot 1,2 miljard euro tot circa 1,33 tot 1,43 miljard euro. De maatschappij maakte daarbij wel een voorbehoud voor de ontwikkelingen rond corona en in Oekraïne.

    Op 30 januari komt Ryanair met cijfers over het derde kwartaal.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 10 voda 9 januari 2023 15:26
    Minder vraag naar luchtvracht - IATA

    Economische tegenwind.

    (ABM FN-Dow Jones) Het mondiale vrachtvervoer van luchtvaartmaatschappijen is in november gedaald met dubbele cijfers. Dit bleek maandag uit een rapport van de internationale brancheorganisatie IATA.

    Het luchtvrachtvervoer, gemeten in tonnage vracht en gerekend naar het aantal kilometers, lag in november bijna 14 procent onder het niveau van een jaar eerder. En dat is ook 10,1 procent minder dan in november 2019, toen er nog geen coronacrisis was.

    Volgens IATA is de korte termijn outlook positief, omdat het vierde kwartaal het piekseizoen is en er veel vraag is naar vrachtvervoer.

    "Krimpende exportorders wereldwijd en de toenemende coronabesmettingen in China zijn redenen om goed op te letten", zei directeur Wille Walsh van IATA. Positief is dat de hoeveelheid wereldwijd verhandelde goederen iets steeg, terwijl de olieprijzen stabiliseerden en de inflatie vertraagde in november.

    De capaciteit daalde in november met 1,9 procent op jaarbasis. Ook in oktober daalde de capaciteit al.

    De dalingen waren vooral sterk in Azië, Europa en het Midden-Oosten. In Noord-Amerika en Afrika viel het mee en in Zuid-Amerika groeide het luchtvrachtvervoer.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  8. forum rang 10 voda 13 januari 2023 13:00
    Delta Air Lines gelooft in groei

    Winst in vierde kwartaal hoger dan verwacht.

    (ABM FN-Dow Jones) Delta Air Lines heeft in het afgelopen kwartaal een meevallende winst geboekt en rekent op stijgende winst in zowel 2023 als 2024. Dit bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.

    Delta Air Lines boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 828 miljoen dollar, ofwel 1,29 dollar per aandeel. In dezelfde periode in 2019, voordat de coronaviruspandemie de sector op zijn kop zette, was dit respectievelijk 1,1 miljard dollar en 1,71 dollar per aandeel.

    De brandstofkosten bedroegen afgelopen kwartaal 2,8 miljard dollar. Dat was in 2019 2,0 miljard dollar. De prijs per gallon liep dan ook op van 2,01 naar 3,28 dollar.

    De operationele kosten stegen in die periode van 10,0 naar bijna 12 miljard dollar.

    Op aangepaste basis boekte de luchtvaarder een winst van 1,48 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op 1,32 dollar.

    De operationele omzet steeg van 11,4 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2019 naar 13,4 miljard dollar in het afgelopen kwartaal.

    Outlook

    Delta Air Lines is positief gestemd voor 2023. De maatschappij denkt dat de omzet met 15 tot 20 procent zal stijgen. En dat levert een winstverwachting op van 5 tot 6 dollar per aandeel, aldus CEO Ed Bastian, die denkt in 2024 boven de 7 dollar uit te kunnen komen.

    Het aandeel Delta Air Lines noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 5 procent lager.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 10 voda 18 januari 2023 06:29
    Volle vliegtuigen bij United Airlines

    Door ABM Financial News op dinsdag 17 januari 2023
    Views: 1.093

    (ABM FN-Dow Jones) United Airlines heeft in het afgelopen kwartaal de verwachtingen overtroffen, met sterker dan verwachte vraag naar vliegtickets ondanks de economische tegenwind, en het bedrijf verwacht een omzetgroei van 50 procent in het lopende kwartaal. Dat bleek dinsdag nabeurs.

    De winst in het vierde kwartaal was 2,46 dollar per aandeel, of 843 miljoen dollar. Dit was 30 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Over heel 2022 was de winst 737 miljoen dollar.

    Er is nog steeds meer vraag naar vliegreizen dan de industrie kan voldoen, omdat vliegtuigen later worden geleverd en door andere beperkingen, zoals in het trainen van cabinepersoneel, zei United. Hierdoor waren de vliegtuigen vol en de tickets relatief duur.

    De omzet was 12,4 miljard dollar, 14 procent meer dan in het laatste kwart van 2019, ondanks dat het aantal vluchten met 9 procent daalde. Analisten rekenden op 2,11 dollar per aandeel winst en 12,2 miljard dollar omzet.

    Er zijn volgens het bedrijf geen signalen van een vertraging. De omzet in het eerste kwartaal zal 50 procent hoger zijn dan een jaar eerder, voorspelt United. In het eerste kwartaal rekent United daarnaast op een winst per aandeel van 0,50 tot 1,00 dollar. Analisten gingen tot nog toe uit van 0,31 dollar.

    CEO Scott Kirby dankte zijn team voor de inspanningen rond de feestdagen, toen een uitzonderlijke winterstorm veel vluchten verhinderde. De luchtvaarder wist zich hier echter snel van te herstellen.

    Het bedrijf heeft plannen om snel te groeien. United bestelde in december honderd Boeing 787 Dreamliners.

    Het aandeel steeg dinsdag nabeurs 4,5 procent.

    Bron: ABM Financial News
  10. forum rang 10 voda 25 januari 2023 09:01
    Easyjet verwacht winstconsensus te overtreffen

    Profiteert van sterke vraag.

    (ABM FN-Dow Jones) Easyjet verwacht de verwachtingen van analisten voor de brutowinst in het gebroken boekjaar 2023 te overtreffen, nadat de omzet in het eerste kwartaal steeg. Dit bleek woensdag uit cijfers van de luchtvaartmaatschappij.

    Easyjet verwacht in boekjaar 2023 een hogere winst voor belastingen te boeken dan de 126 miljoen pond waar de analistenconsensus op rekent.

    In de kwartaal eindigend op 31 december, boekte de luchtvaartmaatschappij een aangepast verlies voor belastingen van 133 miljoen pond tegenover een verlies van 213 miljoen pond in het eerste kwartaal van het boekjaar 2022. Deutsche Bank mikte voorafgaand aan de cijfers op een winst voor belastingen van 128 miljoen pond.

    De omzet kwam uit op krap 1,5 miljard pond ten opzichte van 805 miljoen pond een jaar eerder. Drie analisten geraadpleegd door FactSet mikten op net geen 1,4 miljard pond. Easyjet zei dat het profiteerde van een sterke vraag en dat de vakantievluchten eveneens populair waren.

    De capaciteit trok in het afgelopen kwartaal aan met 20,2 miljoen bezette stoelen, in lijn met de eigen verwachtingen. De bezettingsgraad bedroeg 87 procent tegen 77 procent een jaar eerder.

    Wat betreft de Nederlandse markt maakte EasyJet vandaag ook bekend dat het deze zomer met meer nieuwe toestellen zal vliegen. "Zes van de negen EasyJet toestellen op Schiphol zullen deze zomer Airbus A320NEOs zijn, vergeleken met vier vorig jaar", aldus country manager William Vet. "EasyJet wordt hiermee de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven met relatief gezien de meeste nieuwe generatie toestellen."

    De NEOs zijn de nieuwste generatie toestellen en gebruiken 15 procent minder brandstof en stoten 15 procent minder CO2 uit dan de vorige generatie. Daarnaast zijn ze meer dan de helft stiller bij het opstijgen en landen, zo claimt Easyjet.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 10 voda 17 februari 2023 08:57
    Schiphol leed verlies in 2022

    Operationele problemen bij Schiphol.

    (ABM FN-Dow Jones) Schiphol Group heeft in 2022 ondanks een herstel van het vliegverkeer toch verlies geleden. Dit kwam vrijdag naar voren uit de jaarcijfers van het luchthavenbedrijf.

    Schiphol moest over het afgelopen boekjaar een onderliggend resultaat van 28 miljoen euro negatief overleggen, ondanks een omzetstijging van bijna 83 procent naar 1,5 miljard euro. De luchthaven sprak van "slechte financiële resultaten".

    Het weer opstarten van het vliegverkeer ging gepaard met "opschalingsproblemen", die voor reizigers tot ernstige vertragingen hebben geleid. Voor het herstel van de operationele problemen heeft Schiphol circa 120 miljoen euro extra kosten gemaakt.

    Ondanks het sterke herstel van het luchtverkeer acht Schiphol het onzeker of het niveau van voor de pandemie weer kan worden bereikt.

    Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van COVID-19 en de bijbehorende reisbeperkingen en, op middellange termijn, de aankondiging van de Nederlandse regering om het aantal vliegtuigbewegingen op Amsterdam Airport Schiphol vanaf november 2024 terug te brengen naar 440.000.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 23 februari 2023 15:28
    Juristen slijpen messen rond aangekondigde Schiphol-krimp
    Door YTEKE DE JONG EN KOEN NEDERHOF

    17 min geleden
    in FINANCIEEL

    Air France-KLM
    1.785 5.81%

    AMSTERDAM - Schiphol kan de borst natmaken voor het juridisch mijnenveld dat is ontstaan door de aankondiging dat de luchthaven wil krimpen naar 460.000 vliegbewegingen. Dat zeggen bronnen bij luchtvaartmaatschappijen en juridische experts.

    De juridische messen worden geslepen tegen krimp van Schiphol. FOTO ANP / JEFFREY GROENEWEG

    Woensdag kondigde de luchthaven aan dat het komende winter 40.000 minder vluchten uitgeeft omdat het kabinet dit wil. „Voor dit besluit is een zogeheten balanced approach noodzakelijk. Dat houdt in dat de luchthaven ook naar andere opties moet kijken om de hinder te beperken, zoals andere vliegtuigen, aanvliegroutes, geluidsisolatie noem maar op. Pas als die route in overleg met de luchtvaartmaatschappijen en luchtverkeersleiding is gelopen en Brussel een oordeel heeft gegeven, mag het mes in de luchthaven”, zegt hoogleraar luchtvaartrecht Pablo Mendes de Leon.

    BEKIJK OOK:
    Analyse: Schiphol kon politiek kennelijk niet buiten de deur houden

    Geen consultatie
    Schiphol zegt in een reactie dat men het besluit van 460.000 niet in consultatie heeft gebracht bij de luchtvaartmaatschappijen en onwonenden.„De overheid doet dat niet in dit proces, dat is niet nodig”, zo meldt een woordvoerder. Volgens Schiphol is 500.000 vliegbewegingen ’een gepasseerd station’ door het kabinetsbesluit. „De 460.000 is een nieuw vertrekpunt, voor een systeem waarin we verder kunnen groeien in de toekomst”, meent Schiphol.

    Het kabinet probeert nu het huidige baangebruik te koppelen aan lager aantal vliegbewegingen middels een wet die snel door de Eerste Kamer geloodst moet worden. „Met wat voor verandering dan ook moet de hoofdweg bewandeld worden. Dat is de balanced approach, conform EU-regelgeving. Er worden voortdurend allerlei zijpaden ingeslagen door zowel het ministerie als Schiphol, waardoor bijna niemand meer door de bomen het bos ziet. Dit is een juridisch mijnenveld”, aldus Mendes de Leon.

    BEKIJK OOK:
    Luchtvaartmaatschappij Delta naar minister om krimp Schiphol

    Brussel
    De luchtvaartjurist zegt dat vliegmaatschappijen en buitenlandse overheden naar de rechter in Nederland kunnen stappen of anders een zaak aanhangig kunnen maken bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO, maar ook bij Europese rechters. Brussel moet sowieso nog oordelen. „Het is niet uitgesloten dat Schiphol nu voor 460.000 heeft gekozen om ingewikkelde procedures over historische rechten op slots te vermijden. Er komen geen nieuwe vluchten bij. Een pragmatische oplossing, maar er kleven juridische risico’s aan. Het is de vraag of die luchtvaartmaatschappijen deze beperkingen op de Europese interne luchtvaartmarkt zullen accepteren.”

    Een aantal luchtvaartmaatschappijen bereidt juridische stappen voor, zo melden bronnen aan De Telegraaf. „Een aantal van 460.000 zonder toekomstperspectief is volstrekt onaanvaardbaar. Luchtvaart is geen boksbal of eendagsvlieg waar je als overheid naar believen zonder enige visie tegen aan kunt slaan”, zegt voorman Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin.

    BEKIJK OOK:
    Analyse: KLM in vrije val door chaos op Schiphol en krimpplan

    ’Ruimte bieden’
    Ook Corendon-topman Steven van der Heijden voorziet een juridisch mijnenveld. Niet zozeer voor Schiphol, maar voor het kabinet. „Schiphol is een facilitator, die moeten de ruimte bieden om te vliegen. Dit is een juridisch mijnenveld en ik heb geen twijfel dat iemand naar de rechter zal stappen. Daar zullen wij geen voortrekkersrol in spelen, maar als een vliegmaatschappij gelijk krijgt, geldt dat ook voor ons.” Volgens hem zullen vooral maatschappijen die vastzitten aan het overstapnetwerk ’alles uit de kast trekken’ omdat alle regelgeving op nationaal en Europees niveau niet geschreven is op krimp. TUI wil nog niet reageren.

    Luchtvrachtkoepel Air Cargo Netherland zegt dat de route die het ministerie en Schiphol bewandelen juridisch niet juist is. „De minister loopt weg van Europese spelregels. Dat hoort niet. Schiphol geeft veel onderhandelingsruimte weg”, zegt Maarten van As van ACN.

    BEKIJK OOK:
    Woede over ’rekentruc’ van Schiphol: ’Overstapper ontzien is gewoon oneerlijk’

    www.telegraaf.nl/financieel/150515805...
  13. forum rang 10 voda 23 februari 2023 15:29
    ‘Er ontstaat een enorme soap rond Schiphol’
    Video 15:22

    Schiphol heeft middels een brief aangegeven het aantal vluchten terug te willen schroeven naar 460.000 per jaar. Dit zou in moeten gaan vanaf november 2023. Betrokkenen reageren geschokt, zo ziet luchtvaartverslaggever Yteke de Jong.

    www.telegraaf.nl/video/175696705/er-o...
  14. forum rang 10 voda 2 maart 2023 10:45
    Ryanair vervoert meer passagiers

    In februari.

    (ABM FN) Ryanair heeft in februari meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen en de invasie van Oekraïne. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Ierse prijsvechter.

    Afgelopen maand vervoerde Ryanair 10,6 miljoen passagiers, goed voor een stijging op jaarbasis van liefst 22 procent.

    De bezettingsgraad kwam in februari uit op 92 procent tegenover 86 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

    In de afgelopen 12 maanden lag de bezettingsgraad op 93 procent, 12 procentpunt meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de afgelopen 12 maanden vervoerde Ryanair dan ook 93 procent meer passagiers. De teller stokte op 167,2 miljoen passagiers.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  15. forum rang 10 voda 3 maart 2023 08:57
    Lufthansa boekt weer winst

    Plaatst miljardenorders bij Boeing en Airbus.

    (ABM FN) Deutsche Lufthansa is van plan de capaciteit op te schroeven, nadat er in het vierde kwartaal en heel 2022 weer winst werd geboekt. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Duitse luchtvaarder.

    In het afgelopen jaar boekte Lufthansa een nettowinst van 791 miljoen euro, waarbij 307 miljoen euro uit het vierde kwartaal kwam. In 2021 boekte de luchtvaarder nog een jaarverlies van 2,2 miljard euro. Het verlies in het vierde kwartaal bedroeg toen 314 miljoen euro.

    Lufthansa verwacht dat de vraag naar vliegreizen sterk blijft, na jaren van coronabeperkingen. Om aan de hogere vraag te voldoen, schroeft het bedrijf de capaciteit op. Lufthansa liet weten 22 langeafstandsvliegtuigen te hebben besteld bij Airbus en Boeing ter waarde van 7,5 miljard dollar. Lufthansa zei bovendien in verregaande gesprekken te zitten om nog meer vliegtuigen aan te schaffen. Ook zet Lufthansa vanaf juli zijn vier A380s-toestellen weer in voor routes op de VS.

    Lufthansa vervoerde afgelopen jaar 102 miljoen passagiers, ruimschoots het dubbele van het aantal passagiers in 2021.

    In het vierde kwartaal steeg de omzet met 52 procent tot 8,9 miljard euro. De aangepaste EBIT bedroeg 575 miljoen euro tegen een verlies van 42 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf verwacht een significante verbetering van de aangepaste EBIT dit jaar.

    Analisten die bijdroegen aan de consensus mikten vooraf op een nettowinst van 875 miljoen euro in heel 2022 en van 386 miljoen euro in het vierde kwartaal bij een kwartaalomzet van 9,2 miljard euro en een aangepaste winst van 605 miljoen euro.

    Lufthansa is positief gestemd over de vraag naar vluchten rond Pasen en in de zomervakantie. Spanje, Italië en Griekenland zijn volgens het bedrijf populaire bestemmingen, net als Noord-Amerika.

    Lufthansa verwacht dit jaar de capaciteit op te kunnen krikken van 85 naar 90 procent ten opzichte van 2019.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  16. forum rang 10 voda 23 maart 2023 15:08
    Luchtvaart geeft het op: ’Spookvliegveld Lelystad voorgoed op slot door BBB’
    Door YTEKE DE JONG EN KOEN NEDERHOF

    Updated 3 uur geleden
    Vandaag, 11:02
    in NIEUWS

    Air France-KLM
    1.599 -0.87%

    AMSTERDAM - De enorme verkiezingswinst van BBB lijkt de doodsteek voor Lelystad Airport. In luchtvaartkringen geven bronnen nu echt geen stuiver meer voor de start van vakantievluchten vanaf de ’spookluchthaven’. „De opening raakt volledig uit beeld.”

    Lelystad Airport zou oorspronkelijk al in 2018 open gaan voor de burgerluchtvaart. FOTO ANP

    Iedere dag draaien bagagebanden en machines op Lelystad Airport een tijdje om te voorkomen dat ze stuk gaan. In de hagelnieuwe terminal is alles gereed om toeristen met rolkoffertjes en zongebruinde toeten te ontvangen. Maar het vertrouwen dat op Lelystad Airport ooit nog vakantievluchten gaan landen is tot een nieuw dieptepunt gedaald met de verkiezingswinst van BBB. „Ik ben bang dat de opening Lelystad Airport nu volledig uit beeld raakt”, zegt Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin. „Het was al niet makkelijk en het is nu nog veel moeilijker geworden”, aldus een andere bron in de luchtvaart.

    BEKIJK OOK:
    Reeks rechtszaken zet toekomst Schiphol op losse schroeven

    Hobbyvliegers
    Vorige week haalde BBB een monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat heeft niet een direct gevolg voor Lelystad Airport, maar landelijk is de partij tegen de opening van het vliegveld. Dat zou zelfs opgedoekt moeten worden, aldus partijleider Caroline van der Plas. Het vliegveld is nu in gebruik voor de zogeheten ’kleine luchtvaart’ van hobbyvliegers, privéjets en vliegscholen, per jaar zo’n 30.000 starts en landingen per jaar. Anderen zuchten diep en zeggen dat het een gesloten boek is. „Er kan nu echt een streep doorheen.”

    BBB is niet pro-luchtvaart, ondanks het feit dat bloemen, groenten en fruit dagelijks over de wereld gevlogen worden vanaf Schiphol. De partij diende onlangs onder meer samen met GL een motie in waardoor Schiphol nog jarenlang zonder natuurvergunning zou blijven. Die vergunning heeft de nationale luchthaven broodnodig. Schiphol hoeft wat betreft de partij zeker niet te groeien; de trein verdient de voorkeur. „De focus op de luchtvaart van BBB is van een merkwaardige selectieve verontwaardiging. Zeker als je de uitstoot van de boeren vergelijkt met die van vliegtuigen. En op korte afstanden is de auto vaak het alternatief voor het vliegtuig, voor langere afstanden in Europa duurt de reis per trein te lang. Dus is dat eigenlijk ook geen volwaardig alternatief”, zegt Fruitema. Volgens het stikstofrapport van Johan Remkes is de agrarische sector goed voor meer dan 50% stikstofuitstoot, waar dat voor de luchtvaart 2,5% is.

    BEKIJK OOK:
    Schiphol: opvang asielzoekers Lelystad Airport niet ’praktisch’

    Herrieberekeningen
    De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bepaalt de samenstelling van de Eerste Kamer, die zich nog kan bemoeien met de openstelling voor de normale burgerluchtvaart. Het kabinet heeft de opening keer op keer uitgesteld, onder meer als gevolg van politieke tegenstand en fouten in de herrieberekeningen. Het openbaar ministerie onderzoekt een aanklacht van valsheid in geschrifte tijdens de ontwikkeling van de overloopluchthaven. „Geen politieke partij zal zich er nog aan branden. Een paar jaar geleden durfde men het al niet aan, dus nu al helemaal niet in de huidige gepolariseerde verhoudingen”, zegt een andere ingewijde. Door alle emotie is uit zicht geraakt dat de luchthaven aanvankelijk slechts 68 vluchten per dag zou afhandelen, minder dan Schiphol in een uur.

    Het programma van de afdeling Flevoland is kraakhelder: „Gezien de door de regering zelf opgelegde stikstofopgaven en de klimaatdoelstellingen, moet er minder gevlogen worden en is de uitbreiding van vliegveld Lelystad overbodig. Wat BBB betreft gaan we zoeken naar alternatieven gebruiksdoelen voor de voorzieningen, zoals parkeerplaatsen en aankomst- en vertrekhal.”

    De nieuwe terminal van Lelystad Airport is al jaren klaar voor gebruik. FOTO ANP / ANP

    Ilona Lagas, de voorvrouw van BBB in de Eerste Kamer, bevestigt dat Lelystad ’geen prioriteit’ heeft voor de partij. Maar het zal afhangen van de inhoud van wetten hoe BBB die beoordeelt, zegt ze. Sommige wetten kunnen immers veel verder strekken dan alleen het vliegveld.

    BEKIJK OOK:
    Touwtrekken aan Binnenhof: iedereen kijkt naar elkaar na monsterzege BBB

    Laagvliegroutes
    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten vast te houden aan het voornemen in 2024 een beslissing te nemen rond de luchthaven. „Er moet nog wel een besluit worden genomen over de laagvliegroutes en er moet nog een natuurvergunning komen. Die laatste moet Lelystad Airport zelf aanvragen”, aldus een woordvoerder. Tegelijk klinkt ook op het ministerie weinig optimisme over het openen van het vliegveld.

    Schiphol houdt echter nog gewoon rekening met de opening van de dependance in de Flevopolder, aldus een woordvoerder. „We zorgen ervoor dat alles aan onze kant daarvoor gereed is.” Er zijn onder meer boeren uitgekocht om de natuurvergunning vlot te trekken, en Schiphol wijst erop dat de regels daaromtrent niet zijn veranderd met de opkomst van BBB.

    BEKIJK OOK:
    Column: brengt BBB ons land naar een AAA-status?

    www.telegraaf.nl/financieel/274005787...
2.433 Posts
Pagina: «« 1 ... 116 117 118 119 120 ... 122 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links