Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oranjewoud - 2022: het laatste jaar?

118 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Reijerinvesting 22 februari 2023 15:43
    quote:

    ariebak schreef op 20 februari 2023 21:02:

    En ik heb ook nog wat oranjewoud en had bij lange na niet verwacht dat het zo lang zou duren voor er een uitspraak zou komen.

    Er staat trouwens sinds een paar dagen een persbericht op www.oranjewoudnv.nl/persberichten/ over resultaten oranjewoud in de laatste 3 jaren. Heeft iemand enig idee of dit de zaak weer een beetje in beweging kan brengen ?
    Dank voor de update. Denk niet dat het zorgt voor een snellere vaststelling.
    Wel leuk om te zien dat de wpa zo'n 8 euro is over 2022 (ik geloof dat er 30 mil aandelen uitstaan). Dat heb ik niet voor de aandelen betaald.
  2. The Duck Master 22 februari 2023 22:42
    Staan wel iets meer aandelen uit, maar is dus nog steeds een WPA van zo'n E3,85...
    Je kan hem geen slecht gevoel van timing geven om dat bedrijf van de beurs te halen.

    Geplaatst kapitaal en stemrechten
    Op de dag van deze oproeping bestaat het totaal geplaatste kapitaal uit 29.553.066 aandelen A en 33.319.803
    aandelen B. Op deze aandelen kunnen in totaal 62.872.869 stemrechten worden uitgeoefend.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 maart 2023 18:10
    quote:

    guusje schreef op 14 maart 2023 18:03:

    Ze zeggen weleens wat in het vat zit verzuurt niet maar het duurt nu wel TE lang dat ons geld op de bankrekening staat. Heer Wakkie zou daar eens achter aan moeten gaan.
    Dit kan nog vele jaren duren en je was gewaarschuwd.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 maart 2023 07:13
    Zakenman Gerard Sanderink tierend in rechtszaal: ‘Deze rechtbank deugt voor geen meter!’
    Gerard Sanderink, zijn nieuwe liefde Rian van Rijbroek en zijn ex-vriendin Brigitte van Egten staan deze donderdag voor de zoveelste keer tegenover elkaar in de rechtbank in Almelo. Wat de zaak vandaag bijzonder maakt: zijn bouwbedrijf Strukton, plus een aantal bestuurders van zijn ondernemingen, zijn ook aangeklaagd. Sanderink is woest op de rechtbank.

    Binnenlandredactie 16-03-23, 14:32 Laatste update: 16-03-23, 18:35
    Iets voor enen, de zaak is dan al uren bezig, komt de topman van Strukton plotseling de rechtszaal binnen en begint direct te schreeuwen tegen de rechtbank. ,,Deze zitting is beëindigd! Het is klaar. Ja meneer Van Houten, u heeft smerige dingen gedaan”, gilt hij tegen een rechter. ,,U kunt niet ontkennen dat u met mevrouw Van Egten in Gambia bent geweest!”

    Hij blijft tieren. ,,Deze rechtbank deugt voor geen meter!” schreeuwt Sanderink. ,,Ik heb geen enkel respect voor u alle drie! Meneer Van Houten, ik weet u te vinden!” Hij wijst priemend naar de rechters en naar advocaat Tjiam, die Van Egten bijstaat. Rian van Rijbroek valt haar geliefde bij: ,,Dit is een kansloze zitting!”

    Sanderink wordt door een bode de zaal uitgeleid. Van Rijbroek gaat met hem mee. Kort daarvoor had zij nog geprobeerd de rechtbank te wraken, overigens zonder succes. Als de zaak vervolgens verdergaat, zijn de aanwezigen een beetje beduusd door de woedeaanval van Sanderink.

    Waar draait het om?
    De zaak speelt om ‘wel vijfduizend' mails die Rian van Rijbroek jarenlang verstuurde vanaf mailaccounts van haar geliefde. Uit naam van Gerard Sanderink beschuldigde ze daarin Brigitte van Egten, de voormalige partner van de Strukton-topman, van onder meer fraude, diefstal, activiteiten in de porno-industrie en omkoping van rechters en journalisten. Voor die aantijgingen is geen enkel bewijs: Sanderink heeft dan ook alle rechtszaken hierover verloren. Maar de ongefundeerde beschuldigingen werden wel gestuurd naar ministers, hoge ambtenaren, zakelijke relaties van Centric en Strukton en journalisten.

    De nu gedaagde topmensen van Centric en Strukton wisten van mails met vaak bizarre inhoud, maar grepen niet in. Volgens Van Egten hebben ze Van Rijbroek zelfs aangemoedigd. Ook ondernamen ze geen actie toen Sanderink de websites en intranetsites van zijn bedrijven gebruikte om de beschuldigingen in zijn privé-vete met zijn ex kracht bij te zetten. Van Egten roept dus niet alleen Van Rijbroek ter verantwoording, maar ook Strukton en de mensen die ze medeplichtig acht. Volgens Van Egten heeft hun gedrag ervoor gezorgd dat Van Rijbroek via de bedrijven een enorm podium kreeg voor haar smeercampagne.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 maart 2023 13:50
    Strukton stuurt eigen topman Sanderink weg na woedeaanval in rechtbank
    Door VIAN SCHOUTEN

    Updated Gisteren, 22:59
    Gisteren, 21:12
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De gifbeker moet helemaal leeg voor Gerard Sanderink. Een dag na de opzienbarende woedeaanval van de miljonair in de rechtbank van Almelo heeft de raad van commissarissen van zijn bouwbedrijf Strukton en zijn ingenieursbureau Oranjewoud hem geschorst. Een ongekende stap want de zakenman had niet alleen de dagelijkse leiding maar is ook de eigenaar. Eerder dit jaar plaatste de Ondernemingskamer hem al definitief op afstand van zijn it-bedrijf Centric omdat hij volgens de rechter niet meer rationeel handelde.

    Oprichter Sanderink raakt ook laatste band met Centric kwijt
    „De raad van commissarissen van Oranjewoud NV en Strukton Groep NV schorst per direct de heer Gerard Sanderink als CEO bij Oranjewoud NV, Strukton Groep NV en al haar dochterondernemingen waar hij bestuurder is”, zo staat in een verklaring op de website van Strukton. „Dit betekent dat hij geen beslissingen meer kan nemen namens de genoemde ondernemingen. Per direct neemt de raad van commissarissen de leiding over van Oranjewoud NV en de Strukton ondernemingen. Zij doet dit in het belang van de ondernemingen, medewerkers en andere stakeholders van de ondernemingen.”

    Gerard Sanderink was vrijdagavond voor De Telegraaf niet bereikbaar voor commentaar. Daarmee is het niet duidelijk of hij de beslissing wil aanvechten.

    Binnenstormen
    Het besluit van het bouwbedrijf, dat veel werkzaamheden verricht voor de overheid, komt een dag na een incident in de rechtbank in Almelo. Sanderink kwam halverwege een zitting schreeuwend binnenstormen en sloeg daarbij dreigende taal uit naar een van de rechters. Op dat moment werd een zaak behandeld waarin niet hij, maar onder meer Strukton en zijn vrouw Rian van Rijbroek een van de gedaagde partijen was. Twee bodes zetten Sanderink na een paar minuten de deur uit.

    De zitting was onderdeel van een langslepend juridisch gevecht tussen Sanderink en zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. „U weet ik te vinden”, riep hij onder meer naar een van de rechters terwijl hij hem aanwees. De rechters in Almelo zitten volgens Sanderink en zijn vrouw allemaal in het kamp van zijn ex-vriendin. De zitting in Almelo ging donderdag over beschuldigingen uit het kamp van Sanderink aan het adres van Van Egten. Zij werd onder meer beticht van fraude, ook via websites van Centric en Strukton. Van Egten klaagde hem daarom aan wegens smaad. In eerdere zaken veroordeelden rechters Sanderink daarop tot het betalen van flinke dwangsommen omdat hij toch doorging. Ook Van Rijbroek mag geen aantijgingen meer doen.

    Rationeel
    Twee (voormalige) vertrouwelingen van Sanderink, Henny Luijrink en Aike Schoots, waren ook gedaagd door Van Egten. Volgens Van Egten hebben zij Sanderink en Van Rijbroek aangemoedigd en gefaciliteerd in hun beschuldigingen aan haar adres. Zij ontkennen dat zelf en zeggen te hebben geprobeerd Sanderink in toom te houden. De Sanderink die ze donderdag in de rechtbank tekeer zagen gaan, zeiden ze niet te herkennen. „Dit is niet rationeel. Zo ken ik Gerard helemaal niet”, aldus Luijrink. „Het doet me heel veel pijn wat er nu gebeurt. Ik vind het doodzonde.” Opmerkelijk is dat Schoots nog steeds een van de commissarissen is van Strukton.

    De bouwer ligt zelf dus ook in de vuurlinie. Vanaf het e-mailadres van de ceo - Sanderink - werden talloze berichten gestuurd naar ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en zakelijke relaties met daarin beschuldigingen aan het adres van Van Egten.

    Dit is de context waarin de commissarissen van Strukton en Oranjewoud, nog geen 36 uur na de uitbarsting in Almelo, hebben besloten hem af te zetten. „De raad van commissarissen komt tot dit besluit na een periode van incidenten rond de heer Sanderink”, zo leggen de toezichthouders zelf uit. „De komende periode is erop gericht de governance van de ondernemingen op een stabiele en toekomstbestendige manier in te richten en de medewerkers te ondersteunen om hun werk te blijven doen.” Of het mogelijk is dat Sanderink nog terugkeert als topman kon een woordvoerster van Strukton vrijdagavond niet zeggen.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 maart 2023 10:35
    Hoe Gerard Sanderink de controle verliest over zijn zakenimperium
    Door VIAN SCHOUTEN

    Updated Gisteren, 15:42
    Gisteren, 14:00
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Gerard Sanderink behoort volgens Quote tot de honderd rijkste Nederlanders. De 74-jarige ondernemer heeft eigenhandig een zakenimperium uit de grond gestampt dat hem een vermogen van 550 miljoen euro heeft opgeleverd. Hij leidde onder meer het succesvolle it-bedrijf Centric, ingenieursbureau Oranjewoud en bouwbedrijf Strukton met in totaal een miljardenomzet. De laatste maanden glipt het allemaal uit zijn handen, hoe kan dat?

    De oorzaak is een enorme vete met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten, die ook werkte bij zijn bedrijven. Dat conflict is ontstaan nadat Sanderink de twintig jaar jongere Rian van Rijbroek leerde kennen. Die twee zijn begin dit jaar getrouwd. Van Rijbroek, die een boek heeft geschreven over cyberveiligheid, kwam begin 2018 in opspraak na een optreden in Nieuwsuur. Deskundigen trokken haar uitspraken in twijfel.

    Juridische strijd
    De ruzie met zijn ex leidde tot een eindeloze juridische strijd en daarin werden de ondernemingen van Sanderink ook meegesleurd. Zo werden beschuldigingen van fraude aan het adres van zijn ex vanaf zakelijke e-mailadressen gestuurd naar ministers, Kamerleden en zakelijke relaties. Ook op de websites van Centric en Strukton werden aantijgingen en complottheorieën geplaatst.

    Van Egten klaagde Sanderink aan wegens smaad. Sanderink bleef de beschuldigingen herhalen en in een aantal zaken veroordeelden rechters hem daarop tot het betalen van flinke dwangsommen. Ondertussen baalden klanten en medewerkers van met name Centric als een stekker van de constante stroom van negatieve media-aandacht. Dat it-bedrijf beheert vitale systemen voor gemeenten maar ook voor De Nederlandsche Bank en topondernemingen als chipmachinefabrikant ASML. Klanten begonnen weg te lopen en dat bracht Centric in de problemen. Dat zijn omstreden vriendin Van Rijbroek ook een functie leek te bekleden bij Centric zinde klanten en personeel ook niet.

    Stapje terug
    Uiteindelijk konden zijn vertrouwelingen Sanderink begin 2021 ervan overtuigen een stapje terug te doen bij Centric. Dat gebeurde een week nadat Pieter Omtzigt Kamervragen stelde: „Is het gepast voor DNB en de Nederlandse overheid om zaken te blijven doen met iemand die zich niet aan gerechtelijke uitspraken houdt en gezagsdragers bedreigt?”

    Vanaf eind vorig jaar ging het echt mis. Sanderink keerde onverwacht terug als topman bij Centric. Het Openbaar Ministerie (OM) deed op dat moment al onderzoek bij het bedrijf, waar het een komen en gaan was van bestuurders. Het OM stapte naar de Ondernemingskamer, een zeer ongebruikelijke ingreep. Justitie wilde dat de Ondernemingskamer Sanderink schorste ’in het belang van de werknemers van de organisatie en de maatschappelijke impact die aan de onrust ten gevolge kan liggen’.

    Ongeschikt
    De Ondernemingskamer oordeelde dat Sanderink niet rationeel handelde en ongeschikt was om zijn eigen bedrijf te leiden. „Sanderink kan zijn privébelangen en de strijd met zijn ex Brigitte van Egten onvoldoende scheiden van de belangen van Centric”, aldus de rechter. De Ondernemingskamer installeerde een tijdelijk bestuur, dat nog steeds de touwtjes in handen heeft.

    Een paar maanden lang leek de rust wat terug te keren en Sanderink had nog steeds de dagelijkse leiding bij Oranjewoud en Strukton. Dat bleek schijn. In februari gaf Strukton een winstwaarschuwing af. Onenigheid over extra kosten bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het RIVM kan een grote financiële impact hebben op de cijfers van de bouwer. Strukton wordt ook nog eens verdacht van omkoping bij het binnenhalen van een grote opdracht in Saoedi-Arabië. Daarnaast heeft de spoorbouwer al sinds 2020 geen jaarrekeningen gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en dat is hoogst ongebruikelijk.

    Dreigende taal
    Deze week greep de raad van commissarissen van Strukton en Oranjewoud in. Dat gebeurde nadat Sanderink een zitting van de rechtbank in Almelo verstoorde. Daar sloeg de miljonair dreigende taal uit naar een van de rechters en naar de advocaat van zijn ex-vriendin voordat hij door twee bodes naar buiten werd geleid. Een dag later werd Sanderink door zijn bedrijven geschorst als topman. Of de zakenman uit Twente dat besluit gaat aanvechten is niet bekend. Sanderink praat al tijden niet meer met de media. Die zitten volgens hem, net als de rechters, in het kamp van zijn ex-vriendin.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 april 2023 10:07
    Sanderink wil terug als topman bij Strukton
    Door YTEKE DE JONG EN VIAN SCHOUTEN

    Updated 26 min geleden
    2 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Gerard Sanderink wil zo snel mogelijk terugkeren als topman bij zijn bouwbedrijf Strukton. De eigenaar, weggestuurd door zijn raad van commissarissen (rvc), vecht achter de schermen tegen zijn schorsing. Intussen dreigen de commissarissen met een rechtsgang. Een beslissing van de Ondernemingskamer leidde er eind vorig jaar bij Centric nog toe dat de 74-jarige ondernemer uit Twente helemaal de controle over het it-bedrijf verloor.

    De geschorste topman Gerard Sanderink en zijn vrouw Rian van Rijbroek.
    De geschorste topman Gerard Sanderink en zijn vrouw Rian van Rijbroek.? FOTO ANP
    BEKIJK OOK:

    Hoe Gerard Sanderink de controle verliest over zijn zakenimperium
    Sanderink is half maart geschorst als bestuurder door de rvc, terwijl hij zelf eigenaar is van de spoorbouwer. Dat gebeurde een dag na een uitbarsting van de zakenman in de rechtbank in Almelo. Ingewijden claimen dat de schorsing daar niets mee te maken heeft. De commissarissen waren al voornemens Sanderink te schorsen nadat hij eerder in die week zijn financieel directeur Arthur Vlaanderen de deur had gewezen. Volgens de topman van Strukton had zijn cfo met coronasubsidie gesjoemeld om hem geld uit de zakken te kloppen.

    Strukton is volgens een woordvoerder van de commissarissen een bedrijf onder zogeheten structuurregime. Dat betekent dat de rvc het mandaat heeft om bestuurders te benoemen en te ontslaan.

    Reageren
    Sanderink wil zijn schorsing bij Strukton in een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) terugdraaien. Een woordvoerder namens de raad van commissarissen van Strukton bevestigt dat het verzoek om een aandeelhoudersvergadering te organiseren is binnengekomen. „Een datum is nog niet vastgesteld. De rvc zal binnen de wettelijke kaders reageren op het verzoek”, aldus de zegsman. Sanderink heeft de bava eind maart aangevraagd. Een onderneming moet normaal gesproken binnen zes tot acht weken reageren op zo’n verzoek.

    „Een schorsing is natuurlijk een situatie die niet kan voortduren. Er wordt gesproken over een passende oplossing. In overleg met onze stakeholders is de rvc tot deze schorsing gekomen, omdat ze de heer Sanderink niet meer in staat achten om het bedrijf te leiden”, aldus de woordvoerder. „Een rechtsgang naar de Ondernemingskamer behoort wel tot de mogelijkheden”, aldus de zegsman.

    BEKIJK OOK:

    Bliksembezoek tierende Sanderink aan rechtbank: ’U weet ik te vinden!’
    Er speelt nog meer bij Strukton. De spoorbouwer loopt flink achter met het deponeren van jaarrekeningen. Het bedrijf verwachtte in februari dat er eind maart een door een accountant gecontroleerde jaarrekening van het jaar 2020 kon worden gepresenteerd. Het bedrijf zat jarenlang zonder accountant. Strukton denkt dat het nog een jaar kan duren voordat accountant Mazars de cijfers van 2021 en 2022 heeft gecontroleerd.

    Daarnaast moet het OM nog beslissen of het Strukton gaat vervolgen voor omkoping. Het bedrijf wordt ervan verdacht smeergeld te hebben betaald om een grote opdracht binnen te slepen in Saoedi-Arabië. Er is ook nog onenigheid met het RIVM over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor.

    Centric
    De Ondernemingskamer oordeelde eind vorig jaar dat Sanderink niet rationeel handelde en ongeschikt was om Centric te leiden. Het Openbaar Ministerie (OM) deed op dat moment al onderzoek bij het bedrijf, waar het een komen en gaan was van bestuurders. Sanderink keerde vervolgens onverwacht terug in het bestuur. Justitie eiste daarop dat de Ondernemingskamer Sanderink schorste „in het belang van de werknemers van de organisatie en de maatschappelijke impact die aan de onrust ten gevolge kan liggen”. Klanten en medewerkers zouden dreigen met vertrek.

    „Sanderink kan zijn privébelangen en de strijd met zijn ex Brigitte van Egten onvoldoende scheiden van de belangen van Centric”, concludeerde de rechter. De Ondernemingskamer installeerde een tijdelijk bestuur, dat nog steeds de touwtjes in handen heeft. Een onderzoek naar de bedrijfsvoering bij Centric van de laatste jaren loopt nog. Sanderink hoopt dat de conclusie is dat hij het bedrijf goed heeft geleid en kan terugkeren. Het tijdelijk bestuur van Centric sloot een terugkeer van de eigenaar eerder uit.

    Volgens een plan van aanpak van het onderzoek, dat De Telegraaf heeft ingezien, wordt er een waslijst aan voormalig bestuurders en andere medewerkers van Centric geïnterviewd. Ook Gerard Sanderink en zijn vrouw Rian van Rijbroek staan op de lijst. Volgens het plan wordt er vanaf mei-juni gewerkt aan een eerste concept van het onderzoeksverslag.
  8. forum rang 6 keffertje 21 mei 2023 08:59
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 mei 2023 08:47:

    De uitkoopwaarde zal fors verlaagd worden, dus de zittenblijvers hebben pech.
    Ik heb geen positie maar reageer toch even op deze niet-inhoudelijke paniekzaaierij.

    De vordering behelst een verzoek om uit te kopen tegen 6,10 euro (exclusief wettelijke rente). Die wordt toegewezen of de OK stelt op basis van het deskundigenrapport een hogere waarde vast.

    Als de zittenblijvers al pech hebben is het de lange duur, maar die wordt deels gecompenseerd doir de wettelijke rente (sinds 1 januari dit jaar 4%)
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 mei 2023 09:11
    quote:

    keffertje schreef op 21 mei 2023 08:59:

    [...]
    Ik heb geen positie maar reageer toch even op deze niet-inhoudelijke paniekzaaierij.
    De vordering behelst een verzoek om uit te kopen tegen 6,10 euro (exclusief wettelijke rente). Die wordt toegewezen of de OK stelt op basis van het deskundigenrapport een hogere waarde vast.
    Als de zittenblijvers al pech hebben is het de lange duur, maar die wordt deels gecompenseerd doir de wettelijke rente (sinds 1 januari dit jaar 4%)
    Dit hele gedoe kan nog vele jaren gaan duren en als Sanderink failliet gaat, wordt er niks meer uitgekocht.

    En de deskundigen kunnen ook nog een lagere waarde vaststellen.
  10. forum rang 6 keffertje 21 mei 2023 10:01
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 mei 2023 09:11:

    [...]
    Dit hele gedoe kan nog vele jaren gaan duren en als Sanderink failliet gaat, wordt er niks meer uitgekocht.

    En de deskundigen kunnen ook nog een lagere waarde vaststellen.
    Opnieuw onzin wat je blaat, want het gaat niet om Sanderink in privé (kennelijk begrijp je het verschil niet tussen het vermogen in een nv en dat bij een privé-persoon). Als de deskundigen de waarde lager vast zouden stellen wordt de vordering toegewezen en krijg je alsnog 6,10 plus wettelijke rente.

    Jammer dat het verdienmodel van IEX kennelijk is gebaseerd op het creëren van traffic mert behulp van dergelijke onzinberichten, anders hadden ze je allang geschorst.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 mei 2023 10:13
    quote:

    keffertje schreef op 21 mei 2023 10:01:

    [...]
    Opnieuw onzin wat je blaat, want het gaat niet om Sanderink in privé (kennelijk begrijp je het verschil niet tussen het vermogen in een nv en dat bij een privé-persoon). Als de deskundigen de waarde lager vast zouden stellen wordt de vordering toegewezen en krijg je alsnog 6,10 plus wettelijke rente.

    Jammer dat het verdienmodel van IEX kennelijk is gebaseerd op het creëren van traffic mert behulp van dergelijke onzinberichten, anders hadden ze je allang geschorst.
    Ben je boos.....????

    lol
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 mei 2023 10:19
    quote:

    keffertje schreef op 21 mei 2023 10:01:

    [...]Opnieuw onzin wat je blaat, want het gaat niet om Sanderink in privé (kennelijk begrijp je het verschil niet tussen het vermogen in een nv en dat bij een privé-persoon). Als de deskundigen de waarde lager vast zouden stellen wordt de vordering toegewezen en krijg je alsnog 6,10 plus wettelijke rente.

    Jammer dat het verdienmodel van IEX kennelijk is gebaseerd op het creëren van traffic mert behulp van dergelijke onzinberichten, anders hadden ze je allang geschorst.
    Ik bedoelde natuurlijk dat de holding die het bod doet, failliet kan gaan.

    Ik heb in ieder geval nog nooit een bieding meegemaakt waar zoveel dingen fout gaan.
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 mei 2023 19:54
    NOS Nieuws•
    vandaag, 17:46
    'Toekomst Strukton en Oranjewoud in gevaar als topman Sanderink terugkeert'

    Voor de toekomst van bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud is het noodzakelijk dat de omstreden zakenman Gerard Sanderink volledig op afstand komt te staan. Dat betoogde de raad van commissarissen (rvc) in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, meldt RTV Oost.

    De zaak draait om de zeggenschap die Sanderink als grootaandeelhouder heeft bij de twee ondernemingen. De raad van commissarissen van die bedrijven heeft er geen enkel vertrouwen meer in dat Sanderink de juiste man is om die bedrijven te leiden. Sinds maart dit jaar is hij al geschorst als topman.

    De rvc heeft bij de Ondernemingskamer een verzoek ingediend om zijn schorsing te verlengen, een onderzoek in te stellen naar zijn handelen en hem als aandeelhouder op afstand zetten.
    Omstreden

    De 74-jarige Sanderink is al langer omstreden. Vorig jaar onthulde het Financieele Dagblad dat hij samen met oud-directieleden van Strukton verdacht wordt van omkoping bij een project in Saudi-Arabië. Sanderink sprak via zijn advocaat de verdenkingen met klem tegen.

    Bij IT-bedrijf Centric werd hij vorig jaar november weggestuurd op verzoek van het Openbaar Ministerie. Dat gebeurde omdat Sanderink veelvuldig in het nieuws kwam vanwege allerlei juridische procedures tegen zijn ex Brigitte van Egten, die ook in dienst was bij Centric. In dat conflict betrok hij ook het bedrijf, waarna drie bestuurders opstapten.

    Vervolgens kwam ook zijn relatie met zijn nieuwe partner Rian Sanderink (voorheen Rian van Rijbroek), een zelfverklaard IT-deskundige, veelvuldig in het nieuws.
    'Toekomst bedrijven in gevaar'

    De advocaten van de rvc betoogden volgens RTV Oost dat de toekomst van Strukton en Oranjewoud, met respectievelijk 4000 en 3000 werknemers, in gevaar komt als Sanderink terugkeert. Zou hij weer bestuurder worden, dan zouden de accountant, banken en de verzekeraar hun samenwerking met de bedrijven stoppen. De rvc voorspelt dan ook een leegloop bij de ondernemingen.

    De bedrijfsvoering van de bedrijven stond volgens de rvc al onder grote druk. De raad van commissarissen kwam sinds begin dit jaar nauwelijks meer in (goed) contact met Sanderink. "Hij ziet zijn bedrijven als zijn eigendom, waarmee hij kan doen en laten wat hij wil, ook als het de ondernemingen schaadt", aldus de rvc. Intern zou ook een angstcultuur heersen.
    Wrakingspoging

    Sanderink, die geen advocaat had, voerde vandaag geen verdediging. Vlak voor de inhoudelijke behandeling had hij de rechtszaal verlaten uit woede over de afwijzing van zijn wrakingsverzoek. Die poging deed hij omdat hij geen enkel vertrouwen had in de aanwezige rechters.

    Daar bleek het Gerechtshof op voorbereid. De wrakingskamer, een groep onafhankelijke rechters, zat volgens RTV Oost binnen een uur al klaar. Vervolgens bepaalde de wrakingskamer dat de Ondernemingskamer wel onpartijdig is en de zaak gewoon kon voortzetten.

    Nieuwe wrakingsverzoeken kan Sanderink niet meer indienen in deze zaak. "Veel succes met het stelen van een bedrijf, heel veel succes", beet hij de rechtbank toe tijdens zijn vertrek.

    De Ondernemingskamer doet vandaag nog geen uitspraak. De rechters willen alles goed verwoorden en nemen dus extra de tijd. "We doen onze uiterste best om de uitspraak zo snel mogelijk te delen. Wat ik wel wil delen, is dat het een drama is wat we hier vandaag hebben gezien", aldus een van de rechters.
118 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0702 +0,47%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.159,80 +1,67%
Gold spot 2.322,65 -0,20%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links