Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rusland

63.254 Posts
Pagina: «« 1 ... 1909 1910 1911 1912 1913 ... 3163 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 luchtschip 21 februari 2023 02:12
    Het is gedaan met Rusland als wereldmacht

    Zo zwak is Rusland :

    Amerika stuurde zijn President naar een Russische oorlogszone zonder daar twee keer over hoeven na te denken

    National security adviser Jake Sullivan tells reporters that the U.S. did notify the Russians several hours ahead of Biden’s trip to Kyiv, for deconfliction purposes, but won’t describe how the Russians responded.

    twitter.com/ericgarland/status/162765...
  2. forum rang 10 voda 21 februari 2023 07:55
    ’Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland’
    1 min geleden
    in FINANCIEEL

    Ondanks de belofte niet langer in Rusland te investeren vanwege de oorlog in Oekraïne lanceerde Heineken vorig jaar liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt. De Russische dochter kijkt terug op „een turbulent jaar, met veel nieuwe groeikansen”, schrijft Follow The Money.

    Terwijl Russische bombardementen Oekraïense steden in puin legden en grondtroepen grote delen van het buurland bezetten, begon Heineken in Rusland aan een grootschalig verkoopoffensief.

    BEKIJK OOK:
    Heineken trekt stekker uit verkoop en productie Heineken-bier in Rusland

    In 2022 lanceerde de Russische tak van de bierbrouwer volgens eigen berichtgeving „in recordtempo” liefst 61 nieuwe producten, goed voor 720.000 hectoliter extra verkoop van bier en frisdrank. „Dit was mogelijk door fantastisch teamwork en het geloof dat alles mogelijk is.”

    BEKIJK OOK:
    Biertje ligt onder vuur: leefstijllobby ziet risico’s van alcoholgebruik

    „2022 was een turbulent jaar voor alle marktspelers, maar bood tegelijkertijd volop kansen en opende nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en groei van onze business”, staat te lezen in een terugblik op de website van Heineken Rusland. „Trots kondigen we aan dat we in meerdere segmenten recordhoogten hebben bereikt.”

    Heineken breekt zo met een eerdere toezegging geen nieuwe investeringen te doen in Rusland. Hoeveel de recente investeringen in Rusland hebben gekost, weigert het brouwbedrijf bekend te maken.

    www.telegraaf.nl/financieel/978518738...
  3. forum rang 10 voda 21 februari 2023 09:08
    Aftellen naar ‘belangrijke’ toespraak van Poetin: verklaart hij officieel oorlog aan Oekraïne?

    Alle ogen zijn dinsdagochtend gericht op Moskou, waar Vladimir Poetin om 10.00 uur Nederlandse tijd het Russische parlement gaat toespreken. In zijn jaarlijkse ‘state of the union’ zou de Russische leider volgende stappen kunnen aangeven in de oorlog tegen Oekraïne, precies een jaar na het begin van de voor hem zo tegenvallende invasie.

    Bob van Huët 21-02-23, 06:30 Laatste update: 07:48

    Op Rossiya 24, een van de Russische staatszenders, loopt sinds gisteren een aftelklok alsof er groot nieuws gaat komen. De verwachtingen bij Rusland-kenners zijn gemixt rond deze presidentiële toespraak. Volgens sommige bronnen zou Poetin nu willen doorpakken en formeel de oorlog kunnen verklaren aan Oekraïne, wat hem nieuwe volmachten geeft voor de mobilisatie van verse troepen. Andere experts voorzien dat de Russische president het zal laten bij verbale uithalen naar het ‘oorlogszuchtige’ Westen.

    Ook is gesuggereerd dat Poetin zal verklaren dat de strijd om de Oekraïense stad Bachmoet nu is beslist en dat Rusland daar, precies een jaar na het begin van de aanval, een geweldige overwinning heeft behaald. Een beetje goed nieuws hebben de Russen wel nodig voordat in een park in Moskou een feest zou moeten beginnen ter ondersteuning van de Russische strijdkrachten. Volgens Westerse inlichtingendiensten zag het Russische leger al minstens 100.000 man sneuvelen of gewond terugkeren van het front. Een vergelijkbaar aantal Oekraïners zou al zijn gesneuveld.

    Biden
    Een van Poetins favoriete thema’s, namelijk dat Rusland op den duur zal winnen omdat de Verenigde Staten Oekraïne niet lang meer zullen steunen (te duur) en omdat de Amerikaanse bevolking de buik vol zou hebben van ‘geldverkwisting’ in buitenlandse oorlogen, werd niet toevallig gisteren onderuit gehaald met de onverwachte wandeling van Joe Biden in Kiev.

    Joe Biden en Volodimir Zelenski in Kiev. © AP

    De ‘beste bondgenoot van Oekraïne’ (volgens Kiev) kwam hoogstpersoonlijk langs en bracht nog eens voor 500 miljoen dollar aan bommen en granaten mee. Plus de belofte van aanvullende sancties tegen Moskou die later deze week bekend zouden worden gemaakt. Russische talkshows reageerden ziedend op de beelden van de glunderende Oekraïense president Zelenski. Sommige televisie-experts betreurden het dat de kans was gemist Biden en Zelenski naar een andere wereld te bombarderen. Elders, op een site van een Russische blogger, werd onverwacht bewondering geventileerd voor ‘de oude man’ Biden die zich toch maar in Kiev had laten zien. En dat, zo luidde de klacht, terwijl Vladimir Poetin zich het afgelopen jaar nooit echt aan het front heeft durven tonen. Russische oorlogbloggers zijn nog altijd niet te spreken over de prestaties van het eigen ministerie van Defensie, dat het maar niet lukt het verzet van de Oekraïners te breken.

    Flourish logoA Flourish data visualization
    Moeilijk
    Het woord is nu dus aan Poetin. De laatste keer hield de Russische leider zijn toespraak voor het parlement in april 2021. Vorig jaar zweeg hij omdat het, in zijn woorden, moeilijk was ‘om op elk moment de resultaten en plannen voor de nabije toekomst vast te leggen’. Volgens Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov ‘wacht iedereen op de toespraak, in de hoop de evaluatie te horen van lopende zaken, de speciale militaire operatie, de internationale situatie en de visie van de president op de toekomst’.

    De staatszenders hebben een uur uitgetrokken voor de toespraak, maar aanpassingen worden verwacht. In april 2021 duurde de toespraak bijvoorbeeld 1 uur en 19 minuten. In 2018 was de toespraak het langst en duurde die 1 uur en 55 minuten. In 2004 en 2005 hield Poetin zijn kortste toespraken van elk 48 minuten. Wat de media betreft, heeft het Kremlin alleen Russische verslaggevers en verslaggevers uit bevriende landen uitgenodigd. Volgens Peskov zijn buitenlandse verslaggevers uit vijandige landen niet geaccrediteerd, maar ‘zullen ze kunnen werken door de live-uitzending te bekijken op een tv-zender naar keuze’.

    Direct na Poetins toespraak zal er een volgen van de Amerikaanse president Joe Biden, die nog in Polen is. Biden zou er naar verluidt nogmaals bij China op aandringen geen wapens te leveren aan Moskou.

    Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:

    www.ad.nl/buitenland/aftellen-naar-be...
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 februari 2023 09:41
    OORLOG IN OEKRAÏNE

    Google: Russische hackers schakelden drones Oekraïne uit
    2 uur geleden
    in BUITENLAND

    MÜNCHEN - Russische staatshackers zijn er een tijd geleden in geslaagd de systemen van een Turkse dronefabrikant aan te vallen. Dat melden Google en zijn cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant.

    Google noemt de naam van het bedrijf niet, maar in het begin van de oorlog maakte Oekraïne veel gebruik van Bayraktar-drones uit Turkije om Russische militairen aan te vallen. Door de cyberaanval zouden de onbemande toestellen nu echter onbruikbaar zijn. De hackers zouden ook communicatiesystemen van het Oekraïense leger hebben aangevallen.

    Google en Mandiant schrijven dat de digitale aanvallen het werk zijn van een hackersgroep die zij FrozenBarents noemen. De groep staat ook bekend onder de namen Sandworm en Voodoo Bear. De hackers zouden voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werken.

    FrozenBarents wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de gijzelsoftware NotPetya. Die trof in 2017 Oekraïense bedrijven, maar de infectie verspreidde zich ook naar andere landen. Twee containerterminals in de haven van Rotterdam lagen daardoor ook plat. In 2018 zouden de hackers de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen hebben verstoord, omdat Rusland was geschorst voor die Spelen.
  5. forum rang 8 het zwaard 21 februari 2023 09:55
    Belarus wil groot vrijwilligersleger in het leven roepen
    Belarus zal een vrijwilligersleger met meer dan 100 duizend manschappen vormen, heeft de regering aangekondigd tijdens een militaire top. De militie moet inzetbaar zijn bij een aanval op het land en de binnenlandse ordebewaking.

    President Aleksandr Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van Poetin, het Russische leger gebruikt Belarus als uitvalsbasis in de oorlog tegen Oekraïne. Het Belarussische leger vecht niet mee. De dictator heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn leger alleen zal meevechten als het zelf wordt aangevallen. Wel vindt hij dat de ‘ervaring’ in Oekraïne leert dat Belarus zijn verdediging moet opschroeven.

    Iedereen zou op zijn minst moeten weten hoe met wapens om te gaan, zei hij tijdens een vergadering van de Belarussische veiligheidsraad. "In elk geval om zijn familie, zijn huis, zijn eigen grond en, mocht dat noodzakelijk zijn, zijn land te beschermen." Op een aanval zal Belarus "snel, hard en gepast" reageren, zei hij.

    Volgens de minister van Defensie moet de nieuwe strijdmacht 100- tot 150 duizend vrijwilligers of meer gaan tellen en idealiter een aanwezigheid hebben in iedere plaats. Het beroepsleger van het land telt ongeveer 48 duizend manschappen en zo’n 12 duizend grenswachten, volgens een schatting van de International Institute for Strategic Studies.
  6. forum rang 5 seance 21 februari 2023 09:57
    quote:

    voda schreef op 21 februari 2023 07:55:

    ’Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland’
    1 min geleden
    in FINANCIEEL

    Ondanks de belofte niet langer in Rusland te investeren vanwege de oorlog in Oekraïne lanceerde Heineken vorig jaar liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt. De Russische dochter kijkt terug op „een turbulent jaar, met veel nieuwe groeikansen”, schrijft Follow The Money.

    Terwijl Russische bombardementen Oekraïense steden in puin legden en grondtroepen grote delen van het buurland bezetten, begon Heineken in Rusland aan een grootschalig verkoopoffensief.

    BEKIJK OOK:
    Heineken trekt stekker uit verkoop en productie Heineken-bier in Rusland

    In 2022 lanceerde de Russische tak van de bierbrouwer volgens eigen berichtgeving „in recordtempo” liefst 61 nieuwe producten, goed voor 720.000 hectoliter extra verkoop van bier en frisdrank. „Dit was mogelijk door fantastisch teamwork en het geloof dat alles mogelijk is.”

    BEKIJK OOK:
    Biertje ligt onder vuur: leefstijllobby ziet risico’s van alcoholgebruik

    „2022 was een turbulent jaar voor alle marktspelers, maar bood tegelijkertijd volop kansen en opende nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en groei van onze business”, staat te lezen in een terugblik op de website van Heineken Rusland. „Trots kondigen we aan dat we in meerdere segmenten recordhoogten hebben bereikt.”

    Heineken breekt zo met een eerdere toezegging geen nieuwe investeringen te doen in Rusland. Hoeveel de recente investeringen in Rusland hebben gekost, weigert het brouwbedrijf bekend te maken.

    www.telegraaf.nl/financieel/978518738...
    deze beslissing kan ze omzet gaan kosten in het westen.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 februari 2023 10:15
    Na­vo-top­man over 1 jaar oorlog: ‘Russen schakelden in één klap 5800 windmolens uit’

    DAVID VAN WEELTanks en loopgraven, maar ook een Russische cyberaanval die Duitse windmolens trof. En een Oekraïense ‘Uber voor artillerie’. David van Weel, Navo-topman voor ‘nieuwe veiligheidsuitdagingen’, kijkt terug op één jaar oorlog.

    Hans Nijenhuis 21-02-23, 07:00 Laatste update: 09:33
    De Nederlander Van Weel (46) is als assistant secretary general for Emerging Security Challenges de belangrijkste man bij de Navo als het gaat over gevaren die nog op ons afkomen. Daarvoor was hij vier jaar raadsadviseur van premier Rutte. Hij was ook naar Den Haag onderweg toen hij op 23 februari vorig jaar werd gebeld. ,,Den Haag ligt toch wel ver van Brussel, was de boodschap. Wij zeggen per telefoon nooit precies hoe het zit, maar ik moest dus omkeren.” ’s Nachts kwam vervolgens het telefoontje dat de aanval daadwerkelijk was begonnen en een uurtje later zat hij op zijn werk.

    In diezelfde kamer in het reusachtige Navo-hoofdkwartier aan de noordrand van Brussel kijkt hij nu terug. Nee, wat er zo’n nacht precies gebeurt, kan hij niet zeggen. Classified. Wel dat ‘shield the alliance’ de drie woorden waren die voortdurend terugkwamen. ,,Collectieve verdediging, daar is deze organisatie voor opgericht. We legden letterlijk een schild om de Navo-landen.” 40.000 soldaten aan de oostgrens gesteund door aanzienlijke lucht- en marinemiddelen. ,,Dat was de belangrijkste boodschap: handen af van de Navo-landen. Het tweede was natuurlijk: hoe kunnen we Oekraïne helpen.” En wat dáárbij weer hielp: Oekraïne deed al sinds 2014, toen Rusland de Krim innam, mee aan Navo-trainingen en ontving uitrusting. Mensen kennen elkaar. ,,Ik was in oktober 2021 zelf nog in Odessa voor een oefening: wat doe je als je energie-infrastructuur wordt aangevallen?”

    Hoewel onverhoopt, kwam de inval niet onverwacht. ,,We hebben daar indicatoren voor: wat doet een strijdmacht voordat ze daadwerkelijk tot een aanval overgaat? De Russen verzamelden bijvoorbeeld bloed en brachten dat naar de voorste linies. Bloed blijft maar ongeveer een maand goed. Dat verzamel je dus niet als je alleen wilt gaan oefenen.” Zoals bekend hebben met name de Amerikanen die informatie ook al voor de invasie naar buiten gebracht.

    We zijn een jaar verder. Wij zien tanks en loopgraven. Wat ziet u?

    ,,Dat is inderdaad een les van afgelopen jaar: een grote conventionele oorlog in Europa kan dus nog wél. Wij dachten eerder dat de volgende een cyberoorlog zou zijn. Maar vergis je niet, het is allebei. Soldaten vechten in loopgraven met tanks en raketten. Tegelijkertijd, veel van de doelen die nu door Rusland worden aangevallen, zoals energiecentrales, worden ook digitaal aangevallen. Meteen al op 24 februari legden Russische hackers een satellietnetwerk lam, waardoor niet alleen duizenden Oekraïners zonder internet zaten, maar ook de afstandsbediening van 5800 windmolens van het Duitse energiebedrijf Enercon werd uitgeschakeld.”

    Van Weel wijst verder op het verspreiden van desinformatie via sociale media en op het gebruik van energie als wapen. ,,Al in de zomer van 2021 vulde Rusland de Europese gasvoorraden voor deze winter minder dan normaal, dat is toch een nieuwe manier van oorlog voeren.”
  8. forum rang 6 pakman 21 februari 2023 10:47
    quote:

    ZeroDix schreef op 21 februari 2023 10:29:

    www.youtube.com/watch?v=pE5mJwWfeYk

    Voor degene die naar leugens, verdraaiing van feiten en propaganda willen luisteren. Wat een poppenkast
    nog erger als Chemical Ali hahahahahaha toehoorders kijken ook allemaal heel vrolijk en die vrouw zie je iets zeggen van, wat een gek hahahahaha
  9. forum rang 4 Riding the Tiger 21 februari 2023 11:05
    Putins speech : àlles is erop vooruitgegaan in Rusland, terwijl het Westen verder wegzakt.

    En inderdaad : wat een enthousiasme in de zaal : je leest op alle gezichten : "Cut the Crap".
    Ik begrijp niet dat de Westerse markten dalen na zo'n onzin. Ik vermoed dat NYSE en Nasdaq zich hier geen fuck van zullen aantrekken.

    Ik heb medelijden met de Russen die onder zo een klote regime, opgebouwd op basis van leugens moet leven. Je kan niets meer geloven van deze kleine struikrover uit Moskou.
  10. forum rang 4 Riding the Tiger 21 februari 2023 11:18
    De gemiddelde leeftijd in de zaal is ongeveer 70 jaar. Putin heeft zich omringd met tandenloze ja- knikkers, de rest is vermoord. Nog iets wat Putin gemeen heeft met Stalin. Die was daar een crack in.

    Putin praat meer over "The West" dan over de eigen weg van Rusland. Een tactiek die we bij meester populisten zien : toon de problemen (bedreigingen van buitenaf) en kom vooral niet met oplossingen. In ons prachtige België wordt deze rol opgenomen door Bartje De Wever, die ons land politiek wil torpederen door andere partijen en bevolkingsgroepen te demoniseren.

    Populisme en cleptocratie neemt helaas de wereld over. Zuid Amerika bvb is bijna volledig failliet door puur polulistisch, zakkenvullende nitwits (Venezuela, Nicaragua, Ecuador, El Salvador, Argentinië, Brazilië onder Bolsonaro,...).

    Het wordt tijd voor een nieuwe wind. Politici die begaan zijn met de belangen van de bevolking op lange termijn ipv hun eigen belangen, en politieke spelletjes.

  11. forum rang 6 pakman 21 februari 2023 11:35
    quote:

    Riding the Tiger schreef op 21 februari 2023 11:18:

    De gemiddelde leeftijd in de zaal is ongeveer 70 jaar. Putin heeft zich omringd met tandenloze ja- knikkers, de rest is vermoord. Nog iets wat Putin gemeen heeft met Stalin. Die was daar een crack in.

    Putin praat meer over "The West" dan over de eigen weg van Rusland. Een tactiek die we bij meester populisten zien : toon de problemen (bedreigingen van buitenaf) en kom vooral niet met oplossingen. In ons prachtige België wordt deze rol opgenomen door Bartje De Wever, die ons land politiek wil torpederen door andere partijen en bevolkingsgroepen te demoniseren.

    Populisme en cleptocratie neemt helaas de wereld over. Zuid Amerika bvb is bijna volledig failliet door puur polulistisch, zakkenvullende nitwits (Venezuela, Nicaragua, Ecuador, El Salvador, Argentinië, Brazilië onder Bolsonaro,...).

    Het wordt tijd voor een nieuwe wind. Politici die begaan zijn met de belangen van de bevolking op lange termijn ipv hun eigen belangen, en politieke spelletjes.

    site gehacked ??
  12. Bullwish 21 februari 2023 11:50
    quote:

    Riding the Tiger schreef op 21 februari 2023 11:18:

    De gemiddelde leeftijd in de zaal is ongeveer 70 jaar. Putin heeft zich omringd met tandenloze ja- knikkers, de rest is vermoord. Nog iets wat Putin gemeen heeft met Stalin. Die was daar een crack in.

    Putin praat meer over "The West" dan over de eigen weg van Rusland. Een tactiek die we bij meester populisten zien : toon de problemen (bedreigingen van buitenaf) en kom vooral niet met oplossingen. In ons prachtige België wordt deze rol opgenomen door Bartje De Wever, die ons land politiek wil torpederen door andere partijen en bevolkingsgroepen te demoniseren.

    Populisme en cleptocratie neemt helaas de wereld over. Zuid Amerika bvb is bijna volledig failliet door puur polulistisch, zakkenvullende nitwits (Venezuela, Nicaragua, Ecuador, El Salvador, Argentinië, Brazilië onder Bolsonaro,...).

    Het wordt tijd voor een nieuwe wind. Politici die begaan zijn met de belangen van de bevolking op lange termijn ipv hun eigen belangen, en politieke spelletjes.

    "Het wordt tijd voor een nieuwe wind. Politici die begaan zijn met de belangen van de bevolking op lange termijn ipv hun eigen belangen, en politieke spelletjes."

    Dream on! Onrealistisch. Naïef.

    U bent kennelijk nog niet wakker. Ze lullen alleen maar in hun eigen straatje. Denkt u echt dat partijen zoals SP, PvdA, GL, D66, CU, CDA, VVD zich werkelijk druk maken om de gewone man, als ze iets t.g.v. hun eigen positie kunnen doen? Het gaat om goedbetaalde banen hè, het klootjesvolk heb je alleen even nodig bij verkiezingen. In verkiezingstijd mooie verhalen, veel beloftes, even een showtje opvoeren. Er trappen nog steeds mensen in. Nederland is de laatste jaren steeds rechtser gaan stemmen, maar het beleid werd steeds linkser. Zo ziet u maar...

    Politici zitten er in de eerste plaats voor zichzelf, niet voor u en mij. Het is ook hun baan hè!
  13. forum rang 10 voda 21 februari 2023 11:57
    Poetin geeft Westen de schuld van oorlog, die begon om ‘aandacht af te leiden van hun sociale problemen’

    UPDATE
    Vladimir Poetin meent dat de oorlog in Oekraïne door het Westen is ingezet ‘om de aandacht af te leiden van de grote sociale problemen in de Westerse landen'. ,,Ze vernietigen hun familieleven, pedofilie is normaal in het Westen", aldus de Russische president.

    Bob van Huët 21-02-23, 10:28 Laatste update: 11:53

    Hij haalde fors uit naar het ‘decadente Westen. ,,Laten we kijken naar de heilige geschriften. Het gezin is een kwestie van man en vrouw...En priesters worden nu gedwongen huwelijken van hetzelfde geslacht in te zegenen... Bekend is gemaakt dat de Anglicaanse kerk is van plan het idee te overwegen van een genderneutrale God.”

    De Russische president zei dat vanochtend in zijn 'troonrede’ uit voor het Russische parlement, de Doema en de Federatieraad. De afgevaardigden kwamen bijeen in het Gostiny Dvor-congrescentrum, vlakbij het Rode Plein. Hij gaf zijn toespraak in ‘erg moeilijke omstandigheden’, aldus de onrustig ogende Russische president.

    De toespraak van bijna twee uur hoorde zich aan als een bloemlezing van wat de propagandistische staatsmedia al een jaar herhalen. Alles was de schuld van het losbandige Westen. Hoofdpunt van zijn toespraak was de voortslepende oorlog in Oekraïne die feitelijk al negen jaar duurt. Poetin beloofde dat het Russische leger zijn doelen in Oekraïne zal bereiken. Volgens hem kan Rusland niet verslagen worden. ,,Het bestaan van ons land staat op het spel.”

    De president herhaalde zijn eigen versie van de gebeurtenissen dat het Westen deze oorlog was begonnen en dat hij militair moest ingrijpen om de terreur tegen de bewoners van de Donbas te stoppen. Volgens hem hadden de Oekraïense regering en het Westen hem constant belogen. ,,Wij stonden altijd open voor een dialoog met het Westen, maar we kregen oneerlijke antwoorden en Navo werd uitgebreid tot aan onze grens. Geen ander land heeft zoveel militaire bases in de wereld als de Verenigde Staten.” Uit onvrede over de ontstane situatie zei Poetin het verdrag START I (een bilateraal verdrag tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie over de vermindering en beperking van strategische offensieve wapens) op te schorten. ,,We gaan er niet uit, we schorten het op", aldus Poetin. Het verdrag werd ondertekend op 31 juli 1991 en trad in werking op 5 december 1994.

    De beschuldiging van president Vladimir Poetin dat Rusland door het Westen werd bedreigd en daardoor Oekraïne wel moest binnenvallen is een “absurditeit”, zegt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ook Oekraïne hekelt de antiwesterse toespraak die Poetin in Moskou hield voor leden van de politieke en militaire elite.

    Model
    Poetin deed geen aankondigingen over een nieuwe mobilisatie en hield zich op de vlakte over het verloop van de oorlog. Wel kondigde aan dat de succesvolle bevoorrading van de Russische nucleaire macht (91 procent) het model moest zijn voor andere legeronderdelen. Er werd gewerkt aan massaproductie van meer wapensystemen. ,,We hebben een lange traditie van wapenproductie, alles zal worden gedaan voor de overwinning.” De strijdkrachten zouden worden gereorganiseerd met meer kansen voor officieren die zich doortastend hadden getoond.

    De toespraak van Poetin wordt geprojecteerd op een groot scherm in hartje Moskou. © AFP

    Nadat de Russische inval in februari 2022 op onverwacht taai verzet stuitte van Oekraïne werd de als overrompelingsactie geplande ‘speciale militaire operatie’ een uitputtingsslag tussen het door het Westen gesteunde bewind in Kiev en het Kremlin. Poetin herhaalde dat hij geen andere keuze had gehad en het allemaal draaide om het beschermen van Russen ‘op historische Russische grond'. ,,Wij hebben alles gedaan om dit verschrikkelijke conflict vreedzaam te regelen, maar achter onze rug had een verschrikkelijk scenario plaats door het regime in Kiev dat de ogen sloot voor de terreur in Donbas. In het Westen werden toen al Oekraïense nationalisten getraind vóórdat de speciale militaire operatie begon. Er was sprake van nucleaire wapens en biologische laboratoria. Nu erkennen ze zelf dat (in het Westen).”

    Thuisfront
    De toespraak was hoofdzakelijk bedoeld voor het Russische volk. Op alle mogelijke terreinen werd een betere toekomst beloond met beter onderwijs, betere zorg in afgelegen gebieden, hogere uitkeringen en kinderbijslag, belastingverlaging voor ouders met schoolgaande kinderen, een hoger minimum loon (18 procent erbij), modernere infrastructuur. In de zaal behalve (vaak zorgelijk kijkende) afgevaardigden ook veel soldaten die hadden gestreden aan het front, een enkeling in een rolstoel. Poetin kondigde voor het einde van dit jaar een nieuw steunfonds aan voor alle nabestaanden van gesneuvelde soldaten en voor veteranen. Een nieuw systeem werd opgezet om iedereen persoonlijk bij te staan. De Russische economie hield zich goed, aldus de Russische president, terwijl de Westerse landen grote problemen kenden, volgens hem.

    De president kondigde grote openbare werken aan in het zuiden, plus de aanleg van wegen, spoorlijnen en kanalen in het oosten van het land ofwel Siberië - waar veel van de gesneuvelde soldaten vandaan komen.

    Poetin haalde uit naar de oligarchen die het land hadden verkwanseld. ,,Heen gewone Rus is er rouwig om dat ze hun rijkdom hebben verloren", aldus de president die daarmee veel applaus oogstte. De Russen die het land hadden verlaten waren tweedeklas burgers in het Westen en zouden daar nooit worden gewaardeerd. Hij deed een oproep aan de Russen in het Moederland te blijven om dat op te bouwen. ,,Investeer in Rusland, investeer in infrastructuur en scholen. Zo zul je de dank van veel mensen krijgen.” Het was ook nodig de Russische economie niet langer af te stemmen op het Westen maar op het Oosten (China) en het zuiden (India), aldus Poetin.

    Ongelukkig in zijn lange toespraak was dat juist toen Poetin alinea’s voorlas over wat de Russische jeugd allemaal zou krijgen, de camera inzoomde op een jonge vrouw die juist op dat moment moest gapen.

    Ondertussen wordt er nog steeds zwaar gevochten rond Bachmoet waar gewonde Oekraïense soldaten worden behandeld in een veldhospitaal. © REUTERS

    Volgens ingewijden was het een moeilijk speech voor Poetin (70) die steeds minder steun krijgt van de Russische elite. Vorig jaar zag hij af van zijn ‘troonrede. Off the record laten 'Russische zakenmensen en hoge ambtenaren tegenover hun Westerse contacten weten dat het een misrekening was Oekraïne binnen te vallen. Ook nationalistische hardliners zijn kritisch. Zij hekelen bijna dagelijks het verloop van de oorlog waarin Rusland een maand na de inval bijna 30 procent van het Oekraïense grondgebied onder de voet had gelopen. Maar een jaar later is een derde van de bezette gebieden alweer bevrijd door Oekraïne en heeft het Russische leger behalve zware verliezen ook flinke imagoschade opgelopen door strategisch geblunder. Recente opiniepeilingen in Rusland zouden aangeven dat het enthousiasme onder Russen voor deze oorlog afneemt. Mogelijk omdat er zoveel soldaten sneuvelen.

    Na Poetin zal de ook de Amerikaanse president Biden vandaag speechen. Hij is nog op bezoek in Warschau.

    www.ad.nl/buitenland/poetin-geeft-wes...
  14. forum rang 10 luchtschip 21 februari 2023 13:16
    Hoe veilig voelt Putin zich ?

    Duidelijk te zien tijdens zijn toespraak van vandaag

    And it's not hard to find Putin's bodyguards lurking behind the conveniently placed screen - watching the supposedly loyal Russian audience not Putin.

    Nothing says I'm terrified Russians will assassinate ( vermoorden ) me, like Putin having his massed sycophant audience positioned half a mile away from him - and his bodyguards lurking behind the large screen ready to jump out & save him.

    pbs.twimg.com/media/FpfN5iRXEAE-KvT?f...

    hier in contrast

    Putin met op grote afstand zijn getrouwe gehoor en body guards zichtbaar ( links ) paraat

    pbs.twimg.com/media/FpfAqzPX0AEu75o?f...

    Biden en Zelensky in de straten van Kyiv

    pbs.twimg.com/media/FpfBCLvXgAAA86H?f...

    twitter.com/GlasnostGone/status/16279...
63.254 Posts
Pagina: «« 1 ... 1909 1910 1911 1912 1913 ... 3163 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0632 -0,11%
FTSE 100 7.877,05 0,00%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.382,45 +0,13%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links