Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Vastned AEX:VASTN.NL, NL0000288918

  • 22,550 23 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 22,200 - 22,800
  • 10.499 Gem. (3M) 9,6K

Forum Vastned geopend

2.233 Posts
Pagina: «« 1 ... 105 106 107 108 109 ... 112 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 HCohen 16 februari 2023 08:20
    1ste reacties nav FY2022;

    het FD
    fd.nl/bedrijfsleven/1467909/voorzicht...

    Voorzichtig Vastned geeft nog geen winstverwachting voor dit jaar

    Vastgoedbelegger Vastned geeft voorlopig nog geen winstverwachting af voor dit jaar. De uitbater van winkelstraten in historische binnensteden heeft een prima 2022 achter de rug, maar wil vanwege stijgende rente en andere economische onzekerheden nog geen voorspelling doen voor de resultaten in 2023.

    'Onze portefeuille heeft bewezen robuust te zijn en het winkelen in hoofdstraten is terug van weggeweest', zegt ceo Reinier Walta donderdag in een persbericht bij de presentatie van de jaarcijfers. 'Maar het is belangrijk voorzichtig te blijven: ook Vastned is niet immuun voor de gestegen rentes en geo-politieke en andere economische onzekerheden.'

    Afwaardering
    Die hogere rente ging bij Vastned vooral zitten in een afname van de waardering van alle winkels met 1,2%. De afwaarderingen bij retailbeleggers zijn de afgelopen weken lager gebleken dan bijvoorbeeld bij kantoor- en logistiek vastgoed. Winkelvastgoed kreeg tijdens de coronacrisis ook al flinke afwaarderingen te verwerken.

    Hoewel het bedrijf spreekt over een onzeker 2023, was het afgelopen jaar goed voor Vastned. De nettohuurinkomsten kwamen uit op €59,6 mln, dat is zo'n 5,4% meer dan in 2021. Het resultaat na belastingen verdubbelde van €15,8 mln naar €36,3 mln.

    Aandeelhouders kunnen een dividend verwachten van €1,85 per aandeel. Daarvan was al €0,59 uitbetaald in augustus.
  2. forum rang 7 HCohen 16 februari 2023 08:27
    Hier ook nog FY 2022 Vastned Belgium(publicatie 13-02-2022);
    (Vastned Retail NV heeft 65,49% vd aandelen)
    www.vastned.be/sites/default/files/up...

    Jaarcijfers 2022
    OVERZICHT
    Sterke operationele resultaten in een jaar gekenmerkt door onzekerheid

    • Vastned Belgium behaalt een positief nettoresultaat van € 14,5 miljoen.

    • EPRA resultaat van € 2,59 per aandeel voor boekjaar 2022.

    • Brutodividendvoorstel van € 2,25 per aandeel voor boekjaar 2022 (vorig boekjaar: € 2,20 per aandeel). Dit komt overeen met een aantrekkelijk brutodividendrendement van 7,6% op basis van de slotkoers op 31 december 2022, zijnde € 29,70 per aandeel.

    • Lage schuldgraad van 26,1% biedt solide bescherming voor 2023.

    • Ongebruikte kredietfaciliteiten ter waarde van € 44,5 miljoen ter beschikking.

    • Hoge bezettingsgraad van 99,5% benadrukt de kwaliteit van de vastgoedportefeuille.

    • Lichte daling van de reële waarde van de bestaande vastgoedportefeuille (-0,6%) ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

    • Hoge stabiele inningsgraad (98,6%) van de huurinkomsten tijdens boekjaar 2022.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1ste reacties nav FY2022, de Tijd;;
    www.tijd.be/ondernemen/vastgoed/Vastn...

    Vastned Belgium ziet nettowinst verdriedubbelen
    13 februari 2023 19:16
    De beursgenoteerde winkeleigenaar Vastned Belgium ziet zijn winst stijgen door de hoge bezettingsgraad en de indexering van de huurcontracten. Maar door de onzekerheid op de financiële markten koopt het bedrijf voorlopig geen nieuwe panden.

    Vastned Belgium, de beursgenoteerde specialist in de verhuur van winkelpanden in grote steden, heeft een goed 2022 achter de rug. De huurinkomsten stegen ruim 4 procent naar 17,4 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf maandagavond publiceerde.

    De ERPA-winst uit de zuivere vastgoedverhuur bedroeg 13,1 miljoen euro, 1 procent meer dan in 2022. Per aandeel komt de EPRA-winst op 2,59 euro. In oktober had Vastned zijn winstprognose verhoogd van 2,45 à 2,55 euro naar 2,55 à 2,60 euro per aandeel.

    Drie redenen
    Vastned ziet drie redenen voor de positieve cijfers. Dankzij de hogere bezettingsgraad van 99,5 procent stegen de huurinkomsten. Het bedrijf moet geen huur meer kwijtschelden zoals in de coronaperiode. En Vastned kan de indexatie van huurcontracten vlot doorvoeren. Alleen in Brussel, goed voor 15 procent van de portefeuille, kan Vastned op problemen botsen. Eind vorig jaar besliste het Brussels Parlement om de indexering van de handelshuur tijdelijk te beperken, al kan het bedrijf de impact van die maatregel nog niet inschatten.

    De nettowinst van Vastned Belgium verdriedubbelde tot 14,5 miljoen euro. Dat is grotendeels het gevolg van de waardering van de portefeuille. De reële waarde van Vastneds vastgoedportefeuille daalde vorig jaar licht (-0,6%) tot 312,6 miljoen euro. In 2021 moest het bedrijf bijna 10 miljoen euro afboeken, waardoor de nettowinst fors lager lag. In het moeilijke coronajaar 2020 ging Vastned Belgium netto zelfs in het rood.

    DIVIDEND
    Vastned Belgium zijn brutodividend opnieuw 5 cent optrekken naar 2,25 euro per aandeel.
    72 procent van de panden bevindt zich in Vlaanderen. Het bedrijf verkocht vorig jaar drie niet-strategische winkelpanden (Boechout, Grivegnée en Leopoldsburg), maar er kwamen geen nieuwe panden bij. Vastned Belgium bekeek naar eigen zeggen wel verschillende investeringsdossiers. Maar het bedrijf hapte niet toe door de onzekerheid op de financiële markten en de uiteenlopende rendementsverwachtingen van verkopers en kopers. 'Midden 2022 was er een grote discrepantie tussen wat de verkopers vroegen en wat de kopers bereid waren te betalen.' Daarmee verwoordt Vastned Belgium een algemeen gevoel in de vastgoedsector.

    Na de forse dividendstijging voor 2021 wil Vastned Belgium zijn brutodividend opnieuw 5 cent optrekken naar 2,25 euro per aandeel. Dat komt neer op een brutorendement van 7,4 procent op basis van de slotkoers maandag. Het aandeel schommelt al sinds de uitbraak van de coronapandemie rond 30 euro. Vastned Belgium is dankzij de erg lage schuldgraad van 26 procent een van de weinige vastgoedaandelen die vorig jaar niet instortten als gevolg van de plotse rentestijging.

    Voor 2023 doet Vastned Belgium geen voorspellingen, maar de winkeleigenaar houdt het koopgedrag van de consument 'met de nodige voorzichtigheid' in het oog.
  3. forum rang 10 voda 16 februari 2023 11:35
    Vastned: alle strategische opties liggen op tafel

    Er zijn geen taboes volgens topman Walta.

    (ABM FN-Dow Jones) Vastned is bereid alle strategische opties te bekijken in een heroriëntatieproces van het bedrijf. Dit vertelde CEO Reinier Walta van Vastned donderdag in gesprek met ABM Financial News.

    Walta liet bij publicatie van de jaarcijfers van het vastgoedbedrijf weten dat een strategische heroriëntatie nodig is vanwege het huidige klimaat van stijgende rentes, een stijgend rendement op retailvastgoed en het vermoedelijk wegvallen van het FBI-regime in 2025. "Alle strategische opties liggen op tafel", zo vertelt Walta tegenover ABM.

    Op de vraag of daar ook een fusie of een overname door een andere partij bij horen, liet Walta weten daar niet concreet over te willen speculeren, maar wel dat "alles langs de meetlat" wordt gelegd. "Alle onderwerpen die je je kunt bedenken worden bekeken. Er zijn geen taboes."

    Vastned presenteerde in 2021 nog een nieuwe strategie. In februari dat jaar liet het vastgoedfonds weten de portefeuille te willen optimaliseren en te concentreren op panden voor gemengd gebruik in de historische binnensteden, waar winkelen, werken, wonen en ontspannen samenkomen. De focus moest komen te liggen op winkelpanden die verschillende typen huurders aantrekken en waar potentieel is om woningen of kantoren boven de winkels te creëren.

    "Maar sindsdien is het huidige klimaat erg veranderd", zo stelde Walta, wijzend op de gestegen rentes en lage yields, naast het vermoedelijk afschaffen van het FBI-regime. "Het is een andere tijd. Er zijn grondige veranderingen nodig."

    De topman wilde zich niet vastpinnen op een termijn voor de strategische heroriëntatie. "Ik heb daar wel ideeën over, maar laten we eerst maar eens beginnen met het bekijken van de verschillende opties en hoe de markt reageert op de vraagstukken waar we ons mee geconfronteerd zien."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 4 junkyard 16 februari 2023 11:37
    Zojuist de earnings call beluisterd. Tijdens de Q&A weinig extra informatie, CEO Walta wil niet veel extra kwijt over de aanstaande "strategische heroriëntatie" die waardeverhogend zou moeten zijn voor aandeelhouders, totdat heroriëntatie deze is afgerond.

    Vastned lijkt doorlopend in een strategische (her)oriëntatie te zitten. Het lijkt mij niet zo ingewikkeld, zodra het Spaanse vastgoed tegen redelijk prijs (max. 20% discount) kan worden verkocht dit direct afstoten. Ditzelfde geldt voor al het vastgoed in plaatsen waar Vastned slechts 1 of 2 panden bezit, hier kan Vastned geen (meer)waarde toevoegen ten opzichte van een lokale partij. Opbrengsten aanwenden om minderheidsbelang Vastned Belgium uit te nemen en/of de LTV te verlagen. Vastned heeft voldoende voorbereidingen getroffen om Vastned Belgium over te nemen, afgelopen jaren (o.a. begin 2022) heeft Vastned een mislukte poging ondernomen (2018) wat begin 2022 opnieuw is uitgewerkt met flinke advieskosten (Vastned Belgium jaarcijfers 2022) waarbij Vastned zal nu zou moeten weten hoe dit wel een succes kan worden (zonder opnieuw breed onderzoek te verrichten):
    Tot slot werden in boekjaar 2022 uitzonderlijke kosten verwerkt naar aanleiding van een voorgenomen transactie door de Nederlandse referentieaandeelhouder

    Na desinvestering en overname kan Vastned tegen lagere kosten opereren en zich alleen richten op Nederland, België en Frankrijk (of ervoor kiezen ook in Frankrijk tot desinvesteringen over te gaan).

    Vastned herhaalde de LTV doelstelling van maximaal 40%, onduidelijk blijft hoe Vastned de LTV wil verlagen (afgelopen jaar is de LTV iets opgelopen). Bij hoge dividend payout en iets dalende vastgoedwaarden (door yield verhoging) kan de LTV eigenlijk alleen omlaag door desinvesteringen. Bij relatief korte financieringslijnen zal er iets extra druk ontstaan om grip op de LTV te krijgen, om tegen redelijke voorwaarden (lager risico) geld te kunnen blijven lenen. Daarmee kunnen desinvesteringen nadrukkelijk worden meegenomen in de strategische heroriëntatie.

    Vastned kan er ook voor kiezen om alles te verkopen en zichzelf te ontmantelen voordat FBI belastingplichtig worden, dat zou wel eens de meeste waarde kunnen opleveren voor aandeelhouders.
  5. forum rang 8 Branco P 16 februari 2023 12:01
    quote:

    junkyard schreef op 16 februari 2023 11:37:

    Zojuist de earnings call beluisterd. Tijdens de Q&A weinig extra informatie, CEO Walta wil niet veel extra kwijt over de aanstaande "strategische heroriëntatie" die waardeverhogend zou moeten zijn voor aandeelhouders, totdat heroriëntatie deze is afgerond.

    Vastned lijkt doorlopend in een strategische (her)oriëntatie te zitten. Het lijkt mij niet zo ingewikkeld, zodra het Spaanse vastgoed tegen redelijk prijs (max. 20% discount) kan worden verkocht dit direct afstoten. Ditzelfde geldt voor al het vastgoed in plaatsen waar Vastned slechts 1 of 2 panden bezit, hier kan Vastned geen (meer)waarde toevoegen ten opzichte van een lokale partij. Opbrengsten aanwenden om minderheidsbelang Vastned Belgium uit te nemen en/of de LTV te verlagen. Vastned heeft voldoende voorbereidingen getroffen om Vastned Belgium over te nemen, afgelopen jaren (o.a. begin 2022) heeft Vastned een mislukte poging ondernomen (2018) wat begin 2022 opnieuw is uitgewerkt met flinke advieskosten (Vastned Belgium jaarcijfers 2022) waarbij Vastned zal nu zou moeten weten hoe dit wel een succes kan worden (zonder opnieuw breed onderzoek te verrichten):
    Tot slot werden in boekjaar 2022 uitzonderlijke kosten verwerkt naar aanleiding van een voorgenomen transactie door de Nederlandse referentieaandeelhouder

    Na desinvestering en overname kan Vastned tegen lagere kosten opereren en zich alleen richten op Nederland, België en Frankrijk (of ervoor kiezen ook in Frankrijk tot desinvesteringen over te gaan).

    Vastned herhaalde de LTV doelstelling van maximaal 40%, onduidelijk blijft hoe Vastned de LTV wil verlagen (afgelopen jaar is de LTV iets opgelopen). Bij hoge dividend payout en iets dalende vastgoedwaarden (door yield verhoging) kan de LTV eigenlijk alleen omlaag door desinvesteringen. Bij relatief korte financieringslijnen zal er iets extra druk ontstaan om grip op de LTV te krijgen, om tegen redelijke voorwaarden (lager risico) geld te kunnen blijven lenen. Daarmee kunnen desinvesteringen nadrukkelijk worden meegenomen in de strategische heroriëntatie.

    Vastned kan er ook voor kiezen om alles te verkopen en zichzelf te ontmantelen voordat FBI belastingplichtig worden, dat zou wel eens de meeste waarde kunnen opleveren voor aandeelhouders.
    Spaanse panden afstoten tegen een fatsoenlijke prijs lijkt mij voor de hand liggend. 20% discount is echter te veel. 10% discount zou ik als het maximale nemen.

    In plaats van Vastned België overnemen kan men juist ook de aandelen in Vastned België verkopen.

    Aangezien Vastned het herfinancieren de afgelopen jaren volledig heeft nagelaten, wat in mijn ogen echt een falen is van het management, heeft Vastned geen lekkere uitgangspositie bij een te hoge LTV.

    Het verkopen van losse panden in plaatsen waar men slechts 1 pandje heeft, daar sta ik niet achter. De aanname dat je makkelijker waarde kunt toevoegen op locaties waar je meerdere panden bezit is geen valide aanname. Als dat zo eenvoudig was, was het allang gebeurd. De panden van Vastned zijn core beleggingen, daar zit geen of nauwelijks value-add in. Niet bij de panden in de binnensteden van de grote steden althans. Panden verkopen waar je een hele mooie prijs voor krijgt (boven boekwaarde) is in de basis wel een goede optie.

    De randvoorwaarden om nu LT in Vastned te beleggen zijn niet zo goed. Je zou kunnen instappen en hopen op een exit scenario op korte termijn. Dat is dan wel KT beleggen. En dan hopen dat dit per saldo waarde toevoegt. Met één grootaandeelhouder die 25% in bezit heeft moet je er niet vanuit gaan dat een dergelijk scenario het optimale resultaat oplevert voor de kleine aandeelhoudertjes. We hebben met Wereldhave al een minder mooi voorbeeld daarvan mogen zien de afgelopen jaren.
  6. forum rang 4 junkyard 18 februari 2023 13:34
    NIY Spanje is 3,7%, 10y rente Spanje (staat) is 3,5%. Door deze lage yield (en lage spread) vind ik 20% discount acceptabel (yield ca. 4,4%), bij gehele verkoop Spaanse portefeuille (dan ook geen overhead lasten meer in Spanje), ook omdat huidige beurskoers een hogere discount t.o.v. boekwaarde impliceert en Vastned voor nieuwe schulden (bij herfinanciering) nu ook ongeveer 4,4% kwijt zal zijn. Als Vastned losse panden verkoopt in Spanje, dan moet er een betere prijs (lagere discount) worden behaald, omdat Vastned dan langer vastzit aan kosten in Spanje.

    Vastned heeft nooit echte goede financieringslijnen gehad, de private placements waren veel duurder en met kortere looptijd dan de bonds die partijen als URW en Klepierre in de markt wisten te plaatsen. Vastned mist omvang om een efficiënt bond programma neer te kunnen zetten, maar kiest er toch voor om grotendeels onbezwaard (zonder hypotheken) te financieren, waarmee kosten hoger liggen.

    De aanname dat je makkelijker waarde kunt toevoegen op locaties waar je meerdere panden bezit is geen valide aanname.
    > Hoezo niet? Het lijkt mij een stuk efficiënter en beter om vastgoed in clusters te bezitten t.o.v. grote spreiding (met één los pand in Cannes, Nice, Saint-Étienne, Leon, Malaga, Venray, Uden, Renkum, Roosendaal, Heerlen, Brunssum, etc etc) vanwege:
    * betere kennis lokale markt
    * bredere bediening van potentiële huurders/mix (ivm meer aanbod dan 1 ruimte)
    * beter begrip gemeente / mogelijkheden (her)ontwikkeling
    * betere lijnen met lokale (verhuur)makelaars
    * efficiënter te beheren - makkelijker 5 winkels tegelijk te bezoeken/inspecteren (in 1 gebied) dan 5 losse ritjes (of bij grotere spreiding zullen bepaalde panden minder vaak worden bezocht waardoor verhuurder/eigenaar minder goed op de hoogte is)
    * soortgelijke assets zijn beter financierbaarheid dan een mix aan assets (op concern niveau)
    * meer duidelijke investment case naar investeerders (aandeelhouders)
    * mogelijkheid tot samenvoeging of splitsing panden (bij naastgelegen panden)
    * beter gevoel voor prijsvorming (bij aankoop/verkoop beslissingen in cluster)

    Vastned heeft afgelopen jaren stapjes gezet (ivm je opmerking: Als dat zo eenvoudig was, was het allang gebeurd), alleen dit gaat mij op een te laag tempo gezien de wat hoge LTV en het feit dat er vastgoed in portefeuille zit wat redelijk makkelijk verkoopbaar moet zijn (zoals enkele supermarkt/bedrijfsvastgoed). Beleggers kunnen zelf kiezen voor spreiding in portefeuille, door deels geld in supermarkten te steken, Vastned hoeft niet te spreiden voor beleggers en dient zich volledig te richten op een duidelijke profilering (binnenstedelijke clusters) met goede verhuringen (evt. enkele herontwikkeling) en kosten efficiënt beheer.

    Mijn inschatting dat er KT koersimpulsen komen zijn laag, gezien de inactiviteit van afgelopen jaren en acties die doorlopend worden uitgesteld vanuit doorlopende strategische herorientaties.
  7. forum rang 7 HCohen 9 maart 2023 08:47
    Dit zijn de opties nu Vastned roer omgooit
    Eerste publicatie op 8 mrt. 2023Laatst gewijzigd op 8 mrt. 2023
    www.vastgoedmarkt.nl/181673/dit-zijn-...

    Vastned Retail bezint zich op zijn strategie om de waarde die erin zit eruit te halen. Wat kan het winkelvastgoedfonds zoal doen?

    Dit zijn de opties nu Vastned roer omgooit
    Vastned Retail kondigde een februari een strategische heroriëntatie aan waarbij alle opties op tafel liggen. Aanleidingen voor dat besluit zijn de stijgingen van rente en aanvangsrendementen en de aangekondigde afschaffing van het regime voor fiscale beleggingsinstellingen (fbi).
    De directie van het in highstreet gespecialiseerde fonds wil ‘waarde ontsluiten voor Vastned en al haar stakeholders’. Vastned Retail sneed al flink in zijn kosten. Erg veel vet zal er dus niet meer op de botten zitten. Vergroting van de efficiency door schaalvergroting zal moeilijk gaan. Want het uitgeven van aandelen is bij de huidige forse discount onaantrekkelijk. Wat dan wel? Steven Boumans, analist bij ABN Amro, kan niet anders dan een slag om de arm houden: ‘Vastned houdt de lippen stijf op elkaar. Dan kun je alleen maar speculeren.’

    Vastned is al klein
    Is het voor Vastned Retail een optie om losse panden te verkopen? Boumans: ‘Ik denk dat er vraag is naar de assets in Parijs. En ik denk dat er sowieso wel particuliere investeerders geïnteresseerd zijn in delen van de portefeuille. Je zou wat goede transacties kunnen doen tegen goede waarderingen. Op die manier zou je ook de waarde kunnen stabiliseren.’
    Het verkopen van een deel van de portefeuille heeft een nadeel. ‘Vastned is al een kleine naam op de beurs. Daardoor kijken er al redelijk weinig professionele beleggers naar. Het zou door het verkopen van panden alleen maar kleiner worden. Ik denk niet dat dit de problemen die te maken hebben met de geringe omvang oplost’, aldus Boumans.

    Weinig ondernemingen passen bij Vastned
    Een fusie met of overname door een andere partij? Het zou volgens Boumans kunnen, maar de match is voor Vastned Retail niet eenvoudig te maken. Een portefeuille van highstreet past helemaal niet zo goed bij partijen als Wereldhave of Eurocommercial Properties of andere grotere retailnamen. Die beleggen in winkelcentra.
    Een beursgenoteerde vastgoedonderneming waarvan de focus een beetje overeenkomt met die van Vastned is Shaftesbury. Die belegt in mixed-use in centraal-Londen. ‘Voor Shaftesbury zou het best wel een diversificatie zijn. Ze zijn puur Londens en zouden Europees worden.’

    Beursnotering kostbaar
    Een vertrek van de beurs? Het lijkt Boumans in elk geval gemakkelijker dan de hele portefeuille pand voor pand verkopen. ‘Ik weet niet of Aat van Herk, die ongeveer een kwart van de aandelen Vastned Retail bezit, interesse heeft. Maar daar kan ik me iets bij voorstellen. Qua grootte zou het moeten kunnen. Van Herk heeft het veel gehad over de operationele kosten. Die moeten van hem naar beneden. En voor een relatief klein fonds als Vastned is een beursnotering kostbaar.’
    ‘Ook Vastned België zou dan van de beurs moeten verdwijnen. Daarin bezit Vastned Retail ongeveer 65 procent van de aandelen. En Vastned België maakt ook kosten voor zijn beursnotering. Het lijkt me rationeel om dat uit te nemen. Aan de andere kant: het is twee keer niet gelukt. Dus blijkbaar is het niet zo gemakkelijk om Belgische particuliere investeerders te overtuigen.’
  8. ZeroDix 23 maart 2023 12:51
    quote:

    HCohen schreef op 9 maart 2023 08:47:

    Dit zijn de opties nu Vastned roer omgooit
    Eerste publicatie op 8 mrt. 2023Laatst gewijzigd op 8 mrt. 2023
    www.vastgoedmarkt.nl/181673/dit-zijn-...

    Vastned Retail bezint zich op zijn strategie om de waarde die erin zit eruit te halen. Wat kan het winkelvastgoedfonds zoal doen?

    Dit zijn de opties nu Vastned roer omgooit
    Vastned Retail kondigde een februari een strategische heroriëntatie aan waarbij alle opties op tafel liggen. Aanleidingen voor dat besluit zijn de stijgingen van rente en aanvangsrendementen en de aangekondigde afschaffing van het regime voor fiscale beleggingsinstellingen (fbi).
    De directie van het in highstreet gespecialiseerde fonds wil ‘waarde ontsluiten voor Vastned en al haar stakeholders’. Vastned Retail sneed al flink in zijn kosten. Erg veel vet zal er dus niet meer op de botten zitten. Vergroting van de efficiency door schaalvergroting zal moeilijk gaan. Want het uitgeven van aandelen is bij de huidige forse discount onaantrekkelijk. Wat dan wel? Steven Boumans, analist bij ABN Amro, kan niet anders dan een slag om de arm houden: ‘Vastned houdt de lippen stijf op elkaar. Dan kun je alleen maar speculeren.’

    Vastned is al klein
    Is het voor Vastned Retail een optie om losse panden te verkopen? Boumans: ‘Ik denk dat er vraag is naar de assets in Parijs. En ik denk dat er sowieso wel particuliere investeerders geïnteresseerd zijn in delen van de portefeuille. Je zou wat goede transacties kunnen doen tegen goede waarderingen. Op die manier zou je ook de waarde kunnen stabiliseren.’
    Het verkopen van een deel van de portefeuille heeft een nadeel. ‘Vastned is al een kleine naam op de beurs. Daardoor kijken er al redelijk weinig professionele beleggers naar. Het zou door het verkopen van panden alleen maar kleiner worden. Ik denk niet dat dit de problemen die te maken hebben met de geringe omvang oplost’, aldus Boumans.

    Weinig ondernemingen passen bij Vastned
    Een fusie met of overname door een andere partij? Het zou volgens Boumans kunnen, maar de match is voor Vastned Retail niet eenvoudig te maken. Een portefeuille van highstreet past helemaal niet zo goed bij partijen als Wereldhave of Eurocommercial Properties of andere grotere retailnamen. Die beleggen in winkelcentra.
    Een beursgenoteerde vastgoedonderneming waarvan de focus een beetje overeenkomt met die van Vastned is Shaftesbury. Die belegt in mixed-use in centraal-Londen. ‘Voor Shaftesbury zou het best wel een diversificatie zijn. Ze zijn puur Londens en zouden Europees worden.’

    Beursnotering kostbaar
    Een vertrek van de beurs? Het lijkt Boumans in elk geval gemakkelijker dan de hele portefeuille pand voor pand verkopen. ‘Ik weet niet of Aat van Herk, die ongeveer een kwart van de aandelen Vastned Retail bezit, interesse heeft. Maar daar kan ik me iets bij voorstellen. Qua grootte zou het moeten kunnen. Van Herk heeft het veel gehad over de operationele kosten. Die moeten van hem naar beneden. En voor een relatief klein fonds als Vastned is een beursnotering kostbaar.’
    ‘Ook Vastned België zou dan van de beurs moeten verdwijnen. Daarin bezit Vastned Retail ongeveer 65 procent van de aandelen. En Vastned België maakt ook kosten voor zijn beursnotering. Het lijkt me rationeel om dat uit te nemen. Aan de andere kant: het is twee keer niet gelukt. Dus blijkbaar is het niet zo gemakkelijk om Belgische particuliere investeerders te overtuigen.’
    Er is wel een zeer vermogende prive investeerder bij Vastned ingestapt ....maar of dat dan een voordeel voor diegene is of een voorbode is om het aandeel van de beurs te halen.......zeg het maar. Hij heeft minimaal een miljoen aandelen en ook een investeringsvehicle in Belgie..

    Stel het wordt van de beurs gehaald wat is een redelijk bod? Zal nu nog niet komen wellicht omdat de rentes omhoog gaan en onduidelijk is voor hoe lange tijd en het aandeel best nog weat verder kan zakken....
  9. forum rang 8 Branco P 4 april 2023 15:19
    quote:

    junkyard schreef op 18 februari 2023 13:34:

    De aanname dat je makkelijker waarde kunt toevoegen op locaties waar je meerdere panden bezit is geen valide aanname.
    > Hoezo niet? Het lijkt mij een stuk efficiënter en beter om vastgoed in clusters te bezitten t.o.v. grote spreiding (met één los pand in Cannes, Nice, Saint-Étienne, Leon, Malaga, Venray, Uden, Renkum, Roosendaal, Heerlen, Brunssum, etc etc) vanwege:
    * betere kennis lokale markt
    * bredere bediening van potentiële huurders/mix (ivm meer aanbod dan 1 ruimte)
    * beter begrip gemeente / mogelijkheden (her)ontwikkeling
    * betere lijnen met lokale (verhuur)makelaars
    * efficiënter te beheren - makkelijker 5 winkels tegelijk te bezoeken/inspecteren (in 1 gebied) dan 5 losse ritjes (of bij grotere spreiding zullen bepaalde panden minder vaak worden bezocht waardoor verhuurder/eigenaar minder goed op de hoogte is)
    * soortgelijke assets zijn beter financierbaarheid dan een mix aan assets (op concern niveau)
    * meer duidelijke investment case naar investeerders (aandeelhouders)
    * mogelijkheid tot samenvoeging of splitsing panden (bij naastgelegen panden)
    * beter gevoel voor prijsvorming (bij aankoop/verkoop beslissingen in cluster)

    Ik zag, dat ik hier nog niet op had gereageerd. De meeste punten die je hierboven aanstipt, daarbij maakt het echt niet uit of je 3 panden in een stad bezit of 8. Kijk als Vastned nu gefocussed had op alleen Amsterdam en Parijs, en in ieder van die steden 100 panden zou bezitten, dan komen de punten die je hierboven aanstipt pas echt tot zijn recht. Als je 3 panden in een stad in bezit hebt, of 8, dat maakt niet uit voor je kennis van de lokale markt en ook niet voor betere lijnen met makelaars. Als je nou eens 100 panden in een stad in bezit hebt, zodat er jaarlijks een stuk of 5 vrijkomen voor verhuur, ja dan worden allerlei van de door jou hiervoor beschreven punten van toepassing. En dan wordt je wel vanzelf een lokale kenner en zit je overal met je neus tussen.

    En dan even over de mogelijkheid tot samenvoeging of splitsing van panden: in oude binnensteden, zoals die van Amsterdam en Parijs, zie je maar zeer weinig dat panden samengevoegd worden. Als je gaat samenvoegen loop je tegen allerlei bouwkundige beperkingen op en je krijgt bijna nooit de mooie rechthoekige ruimte waar de meeste retailers naar op zoek zijn. Alleen bij horeca-invullingen wil dat nog wel eens passen bij de wensen van de huurder. En splitsen, dat zou soms nog kunnen, maar is ook vaak nog niet eenvoudig i.v.m. logistiek (o.a. bevoorrading en vluchtwegen) en als er sprake is van een monument, kan het ook al niet.
  10. forum rang 4 junkyard 5 april 2023 20:56
    Vastned bezit geen 3 of 8 panden in Amsterdam, dit zijn er tientallen panden op prominente lokaties. Zo bezit Vastned alleen al in de Ferdinand Bolstraat 13 panden (deels naast elkaar gelegen + bovenwoningen). Daarmee kan Vastned iets aan waarde toevoegen op zo'n lokatie, dus oneens met je stelling:
    De aanname dat je makkelijker waarde kunt toevoegen op locaties waar je meerdere panden bezit is geen valide aanname.


    Vastned heeft in de volgende plaatsen 1 a 2 winkelpanden en kan hier in ieder geval geen meerwaarde bieden (een lokale partij kan dit wat handiger en efficiënter beheren / herontwikkelen):

    NL
    Zutphen, Winterswijk, Winschoten, Vriezenveen, Venray, Venlo, Uden, Tiel, Roosendaal, Roermond, Ridderkerk, Renkum, Oss, Leeuwarden, Joure, Hengelo, Heerlen, Harderwijk. Hardenberg, Haaksbergen, Goor, Enschede, Emmeloord, Eerbeek, Doorwerth, Doetinchem, Brunssum, Apeldoorn, Apeldoorn, Amersfoort

    Afgelopen jaren heeft Vastned wel erg rustig aan gedaan met desinvesteringen in de regio. Waarom heeft Vastned bijvoorbeeld zoiets in portefeuille zitten:
    Hengelo Wegtersweg 5-21 (Gamma)

    Spreiding kan een belegger zelf aanbrengen in portefeuille, aan Vastned vooral de kunst om zichzelf te onderscheiden en meerwaarde te bieden. Dat lukt niet met 1 a 2 kleine winkelpanden (met waarde van paar ton) in kleinere steden / dorpen.
  11. forum rang 8 Branco P 6 april 2023 09:35
    OK, Amsterdam komt enigszins in de buurt, maar 30 pandjes in Amsterdam, maakt je ook nog geen lokale speler. In de andere “grote steden” hebben ze nog minder panden. En ik heb je ook uitgelegd waarom oude pandjes naast elkaar ook maar weinig voordeel biedt.

    Grappig dat je zo’n Gamma in Hengelo aanhaalt. Ik heb even gekeken, en dat lijkt mij een prima bouwmarktje op een redelijke locatie in een PDV/GDV gebied. Als Vastned alleen dit soort lokaties had gehad en juist de afgelopen jaren hun binnenstadsvastgoed in grote steden had verkocht DAN was ik WEL aandeelhouder van Vastned geweest.

    Dus we dringen langzaam door tot de kern van de zaak: wat is toekomstbestendig winkelvastgoed?

    Maar onze visies zullen op dit punt waarschijnlijk uit elkaar blijven liggen. Ik heb een wat andere kijk op winkelvastgoed. Werk ook nog maar 20 jaar in het winkelvastgoed, maar dat wil ook niet altijd iets zeggen natuurlijk ;-)
  12. forum rang 4 junkyard 6 april 2023 09:40
    Ik heb het niet over de toekomst van winkelvastgoed (en stel niet dat deze Gamma slecht vastgoed is), dan heb je mijn bericht niet goed gelezen/begrepen. Ik heb het over de wijze waarop een vastgoedpartij onderscheidend kan zijn en waarde kan toevoegen. Dat is door aanbrengen van focus ipv spreiding, en door discipline. Vastned heeft een aardige focus/cluster in een stad als Amsterdam (met zeer zeker een grote positie), maar heeft teveel losse panden in kleine plaatsen (wat geen enkele synergie biedt). Vastned zit nog steeds relatief hoog in de LTV (tov interne 'norm') en de discount tov boekwaarde is fors, verkoop van panden zonder strategische meerwaarde ter reductie van risico en voor het tonen van (boek)waarde is daarmee logisch en vindt te weinig plaats.
  13. forum rang 8 Branco P 6 april 2023 10:33
    De focus was juist al winkelvastgoed. Je moet oppassen wanneer je je teveel in je focus gaat beperken. Als je alleen in een paar gebieden gaat richten op 1 type winkelvastgoed, dan ben je zeer beperkt in je opties en dan liggen de volgende risico’s op de loer:
    - je koopt panden die net niet optimaal zijn
    - je koopt panden die oververhuurd en/of overpriced zijn

    En dat is nu precies wat Vastned overkomen is. De verkeerde strategie op het verkeerde moment.

    Daar komt vervolgens nog het falende herfinancieringsbeleid bij en het verzuimen om tijdig panden te verkopen.

    ALS Vastned dit gaat overleven, dan gaat dat wel zijn door de verkoop van Gamma-achtige pandjes tegen (ongeveer) boekwaarde. De klusters van pandjes in Amsterdam gaat iig niet de redding zijn. Die Panden zijn thans ook zeker niet tegen boekwaardes te verkopen. En meerwaarde, door waarde toevoeging, komt er ook niet.
  14. forum rang 4 junkyard 6 april 2023 14:36
    Niet erg eens met je reacties en visie op dit punt.

    Een fonds dient onderscheidend te zijn en meerwaarde te bieden door een scherpe focus. De focus / cluster in Amsterdam is onderscheidend en heeft zeker voldoende volume (extra is altijd beter tbv scherpere focus).

    Als belegger kun je dan zelf kiezen of deze focus en dit type vastgoed je past. Als je niet van binnenstedelijk vastgoed houdt, dan kies je niet voor Vastned.

    Mijn punt is niet dat het binnenstedelijke vastgoed van Vastned beter is (kwaliteit of waardevastheid) ten opzichte van ander winkelvastgoed (hoewel Vastned vs ECP performance elkaar weinig ontloopt afgelopen jaren), maar dat een fonds onderscheidend moet zijn en meerwaarde moet bieden door een scherpe focus.

    Een Gamma in Hengelo, twee winkelpandjes in Tiel, een supermarkt is Oss bieden geen synergie t.o.v. een cluster in Amsterdam (wat qua waarde vele malen hoger ligt) en hierin kan Vastned geen meerwaarde bieden (t.o.v. een passief fonds of lokale investeerder met lagere overheadlasten en betere lokale marktkennis). Met de wat hoge LTV en lage beurskoers t.o.v. boekwaarde kan Vastned dit type vastgoed beter verkopen.

    Het blijven wel kruimels (t.o.v. waarde strategische clusters), desinvestering van dit minder centrale vastgoed zal niet de 'grote redding' van Vastned zijn.
  15. forum rang 8 Branco P 6 april 2023 15:29
    Ik ben zeker van dat de aangepaste strategie van Vastned ertoe heeft geleid dat men, in een te kort tijdsbestek, te dure en oververhuurde panden heeft aangekocht in o.a. Amsterdam en Parijs. We hebben ook al gezien dat huurders van Vastned op die plekken er de huur opzegden en nieuwe huurders een lagere huur betaalden.

    Je hebt het steeds over meerwaarde bieden, maar de meerwaarde is nu juist dat een specialistische belegger in winkelvastgoed de panden weet aan te kopen die duurzaam van goede commerciële kwaliteit zijn en die in ieder geval niet boven de markthuur verhuurd zijn. En dan tevens tegen een redelijke prijs aangekocht. De meerwaarde is dus NIET dat je één af andere strategie verzint waarbij je je focust op een heel klein segment binnen het winkelvastgoed.

    Zodra je jezelf allerlei beperkingen gaat opleggen in je investeringsstrategie en je wilt dan toch snel veel aankopen doen, dan is er maar 1 uitkomst mogelijk: je koopt net de verkeerde panden en/of oververhuurde panden en/of je betaalt te veel.

    Qua performance lopen ECP en Vastned op het eerste gezicht niet veel uit elkaar inderdaad. ECP heeft met de Woluwe aankoop ook veel te veel betaald, een precies verkeerd getimede aankoop.

    Mee eens dat Vastned zijn regionale spulletjes moet verkopen, maar ik vermoed dat men de Gamma in Hengelo of het supermarktje in Oss liever wil houden. Ik zou die twee panden wel aankopen, maar dat cluster in Amsterdam in ieder geval niet.

    Maar ik respecteer de wijze waarop je naar beursgenoteerd winkelvastgoed kijkt hoor. Je kijkt vanuit de ogen van een analist die werkt bij een fund-of funds manager. Ik kijk naar winkelvastgoed vanuit mijn achtergrond als winkelvastgoedinvesteerder/manager. Dat levert andere inzichten.
  16. forum rang 4 junkyard 6 april 2023 15:39
    Of de focus / het cluster de juiste is dient de belegger zelf af te wegen in de beleggingskeuze.

    Ik begon bij Vastned wel wat ernstige twijfels te krijgen toen CEO Taco de Groot in Le Marais bleef winkelen (ondanks beurskoers flink beneden boekwaarde) voor ultraprijzige postzegelpandjes (tegen yields ca. 3% + aankoopkosten).

    Voor Vastned is door de lage yields in portefeuille het renterisico en financiering management van groot belang. Vastned heeft de financiering relatief kort vastgelegd, wat icm met de lage yields (en beperkte huurstijging) zeker extra pijn zal doen.

    Het is nu vooral wachten op de uitkomst van "Strategic reorientation - Considering all options". Vastned heeft afgelopen jaren vaker een strategische heroriëntatie ondernomen, tot nu toe heeft dit vooral geleid tot het toevoegen van nieuwe modewoorden in de brede en wollige verslaglegging maar nauwelijks tot actie / tonen van meerwaarde. Wellicht dat van Herk de greep nu heeft verstevigd en grotere beslissingen (> desinvesteringen) volgen.
  17. Bobby 19 april 2023 22:42
    quote:

    junkyard schreef op 5 april 2023 20:56:

    Vastned bezit geen 3 of 8 panden in Amsterdam, dit zijn er tientallen panden op prominente lokaties. Zo bezit Vastned alleen al in de Ferdinand Bolstraat 13 panden (deels naast elkaar gelegen + bovenwoningen). Daarmee kan Vastned iets aan waarde toevoegen op zo'n lokatie, dus oneens met je stelling:
    De aanname dat je makkelijker waarde kunt toevoegen op locaties waar je meerdere panden bezit is geen valide aanname.

    In de Ferdinand Bolstraat staan op dit moment 15 winkels leeg/te huur. In ieder geval 1 daarvan van Vastned (voormalig vodafone/ziggo) staat al 5 maanden te huur voor 110.000,-

    Overigens is het bezit van Vastned veel te beperkt om ook maar enige invloed uit te kunnen oefenen op de aantrekkelijkheid van deze straat.
  18. forum rang 8 Branco P 20 april 2023 12:09
    quote:

    Bobby schreef op 19 april 2023 22:42:

    [...]

    In de Ferdinand Bolstraat staan op dit moment 15 winkels leeg/te huur. In ieder geval 1 daarvan van Vastned (voormalig vodafone/ziggo) staat al 5 maanden te huur voor 110.000,-

    Overigens is het bezit van Vastned veel te beperkt om ook maar enige invloed uit te kunnen oefenen op de aantrekkelijkheid van deze straat.
    Wat ik al eerder schreef: Vastned heeft in een te kort tijdsbestek te veel "A1" panden in grote steden gekocht. Dat kan alleen als:
    - de locatie toch net geen A1 is (zoals Ferdinand Bolstraat) en/of
    - de huidige huur ver boven de markthuur ligt en/of
    - de koopprijs veel te hoog is

    Ni is de vastgoedportefeuille van Vastned op dit moment niet het grootste probleem, maar wel onderdeel van de problemen die Vastned heeft. De hoge LTV en de korte looptijd van leningen/rentevastperiodes is op korte termijn het grotere probleem, hoewel je dit niet helemaal los kunt zien van het bovenbeschreven "aankoopbeleid" van de afgelopen jaren.
  19. forum rang 10 voda 20 april 2023 15:20
    Jaarvergadering VastNed keurt alle agendapunten goed

    Slotdividend van 1,26 euro per aandeel.

    (ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van VastNed hebben tijdens de jaarvergadering van het vastgoedfonds hun goedkeuring gegeven aan alle agendapunten. Dit meldde het concern donderdag na afloop van de bijeenkomst.

    Aandeelhouders gaven onder andere hun goedkeuring aan het dividendvoorstel over het boekjaar 2022 van 1,85 euro per aandeel. Aangezien VastNed in augustus een interimdividend uitbetaalde van 0,59 euro per aandeel, bedraagt het slotdividend 1,26 euro per aandeel.

    Het aandeel VastNed zal op 24 april 2023 ex-dividend noteren. Op 4 mei wordt het dividend betaalbaar gesteld.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
2.233 Posts
Pagina: «« 1 ... 105 106 107 108 109 ... 112 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links