Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ArcelorMittal AEX:MT.NL, LU1598757687

  • 23,270 25 apr 2024 15:24
  • -0,370 (-1,57%) Dagrange 23,250 - 23,690
  • 1.215.094 Gem. (3M) 2,5M

Arcelor februari 2023

164 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 10 februari 2023 10:47
    Beursblik: bemoedigende outlook Aperam

    Degroof Petercam handhaaft koopadvies.

    (ABM FN) Aperam heeft een bemoedigende outlook afgegeven voor het lopende eerste kwartaal. Dit oordeelde analist Frank Claassen van Degroof Petercam vrijdag.

    Zoals verwacht was het vierde kwartaal van 2022 volgens Claassen geen makkelijk kwartaal voor Aperam, vanwege het afbouwen van voorraden in Europa en een negatieve impact van het first-in-first-out principe.

    Degroof had verwacht dat er een grotere vrijval van werkkapitaal zou zijn aan het einde van 2022, maar dit betekent dat er dit jaar nog steeds ruimte is voor een vrijgave van kapitaal.

    Aperam verwacht een beter eerste kwartaal dan het vierde kwartaal, en dat is volgens Claassen bemoedigend. "Dit betekent dat het vierde kwartaal vermoedelijk het dieptepunt van de huidige cyclus was."

    Voor het lopende kwartaal mikt Degroof op een EBITDA van circa 140 miljoen euro, maar er is volgens de analisten ruimte voor een opwaartse bijstelling van deze taxatie. Een belangrijke factor is dat er geen negatieve aanpassingen meer zullen zijn aan de voorraden, aldus Degroof.

    Degroof Petercam heeft een koopadvies op Aperam met een koersdoel van 42,00 euro. Het aandeel Aperam verloor vrijdagochtend 5,1 procent tot 34,51 euro.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  2. forum rang 10 voda 10 februari 2023 13:06
    Daar zit ook de staalfabriek van Arcelor...

    Grootschalige raketaanvallen op Oekraïens energienetwerk: ‘Rusland begonnen aan offensief’

    In verschillende Oekraïense gebieden zijn vrijdagochtend weer Russische drone- en raketaanvallen geweest op het energienetwerk. De autoriteiten van de regio's Charkov en Zaporizja melden beschietingen en volgens Oekraïense media zijn ook bij Dnipro en Vinnytsja explosies geweest.

    In Charkov hebben de autoriteiten tien inslagen geregistreerd en in Zaporizja zeventien. In die laatste regio zou dat "het grootste aantal sinds het begin van de invasie" zijn. Op sommige plekken is de stroom uitgevallen. In de regio Dnjepropetrovsk konden de meeste aanvallen worden afgeslagen door de luchtafweer, maar één raket heeft wel de energiefaciliteiten bij Kryvy Rih geraakt. Daar zou ernstige schade zijn en één persoon raakte gewond.

    Ook in Kiev en andere delen van Oekraïne was vrijdagochtend het luchtalarm te horen. Sinds de herfst bestookt Rusland regelmatig het Oekraïense energienetwerk met grootschalige beschietingen. Donderdag voerde Rusland de druk aan het front op met veel aanvallen in de Donbas-regio. Dat zou het begin kunnen zijn van een langverwacht nieuw Russische offensief.

    Ook de gouverneur van Loehansk vreest dat het offensief is begonnen. Russische troepen proberen onder meer de verdedigingswerken bij de stad Kreminna te doorbreken.

    Gouverneur Serhiy Haidai vertelde op de Oekraïense televisie dat het Russische leger in de aanval was gegaan en door een winterlandschap van sneeuw en bossen probeerde op te rukken naar het westen. Volgens Haidai is er sprake van “maximale escalatie” en een grote toename van het aantal beschietingen. “We zien kleine groepen (Russische soldaten, red.) die proberen op te rukken, soms met de steun van zware bepantsering zoals tanks, en soms niet. Er wordt continu geschoten.”
  3. forum rang 10 voda 10 februari 2023 15:36
    Britse wetenschappers denken een manier te hebben gevonden om de staalindustrie 90% minder CO2 te laten uitstoten
    Artikel van Catherine Boudreau • 1 uur geleden

    De staalindustrie heeft ervoor gezorgd dat onze moderne wereld mogelijk is, maar diezelfde industrie heeft ook een gigantische CO2-voetafdruk.

    © Sean Gallup/Getty Images

    Onderzoekers van de universiteit van Birmingham hebben een process ontdekt waarmee smeltovens voor ijzererts anders kunnen werken. En dat is een grote stap, want dit is het meest vervuilende proces in de staalindustrie.

    Op dit moment worden cokes (een steenkoolsoort gebruikt voor het maken van ijzer) en ijzererts in een grote smeltoven geladen. Die wordt opgestookt tot immens hoge temperaturen om zo vloeibaar ijzer te maken. Dat wordt dan vervolgens verwerkt tot staal. Bij dit proces komt veel CO2 vrij.

    Zo'n 70 procent van het op deze manier geproduceerde staal wordt gebruikt voor gebouwen, auto's en huishoudelijke apparaten.

    Om een ton staal te produceren, wordt er zo'n twee ton aan CO2 de atmosfeer in gepompt, volgens de World Steel Organization. Daarmee is de staalindustrie verantwoordelijk voor 9 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

    Daar kan mogelijk verandering in komen. Harriet Kildahl, co-auteur van het onderzoek, vertelde Insider dat haar team een manier heeft gevonden voor het maken van staal waarbij 90 procent minder steenkool benodigd is.

    Kildahl omschrijft het als een "gesloten cyclus" die koolstofdioxide opvangt en recyclet. Het opgevangen materiaal wordt vervolgens weer ingezet om de chemische reactie te starten die nodig is om ijzererts om te zetten in staal.

    Bij het recyclen van CO2 is nog wel een extra mineraal nodig: perovskiet. Dit zorgt ervoor dat CO2 wordt opgesplitst in koolstofmonoxide en zuurstof. De koolstofmonoxide kan in de smeltoven gepompt worden, en de zuurstof kan gebruikt worden om hem op te stoken.

    Perovskiet is gekozen omdat dit op relatief lage temperaturen van 700 tot 800 graden Celsius reageert met CO2. Die temperaturen kunnen met duurzame verwarmingsmethoden of via een koppeling aan de smeltoven gehaald worden.

    Het perovskiet kan na de reactie weer in oude vorm teruggebracht worden door een chemische reactie in een ruimte met weinig zuurstof. Vervolgens kan het opnieuw gebruikt worden.

    "Er wordt slechts een kleine hoeveelheid cokeskool gebruikt om het proces op te starten, maar vanaf dan punt hoef je dit verder nooit meer toe te voegen", zegt Kildahl.

    Duurzame staalproductie met minder CO2
    Het wordt extra interessant, want volgens de onderzoekers kan het systeem makkelijk en goedkoop zijn om te implementeren. Het maakt namelijk gebruik van bestaande smeltovens waardoor het dus niet nodig is om deze te vervangen voor een compleet nieuwe technologie.

    Daarom is het team achter de ontdekking nu bezig met het vinden van een partner waarmee ze de nieuwe productiemethode kunnen implementeren en testen, vertelt Yulong Ding, co-autheur van het onderzoek, tegen Insider.

    Er zijn ook andere methodes om staal te maken op een CO2-arme manier, maar daarvan moet nog bewezen worden dat ze ook op commerciële schaal werken.

    De Zweedse staalfabrikant SSAB is een voorloper op dit gebied. De fabriek gebruikt groene waterstof afkomstig uit duurzame bronnen. SSAB hoop deze methode vanaf 2026 op commerciële schaal uit te kunnen voeren.

    In IJmuiden is ook Tata Steel bezig met het opzetten van een klimaatneutrale staalproductie met behulp van waterstof.

    Verschillende technieken nodig
    En hoewel de ontwikkelingen hun voordelen hebben, zitten er ook nadelen aan. Dat geldt ook voor de oplossing die de Britse wetenschappers aandragen. "Ik vind het er innovatief en veelbelovend uitzien, maar er zijn een paar nadelen", zegt hoogleraar Jihye Kim van de Colorado School of Mines. Hij doet onderzoek naar de winning van mineralen uit afvalstoffen die vrijkomen bij de productie van staal.

    Volgens Kim vervangt het nieuwe proces niet 100 procent van de benodigde cokeskool. Daarbij moeten er andere materialen zoals biomassa, houtskool of gerecycled plastic worden toegevoegd.

    Daarnaast twijfelt hij aan de stabiliteit van het proces op grotere schaal, omdat er gebruik wordt gemaakt van een gasvormig cokeskool in plaats van de vaste vorm. Dat zou extra verhitting kunnen vereisen, die uit duurzame bronnen gehaald zou moeten worden.

    Uiteindelijk zijn er meerdere strategieën nodig om de CO2-uitstoot van de staalproductie te verlagen. "We kunnen meerdere technieken tegelijk gebruiken", stelt Kim.

    LEES OOK: African Clean Energy pakt een van ’s werelds grootste problemen aan met een klein apparaat – daar betalen vervuilende bedrijven voor

    Met diverse sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/br...
  4. forum rang 10 voda 11 februari 2023 08:41
    Beursupdate: AEX op Wall Street

    Door ABM Financial News op vrijdag 10 februari 2023
    Views: 5.436

    (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag vier van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten, waaronder Shell en Unilever.

    Aegon (-0,10%)
    ArcelorMittal (-0,50%)
    ASML (+0,46%)
    ING Groep (-0,25%)
    Philips (+0,11%)
    RELX (-0,09%)
    Royal Dutch Shell (+0,75%)
    Unilever (+0,07%)

    Euro/dollar: 1,0681

    Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 752,22 punten, zijn geëindigd op 752,84 punten.

    Bron: ABM Financial News
  5. forum rang 10 voda 11 februari 2023 09:52
    ’Dieptepunt voorbij’: staalsector voorziet alweer economische opleving
    Door THEO BESTEMAN

    Gisteren, 19:15
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Hun recente kwartaalcijfers waren matig, soms slecht. Maar de vooruitblik van staalbedrijven voor hun orders uit de autoproductie, bruggenbouw, windmolens en conservenblikjes geeft hoop. „We zijn het dieptepunt van de cyclische golf voorbij.”

    De economie koelt al niet meer af. ANP/HH

    Grote staalmakers kampten in het crisisjaar 2022 met een lage staalprijs. De markt kende krimp, deels door de verwoestende Russische oorlog in Oekraïne. ArcelorMittal, de grootste staalmaker in Europa, moest over het derde kwartaal $1 miljard afboeken op zijn fabriek in de Oekraïense stad Kryvy Rih. Die draait door op de waakvlam.

    BEKIJK OOK:
    Staalreus ArcelorMittal presteert beter dan verwacht in zware markt

    ArcelorMittal meldde donderdag een bedrijfsresultaat dat in het kwartaal 50% op jaarbasis was gekelderd. Bij roestvrijstaalmaker Aperam daalde dit aangepaste resultaat met 45%.

    Maar optimisme overheerst. „Er zijn aanwijzingen dat de voorraadafbouw bij klanten die we in de tweede helft van 2022 zagen zijn hoogtepunt heeft bereikt”, aldus ceo Aditya Mittal. Topman Di Mateo van Aperam zegt dat het ’dieptepunt van de cyclische golf voorbij is’. De wereldmarkt voor staal zal met 2 tot 3% op jaarbasis groeien, stelt hij.

    BEKIJK OOK:
    ’Verhaal ECB-president Lagarde is verwarrend’

    Afkoeling
    De koers van het Japanse Nippon Steel schoot deze week omhoog op de vooruitblik bij zijn kwartaalresultaten. Het schrapte bewust in de productie nadat de onderneming zuchtte onder de afgekoelde staalprijzen. Maar zijn vooruitblik verraste analisten. Ook concurrent Kobe Steel pluste 15% toen het een zonnige outlook presenteerde.

    Tata Steel Group, moederbedrijf van de grootste Nederlandse staalmaker in IJmuiden, rapporteerde kwartaalverlies. Zijn topman TV Narendran zei desgevraagd ’duidelijk herstel’ te zien omdat India en China weer meer staal kopen.

    BEKIJK OOK:
    Ontloopt Europa doemscenario recessie? ’Alternatief is óók zwak’

    Lagere volumes
    De producenten zijn echter notoir afhankelijk van ijzererts, kolen en bauxiet. De prijzen daarvan schoten in de energiecrisis omhoog. Die koelen nu af, aldus Kobe Steel. Hoewel er nog minder staal dan normaal uit fabrieken rolt, is de vraag groot: de hogere prijzen die autobouwers en blikjesfabrikanten bieden compenseren de lagere volumes. Kobe bijvoorbeeld zegt dit jaar 38% meer winst te kunnen boeken.

    Alle staalmakers gebruiken hun omzet om te ’vergroenen’. Enkele maken staal met behulp van waterstof. In IJmuiden treft Tata Steel voorbereidingen met die waterstof, waarmee het Zweedse SSAB naam maakt.

    BEKIJK OOK:
    Voorspelde faillissementsgolf blijft uit, hoe staan bedrijven ervoor?

    Groen
    Staalbedrijven binden nu steeds meer beleggers aan hun groene koers: staalmakers geven in tempo ’duurzame’ obligaties uit, voor de bouw van nieuwe installaties die de uitstoot volgens klimaatafspraken minimaliseren. Het Duitse ThyssenKrupp, met Mercedes-Benz en Volkswagen als klanten, haalde €9 miljard op voor die groenere koers. Ook Chinese staalmakers gaan mee: bedrijven investeren daar alleen al €20 miljard in recycling van staal.

    „Hun intenties zijn goed om klimaatdoelen te halen. Maar omdat dit zulke grote bedrijven zijn, duurt die overgang vele, vele jaren”, zegt Casper Burgering, econoom duurzaamheid bij ABN Amro. „Anderzijds, staal zit overal in: je kunt staalproductie niet zomaar wegpoetsen en vervangen. De wereld moet door deze fase van vergroening heen.”

    www.telegraaf.nl/financieel/55929175/...
  6. forum rang 6 rene66 12 februari 2023 11:59
    Even de grafiek voor het beeld. De eerst volgende steun ligt bij de 50 MVA (oranje lijn). Het aandeel heeft die waarde echter vrijdag al aangetipt, dus daar gaat het waarschijnlijk wel doorheen. Als dat gaat gebeuren is de volgende steun de 200 MVA (rode lijn) op 24,73 euro. De Macd kruist nog naar beneden , het aandeel is licht oversold. Ik ben benieuwd wat de bodem gaat worden, maar ik sta nog niet in de koopstand.

    Uiteraard blijft TA een spel van lijnen en een hulpmiddel, dus in de werkelijke wereld kan het altijd anders gaan. De voorspelling van @aandeeltje geloof ik echter wel.
  7. forum rang 10 voda 14 februari 2023 06:37
    Beursupdate: AEX op Wall Street

    Door ABM Financial News op maandag 13 februari 2023
    Views: 6.112

    (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.

    Aegon (+0,68%)
    ArcelorMittal (+0,79%)
    ASML (+0,49%)
    ING Groep (+0,21%)
    Philips (+0,42%)
    RELX (-0,24%)
    Royal Dutch Shell (+0,11%)
    Unilever (+0,41%)

    Euro/dollar: 1,0723

    Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 762,64 punten, zijn geëindigd op 764,26 punten.

    Bron: ABM Financial News
164 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Herstel in zicht voor ArcelorMittal

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links