Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

  • 76,900 24 apr 2024 17:35
  • +0,100 (+0,13%) Dagrange 76,240 - 77,100
  • 330.946 Gem. (3M) 378K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.326 Posts
Pagina: «« 1 ... 219 220 221 222 223 ... 317 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 'belegger'' 8 februari 2023 23:11
    Toevallig las ik vandaag in het Acomo topic dat ze bij Tradin Organic een dagvaarding hebben ontvangen. Een leverancier eist een schadevergoeding voor een beëindigde relatie. Het gaat om een claim van €55 miljoen.

    Acomo kom je inderdaad vaker tegen als dividendaandeel. Het valt mij ook op dat menigeen het aandeel al jaren heeft (B&H). Je kent vast wel de maandberichten van het Add Value Fund. Zo uit mijn hoofd hebben zij Acomo, TKH, Kendrion en Nedap.

    Je hoeft de rapportages niet te tekenen voor gezien, als voorwaarde om je dividend te krijgen. Zo werkt het niet. In die zin kun je best veel meer aandelen aanhouden. Jij gaat op zoek naar aandeel nummer 11, 12 ... 20, 21 etc. Zo blijf je bouwen aan je portefeuille met de bekende hoekstenen en vervolgens een dakkapel, schuurtje etc.

    Voor mij is het een beetje de sport om te bedenken wat er zal gebeuren als ik er een blokje uithaal. Wat mis ik bijvoorbeeld als ik Microsoft eruit haal, kan ik indirect op dezelfde onderliggende trends meeliften met de Nederlandse chipper(s). Vervolgens daarbinnen, heb ik ASML nodig of red ik het ook met alleen Besi.

    Dat combineer dan wel weer met ETF's. Ik zou ook aandelen zoals Unilever of Ahold erbij kunben kiezen en dan zit ik zo op 20 posities of meer. Dan vraag ik mijzelf af wat zo'n Unilever of Ahold voor mij toevoegen t.o.v. het ETF. Dat kun je ook stellen voor andere aandelen, maar het is voor mij de aardigheid om enkele individuele aandelen te hebben.

    Het is belangrijk dat iets bij je past. Voor mij werkt dit nu, maar ik snap ook dat anderen meer (losse) posities kiezen.
  2. forum rang 5 QueSera 8 februari 2023 23:14
    quote:

    midjj schreef op 8 februari 2023 19:17:

    [...]

    Dit gebeurt elk jaar in Januari en Februari. IBKR komt in de dagelijkse status updates met lange, totaal onoverzichtelijke lijsten van + en - bedragen. Uiteindelijk krijg je een hoop dividendbelasting terug. Bij mij ongeveer de helft van de totale ingehouden dividendbelasting over het voorgaande jaar. Ik heb echt geen flauw idee hoe ze dat berekenen. Bij MAIN krijg ik in het overzicht de ene maand uit 2022 een derde van de dividend tax terug, dan weer de helft, dan weer een ander percentage.
    Uiteindelijk tel ik al die in Januari en Februari door IBKR terugbetaalde bedragen op en dat breng ik dan weer in mindering op mijn terug te vorderen dividend belasting volgende maand bij de IB opgave.
    Ik heb dat in de overzichten gezien, maar snapte niet zo goed waarom ik nu nog de overzichten ingehouden dividendbelasting van vorig jaar zou moeten zien. Ik moet zeggen dat ik er geen aandacht aan heb besteedt. Maar nu zie ik dat het inderdaad plus en min bedragen zijn. Het gaat bij mij over PDI en FSK. Ok. Ik krijg dus ingehouden dividendbelasting terug. Dat had ik nog niet bij elkaar opgeteld. Bedankt!
  3. forum rang 6 !@#$!@! 8 februari 2023 23:54
    quote:

    MotR schreef op 8 februari 2023 17:08:

    [...]
    Persoonlijk lijkt mij 10 aandelen, één per sector wat aan de lage kant voor goede diversificatie.

    Bv welk aandeel neem je in Health Care? En stel een ander bedrijf dan jouw keus maakt de volgende blockbuster in medicijnen. Of je hebt maar één bedrijf in de energie sector waar vervolgens iets gebeurt zoals het ongeluk van Exxon Valdez? Of je kiest net verkeerd in de tech sector? Ik zou ideosyncratische risico’s niet onderschatten.

    Hoeveel het er wel zouden moeten zijn voor een goede diversificatie is niet zwart-wit, maar 30 tot 100 kan allemaal.
    Ja, maar dan moet je gewoon een tracker kopen of een goedkope etf.

    Je kan hier wel gaan zitten hobbyen voor de leuk. Maar de index ga je niet verslaan. Dan maak je gewoon keuze over welke Beta (volatiliteit) je bereid bent te hebben. Hoog en groei of laag en dividend bv.

    Als mensen hier 30 of weet ik hoeveel aandelen/fondsen allemaal gaan uitkiezen op basis van wat ? Intuïtie ? Gevoel ? Logica ? Ja, leuke en aardig. Maar dat is natuurlijk onzin financieel gezien.
    Wees dan eerlijk en weet dat je betaalt voor alle tijd die je erin steekt. Een hobby dus. (ipv dat het geld opbrengt)
  4. forum rang 6 !@#$!@! 9 februari 2023 00:15
    quote:

    'belegger'' schreef op 8 februari 2023 16:49:

    Met +/- 10 posities ben ik wel benieuwd welke je dan hebt gekozen.

    Op dit moment zit ik passief in Berkshire, VanEck Sustainable World Equal Weight ETF en VanEck Dividend ETF. Met individuele aandelen heb ik nu ASML, Besi, Microsoft, Aalberts, Van Lanschot, Stellantis, Shelll, Acomo, Enphase.

    Een aantal van +/- 10 geeft mij wel een gevoel van overzicht. Het dwingt ook tot het maken van keuzes, waardoor je je nog een paar keer extra bedenkt voor je iets doet. Het volgen van de bedrijven valt bij mij in de praktijk toch tegen. Ik ga niet voor 10 aandelen alle kwartaalrapportages doorspitten. Dat doe ik meer ad-hoc als ik ergens op wil inzoomen.
    Dat is op zich wel slim. Gewoon brede opbouw en (minder) dan 10 aandelen kiezen voor de hobby en leuk.

    Ikzelf ben heel jong begonnen met beleggen/traden. Nu alweer meer dan 20 jaar geleden en heb daardoor een wat andere insteek dan gemiddeld :-)
    Heb nu 3 posities in HTGC, KLep en heel veel putopties geschreven op URW :-) (vanaf 45 en de meeste <40)
    Daarnaast nog putopties geschreven op 5 andere aandelen. Zoals TSLA (33), VIRT (10), PNL(1.50), FLOW (16) BYND (2.50)

    Maar na 18 jaar traden waarin ik veel heb verdiend, ook wel eens veel verloren (in het begin) of veel uitgegeven ;-)
    Merkte ik dat ondanks dat ik goed was in traden , 80% van de winst echt maar van een paar hele goede trades komen. De rest is gerommel in de marge op lange termijn. Zo had ik ooit Versatel gekocht op €0.20 en verkocht op €2.20
    Dat is hoe ik terug ben gekomen in dit spel na alles een keer verloren te hebben :-)
    Maar dat was een goede ervaring. Leert namelijk het belang van goed money management.

    Echter ik erkende dus dat het lange termijn op enkele bijzondere kansjes gaat en de rest eigenlijk zonde van de tijd is.
    Dus toen COVID kwam heb ik eerst alles in FLOW gestopt en had ik letterlijk 1 positie haha
    Daarna heb ik die verkocht op €32.50 en heb ik alles in ECMPA gestopt op toen €10
    Uiteraard met hefboom :-) (dmv margin)
    Dus zo heb ik 500% gehaald tov eind 2019 (Mijn stand voor COVID)
    Daarvoor haalde ik misschien tegen de 20% per jaar, maar dat gaf ik ook weer uit. Dus per saldo groeide mijn vermogen niet echt.

    Mijn levensmotto: Als je iets doet, doe het dan goed.

    Dit kan je ook doen door bv 80% in enkele brede etf's te gaan en met die 20% op zoek te gaan naar buitenkansjes die slechts een enkele keer in de paar jaar voor komen. (je moet ze ook herkennen natuurlijk en dan niet achteraf ;-)
    Door je brede belegging kan je met de rest rustig langs de zijlijn afwachten (wat het moeilijkst is haha) en lekker Hobbie gokken voor het wat leuk geld en rendement die dat soort kansjes bieden.
    Kan je eventueel met bv 5% korte termijn gokken om van te leren wat ik al heb geleerd ;-)
  5. MotR 9 februari 2023 00:23
    quote:

    !@#$!@! schreef op 8 februari 2023 23:54:

    [...]

    Ja, maar dan moet je gewoon een tracker kopen of een goedkope etf.

    Je kan hier wel gaan zitten hobbyen voor de leuk. Maar de index ga je niet verslaan. Dan maak je gewoon keuze over welke Beta (volatiliteit) je bereid bent te hebben. Hoog en groei of laag en dividend bv.

    Als mensen hier 30 of weet ik hoeveel aandelen/fondsen allemaal gaan uitkiezen op basis van wat ? Intuïtie ? Gevoel ? Logica ? Ja, leuke en aardig. Maar dat is natuurlijk onzin financieel gezien.
    Wees dan eerlijk en weet dat je betaalt voor alle tijd die je erin steekt. Een hobby dus. (ipv dat het geld opbrengt)
    Je kan prima een grondige analyse uitvoeren, en daarna het aandeel vasthouden, in principe voor altijd zoals ik doe. Als je dat jaren doet kan je best tientallen aandelen hebben. Ik zie dat zeker niet als hobby beleggen.

    Maar ik verwacht niet de index ermee te verslaan. In ieder geval heb ik de beheerskosten van etf’s bespaard, dat is al een marge voor mij. Denk je dat mensen met 10 aandelen gemiddeld een hoger rendement halen? En zelfs al zou dat te bewijzen zijn, de grotere spreiding van resultaten zou het minder aantrekkelijk maken voor mij. Ik heb liever een zekerder redelijk rendement, dan een onzeker iets hoger gemiddeld rendement.
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 9 februari 2023 00:42
    quote:

    !@#$!@! schreef op 8 februari 2023 23:55:

    [...]
    Het ging om 10 aandelen. Met etf's kan je met nog veel minder af.
    Oh wow... Ik begon ook ooit met slechts één, een handjevol, tiental, tientallen en daarna 100+ aandelen...

    Over de opmerking "jezelf voor de gek houden" (bij >10 aandelen) denk ik dan: daar moet een bepaalde overtuiging achter zitten. Misschien wil je daar meer over vertellen?

    Ik sluit me verder aan bij MotR en belegger: wil je misschien delen welke 10? Puur nieuwsgierigheid, niet om er een waardeoordeel over die 10 (of jouw keuze om het bij 10 te houden) te vellen.

    @QueSera/Calendar: toevallig ben ik nu ook net begonnen in het boek van George Kinder en de 7 stages/Life Planning begonnen. Ben nu nog bij de inleiding waarin die 7 stages kort worden besproken. Hoewel ik de hoofdstukken erover nog moet lezen meen ik al een aantal voorbeelden in mijn eigen leven te kunnen plaatsen in die stages:
    1) Jeugd: "onschuld" (overtuigingen/valkuilen): geld komt niet aanwaaien/je moet er hard voor werken etc.
    2) Jeugd: "pijn" (alarmsignalen): vrijwel iedereen in de vorige generatie en enkele in mijn generatie hun hele leven als ondernemer keihard gewerkt, 7 dagen per week, 14 uur per dag, om te eindigen met niets
    3) Volwassenheid: "Kennis": het is wel een jump van 2 naar 3 (ook in aantal jaren), maar ik ben de laatste paar jaren (gedreven door negatieve prikkels, zeg maar "pijn" in de volwassenheid) al begonnen met identificeren van situatie, inschatten van het benodigd vermogen en plannen van een stappenplan
    4) Volwassenheid: "Inzicht" (in jezelf): mede noodgedwongen door de "negatieve prikkels" ben ik de laatste jaren ook begonnen met hulp van externe coaching inzicht in mezelf te verkrijgen. O.a. door na te denken over (Westerse versie van het Japanse) "Ikigai". Wat vind je leuk, waar ben je goed in, waar valt geld mee te verdienen, waar is behoefte aan: door deze vragen separaat te beantwoorden ontdek je of er een overlap is te vinden (dat hoeft dus niet! misschien vind je iets wel heel erg leuk, waar je heel slecht in bent en omgekeerd).
    5) Volwassenheid: "Daadkracht": ik weet niet of het echt past bij dit onderdeel, maar door 1-4 ben ik wel rigoreuze stappen gaan zetten. Ik wilde hoe dan ook de hypotheeklening op ons huis z.s.m. afbetalen, ben begonnen aan een "FIRE" portefeuille etc. En ik heb ook relatief weinig of geen negatieve geldverspillende gewoontes die ik moest schrappen. Ook verwennen we onze kinderen niet (ze hebben wel een pot geld op hun 18e, maar ze moeten gewoon voor hun geld werken, bijbaantjes nemen, hard werken etc.). "De touwtjes in eigen handen nemen" spreekt me wel aan.
    6) Ontwaken: "Visie": ik weet niet hoe ver ik hier in ben, maar ik merk dat ik steeds meer grijstinten begin te zien en een stuk minder zwart wit naar de wereld kijk (dat kan je een vorm van visie noemen). Vaak denk ik dat ik als enige twee kanten van eenzelfde verhaal zie, terwijl de hele wereld verdeeld is in twee kampen die elkaar niet (willen) begrijpen. Ik weet niet of ik hiermee mijn "innerlijke ziel" contact laat maken met de "buitenwereld" en of ik hiermee mijn "omgeving kan helpen", maar ik moet het hoofdstuk hierover nog lezen en hopelijk brengt me dat een beetje verder.
    7) Ontwaken: "Aloha" (wijsheid en vrijgevigheid): in de inleiding wordt gelukkig niet alleen gesproken over miljardairs die bibliotheken door het hele land bouwen, maar (juist) ook over mensen die gewoon in hun eigen omgeving andere mensen gelukkig maken. Ik houd het ook klein en in mijn eigen omgeving. Ik weet nog dat ik als student al regelmatig wat geld in een envelopje naar mijn oma stuurde. Pas na haar dood hoorde ik van mijn tante hoeveel het haar ontroerde elke keer als ze zo'n envelopje ontving. Ik houd ervan om familie en vrienden op eten te trakteren, af en toe een theatervoorstelling etc. Ik vind geven inderdaad meer voldoening geven dan iets krijgen. Maar ik weet niet of dit een begin is van wat er wordt bedoeld. Ik ga het nog lezen en ontdekken...
  7. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 9 februari 2023 00:54
    !@#$!@!
    Okay... een deel van mijn bovenstaande post is alweer achterhaald want die 10 heb je inmiddels alweer toegelicht... ;-)
    Ik feliciteer je met je voorbeeld van de +500% in 3 jaar tijd.

    Het doet me een beetje denken aan een voorbeeld in het boek dat ik nu aan het lezen ben van een oom die steenrijk werd door een stukje land te kopen waar plots olie onder bleek te zitten. Het is dan een valkuil voor het neefje om dan ook maar al het spaargeld in een (of enkele) stukjes grond te stoppen. Naast die ene oom die goed gokt met +500% als resultaat, heb je een hoop neefjes die misgokken en een hoop geld kwijt kunnen raken.

    Ik ben overigens geen type neefje die dan ook maar stukjes grond gaat kopen in de hoop op evenveel fortuin, of aan de kant blijft staan en bozig gaat roepen dat het wel fout moet gaan. Nee hoor: dit neefje zou dan blij voor die oom zijn, hoopt dat die oom zijn fortuin behoudt, maar pakt het zelf gewoon anders aan... (en raadt andere neefjes aan om er goed over na te denken of ze het voorbeeld van de oom echt willen en kunnen volgen) ;-)

    Edit: begrijp ik je goed dat je die 10 soms vrij kort aanhoudt (dus geen buy and hold), maar actief verhandelt en wisselt voor andere aandelen wanneer je denkt dat het tijd ervoor is? Dus dat je telkens instap en uitstap momenten probeert te vinden voor maximaal 10 verschillende aandelen?
  8. forum rang 6 !@#$!@! 9 februari 2023 00:59
    quote:

    MotR schreef op 9 februari 2023 00:23:

    [...]
    Maar ik verwacht niet de index ermee te verslaan. In ieder geval heb ik de beheerskosten van etf’s bespaard, dat is al een marge voor mij. Denk je dat mensen met 10 aandelen gemiddeld een hoger rendement halen? En zelfs al zou dat te bewijzen zijn, de grotere spreiding van resultaten zou het minder aantrekkelijk maken voor mij. Ik heb liever een zekerder redelijk rendement, dan een onzeker iets hoger gemiddeld rendement.
    Dus kan je beter een tracker kopen. Jouw transactiekosten zijn zullen niet lager zijn dan de kosten van een tracker.

    Nee, slechts weinigen halen een hoger rendement dan de index. MAAR als je dat wilt, of wilt proberen, dan gaat dat alleen lukken met minder dan 10 aandelen en natuurlijk kennis en ervaring. (of geluk :-)
    Met 30-50 aandelen is dat sowieso kansloos. Zonde van je tijd en energie.

    De toekomst is niet te analyseren. Dus een aandeel kopen en levenslang vasthouden op basis van een analyse zie ik als kansloos. Dat is waarom venture capitalist bv in heel veel startups investeren. De meeste redden het niet. Maar die ene die dan wel succesvol is , die kan dan de zilvervloot binnenbrengen.
    Maar dat is niet te voorspellen via een analyse.
  9. forum rang 6 !@#$!@! 9 februari 2023 01:21
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 9 februari 2023 00:54:

    !@#$!@!
    Okay... een deel van mijn bovenstaande post is alweer achterhaald want die 10 heb je inmiddels alweer toegelicht... ;-)
    Ik feliciteer je met je voorbeeld van de +500% in 3 jaar tijd.

    Het doet me een beetje denken aan een voorbeeld in het boek dat ik nu aan het lezen ben van een oom die steenrijk werd door een stukje land te kopen waar plots olie onder bleek te zitten. Het is dan een valkuil voor het neefje om dan ook maar al het spaargeld in een (of enkele) stukjes grond te stoppen. Naast die ene oom die goed gokt met +500% als resultaat, heb je een hoop neefjes die misgokken en een hoop geld kwijt kunnen raken.

    Edit: begrijp ik je goed dat je die 10 soms vrij kort aanhoudt (dus geen buy and hold), maar actief verhandelt en wisselt voor andere aandelen wanneer je denkt dat het tijd ervoor is? Dus dat je telkens instap en uitstap momenten probeert te vinden voor maximaal 10 verschillende aandelen?
    Ja, ik was altijd al een trader. Vooral TA en proberen te bodemvissen. Iedereen heeft zijn talenten. Mijn talent was om goed de bodem te kunnen voorspellen bij hele grote bewegingen. (zoals 2003, 2009 bv) nadeel is dat zoiets niet zo vaak voorbij komt.
    Voordeel is, je hebt maar 1 goede klapper nodig om voor jaren binnen te zijn.
    In 2003 was ik nog student en in 2009 was ik ook nog "arm". Procentueel echt heel veel verdient, maar in absolute bedragen in de ogen van dit forum niet zoveel ;-)

    Bewijs: www.iex.nl/Forum/Topic/509284/Koffiek...

    Deze heb ik bewaard voor mij archieven, om terug te denken aan de goede oude tijd.
    www.iex.nl/Forum/Topic/526885/4/Het-i...
    (als ik het mij goed herinner ging ik hier van 10.000 naar 100.000 ofzo. Voor een student enorm veel geld natuurlijk :-)
    Leuke dingen van gedaan haha. Dit deed ik met vaak maar 3 verschillende aandelen in de porto per keer


    Ik snap dat je denkt dat die 500% gewoon mazzel was met een goede gok. Maar dat was het niet. Ik heb niet al mijn geld ingezet omdat ik een leuke gok wilde doen. Ik herkende gewoon een goede kans en waar ik normaal 10-20% max van mijn porto zou inzetten, vanwege spreiding en risico.
    Ik wist, in tegenstelling tot de rest van het FLOW forum (ja, mensen kiezen aandelen op basis van wat ?????) hoe FLOW zijn geld verdient en zag een kans.
    bewijs: www.iex.nl/Forum/Topic/1368917/Flow-T...
    Op 13 maart begin ik te posten over de bijzondere omstandigheden en mogelijkheden voor FLOW. Toen stond de koers nog steeds maar op €22. Toen heb ik besloten er 100% voor te gaan.

    De keuze voor ECP hoeft geen uitleg lijkt mij. Aandeel had gewoon goede cijfers en ondanks alle sluitingen van winkelcentra was er financieel voor de lange termijn niks aan de hand. Dan is het dus gewoon kopen en wachten tot de pandemie over was. Moet bekennen duurde een stuk langer dan ik ooit had kunnen bedenken op dat moment. Maar het moment dat de vaccins werden goedgekeurd kan je duidelijk in de grafiek zien :-)

    Dat is dus geen gokken, maar gewoon een duidelijke kans herkennen. In combinatie met alle "regels" overboord zetten en er gewoon voor gaan :-)
  10. Zwitserleven 9 februari 2023 02:29
    Ik herken wel wat van !@#$!@! en MotR in mijn aanpak. Heb een jaar of 20 geleden ASMI, ASML en DSM gekocht. Op de plank gelegd en niet aangeraakt, ASMI verkocht omdat er weinig schot in zat. ASML een derde qua aandelen verloren door reverse splits. Zie dat meer als geluk dan gedegen analyse, want wie kan voorspellen dat ASML mopolist wordt en DSM een succesvolle transformatie doormaakt van chemie naar vitamine? Nemetschek 'gevonden in 2014 en in 2018 voor het bijna 10 voudige verkocht omdat de waardering te veel op de muziek was vooruitgelopen. Had dat aandeel aan mijn vader voorgelegt, ingenieur, en hij zou het blind kopen. Heb ik dus gedaan.
    Uiteindelijk ook meer gaan diversificeren en ondertussen ook een behoorlijk aantal aandelen in allerhande bedrijven. Alles bijhouden lukt inderdaad niet, maar hoeft ook niet. De goede aandelen gaan vanzelf (oa ASML, Apple) terwijl je bij andere er naast zat en ze of verkoopt of blijft zitten omdat je potentieel ziet wat er niet uitkomt.
    Zo lang je belegt met geld wat je niet nodig hebt kun je over de woelige baren van de dotcom bubbel, de financiele crisis en Covid varen. En ja, niet in paniek raken maar vertrouwen dat je verliezen weer gooedgamaakt worden. Heeft na de dotcom bubbel lang geduurd. Merk wel dat investeren in kwaliteit (oa Linde, LVMH, Münchener Rück, Nestle, Roche) betere resultaten oplevert dan hopen op potentieel. Had vroeger ook een meer Nederlandse portefeuille, maar mijn resultaten zijn met investeringen buiten de landsgrenzen zienderogen verbeterd. Beetje tegen de wijsheid van Buffett in (koop wat je kent en begrijpt). Heb lang buy en hold gedaan, maar uiteindelijk wel gemerkt dat je soms beter winst kan nemen en later terugkopen, dan een hele rit naar beneden uit te zitten. Meer met koersdoelen werken of de indicatoren als k/w volgen. Dit dus nooit op ASML en DSM toegepast.
  11. forum rang 10 voda 9 februari 2023 07:33
    Unibail-Rodamco-Westfield EBITDA 2022 EUR2,21 mrd

    (MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires

    07:40
    *Unibail-Rodamco-Westfield: nettohuurinkomsten 2022 2,26 mrd euro, plus 29,1 procent
    07:40
    *Unibail-Rodamco-Westfield: recurrente nettoresultaat 2022 1,34 miljard euro, plus 33,2 procent, 9,66 euro per aandeel
    07:40
    *Unibail-Rodamco-Westfield voorziet aangepaste terugkerende winst per aandeel 2023 van 9,30 tot 9,50 euro per aandeel
  12. robutrecht 9 februari 2023 08:51
    Tja ik ben een erg saaie dividend belegger.
    Ben in 2017 echt overgestapt naar alleen dividendaandelen. stuks of 80 verschillende aandelen. Veel amerikaanse maar ook nederlandse en 7 etf.
    En alleen buy and hold. Dividend herinvesteren. Maandelijks ook bijstorten.
    Ik ben er overtuigd van dat het rente op rente effect van een 3dubbele sneeuwbal (maandelijks bijstorten, dividend herinvesteren en dividend verhogingen) alles verslaat op een termijn van 20 jaar.
  13. Joost_K 9 februari 2023 10:27
    quote:

    robutrecht schreef op 9 februari 2023 08:51:

    Tja ik ben een erg saaie dividend belegger.
    Ben in 2017 echt overgestapt naar alleen dividendaandelen. stuks of 80 verschillende aandelen. Veel amerikaanse maar ook nederlandse en 7 etf.
    En alleen buy and hold. Dividend herinvesteren. Maandelijks ook bijstorten.
    Ik ben er overtuigd van dat het rente op rente effect van een 3dubbele sneeuwbal (maandelijks bijstorten, dividend herinvesteren en dividend verhogingen) alles verslaat op een termijn van 20 jaar.
    En (een belangrijk punt voor mij) : saaie oerdegelijke dividendbedrijven zijn relatief stabiel in hun uitkering en beurskoers. Het afdekken van je risico naar beneden is ook een belangrijk deel van deze strategie. Verliezen compounden ook en om een jaarverlies van 20% te compenseren moet je een volgend jaar alweer 25% rendement maken. En dan nog sta je dan na 2 jaar op 0%.

  14. Jalapenjos 9 februari 2023 11:23
    quote:

    !@#$!@! schreef op 9 februari 2023 00:59:

    [...]

    Dus kan je beter een tracker kopen. Jouw transactiekosten zijn zullen niet lager zijn dan de kosten van een tracker.

    Nee, slechts weinigen halen een hoger rendement dan de index. MAAR als je dat wilt, of wilt proberen, dan gaat dat alleen lukken met minder dan 10 aandelen en natuurlijk kennis en ervaring. (of geluk :-)
    Met 30-50 aandelen is dat sowieso kansloos. Zonde van je tijd en energie.

    De toekomst is niet te analyseren. Dus een aandeel kopen en levenslang vasthouden op basis van een analyse zie ik als kansloos. Dat is waarom venture capitalist bv in heel veel startups investeren. De meeste redden het niet. Maar die ene die dan wel succesvol is , die kan dan de zilvervloot binnenbrengen.
    Maar dat is niet te voorspellen via een analyse.
    Ik begrijp de gedachte wel. Ik wilde eerst ook vooral met etf's aan de slag, maar als je dan vervolgens ziet dat je als dividendbelegger bij de meeste etf's minder dividend ontvangt dan uit de onderliggende waarden kunt halen...... Zo ben ik dus niet in de grote energie-etf of information tech.-etf terechtgekomen, maar beleg ik in 3 à 4 van de in de top 15 genoemde holdings uit die etf; een selectie van aansprekende namen, goede dividendrendementen en goede fundamenten.
  15. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 9 februari 2023 11:37
    Ook belangrijk punt ter overweging voor FIRE beleggers die al in de R-fase zitten:
    Als je maandelijks cashflows nodig hebt, dan hakt een koersdaling er bij een crash dubbel zo hard in wanneer je geen dividendaandelen hebt, maar koersgroei-aandelen. Immers: je moet dan een groter deel van je aantal aandelen verkopen om aan hetzelfde bedrag te komen. Je ziet dan niet alleen de waarde hard dalen tijdens een crash, maar ook het aantal aandelen zie je harder dalen dan in de maanden dat het goed ging. Dat zou mij een erg bijzonder onrustig en vervelend gevoel geven, terwijl ik juist tijdens een crash een relatief veilig gevoel wil hebben (daarom past dit niet bij mij).

    Een dividendbelegger daarentegen, ziet wel de waarde van zijn porto dalen tijdens een crash, maar de cashflow blijft hetzelfde (als je tenminste niet in bijvoorbeeld Europese banken en verzekeraars etc. belegt). Als je een beetje buffer hebt in je cashflow, dan kan je zelfs profiteren van de dalende koersen door overtollige cashflow goedkoper te herbeleggen. Tot nu toe geeft mij dat het beste en meest rustige gevoel tijdens forse koersdalingen.

    Ik heb het gevoel dat mensen die niet zo voor dividendaandelen zijn, dit positieve effect ofwel over het hoofd zien of minder belangrijk vinden dan het gevoel dat je je dan de kans mist op "echte winnaars" (zeg maar een Tesla). Ook ik heb wel mee te maken met die "FOMO". Als medicijn daartegen, heb ik daarom wel wat posities in dat soort aandelen. Eigenlijk ook maximaal een stuk of 10, maar op een totaal van 100+ aandelen is dat dus niet zo veel. Ik heb ze daarom ook niet omdat ik de jackpot wil winnen, maar voor mijn gemoedsrust als zo'n superrally zich gaat aandienen. In de tussentijd vind ik het niet zo erg als ze de afgelopen twee jaar eigenlijk best belabberd presteren...

    !@#$!@!: hoe actief handel jij? Zou je het (semi-)daytrading kunnen noemen? Ik heb een kennis die aan daytrading doet. Hij heeft een apparaatje gekocht waarmee hij voorgeprogrammeerde buy-sell knoppen heeft voor een beperkt aantal voorgeprogrammerde aandelen. Ik heb dus het idee dat hij ook een handjevol aandelen in de gaten houdt, en daar dan super gefocust continu aan- en verkopen doet met hoge volumes en relatief lage koersverschillen. Als hij ermee bezig is, dan wil hij ook niet gestoord worden en is hij heel gefocust bezig.
  16. forum rang 5 QueSera 9 februari 2023 11:58
    @AVM

    Goed dat je begonnen bent om te lezen. Al die voorbeelden hoe mensen met hun geld omgaan en wat ze daarbij in hun hoofd halen/hebben is ook gewoon fascinerend. Ik heb het gelezen toen in in een periode zat met vrees voor te weinig inkomen. Dat boek heeft me geholpen hier helderder over na te denken. De uiteindelijke conclusie was dat - ook na wat rekenwerk dat ik heel goed zelf kan doen - dat we gezien onze bescheiden levensstijl eigenlijk toen al genoeg geld hadden als we er goed mee omgingen. Dus er zou totaal geen ramp gebeuren als ik tot aan mijn pensioen nog maar heel weinig inkomen zou verdienen. Wat mij de mentale vrijheid gaf om de tijd te nemen om me nog een keer helemaal helemaal overnieuw uit te vinden.

    Wellicht kriebelt het nu omdat ik nu eigenlijk te veel geld heb en er nog geen helder idee mee heb wat de rol van deze berg geld in mijn leven moet worden. Veel verder dan beleggen vind ik leuk, ik ben er goed in, maar het kost me nu ook te veel mentale ruimte kom ik nog niet. Ik sta nu nog maar een paar jaar voor mijn pensioen. Ik heb na de opstartperiode goed verdient met mijn consultancy. Gezien de lage kosten die we nu hebben houden we van dat pensioen straks alleen al over. En dan nog een beleggingsporto met 6 cijfers. Wellicht moet ik het boek nog een keer in dat nieuwe perspectief lezen. Toch maar uitgraven uit de dozen op zolder.

    Ik heb wel net het boek binnen van Morgan Housel. De introductie was alvast goed….
  17. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 9 februari 2023 12:08
    Ik snap nu wat je bedoelde met je onrustige gevoel bij stijgende koersen! Ik was even vergeten dat er nog een stuk cash op de zijlijn stond te wachten op herbelegging (of iets anders). Dan is het inderdaad minder fijn als de koersen flink stijgen, terwijl je wilde wachten totdat je het minder druk hebt en/of totdat je weet wat je ermee wil doen.

    Heb je het bedrag wel op een spaarrekening met een hogere rente (dan ING) geparkeerd?
    Dit zijn de rentevergoedingen bij IB (voor bedragen >10K): www.interactivebrokers.com/en/account...
6.326 Posts
Pagina: «« 1 ... 219 220 221 222 223 ... 317 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links