Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.341 Posts
Pagina: «« 1 ... 2011 2012 2013 2014 2015 ... 2018 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 februari 2023 16:18
    quote:

    Atari schreef op 1 februari 2023 15:57:

    Tja dat zijn geen slimme beleggers. Ik ken beleggers die al jaren woningen met zelfbewoningsplicht verhuren zonder problemen. Je moet alleen slimmer zijn dan het systeem. Voor mij is een zelfbewoningsplicht geen reden om een woning te laten staan. Deze amateur beleggers zijn uit de bocht gevlogen omdat ze de kneepjes van het vak niet kennen. En dit gaat om verkoop en niet verhuur, ezels zijn waarschijnlijk bij de notaris tegen de lamp gelopen.
    Nee, de notaris kan niet weten of een woning al dan niet verhuurd wordt en bovendien mag de notaris geen info geven aan de gemeente.

    Als ze jou nog niet gepakt hebben heb je gewoon mazzel gehad.

    De beleggers uit Amsterdam zijn waarschijnlijk verraden door boze buren; dat is typisch voor Amsterdam.
  2. Atari 1 februari 2023 16:50
    Volgens mij het gaat om verkoop van een woning terwijl er een zelfbewoningsplicht is. Oftewel prijs speculatie de notaris kan hier wel melding van maken indien de overdracht eerder plaatsvind, waarin het beding geldt. Ik zie het niet als mazzel maar gewoon slim gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Er wordt niet gehandhaafd en er zijn geen sancties. Momenteel heb ik genoeg geld dat de hypotheek ook direct afgelost kan worden, als de bank wakker wordt. Wie rijk wil worden moet weten hoe hij het spel moet spelen. Wie arm wil blijven en vast wil zitten in het systeem moet zich lekker aan alle regels houden en netjes zijn belastingen betalen. Je zal dan zelf merken dat je armer en ouder wordt en het systeem jou uitknijpt.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 februari 2023 16:55
    quote:

    Atari schreef op 1 februari 2023 16:50:

    Volgens mij het gaat om verkoop van een woning terwijl er een zelfbewoningsplicht is. Oftewel prijs speculatie de notaris kan hier wel melding van maken indien de overdracht eerder plaatsvind. Ik zie het niet als mazzel maar gewoon slim gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Er wordt niet gehandhaafd en er zijn geen sancties. Momenteel heb ik genoeg geld dat dat de hypotheek ook direct afgelost kan worden. Wie rijk wil worden moet weten hoe hij het spel moet spelen. Wie arm wil blijven en vast wil zitten in het systeem moet zich lekker aan alle regels houden en netjes zijn belastingen betalen. Je zal dan zelf merken dat je armer en ouder wordt en het systeem jou uitknijpt.
    Volgens mij gaat het hier om huizen die zonder vergunning verhuurd worden.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 februari 2023 16:08
    NVM: stortvloed regels verhuurders funest voor hele woningmarkt
    Door anp
    13 februari, 2023 // 15:20

    UTRECHT (ANP) - Makelaarsvereniging NVM maakt zich ernstig zorgen over "alle regulerende maatregelen" die er momenteel op woningverhuurders in de vrije sector worden afgevuurd. De maatregelen van woonminister Hugo de Jonge zijn "funest voor de gehele Nederlandse woningmarkt", stelt de organisatie.

    Het kabinet heeft verschillende nieuwe regels bedacht die huurwoningen goedkoper zouden moeten maken. Maar volgens de NVM pakken deze averechts uit en zal het woningaanbod uiteindelijk juist afnemen hierdoor. Een van de maatregelen is dat de overdrachtsbelasting voor particuliere woningbeleggers dit jaar is verhoogd tot meer dan 10 procent. Ook de aanscherping van de fiscale regels pakt zeer nadelig uit voor verhuurders. Hierdoor wordt de verhuur volgens de NVM onrendabel. Volgend jaar krijgen de verhuurders opnieuw met een aanscherping van de regels te maken.

    "In combinatie met de gestegen rente is het voor vrijwel alle middenhuurwoningen bij afloop van de huurovereenkomst nu rendabeler om ze te verkopen dan opnieuw te verhuren", concludeert de NVM. Dat is nadelig voor de doorstroming in de woningmarkt. "Niet alleen NVM, maar met ons vrijwel alle woningmarktexperts, zijn het erover eens dat een ruimer aanbod in de vrije sector de doorstroming bevordert en de arbeidsmobiliteit vergroot."

    Minder perspectief voor starters

    De NVM roept De Jonge op om de maatregelen te heroverwegen, gezien de negatieve effecten ervan. Volgens de makelaars zijn alle regulerende maatregelen des te opmerkelijker omdat het nog niet zo lang geleden, onder oud-woonminister Stef Blok, beleid was om de vrije huursector juist flink te vergroten.

    Als de vrije sector structureel kleiner wordt is er voor woningzoekenden zoals starters, expats en senioren, steeds minder perspectief. "Gezien de beweging die momenteel al gaande is, bestaat er een zeer reëel risico dat tienduizenden en wellicht honderdduizenden huurwoningen op termijn van de markt verdwijnen. Deze onnodige tegenwind kan en moet van richting worden veranderd."
  5. forum rang 10 voda 15 februari 2023 07:41
    Huizenprijzen omhoog in 2022: zo veel kwam er in jouw woonplaats bij
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    Vandaag, 00:01
    in GELD

    AMSTERDAM - Huiseigenaren werden vorig jaar op papier flink rijker ondanks de wegzakkende prijzen in het najaar, meldt het CBS woensdag. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was bijna €42.000 hoger dan in 2021. De hoogste prijzen werden in Bloemendaal betaald, de laagste in Pekela. Kijk hier voor de prijzen in jouw gemeente.

    Villa’s in Blaricum, een van de drie miljoenengemeenten. FOTO ANP/HH

    De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning kwam vorig jaar uit op €429.000, de hoogste prijs sinds het begin van de meting door het CBS in 1995.

    Voor het eerst waren er drie gemeenten met een gemiddelde verkoopprijs van meer dan €1 miljoen. In Bloemendaal telden kopers gemiddeld €1.118.894 neer. Dat was €1.099.057 in bn’er-dorp Blaricum en €1.030.092 in buurgemeente Laren. Vorig jaar was Blaricum de enige die boven het miljoen uitkwam.

    Pekela
    In vier gemeenten lag de gemiddelde transactieprijs onder de €250.000, blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster. Net als vorig jaar waren huizen het goedkoopst in het Groningse Pekela, met een gemiddelde prijs van €230.760. Ook Kerkrade, Brunssum en Eemsdelta bleven onder de kwart ton.

    BEKIJK OOK:
    Huizenmarkt weinig soeps voor senioren: ’Willen toch klein tuintje’

    Nagenoeg alle gemeenten registreerden in 2022 een hogere gemiddelde transactieprijs. In 7 gemeenten gingen de prijzen zelfs meer dan 25% omhoog. De grootste stijging van ruim 36% was in Zeewolde in de provincie Flevoland. In 6 van de 345 gemeenten was er een daling. Met een min van ruim 10% was Zoeterwoude de grootste daler.

    BEKIJK OOK:
    Huizenprijzen 3% omlaag? Experts en makelaars vrezen voor meer

    Net als in 2021 liggen 7 van de 10 gemeenten met de hoogste woningtransactieprijzen in Noord-Holland. Van 10 gemeenten met de laagste prijzen liggen er wederom 3 in de provincie Groningen en 3 in Limburg.

    Drie maanden achter
    De prijzen die het CBS meet, zijn gebaseerd op inschrijvingen van koopaktes bij het kadaster en lopen daarmee altijd zo’n drie maanden achter op de koop. Makelaarsorganisatie NVM meldde begin januari dat de verkoopprijzen in het vierde kwartaal ruim 6% lager waren dan een jaar geleden. De makelaars meldden in het vierde kwartaal een gemiddelde verkoopprijs van €407.000 voor een bestaande woning.

    Het CBS mat in het vierde kwartaal op basis van Kadastercijfers ook een prijsdaling, met 2,4% ten opzichte van het derde kwartaal. Dit was de eerste kwartaal op kwartaal daling in negen jaar.

    www.telegraaf.nl/financieel/264462844...
  6. forum rang 10 voda 16 februari 2023 12:27
    Oudere heeft overwaarde genoeg, maar wil niet verhuizen of verbouwen
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    Updated 35 min geleden
    38 min geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Bijna alle oudere huiseigenaren willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, of het daar nou geschikt voor is of niet. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Aegon onder 60-plussers. Tegelijk twijfelt het merendeel of het op hun oude dag nog zinvol is om geld te steken in verduurzaming van hun woning.

    Liefst 93% van de ondervraagden gaf aan geen verhuisplannen te hebben, hoewel de overheid en woningmarktdeskundigen dat graag zouden zien om de doorstroming op de huizenmarkt te verbeteren. Eerder deze week werd nog bekend dat de Amsterdamse GL-wethouder Zita Pels oudere bewoners van sociale huurwoningen wil verplichten de woning te verlaten als de kinderen het huis uit zijn.

    BEKIJK OOK:
    Kritiek op Amsterdamse plannen voor ’gedwongen verhuizing’

    Uit het Aegon-onderzoek blijkft dat meer dan de helft (53%) van de oudere huisbezitters zich wel zorgen maakt over hun toekomstige woonsituatie, maar vaak zonder dat zij actie ondernemen om hun woning levensloopbestendig of duurzamer te maken.

    Zo heeft twee derde van de 60-plussers (nog) geen aanpassingen gedaan om hun woning levensloopbestendig te maken. Ook vraagt meer dan de helft (55%) zich af of het nog zin heeft om hier geld en energie aan te besteden, aldus het onderzoek onder ruim 500 huizenbezitters van zestig jaar en ouder.

    Overwaarde
    Een derde van de ondervraagden zegt ’geen geld’ te hebben voor het levensloopbestendig en duurzamer maken van de woning. Dat is ’opmerkelijk’, constateren de onderzoekers, want van deze groep hebben acht op de tien wel genoeg overwaarde op hun woning om een verbouwing te financieren.

    BEKIJK OOK:
    Hypotheekrente blijft maar stijgen, markt gunstiger voor senior

    Bekend is dat ouderen niet graag nieuwe leningen aangaan, terwijl ook vaak geadviseerd wordt om rekening te houden met onverwachte uitgaven als men op latere leeftijd zorgbehoevend wordt. De onderzoekers zien echter ook andere redenen waarom ouderen hun overwaarde niet inzetten voor verbetering van hun woning. „Een grote groep weet niet welke financiële mogelijkheden ze hebben en waar ze terecht kunnen voor advies. Ook het vinden van een klusbedrijf is een hoge drempel”, aldus het rapport.

    BEKIJK OOK:
    ’Bouw eengezinswoningen houdt wooncrisis in stand’

    Volgens Matthijs Hofstede, ceo Hypotheken bij Aegon, zitten veel oudere huiseigenaren „op een ton aan mogelijkheden” om hun woningen prettiger en duurzamer te maken. „Ook op hogere leeftijd zijn er mogelijkheden om te verbouwen met de bestaande overwaarde.” Hij adviseert ouderen contact op te nemen met een hypotheekadviseur.

    Energielabel
    Het overgrote deel van de ondervraagden woont al meer dan twintig jaar in dezelfde woning. Van de groep die korter dan vijf jaar in hun huidige woning woont, heeft 39% een energielabel A of hoger. Dat percentage daalt naarmate mensen langer in hun huis wonen. Slechts 6% van de mensen die langer dan dertig jaar in hun huidige huis woont, heeft een energielabel A of zuiniger.

    BEKIJK OOK:
    ’Ouderen willen geen appartement’

    www.telegraaf.nl/financieel/106696758...
  7. forum rang 10 voda 17 februari 2023 07:53
    Aantal bouwvergunningen daalt: dit jaar nog minder nieuwe woningen
    Door YTEKE DE JONG

    Updated 1 uur geleden
    Vandaag, 00:01
    in FINANCIEEL

    De nieuwbouw van woningen zakt weg. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met 16% naar 63.000 stuks zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar moeten er zo’n 100.000 woningen gebouwd worden om de wooncrisis op te lossen.

    BAM, de grootste bouwer van het land, gaf donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat het minder woningen verwacht te bouwen dit jaar. Met name de onzekerheid over de ingreep van woonminister Hugo de Jonge in de hoogte van de middenhuur maakt de financiering onzeker. „Dit is een bittere pil voor de nieuwbouw. We zien de druk toenemen. Het aantal vergunningen daalt, terwijl de vraag naar woningen alleen maar stijgt vanwege de forse immigratie”, zegt topman Ruud Joosten. BAM start nu met een woningbouwproject als 70% van de huizen is verkocht, in verband met de nodige voorfinanciering. Ook speelt de oplopende rente kopers parten, naast de enorme bureaucratie en stikstofproblematiek. „We passen dit percentage niet aan in verband met alle financiële risico’s van dien. Vorig jaar stonden er twintig man in de rij voor een woning, maar nu zie je dat de consument eerst zijn eigen woning kwijt wil raken voordat hij een nieuw huis koopt. Het lukt nog wel om de woningen te verkopen, maar het duurt langer”, zegt Joosten.

    Al eerder trokken de bouwers en de ontwikkelaars aan de bel over de stilstand van grote woningbouwprojecten. Er wordt nu gedacht aan een garantiefonds van de overheid, waardoor de aannemers toch door kunnen bouwen. Daardoor zou er weer een nieuwe regel op al bestaande regels wordt geplakt. Ook wil de woonminister het vergunningstraject verkorten.

    Tien jaar
    De BAM-topman zei donderdag dat de ’doorlooptijd’ van een vergunning momenteel tien jaar bedraagt, waarin veel tijd verloren gaat aan overleg door tegengestelde belangen van het Rijk, provincies en gemeenten. Waar is de bouw nu het meest bij gebaat? „Snellere vergunningverlening zou al mooi zijn”, zo reageert Joosten. „Maar in de huidige markt, waarbij het lastiger is om de voorverkoop te realiseren, is een garantiefonds eigenlijk ook een must.”

    Het grote onderliggende probleem met de woningmarkt is de ruimtelijke ordening. Al jaren koerst het kabinet op binnenstedelijk bouwen, op locaties waar nu vaak al kantoren of bedrijven staat. Die zijn ’moeilijke’ en dus duurdere locaties. De bedrijven moeten eerst uitgekocht worden, waardoor het jaren kan duren voordat de schop de grond in kan.

    Puzzels
    Minister De Jonge heeft de uitwerking van de bouwplannen nu neergelegd bij provincies. Die zullen ’puzzels’ moeten maken waar straks huizen gebouwd mogen worden, maar woningen concurreren daarbij met bijvoorbeeld windparken of natuur. „De sleutel om eruit te komen ligt bij veel meer kleine, goed exploiteerbare woninglocaties”, zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut van de Bouw. Hij bedacht het plan van een ’straatje erbij’ in elk dorp in Nederland. Dan hoeft er nauwelijks geïnvesteerd te worden in bijvoorbeeld een nieuwe trein of metro, zoals dat wel het geval is bij grotere woningbouwlocaties. „Meer terughoudendheid bij de regulering van woningbouwplannen zou ook helpen. Starters zou meer financieringsruimte geboden kunnen worden via minder rigide inkomensnormen”, meent Van Hoek.

    De woonminister kondigde donderdag aan er nog een extra schep bovenop te gooien als het gaat om het afdwingen van bijvoorbeeld sociale huur. Dat maakt het investeringsplaatje moeilijker. Er werd vorig jaar voor bijna 34.000 koopwoningen een vergunning afgegeven, dat is een daling van 31% ten opzichte van 2021. Joosten zegt dat de nul-op-meter-woningen die BAM bouwt het goed doen in de markt, in verband met de sterk gestegen energielasten. „Kopers zijn meer kwijt aan rente, maar besparen dan op de energie.”

    www.telegraaf.nl/financieel/158662030...
  8. forum rang 10 voda 22 februari 2023 06:46
    Prijsstijging koopwoningen op jaarbasis verder gedaald

    Op maandbasis in januari wel stijging van 1,5 procent.

    (ABM FN-Dow Jones) Bestaande koopwoningen zijn in januari op jaarbasis duurder geworden, maar de stijging wordt steeds kleiner. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

    De prijzen in Nederland stegen in januari met 1,1 procent op jaarbasis. Dat is de laagste stijging in bijna 9 jaar.

    In december stegen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 2,7, in november nog met 4,9 procent op jaarbasis.

    Ten opzichte van december stegen de prijzen nu met 1,5 procent. In december daalden de prijzen met 2,3 procent, toen de grootste daling in 10 jaar.

    De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vijf maanden op rij gedaald.

    Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari 93 procent hoger. Een maand eerder was dit nog 90 procent, aldus in CBS in het bericht over december.

    De gemiddelde transactieprijs van een woning was in januari 424.681 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 6 izdp 28 februari 2023 01:57
    Hugo zijn oren zitten blijkbaar potdicht of hij komt toch echt rekenhersencellen tekort.
    Met zijn nieuwe plannetje zal het aantal huurwoningen voor de middeninkomens nog sneller verminderen.
    Lag door de, van de realiteit al tig-jaren losgezongen doldwaze puntentelling, de nieuwbouw daarvoor al zo ongeveer plat, zorgt die ook nog eens voor de overheveling naar koop.
    Een zeer ongezonde ontwikkeling voor de woningmarkt.

    nos.nl/artikel/2465496-verhuurders-di...
  10. forum rang 9 objectief 28 februari 2023 08:17
    quote:

    izdp schreef op 28 februari 2023 01:57:

    Een zeer ongezonde ontwikkeling voor de woningmarkt.

    De huidige Minister kan aan de situatie op de huizen markt weinig doen; het probleem ligt in jarenlange/decennialange stimulering van het eigen woning bezit. Na WO II is hiermee terecht begonnen, maar nooit afgeschaft.
    Eigen woning bezitters (wij ook) zijn daarmee op een enorme financiele voorsprong tov. huurders gekomen met in extremis de afgelopen jaren bij de 0 rente. Bijna gratis wonen en de waarde steeg en bleef stijgen.
  11. forum rang 10 voda 22 maart 2023 06:50
    Er wordt ook niet meer fors overboden
    Prijzen koopwoningen verder omlaag: ’Gekte op huizenmarkt voorbij’
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    Updated Vandaag, 00:05
    Vandaag, 00:01
    in GELD

    Huizen zijn goedkoper dan een jaar geleden. Wat makelaars al eerder hadden gesignaleerd, zegt nu ook het CBS. Ondertussen lijkt de daling van de huizenprijzen wel af te zwakken, klinkt het uit de markt. „We zitten niet op een glijbaan.”

    FOTO RENÉ BOUWMAN

    Bestaande koopwoningen waren in februari 0,8% goedkoper dan een jaar geleden. Voor het eerst sinds 2014 was zelfs sprake van een prijsdaling van de ene maand op de ander, meldt het CBS woensdag op basis van inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster. Kopers betaalden in februari gemiddeld €410.189 voor een woning, tegen €424.681 in januari.

    Actuele cijfers
    De cijfers van het Kadaster lopen altijd drie tot vier maanden achter op de koopovereenkomst. Hoe het nu echt gaat op de woningmarkt weten we pas als makelaarsorganisatie NVM over twee weken met de actuele transactiecijfers over het eerste kwartaal komt. Volgens de makelaarsclub was over heel 2022 sprake van een prijsdaling van 6,4%.

    BEKIJK OOK:

    Aannemer Van Wijnen weerstaat pessimisme: ’Betaalbare woningen bouwen kan nog steeds’
    „Mijn gevoel zegt dat de huizenprijzen nu minder dalen dan voorheen, we zitten niet op een glijbaan”, verzekert Marcel Arendsen van makelaarsketen Brecheisen uit de regio Utrecht. Het komt volgens hem mede doordat de woningbouw stokt. „Als er geen betaalbare nieuwbouw is, moeten mensen wel op zoek naar een bestaande woning. Daardoor zie je de prijzen minder teruglopen. Wij verkopen nog steeds boven de vraagprijs.”

    In Amsterdam wordt ook goed verkocht, zegt Barbara van der Grijp van makelaarskantoor Engel & Völkers. „Ik vond februari weer een goede maand, maar ik praat natuurlijk alleen uit eigen ervaring. Amsterdam is misschien ook een uitzondering omdat er zoveel buitenlanders op afkomen. Ik hoor van collega’s dat het in het Gooi wel flink minder gaat.”

    Volgens Van der Grijp zijn huizenkopers „nu wel gewend” aan de hogere hypotheekrente en is een nieuw evenwicht aan het ontstaan. „Het is een beetje zoals voor de coronatijd. Mensen betalen vaker de vraagprijs of eronder. De gekte is voorbij, er wordt niet meer met tonnen overboden.”

    BEKIJK OOK:
    Column: tegen zoveel alleenstaanden valt niet op te bouwen

    Directeur Hans van der Ploeg van makelaarsorganisatie VBO, de een na grootste brancheclub van Nederland, denkt dat huizenverkopers nog steeds een goede prijs krijgen. „Ik zie geen extreme prijsdalingen. Het aantal bezichtigingen is wel veel minder. Maar als de woning redelijk onderhouden is, en er niet te veel aan hoeft te gebeuren, dan is er interesse voor.”

    Op peil
    In het starterssegment blijven de prijzen sowieso op peil, zegt Arendsen. „Tenminste in Utrecht. Er zijn zoveel jonge mensen die een huis zoeken. Ziet het er beetje leuk uit, dan kopen ze het gewoon. Je moet toch wonen.” Dat ziet ook VBO-directeur Van der Ploeg. „Maar doordat de hypotheekrente zo is gestegen, staan de hogere prijsklassen wel onder druk. Het duurt wat langer voordat het huis verkocht is.” De rente is volgens hem niet eens het grootste probleem voor de woningmarkt. „Eigenlijk is inflatie de grootste uitdaging. Als bouwmaterialen hard blijven stijgen in prijs, dan krijg je de nieuwbouw niet op gang.”

    "Pas genieten als huis verkocht is"
    Dani Ouwerkerk en Michel Schutte kochten vorige maand een twee-onder-een-kapwoning in Hoogkarspel. Hun hoekwoning in Hoorn gaat vrijdag in de verkoop. „Heel spannend”, aldus Dani. „Iedereen zegt dat het wel goed komt, maar je hebt er geen invloed op. Hoe blij ik ook met ons nieuwe huis ben, ik kan er pas echt van genieten als het oude huis verkocht is.” Eigenlijk wilde het stel pas over een jaar of twee een nieuwe woning met meer buitenruimte voor de honden betrekken. „Als de kinderen waren uitgevlogen of allemaal in bezit van een rijbewijs. Maar toen we het huis in Hoogkarspel zagen waren we verkocht.” Hoewel net als in de rest van Nederland in Hoorn de gekte uit de woningmarkt is, schat verkoopmakelaar Tim van der Kruit van RE/MAX Direct de kansen voor de woning positief in. „Huizen met veel ruimte die redelijk tot goed zijn geïsoleerd gaan nog steeds snel. Deze drive-inwoning die verbouwd is tot kangoeroewoning voldoet daaraan. En in deze prijsklasse, tot €400.000, zie je dat niet veel.”

    www.telegraaf.nl/financieel/519416619...
  12. forum rang 6 izdp 22 maart 2023 23:14
    Brecheisen Utrecht: we verkopen nog steeds boven de vraagprijs.
    Waarom zie ik dan zoveel herplaatsingen met een sterk verlaagde vraagprijs?
    Waarom zeggen dan andere makelaars dat de prijzen zo'n 8 à 10% zijn gedaald ten opzichte van de top van de markt?
    Lokaal zie ik dit ook.
    Gelukkig of ongelukkig, net naar ieders wens, is er weinig aanbod.
    Mijn vertaling is dat de markt haar adem inhoudt.

    Hugo en zijn plannen bouwen samen met provincies en gemeenten heel veel huizen in hun dromenland.
    De partijen die zorgen voor die bouw zeggen overduidelijk nee.
    Betaalbaar blijft zo wensdromen in een andere dimensie.
  13. forum rang 10 voda 28 maart 2023 08:36
    Huizenkopers haken massaal af, woningbouw stort in: ‘Dramatische terugval’

    Grote woningbouwprojecten komen nauwelijks van de grond. Veel woningen zijn voor potentiële kopers te duur, waardoor hele projecten worden afgeblazen. Dit jaar worden de helft minder woningen gebouwd dan in voorgaande jaren gebruikelijk was.

    Jurriaan Nolles 28-03-23, 03:01 Laatste update: 07:35

    Nieuwe bouwprojecten komen in gevaar vanwege hoge kosten vanwege onder meer hoge rente, gestegen bouwkosten en stikstof. Een in het oog springend voorbeeld is de Glashaventoren in Rotterdam, een project dat vorige week nog werd geannuleerd. De 141 appartementen, tweelaagse lofts en penthouses, werden veel te slecht verkocht. Bouwbedrijven kunnen doorgaans pas beginnen aan een project als tenminste 70 procent van de woningen is verkocht.

    De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) zegt dat het probleem landelijk speelt. De vereniging - waarin alle projectontwikkelaars zijn vertegenwoordigd - verwacht dat het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2023 met de helft afneemt in vergelijking met wat in de afgelopen jaren gebruikelijk was. ,,Een dramatische terugval‘’, zegt voorzitter Jan Fokkema.

    Braakliggend terrein voor een toekomstige woonwijk. Nieuwe bouwprojecten komen in Nederland in gevaar vanwege hoge kosten vanwege onder meer hoge rente, gestegen bouwkosten en stikstof. © ANP/Robin van Lonkhuijsen

    Afwachtend
    In 2022 werden 20.000 nieuwbouwkoopwoningen aan particulieren verkocht, tegen 36.000 in 2021. De NEPROM vreest op basis van een recente enquête dat het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen aan particulieren in 2023 verder daalt naar slechts 15.000. Fokkema: ,,Het is moeilijk om door deze dip heen te komen. Beleggers zijn door de hoge rentes afwachtend, en voor kopers is hypotheekrente enorm toegenomen.’’

    Het is moeilijk om door deze dip heen te komen

    Jan Fokkema, Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen
    Het huizentekort in Nederland is vorig jaar opgelopen tot bijna 315.000 woningen. De overheid wil dat tot 2030 900.000 woningen worden gebouwd. ,,Dat lukt op deze manier niet. Een oplossing is om aan de randen van de stad te gaan bouwen, zoals vroeger bij de Vinex-wijken‘’, zegt Glenn Metselaar, woordvoerder van bouwbedrijf Dura Vermeer. ,,Vooral de verkoop van woningen in het dure segment gaat lastig. Sinds de oorlog in Oekraïne stokt de bouw van nieuwe woningen, ook bij ons.’’ Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de woningbouwambities die niet worden waargemaakt.

    Op onderstaande kaart vind je per provincie het aantal woningen dat volgens kabinetsplannen tot en met 2030 moet worden bijgebouwd. Nu grote woningbouwprojecten nauwelijks van de grond komen, lijken de ambities niet te worden waargemaakt. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de terugval (tekst gaat verder onder het kaartje):

    Bouwondernemingen hebben te maken met een reeks aan problemen; naast stikstof, de hoge bouwkosten en rentes speelt ook de trage afgifte van vergunningen van nieuwbouwwoningen een rol. In 2022 werd volgens het CBS voor ruim 63.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, dat was 16 procent minder dan 2021. Gemeenten hebben onder meer te kampen met personeelstekorten. Het verkrijgen van een vergunning kost soms wel 10 jaar.

    Garant staan
    Jan Fokkema, voorzitter van NEPROM, denkt dat ook de overheid een rol kan spelen: ,,Door bijvoorbeeld te beloven garant te staan voor de helft van de woningen. Dan een project al van start kan gaan, als 50 procent van de woningen is verkocht.’’

    Als voor de dure woningen geen kopers worden gevonden, kan een heel project niet doorgaan

    Peter Boelhouwer, Hoogleraar Woningbouw aan de TU Delft
    Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningbouw aan de TU Delft, herkent zich in het geschetste beeld. Hij spreekt van een ‘koperstaking’. ,,De hypotheekrentes zijn veel harder gestegen dan de huizenprijzen zijn gezakt. Starters hebben het daardoor steeds moeilijker, en doorstarters blijven zitten waar ze zitten. Daardoor hebben nieuwe bouwprojecten het moeilijk.’’

    Dat de bouw voor nieuwe dure woningen stokt zorgt ook voor problemen aan de onderkant van de markt, aldus Boelhouwer. ,,Grote projecten bestaan vaak uit dure en goedkopere woningen. Als voor de dure woningen geen kopers worden gevonden, kan een heel project niet doorgaan.’’

    Dronefoto van een woningbouwbouwlocatie in Arnhem. Nieuwe bouwprojecten komen in gevaar vanwege hoge kosten vanwege onder meer hoge rente, gestegen bouwkosten en stikstof. © Erik van 't Hullenaar

    Markomstandigheden
    Volgens de laatste jaarverslagen zijn bouwondernemingen somber gestemd als het gaat om nieuwe bouwprojecten. BAM bouwde vorig jaar al een kwart minder woningen. Ook bouwer VolkerWessels zegt in het jaarverslag dat de orderportefeuille met 5 procent is gedaald. Het bedrijf wijt dat aan ‘vergunningverlening en de huidige marktomstandigheden’.

    Bouwbedrijf Van Wijnen zegt dat de verkoop van duurdere appartementen moeizaam verloopt, maar kan naar verwachting het aantal betaalbare woningen in 2023 wel vergroten. Heijmans, een ander groot Nederlands bouwbedrijf, zegt in een reactie te hopen dat ‘markomstandigheden leiden tot langere doorlooptijden, maar niet tot afstel’.

    Negenhonderdduizend. Zoveel woningen wil minister Hugo de Jonge tot 2030 bouwen. Er is namelijk een enorm tekort aan. In deze factcheck-explainervideo legt onderzoeksjournalist Inge Janse je meer uit over hoe het nou zit met de woningbouwplannen van de provincies:

    www.ad.nl/wonen/huizenkopers-haken-ma...
  14. forum rang 9 josti5 28 maart 2023 09:13
    Allemaal zooo voorspelbaar!

    Maar ja: waar het gezond verstand het verliest van zelfbedachte regeltjes (stikstof), die vervolgens door de overheid stilletjes worden ontweken, waarna de schatrijke 'goede doelen' (zoals Urgenda) naar de rechter stappen om de regeltjes uitgevoerd te krijgen en daar natuurlijk hun gelijk halen, dan ligt er een grote hindernis.

    Vervolgens gaat men nog eens 'energieneutraal' bouwen, hetgeen een forse kostenpost is, die weliswaar in de loop der tijd wordt terugverdiend, maar die wel eerst opgehoest moet worden.

    Tja, en dan gaat de rente terug naar 'normaal', maar dat gaat over inmiddels forse bedragen.
    Voor een (euro)ton kocht je 30 jaar geleden een behoorlijk huis, de 7% rente daarop kostte 7000 HRA-aftrekbare euro's - zeg netto 5000 per jaar.
    Nu zijn er voor 4 ton amper meer huizen te krijgen, laat staan nieuwbouwwoningen: x 5% = 20.000 per jaar, en steeds minder HRA.
    Daar komen allerlei beperkingen en regeltjes bij, zoals maximaal 50% aflossingsvrij, en volledige aflossing na 30 jaar - da's zeg 3% per jaar, dus voor een huis van een ton 3000 euro per jaar, maar voor een huis van 4 ton feitelijk 12.000 per jaar.
    Dit grove rekensommetje levert al snel zo'n 15.000 euro meerkosten per jaar op, en die moeten wél worden opgehoest.

    De optelsom gaat nog door: materiaal- en onderhoudskosten zijn, door schaarste en inflatie, fors gestegen.

    Dan nog de 'kleine dingetjes': een resem 'aan de inflatie aangepaste' prijzen: van supermarkt tot en met Ziggo.

    Idealisme is prachtig, maar zoals altijd: hoe hoger het idealisme, des te weerbarstiger de realiteit.

    De politiek moet weer snel 'met z'n poten in de klei' gaan staan, anders gaat het dagelijks leven nog méér naar de knoppen.

    En we zijn er nog lang niet.
  15. forum rang 10 voda 3 april 2023 06:46
    Woningmarkt begint te herstellen
    Door REDACTIE DFT

    Vandaag, 00:01
    in GELD

    AMSTERDAM - Het aantal aanvragen voor de aankoop van een huis is in het eerste kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van De Hypotheker. Toch wijzen verschillende signalen er volgens de adviesketen op dat de woningmarkt zich begint te herstellen. Zo is het aantal aanvragen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar met 10% toegenomen.

    Het aantal starters op de woningmarkt neemt toe. GETTY IMAGES

    In een jaar tijd is de oversluitmarkt door de rentestijging vrijwel opgedroogd. Zo bedroeg het aantal aanvragen bestemd voor het oversluiten van een hypotheek 6%; een schril contrast met dezelfde periode een jaar geleden, toen bijna één op de drie hypotheekaanvragen was bedoeld voor oversluiters. In het eerste kwartaal van dit jaar waren ruim zes op de tien hypotheekaanvragen (64%) bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in 2022 nog 39% bedroeg.

    BEKIJK OOK:
    Woningkopers vol met vragen: wat gaan prijzen en hypotheekrente doen?

    Het aantal hypotheekaanvragen dat bedoeld is voor woningverbetering is met 26% vrijwel gelijk gebleven. Alleen de hoogte van deze hypotheekaanvragen is wel met 52% gedaald doordat het door de stijging van de hypotheekrente veel duurder is om de woning te verbouwen of verduurzamen.

    Herstel
    Hoewel het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal met 22% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, wijzen verschillende signalen er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt begint te herstellen.

    BEKIJK OOK:
    Hypotheekadviseur moet klanten een ton betalen wegens nalatigheid

    Wat opvalt, is dat onder jonge huizenkopers sprake is van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen met 7%. Doordat het woningaanbod in de afgelopen maanden is toegenomen en starters op de huizenmarkt minder last hebben van concurrentie, zijn hun vooruitzichten op een woning verbeterd. De sterkste daling doet zich voor onder 55-plussers (-45 procent). Dat duidt er, zegt de adviesketen, op dat er te weinig (levensloopbestendige) woningen beschikbaar zijn die aan hun wensen voldoen.

    Hypotheekbedrag daalt
    Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is met 9% gedaald en bedraagt nu €306.000. Die ontwikkeling is ook zichtbaar in verschillende provincies. De grootste daling deed zich voor in Groningen, waar de gevraagde hypotheekbedragen met 15% zakten, gevolgd door Limburg (-13%) en Utrecht (-12%). De kleinste daling van het gemiddelde hypotheekbedrag is zichtbaar in Flevoland (-4%).

    BEKIJK OOK:
    Op jacht met Open Huizen Dag? ’Bij woning met vlekje ineens kanshebber’

    Tegelijkertijd trok de Open Huizen Dag afgelopen zaterdag met 66.000 bezoekers meer kijkers dan de vorige in oktober. Volgens de makelaars wijst dat er op dat er nog steeds grote interesse is in het kopen van een woning. Mensen konden zonder afspraak binnen kijken bij ongeveer 13.500 huiseigenaren die de deuren voor hen openzetten.

    www.telegraaf.nl/financieel/142141301...
  16. forum rang 10 voda 6 april 2023 09:20
    Verkoop Nederlandse nieuwbouwwoningen gehalveerd

    In vierde kwartaal 2022.

    (ABM FN-Dow Jones) De verkoop van Nederlandse nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van 2022 ruimschoots gehalveerd. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Kadaster en Eurostat.

    Het betreft de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

    In het vierde kwartaal ging het om ruim 5.300 transacties, 50,6 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 2,8 procent tot ruim 51.000. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen, aldus het CBS.

    In het vierde kwartaal was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 468.000 euro. Dit is lager dan in het derde kwartaal. Toen was de gemiddelde prijs 475.000 euro.

    In totaal zijn er in het vierde kwartaal 10,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het zevende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

    In 2022 kwam het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 25.000 uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de meting in 2015 werden alleen in 2019 minder verkopen geregistreerd, toen werden er net geen 25.000 nieuwbouwwoningen verkocht.

    De huizenprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2022 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het vierde kwartaal van 2022 met 3,6 procent gestegen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  17. forum rang 10 voda 6 april 2023 10:08
    Daling huizenprijzen zet stevig door: zo hard gaat het in jouw regio
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    Updated 3 min geleden
    5 min geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - De huizenprijzen zijn de eerste drie maanden van dit jaar verder gedaald. Vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen nu 8,2% lager, meldt makelaarsorganisatie NVM donderdag. Huizenkopers hebben dubbel zoveel keus, maar nieuwbouw laten zij links liggen.

    In het tempo van de huizenprijsdaling zit nog geen vertraging. Vergeleken met het vierde kwartaal ging er ongeveer 3,6% van de prijs af, bijna net zoveel als een kwartaal eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is teruggevallen naar €394.000. Afgelopen juni legden kopers nog gemiddeld €448.000 neer.

    „Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn”, meent Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen.

    Prijzen van tussenwoningen daalden het minst (-7,2%), appartementen (-8,8%) en vrijstaande woningen (-9,8%). Vooral in stedelijke gebieden ging het hard omlaag. Zo is een woning in het centrum van Utrecht nu bijna 24% goedkoper dan een jaar geleden. In Amsterdam is het jaarverlies bijna 10%. Daarentegen zijn er ook regio’s in Nederland waar de prijzen nauwelijks zijn gedaald of zelfs stegen, zoals in Zuidoost-Drenthe en Noordoost-Overijssel.

    BEKIJK OOK:
    Column: tegen zoveel alleenstaanden valt niet op te bouwen

    Rente
    De NVM wijt de prijsdaling vooral aan de hogere hypotheekrente en de toegenomen onzekerheid in de markt. Dat leidt er ook toe dat mensen pas een huis kopen als zij het eigen huis eerst hebben verkocht. Gerssen: „We zien nu dat het woningaanbod verder verruimt maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod.”

    BEKIJK OOK:
    Het juiste moment om een huis te kopen? ’Het is achteraf mooi wonen’

    Van de woningen werd in het eerste kwartaal nog maar 31% boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 45% en een jaar geleden 81%. De gemiddelde verkooptijd liep op naar 42 dagen, 12 dagen langer dan in het vierde kwartaal.

    BEKIJK OOK:
    Huiseigenaren geschokt door hoge WOZ-taxaties: ’Makkelijk scoren door schuld bij bezwaarbureaus te leggen’

    Aan het eind van het eerste kwartaal stonden ruim 31.000 woningen te koop, bijna dubbel zoveel als een jaar geleden. Opmerkelijk is wel dat in het eerste kwartaal veel minder woningen te koop werden gezet dan normaal, zelfs het geringste aantal in tien jaar. „De prijsdalingen en de onzekerheid zorgen ervoor dat veel potentiële woningverkopers een afwachtende houding aannemen”, zo verklaart de NVM dit fenomeen.

    Nieuwbouw
    Met de verkoop van nieuwbouwwoningen ging het al langer slecht. „Die ontwikkeling heeft zich versterkt doorgezet”, zegt Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter NVM-vakgroep Wonen. „We zien de verkoop onderuitgaan. Plannen komen regelmatig niet in de verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten.” Volgens Van Zantwijk is er ’een kloof’ aan het ontstaan tussen de prijs van nieuwbouw en bestaande bouw.

    NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal bijna 4200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een daling van 37% vergeleken met een jaar eerder. Inmiddels staan 18.000 nieuwbouwwoningen te koop, ruim 90% meer dan een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs van een verkochte nieuwbouwwoning is nu €468.000, wat neerkomt op 2,9% minder dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat voor duurdere appartementen minder belangstelling is gekomen.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/167011711...
  18. forum rang 7 jowi 6 april 2023 10:15
    quote:

    voda schreef op 3 april 2023 06:46:

    Woningmarkt begint te herstellen
    Door REDACTIE DFT

    Vandaag, 00:01
    in GELD

    AMSTERDAM - Het aantal aanvragen voor de aankoop van een huis is in het eerste kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van De Hypotheker. Toch wijzen verschillende signalen er volgens de adviesketen op dat de woningmarkt zich begint te herstellen. Zo is het aantal aanvragen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar met 10% toegenomen.

    Het aantal starters op de woningmarkt neemt toe. GETTY IMAGES

    In een jaar tijd is de oversluitmarkt door de rentestijging vrijwel opgedroogd. Zo bedroeg het aantal aanvragen bestemd voor het oversluiten van een hypotheek 6%; een schril contrast met dezelfde periode een jaar geleden, toen bijna één op de drie hypotheekaanvragen was bedoeld voor oversluiters. In het eerste kwartaal van dit jaar waren ruim zes op de tien hypotheekaanvragen (64%) bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in 2022 nog 39% bedroeg.

    BEKIJK OOK:
    Woningkopers vol met vragen: wat gaan prijzen en hypotheekrente doen?

    Het aantal hypotheekaanvragen dat bedoeld is voor woningverbetering is met 26% vrijwel gelijk gebleven. Alleen de hoogte van deze hypotheekaanvragen is wel met 52% gedaald doordat het door de stijging van de hypotheekrente veel duurder is om de woning te verbouwen of verduurzamen.

    Herstel
    Hoewel het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal met 22% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, wijzen verschillende signalen er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt begint te herstellen.

    BEKIJK OOK:
    Hypotheekadviseur moet klanten een ton betalen wegens nalatigheid

    Wat opvalt, is dat onder jonge huizenkopers sprake is van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen met 7%. Doordat het woningaanbod in de afgelopen maanden is toegenomen en starters op de huizenmarkt minder last hebben van concurrentie, zijn hun vooruitzichten op een woning verbeterd. De sterkste daling doet zich voor onder 55-plussers (-45 procent). Dat duidt er, zegt de adviesketen, op dat er te weinig (levensloopbestendige) woningen beschikbaar zijn die aan hun wensen voldoen.

    Hypotheekbedrag daalt
    Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is met 9% gedaald en bedraagt nu €306.000. Die ontwikkeling is ook zichtbaar in verschillende provincies. De grootste daling deed zich voor in Groningen, waar de gevraagde hypotheekbedragen met 15% zakten, gevolgd door Limburg (-13%) en Utrecht (-12%). De kleinste daling van het gemiddelde hypotheekbedrag is zichtbaar in Flevoland (-4%).

    BEKIJK OOK:
    Op jacht met Open Huizen Dag? ’Bij woning met vlekje ineens kanshebber’

    Tegelijkertijd trok de Open Huizen Dag afgelopen zaterdag met 66.000 bezoekers meer kijkers dan de vorige in oktober. Volgens de makelaars wijst dat er op dat er nog steeds grote interesse is in het kopen van een woning. Mensen konden zonder afspraak binnen kijken bij ongeveer 13.500 huiseigenaren die de deuren voor hen openzetten.

    www.telegraaf.nl/financieel/142141301...
    Wat een tegenstrijdige berichten. Woningmarkt begint te herstellen. Nieuwbouw 50% gehalveerd. Daling gemiddelde verkoopprijzen.

    Mijn (economisch) gevoel zegt, down, down en nog eens down!
  19. forum rang 6 izdp 6 april 2023 12:30
    quote:

    voda schreef op 6 april 2023 10:08:

    Aan het eind van het eerste kwartaal stonden ruim 31.000 woningen te koop, bijna dubbel zoveel als een jaar geleden. Opmerkelijk is wel dat in het eerste kwartaal veel minder woningen te koop werden gezet dan normaal, zelfs het geringste aantal in tien jaar. „De prijsdalingen en de onzekerheid zorgen ervoor dat veel potentiële woningverkopers een afwachtende houding aannemen”, zo verklaart de NVM dit fenomeen.

    www.telegraaf.nl/financieel/167011711...
    Dit is een vreemd cijfer: 31.000 voor beschikbare bestaande bouw per eind maart.
    Ik volg dit cijfer al heel lang en eind maart was dit aanbod toch echt ruim 37.000.
    Dit kan niet verklaard worden door dubbeltellingen e.d.
    Verdubbeling zegt ook niets over de actualiteit.
    Zo tegen einde jaar 2022 was dit aanbod gestegen tot 43,5 tot 44.000.
    Daarna gestaag gedaald tot nu even 37.000.
    Heel opmerkelijk; de veel tragere verkoop en toch een dalend beschikbaar aanbod.
    'Makelaars moeten weer echt aan het werk ipv geld binnenharken!
  20. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 april 2023 12:59
    quote:

    jowi schreef op 6 april 2023 10:15:

    [...]Wat een tegenstrijdige berichten. Woningmarkt begint te herstellen. Nieuwbouw 50% gehalveerd. Daling gemiddelde verkoopprijzen.

    Mijn (economisch) gevoel zegt, down, down en nog eens down!
    De woningmarkt is begonnen met zichzelf in evenwicht te brengen en dus te normaliseren.
40.341 Posts
Pagina: «« 1 ... 2011 2012 2013 2014 2015 ... 2018 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,47 -1,20%
EUR/USD 1,0628 +0,02%
FTSE 100 7.806,59 -2,00%
Germany40^ 17.759,80 -1,48%
Gold spot 2.367,07 -0,67%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,87%
DSM FI...
+1,69%
FASTNED
+1,65%
Arcadis
+1,44%
B&S Gr...
+1,33%

Dalers

Arcelo...
-7,13%
Aperam
-6,68%
SBM Of...
-4,24%
ALLFUN...
-3,62%
Pharming
-3,59%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links