Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 821,000 19 apr 2024 17:39
  • -19,300 (-2,30%) Dagrange 818,200 - 841,300
  • 834.780 Gem. (3M) 593,4K

ASML 2023

12.131 Posts
Pagina: «« 1 ... 67 68 69 70 71 ... 607 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 EenStukje 28 januari 2023 00:21
    Oej, het is nog meer analitisch gedacht dan ik vermoedde. Net dat artikel gelezen op tweakers.
    tweakers.net/reviews/10836/financiele...

    Lees het zelf, en beoordeel dan zelf maar al die uitspraken van de renee.

    Die 25% komt bijv enkel voor ivm de groeivoorspelling voor 2023.
    En het gaat dus wel over groei. Van ASML.

    Er wordt zelfs expliciet aangegeven dat ze enkel machine aan de kant zullen moeten zetten als er echt een zware recessie aan komt.
    Dat artikel stemt gewoon tot positivisme.

    Dit wordt een goed jaar voor ASML, wat de doemdenkers ook mogen denken. Zelfs na de stijging van 50% die we al meegemaakt hebben sedert al dat geblaat over de resultaten van Q3.
  2. forum rang 6 rene66 28 januari 2023 00:22
    quote:

    EenStukje schreef op 28 januari 2023 00:11:

    [...]

    Dit is nu eens echt analitisch gedacht.

    En asml trekt dan nog de ganse aex naar beneden, is dit het einde van Nedrrland ????

    Or not ?
    China maakt producten voor het eigen land en voor de wereld markt. Geschat wordt dat 25 procent van de producten wereldwijd waar chips in zitten uit China komt. Dat zijn half producten maar ook eind producten. Op termijn kan je ervan uit gaan dat China chips zal gaan maken met eigen machines. Maar dan heb je het over langer termijn. Dan moet je denken aan een periode van 10 jaar

    Beleggers kijken niet echt naar dat soort termijnen vandaar hoef je niet bang te zijn dat de koers in zal storten maandag. ASML zelf kijkt uiteraard wel naar dat soort termijnen

    De koers kan maandag alles doen. Ik denk niet dat de koers omhoog gaat maar er kan een dipje komen van een paar procent maar een echte dip kan ook komen van 10 procent De dip is waarschijnlijk kortstondig want de algoritmes staan eerst in de verkoopstand en plots weer in de koopstand. Het blijft gewoon afwachten. Ik hoop zelf dat het meevalt want ik zit nog steeds flink in asml
  3. forum rang 6 rene66 28 januari 2023 00:28
    Hier gaat het met name om in het interview met de financiële topman van asml

    "Op de korte termijn maken we ons daar niet zoveel zorgen over", zegt Dassen echter. "We hebben zoveel extra vraag, dat er genoeg andere bedrijven in de rij staan om de machines af te nemen als onze export naar China wegvalt. Maar het is voor ons ook een langetermijnspel. Hoe je het ook wendt of keert; China is nu al een belangrijk stuk van de wereldmarkt en dat zou normaal gesproken alleen maar toenemen. Als zo'n verbod er zou komen, dan zou een belangrijk stuk van de markt niet langer voor ons toegankelijk zijn. Daar zit de voornaamste zorg voor ons en het hele ecosysteem."
  4. forum rang 4 Beursgeslagen 28 januari 2023 04:56
    quote:

    rene66 schreef op 28 januari 2023 00:22:

    [...]China maakt producten voor het eigen land en voor de wereld markt. Geschat wordt dat 25 procent van de producten wereldwijd waar chips in zitten uit China komt. Dat zijn half producten maar ook eind producten. Op termijn kan je ervan uit gaan dat China chips zal gaan maken met eigen machines. Maar dan heb je het over langer termijn. Dan moet je denken aan een periode van 10 jaar

    Beleggers kijken niet echt naar dat soort termijnen vandaar hoef je niet bang te zijn dat de koers in zal storten maandag. ASML zelf kijkt uiteraard wel naar dat soort termijnen

    De koers kan maandag alles doen. Ik denk niet dat de koers omhoog gaat maar er kan een dipje komen van een paar procent maar een echte dip kan ook komen van 10 procent De dip is waarschijnlijk kortstondig want de algoritmes staan eerst in de verkoopstand en plots weer in de koopstand. Het blijft gewoon afwachten. Ik hoop zelf dat het meevalt want ik zit nog steeds flink in asml
    Vergeet het bekende spreekwoord niet. "Een kat in het nauw springt zo maar over de straat van Taiwan".
  5. [verwijderd] 28 januari 2023 06:02
    Ondanks allerlei berichten hier over exportbeperkingen naar China blijf ik vertrouwen op de groei van ASML. Ik ben ingestapt op 603, en hou ze voorlopig vast. Het dividend en mijn verwachting dat ze snel richting de 650 gaan is de reden hiervoor. Haast is vaak een slechte raadgever.
  6. simidoc 28 januari 2023 06:28
    Bedrijven brengen goed nieuws altijd in één keer.
    Slecht nieuws daarentegen wordt altijd schoorvoetend gebracht.

    Volgens een bericht in de media sluiten andere staten zich aan bij het embargo op deze ultramoderne en dure systemen. Hieronder staan ??vragen en antwoorden over dit onderwerp:
    Wat wordt bedoeld met "chipsystemen"?

    In een halfgeleiderfabriek staan ??soms wel 1000 of meer machines die nodig zijn voor de productie van een computerchip. Het middelpunt is het zogenaamde lithografiesysteem, dat zo groot is als een dubbeldekkerbus en meer dan 200 ton weegt. Daar worden met behulp van belichtingstechnologie microscopische geleidersporen op chips gebrand. Deze vinden hun weg naar laptops en smartphones of dienen als het computerbrein van zelfrijdende auto's en kunstmatige intelligentie. Er zijn drie Boeing 747 "Jumbo Jets" nodig om de grootste en modernste lithografiesystemen te vervoeren. Ze kosten tot $ 160 miljoen per stuk.

    Wie maakt zulke machines?

    In de VS behoren Applied Materials, KLA en Lam Research tot de belangrijkste leveranciers van apparatuur voor de productie van halfgeleiders. Tokyo Electron uit Japan concurreert met hen. Op het gebied van lithografie is ASML uit Nederland echter koploper, gevolgd door Nikon en Canon. Amerikaanse bedrijven spelen in dit segment nauwelijks een rol.

    Sinds de millenniumwisseling heeft ASML gestaag marktaandeel veroverd van zijn Japanse rivalen en heeft het 90 procent van de lithografiemarkt in handen. Nederlanders zijn bovendien de enige aanbieders van de ultramoderne EUV-technologie omdat de concurrentie de hoge ontwikkelingskosten schuwt. Dankzij het gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) kunnen deze machines bijzonder compacte, zuinige en krachtige chips produceren.

    De onvoldoende beschikbaarheid van de ASML-systemen remt de bouw van nieuwe chipfabrieken. Chipbedrijven willen de komende jaren wereldwijd meer dan 100 miljard dollar investeren om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.
    Waarom beperkt de VS de export naar China?

    Volgens eigen verklaringen wil de VS de voortgang van China op het gebied van chipontwikkeling aan banden leggen, omdat dit zou kunnen worden gebruikt om het Nationale Volksleger te moderniseren. De regering in Washington vreest een confrontatie met de Volksrepubliek over het geschil over Taiwan. China beschouwt het democratisch bestuurde eiland als een deel van zijn grondgebied.
    Welke maatregelen heeft de VS genomen?

    Afgelopen oktober legden de Verenigde Staten verregaande beperkingen op aan hightech-export, waaronder chipmachines. Ze dwingen Amerikaanse en buitenlandse bedrijven die Amerikaanse technologie gebruiken om niet langer samen te werken met Chinese chipmakers en -ontwerpers. Vanwege de marktdominantie van zowel ASML als Nikon en Canon op het gebied van lithografie is de VS voor een effectief embargo afhankelijk van de medewerking van Nederland en Japan.

    (Reuters)
  7. Jeksel 28 januari 2023 07:56
    quote:

    Japaho schreef op 28 januari 2023 06:02:

    Ondanks allerlei berichten hier over exportbeperkingen naar China blijf ik vertrouwen op de groei van ASML. Ik ben ingestapt op 603, en hou ze voorlopig vast. Het dividend en mijn verwachting dat ze snel richting de 650 gaan is de reden hiervoor. Haast is vaak een slechte raadgever.
    Voor dividend zit je bij ASML niet op de juiste plaats
  8. FM70 28 januari 2023 09:18
    Dit zal weinig effect hebben vermoed ik, want:
    - is in feite oud nieuws
    - details zijn er nog niet
    - was gisteren ook al bekend en toen deed de koers hier niets op
    - effect in de VS gisterenavond en op tradegate was beperkt
    - koersdoelen zijn juist de afgelopen dagen omhoog bijgesteld
    - de vraag is groter dan ASML kan produceren
    - de vraag naar chips zal hierdoor niet dalen; machines komen elders terecht

    Kortom, gewoon verder richting de €700 aanstaande maandag! Fijn weekend.
  9. forum rang 10 voda 28 januari 2023 09:20
    Hier nog het gehele Telegraaf artikel:

    ’NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines’
    Updated Gisteren, 22:26
    Gisteren, 22:15
    in FINANCIEEL

    WASHINGTON (ANP) - Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden

    De Amerikaanse regering wil de verkoop van hoogwaardige chiptechnologie aan China al langer beperken, om te voorkomen dat het land met de allernieuwste chips steeds geavanceerdere wapens kan maken. Daarbij kijkt de regering van president Joe Biden nadrukkelijk naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van machines voor het maken van chips. Ook Japan heeft met Nikon een belangrijk bedrijf in de productieketen voor chips in huis.

    De implementatie van de afspraken kan maanden in beslag nemen. De landen hebben die tijd nodig om de regeling wettelijk vast te leggen, zeggen de ingewijden tegen Bloomberg.

    Onder druk van de VS blokkeert Nederland al jaren de verkoop aan China van de modernste machines van ASML, de zogeheten EUV-machines. Maar de VS willen ook dat apparaten van de ’oudere generatie’, de DUV-machines, niet meer naar Chinese bedrijven gaan. Daar staan er al heel veel van in China.

    BEKIJK OOK:
    Topman ASML waarschuwt voor polariserende wereld

    Nederland zou nu hebben toegezegd de verkoop te blokkeren van enkele van de nieuwste versies van DUV-machines die gebruik maken van zogeheten immersielithografie. Daarbij breekt een laag vloeistof ultraviolette lichtstralen om lijntjes op een chip nog dichter bij elkaar te etsen, wat de chips krachtiger maakt.

    Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet direct ingaan op vragen van Bloomberg. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de berichtgeving

    Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) verklaarde eerder wel dat de inzet bij de gesprekken het behoud van westers technologisch leiderschap is. Ook zouden de onderhandelende landen willen voorkomen dat ze voor chips te afhankelijk worden van China. Verder willen de VS en Nederland verhinderen dat geavanceerde chips in wapens van landen als China terechtkomen. Maar Nederland zou niet zomaar alle eisen van de Amerikanen inwilligen, benadrukte ze.

    BEKIJK OOK:
    Analyse: Amerikaanse ban kan ASML geduchte concurrent opleveren

    Het kabinet is niet erg happig op het prijsgeven van de details van de overeenkomst met de Amerikanen en Japanners, liet premier Mark Rutte na de ministerraad weten. „Het is maar zeer de vraag als daar wat uitkomt, of dat dan heel zichtbaar wordt”, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

    ASML onthoudt zich voorlopig van commentaar. Eerder deze week waarschuwde topman Peter Wennink dat te forse exportbeperkingen chips duurder en schaarser kunnen maken. Over het wegvallen van de Chinese markt voor ASML was hij minder bezorgd, omdat de vraag naar ASML-machines elders in de wereld dat zou kunnen opvangen.

    www.telegraaf.nl/financieel/374241252...
  10. Lucky Luke 28 januari 2023 09:47
    Er is sprake van een ‘deal’, wat in principe betekent dat beide partijen er wat aan hebben. Gezien de unieke positie van ASML had de delegatie alvast een sterke troefkaart. Benieuwd wat de Nederlandse regering uit de wacht gesleept heeft in de quid pro quo. Denk aan extra’s (een preferentieel statuut / gelijkstelling aan US-firma voor toekenning van subsidies, …) die ASML, en mogelijk ook andere Nederlandse chippers, ten goede kunnen komen in (voorlopig nog) de meest kapitaalkrachtige markt ter wereld. De bestaande orders kunnen worden verlegd en de nodige capaciteit aan gunstige voorwaarden uitgebreid.
  11. forum rang 4 Brimily 28 januari 2023 09:54
    quote:

    Lucky Luke schreef op 28 januari 2023 09:47:

    Er is sprake van een ‘deal’, wat in principe betekent dat beide partijen er wat aan hebben. Gezien de unieke positie van ASML had de delegatie alvast een sterke troefkaart. Benieuwd wat de Nederlandse regering uit de wacht gesleept heeft in de quid pro quo. Denk aan extra’s (een preferentieel statuut / gelijkstelling aan US-firma voor toekenning van subsidies, …) die ASML, en mogelijk ook andere Nederlandse chippers, ten goede kunnen komen in (voorlopig nog) de meest kapitaalkrachtige markt ter wereld. De bestaande orders kunnen worden verlegd en de nodige capaciteit aan gunstige voorwaarden uitgebreid.
    ik kan het nergens vinden op dit moment:
    Kwam de aankondiging na sluiten beurs VS of tijdens opening?
    Kortom , heeft de koers er al kunnen reageren?
12.131 Posts
Pagina: «« 1 ... 67 68 69 70 71 ... 607 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links